22 Oktober 2021

Arak dan penjenamaan baru

 

AKAL ialah kurniaan Allah SWT kepada manusia yang tidak ternilai betapa mahal harganya, kerana akal membezakan manusia dengan makhluk yang lain di atas muka bumi. Malah dengannya juga, manusia diberikan kemuliaan dan penghormatan untuk mentadbir makhluk lain yang lebih besar bentuk jasadnya dan lebih ramai jumlahnya.

Cuepacs mohon gaji minimum penjawat awam RM1,800

 

Gambar hiasan

PETALING JAYA – Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam Malaysia (Cuepacs) mencadangkan penetapan kadar gaji minimum kakitangan kerajaan dinaikkan kepada RM1,800 sebulan dalam pembentangan Belanjawan 2022 pada 29 Oktober nanti.

Presidennya, Adnan Mat berkata, gaji permulaan sektor kerajaan RM1,200 sebulan pada masa ini tanpa mengambil kira lain-lain elaun jauh di bawah Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) negara iaitu RM2,208.

Rakyat Malaysia ditawar peluang pekerjaan di UAE

 

Saravanan (kanan) mengadakan kunjungan hormat terhadap Abdulrahman di Dubai semalam.

PUTRAJAYA – Kerajaan Emiriah Arab Bersatu (UAE) menawarkan kemungkinan peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia yang berada di negara tersebut melalui perjanjian bilateral bagi golongan profesional dan pekerja berkemahiran tinggi.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan berkata, perkara tersebut akan dibincangkan dengan lebih mendalam antara pegawai-pegawai kanan kedua-dua negara.

Kossan raih untung RM528.2 juta

 Kossan Rubber Industries Bhd

Kossan Rubber Industries Bhd

KUALA LUMPUR: Keuntungan bersih Kossan Rubber Industries Bhd bagi suku ketiga berakhir 30 September 2021 melonjak kepada RM528.2 juta daripada RM348.74 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun kewangan lalu.

Perolehan meningkat 26.07 peratus kepada RM1.3 bilion daripada RM1.03 bilion bagi tempoh yang sama.

24 dihukum mati di Syria kerana mulakan kebakaran hutan

 FOTO hiasan

FOTO hiasan

DAMSYIK: Kerajaan Syria menjatuhkan hukuman mati ke atas 24 tertuduh kerana sengaja mencetuskan kebakaran belukar sehingga menyebabkan kematian tahun lalu.

Mereka dituduh melakukan keganasan yang menyebabkan kematian dan kerosakan infrastruktur negara selain harta benda awam serta swasta melalui penggunaan bahan mudah terbakar, kata agensi berita rasmi SANA.

COVID-19: Penerbangan dibatalkan, sekolah ditutup di China

 Seorang penduduk tempatan menjalani ujian COVID-19 di Xian, Shaanxi di wilayah utara China. - Foto AFP

Seorang penduduk tempatan menjalani ujian COVID-19 di Xian, Shaanxi di wilayah utara China. - Foto AFP

BEIJING: Pihak berkuasa China membatalkan ratusan penerbangan, menutup sekolah dan terus meningkatkan ujian saringan COVID-19 pada hari ini.

Ia adalah usaha terbaru republik itu bagi membendung kemunculan semula penularan COVID-19 yang dikaitkan dengan sekumpulan pelancong.

80,000-180,000 pekerja kesihatan maut akibat COVID-19

 Tedros Adhanom Ghebreyesus. - Foto AFP

Tedros Adhanom Ghebreyesus. - Foto AFP

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan antara 80,000 hingga 180,000 pekerja penjagaan kesihatan meninggal dunia akibat COVID-19 antara Januari 2020 hingga Mei tahun ini.

Berikutan itu badan kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menegaskan kumpulan berkenaan perlu diberi keutamaan dalam program vaksinasi bersama kumpulan rentan.

30 pelajar Nigeria dibebaskan selepas empat bulan diculik

  Pelajar menjadi sasaran penculikan kumpulan penjenayah untuk mendapatkan wang tebusan. - Foto fail AFP

Pelajar menjadi sasaran penculikan kumpulan penjenayah untuk mendapatkan wang tebusan. - Foto fail AFP

ABUJA: Seramai 30 pelajar yang diculik kumpulan penjenayah lebih empat bulan lalu di barat laut Nigeria dibebaskan, menurut kerajaan tempatan, semalam.

Sejak Disember tahun lalu, lebih 1,000 pelajar diculik kumpulan penjenayah bersenjata berat yang dikenali masyarakat tempatan sebagai penyamun.

Zii Jia ke suku akhir Terbuka Denmark

 Lee Zii Jia akan menentang Viktor Axelsen malam ini pada suku akhir Terbuka Denmark. - AFP

Lee Zii Jia akan menentang Viktor Axelsen malam ini pada suku akhir Terbuka Denmark. - AFP

KUALA LUMPUR: Pemain perseorangan lelaki negara, Lee Zii Jia mara ke suku akhir Terbuka Denmark selepas menewaskan rakan senegara, Liew Daren 21-11, 21-14 dalam aksi pusingan kedua di Odense, malam tadi.

Bagaimanapun, pilihan ketujuh kejohanan itu berdepan tugas mencabar dalam misi memburu tempat ke separuh akhir apabila dijadual bertemu pemenang pingat emas Sukan Olimpik Tokyo 2020, Viktor Axelsen dari Denmark, malam ini.

Thailand benarkan pelancong lengkap vaksin dari lebih 40 negara

 Sebuah restoran di Bangkok meletak notis memaklumkan semua pekerja mereka lengkap vaksinasi. - Foto AFP

Sebuah restoran di Bangkok meletak notis memaklumkan semua pekerja mereka lengkap vaksinasi. - Foto AFP

BANGKOK: Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-O-Cha semalam mengumumkan pelancong yang sudah menerima vaksinasi COVID-19 dibenar memasuki negara itu tanpa perlu dikuarantin mulai 1 November.

Senarai 46 negara dan wilayah itu adalah pertambahan ketara berbanding 10 negara yang diumumkan minggu lalu oleh Prayut, ketika beliau mengumumkan rancangan membuka semula negaranya bermula bulan depan.