11 Mei 2008

Perakan Perak dilancarkan.

BUKIT GANTANG, 10 Mei :- Persatuan anak Kelantan Perantauan Malaysia (Perakan) telah melebarkan sayapnya di negeri Perak apabila pelancaran resmi cawanganya di Perak telah disempurnakan oleh Exco Kerajaan Kelantan YB Abdul Patah Mahmood di sini hari ini. Hadir sama dalam program tersebut ialah ADUN Titi Serong, YB Drs. Khalil Idham Lim.Pada Program tersebut ADUN Titi Serong yang juga merupakan anak Kelantan yang menetap di Perak telah menyerahkan borang keahlian Perantau kepada Setiausaha Agung Perantau Malaysia.

Dalam ucapan peresmianya, YB Patah antaranya menyatakan hasrat untuk melihat Perakan bertambah maju dengan meningkatkan kerja-kerja Amal Ma'rof dan nahyi Mungkar. Katanya semangat berpersatuan dan berkumpulnya warga di Kelantan di luar Kelantan agar jangan luntur dan pudar bila balik ke negeri Kelantan.

ADUN titi Serong dalam ucapannya, mengucapkan tahniah kepada KKWK Perak yang telah berjaya menjayakan Program dan sekaligus membawa kepada penubuhan Perakan Perak. Beliau berharap Perakan akan berperanan terus bagi menyokong terus kerajaan yang benar perjuangannya berlandaskan Islam yang kita anuti, adakah di Kelantan mahupun membantu kerjaan Pakatan Rakyat Perak.

Sihatkah aku pada usia 58 tahun ?

Kerajaan bersetuju melaksanakan dua dasar pemberian pencen iaitu menghitung pencen mengikut formula berasaskan tempoh perkhidmatan sehingga maksimum 30 tahun dan menghapuskan syarat penyusutan pencen terbitan. Selain itu umur persaraan kakitangan awam juga dilanjutkan daripada 56 tahun kepada 58 tahun dan menambah baik peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dari segi kaedah pelaksanaannya.

Demikianlah beberapa pengumuman penting dari PM mengenai tuntutanKongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) .

Sebagai bekas kakitangan awam yang pernah berkerja selama 12 tahun di kementerian pendidikan, saya menyokong apa yang telah diumumkan oleh kerajaan itu. namun perlulah dijelaskan perlu ada perhatian yang serius dalam soal melaksanakannya.

Terutamanya dalam soal perlanjutan usia pencen dari 56 kepada 58 tahun. Suatu hal yang perlu diperhatikan dan sangat tidak diambil berat dan kurang sekali semagat kepedulian ialah tentang tahap kesihatan pegawai itu sendiri. Persoalan pemakanan dan penyakit yang kronik yang menghantui masyarakat dan negara kita adalah sesuatu yang tidak dapat dinafikan lagi.

Oleh itu penjawat awam mestilah diberikan suatu kesedaran awal, adakah dalam bentuk mewajibkan mereka mengadakan pemeriksaan kesihatan secara berkala dan rutin. Selain itu kementerian yang berkaitan dengan kesihatan mestilah merancang dengan jujur bagi memastikan tahap kesihatan rakyat yang terancam dengan berbagai penyakit kronik agar tidak terus meningkat kesnya.

Termasuklah para penjawat awam yang perlu dipastikan tahap kesihatannya, kalau tidak pada usia 58 tahun mereka berkerja dalam keadaan tidak cergas dan merugikan wang kerajaan yang sangat besar kosnya untuk mengajikan mereka. Sedangkan peluang untuk mengambil pekerja baru dengan skim permulaan yang rendah sahaja tertangguh untuk setiap jawatan selama 2 tahun.

Pelik Tapi Benar....

Berita di Utusan Malaysia hari ini cukup mengejutkan saya Utusan Malaysia melaporkan Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakob, 58 tahun akan dicalonkan sebagai Ketua Pemuda UMNO Malaysia. Macamlah tidak ada lagi orang muda di Malaysia. Kalau beginilah keadaannya benarlah teori mengatakan UMNO akan pupus dalam waktu yang terdekat.

Berita penuh seperti berikut:-

KUALA LUMPUR 9 Mei – Kesemua 14 bahagian Pemuda UMNO Pahang akan mencalonkan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri itu, Datuk Seri Adnan Yaakob untuk bertanding jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO pada pemilihan parti Disember ini.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Pahang, Datuk Khairuddin Yaakob berkata, pihaknya beranggapan Adnan merupakan calon terbaik bagi mengisi jawatan berkenaan kerana beliau seorang yang berkarisma dan memiliki personaliti tegas yang sesuai bagi mengawal golongan muda dalam parti.

“Kesemua Ketua Pemuda bahagian di Pahang telah bersetuju untuk mencalonkan Adnan dalam mesyuarat yang akan bermula Oktober depan,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut Khairuddin, Pemuda UMNO kini berhadapan dengan krisis kepercayaan untuk memilih pemimpin baru berikutan ketua sedia ada, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein telah mengumumkan untuk tidak mempertahankan jawatan tersebut.

Katanya, beberapa nama yang disebut-sebut untuk jawatan itu setakat ini dilihat masih belum mampu untuk mengemudi Pergerakan Pemuda UMNO dengan berkesan terutama selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 yang menyaksikan UMNO memerlukan pemulihan yang serius.

“Beliau (Adnan) seorang yang berani, seorang yang vokal dan banyak pengalaman dalam politik,” katanya.

Khairuddin juga melahirkan keyakinan Adnan, 58, akan bersetuju dengan cadangan tersebut memandangkan sokongan itu datang dari peringkat akar umbi Pemuda UMNO Pahang.

“Adnan Yaakob tidak akan suka untuk menawarkan diri (bagi jawatan Ketua Pemuda) tetapi kemungkinan besar beliau akan menimbangkan jika ada permintaan," ujarnya.

Mengenai kenyataan Adnan sebelum ini yang tidak mahu mempertahankan jawatannya sebagai ahli Majlis Tertinggi bagi memberikan tumpuan kepada usaha memperkuatkan parti, Khairuddin berkata, jawatan Ketua Pemuda UMNO adalah platform terbaik untuk Adnan berbuat demikian.

Jelasnya, amat merugikan jika bakat dan kepimpinan Adnan hanya bertumpu di Pahang sedangkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) Pahang telah memperlihatkan prestasi yang baik dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Ketokohan Adnan dalam memimpin Pahang, kata Khairuddin, mungkin boleh dilebarkan dan digunakan untuk memperkukuhkan kembali Pemuda UMNO.

Beliau menjelaskan, analisis awal pilihan raya umum lalu menunjukkan kehilangan undi BN banyak berlaku dalam kalangan pengundi muda dan situasi itu menuntut sayap muda berusaha lebih gigih menarik sokongan golongan itu kepada UMNO.

Beliau juga mencadangkan Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin mempertahankan jawatannya.

Katanya, Ahli Parlimen Rembau itu masih muda.

“Masa menyebelahinya dan mungkin dia boleh menawarkan diri untuk bertanding jawatan Ketua Pemuda pada pemilihan lain selepas Disember ini,” katanya.

Ditanya mengenai usia Adnan yang kini telah mencecah 58 tahun yang mungkin dilihat terlalu tua untuk memimpin Pergerakan Pemuda UMNO, Khairuddin berkata, perkara itu bukan satu halangan.

“Sejarah UMNO memperlihatkan seorang pemimpin senior iaitu Allahyarham Tan Sri Syed Jaafar Albar pernah mengetuai Pergerakan Pemuda kerana situasi politik ketika itu menuntut orang luar memulihkan semula idealisme Pemuda UMNO,” katanya.