26 Julai 2012

Kawan pun bagitahu saya press polis terus pukul’

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Seorang petugas media hari ini berpandangan polis melanggar Seksyen 24 Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 ketika bertugas di Perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu.

Wartawan akhbar The Sun, Radzi Razak bersetuju ketika wakil pemerhati daripada Bersih pada sidang pendengaran awam mengenai dakwaan pelanggaran semasa dan selepas perhimpunan Bersih 3.0 di Ibu Pejabat Suhakam hari ini membacakan kandungan sekyen 24 dan meminta pandangan beliau.

Seksyen 24 memperuntukkan mana-mana wakil media boleh mempunyai akses yang munasabah kepada tempat perhimpunan dan menggunakan apa-apa kelengkapan untuk membuat laporan tentang perhimpunan itu.

"Adakah anda rasa seksyen 24 Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 ini telah dilanggar?" soal pemerhati dan disusuli jawapan 'ya' oleh Radzi.

Pada hari tersebut, Radzi, 27, dipukul oleh tujuh anggota polis ketika berada di persimpangan Jalan Raja Laut dan Jalan Tuanku Abdul Razak pada perhimpunan tersebut.

Menurutnya, sebelum beliau dipukul, beliau nampak dua anggota polis bercakap sesuatu kepada sekumpulan anggota yang berkumpul berhampiran Dataran Merdeka sebelum mereka berpecah dan memukul peserta yang berada di kawasan sekitar.

"Sekumpulan polis menuju ke arah saya dan menendang kepala saya sehingga jatuh terlentang. Saya jerit 'press' dan kawan-kawan saya pun bagitahu saya press. Polis terus pukul dan kemudian berlalu tanpa kata apa-apa," kata beliau yang merupakan saksi ke-17.

Beliau berkata demikian di hadapan panel siasatan yang dipengerusikan Naib Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Datuk Lake Tee dan dibantu Pesuruhjaya Profesor Datuk Dr Mahmood Zuhdi Abdul Majid dan Detta Samen.

HARAKAHDAILY/-

Selangor potong 25% cukai taksiran pangsapuri

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Kerajaan Negeri Selangor telah bersetuju akan satu mekanisme bagi pemilik di pangsapuri kos rendah mendapat potongan 25 peratus untuk cukai taksiran.

Pengerusi jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan negeri, Iskandar Abdul Samad berkata menjadi hasrat kerajaan negeri untuk memudahkan pemilik mendapat potongan itu.

Katanya, kelayakan untuk mendapatkan pengurangan cukai taksiran adalah pemilik yang mendiami sendiri kediaman mereka atau yang didiami oleh waris pemilik dan pemilik yang tidak mempunyai tunggakan.

Menurutnya, pemilik hanya perlu mengisi borang khas dan membawanya semasa membayar cukai untuk mendapatkan pengurangan tersebut.

Jelasnya, borang tersebut adalah untuk mengesahkan bahawa mereka mendiami sendiri kediaman mereka yang boleh disahkan oleh Ahli Jawatankuasa Pengurusan Bersama (Joint Management Committee - JMC), Ahli Majlis Perbadanan Pengurusan (Management Corporation - MC), Unit Pesuruhjaya Bangunan (Commissioner of Building – COB atau Ahli Majlis PBT setempat.

“Mereka perlu mengemukakan dokumen yang sah di sisi undang-undang untuk mengesahkan bahawa mereka adalah pemilik atau waris yang sah,” jelasnya yang juga Adun Cempaka dalam satu kenyataan.

Katanya, pengurangan akan diberikan tanpa menunggu kesemua maklumat pembeli-pembeli di sesebuah pangsapuri diperolehi.

Justeru, ujarnya mana-mana pemilik yang datang membuat pembayaran bersama borang khas yang telah disahkan akan mendapat pengurangan.

HARAKAHDAILY/-

Rakyat tidak nampak Syabas bersungguh urus air

KUALA LUMPUR: Rakyat Selangor tidak nampak kesungguhan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dalam menangani pengurusan air yang berlaku di negeri itu.

Bagi Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, BN Selangor sudah ketandusan isu untuk menyerang Pakatan Rakyat (PR).

“Oleh itu direka kisah yang kononnya air sudah mula habis dan catuan oleh Syabas terpaksa dilakukan.

“Air habis pula, adalah angkara PR yang degil, tidak mahu dengar nasihat kerajaan Pusat dengan membenarkan pembinaan Langat II,” tulis beliau di dalam blognya.

Sebenarnya, kata beliau bekalan air yang tidak terawat dan yang terawat adalah lebih dari apa yang digunakan penduduk Negeri Selangor.

Jelasnya, loji pembersihan air mempunyai kapasiti yang lebih tinggi dari permintaan dan oleh itu, pada hakikatnya terowong untuk membawa air tidak dirawat dari Pahang dan pembinaan loji pembersihan air baru iaitu Langat II adalah perkara yang tidak diperlukan.

Katanya, yang perlu adalah pengurusan bekalan air yang lebih cekap supaya ketirisan dan kebocoran dapat diatasi sambil itu saluran paip baru juga perlu dipasang.

Malangnya, tambah beliau rakyat Selangor tidak nampak kesungguhan Syabas dalam menangani masalah ini semua dan sebaliknya hanya ingin untuk memenangkan BN dalam PRU ke-13.

Dengan itu, beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor berkata Syabas akan kekal kedudukannya sebagai syarikat kroni yang akan dibenarkan menaikkan tarif air.

“Oleh yang demikian ini, maka ‘krisis’ bekalan air direka untuk mengelirukan rakyat,” ujarnya lagi.

Pada masa yang sama, kata beliau penyokong dan kroni BN amat sangat teringin untuk diluluskan projek Langat II supaya melalui projek yang bernilai berbillion ringgit itu, semua akan mendapat komisyen dan habuan mereka.

“Maka, di atas kesedaran inilah maka PAS Selangor menyokong penuh usaha pengambilalihan Syabas oleh kerajaan negeri Selangor,” tegasnya.

HARAKAHDAILY/-

Jual cendol RM120,000 sebulan

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

TANJUNG KARANG: “Saya pernah diisytiharkan muflis hingga wang seringgit pun tiada dalam poket dan bank,” kata Muhamad Burhan Salikon, 45, peniaga cendol di sini yang mampu meraih pendapatan antara RM90,000 hingga RM120,000 sebulan.

Muhamad Burhan yang memiliki gerai Cendol Durian Burhan di tepi Jalan Kuala Selangor – Tanjung Karang, di sini memulakan perniagaan itu sejak 1997 dengan pendapatan RM90 sehari sebelum menerima bantuan perniagaan daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS) pada 2008.

Katanya, dia mula menjual cendol menggunakan basikal roda tiga pada 1997 sebelum perniagaannya maju hingga mampu membeli lori dan beberapa van serta menggaji pekerja.

Muhamad Burhan berkata, selepas perniagaan cendolnya maju, dia cuba menjalankan perniagaan berkaitan balak dan kayu getah, namun bapa kepada sembilan anak ini tersilap langkah hingga diisytiharkan muflis pada 2002.

“Waktu itu memang susah. Bayangkan anak sedang membesar dan saya tiba-tiba hilang segala-galanya.

Harian Metro

Seorang terkorban dalam kebakaran kapal MISC

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

LABUAN – Kebakaran di atas kapal tangki bahan kimia dan minyak sawit milik MISC Berhad ”Bunga Alpinia” di Labuan awal pagi tadi dilaporkan mengorbankan satu nyawa.

Menurut sumber Unit Kecemasan Hospital Labuan, mangsa ialah warga tempatan, Syahril Azmi Baharudin yang dipercayai meninggal akibat melecur.

Menurut pasukan Bomba dan Penyelamat pula, tiga yang lain dilaporkan cedera sementara operasi mencari seorang lagi mangsa yang hilang masih diteruskan.

Senarai awal mangsa yang dibawa ke hospital tersebut ialah Zahari Hashim, Mohd Hanafi Khairil, Mohd Nazim Kamsani dan dua warga Filipina, Colangoy dan Krrol Salalv An.

Punca kejadian yang berlaku kira-kira 2.30 pagi itu masih disiasat.

Menurut MISC, kapal 38,000 DWT IMO II itu mempunyai 29 anak kapal yang terdiri daripada 23 rakyat Malaysia dan enam rakyat Filipina.

Seramai 24 anak kapal telah berjaya diselamatkan. – BERNAMA

Kerajaan Selangor beri dua Bonus Raya

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor hari ini meluluskan pemberian pemberian bonus setengah bulan gaji atau sekurang-kurangnya RM500 kepada semua kakitangan awam Selangor bagi membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Berbeza dengan bonus yang diumumkan Perdana Menteri kepada penjawat awam semalam, Kerajaan Selangor turut meluluskan bonus tambahan dalam bentuk Simpanan Selangorku sebanyak RM200 kepada setiap kakitangan awam.

"Bagi yang beragama Islam, wang ini akan dimasukkan dalam Simpanan Tabung Haji manakala bukan beragama Islam akan diberikan dalam bentuk Sijil Simpanan Premium Bank Simpanan Nasional (BSN).

"Kedua-dua bonus ini akan dimasukkan dalam akaun kakitangan awam pada minggu hadapan," kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam satu kenyataan hari ini sambil menambah sebanyak RM20 juta diperuntukkan untuk tujuan itu.

Menurut Khalid, pemberian bonus kali ini diharap dapat meringankan beban penjawat awam untuk membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

"Pada masa sama, Kerajaan Selangor mahu menggalakkan kakitangan awam menabung demi masa depan," katanya.

HARAKAHDAILY/-

Masak, makan katak di dapur kopitiam

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

JELUTONG – “Kakak, saya cuma hendak beritahu kakak, tadi baru saja tukang masak kami makan katak di dapur,” bisik seorang pekerja kopitiam kepada gadis yang mahu dikenali Alia ketika berhasrat membuka puasa di sebuah pasar raya di Jelutong.

Ketika itu, Alia bersama rakannya berhajat berbuka puasa di kopitiam berkenaan, bagaimanapun hasrat mereka terbantut apabila terdengar luahan itu.

Mereka diberitahu tentang perkara itu ketika sedang berbual sementara menanti waktu berbuka.

“Pelayan itu memaklumkan perkara itu kepada kami memandangkan saya dan kawan-kawan datang dengan niat untuk berbuka puasa.

“Pelayan itu cuma beritahu tukang masak makan katak di bahagian dapur. Katanya, ini bukan kali pertama tetapi sudah masuk kedua atau ketiga,” katanya.

Alia dan rakan-rakannya yang terkejut dengan cerita itu kemudian mempertikaikan sama ada tukang masak itu menggunakan kuali yang digunakan sama untuk memasak makanan pelanggan atau sebaliknya.

“Bagaimanapun, pelayan itu mengaku tidak pasti. Tetapi katanya, yang makan tetap tukang masak itu, apa pun dia akan pegang katak dan memasak makanan untuk orang lain.

“Kata pelayan itu dia baru bekerja, dan dia bersama seorang lagi kawan berbangsa Melayu yang nampak kejadian itu. Tetapi menurutnya, dia tidak berani menegur kerana ramai pekerja di restoran itu adalah warga asing,” katanya.

Katanya, ketika ditanya mengenai status halal, pelayan mengakui restoran yang mempunyai francais di seluruh negara itu hanya memiliki sijil halal untuk kopitiam mereka di Kuala Lumpur sahaja.

“Tapi saya tahu ramai yang ingat kami halal sebab di KL sudah halal. Saya boleh beritahu saja, terpulang pada kakak,” kata pelayan restoran itu kepada Alia.

Mendengar maklumat yang diberikan, Alia dan rakan-rakannya hilang selera dan terus ke kedai lain untuk berbuka puasa memandangkan hari sudah hampir Maghrib.

Alia kecewa kerana kopitiam berkenaan menjadi kunjungan orang ramai termasuk pelanggan beragama Islam. Rata-rata yang berkunjung selalunya memesan minuman dan makanan yang berasaskan mi dan pencuci mulutnya.

Mendengar cerita Alia, Sinar Harian ke restoran itu untuk mengintai kesahihannya.

Salah seorang pengunjung yang enggan dikenali mengakui rata-rata pekerja di kopitiam berkenaan adalah warga asing khasnya Nepal dan Bangladesh.

“Kadangkala mereka berbau busuk walaupun pada waktu bekerja. Tidak dapat saya bayangkan bagaimana bau mereka ketika berada di dapur menyediakan makanan dan mengambil pesanan pelanggan.

“Nampak saja kopitiam yang agak mahal dan selesa tetapi kebersihan pekerjanya memang mendukacitakan,” katanya.

Meneliti maklum balas orang ramai mengenai restoran berkenaan melalui laman web, beberapa pelanggan turut memberikan pandangan negatif terhadap kopitiam berkenaan.

Antaranya ialah melalui www.penangfoodreviews.com di mana pemilik blog tersebut jelas tidak berpuas hati perkhidmatan kopitiam berkenaan.

Dalam tulisan blogger itu, beliau turut memaklumkan harga yang dikenakan juga agak mahal dan tidak berpatutan dengan kualiti makanan.

Sinar

‘Keadaan seperti di medan perang’

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

SYUKUR...tujuh pelajar Malaysia selamat pulang dari Syria mengaminkan doa di KLIA.

GEMBIRA...Abdul Halim memeluk bapanya, Mohd Ghazali Mohd Sahar setibanya di KLIA.

SEPANG: “Situasi di sana memang tidak ubah seperti di medan perang, sebab setiap hari boleh dengar letupan. Paling menakutkan kawasan letupan itu hanya kurang sekilometer daripada rumah,” kata seorang penuntut Malaysia di Syria, Mohd Luqman Saidin, 23, sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), di sini, semalam.

Menurutnya, setiap hari dia dan tiga rakan serumah menjalani kehidupan dalam ketakutan dan cemas kerana mendengar bunyi letupan dilepaskan pihak bertelagah di antara tentera pembebasan dan tentera kerajaan negara berkenaan.

“Walaupun kawasan itu berdekatan dengan tempat kediaman, saya tidak pernah lihat daripada dekat apa yang terjadi. Saya cuma nampak helikopter selalu berlegar di ruang udara.

“Letupan berlaku selepas waktu Asar hingga ke tengah malam. Sebab itu kami tidak dibenarkan keluar pada waktu malam dan duduk di rumah saja,” katanya.

METRO/-

Tiba-tiba 'pelacur' berkeliaran dalam kawasan masjid

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Orang ramai yang mahu menunaikan solat Tarawikh di Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah I dekat sini malam tadi gempar dengan kelibat seorang wanita seksi dan mengiurkan yang cuba mengganggu jemaah yang mahu masuk ke masjid berkenaan. Tidak diketahui dari mana wanita terbabit, namun apa yang berlaku ini sungguh memalukan.

Sebelum ini masjid negeri digemparkan dengan kelibat "babi hutan" yang masuk ke kawasan terbabit, terbaru menjelang Sukan Malaysia (SUKMA XV) Pahang baru-baru ini. Namun, kejadian yang berlaku malam tadi sungguh memalukan dan tidak wajar sebenarnya. Seorang mangsa yang menghubungi kami semalam berkata,

beliau terkejut dan tergaman apabila seorang wanita seksi dengan pakaian yang mengiurkan menegur beliau di kawasan masjid berkenaan. "Saya datang dari luar Kuantan kerana mempunyai tugasan di sini.

Saya sudah solat jamak Isyak semasa dalam perjalanan dan kemudian menginap di hotel Shahzan Inn yang berdekatan dengan masjid berkenaan. Sekitar lebih kurang jam 9.o0 malam saya telah bergegas ke masjid untuk menunaikan solat sunat Tarawikh. Saya tergamam dan terkejut apabila didatangi wanita (berbangsa Cina) itu dan kemudian dia menegur saya ....

Asslammualaikum Ustaz, Do you want have some fun !!... katanya. Saya mengucap panjang sebelum bergegas masuk ke dalam masjid", kata saksi terbabit. Apa yang berlaku ini kemungkinan tidak disedari oleh Ahli Jawatankuasa Masjid sebenarnya. Namun, pihak pengawal yang ditugaskan menjaga keselamatan di masjid berkenaan seharusnya memantau pergerakan orang ramai yang lalu lalang di situ. Tambahan pula kejadian berlaku di bulan Ramadhan Al-Mubarak ini.

Keselamatan di Masjid Negeri pada sebelah malam kini diragui sebenarnya

[Persoalannya yang timbul, siapakah wanita terbabit dan kenapa dia bebas menganggu jemaah masjid?. Malah, perkataan yang diluahkan itu saling tak tumpah sama seperti perkataan yang diucapkan oleh "pelacur" sebenarnya. Jika benar dia pelacur, kenapa di boleh terlepas?. Apakah ia ada kaitan dengan pendedahan awal PDO bahawa penguatkuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) pada bulan Ramadhan ini agak longgar dari hari biasa sebelum ini.

Amat malang sekali bila adengan ini berlaku kepada orang luar yang berkunjung ke masjid terbabit. Ada maklumat mengatakan wanita itu "tidak betul" atau "gila". Tapi yang menghairankan, kenapa wanita berbangsa Cina itu boleh memberi salam sedemikian rupa?. Inilah yang memusykilkan sekarang, Justertu, pihak berkuasa dan masjid sendiri diminta memantau perkara ini dan mengambil tindakan segera demi imej agama Islam. Kita tidak mahu orang ramai menuduh pelacur pun boleh berkeliaran dan cari makan di dalam kawasan masjid di negeri Pahang ini.

harakahDAILY/-

Saluran TV guna pekerja wanita berpurdah

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KAHERAH - Mesir mempunyai satu-satunya saluran televisyen yang menggunakan pengacara, pemberita dan jurukamera yang memakai purdah. Saluran televisyen itu, Maria TV turut dikendalikan oleh wanita Muslim.

SEORANG jurukamera saluran Maria TV.

Ia dilancarkan pada Sabtu lalu dan diilhamkan pengarah televisyen itu, Ahmed Abdallah. Antara program yang disiarkan adalah tentang kecantikan, perubatan dan perkahwinan. Saluran itu disiarkan enam jam seminggu. - AP

'BN mungkin hilang separuh daripada kerusi Sabah'

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

BN mungkin tewas lebih daripada 60 peratus kerusi parlimennya di Sabah dalam pilihan raya umum akan datang, kata seorang penganalisis politik dari negeri itu.

Pensyarah UiTM Sabah, Arnold Puyok berkata BN mungkin tewas di 14 daripada 22 kerusi yang diwakilinya di negeri tersebut.

Pembangkang mungkin berpeluang mudah di kerusi seperti Kota Kinabalu, Sandakan dan Pensiangan, katanya.

"Saya tidak fikir deposit tetap itu akan kekal" katanya lagi yang merujuk kepada gelaran popular untuk Sabah dan Sarawak yang secara tradisinya menjadi kubu kuat BN.

Beliau bercakap dalam majlis perbincangan meja bulat di Kuala Lumpur yang dianjurkan oleh kluster politik, keselamatan dan hubungan antarabangsa Majlis Profesor Negara.

malaysiakini/-

Semoga puasa kita terbaik kali ini

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Beberapa jam lagi kita akan memasuki Ramadan, semoga kita dapat masuk ke dalamnya sehingga berakhirnya Ramadan dengan sempurna. Semoga persiapan yang kita buat sebelum ini dapat memberi ruang yang baik untuk kita menunaikan pausa dengan sempurna.

Sebelum itu saya mengambil kesepatan ini untuk memohon kemaafan kepada semua umat Islam khususnya yang menziarahi blog sayaa dan yang lain juga. Sesungguhnya saya manusia biasa yang tidak terlepas daripada berdosa dan bersalah. Jadi, kemaafan kalian boleh memudahkan saya melaksanakan puasa dengan yang terbaik.

Saya bimbang, tanpa kemaafan, saya terus berdosa di sisi Allah maka dengan ini puasa yang dilakukan tidak diterima oleh Allah. Nanti banyak tawaran Allah dengan Ramadan tidak boleh dikecapi.

عَنْ أَبِي هُرَيْرَة رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ ، عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ” : خُلُوفُ فَمِ الصَّائِمِ أَطْيَّبُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ . قَالَ : قَالَ رَبُّكُمْ عَزَّ وَجَلَّ : عَبْدِي تَرَكَ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ وَشَرَابَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِي ، فَالصَّوْمُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ “. هَذَا حَدِيثٌ صَحِيحٌ . أَخْرَجَهُ أَحْمَدُ

Daripada Abu Hurairah r.a, daripada nabi SAW dia bersabda: “Bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bauan miski (kasturi).” Bersabda lagi, Allah berfirman: “Hambaku meninggalkan keinginannya, makan dan minumnya demi mendapat keredhaanku, maka puasa itu untukku dan Aku akan menilai berdasarkan puasa itu.” (Riwayat Ahmad – Sahih)

Marilah kita sama-sama berpuasa dan melaksanakan ibadah yang diperuntukkan di dalamnya. Salam Ramadan Karim.

Ahmad Baei Jaafar

Iktibar Ramadhan

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

شَہۡرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِىٓ أُنزِلَ فِيهِ ٱلۡقُرۡءَانُ هُدً۬ى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَـٰتٍ۬ مِّنَ ٱلۡهُدَىٰ وَٱلۡفُرۡقَانِ‌ۚ فَمَن شَہِدَ مِنكُمُ ٱلشَّہۡرَ فَلۡيَصُمۡهُ‌ۖ وَمَن ڪَانَ مَرِيضًا أَوۡ عَلَىٰ سَفَرٍ۬ فَعِدَّةٌ۬ مِّنۡ أَيَّامٍ أُخَرَ‌ۗ يُرِيدُ ٱللَّهُ بِڪُمُ ٱلۡيُسۡرَ وَلَا يُرِيدُ بِڪُمُ ٱلۡعُسۡرَ وَلِتُڪۡمِلُواْ ٱلۡعِدَّةَ وَلِتُڪَبِّرُواْ ٱللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَٮٰكُمۡ وَلَعَلَّڪُمۡ تَشۡكُرُونَ

Maksud: Bulan Ramadan yang diturunkan padanya Al-Quran, menjadi petunjuk bagi manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa ; (Al-Baqarah :185)

Petikan ayat ini bukan sahaja menegaskan wajib berpuasa dibulan Ramadan. Bulan yang mulia ini juga dipilih masa yang paling munasabah diturunkan Al Quran kitab petunjuk, keterangan-keterangan dan penjelasan kepada petunjuk, serta menegaskan pemisah yang mebezakan diantara dua perkara yang bertentangan. Ia bagi menentukan benar dan salah, adil dan zalim, petunjuk dan kesesatan daripada Allah Pencipta Alam Yang Maha Mengetahui segala-galanya dan bersifat dengan segala sifat kepujian.

Ibadat puasa bukan hanya sekadar ibadat yang terlalu besar pahalanya, tidak saperti ibadat lain yang dinyatakan pahala sekurang-kurangnya sepuluh kali ganda sehingga tujuh ratus kali ganda. Allah menyimpan puasa itu disisinya dan berjanji untuk diserahkan pada hari qiamat kelak. Ibadat puasa juga adalah tarbiyah diri dengan sifat ikhlas dan kemuncaknya membuahkan taqwa yang menentukan nilai harga diri manusia disisi Allah. Menjelaskan bahawa martabat manusia bukannya keturunan, bangsa, pangkat, ilmu, harta dan warna kulit.

Apabila berpuasa dengan ikhlas bermakna kesediaan patuh kepada Allah di atas sifat hamba, sehingga meninggalkan makan minum dan kepuasan hawa nafsu walaupun dihalalkan dimasa yang lain. Walaupun semua perkara yang membatalkan puasa itu adalah rukun hidup manusia secara tabie'nya. Kepatuhan menunaikan perintah itu secara memperhambakan diri kepada Allah, yang berbeza dengan patuh kepada sesama makhluk saperti ibubapa, ketua, raja dan pemimpin. Menunjukkan bahawa ketaatan kepada Allah adalah mutlak. Adapun ketaatan kepada sesama makhluk pula bersyarat selagi tidak berlawanan dengan perintah Allah. Ia menunjukkan bahawa hubungan hamba dengan Allah adalah Maha tinggi, berbeza dengan hubungan rakyat dengan raja dan pemimpin, hubungan pekerja dengan majikan, hubungan anak dengan ibu bapa.

Adalah menjadi hikmat paling besar Allah memilih bulan ramadan, bahawa Al Quran diturunkan seluruhnya ditempat mulia yang ditentukannya. Ada kalangan para ulama yang menamakannya dengan Bait Al Izzah dan ada yang menamakanya dengan Mawaqei’ Al Nujum. Kemudian Al Quran diturunkan melalui wahyu oleh Malaikat Jibril A.S secara berperingkat mengikut sebab dan keperluan yang diatur supaya mendidik generasi awal yang menerimanya dengan cara paling berkesan. Ini kerana mereka menjadi contoh kepada seluruh manusia.

Al Quran adalah kalam Allah. Sifatnya yang wajib dinyatakan ke dalam bahasa Arab, bahasa pilihan Allah di dunia dan pada hari Qiamat. Al Quran juga adalah petunjuk daripada Allah kepada manusia dalam semua perkara yang berkait dengan kejadian mereka dan peranan mereka di alam dunia dengan cara yang betul. Allah memilih manusia berperanan dibumi kerana sifat kejadian mereka dan menguji kesetiaan mereka kepada Allah dengan kemampuan jasad, roh dan akal. Dengan kemampuan ini manusia mampu beribadat dibumi dan memakmurkan segala yang lain dengan petunjuk Allah dan kemampuan akal dan ilmu yang ada kepada mereka.

Ada kalangan manusia yang menerima perintah Allah itu dengan Islam (menyerah diri) dan Iman (percaya). Namun ramai kalangan manusia yang tidak bersyukur, lalu menjadi kufur dan sombong menolak petunjuk Allah dengan mencipta cara yang merosakkan diri manusia dan alam kelilingnya. Maka berlakulah perlawanan sengit dalam kalangan manusia itu. Rasulullah S.A.W. terpaksa berdepan dengan pertembungan yang membawa kepada perpecahan yang wajib berlaku, bermula daripada perbalahan sehingga terpaksa berperang kerana adanya kalangan manusia yang melampau. Maka menjadi ujian diantara hubungan dengan Allah yang lebih diutamakan atau hubungan dengan manusia yang wajib dijaga dengan semangat kekeluargaan dan persaudaraan.

Bulan ramadhan dipilih berlakunya peristiwa Badar dan Fathu Makkah. Rasulullah S.A.W. dituduh menjadi sebab perpecahan dalam satu bangsa dan satu keluarga kerana tidak bersedia menerima tawaran menjadi Raja Makkah atau pemimpin bersama harta kekayaan dengan syarat yang ditetapkan supaya meninggalkan Islam, sama ada semua atau sebahagian. Puncanya para pemimpin Makkah tetap mempertahankan sistem jahiliyah dan menolak petunjuk Allah yang diamanahkan kepada Rasulullah S.A.W. menyampaikannya supaya dilaksanakan kepada seluruh manusia di seluruh dunia sehingga hari qiamat.

Allah mewajibkan kepada Rasulullah S.A.W. mencari tempat hijrah. Akhirnya berjumpa Madinah dan berbagai kaumnya yang bersedia menerima Islam sehingga ditegakkan negaranya. Maka Islam yang adil kepada seluruh manusia masyarakat majmuk dapat ditunjukkan secara nyata dan terbuka. Tiba-tiba para pemimpin Makkah berketuakan Abu Jahal membawa bala tentera menyerang Rasulullah dan para sahabatnya, kerana Islam yang diamalkan itu mendedahkan kejahatan dan kesesatan penentangnya. Kedua-dua belah pihak bertempur di tempat bernama Badar dan berlaku dibulan ramadhan.

Abu Jahal berdoa kepada Allah supaya membinasakan Muhamad yang dituduh membawa ajaran sesat dan memecahbelahkan keluarga dan bangsa. Rasulullah S.A.W. juga berdoa dengan munajat memohon pertolongan supaya Islam dan penganutnya diselamatkan. Kedua-dua belah pihak mengaku benar dan berdoa.

Akhirnya Allah mengurniakan kemenangan kepada Rasulullah S.A.W. dan para sahabat yang setia dalam keadaan terlalu kecil jumlahnya dan tidak mencukupi kelengkapan peperangannya. Bala tentera Musyrikin Makkah dikalahkan. Abu Jahal pemimpin utama dan ramai kalangan para pemimpin dibunuh dan ramai yang ditawan dengan hina walaupun jumlahnya berlipat kali ganda dan lengkap bersenjata.

Allah menamakan hari Badar dengan Hari Furqan (pemisahan diantara dua pihak), daripada satu bangsa dan satu keluarga. Menjadi peristiwa yang menguji diantara perasaan beriman dan cintakan Allah bertembung dengan perasaan kasihkan keluarga dan bangsa. Maka Allah menentukan supaya hubungan dengan Allah mengatasi hubungan dengan sesama manusia. Walaupun kalangan paling hampir hubungan kekeluargaannya. Allah memberi sanjungan paling tinggi kepada mereka yang berjaya dalam ujian perasaan dan peperangan dalam peristiwa Badar dengan firmannya :

يا أهل بدر اعملوا ما شئتم , قد غفرت لكم .

(wahai Ahli Badar! Lakukanlah apa sahaja yang kamu mahu, kerana aku telah mengampunkan kamu).

Di bulan ramadhan juga berlakunya Fathu Makkah (Makkah di bebaskan). Apabila negaranya yang dipimpin oleh Abu Sufian (bapa mertua Rasulullah S.A.W.) yang dilantik selepas terbunuhnya Abu Jahal dalam peperangan Badar. Apabila pengikut Abu Sufian mencabuli perjanjian damai (Hudaibiyah) dan apabila qabilah yang bernaung di bawah kerajaan Islam diserang oleh kabilah yang berpihak kepada Makkah. Maka Rasulullah S.A.W. menggerakkan bala tentera Islam menyerang Makkah (tanah airnya sendiri) yang dikuasai oleh keluarga dan bangsanya sendiri, bukannya bangsa asing atau makhluk asing. Akhirnya Abu Sufian dan pengikutnya menyerah kepada Islam dan masuk Islam. Rasulullah S.A.W. mengisytiharkan pengampunan umum yang tidak diduga oleh mereka yang pernah berlaku zalim terhadap Rasulullah S.A.W. dan para sahabatnya, menyebabkan hati mereka terbuka beramai ramai menerima Islam dengan redha tanpa paksaan.

Semua perkara tersebut adalah hikmat ramadhan yang tinggi nilainya kepada seluruh alam, khususnya kepada umat Islam. Hidayahnya! Bahawa Islam yang menyelamatkan diri, keluarga, bangsa dan tanahair. Maka Islam hendaklah diutamakan dengan melaksanakan rukun puasa sehingga membuahkan taqwa dan menegakkan Islam diutamakan, perintah Allah didahulukan, sehingga mengatasi kepentingan diri. Begitulah makan minum, hawa nafsu yang dihalalkan diketepikan dahulu, apabila berpuasa kerana Allah dengan ikhlas .

harakahdaily/-

Perigi 100 tahun dari batu sungai

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

MARANG – Perigi lama berusia kira-kira 100 tahun masih digunakan seorang penduduk di Kampung Rhu Rendang Pantai di sini, untuk mendapatkan bekalan air kerana airnya tidak pernah kering walaupun ketika musim kemarau panjang melanda.

Perigi unik itu dibina daripada batu sungai yang disusun padat dan kemas. Uniknya mengenai perigi itu adalah ciri–ciri seni binaan warisan lama masih terpelihara kerana perigi tersebut tidak pernah dibaiki dan sesuai dijadikan produk pelancongan.

Perigi milik Abdul Ghani Said itu adalah perigi tertua di daerah ini, malah pemiliknya mendakwa tidak keterlaluan jika dia mengatakan perigi yang dibina semasa kedatangan tentera Jepun ke Terengganu itu adalah perigi tertua di negeri ini.

Abdul Ghani berkata, sehingga ke hari ini, air dari perigi berkenaan masih digunakan keluarganya, termasuk penduduk kampung berdekatan jika mereka menghadapi masalah gangguan bekalan air terutamanya untuk mandi dan berwuduk.

“Sewaktu ingin membina perigi ini saya berulang alik sejauh lebih kurang dua kilometer memunggah batu sungai dari rumah untuk membinanya. Airnya bukan sahaja jernih tetapi sejuk dan sejak dahulu lagi kami hanya menggunakan timba untuk mencedok airnya.

“Pam air yang biasanya digunakan bagi mempercepatkan proses mengambil air telaga juga sengaja tidak digunakan bagi mengekalkan keunikannya,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya di Kampung Rhu Rendang Pantai di sini, semalam.

Abdul Ghani berkata, usia perigi itu lebih kurang sama dengan usia Surau Ayah Ngah Him, iaitu satu-satunya surau terawal wujud di kampung tersebut yang diasaskan tokoh agama terkemuka di kawasan berkenaan iaitu Ayah Ngah Him.

“Kalau surau itu dibina 100 tahun lalu, bererti perigi tersebut digali sudah hampir 100 tahun yang lalu juga. Namun, perigi tersebut tidak pernah dibaiki, cuma surau itu sudah tiada dan kini sudah dijadikan rumah kediaman keluarga Ayah Ngah Him,” katanya.

sinar harian/-

Peniaga maut dirempuh kereta api di Kangar

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KANGAR — Seorang peniaga, Yahya Kassim, 74, terbunuh apabila sebuah kereta api barang merempuh kereta yang dipandunya di lintasan kilometer 134.25, Ngulang dekat sini semalam.

Kejadian dilapor berlaku kira-kira 3.05 petang apabila kenderaan warga emas dari arah Mata Ayer menuju Ngulang itu terlajak ke landasan selepas gagal berhenti di palang penghadang yang diturunkan petugas lintasan.

Menurut polis, sebaik tiba di landasan, kenderaan Yahya dirempuh kereta api dari arah Butterworth menuju Padang Besar.

Mangsa yang menetap di Ngulang cedera parah di kepala dan badan manakala keretanya rosak teruk.

Yahya meninggal dunia pada 5.30 petang selepas dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi. — BERNAMA

Kajian tidak gambarkan siapa menang PRU13

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Pusat Penyelidikan PAS (PPP) mengalu-alukan minat yang semakin kuat di kalangan para akademik untuk membuat kajian-kajian akademik berkaitan dengan landskap politik Malaysia menjelang Pilihanraya Umum ke-13.

Kajian-kajian tersebut pasti akan menyumbang kepada pengukuhan aktivisme politik berasaskan pengetahuan (K-Politics) di negara ini. Kecenderungan para akademik tersebut merupakan satu bentuk sokongan amalan K-Politics kepada parti-parti politik samada dari Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR).

Parti-parti politik termasuk PAS sendiri mempunyai pasukan khusus memberi fokus kepada kajian-kajian akademik seumpamanya, sekaligus melengkapkan usaha ke arah memperkukuhkan budaya politik yang lebih baik.

Sehubungan dengan itu, PPP menghargai peranan para akademik khususnya Majlis Professor Negara (MPN) yang telah mengambil inisiatif menganjurkan Sidang Meja Bulat “PRU ke 13: Malaysia Pilih Siapa?”

PPP amat mengharapkan penemuan-penemuan kajian tersebut dapat dikongsi bersama dengan parti-parti politik sama ada dari BN atau PR, sesuai dengan matlamat membina budaya politik Malaysia yang sihat.

Di samping itu, PPP mengajak seluruh ahli-ahli PAS dan pendukung PR supaya tidak panik disebabkan penemuan-penemuan yang dibuat oleh Prof Madya Dr Mohd Fuad Mat Jali dari UKM dan Prof Madya Dr Rohana Yusof dari UUM seperti yang dibentangkan dalam program anjuran MPN semalam.

Pada pandangan PPP kajian-kajian akademik yang dijalankan oleh beberapa universiti termasuk penemuan yang dibuat oleh Prof Madya Dr Mohd Fuad Mat dan Prof Madya Dr Rohana Yusof belum cukup untuk menggambarkan siapakah bakal memenangi PRU ke 13.

Kajian-kajian yang dijalankan dengan kecederungan melihat persepsi politik rakyat lazimnya akan menghasilkan peratusan undi popular bukannya parti mana yang akan menang mengikut lokaliti DUN atau Parlimen.

Dengan tidak menafikan peratusan undi popular turut berpengaruh dalam menentukan parti mana yang akan menang, tetapi pengaruh itu tidak mutlak di dalam sistem politik Malaysia. Di Malaysia peratusan undi popular lazimnya tidak menggambarkan berapa bilangan kerusi parlimen atau DUN yang dimenangi oleh sesebuah parti politik, berbanding dengan negara yang mengamalkan sistem politik Proportional Representation.

Di negara-negara yang tidak mengamalkan sistem politik Proportional Representation, untuk meramalkan parti mana yang akan menang, persepsi politik pengundi mengikut lokaliti perlu dicerap.

Persepsi politik pengundi mengikut lokaliti ini akan menggambarkan berapa kerusi yang boleh dimenangi oleh sesebuah parti politik sekaligus parti manakah yang akan menang dalam pilihanraya.

Di Malaysia, untuk menjalankan kajian persepsi politik mengikut lokaliti ini memerlukan kos yang begitu besar dan buat masa ini hanya mampu dilakukan oleh parti-parti politik yang mempunyai jentara akar umbi yang kuat.

Oleh sebab itu, PPP berpandangan proses culaan yang dilaksanakan oleh parti-parti politik di Malaysia sehingga ke peringkat peti-peti undi di samping mencula kecenderungan politik setiap nama yang tertera dalam senarai pengundi adalah lebih kuat menggambarkan parti mana yang bakal menang.

Selain daripada itu, hari ini persepsi politik di Malaysia juga semakin dinamik, dengan ertikata persepsi pengundi sentiasa berubah dari semasa ke semasa. Pengundi-pengundi Malaysia di bawah 50 tahun terutama di kawasan bandar mempunyai kecenderungan politik yang dinamik dan kurang kecederungan mengundi berdasarkan parti.

Berdasarkan kepada faktor tersebut, penemuan-penemuan yang dibuat oleh kajian Prof Madya Dr Mohd Fuad Mat dan Prof Madya Dr Rohana Yusof belum tentu akan diterjemahkan dalam PRU ke 13, disebabkan penemuan itu telah berlalu lebih 5 bulan sekiranya PRU itu akan berlaku September ini.

Persepsi politik pengundi-pengundi bawah 50 tahun dan di kawasan bandar mungkin telah berubah disebabkan isu-isu semasa yang berlaku seperti BERSIH 3.0, NFC, Janji PR tentang PTPTN dan termasuk juga tsunami politik di Timur Tengah.

PPP melihat kedua-dua kajian yang dibuat oleh Prof Madya Dr Mohd Fuad Mat dan Prof Madya Dr Rohana Yusof berlangsung semasa rakyat memperolehi ‘gula-gula’ politik Perdana Menteri khususnya selepas pembentangan belanjawan 2012, Oktober tahun lalu.

Selain daripada itu, beberapa krisis dalaman Kerajaan Negeri pimpinan PR di Kedah dan Selangor, yang dibesar-besarkan oleh media arus perdana ketika tempoh kajian dijalankan turut mempengaruhi persepsi pengundi.

Bagaimanapun, krisis tersebut telah dengan segera dipadamkan oleh pimpinan-pimpinan negeri PR sehingga situasi ini berkemungkinan akan merubah semula persepsi politik para pengundi.

Oleh sebab itu, PPP cenderung untuk bersetuju dengan hasil kajian Pusat Penyelidikan Demokrasi dan Pilihanraya Universiti Malaya (UMCEDEL) yang menyatakan bahawa golongan atas pagar yang membuat keputusan di saat-saat akhir akan menjadi faktor penentu siapakah yang bakal menang dalam PRU ke 13.

Oleh sebab itu, sebagaimana yang didedahkan oleh Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli, pada bulan Jun yang lalu, PPP berkeyakinan buat masa ini, dengan kehendak Allah, PR boleh memenangi sekurang-kurangnya 105 kerusi parlimen seterusnya akan berupaya untuk mencapai majoriti mudah dengan perubahan besar politik di Sabah dan Sarawak.

Penulis ialah Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS.

Perkahwinan Muda Syafiq & Yana Cetuskan Fenomena

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Sekarang ini, video satu majlis perkahwinan pasangan muda yang hanya dikenali sebagai Syafiq, 16, dan Yana, 14, tersebar meluas di ruang internet.

Pasangan muda itu telah mengadakan majlis persandingan mereka pada awal bulan lalu, 8 Julai dengan meriah sekali.

Lumrah apabila majlis perkahwinan dilakukan, sememangnya menjadi meriah dengan kehadiran para tetamu yang mengenali pasangan pengantin dan keluarga mereka sendiri.

Ramai yang melontarkan pandangan atau komen mereka terhadap perkahwinan muda antara Syafiq dan Yana.

Ada yang memuji kerana mereka sudah pun memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri di usia yang masih lagi terlalu muda memandangkan mereka masing-masing masih lagi bersekolah.

Ada yang mengatakan tindakan mereka mebina rumah tangga di usia yang masih awal itu dapat mengelakkan diri dari terjerumus ke lembah maksiat.

Namun, ada juga beberapa orang yang memberikan pandangan negatif berhubung perkahwinan antara Syafiq dan Yana.

Mereka menimbulkan persoalan seperti, layakkah Syafiq yang baru sahaja berusia 16 tahun untuk menjadi suami? Mampukah dia untuk memberi nafkah dari segi zahir seperti wang perbelanjaan, permintaan Yana? Apakah mereka mampu untuk menjadi ibu dan bapa di usia muda?

Itu antara komen-komen yang diberikan kepada pasangan kahwin muda itu.

Apa-apa pun, mereka sudah pun selamat bernikah dan melayari alam rumah tangga mereka. Tidak usahlah kalau nak dibangkitkan isu layak atau tidak keinginan mereka untuk mendirikan rumah tangga.

Di dalam Islam sendiri, Islam sememangnya menggalakkan penganutnya untuk mendirikan rumah tangga di usia muda.

“Barang siapa di antara remaja berkahwin dalam usia muda ,maka menangislah syaitan . Dan ia (syaitan) mengeluh, “Aduh celaka aku, agamanya telah dipelihara dari godaanku .” HR. Ibnu ‘Addi.

Berdasarkan hadis di atas, jelas menunjukkan berkahwina muda dapat mengelakkan diri dari di goda dengan segala macam godaan syaitan yang memungkinkan diri kita melakukan maksiat.

Sekali lagi, semua keputusan sama ada kita ingin berkahwin di usia muda atau tua, itu semua terpulang kepada diri sendiri. Tak perlu melakukan sesuatu mengikut cakap seseorang, tetapi, fikirlah untuk kebaikan diri sendiri.

Mengapa berkahwin muda?

Manusia akan menghadapi berbagai kepincangan sekiranya pergaulan lelaki dan wanita tidak diatur dan disusun mengikut peraturan tertentu. Tujuan perkahwinan ialah menyusun pergaulan antara lelaki dan wanita supaya dapat mewujudkan suasana kasih sayang yang memperindahkan kehidupan.

Tanpa penyusunan yang rapi di dalam pergaulan di antara lelaki dan wanita, kepincangan tidak dapat dielakkan. Kerana itu, perkahwinan disyariatkan. Dalam perkahwinan, ditentukan kewajipan-kewajipan dan peraturan-peraturan yang akan membawa kebahagiaan kepada pasangan yang mematuhinya.

Jika peraturan-peraturan itu tidak dipatuhi, sama ada kerana kejahilan atau sengaja mengingkarinya, pasangan itu sentiasa dilanda arus yang menjadikan suasana hidup mereka tidak tenteram.

“Maha suci Allah yang menjadikan kejadian semua berpasangan dari sesuatu yang tumbuh di bumi, dari mereka (manusia) dan dari sesuatu yang mereka tiada mengetahui.” Yaasin: 36.

Wallahualam.

Mynewshub

Bumbung rumah bergegar dilanda ribut

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KAMPUNG SURAU - Penduduk merayu bantuan daripada pihak berkenaan, selepas rumah mereka rosak teruk dilanda ribut malam kelmarin.

Nik Aziz Nik Mat, 56, berkata, ribut yang berlaku ketika dia dan keluarga menjamah juadah berbuka puasa itu agak menakutkan, kerana bahagian bumbung rumahnya bergegar.

Katanya, gegaran kuat itu menyebabkan zink rumahnya rosak, dan sebahagian besar bumbung rumah adiknya yang hanya bersebelahan diterbangkan angin kencang.

“Saya terkejut kerana ia berlaku sekelip mata, zink dan kayu daripada bahagian bumbung diterbangkan angin sejauh 50 meter ke atas jalan raya, sehingga hampir menimpa orang ramai.

“Saya risaukan keadaan rumah adik saya, bagaimanapun saya bersyukur kerana semua ahli keluarga selamat dalam kejadian itu,” katanya.

Nik Aziz tinggal di rumah tersebut bersama isteri dan anak manakala adiknya, Nik Fauzi, 32, tinggal bersama dua abang di rumah bersebelahan.

Nik Aziz berkata, dia yang hanya berpendapatan rendah, dan tidak tetap itu tidak mampu membaiki kerosakan rumahnya itu dalam tempoh segera.

Sementara itu, Nik Fauzi ketika ditemui berkata, dia berharap ada pihak yang sudi membantu meringankan bebannya dan keluarga, kerana dia bekerja sebagai buruh.

“Selepas memeriksa rumah, saya dapati kerosakannya teruk kerana banyak zink diterbangkan ribut dan kayu bumbung banyak patah.

“Untuk jangka masa panjang, kami mungkin boleh mencari jalan membaikinya namun, untuk tempoh terdekat ini ia agak mustahil sedangkan masalah ketiadaan bumbung itu perlu diatasi segera,” katanya.

sinar harian/-

Cabaran dasar ‘pengurangan harga kenderaan’

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Sebagai rakyat Malaysia, janji politik yang dilontarkan oleh Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli untuk mengurangkan harga kenderaan ternyata menggamit hati dan perasaan. Jika ini berjaya dilaksanakan, rakyat Malaysia akan merasai kesan positif dengan mempunyai lebihan wang untuk dibelanjakan.

Sebagai contoh, buat masa ini untuk kereta 1.3 cc rakyat perlu membayar RM500 untuk 9 tahun pinjaman. Dengan kadar gaji asas lepasan diploma sebanyak RM1,500.00, kadar RM500 itu menjangkau 1/3 daripada gaji asas mereka. Ditambah pula dengan syarat yang diperketatkan oleh Bank Negara, graduan yang baru bekerja terpaksa gigit jari untuk memiliki kereta baru.

Malah kenyataan daripada Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Omar Osman, bagi tahun 2009 sahaja, seramai 542 orang atau hampir 50 peratus daripada 1,086 penjawat awam yang diisytiharkan muflis pinjaman sewa beli kenderaan. Ujarnya lagi, trend itu meningkat hingga 200 peratus pada 2010. Melihat kepada trend ini ia satu yang sangat membimbangkan.

Justeru itu, tindakan Pakatan Rakyat untuk mengurangkan harga kenderaan adalah perkara yang amat dinantikan oleh seluruh rakyat Malaysia.

Walau bagaimanapun di sebalik cadangan tersebut, Pakatan Rakyat (selaku government in waiting) perlu melihat beberapa perkara sebelum ia mampu direalisasikan.

1. Menangani kebanjiran kenderaan di jalan raya

Apakah pelan jangka panjang Pakatan Rakyat dalam menangani kebanjiran kenderaan di jalan raya? Mengikut kaji selidik sebuah badan bebas tempatan, penjualan kenderaan persendirian akan mengalami peningkatan hampir 50% dalam masa 3 tahun jika Dasar Pengurangan Harga Kenderaan direalisasikan. Dengan jumlah kenderaan sedia ada yang menjangkau sebanyak 9,721,447 bagi tahun 2011, adakah jalan raya kita sudah bersedia untuk menampung pertambahan sebanyak 50% kenderaan lagi dalam masa 3 tahun akan datang?

2. Tempias kepada pengangkutan awam

Di samping itu juga dengan keupayaan memiliki kenderaan persendirian dipertingkatkan, keinginan rakyat untuk menggunakan pengangkutan awam pasti akan menurun. Berdasarkan Pelan Struktur Kuala Lumpur 2020, hanya 20 peratus penduduk Kuala Lumpur menggunakan pengangkutan awam. Jika dasar ini direalisasikan nanti, sedikit sebanyak pengangkutan awam akan menerima tempiasnya. Oleh itu apakah mekanisme yang Pakatan Rakyat bakal gunakan bagi menggalakkan rakyat kekal menggunakan pengangkutan awam walaupun dalam keadaan kenderaan persendirian mengalami penurunan harga?

3. Survival Proton dalam mendepani pasaran antarabangsa

Jika Pakatan Rakyat dapat memerintah Malaysia pada pasca PRU ke 13, dasar kereta nasional pasti akan diteruskan dengan mekanisme yang pasti berbeza. Walaubagaimanpun, Proton selaku Tunjang Belakang Automotif Negara pasti merasai tempiasnya. Justeru itu, bagi memastikan kesannya dalam kadar yang minima, Proton perlu dilihat sebagai peneraju gergasi automatif negara apabila dasar 'Pengurangan Harga Kenderaan' direalisasikan. Apa yang malang, jika Proton gagal mengharunginya dan terus tenggelam dalam Dunia Automatif Negara. Oleh itu Pakatan Rakyat perlu bersedia bagi memastikan Proton kekal berdaya saing dan rakyat mendapat nikmatnya.

Sebagai kesimpulan Dasar Pengurangan Harga Kenderaan ternyata kena pada masanya di kala rakyat dibebani kos sara hidup yang tinggi. Walau bagaimanapun, ia perlu menjalani kajian yang mendalam bagi memastikan kelestarian negara sentiasa berterusan. Di samping beban rakyat dapat dikurangkan, negara juga turut mendapat tempiasnya, malah alam sekitar juga sentiasa terpelihara.

harakahdaily/-

Terpinggir di negeri 'Tiada Yang Terpinggir'

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

TRONOH: Seorang warga emas, Chong Yin Yew mendakwa tidak pernah mendapat bantuan dan dipinggirkan oleh kerajaan Barisan Nasional negeri Perak.

Chong Yin Yew, 78, merupakan seorang warga emas yang tinggal seorang diri di sebuah rumah serba daif di kawasan Railway Reserve, Pusing.

Beliau yang tidak pernah berkahwin mempunyai lima adik-beradik yang tiga daripadanya telah meninggal dunia.

Warga emas ini juga tidak mempunyai sebarang sumber pendapatan dan terpaksa meminta makanan daripada sahabat-sahabat dan jiran-jiran di sekelilingnya untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Ada kalanya, beliau mendapat bantuan makanan daripada restoran-restoran yang berdekatan.

Beliau memaklumkan, pernah memohon bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat Batu Gajah sebelum ini.

Menurutnya dua orang pegawai daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat telah membuat lawatan ke rumahnya untuk membuat siasatan awal, tetapi, sudah empat tahun tidak mendapat apa-apa jawapan daripada jabatan itu.

Kesusahan Chong Yin Yew itu turut mendapat perhatian Adun Tronoh V.Sivakumar yang datang melawat beliau selepas warga emas itu sendiri datang mengadu masalah kepadanya.

"Pedih mata melihat papan tanda BN di merata negeri Perak dengan slogan 'Tiada Yang Terpinggir, Tiada Yang Tertinggal'.

"Ini adalah satu lagi slogan retorik Barisan Nasional untuk menipu rakyat. Kalau kita jelajah seluruh negeri Perak kita akan bertemu dengan beribu-ribu rakyat yang hidup melarat tanpa sebarang bantuan dan sokongan daripada kerajaan negeri," katanya.

Sehubungan itu, beliau telah menulis surat kepada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk memberi laporan lengkap kenapa kes ini diabaikan oleh pegawai-pegawainya.

"Saya juga akan membawa isu ini ke Dewan Negeri Perak untuk membela nasib warga emas ini kerana kerajaan BN telah menipu rakyat dengan slogan 'Tiada Yang Terpinggir, Tiada Yang Tertinggal'," katanya.

harakahdaily/-

Menteri Pengairan dilantik PM Mesir

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KAHERAH - Presiden Mesir, Mohammed Mursi menamakan Menteri Pengairan, Hisham Qandil sebagai Perdana Menteri baru dan bertanggungjawab terhadap pembentukan semula Kabinet.

Menurut pengumuman televisyen tempatan, pelantikan Qandil dilakukan selepas 25 hari Mursi mengangkat sumpah sebagai pemimpin pertama yang dipilih secara demokrasi menggantikan Hosni Mubarak yang meletakkan jawatan susulan pemberontakan terhadapnya awal tahun lalu.

Sebelum ini, Qandil, 50, memegang jawatan sebagai menteri pengairan dalam kerajaan yang sebelum ini disandang oleh Perdana Menteri terdahulu, Kamal Ganzuri.

"Pelantikan ini merupakan satu tindakan patriotik dan bebas mengikut kajian serta perbincangan memilih seseorang yang berupaya mengurus senario semasa," kata Mursi.

sinar harian/-

Tok Guru seru rakyat doa untuk royalti Kelantan

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyeru masyarakat Islam khususnya rakyat Kelantan memperbanyakkan doa sempena bulan Ramadan ini termasuk doa untuk royalti Kelantan.

Katanya, rakyat Kelantan perlu berdoa semoga Allah memberikan petunjuk kepada pihak yang menyekat pemberian royalti Kelantan agar tidak terus melakukan kezaliman terhadap negeri ini.

“Oleh yang demikian saya minta kepada rakyat doa beramai-ramai moga kezaliman ini diangkatkan dan minta Allah memberi kefahaman kepada menteri terbabit termasuk pegawai Petronas. Kerja menyekat itu suatu dosa,” ujarnya.

"Kalau boleh sebutkan nama menteri atau pegawai terbabit sewaktu sujud ketika solat," katanya lagi.

Menurutnya, pembayaran royalti telah diputuskan oleh Perdana Menteri sebelum ini Tun Abdul Razak, bagaimanapun ianya masih disekat hingga kini.

Pada masa yang sama, katanya Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke-V sendiri bertitah ketika pembukaan sidang Dun Kelantan 1 Mac lalu, agar pendaratan gas dan petroleum perlu didaratkan di Kelantan dan royalti diselesaikan dengan segera.

“Tetapi reaksi dari menteri sepatahpun berhubung perkara itu langsung tidak ada, ianya betul-betul memalukan orang Melayu yang tidak hormat pada rajanya sendiri.

Tambah Tuan Guru, dosa menyekat royalti bukan seperti dosa dengan individu, sebaliknya melibatkan rakyat Kelantan lebih 1.4 juta orang.

“Kalau menteri berkenaan yakin ianya (menyekat royalti) suatu dosa, elok percepatkan pembayaran royalti pada Kelantan,” ujarnya lagi.

Sementara itu, keberkatan Ramadan katanya perlu diisi sebaiknya dengan ibadah termasuk berzikir, bertasbih dan bersedekah kerana ibadat suatu perkara yang mudah tidak perlu mengambil waktu, tempat yang khusus.

“Berdoa ni tidak semestinya sewaktu sembahyang (solat) di luar sembahyangpun boleh dan tidak semestinya di masjid, sambil memandu kenderaanpun boleh atau berjalan kaki juga boleh,”ujarnya.

Sambungnya, amat rugi sekiranya umat Islam membiarkan Ramadan berlalu pergi tanpa meningkatkan amalan masing-masing.

harakahdaily/-

Beli nombor ekor tanpa malu di bulan Ramadan

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

BANDAR TEMERLOH - Ketika umat Islam sibuk merebut pahala berganda ketika ini, masih ada segelintir umat Islam mencemar kesucian Ramadan tanpa rasa malu apabila membeli nombor ekor.

Aktivis masyarakat, Zainor Rashid Abdullah, 52, berkata, dia kesal dengan perbuatan segelintir umat Islam itu yang sengaja menunjukkan sikap kurang baik pada mereka yang bukan beragama Islam.

Menurutnya, apa yang lebih menyedihkan ada bapa yang membawa anak kecil membeli nombor ekor dan sudah pasti perbuatan buruknya itu akan menjadi contoh serta ikutan kepada anaknya.

“Kita sedih melihat umat akhir zaman ini yang sengaja melakukan perbuatan berdosa tanpa ada perasaan bersalah atau malu pada masyarakat umum.

“Perkara ini umpama menconteng arang di muka umat Islam dan seharusnya ia tidak berlaku. Kita dapat lihat ada segelintir umat Islam membeli nombor ekor di kedai-kedai sekitar Temerloh dan Mentakab,” katanya kepada Sinar Harian.

Zainor Rashid berkata, selain itu daripada sumber yang diperoleh terdapat juga kakitangan kerajaan terlibat dalam aktiviti kurang sihat itu, termasuk warga emas yang sepatutnya menjadi contoh dan tauladan kepada generasi muda.

“Perkara ini perlu dibendung segera kerana kita tidak mahu lebih ramai umat Islam terjebak dalam perkara tidak bermoral ini yang mana akhirnya mendatangkan kesan buruk kepada diri sendiri, keluarga dan masa depan," katanya.

Dalam pada itu, dia juga meminta pihak berkuasa memantau perang mercun di taman perumahan kerana ia mengganggu ketenteraman orang ramai terutama kanak-kanak dan warga emas.

“Kita kecewa kerana bekalan mercun mudah didapati dan boleh dibeli oleh kanak-kanak bawah umur,” katanya.

sinar harian/-

"Kami Dengar Bunyi Tembak-Menembak Di Kawasan Rumah" - Pelajar Malaysia Di Syria

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

SEPANG: "Kami mendengar bunyi tembak-menembak dan terdapat banyak askar di kawasan berhampiran dengan rumah kami," demikian kata seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Kolej Mujamma' Syeikh Ahmad Kiffaro, Syria.

Muhammad Hasan Hilmi Hassan Shukri, 21, yang mengambil jurusan Usuluddin tahun pertama berkata, keadaan di kawasan sekitar kediaman di Midan, Syria begitu teruk pada Rabu dan Khamis minggu lepas.

"Saya dengar ada kawan yang cedera tetapi bukan pelajar Malaysia. Alhamdulillah, semua pelajar kita selamat.

"Keadaan itu menyebabkan kami membuat keputusan untuk pulang ke Malaysia," katanya kepada para pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, Rabu.

Hasan merupakan salah seorang daripada tujuh pelajar Malaysia di Syriayang selamat tiba di tanah air pada petang Rabu menerusi penerbangan Emirates EK346.

Beliau mewakili semua pelajar mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak; Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) sertaKedutaan Besar Malaysia di Syria kerana secara serius dan bertungkuslumus membawa mereka keluar dari Syria dengan segera dan selamat.

"Syukur Alhamdulillah kepada Tuhan kerana memberi peluang kepada kami untuk menjejakkan kaki ke tanah air semula dengan selamat," katanya.

Bagi rakan sekolejnya yang mengambil jurusan Syariah tahun pertama,Muhammad Afifudin Md Tahir, 23, mereka mengambil keputusan untuk berada di dalam rumah sebagai langkah keselamatan sepanjang krisis perang saudara itu merebak ke kawasan mereka.

"Difahamkan, terdapat kawasan yang dikelilingi dengan kem tentera. Keadaan ketika ini tidak menentu.

"Keadaan minggu lepas lebih teruk berbanding minggu ini. Sekarang sudah kurang bunyi tembak-menembak," katanya yang berasal dari Sungai Petani, Kedah.

Sementara itu, bapa Afifuddin, Md Tahir Ali, 67, berkata, dia ada menghubungi anaknya itu dua hari lepas bagi mengetahui perkembangan di Syria.

"Saya tanya pada dia (Afifuddin), adakah dia selamat di sana. Jika selamat, terus tunggu dahulu. Jika tidak selamat, terus pulang ke Malaysia. Dan dia mengatakansituasi di sana sudah tidak terkawal lagi maka saya suruh dia supayapulang dengan segera," katanya.

Md Tahir yang merupakan seorang guru berkata, sebagai bapa dia hanyaberdoa dan berserah kepada Tuhan mengenai keselamatan anaknya.

Jelasnya, dengan bantuan kerajaan dan Kedutaan Besar Malaysia diSyria, anaknya berjaya dibawa pulang dengan selamat.

Isterinya, Ariffah Ahmad, 62, pula berkata, dia mendoakan keselamatan anaknya setiap hari.

"Syukur Alhamdulillah, dia selamat. Insya-Allah kami berpeluang untuk menyambut Hari Raya bersama keluarga. Dia sepatutnya tidak pulang untuk beraya tahun ini," katanya mengenai Afifuddin yang merupakananak keempat daripada lima adik-beradik.

Sementara itu, ibu kepada pelajar Abdul Halim Mohammad Ghazali, Ruslina Abduss Samad berasa bersyukur apabila mendapat tahu anaknya selamat dari Syria.

"Saya cukup risau tentang keselamatan dia (Abdul Halim). Kali terakhir menghubungi dia kira-kira dua bulan lepas dan selepas itu terputus hubungan.

"Bila mengetahui keadaan Syria yang semakin teruk, saya bertambah risau tentang keadaan dia," katanya yang berasal dari Klang, Selangor.

Suaminya, Mohammad Ghazali Mohd Sahar, 51, pula berkata, dia akhirnya cuba untuk menghubungi anaknya menerusi laman sosial, Facebook.

"Alhamdulillah, dia membalas mesej saya di Facebook mengatakan dia selamat.

"Tetapi malam itu dia ada menghubungi saya yang dia ternampak kereta kebal. Dia hubungi secara curi-curi dan takut.

"Saya menasihatkan supaya berpindah kalau tidak selamat dan keputusan terbaik adalah pulang ke Malaysia," katanya yang mengucapkan jutaan terima kasih kepada kerajaan terutama sekali Kementerian Luar dan Kedutaan Besar Malaysia di Syria kerana menjayakan proses perpindahan tersebut.

mstar/-

Himpunan raksasa isu air Selangor - Mohd Sabu

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Lebih banyak demonstrasi mungkin diadakan sehinggalah rakyat Selangor diselamatkan dari perjanjian konsesi air yang menindas mereka, kata Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.

"Kalau kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) yang sehingga ini masih menguasai Putrajaya terus berdegil dan bersikap memihak kepada perjanjian konsesi air yang menindas pengguna-pengguna di Selangor dan Wilayah Persekutuan, ia bermakna mereka memaksa rakyat yang terlibat turun ke jalan raya," katanya.

Mohamad tidak menolak berlaku perhimpunan raksasa seperti perhimpunan menuntut pilihanraya yang bersih dan adil seperti yang dianjurkan oleh Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih).

"Kalau kerajaan Umno BN terus memihak kepada kepentingan kroni mereka, Syabas (Syarikat Bekalan Air Selangor), tidak ada yang boleh menghalang perkara itu berlaku.

"Sekarang, perkara itu tidak berlaku kerana kerajaan Pakatan Rakyat (PR) pimpinan Tan Sri (Abdul) Khalid (Ibrahim) yang mentadbir Selangor berjaya menghalang kerakusan Syabas hendak menaikan tarif air di negeri itu dan di Wilayah Persekutuan," katanya.

Mohamad juga menyokong rancangan kerajaan Selangor hendak mengadakan referendum untuk mencari penyelesaian berhubung isu pengambilalihan Syabas.

"Belum buat referendum lagi, cadangan itu sudah mendapat sokongan banyak pihak.

"Kalau Umno BN terus menguasai kerajaan Persekutuan dan tidak setuju dengan referendum itu, ia bermakna mereka menjemput dan memaksa rakyat turun ke jalan raya dan terus berdemonstrasi sehingga mereka tidak lagi ditindas dalam isu air itu.

"Sama ada rakyat akan turun ke jalan raya atau tidak, ia bergantung kepada keputusan kerajaan Umno BN - sama ada menyebelahi rakyat atau menyebelahi Syabas," katanya.

Mohamad mengecam tindakan kerajaan Umno BN yang membuat skrip dan menjadi pengarah wayang krisis air di Selangor.

"Apabila kerajaan Umno BN berkata catuan air dibatalkan setelah mereka tertekan dengan keputusan kerajaan Selangor, terbuktilah kerajaan Umno BN membuat wayang krisis air itu," katanya.

Beliau menyifatkan tindakan kerajaan Umno BN itu tidak bertanggungjawab kerana sanggup menganiaya rakyat lebih-lebih lagi melibatkan air yang menjadi salah satu keperluan asasi mereka yang utama.

Kerajaan seperti itu, kata Mohamad, amat zalim dan mesti dihukum habis-habisan dalam pilihan raya umum akan datang.

Berdasarkan perjanjian dengan kerajaan BN yang memerintah Selangor sebelum pilihan raya umum 2008 dahulu, Syabas diberi hak untuk menaikkan tarif air sehingga lima kali.

Pada tahun 2009 dahulu Syabas dibenar menaikkan tarif setinggi 37 peratus. Selepas itu, pada 2012, diberi lagi kebenaran untuk menaikkan tarif setinggi 25 peratus (2012).

Tidak cukup dengan itu, pada 2015, Syabas mendapat kebenaran lagi untuk menaikkan tarif air setinggi 20 peratus (2015). Selepas itu, ada lagi habuan untuk meningkatkan keuntungan apabila Syabas dibenarkan menaikkan tarif sehingga 10 peratus pada tahun 2018 dan lima peratus pada tahun 2021.

Bagaimanapun, kerakusan itu dihalang oleh kerajaan PR yang memerintah Selangor selepas pilihan raya umum 2008.

harakahdaily/-

Patah kaki rebut anak

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KAJANG: Seorang wanita cedera di kepala dan patah kaki kanan akibat terseret kereta dipandu bekas suaminya sejauh kira-kira 10 meter selepas kedua-duanya berselisih faham kerana berebut anak.

Kejadian berlaku di Taman Prima Kajang, di sini, kira-kira jam 1 tengah hari dan mangsa yang berusia 29 tahun dikatakan pengsan akibat kecederaan dialami.

Bapa mangsa yang mahu dikenali sebagai Rama, 49, berkata, anaknya diserang bekas suami berusia 30-an yang mahu mengambil anak lelaki mereka berusia lima tahun.

Menurutnya, pasangan itu sudah bercerai sejak sebulan lalu dan hak penjagaan terhadap dua anak lelaki mereka yang berusia setahun dan lima tahun dijaga mangsa.

“Sebelum kejadian, bekas menantu saya datang ke rumah dan mahu mengambil anak sulung mereka hingga berlaku pergaduhan. Anak saya cuba menghalang apabila bekas suaminya mahu membawa anak mereka ke rumah ibunya di Pahang.

“Sebaik merampas kanak-kanak itu, bekas suaminya terus masuk ke dalam kereta menyebabkan anak perempuan saya berlari untuk mendapatkan kembali anaknya,” katanya di sini, semalam.

Menurutnya, mangsa cuba mengambil anaknya yang diriba bekas suaminya, namun tidak berjaya apabila lelaki itu terus memandu kereta tanpa menghiraukan mangsa yang terseret.

Rama berkata, dia membawa anak perempuannya itu yang bekerja sebagai tukang cuci di sebuah sekolah ke Hospital Kajang untuk rawatan lanjut sebelum membuat laporan di Balai Polis Kajang, kelmarin.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian itu.

metro/-

85 peratus orang kita berpuasa, tapi tak solat

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

Marilah kita sama-sama ingat mengingati mereka yang alpa untuk kebaikan kita bersama.

Puasa Tapi Tak Solat

Amalan puasa orang yang tidak solat, rosak dan tidak diterima Allah kerana ibadah lain hanya akan dilihat Allah selepas ibadah solat.

Pakar motivasi, Halim Din, berkata 80 hingga 85 peratus mereka yang berpuasa tidak menunaikan solat kerana berasakan kewajipan lima kali sehari itu payah untuk dilaksanakan.

Sedangkan katanya, nilai ketinggian seorang hamba di sisi Allah dinilai daripada kesempurnaan solat mereka.

Untuk melihat ibadah lain, Allah akan lihat solat dulu. Jika tidak solat, ibadah lain Allah tidak akan lihat. Malangnya, umat hari ini beriya-iya berpuasa, tetapi tidak solat. Mereka hanya dapat lapar dan dahaga saja, katanya pada majlis Ihya Ramadan di surau The New Straits Times Press (NSTP).

Sumber : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Puasatetapitidaksolat/Article/artikel

Alumni Maahad sumbang untuk Lebuh Raya Rakyat

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KOTA BHARU: Lagi sumbangan untuk pembinaan Lebuh Raya Rakyat diterima oleh kerajaan negeri, kali ini dari alumni Sekolah Maahad Muhammadi Lelaki sesi 1991-1996 (Ex-MML 9196).

Sumbangan sebanyak RM1,300 disampaikan oleh penasihat persatuan itu, Mohd Ami Zul Fazli kepada Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, di pejabat menteri besar semalam.

Turut hadir bersama, wakil persatuan pelajar itu pelajar Wan Abdul Hafiz, Abdul Rashid Yah dan Mohd Shahruddin.

Ami Zul ketika ditemui memberitahu sumbangan berkenaan diberikan oleh ahli-ahli Ex-MML di Kuala Lumpur.

“Kami menyediakan tabung khas bagi membolehkan ahli-ahli kami menunaikan tanggungjawab mereka untuk menderma,”ujarnya.

Katanya, Ex-MML merasakan tanggungjawabnya untuk turut menyumbang pembinaan lebuh raya itu sebagaimana orang lain.

“Kami berdoa, khususnya pada bulan Ramadan ini, kerajaan negeri dapat menyiapkan lebuhraya yang memang diimpikan oleh anak Kelantan di perantauan mengikut jadual yang ditetapkan,”ujarnya.

harakahdaily/-

Dera hingga pecah usus

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUANTAN: “Saya tidak akan memaafkannya dan tidak sesekali menerimanya semula,” kata Norhidayah Ahmad, 22, ibu kepada bayi berusia lapan bulan yang disahkan doktor pecah usus dipercayai akibat didera teman lelaki ibu kandungnya itu.

Norhidayah yang juga ibu tunggal berkata, dia tidak menyangka teman lelakinya berusia 19 tahun itu sanggup mendera Mohamad Adam Mikhail Abdullah kerana kekasihnya itu sangat menyayangi anaknya.

“Selepas apa yang berlaku, dia tidak boleh terlepas daripada perbuatannya.
Saya mahu dia rasa azab yang Adam rasa,” katanya yang ditemui di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini, semalam.

Norhidayah berkata, dia hanya menyedari ada sesuatu yang tidak kena terhadap Adam apabila anaknya itu kelihatan tidak bermaya dan muntah-muntah ketika dia pulang dari tempat kerja, awal pagi kelmarin.

Sebelum itu, Norhidayah meninggalkan Adam kepada suspek ketika keluar bekerja di tapak ekspo di hadapan Terminal Makmur, di sini, jam 8 malam Isnin lalu dan pulang semula ke bilik sewa pada jam 3 pagi kelmarin.

metro/-

'Water torture' Selangor jangan berulang di Johor

6 Ramadhan 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menggesa MMC Corporation Bhd mengemukakan kepada umum rancangannya untuk mengambil alih konsesi air di Johor untuk dinilai oleh semua pihak terutama rakyat negeri itu.

"Kita berharap dokumen berkaitan boleh dikemukakan untuk dinilai oleh semua pihak terutama rakyat Johor yang akan menjadi pengguna dan tidak diletakkan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA)," katanya.

Salahuddin juga berharap keinginan MMC untuk mengambilalih aset air di Johor hendaklah tidak mengulangi tragedi dan politik air Umno di Selangor.

"Sebagai rakyat Johor, saya berharap keinginan MMC untuk mengambilalih konsesi air di Johor dari AIRB (Aliran Ihsan Resources Bhd) tidak mengulangi apa yang berlaku di Selangor.

"Di Selangor, awal-awal lagi rakyat Selangor dan Wilayah Persekutuan telah didera dengan urus janji yang sungguh tidak adil dan tidak wajar apabila Syabas (Syarikat Bekalan Air Selangor) diberi habuan lumayan oleh kerajaan Umno BN (Barisan Nasional) di negeri itu sebelum ini apabila diberi hak untuk menaikkan tarif air sehingga lima kali," katanya sambil berharap perkara itu tidak berlaku dalam cadangan MMC untuk mengambilalih konsesi dan aset air di Johor.

Salahuddin juga berharap pengambilalihan oleh MMC itu tidak berlanjutan sehingga ke peringkat krisis air palsu yang sengaja direka-reka oleh Umno dan pihak yang memegang konsesi air seperti yang berlaku di Selangor.

"Saya bersetuju sangat dengan (bekas Ketua Penerangan Umno Pekan) Datuk (Mohd) Ariff Sabri (Abdul Aziz) yang menyifatkan apa yang berlaku di Selangor itu sebagai water torture dan saya benar-benar berharap perkara itu tidak berlaku di Johor jika benar MMC akan mengambilalih konsesi air di Johor dari AIRB," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

Salahuddin berkata, PAS akan memastikan rakyat Johor mendapat urus janji yang wajar, adil dan munasabah jika berlaku pengambilalihan konsesi air di negeri itu oleh MMC.

"Kita mahu pastikan apa yang berlaku di Selangor berlaku lagi di Johor," katanya.

Menurut The Malaysian Insider, kira-kira dua minggu lalu, Pengarah Urusan MMC Datuk Hasni Harun mengumumkan persetujuan untuk mengambil alih AIRB yang merupakan pemegang konsesi air terbesar di Johor.

Bagi menjayakan rancangan itu, sebuah syarikat tujuan khas (special vehicle company) akan ditubuhkan dengan Pengurusan Aset Air Bhd (PAAB), syarikat milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan, lapor The Edge Financial Daily.

MMC dilaporkan memegang 62.82 ekuiti saham dalam AIRB yang merupakan pembekal air dirawat yang ketiga terbesar di Malaysia.

Sebuah akhbar lain, Business Times melaporkan awal bulan ini, urusniaga tersebut dianggarkan bernilai RM181.12 juta.

harakahdaily/-