17 Oktober 2009

Berebut adakan rumah terbuka minggu terakhir Syawal

KUALA LUMPUR, 16 Okt: Pelbagai pihak mengambil kesempatan hari minggu terakhir bulan Syawal tahun ini, iaitu Sabtu dan Ahad ini, untuk mengadakan rumah terbuka masing-masing.

PAS Pusat akan mengadakan hari terbukanya petang Ahad ini selepas mengadakan mesyuarat AJK PAS Pusat pada sebelah paginya.

Majlis itu akan diadakan di Dewan Datuk Fadzil Nor, Markas Tarbiyah PAS Pusat, Taman Melewar iaitu mulai jam 2 hingga 5 petang.

Semua para pemimpin PAS dijangka akan menjadi tuan rumah majlis ini termasuk Presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Pada tahun-tahun yang lepas, majlis lebih awal diadakan namun oleh kerana pilihan raya kecil Bagan Pinang, majlis ini terpaksa ditunda hingga ke hari minggu terakhir bulan Syawal.

Esok, 17 Oktober, anggota Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali juga mengadakan hari terbuka untuk penduduk kawasannya.

Ia akan diadakan mulai jam 2 - 5 petang di Laman Parkir, Taman Tasik Ampang Hilir. Dr Lo' Lo' menjemput semua penduduk Titiwangsa untuk menjadi tetamunya di majlis ini.

(Gambar:Lemang menjadi juadah utama hari raya. Petugas PAS Bandar Tasik Puteri membakar lemang untuk hari terbuka mereka Ahad ini)

PAS Kawasan Selayang juga mengambil kesempatan hari minggu terakhir ini untuk mengadakan rumah terbuka esok (Sabtu).

Menurut Yang Dipertua PAS Selayang, Haji Mohamad Abdul Rahman, majlis yang dibuat dengan kerjasama MTD Dun Templer itu akan diadakan di Jalan 2/16 Bandar Baru Selayang mulai 7.30 malam - 11 malam.

MTD Dun Kuang di bawah Parlimen Selayang juga mengadakan majlis esok iaitu mulai jam 9.00 pagi hingga tengahari.

PAS Cawangan Bandar Tasik Puteri, salah satu cawangan PAS di Selayang juga mengadakan hari terbuka hujung minggu ini.

Ia diadakan di Puteri Centre Park, Bandar Tasik Puteri Ahad, 18 Oktober ini mulai jam 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari.

Berpuluh-puluh batang lemang mulai dibakar untuk majlis ini.

Selain badan-badan politik, turut mengambil kesempatan di hari minggu terakhir ini adalah pelbagai pihak lain termasuk individu.

Ia menjadi tradisi sambutan hari raya yang dibuat di bandar-bandar iaitu melalui konsep rumah terbuka di sepanjang bulan Syawal.

Mereka yang terpaksa menunda sehingga selepas Syawal tetap menamakan hari terbuka mereka sebagai bulan Syawal. Misalnya, 38 Syawal walaupun Syawal sebenarnya sudah berlalu.

Esok dijangka hari paling sibuk kerana selain Syawal, turut dirayakan adalah Depavale bagi penganut agama Hindu. Harakahdaily/-

Sementara itu PAS Perak pula pada 18 Oktober juga menganjurkan rumah terbuka yang akan diadakan di Arena Squre Batu gajah dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang.

Majlis Hari Raya Exco Selangor YB Iskandar A.Samad

Assallamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Adalah dengan ini di jemput semua ke:
Majlis Hari Raya Exco Selangor YB Iskandar A.Samad,
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan
Negeri Selangor / ADUN Chempaka / YDP PAS Pandan.

Pada: 18hb. Oktober 2009, Ahad
Tempat: Townpark Jalan 4/3, Pandan Indah.
Masa: 11:00 pagi - 2:00 petang.

SEMUA DI JEMPUT HADIR!
Cara Jepun “Mengharamkan” Rokok

Zamri Kecik's

SIM Informasi tentang cara Pemerintah Jepun dalam “mengharamkan” rokok di negaranya. Tidak perlu pakai MUJ (Majlis Ulama Jepun).

Ini menunjukkan bentuk kepedulian Jepun akan kesihatan dan kenyamanan warganya.

* Tahun 2004, Pemerintah Jepun menaikan harga rokok. Dengan dinaikannya rokok, tidak menyebabkan kos pengangkutan, teksi, dll menjadi naik jugak.

* Tahun 2007 akhir, Pemerintah Jepun memasang larangan merokok di semua teksi di Jepun, tidak terkecuali untuk pengemudinya. Kalau di KL kan, penumpang mengalah kepada pemandu teksi yang merokok.

* Tahun 2008, Pemerintah Jepun mengeluarkan kad “Taspo”, yaitu semacam SIK (Surat Izin Merokok), dengan tujuan remaja di bawah umur 20 tahun tidak boleh merokok. Masing-masing perokok wajib terdaftar sebagai perokok dan wajib memiliki kad tersebut. Kad Taspo ini sangat sakti. Mesin penjual rokok atau toko tidak akan menjual rokoknya kepada yang tidak memiliki kad ini.

* Kad ini juga akan mengesan prestasi penggunaan rokok per bulan dalam hitungan grafik, yang berhubungan dengan kesehatan dunia dan sebagainya.

* Rokok di Jepun dibuatkan semacam klasifikasi dari 10 s/d 1. Tujuannya adalah memberikan penyuluhan kepada perokok untuk berhenti secara alami. Klasifikasi tingkat 10 adalah yang paling berat, tinggi kadar tar, nikotin, dll. Setelah itu akan biasakan dengan rokok klasifikasi 9, 8, 7, dst., akhirnya klasifikasi tingkat-1, yaitu rokok yang paling ringan. Kalau sudah terbiasa menghisap rokok klasifikasi-1, tidak merokok sama sekali pun boleh.

* Tempat-tempat merokok disediakan bagi perokok hampir di pusat-pusat kota

* Merokok sambil berjalan boleh didenda 5000 yen/ RM200 di tempat!

* Awal 2009, dikabarkan harga rokok akan naik berlipat-kali ganda, dari 300 yen menjadi 900 yen. Dijamin, gaji akan habis kalau nekad beli rokok tiap hari. Semua karena pemerintah peduli kepada warganya. Tanpa perlu fatwa-fatwa.

Persekitaran, doa pengaruhi peribadi muslim

www.darulbayan.com
Email : mohd naim mohd zain

Alam persekitaran atau dalam istilah Arabnya bi'ah ialah segala sesuatu yang berada di sekelilingnya dan mengesani kehidupan seseorang, sama ada secara langsung atau tidak, dari dalam kandungan ibu hinggalah ke akhir hayat.

Dari pengertian ini, alam sekitar merangkumi kedudukan geografi atau tempat didudukinya, rumah tangga yang terdiri daripada ibu dan bapa serta anggota keluarga lain yang dinaungi, teman yang digauli serta masyarakat yang dianggotainya.

Semua unsur alam persekitaran ini mempunyai pengaruh terhadap pembentukan diri seorang insan, terutama dalam pembentukan sahsiah diri. Cuma bezanya kecil atau besar pengaruh terbabit.

Mengenai unsur tempat, Ibnu Khaldun mengemukakan pendapatnya, yang tempat tinggal mempunyai kesan dan pengaruh kepada sifat sesuatu bangsa, walaupun kesan dari faktor ini amat kecil.

Secara umum ada sunnah yang mengakui kesan dari faktor ini, seperti hadis yang bermaksud: "Hati-hati yang kasar dari sebelah timur dan amanah bagi ahli Hijaz."

Faktor ibu, ada kajian baru yang mengakui kesan dari keadaan jiwa ibu yang mengandung ke atas anak kandungannya.

Dalam kajian itu selalunya disebut mengenai pengakuan seorang ahli fikir barat Tomes Hobbs. Sifat yang berduka itu ada kaitannya dengan keadaan jiwa ibunya yang ketakutan ketika kapal tentera Sepanyol, Armada menuju ke pantai.

Kes seperti ini berlaku di kalangan masyarakat umum.

Di antara yang disebut ialah 'kenan'. Dari petunjuk sunnah, Islam mengakui kesan dari faktor kandungan ibu.

Rasulullah mengajar umatnya supaya memulakan dengan doa ketika berhubung mesra bersama isteri, memohon tidak bercampur dengan syaitan, yang dinaskan al-Quran, sentiasa mencampuri urusan umat.

Jika ditakdirkan mendapat keturunan, Rasulullah menjamin si anak terselamat dari penguasaan syaitan.

Doa Rasulullah kepada anak Abdullah bin Abu Talhah yang masih di dalam kandungan ibunya. Doa dari Rasulullah adalah keberkatan kepada si anak dan memberikan ketenangan hati kepada kedua-dua ibu bapanya.

Demikianlah kita mendoakan anak sejak masih di dalam kandungan atau meminta dari orang yang soleh supaya mendoakannya.

Faktor keluarga. Selepas kelahiran bayi, keluarga yang terdiri daripada ibu bapa dan yang lain adalah faktor lebih penting daripada yang disebutkan.

Kajian psikologi kanak-kanak memperlihatkan betapa besarnya kesan keluarga. Sifat suka meniru pada kanak-kanak adalah jalan awal yang terpenting dalam proses pembelajaran pada peringkat kanak-kanak.

Jika jalan ini dapat dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh keluarga dalam mendidik dan membentuk akhlak kanak-kanak, sudah pasti akan memberikan hasil yang amat berkesan, malah pembentukan pada peringkat ini akan terukir pada jiwa yang kesannya akan dirasai ketika dewasa kelak.

Dari keluarga, kanak-kanak akan mempelajari hubungan masyarakat paling awal, seperti menghormati dan mematuhi kepada yang lebih tua, menyayangi lebih kecil, menghargai pendapat orang lain dan membantu yang lemah.

Bermula dari keluarga juga kanak-kanak mempelajari adat resam yang baik dan asas agamanya, bahkan mempelajari perkara yang betul lagi bermanfaat dan meninggalkan yang salah.

Ini sekali gus menjelaskan ibu bapa sangat rapat dengan anak dan pengaruhnya sudah tentu sangat besar ke atas pembentukan jiwa dan akhlak anak terbabit. Sehubungan ini Imam al-Ghazali ada berkata:

"Kanak-kanak adalah amanah Allah kepada kedua-dua ibu bapa. Hatinya yang masih bersih adalah mutiara yang berharga, yang sedia menerima untuk dibentuk dan digilap."

Hadis Rasulullah bermaksud: "Setiap anak itu dilahirkan atas fitrah, maka kedua-dua ibu bapanya yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi..."

Tarbiah kanak-kanak dengan lemah-lembut

Oleh Mohd Roslan Abdul Ghani

Sifat rahmat adalah perasaan belas kasihan terhadap sesama makhluk. Rahmat bukan kepada manusia saja bahkan perlu dilaksanakan kepada haiwan dan alam. Sebelum Allah memerintahkan manusia supaya bersifat rahmat, Allah terlebih dulu bersifat rahmat.

Firman Allah yang bermaksud: “Dia menetapkan atas dirinya memberi rahmat.” (Surah Al-An’am, ayat 12)

Allah menegaskan, untuk mendapat rahmat Allah, seseorang itu hendaklah bertakwa seperti firman-Nya yang bermaksud: “Dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.” (Surah Al-Hujurat, ayat 10).

Selepas Allah sendiri bersifat rahmat, Nabi Muhammad SAW menegaskan orang yang tidak merahmati kanak-kanak, bukan daripada golongan kami dan orang yang paling meraikan kanak-kanak ialah Nabi Muhammad SAW.

Daripada Anas Ibnu Malik pernah berkata, aku tidak pernah melihat orang yang paling merahmati kanak-kanak melebihi Rasulullah SAW. Rasulullah SAW juga merahmati kanak-kanak dan memerhati keadaan mereka walaupun ketika Nabi sedang menunaikan sembahyang.

Daripada Syaddad Ibnu Al Had, Nabi Muhammad keluar untuk berjumpa dengan kami kerana hendak menunaikan solat Maghrib atau Isyak, Nabi Muhammad ketika itu mendukung cucunda baginda sama ada Hassan atau Husain, Nabi pun ke depan kerana hendak mengimamkan kami, maka Baginda meletakkan cucunda di depan kemudian Baginda bertakbir untuk memulakan sembahyang. Dalam sembahyang, ketika salah satu sujud Rasulullah memanjangkan sujud. Tatkala selesai sembahyang, ada sahabat bertanya: Wahai Rasulullah, sesungguhnya engkau memanjangkan sujud engkau sehingga kami menyangka sudah berlaku sesuatu perkara ke atas engkau, atau kami sangka wahyu turun, maka berkatalah Nabi Muhammad SAW: Semuanya itu tidak berlaku, akan tetapi sebenarnya cucunda aku bermain di atas belakangku ketika aku sujud, maka aku tidak sampai hati untuk bangun dari sujudku melainkan selepas dia selesai.

Pada kejadian lain, Nabi Muhammad SAW sedang berkhutbah, kemudian Nabi turun kerana rahmatnya Baginda kepada kanak-kanak. Daripada Buraidah Ibnu Al Husaib, suatu hari Rasulullah SAW berkhutbah kepada sahabat Nabi, tiba-tiba cucunda Baginda bernama Hassan dan Husain datang berlari-lari anak, sedang memakai baju panjang warna merah, jatuh bangun jatuh bangun, maka Nabi pun berhentikan khutbah lalu turun dari mimbar mendukung kedua-duanya lalu dinaikkan mereka berdua atas mimbar, kemudian Baginda bersabda benarlah firman Allah yang bermaksud, sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jugalah pahala yang besar. Aku melihat dua orang cucunda aku ini dan aku tidak sabar kalau tidak mendukungnya. Kemudian Baginda menyambung semula khutbah.

Sifat Baginda ini tidak khusus kepada ahli keluarga saja, bahkan boleh dikatakan kepada semua kanak-kanak di Madinah. Nabi Muhammad bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya aku mendirikan sembahyang menjadi imam dan aku ingin sekali memanjangkan sembahyang, tiba-tiba dalam sembahyang aku mendengar kanak-kanak menangis, lalu aku pun memendekkan sembahyang kerana aku takut ibunya merasa susah.”

Nabi Muhammad SAW juga sentiasa bergurau dengan kanak-kanak. Daripada Jabir Ibnu Samurah: “Suatu hari aku bersembahyang bersama Rasulullah, selepas selesai Baginda keluar melawat ahli keluarga Baginda, aku pun ikut sama. Tiba-tiba datang sekumpulan kanak-kanak mengerumuni baginda, lalu Nabi Muhammad SAW menggosok pipi kanak-kanak itu seorang demi seorang, adapun aku, maka Nabi juga menyapu pipi aku, maka aku dapati tangan Nabi sejuk lembut dan ada bau wangi semacam baru keluar dari botol minyak wangi.”

Jika seseorang tidak mencium kanak-kanak atau tidak merahmati mereka, Nabi menganggap sebagai tanda keras hati yang mesti diperbaiki. Daripada Aisyah, “Datang seorang Arab Badwi berjumpa Nabi Muhammad SAW, maka lelaki itu bertanya kepada Nabi Muhammad, adakah engkau mencium kanak-kanak? Maka Nabi Muhammad menjawab: Adakah aku mampu menyekat dan menghalang daripada ketentuan Allah yang akan mencabut rahmat daripada hatimu? Nabi Muhammad SAW bersabda lagi: Tidak akan dicabut rahmat melainkan daripada orang yang ada tanda kecelakaan.”

Khalifah Umar Ibnu Al Khattab ada mengkhabarkan, sesiapa yang tidak merahmati kanak-kanak, tidak layak memegang jawatan mengurus hal ehwal masyarakat dan masalah, kerana mereka yang tidak merahmati kanak-kanak akan memutuskan hukuman berdasarkan keras hati dan kepala batu mereka.

Daripada Abu Uthman An Nahdi ada berkata: “Umar ada memberi jawatan kepada seorang lelaki dari Bani Asad mengurus hal ehwal masyarakat, maka lelaki itu pun datang berjumpa Umar hendak mengambil surat pelantikannya, tiba-tiba datanglah beberapa orang anak Umar lalu Umar pun mencium pipi mereka, lelaki itu bertanya kepada Umar, adakah engkau mencium anak-anak kamu? Maka Umar menjawab: Ya, saya menciumnya, kenapa? Umar menyambung lagi, maka engkau kalau begitu sangat kurang merahmati orang ramai, kanak-kanak pun engkau tidak merahmatinya, kembalikan semula surat pelantikan kamu itu, aku tidak akan memberikan kamu apa-apa jawatan pun selepas ini selama-lamanya.”

Perasaan rahmat dan lemah lembut dalam memberikan tarbiah kepada anak amat diperlukan. Cara mentarbiah anak dengan cara ini lebih selamat, lebih teguh pendirian, lebih berjaya dan lebih memberikan kesan kepada anak kecil daripada mentarbiah dengan cara kasar dan keras.

Hati mereka sudah difitrahkan untuk merasa mesra dan manja sementara cara keras dan kasar adalah cara orang lain yang dijajah masuk ke dalam agama kita. Tarbiah dan pendidikan cara kasar adalah cara asing yang tidak dipersetujui oleh Allah, Nabi Muhammad dan agama Islam yang suci.

LANCAR 1MALAYSIA DI PERAK: PROGRAM KHAS UMNO / BN UNTUK PILIHAN RAYA NEGERI


IPPOH,16 Okt:-Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) amat terkejut dengan banting-banting yang telah di naikkan di sekitar Bandar Ipoh berkaitan Pelancaran 1Malaysia pada 18 Oktober ini di Stadium Perak, Ipoh oleh Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia yang tertera logo UMNO / Barisan Nasional (BN).

DPPN Pk melihat bahawa pelancaran ini jelas menunjukan bahawa penganjuran sebenar 1Malaysia ini adalah program khas UMNO / BN untuk menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) yang dijangka akan diadakan pada bila-bila masa. DPPN Pk amat kesal kerana peruntukan kewangan kerajaan dan rakyat yang disalurkan untuk pelancaran ini di salahgunakan oleh UMNO / BN.

DPPN Pk mempertikaikan tujuan pelancaran ini diadakan kerana ianya bermotif politik UMNO / BN sahaja. DPPN Pk juga amat kesal kerana wang rakyat dibazirkan untuk kepentingan politik UMNO / BN sahaja. DPPN Pk mendesak penjelasan segera daripada Kementerian Penerangan Malaysia dan juga Kerajaan Negeri Perak berkaitan pelancaran ini yang dikaitkan secara jelas dengan UMNO / BN.

DPPN Pk juga meminta seluruh ahli Dewan Pemuda PAS Negeri Perak supaya tidak hadir ke pelancaran tersebut kerana ianya adalah jelas bertujuan untuk politik UMNO / BN sahaja. Pelancaran ini jelas memperalatkan rakyat dan juga tidak mengutamakan kepentingan wang rakyat di dalam menjalankan amanah untuk mentadbir kerajaan negeri.

SALMAN SALEH
Naib Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak

Majlis Sambutan Hari Raya Dewan Pemuda PAS Perak bersama Parti Politik, Jabatan Kerajaan, Badan Bukan Kerajaan dan Media meriah

IPOH, 15 Okt: - Majlis Sambutan Hari Raya yang telah di anjurkan oleh Dewan Pemuda PAS Negeri Perak meriah dengan kahadiran oleh tetamu jemputan pada hari tersebut.

Antara tetamu jemputan yang telah hadir adalah Datuk Bandar Ipoh Datuk Roshidi Hashim yang sudi hadir bersama pada majlis tersebut.

Pimpinan PAS Perak yang hadir adalah Pesuruhjaya PAS Perak Ustaz Abu Bakar Hussien dan Timbalan Pesuruhjaya merangkap Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin.

Dikalangan pimpinan Badan Bukan Kerajaan yang hadir terdiri daripada ABIM dan juga JIM. Dikalangan pegawai-pegawai Jabatan Kerajaan telah hadir pada majlis tersebut yang amat meriah sekali.

'Untuk makluman semua agensi kerajaan telah kami jemput pada hari ini dan antaranya Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Abdul Rahman Hashim yang tidak dapat hadir bersama' nyata Zawawi Hassan.

Majlis yang meriah tersebut juga menjemput parti politik pemuda seperti Pemuda UMNO, MCA, MIC, Gerakan dan juga PPP. 'Tetapi semuanya tidak dapat hadir' nyata Raja Ahmad selaku pengerusi majlis.


Pemuda PAS Perak bantu ringankan beban satu keluarga berbangsa India yang tinggal di kilang terbiar

Pemuda PAS Perak melalui Naib Ketua Salman Saleh telah memberikan sumbangan kepada keluarga malang tersebut.


IPOH, 16 Okt :- Dewan Pemuda PAS Negeri Perak yang pernah mengadakan program 'Pemuda, dekat dihati...' meneruskan programnya tanpa mengira bangsa.

Kali ini melalui Lajnah Kebajikan dan kemasyarakat dengan kerjasama Lajnah Perpaduan Nasinal telah memberikan bantuan keperluan dapur dan barangan harian kepada satu keluarga berbangsa India yang tinggal di sebuah kilang terbiar di Zon Perdagangan Bebas Jelapang.

Turut di sumbangan wang untuk meringankan beban kepada keluarga tersebut yang mempunyai 5 orang anak yang tidak bersekolah.

Pemuda PAS Perak yang diketuai oleh Naib Ketua Salman Saleh yang juga Pengerusi Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan bersama Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Ridzuan Rashid telah ke kediaman mereka yang serba daif tersebut hari ini.

Turut hadir Penolong Setiausaha Safarizal Saleh.


SPR Perak pamer daftar pemilih baru

Pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Perak akan mempamerkan nama-nama mereka yang telah mendaftar sebagai pemilih baru dan pertukaran alamat tempat mengundi bermula dari 1 Julai 2009 hingga 30 September 2009.

Timbalan Pengarah Pilihan Raya Negeri Perak, Che Wan Muhammed Salleh Wan Adnan dalam satu kenyataan hari ini berkata, mereka yang telah mendaftar pada tarikh tersebut diminta untuk menyemak nama di tempat-tempat berikut iaitu pejabat SPR Perak, pejabat Pos, pejabat penghulu dan pejabat-pejabat daerah.

Tempoh pameran selama seminggu bermula 20 hingga 26 Oktober, katanya.

Katanya sebarang pertanyaan boleh menghubungi pejabat-pejabat pilihan raya negeri Perak di nombor telefon 05-24 94 113, 05-24 94 120 dan 05-24 94 121.

BERNAMA

MENGENAL MADU ASLI

Hadi Arief

1. Semut bukan tak makan madu tetapi semut tu akan mati sebab madu tu panas melainkan semut tu dapat minum air cepat, Jadi biasanya instinctnya tak minum madu.

2. Madu tak akan basi selama-lamanya.

3. Warna madu berubah ikut musim bunga pokok. Ada madu yang gelap dan ada agak cerah sedikit [ gelap sedikit dari warna minyak kelapa ]

4. Kemanisan madu bercampur seditit rasa masam dan bila minum rasa ada berkuap / pressure dan 'panas sikit' ketika melalui kerongkong.

5. Ada madu yang pekat [ tua ] macam minyak pelincir [50-79w]. dan ada yang kurang pekat.[15-25] Tidak ada madu yang cair seperti air.

6. Kalau simpan terlalu lama mungkin ada sedikit lapisan sediment iaitu bermacam mineral dan ash yang ada dalam madu. Ia tak kan berbekas pada container kacteramat nipis saja.

7. Buih madu tidak putih tetapi kekuningan [ kalau putih tu gula ]

8. Benda terapung tu biasanya lilin dari sarang lebah.

9. Madu tidak menyerap kertas. Kalau sapu kat rokok, rokok masih menyala kerana tembakaunya kering.

10. Tidak mudah mengambil madu apa lagi madu lebah liar / hutan. Kalau dijual sebotol 1kg RM 200 pun boleh beli kerana banyak sekali khasiatnya.

11. Yang biasa dijual tu madu lebah bel / ternak. Diberi makan air gula dan masih ada juga madu bunga-gunga yang boleh didapatnya. Kira boleh lah berbanding air gula.

12. Madu Asli banyak gunanya selain kesihatan badan boleh guna jika ada penyakit kulit, kudis, sakit mata. Boleh makan dengan telur dan banyak lagilah khasiatnya. Telur tu boleh masak hanya dicampur madu.

PENIPUAN

Biasanya penipuan dilakukan dengan menggunakan air gula batu dimasak dengan nenas masak hingga rupanya kemerahan gelap macam madu asli. Mereka masukkan sedikit madu asli dan sarang lebah agar menimbulkan aroma madu...Bila simpan gula akan mendap dan nampak dengan jelas. Merbahaya jika diamalkan boleh kena diabetes sedangkan madu boleh mengubati diabetes.

Sekianlah maklumat yang saya tahu sebab arwah abpa saya dahulu kerjanya mencari madu lebah hutan.

Nota: Saya hairan madu ni kalau kita makan badan yang panas [ internal heat ] akan jadi normal. Badan yang sejuk akan jadi panas [ normal ] Baik sekali untuk wanita kerana ada wanita / isteri yang 'bahagian penting' nya rasa 'sejuk' akan hangat membara.

Cuba baca Surah an Nahl. Disana ada cerita lebah..Dapat diibaratkan lebah ni macam 'Doktor' yang Tuhan utus untuk pengobatan manusia. Lebah ni macam kilang yang membuat ramuan dan menghasilkannya dalam bentuk madu untuk munafaat manusia.

Wallahu'lam.

Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) Menggagalkan Program Pembacaan Kitab Hadis Anjuran PMRAM

http://mujahidazhar.blogspot.com/

Hati ini sedih apabila mendengar khabar dari Mesir, Pengajian Tafaqquh Kutub Sittah telah digagalkan oleh JPMK.. Berita yang saya terima berbunyi :

majlis kutub sittah cuba digagalkan oleh saffrah..dengan sekeping surat bertanda tangan PROF JAMIL b HASHIM dihantar ke syuun dewan ACC dan IMAM AKBAR AL AZHAR SYEIH TANTAWI yang memohon agar program ini tidak diadakan atas beberapa sebab yang telah dinyatakan di dalam surat berkenaan antaranya kerana PMRAM adalah parti politik pembangkang..Apakah kita mahu melihat usaha baik Shabat-sahabat kita bersama para ULAMA" AZHAR untuk menganjurkan program ini dihalang oleh pihak SAFFRAH yang tidak bertanggungjawab?? apakar perasaan kita?? dimanakah sensitiviti kita..ULAMA" telah dipermainkan...mari sama2 kita mendoakan yang terbaik untuk ISLAM

---------------------------------------------------------------------

Ia dihantar dalam bentuk YM. Ringkas, tapi menyedihkan. Dalam masa yang sama, beberapa Azharian Blogger mula menyiarkan artikel dan ulasan mereka, berkenaan pengharaman ini. Sayapun bingung apabila mendengar berita ini. Walaupun saya masih berada di Malaysia, namun, seolah-olah kemurungan ini berlegar di sekitar telinga ini.


Selain itu, di dalam Web PMRAM juga menyiarkan berita...

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Segala puji bagi Allah tuhan sekelian alam, Selawat dan salam buat junjungan Nabi SAW dan ahli keluarga Baginda yang tercinta, serta seluruh sahabat Ridhuwanullah alaihim Ajma`in.

Dukacita dimaklumkan kepada semua ahli yang telah mendaftarkan diri untuk menyertai Majlis Pembacaan Kutub Sittah (siri pertama) yang akan diadakan pada 17 -20 Oktober 2009 ini telah cuba digagalkan oleh Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK).

Namun begitu PMRAM selaku penganjur program akan berusaha sedaya upaya bagi memastikan program ini akan dapat dilangsungkan seperti yang dirancang.

Bagi mengelakkan sebarang kekeliruan berkaitan program tersebut, sila dapatkan maklumat terkini di laman web rasmi PMRAM, www.pmram.org ataupun di portal rasmi kutub sittah,www.kutubsittah-pmram.blogspot.com . Segala penjelasan dan maklumat terkini berkaitan permasalahan tersebut akan dijelaskan pada hari Khamis ini bersamaan 15 Oktober 2009.

PMRAM memohon segala kerjasama daripada seluruh ahli PMRAM agar bersama-sama berdoa dan bersolat hajat supaya majlis tersebut berjaya dilaksanakan seperti yang dirancang.


Sekian,

Mohd Adlan bin Mokhtaruddin
Pengarah Majlis Pembacaan Kutub Sittah PMRAM 2009.

------------------------------------------------------------------

Sebelum saya pulang ke tanahair pada 24 Ogos lalu, saya sempat menghadiri Mesyuarat Adhoc Pelaksana Majlis Pembacaan Kutub Sittah. Ketika itu, saya hanya mewakili Ustaz Faqrurrozi sebagai Pengarah PMC untuk berada di dalam mesyuarat tersebut.

Hati ini semakin runsing apabila dapat tahu tarikh majlis yang mulia ini diadakan ketika saya berada di Malaysia. Rasa rugi yang teramat sangat apabila tidak dapat mengikuti program seperti ini. Saya tidak ingin mengulas lebih panjang tentang perkara ini, bagi seluruh rakyat Malaysia yang ingin mengetahui tentang Majlis Pembacaan Kutub Sittah anjuran PMRAM sila klik pada address di bawah..

http://kutubsittah-pmram.blogspot.com/

http://www.pmram.org/index.php?option=com_content&view=article&id=696:pmram-optimis-menjayakan-majlis-pembacaan-kutub-sittah&catid=1:pmram&Itemid=63

http://www.pmram.org/index.php?option=com_content&view=article&id=694:makluman-majlis-pembacaan-kutub-sittah&catid=6:pengumuman&Itemid=68


Ulasan

Telinga ini sering terngiang-ngiang tuduhan yang dilemparkan kepada Mahasiswa al Azhar. Ada yang kata kita ni tido memanjang, malas ngaji, kuliah tak pegi, duk Mesir bertahun-tahun tapi ilmu hapak, berniaga ngalahkan businessman .. dan bermacam-macam lagi.

Semua yang buat tuduhan ini, bukanlah mahasiswa al Azhar pun. Bahkan Mesir pun tak pernah dijejakkan kaki. Sumber mana depa dapat entahlah. Tetapi, yang peilknya, sepanjang beberapa bulan berada di Malaysia ini, tiada seorang pun yang bertanya tentang perkara ini.

Bahkan, ramai yang bertanya kepada saya tentang kebajikan mahasiswa kita yang berada di sana. Ramai juga yang bersemangat memberi sumbangan dan sebagainya. Ha.. perkara yang paling melucukan, apabila ada yang mengatakan mahasiswa al Azhar tak pandai berbahasa arab. Tercuit hati ini apabila mendengar komen seperti itu.

Soalan saya untuk mereka yang berkata demikian, mahasiswa Melayu yang belajar di universiti di Malaysia pun, banyak juga salah bercakap dalam Bahasa Melayu. Mahasiswa Malaysia di UK contohnya, ada juga yang tidak pandai berbahasa Inggeris. Contoh lagi, orang India atau China, yang lahir di Malaysia, masih ramai yang tidak fasih berbahasa Melayu. Bahkan peperiksaan Bahasa Melayu dalam SPM pun, ada juga yang tidak lulus.

Bukanlah niat ini untuk memburukkan sesiapa, jauh sekali untuk menghina bangsa lain. Tetapi cuma mengumpamakan sebuah contoh yang boleh difikirkan bersama. Saya sendiri yang belajar di Mesir, masih ramai warga Mesir yang tidak fasih berbahasa Arab! Kadangkala apabila kita bercakap Bahasa Arab (Baku), ada yang tidak memahaminya.

Ini baru satu. Yang lain-lain tu, boleh fikirkan sendiri. Hati ini berniat mengulas tentang usaha menggagalkan pengajian yang dilakukan oleh pihak Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah. Sampai sekarang, saya masih lagi mengumpulkan sebanyak mungkin sebab JPMK berbuat demikian. Tetapi apabila sudah berjuta-juta kali berfikir, sebabnya hanya satu... iaitu politik.

Dari dulu lagi PMRAM dituduh sebagai parti politik. Saya pun tak faham. Kalau PMRAM itu sokong pembangkang sekalipun, takkanlah Majlis Pembacaan Kutub Sittah ini hendak dibatalkan juga. Adakah tenaga pengajarnya di kalangan Parti Pembangkang? Tak juga... Syeikh-syeikh yang mengajar semuanya berbangsa Mesir.

Dato Hamid Othman, dulunya adalah Badan Pengurus PMRAM. Sebenarnya ramai lagi, cuma saya yang tidak tahu. Saya terfikir juga, mungkin disebabkan keselamatan... Tapi, apa yang tak selamatnya. Syeikh-syeikh yang mengajar bukannya Ikhwanul Muslimin pun. Bahkan PMRAM sendiri merujuk Kementerian Kemasyarakat Mesir sebelum merancang untuk melaksanakan apa-apa program.

Bertambah pelik apabila tidak kelihatan pun usaha JPMK atau seangkatan dengannya, untuk meningkatkan prestasi pembelajaran mahasiswa al Azhar. Tetapi kenapa ya, pengajian ini pula yang digagalkan oleh mereka. Apa salahnya untuk mengaji dengan masyaikh Azhar?

Dengan kata lain, inilah antara tanda akhir zaman. Ilmu itu disekat daripada tersebar. Institusi ulama diganggugugat dan dipermainkan. Tak tahu lah saya, apakah suara hati syeikh-syeikh yang mengajar, apabila mendapat tahu berita penggagalan ini.

Akhir sekali, berita ini yang disiarkan di dalam web PMRAM..

PMRAM Optimis Menjayakan Majlis Pembacaan Kutub Sittah

Kaherah, 13 Oktober - PMRAM sekali lagi mengadakan pertemuan bersama Ketua Pengarah ACC , yang merupakan tindakan lanjutan daripada usaha pihak JPMK untuk menggagalkan program Majlis Pembacaan Kutub Sittah.

Pemangku Presiden PMRAM, Saudara Shahrizan Mohd Hazime bersama Pengarah Program, Saudara Mohd Adlan Mokhtaruddin telah berkunjung ke dewan tersebut meminta penjelasan dari pihak pengurusan ACC. Ini merupakan kunjungan kali ketiga pihak PMRAM ke dewan ACC setelah mendapat makluman usaha membatalkan program ini oleh pihak JPMK. Usaha ini akan diteruskan oleh PMRAM sehingga terlaksananya Majlis Pembacaan Kutub Sittah ini dengan jayanya.

Di samping itu, pihak PMRAM sentiasa menghubungi pihak JPMK untuk meminta penjelasan dan mengatur pertemuan. Namun begitu maklum balas yang diterima sangat mendukacitakan.

Pihak PMRAM selaku penganjur sekali lagi memohon jasa baik semua pihak untuk terus berdoa supaya usaha untuk menggagalkan majlis ini tidak berjaya.


CALON RASUAH: KENAPA TAKUT HUKUMAN RAKYAT

Email : safarizal saleh

Kenyataan Media (15 Oktober 2009)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) menyokong kenyataan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin yang berpandangan bahawa kemenangan yang diperolehi oleh UMNO / Barisan Nasional (BN) sebagai kemenangan rasuah kerana calon yang telah diberikan mandat untuk bertanding oleh UMNO / BN telah didapati bersalah kerana melakukan rasuah oleh UMNO sendiri.

DPPN Pk mencabar Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir membuktikan tuduhan beliau bahawa PAS melakukan rasuah sepertimana kenyataan yang telah dikeluarkan oleh beliau baru-baru ini. DPPN Pk menyediakan pentas untuk Zambry untuk berdebat isu rasuah bersama Nizar jika beliau benar-benar berani dan mempunyai bukti. DPPN Pk meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dakwaan Zambry yang mengatakan mempunyai bukti bahawa PAS telah melakukan rasuah.

DPPN Pk meminta supaya Zambry kemukakan tuduhan beliau berkaitan rasuah yang pernah dilakukan oleh PAS semasa memerintah. Dimanakah laporan yang telah disiasat oleh SPRM berkaitan rasuah oleh PAS. DPPN Pk menganggap Zambry sekarang telah tersepit dan cuba memburukkan PAS dan Pakatan Rakyat (PR) yang telah diterima oleh rakyat untuk menerajui Kerajaan Negeri Perak selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke 12 tahun lepas.

DPPN Pk melihat UMNO / BN yang telah serasi dengan budaya rasuah politik masih cuba menafikan hakikat sebenarnya mereka dan akan cuba menuduh orang lain pula melakukan rasuah. Budaya rasuah politik ini yang tidak terpengaruh di dalam PAS kerana adalah menjadi satu kesalahan besar bagi orang yang melakukannya.


ZAWAWI HASSAN
Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.


Kebakaran kapal TLDM dan pencemaran laut

Email : Suara N9
Sumber : steadyaku47KD Sri Inderapura - TERKINI

Selasa 13hb Oktober.

KD Seri Inderapura ditarik keluar dari kawasan jetty dalam keadaan masih terbakar dan hampir tenggelam. ‘Bridge’, tempat tertinggi di atas kapal dimana ‘commanding officer’ dan ‘officer of the watch’ memberi arahan ketika beroperasi, telah pun runtuh.

Rabu 14hb Oktober.

Jasadnya kini bersemadi bersama alat ganti bernilai jutaan ringgit yang telah dimuat naik ke dalam kapal. Ia bersemadi dengan aman dan damai menjadi tukun berhampiran Pulau Pangkor. Yang masih kelihatan cuma tiang atau ’mast’ sebagai kenangan. Sebagai peringatan tentang kelemahan dan kekurangan TLDM dari serendah-rendah pangkat hinggalah pegawai tertinggi.

Untuk beberapa hari dan minggu, minyak yang keluar dari perut kapal akan mencemar pantai dan perairan sekitar. Hasil tangkapan nelayan akan terjejas. Ganti rugi yang terpaksa dibayar kepada mereka yang terlibat sama ada pengusaha hotel atau pelancungan akan menambah beban yang ditanggung kementerian. Dan pembayar cukai.

Untuk pengetahuan, kapal ini pernah terbakar pada tahun 2002. Kerja baik pulih menelan belanja puluhan juta. Apakah keputusan ‘board of inquiry’ pernah diumum. Ataupun sudah terkunci rapi di bawah tikar.
Kebakaran ditahun itu ‘kononnya’ berpunca dari litar pintas. Jurutera yang ditugaskan menyiasat tidak menemui tanda-tanda ‘cable’ terbakar. Anak kapal beria benar mengatakan itulah puncanya sehingga sanggup bersumpah menjunjung quran. Kalau tidak ada pegawai ‘board of inquiry’ B.O.I. yang naik angin mengehempas kerusi kerana tidak percaya dengan alasan yang diberikan, mungkin punca sebenar masih terperap.

Apa puncanya?

Kebakaran bermula dari ‘galley’ ataupun dapur. Ada anak kapal yang menggunakan galley terleka kerana asyik menonton video sehingga tidak sedar kuali berisi minyak yang sudah terlampau panas disambar api. Kebakaran dapat diatasi tapi kerana kurang teliti, api marak kembali dan kali ini di luar galley. Mujurlah kebakaran kali kedua yang lebih besar dapat diatasi. Kalau tidak, punca sebenar pasti lenyap.

Apa pula punca kebakaran yang memusnahkan seluruh kapal dikali ini. Bagaimana Menteri Pertahanan boleh membuat kenyataan (atau andaian) bahwa ia berpunca dari litar pintas dan tiada langsung unsur sabotaj.

Sangkaan TLDM telah mengabaikan latihan memadam api atau ‘fire drill’ rupanya kurang tepat. Dimalam kejadian, pegawai bertugas telah membuat lima kali latihan (atau deraan) sehingga anak kapal bukan sahaja merasa bosan tapi juga keletihan. Tak cukup tidur.

Bila ‘alarm’ berbunyi untuk kali keenam, anak-anak kapal yang baru terlelap menyangka itu juga latihan. Setelah menyedari ia kebakaran sebenar, badan yang lesu sudah tidak dapat menerima arahan otak. Malah otak pun sudah tidak mampu berfikir. Dalam keadaan kelam kabut, maka terjadilah apa yang tidak sepatutnya berlaku.

Apa yang berlaku. Bekalan elektrik diputuskan. (Masih belum jelas sama ada bekalan dari generator kapal atau dari darat). Tanpa bekalan elektrik, kapal menjadi gelap. ‘Bilge & fire fighting pump’ tidak dapat digunakan. Dan api pun terbiar marak sementara menunggu bantuan luar.

Kenapa bekalan elektrik keseluruh kapal diputuskan. Tidakadakah pemutus litar atau ‘circuit breaker’ yang boleh diguna untuk memutuskan bekalan kebahagian yang terlibat sahaja. Apakah lima kali ’fire drill’ dimalam itu tidak mengambil kira situasi sedemikian. Apakah yang difokuskan oleh pegawai bertugas. Difahamkan, pegawai tersebut memiliki kelayakan khusus dalam bidang memadam kebakaran atau dikenali juga sebagai ‘fire officer’.

Lazimnya, kebakaran di kapal lebih mudah dikawal kalau ditangani oleh anak kapal sendiri. Ahli bomba dari luar tidak mungkin tahu siluk belok kapal. Di perut kapal sebesar KDSI, orang boleh tersesat walaupun dalam keadaan terang. Ini kan pula dalam gelap gelita. Tersesat dalam keadaan sedemikian mengundang maut.

Apabila kapal cuma bergantung harap kepada pasukan bomba awam untuk memadam kebakaran, maka inilah kesudahannya.

KDSI tenggelam bukan kerana kebakaran tapi disebabkan air laut yang disemburkan kedalam kapal tanpa mengambil kira faktor ‘bouyancy’ sehingga ‘tank deck, engine room’ dan setiap ruang dipenuhi air laut.

Apa yang TLDM boleh pelajari dari episod duka ini? Apalah agak jawapannya kepada kemusykilan berikut:

Untuk apa ‘fire drill’ diadakan lima kali dalam satu malam. Mendidik atau mendera.
Di mana letaknya (kalau ada) ‘portable bilge & fire fighting pump’ yang boleh beroperasi tanpa bergantung kepada bekalan elektrik kapal
Kenapa bekalan elektrik keseluruh kapal diputuskan.
Kenapa tidak digunakan pemutus litar atau ‘circuit breaker’ untuk memutuskan bekalan elektrik kekawasan yang terbabit sahaja.
Akhir sekali…Bagaimana pegawai berkenaan menterjemah kepakaran mengendalikan ‘fire drill’ dalam situasi kebakaran sebenar???


EXPO Kanak Kanak Istimewa 6 ke 8 Nov 09 Seremban

Oleh : Rozmal bin Malakan

Tarikh: 6,7 dan 8 November 2009 (Jumaat, Sabtu dan Ahad)
Masa : 9 pg – 10 mlm
Tempat : Dataran Senawang, Senawang, N.Sembilan (Berhadapan Maybank)

Maklumat lanjut hubungi :
Hj Pazilan Abd Hadi
Tel : 0173017235 / 0173017428 / 06-6785160
E-mel : dyslexian9@yahoo. com.my
Laman web : www.dyslexiaseremba n.com

ATURCARA
JUMAAT (6/11/2009)

9.00 malam -Tayangan Video `Kanak-Kanak Dyslexia' & Tayangan Video Upin & Ipin The Movie

SABTU (7/11/2009)

8.30 pagi - Pendaftaran Peserta, Acara `Mencari Harta Karun'
10.30 pagi - Mini Sukaneka
8.30 malam - Acara Nyayian/Tarian/ bercerita

AHAD (8/11/2009)

9.00 pagi - Taklimat/Khidmat Nasihat Doktor Pakar Kanak-Kanak Dr.Puan Norizan - Permasalahan Kanak-Kanak Dyslexia'
- Pertandingan Mewarna Untuk Kanak-Kanak
10.30 pagi - Taklimat dari Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat N.Sembilan
11.30 pagi - Taklimat `Program Pemulihan Khas Integreti' Dari Pegawai Pendidikan N.Sembilan
8.30 malam - Penutup & Penyampaian Hadiah
9.00 malam - Konsert ` Teristimewa bersama kanak-kanak Istimewa


Majlis Meraikan Jentera PRKN31 16 Okt 09

Oleh : Suara N9

Majlis Meraikan Petugas Pilihanraya Kecil N31 Bagan Pinang

JUMAAT 16 Oktober 2009

JAM 8 malam

Di Markas Induk PRKN31, Kg Bagan Pinang, Bt 3, Jalan Pantai, PD

Semua petugas Pakatan Rakyat dijemput hadir

Maklumat lanjut hubungi Sdr Shamsul 019-6532973


KENYATAAN MEDIA : Kenapa Ganesan dikatakan Speaker haram ?

Krisis di Perak nampaknya semakin bercelaru dan berlarutan sehingga kesaat ini akibat dari kedegilan pemimpin UMNO dan BN yang masih menafikan hak rakyat untuk memilih semula apabila diberikan satu lalauan setelah pembubaran DUN di Perak. itulah langkah yang paling baik untuk menyelesaikan masalah namun UMNO dan BN tetap mempertahankan "barang curi"(negeri Perak) sebagai haknya, siapa akan percaya ?

Saya suka untuk menjawab dakwaan Ganesan bahawa dia adalah speaker Perak yang sah , beliau mendakwa dlantik pada 7 Mei dengan sokongan suara majoriti dewan, melucutkan jawatan Sivakumar daripada jawatan Speaker dan mendakawa melantiknya sebagai pengganti. Inilah dakwaan bohong yang mesti dijawab sengan segera seperti berikut :-

1. Usul untuk melucutkan jawatan Speaker sebenarnya dikemukakan kepada Speaker yang ingin dilucutkan iaitu Sivakumar sendiri dan mengikut peruntukan yang terdapat dalam peraturan tetap dia mempunyai kuasa mutlak untuk menolak apa-apa usul termasuklah usul berkenaan. Pada 6 Mei 2009 Sivakumar telah mengeluarkan notis bertulis menolak usul tersebut.

Dengan itu segala usul yang berkaitan dengan usul memecat dan melantik Speaker yang baru adalah terbatal dan tiada dalam agenda, melainkan agenda jahat BN dan UMNO untuk menncapaikan hasrat jahatnya walaupun sekali lagi melakukan tindakan yang melanggar undang-undang.

Berarti persidangan Dewan pada 7 Mei hanya titah perasmian oleh DYTM Raja Muda Perak dan setelah itu penangguhan dewan dan tidak ada agenda pelucutan dan pelantikan Speaker baru.

2. Kerana sudah tersangat terdesak dengan arahan dan tindakan Speaker yang menghalau 10 orang ADUN yang telah digantung oleh jawatan Kuasa Hak dan kebebasan, dalam keadaan itu adalah prosuder biasa yang dijalankan oleh Speaker Sivakumar menyusun kedudukan dewan sebelum kembali ke Bilik Diraja mempersilakan DYTM Raja Muda Perak untuk merasmikan dewan.

Disitulah kekecohan yang berlaku dan saya tegaskan bahawa sesunggunya dewan belum lagi bermula, namun BN bertindak seperti "basuh dulu baru berak" dengan kononnya melucutkan jawatan Sivakumar dan melantik speaker haram Ganesan.

Tindakan kebudak-budakan inilah yang sedangkan dipertahankan oleh ganesan dan BN, dan hanya orang yang tidak cerdik sahaja yang akan percaya dengan dakwaan itu.

Kemuncak dari itu bila DUN Perak pada suatu masa mempunyai 2 Speaker, akhirnya Speaker yang sah di angkat keluar oleh "samseng" upahan yang dibawa dari luar bagi menjayakan niat jahat BN tersebut.

3. Kalaupun diandaikan perlucutan jawatan Sivakumar berlaku dan perlantikan Ganesan sah, manakah minit perjalanan yang dipanggil penyata rasmi yang boleh mebuktikan Ganesan telah dilantik dengan sempurna termasuklah upucara mengangkat sumpah.

Dengan ini saya mengesahkan bahawa ganesan tidak melaksanakan upucara mengangkat sumpah yang sepatutnya seperti yang di nyatakan dalam Perakra 5.(1) Perintah-perintah Tetap DUN Perak iaitu :-

"Sumpah yang hendak dilafazkan mengikut seperti yang disebutkan dalam perenggan (1) Fasal xlvii bahagian I. Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak hendaklah dijalankan oleh Setiausaha Dewan dan tiap-tiap kali yang mengangkat sumpah hendaklah menurunkan tandatangan dalam sebuah buku yang akan disimpan bagi tujuan itu oleh Setiausah Dewan"

Saya mengesahkan Setiausaha Dewan pada masa itu, Abdullah Antong Sabri tidak berada di tempat sidang haram melantik Speaker dan dihadapan siapakah lafaz sumpah itu dilafazkan? Melainkan BN akan berbohong mengatakan Abdullah Antong berada disitu semasa sumlah diadakan.

Demikianlah 3 alasan saya bahawa Ganesan adalah speaker haram yang sekarang ini menyamar sebagai speaker , dengan itu saya mendesak supaya beliau dengan segera berundur dan mengosongkan pejabat Speaker yang didudukinya kerana ianya adalah harta rakyat yang telah disalah guna.

Sekian terima kasih....

Kenyataan media/ 16 Okt. 2009

DRS. KHALIL IDHAM LIM
Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perak pakatan Rakyat/
ADUN Titi Serong/
Ketua Penerangan PAS Perak.

40 gempa di Malaysia sejak 2007

Dalam tempoh hampir dua tahun, sejak penghujung 2007, Malaysia mencatatkan 40 gempa bumi lemah, tetapi yang ketara 37 daripadanya berlaku di sekitar garis sesar (garisan gempa bumi) Bentong di Pahang.

Tiga lagi gempa bumi itu berlaku di Manjung (Perak) dan Jerantut (Pahang).

Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Dr Rosaidi Che Abas berkata sejak November 2007 sehingga Mei tahun lepas sebanyak 29 gempa bumi dicatatkan di kawasan Bentong itu.

Kes terbaru pada 8 Okt lepas bagaimanapun mencatat gempa bumi paling kerap, sebanyak lapan kali dari pukul 4.45 pagi hingga 12.05 tengah hari, bermagnitud antara 1.1 hingga 2.8 skala Richter.

Kesemua gempa bumi itu dikesan di sekitar Bukit Tinggi dan Janda Baik yang mempunyai garis sesar berukuran 15 kilometer lebar dan 70 kilometer panjang.

Bagaimanapun hanya sekali, iaitu pada Mei 2008, jabatan berkenaan mengesan gempa lebih kuat berukuran 3.5 pada skala Richter.

"Apa yang boleh kita katakan ialah walaupun Bukit Tinggi dan Janda Baik berada di atas garisan gempa bumi, ia tidak mungkin melepasi ukuran 5.0 pada skala Richter dan ini bermakna, jika berlakupun gempa bumi, ia tidak akan merosakkan struktur bangunan yang kukuh.

"Kami tegaskan juga bahawa gempa berkenaan berlaku di sesar berkenaan dan bukannya di Banjaran Titiwangsa yang menjadi tulang belakang negara," katanya dalam temu bual dengan Bernama di Petaling Jaya.


Dakwa dinding, lantai retak

Penduduk di sekitar Bukit Tinggi dan Janda Baik di Pahang yang sering merasai gegaran setiap kali berlaku gempa bumi bermagnitud besar di negara jiran baru-baru ini meminta kerajaan melakukan kajian terperinci terhadap struktur tanah di kawasan itu.

Desakan mereka dikuatkan dengan dakwaan gegaran yang mereka rasai baru-baru ini ekoran gempa bumi kuat di Sumatera Barat pada 30 Sept bukan sekadar gegaran biasa kerana mereka ada mendengar bunyi letupan dan dapat merasai pergerakan tanah ketika gegaran itu berlaku.

Menurut mereka, walaupun tiada runtuhan bangunan, kebelakangan ini bila berlaku gegaran ada saja harta benda yang rosak dan dinding atau lantai rumah yang retak.

Penduduk bercerita, kawasan Janda Baik dan Bukit Tinggi mencatatkan gegaran pertama pada November 2007 ekoran beberapa siri gempa bumi yang berlaku di sekitar Indonesia dan Filipina.

Dalam hal ini Dr Rosaidi memberi jaminan bahawa pihaknya akan bekerjasama dengan Jabatan Geosains dan beberapa jabatan berkaitan untuk membuat kajian segera ke atas muka dan struktur tanah dan batuan di situ.

"Kami juga akan menemubual penduduk setempat mengenai apa yang dikatakan oleh mereka sebagai pergerakan bumi yang dirasai semasa gempa berlaku.

"Turut menarik minat kami ialah melihat kekuatan gegaran yang didakwa menyebabkan keretakan pada dinding dan lantai," katanya.

Dua kali gempa agak kuat

Dr Rosaidi menjelaskan bahawa setakat ini gempa bumi yang berlaku ialah di antara 1 batu hingga 10 batu di bawah permukaan bumi.

"Hanya dua kali gempa bumi berlaku dengan kekuatan antara 2.8 dan 3.5 pada skala Richter dan kedua-duanya pada kedalaman 10 batu di bawah muka bumi," katanya.

Malaysia kini mempunyai 13 stesen mengesan gempa di seluruh negara dengan tujuh daripadanya di Semenanjung, antaranya di Kulim Kedah dan yang terbaru di Jerantut Pahang, manakala enam stesen di Sabah dan Sarawak.

"Pegawai-pegawai kami bertugas 24 jam sehari. Mereka akan memaklumkan kepada pihak berwajib dan setiap apa yang mereka rekodkan adalah mengikut masa sebenar gempa berlaku," katanya.

Terdapat empat garis sesar (garisan gempa bumi) di negara ini iaitu di Jerantut, Bentong, Kuala Lumpur dan yang terbaru di Manjong Perak.

Dalam pada itu Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Dr Yap Kok Seng berkata gempa bumi berskala kecil iaitu kurang daripada 2.8 pada skala Richter tidak menyebabkan kerosakan harta benda atau kehilangan nyawa.

"Kejadian gempa bumi yang berlaku di sekitar Bukit Tinggi merupakan satu proses penstabilan semula struktur batu-batan di sekitar Zon Garis Sesar Bukit Tinggi.

"Proses penstabilan ini dipercayai berlaku ekoran daripada himpitan batu-batan akibat beberapa kejadian gempa bumi bermagnitud besar yang berlaku sejak beberapa tahun lalu.

Gempa bumi bermagnitud besar itu ialah pada 26 Dis 2004 di Aceh, Nias (28 Mac 2005) dan yang terbaru di Padang (30 Sept lalu, foto kanan) dan Bengkulu (1 Okt lalu), semuanya di Indonesia.

Panduan rakyat hadapi gempa

Kekuatan gempa bumi diukur menggunakan mesin seismograf dan direkodkan ukurannya dalam skala Richter di antara 1.0 hingga 10.0.

Gempa bumi pada ukuran 1.0 skala Richter memang terlalu kecil yang boleh berlaku setiap hari dan biasanya tidak dirasai manusia.

Ukuran dari 7.0 hingga 10.0 pada skala Richter ialah gempa bumi paling kuat yang berlaku dalam masa 10 hingga 20 tahun, menurut Pusat Maklumat Rakyat (PMR) Jabatan Penerangan Malaysia.

PMR yang boleh diakses dalam talian itu turut memasukkan maklumat mengenai bagaimana kita harus bersedia untuk gempa bumi dan apa yang harus kita lakukan semasa berlaku gempa bumi.

Secara terperinci ia menyenaraikan tindakan yang boleh diambil sekiranya anda berada di dalam bangunan ketika gempa bumi berlaku, sekiranya anda di dalam bangunan tinggi, di laluan dekat bangunan, di dalam kereta yang bergerak dan apa yang harus dilakukan selepas gempa bumi.

Setakat ini Jabatan Meteorologi memberi jaminan tiada ancaman gempa bumi bermagnitud tinggi yang dijangka berlaku di negara ini, namun tidak salah membaca panduan itu untuk pedoman dan menambah pengetahuan. BERNAMA

MalaysiaKini/-


Satu lagi EGM untuk atasi krisis MCA

Presiden MCA hari ini mengumumkan satu lagi mesyuarat agung luar biasa (EGM) bagi menentukan sama ada perlu atau tidak pemilihan parti diadakan sekali lagi bagi keluar daripada krisis kepemimpinan parti.

Datuk Seri Ong Tee Keat berkata beliau telah mengarahkan Setiausaha Agungnya Datuk Wong Foon Meng mengadakan EGM seperti peruntukan Perkara 30.1 perlembagaan MCA.

Menulis di blognya selepas mesyuarat petang ini, beliau berkata EGM dipanggil kerana anggota jawatankuasa pusat tidak bersedia mengadakan pemilihan agung parti semula - selepas ia diadakan setahun lalu.

Beliau juga menyifatkan tindakan disiplin terhadap pencabar utamanya Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sebagai "usaha kolektif" dan oleh itu harus ditanggung bersama, bukan beliau seorang sahaja.

Dalam mesyuarat jawatankuasa pusat parti itu selama tiga jam mulai 2 petang di Kuala Lumpur, MCA juga mengumumkan Datuk Seri Liow Tiong Lai, kini naib presiden, dilantik sebagai timbalan presiden - jawatan yang dikosongkan akibat pengguguran Dr Chua.

Pada 10 Oktober lalu, parti itu mengadakan EGM untuk meluluskan lima usul susulan penggantungan Dr Chua daripada parti itu dan sekali gus melucutkan jawatannya sebagai pemimpin nombor dua.

EGM itu bagaimanapun menimbulkan krisis baru apabila hampir 2,400 perwakilan MCA menimbulkan isu undi tidak percaya terhadap Ong dan sekali gus menolak usul agar Dr Chua dikembalikan kepada jawatan lamanya itu.

Dr Chua bagaimanapun dibenarkan menyertai kembali parti tersebut.

Mesyuarat jawatankuasa pusat itu dibuat hari ini bagi membincangkan kedudukan pemimpin atasan MCA susulan keputusan EGM Sabtu lalu.

Ia diadakan di tengah-tengah spekulasi bahawa Ong akan dipaksa meletakkan jawatan atau memanggil semula satu lagi pemilihan agung parti untuk menyelesaikan krisis parti tersebut.

MalaysiaKini/-

Anwar sebagai PM,Umno tiada hak!

KOTA BHARU, 15 Okt: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata Pemuda Umno tidak ada hak untuk menghalang Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri, kerana bekas Timbalan Perdana Menteri itu bukan berada dalam parti itu.

"Kalau Umno nak ikrar, ikrar gilah, Anwar Ibrahim bukan orang Umno.

"Kalau Umno kalah mesti naik orang lain. Kalau Pakatan Rakyat (PR) menang, dia nak buat apa,"katanya.

"Umno nak ganggu orang lain apa kerja? Dia betul orang dia sudahlah. Kat situ pun dah tak kena,"katanya lagi.

Sewaktu ditanya, adakah PAS boleh menerima Anwar sebagai Perdana Menteri, Tuan Guru memberitahu, perkara itu bukan terletak pada PAS sahaja.

"Bukan PAS seorang sahaja, tetapi Pakatan, apabila Pakatan setuju pada satu orang, mahu tak mahu kita terimalah,"tegasnya.

Tuan Guru berkata demikian selepas Majlis Sambutan Ulangtahun Ke 19 Pelancaran Kutipan Derma Akauan Amanah Kebajikan Darul Naim (Tabung Serambi Mekah), di Kelantan Trade Center (KTC), di sini sebentar tadi.

Semalam Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berikrar akan sedaya-upaya menghalang kemaraan Anwar untuk menjadi Perdana Menteri.

"Mungkin Anwar telah berjaya dengan helahnya terhadap sebahagian generasi muda yang tidak pernah kenal siapa Anwar yang sebenar � seorang chameleon politik, sesumpah yang berubah warna mengikut musim dan ketika melompat dari pohon ke pohon; makhluk pelbagai alam.

"Tetapi Umno dan Pemuda Umno ingat sejarah sebenar Anwar, dan kami akan memastikan Penglipurlara Lidah Bercabang Dua ini tidak akan sekali-kali sampai ke Putrajaya," kata Khairy dalam ucapan sulungnya dalam perhimpunan pergerakan pemuda semalam._

HarakahDaily.Net/-

Perkara 153 jadikan Umno tidak relevan

KUALA LUMPUR, 15 Okt: Umno tidak lagi relevan kepada orang-orang Melayu berikutan pengakuan Ketua Pemudanya, Khairy Jamaluddin bahawa Perkara 153 Perlembagaan Malaysia menjamin kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputera, kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub.

"Malah, orang-orang Melayu mesti disedarkan bahawa ancaman sebenarnya terhadap mereka ialah Umno sendiri.

"Parti yang mengapi-apikan perkauman supaya orang-orang Melayu membenci kaum lain bukan sahaja membahayakan kaum yang menjadi sasaran kebencian mereka, malah sebenarnya membahayakan orang-orang Melayu sendiri apabila mereka diapi-apikan supaya membenci kaum-kaum lain yang dipalitkan dengan imej sebagai musuh yang mencabar dan mahu menyerang orang-orang Melayu," kata beliau.

Orang-orang Melayu, katanya, membahayakan diri mereka sendiri dan seluruh rakyat Malaysia jika membiarkan diri mereka diperdayakan oleh perkauman melampau yang diapi-apikan oleh Umno.

"Kalau pun berlaku pergaduhan akibat hasutan mereka, Umno tidak susah apa-apa kerana majoriti besar yang akan ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ialah mereka yang menentang Umno dan Barisan Nasional (BN)," katanya.

Sebab itulah, kata Salahuddin, Ahli Jawatankuasa Pusat MCA Datuk Tee Lian Ker sendiri kelihatan bersetuju dengan pandangan blogger lain yang mendakwa bahawa Umno adalah musuh politik terbesar MCA.

Tindakan Tee menyiarkan pandangan sedemikian dalam blognya dilihat umum sebagai tanda setujunya terhadap pandangan itu.

"Jika MCA sendiri yang menjadi rakan kongsi di dalam BN dilihat bersetuju bahawa Umno adalah musuh, adakah ia tidak menjadi musuh kepada rakyat yang bukan rakan kongsinya?" katanya.

Sebab itulah, kata Ahli Parlimen Kubang Kerian, seluruh rakyat Malaysia mesti disedarkan bahawa Umno hanya bersandarkan perbuatan mengapi-apikan perkauman untuk menyambung nyawanya dan ia akan mati jika tidak mengapi-apikan perkauman serta menyalahgunakan kuasa.

"Sebab itulah PAS tidak bercadang hendak mentalkinkan Umno kerana perkara itu akan terjadi sendiri apabila orang-orang Melayu sedar bahawa Umno yang mengapi-apikan perkauman sebenarnya tidak relevan lagi kepada mereka.

"Lagi pun, untuk apa ditalkinkan mayat parti yang hidup dan menyalahgunakan kuasa dengan mengapi-apikan perkauman?" kata beliau.

Dalam ucapannya dalam perhimpunan Umno hari ini, Perdana Menteri yang juga Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak yang membidas pihak-pihak yang tidak sabar 'mentalkinkan' parti itu.

Salahuddin juga meminta rakyat Malaysia supaya jangan terpedaya dengan seruan Khairy kepada ahli-ahli partinya supaya keluar dari perspektif minda yang meletakkan orang-orang Melayu diserang atau 'under siege'.

"Umno hanya hidup dengan mengapi-apikan perkauman melampau serta membuat cerita bohong di sana-sini kononnya orang-orang Melayu dicabar dan diserang.

"Jika Umno keluar dari mentaliti paranoidnya itu, ia akan membunuh diri. Bolehkah dipercayai bahawa Khairy mahu ahli-ahli Umno membunuh parti yang mengkayakan mereka?

"Ketika Fasal 153 masih ada pun Umno terpaksa mengapi-apikan perkauman untuk menyambung nyawanya, tidakkah ia menggali kuburnya sendiri jika ia keluar dari mentaliti 'under siege' itu?" katanya.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu menyifatkan Umno hanya boleh hidup melalui perbuatan melampau membangkitkan kemarahan orang-orang Melayu dengan memutarbelitkan isu babi, menggambarkan DAP sebagai musuh, memijak-mijak kepala lembu untuk membangkitkan kebencian terhadap penganut agama lain serta memanipulasikan pelbagai isu yang boleh mengapi-apikan kemarahan orang-orang Melayu terhadap bangsa-bangsa lain.

"Umno terpaksa melakukan itu semua untuk menyembunyikan pengkhiantannya dari terdedah dengan lebih meluas kepada orang-orang Melayu.

"Siapa yang bertanggungjawab terhadap kepupusan 44 peratus tanah rezab Melayu sepanjang pemerintahan Umno? Siapa yang menzalimi setinggan-setinggan Melayu seperti di Kampung Berembang? Siapa yang menghalang pertambahan kerusi Melayu serta mencincang-cincang kawasan majoriti Melayu dalam persempadanan semula kawasan pilihan raya dalam tahun 2003 lalu?" beliau mempersoalkan.

Dalam ucapannya di Dewan Rakyat pada 24 Jun 2003, Ahli Parlimen Kepong Dr Tan Seng Giaw menyatakan: "Kelantan, Terengganu dan Kedah masing-masing mempunyai pertambahan pemilih 16.2 peratus, 21.76 peratus dan 17.4 peratus. Kita tidak lihat kerusi baru di tiga negeri ini".

HarakahDaily.Net/-