23 September 2010

Teladan kisah Umar abd. Aziz

14 Syawal 1431H.

“Aku berlindung kepada Allah daripada perbuatan yang tidak aku pegangi dan amalkan sendiri” (Umar bin Abdul Aziz r.a.)

Betapa indah dan makmur sesebuah negera bila terdapat beberapa pemimpin seperti Umar bin Abdul Aziz r.a. Pada masanya, Umar bukan hanya sempat menjawat sebagai seorang gabernur Madinah, tetapi juga khalifah. Banyak hal yang dirindukan rakyatnya dari perilakunya.

Misalnya, Umar bin Abdul Aziz sentiasa hidup sederhana, baik ketika masih menjadi rakyat, maupun ketika sudah menjadi gubernur dan khalifah. Harta negara selalu dipisahkan dari harta pribadinya. Bahkan, lampu minyak pun selalu dipisahkan antara yang diperuntukkan untuk kepentingan negara dan untuk kepentingan pribadinya.

Suatu hari, anaknya datang menghadapnya untuk membicarakan sesuatu. Begitu diketahui yang ingin dibicarakan tentang masalah pribadi, ia langsung mematikan lampu yang dihidupkan dari wang negara atau wang rakyat. wang rakyat tidak boleh digunakan sedikitpun, kecuali untuk kepentingan rakyat. Begitulah Khalifah Umar, yang senantiasa merasa takut kepada Allah dalam hidupnya, baik dalam ucapan maupun dalam perbuatan.

Sekarang ini, jarang ada pemimpin yang demikian. Harta milik pejabat, seperti kenderaan rasmi , kerap digunakan untuk kepentingan pribadi, meskipun itu sudah jelas dilarang.

Semuga sekelumit kisah ringkas Khalifah Umar Abdul Aziz di atas menjadi teladan yang berguna kepada kita semua.

Umno ecer jenaka gimik cek RM4 bilion

13 Syawal 1431 H
Oleh: Wartawan Kita

KOTA BHARU, 22 Sept: Berita PAS Kelantan diberi replika cek bernilai RM4 bilion ternyata berjaya mengejutkan banyak pihak, namun anehnya Perhubungan PAS negeri tidak tahu menahu mengenai sumbangan tersebut.

Gimik syarikat I’DA World Group di sebuah hotel lima bintang, baru-baru ini dengan menulis replika cek bernilai RM4 bilion disumbang kepada PAS kini sudah bertukar menjadi isu politik.

Namun, bagi Umno gimik yang tidak berjijak di alam nyata sudah dianggap isu besar sehingga mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) menyiasat.

Maka banyak pihak yang berpangkal dari gubuk Umno waima Pemuda, Puteri dan NGO yang lahir dari sayap Umno bertempik sorak menuduh PAS dan kerajaan Kelantan terpalit dengan rasuah.

Mereka ’persyaitan’ akal waras. Kemunasabahan atau lojik replika cek RM4 bilion tidak perlu diheret begitu jauh kerana dari awal lagi disifatkan tidak lebih sebagai satu jenaka.

Lebih-lebih lagi penjelasan kerajaan negeri syarikat terbabit belum pun menghantar sebarang proposal projek yang mahu dibangunkan.

Kata orang tua, ikan masih di laut. Unit Perancangan Ekonomi Negeri dan Pusat Pelaburan Negeri difahamkan belum menerima apa-apa kertas cadangan projek dimaksudkan syarikat terbabit.

Anehnya tiba-tiba syarikat itu mendakwa mendapat projek bernilai sehingga RM330 bilion di Tumpat.

Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri, Mohd Zaki Ibrahim berkata, ia tidak lebih sebagai satu jenaka.

Malah katanya, PAS Kelantan tidak pernah dimaklumkan mengenainya biar pun cek itu dikatakan diserah pada satu majlis makan malam anjuran I’DA World Group.

”Badan Perhubungan PAS tidak dijemput hadir pada majlis makan malam anjuran syarikat berkenaan.

”Ini tidak lebih sebagai satu jenaka kerana kerajaan negeri tidak pernah menerima sebarang kertas cadangan projek daripada I’DA World Group.

”Perhubungan PAS Kelantan menafikan ada hubungan dengan syarikat berkenaan. Malah kita pun tidak kenal siapa pemilik syarikat itu,” katanya di sini.

Manakala pihak yang tampil menerima replika cek berjumlah RM4 bilion daripada syarikat I’DA World Group Sdn Bhd juga menjelaskan kehadirannya di majlis itu tidak mewakili Menteri Besar atau PAS Kelantan seperti dilaporkan.

Nik Din Nik Mat adik kepada Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberitahu kehadirannya di majlis berkenaan di atas kapasiti peribadinya sendiri setelah menerima jemputan.

“Saya tidak mewakili Menteri Besar di majlis berkenaan. Malah saya juga terkejut tiba-tiba dipanggil pihak urusetia penganjur untuk menerima replika cek terbabit,” katanya, semalam.

Beberapa akhbar Selasa lalu menyiarkan gambar Nik Din menerima replika cek berjumlah RM4 bilion yang ditulis atas nama Parti Islam Semalaysia (PAS) diserah Pengerusi Eksekutif I’DA World Group Sdn Bhd, Abdul Rahim Abdul Wahab.

Abdul Rahim dilaporkan berkata, sumbangan kepada PAS Kelantan untuk membantu melaksanakan prasarana di beberapa jajahan di negeri ini.

Bagaimanapun malangnya berita bersifat jenaka itu sudah menjadi modal besar bagi Umno bagi menghodohkan wajah PAS dan kerajaan Kelantan.

Mereka tidak perlu berfikir panjang, sekadar menggunakan ’otak di kaki lima’ lalu menembak peluru kapur yang akhirnya terpelanting di kaki mereka sendiri.

Ramai pemimpin Umno mahu menjadi jaguh dengan mengulas isu yang berkisar kepada epik dan jenaka termasuk Ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid dan Ketua Pemuda Umno Kelantan, Anuar Safian.

Samalah seperti dakwaan Ketua Penerangan Pemuda Umno Malaysia, Datuk Reezal Merican Naina Merican tanpa usul perika mendakwa wang sumbangan kerajaan Pulau Pinang kepada warga emas hasil dari duit judi.

Maka tidak hairanlah golongan profesional dan ahli akademik ketawa dengan watak kampung yang masih lagi membelenggu pemikiran pemimpin Umno.

Sementara itu, Setiausaha Politik Menteri Besar, Wan Nik Wan Yusof berkata, pejabat Menteri Besar sebelum ini ada menerima kad jemputan hadir ke majlis anjuran syarikat I’DA World Group.

Bagaimanapun katanya, kad jemputan tersebut hanya tertera logo syarikat dan tidak ada ada nama penghantar serta tiada nombor telefon rujukan untuk dihubungi.

”Kad tersebut tidak dapat disahkan kerana tidak ada nama pengirim dan nombor telefon. Ini menyebabkan Menteri Besar tidak dapat menghadiri jemputan tersebut,” katanya di sini.

Menurutnya syarikat berkenaan belum diluluskan sebarang projek pembangunan di Kelantan biar pun pengerusinya mendakwa mendapat projek bernilai RM313.71 bilion di Tumpat.

Manakala pada carian di laman web www.idaworld.com.my dipaparkan gambaran projek syarikat berkenaan di Tumpat yang dikenali sebagai projek pembangunan bersepadu dan penjanaan ekonomi di Kelantan.

Lakaran gambar projek seperti di Dubai, Emeriah Arab Bersatu yang lengkap dengan segala kemudahan terkini.

Projek itu dikenali sebagai super mega Seri Tujuh dikatakan akan dibangun di kawasan seluas 144,000 ekar membabitkan kos RM313.71 bilion.

Tertera juga alamat syarikat berkenaan di Kelana Jaya, Petaling Jaya, Selangor.

Mohd Zaki yang juga Adun Kelaboran berkata, Badan PAS Negeri belum bercadang melaporkan perkara itu kepada pihak berkuasa biar pun mengaitkan cek RM4 bilion dengan PAS Kelantan.

”Kita tidak kenal syarikat terbabit. Kita tengok dahulu perkembangannya sebelum mengambil tindakan lanjut bagi mengelakkan ada pihak mencemarkan nama PAS dan kerajaan negeri,” ujarnya.

Harakahdaily/-

Cek RM4 bilion: Kelantan senarai hitam l’DA World

13 Syawal 1431 H
Oleh: Rizal Tahir

KOTA BHARU, 22 Sept: Kerajaan Kelantan akan menyenaraihitamkan sebuah syarikat yang didakwa mempunyai niat tertentu terhadap negeri itu berikutan pengumuman sumbangan RM4 bilion kepada PAS Kelantan.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata kerajaan negeri atau parti juga tidak pernah melantik Nik Din Nik Mat, yang juga adiknya mewakili beliau menerima replica cek berjumlah RM4 bilion pada majlis makan malam baru-baru ini.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco, di sini sebentar tadi.

Menurutnya lagi, Syarikat I’DA World Group Sdn Bhd (l’DA World) tidak mempunyai sebarang projek di negeri ini dan kerajaan negeri juga tidak mempunyai sebarang hubungan dengannya.

“Saya tak hantar langsung wakil saya untuk menerima cek, malah media yang mendakwa penerima itu adalah wakil saya, karut belaka,” ujarnya.

Kerana itu, katanya syarikat berkenaan akan disenaraihitamkan.

Beliau bagaimanapun mengakui pemilik syarikat terbabit ada bertemu dengannya di rumah dan pejabat, namun ianya tidak membincangkan pasal perlantikan wakilnya hadir pada majlis itu nanti.

Dua malam lalu, syarikat I’DA World telah mengumumkan sumbangan RM4 billion kepada PAS Kelantan pada majlis makan malamnya yang diadakan disebuah hotel.

Replika cek berkenaan disampaikan oleh pengerusi eksekutif syarikat terbabit, Abdul Rahim Abdul Wahab kepada Nik Din yang juga adinda Tuan Guru.

Bagaimanapun, semalam Nik Din menafikan beliau mewakili mana-mana pihak.Katanya, kehadiran beliau hanya memenuhi jemputan peribadi dari syarikat tersebut.

Anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa ketika ditemui memberitahu tindakan syarikat terbabit boleh menjejaskan kerajaan negeri.

Sehubungan itu, beliau berharap pihak berkuasa perlu mengambil tindakan terhadap syarikat tersebut khususnya berhubung motif perkara itu.

“Ianya akan menjejaskan parti dan kerajaan. Kita semua tak hadir pada majlis itu sebab memang tak pernah bincangpun,” ujarnya.

Harakahdaily/-

Elaun Diraja: Sidang Khas Dun Kelantan 30 Sept

13 Syawal 1431 H
Oleh: Rizal Tahir

KOTA BHARU, 22 Sept: Persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Khas Negeri Kelantan akan diadakan pada 30 September ini khusus untuk membincangkan soal elaun Diraja Kelantan.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, berkata persidangan khas itu khusus untuk mengemukakan cadangan Rang Undang-Undang berhubung elaun-elaun Kerabat Diraja pindaan no 2 2010.

Menurutnya, Rang Undang-Undang itu juga turut menyentuh peruntukan Diraja Bagi Duli Yang Maha Mulia Raja Perempuan bagi negeri Kelantan.

Katanya, pada mulanya persidangan Dun khas itu akan diadakan pada 27 September, namun ianya dipinda pada 30 September.

“Kita tunda pada 30 September biasa saja, hanya masalah teknikal,” ujarnya kita ditanya kenapa ianya ditunda pada 30 Sptember.

Sehubungan itu, katanya semua Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) telah dimaklumkan berhubung perkara itu.

Harakahdaily/-

Cek RM4 bilion: PAS anggap propaganda jahat

13 Syawal 1431 H

KUALA LUMPUR, 22 Sept: PAS Pusat menyifatkan tindakan penyebaran gambar kononnya sebuah syarikat perniagaan memberikan sumbangan RM4 bilion kepada PAS Kelantan sebagai satu propaganda jahat memusnahkan nama baik PAS.

Selain menafikan PAS menerima cek itu, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub juga menyeru ahli PAS berhati-hati dengan isu yang cuba mengaitkan PAS tersebut.

"Kami sifatkan berita ini serta penyebaran berita sebegini satu tindakan propaganda jahat untuk memusnahkan nama baik PAS.

"Sehubungan itu, saya menyeru semua ahli PAS agar berhati-hati dengan isu ini kerana jelas cuba mengaitkan PAS dengan aktiviti tidak sihat," katanya yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan akhbar selam yang mendakwa Syarikat I’DA World Group Sdn Bhd (l’DA World) memberi sumbangan RM4 bilion kepada PAS Kelantan dalam satu majlis makan malam di Kota Bharu.

Replika cek tersebut diserahkan kepada adinda Menteri Besar Kelantan, Nik Din Nik Mat.

Nik Din semalam bagaimanapun menjelaskan beliau ke majlis itu atas kapasiti peribadi dan menafikan beliau mewakili mana-mana pihak.

Dalam pada itu Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mengumumkan bahawa kerajan negeri akan menyenaraihitamkan syarikat tersebut yang didakwa mempunyai niat tertentu terhadap negeri itu.

Beliau juga menafikan bahawa parti pernah melantik Nik Din mewakili beliau menerima replica cek tersebut.

Menurutnya lagi, Syarikat I’DA World Group Sdn Bhd (l’DA World) tidak mempunyai sebarang projek di negeri ini dan kerajaan negeri juga tidak mempunyai sebarang hubungan dengannya.

Harakahdaily/-

UMNO YANG PATUT MELUTUT KEPADA PERKASA BUKAN TENGKU ADNAN

13 Syawal 1431 H
Oleh: WFAUZDIN NS

TENGKU Adnan menjadi sasaran cemuhan dua NGO yang teramat marah apabila Setiausaha Agung Umno itu menggelar Perkasa sebagai pertubuhan yang `racist'.

Tengku Adnan tentunya tidak bercakap secara individu bahkan beliau mewakili Umno di dalam kenyataannya setelah diadakan perjumpaan dengan semua parti Komponen Bn. Maka, Umno mengambil keputusan untuk menjauhkan diri dari Perkasa.

Perkasa dikatakan begitu melampau di dalam memperjuangkan hak orang-orang Melayu sehingga menyinggung perasaan kaum-kaum lain terutamanya kaum Cina. Pemanis satu lagi pertubuhan yang mewakili mantan Wakil-Wakil Rakyat mahu agar Tengku Adnan memohon maaf kepada Perkasa di atas tuduhannya itu.

Sebenarnya Umno dan semua komponen Bn yang membuat keputusan tersebut bukannya keputusan Tengku Adnan seorang. Justeru itu, tergamakkah Umno/Bn melutut kepada Perkasa terutamanya kepada Ibrahim Ali?

Perkembangan yang menarik untuk dilihat. Siapakah yang lebih berkuasa dan berpengaruh sekarang, samada Umno atau Perkasa? Adakah Tengku Adnan akan memohon maaf kepada Perkasa? Pemanis memberi amaran akan mendesak agar beliau dipecat dari Setiausaha Agung Umno. Masalahnya, lakukah desakan dari pertubuhan yang tidak ramai mengenalinya itu?

Sebenarnya Tengku Adnan tidak perlu minta maaf kerana Umno akhirnya akan akur dengan kehendak Perkasa. Ini adalah kerana tiada siapa lagi yang boleh Umno jadikan kawan untuk menyambung sisa-sisa hayat Umno sekarang.

Sewaktu Umno kuat, siapa yang pedulikan Perkasa? Ketika Umno lemah sekarang inilah mana-mana pertubuhan sekali pun boleh terus `membuli' Umno. Umno kini amat terdesak dan parti yang diasaskan oleh Onn Jaafar ini sudah kehilangan maruah mereka.

KAWIN KERANA APA?

13 Syawal 1431 H
Oleh: AKHISALMAN

Nabi saw bersabda:

"1. Sesiapa yang mengahwini wanita kerana kehebatan dunianya , Allah hanya menambah kehinaan padanya.

2. Sesiapa yang mengahwini wanita kerana hartanya, Allah hanya menambah kepapaan kepadanya.

3. Sesiapa yang mengahwini wanita kerana keturunannya, Allah hanya menambah kerendahan padanya.

4. Sesiapa yang mengahwini wanita hanya kerana untuk menjaga pandangannya, memelihar farajnya atau untuk menyambung silaturrahim, Allah akan memberkati lelaki tadi pada isterinya dan memberkati isterinya pada lelaki tersebut."

Hadis riwayat at-Thabrani

Oleh itu kita kena lihat booster pendorong kepada perkahwinan kita. Ini sangat penting terutama lelaki yang akan mengetuai keluarga. Ini bagi memastikan perkahwinan kita diterima disisi Allah swt.

JADILAH LELAKI YANG TERBAIK

Lelaki perlu lebih bersdia untuk bahtera perkahwinan lebih dari wanita. Lelaki perlu melayan sebaiknya kepada isteri seprti Rasulullah saw melayan para isterinya. Nabi saw bersabda:

" Sebaik-baik kamu adalah orang yang paling baik adalah orang paling baik kepada isterinya, akulah orang yang paling baik kepada isterinya."

Hadis riwayat Ibnu Majah dan al-Hakim

JANGAN JADI DAYUS

Jangan pula salah anggap bahawa lelaki yang baik ini lelaki yang mengikut semua kemahuan isteri sehingga membuat perkara yang dilarang. Begitu juga sanggup mempertahankan rumah tangga walaupun pasangan tersebut menyebabkan runtuhnya iman dan akhlaknya. Nabi saw bersabda:

" 3 golongan yang tidak masuk syurga 1. Penderhaka ibu bapa 2. lelaki yang dayus 3. wanita yang menyerupai wanita."

Hadis yang baik sanadnya seprti dinyatakan oleh pengarang kitab " safwatul ahkam."

Lelaki perlu mengajar perkara yang wajib kepada isterinya seperti ilmu akidah, solat, zakat, puasa, pernikahan, muamalat (jual beli Islam), pembersihan hati dan lain-lain. Kalau dia tidak mampu si lelaki wajib mengajak isterinya pergi kelas pengajian seumpama ini.

Bagi pendapat saya kelas muamalat jarang ada di malaysia kerana kuliah malam kebiasaannya adalah tajuk umum. Lebih kepada kelebihan dan dakwah. Ilmu yang lebih mendalam terutamanya muamalat adalah jarang diajar.

PASANGAN MUSUH

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِكُمْ وَأَوْلَادِكُمْ عَدُوّاً لَّكُمْ فَاحْذَرُوهُمْ وَإِن تَعْفُوا وَتَصْفَحُوا وَتَغْفِرُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

Hai orang-orang mu'min, sesungguhnya di antara isteri-isterimu dan anak-anakmu ada yang menjadi musuh bagimu maka berhati-hatilah kamu terhadap mereka dan jika kamu memaafkan dan tidak memarahi serta mengampuni (mereka) maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Surah al-Munafiqun ayat 14

Menurut sebab penurunan ayat ini di dalam hadis2 yang sahih adalah kerana lelaki2 yang berada di mekah hendak belajar ilmu Islam dari Rasulullah di madinah. Namun pasangan mereka yang merayu dan menghalang untuk belajar ilmu Islam.

Kemudian turun ayat ini. Sepatutnya perkahwinan menyebabkan bertambah rajin untuk menuntut ilmu, berama ibadah dan berkerja untuk Islam tetapi yang terjadi sebaliknya berlaku. Pasangan yang berkahwin hendaklah pastikan ke3 perkara tadi bertambah selepas perkahwinan iatu ilmu , amal dan kerja Islam.

Inilah keredaan tuhan dalam perkahwinan. Hanya Salah satu dr tadi bertambah juga tidak memadai kerana 3 perkara ini adalah saling melengkapi. Setakat seronok , happy, bg makan, hubungan kelamin , rumah , perlindungan diri mdan lain2 binatang pun boleh bagi hehe. Oleh itu pilihla pasangan elok2 samada lelaki atau perempuan.

NABI YANG SPORTING KEPADA ISTERINYA

Kalau perkara yang tidak dilarang sisuami hendaklah cuba melayan dan memenuhi kehendak isterinya seperti mana baginda bersama isterinya. Ini beberapa peristiwa Nabi melayan isterinya:

1. Nabi berlumba lari dengan aisyah (hadis BUkhari)

2. Nabi memanggil penyanyi pada hari raya untuk aisyah mendengarnya (hadis sahih)

3. Nabi bagi peluang kepada aisyah untuk melihat permainan tombak oleh org2 habsyah. Masa tu aisyah berada dibelakang nabi dan pipinya rapat dengan pipi Nabi. (hadis sahih Bukhari)

4. Aisyah dan Saodah melawak dengan depan Nabi. Mereka saling ambil makanan dan letak di muka madunya.

MUNAJAT

YA ALLAH DIRI INI TIDAK LAYAK MENDAPAT JODOH LANTARAN DOSA,

TIDAK LAYAK UNTUK MENDAPAT JODOH YANG BAIK LANTARAN DOSA2,

TIDAK LAYAK MENDAPAT ZURIAT YANG BAIK LANTARAN DOSA2,

TIDAK LAYAK MASUK SYURGA MU LANTARAN DOSA2,

TETAPI DENGAN RAHMAT MU KAMI BERHARAP AGAR ENGKAU BERIKAN KAMI JODOH YANG BAIK , YANG MENGHIBUR KAMI , YANG TAAT PADA KAMI, YANG MENEGUR KESALAHAN KAMI DENGAN BAIK, MENDAPAT ZURIAT YANG BAIK DAN MASUK KE DALAM SYURGA MU DENGAN PASANGAN KAMI DI DUNIA.

YA ALLAH TERIMALAH KAMI ..

TERIMALA DIRI INI

TERIMALAH DIRI INI.

Indonesia larang rakyatnya ke M'sia jadi amah

13 Syawal 1431 H

Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia, Muhaimin Iskandar, hari ini melarang rakyatnya untuk pergi bekerja di Malaysia sebagai pembantu rumah sehingga kerajaan Indonesia mampu memberi perlindungan sewajarnya kepada mereka.

Kenyataan Muhaimin itu sebagai reaksi kepada kes terbaru membabitkan penganiayaan terhadap pembantu rumah Indonesia, Winfaedah, di Malaysia pada 13 September lalu.

Katanya, kes itu menjadi bukti bahawa mereka menanggung risiko tinggi jika pergi bekerja tanpa dokumen rasmi yang lengkap. "Jadi jangan berangkat ke Malaysia dulu sampai ada perlindungan yang jelas," katanya dipetik portal berita Kompas.Com.

Selain Malaysia, dua negara lain yang turut diminta dihindari calon itu sehingga ada kepastian perlindungan terhadap mereka ialah Kuwait dan Jordan.

Bagi melindungi keselamatan dan hak tenaga kerja Indonesia, Muhaimin berkata kerajaan Indonesia menetapkan bahawa pasport harus dipegang oleh mereka dan mereka juga diberi cuti pada hari minggu.

Mereka juga juga diminta sentiasa menyelaras dengan kedutaan besar Indonesia atau pejabat perwakilan Indonesia lainnya di negara mereka bekerja.

Beliau turut meminta agensi pekerjaan Indonesia memainkan peranan memperbaiki pengurusan komunikasi antara tenaga kerja Indonesia yang bekerja di luar negera dengan majikan mereka bagi membantu memberi pelindungan yang diharapkan itu.

Kes penganiayaan Winfaedah menarik perhatian Presiden Susilo Bambang Yudhoyono yang berkomunikasi secara terus dengan wanita itu.

Susilo turut meminta kedutaan besar Indonesia di Kuala Lumpur agar mengawasi proses undang-undang terhadap Winfaedah yang kini dirawat di Hospital Pulau Pinang.

Winfaedah yang berasal dari Lampung berusia 26 tahun itu dilapor dianiaya dan diperkosa majikannya dan kemudian ditinggalkan di tepi jalan sebelum ditemui 13 September lalu.

Kerajaan Indonesia menghargai tindakan cepat Polis Malaysia menangkap majikan Winfaedah berkaitan dengan kes itu.

Malaysiakini/-

Lesen peguam suspek dilucutkan tahun lalu

13 Syawal 1431 H
Oleh: Joseph Sipalan

Majlis Peguam hari ini mendedahkan bahawa dua peguam yang merupakan suspek utama dalam kes pembunuhan beberapa individu termasuk jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya telah digantung kelayakan mereka sejak November tahun lalu.

Presidennya, Ragunath Kesavan berkata pasangan peguam adik beradik itu dilucutkan kelayakan mereka berhubung kes penipuan tanah dan tidak jujur.

Menurut Kesavan, meskipun telah dilucutkan kelayakan mereka oleh Majlis Peguam, pasangan adik beradik itu terus mengamalkan khidmat mereka selepas bejaya mendapatkan perintah penangguhan hukuman daripada Mahkamah Tinggi.

Katanya, Majlis Peguam tidak dapat menerima sebarang salah-laku oleh mana-mana ahlinya tetapi menekan bahawa suspek berkenaan berhak mendapat perwakilan yang sewajarnya.

“Tidak kira betapa keji atau berang seseorang terhadap sesuatu kes, setiap orang berhak mendapatkan perwakilan untuk diadili,” katanya pada sidang media di bangunan majlis Peguam di ibu negara.

Katanya lagi, Majlis Peguam tidak boleh 'campurtangan' dengan kehidupan peribadi ahlinya bagi mengesan salah-laku. Ia hanya boleh bertindak ke atas seseorang peguam jika aduan membabitkan tindakan atau kelakuan profesionalnya.

"Sebarang tindakan jenayah di luar bidang amalan profesional peguam adalah di luar bidang kuasa Majlis Peguam. Menyalah Majlis Peguam tidak akan menyelesaikan masalah,” kata Kesavan.

"Agensi penguatkuasaan lain seperti polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Bank Negara Malaysia atau Lembaga Hasil Dalam Negeri mempunyai mandat untuk membuat siasatan lain,” katanya.

Malaysiakini/-

'Wang judi untuk warga emas', aduan ke SKMM

13 Syawal 1431 H
Oleh: Susan Loone

Kerajaan Pulau Pinang mengemukakan aduan rasmi kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan seorang penulis blog bahawa wang yang diberi kepada warga emas negeri itu adalah dari sumber judi.

Setiausaha politik ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng - Ng Wei Aik menyerahkan surat itu kepada SPRM cawangan utara di pejabatnya di Butterworth hari ini.

Aduan Ng itu merujuk kepada dua artikel yang disiarkan di blog pisau.net - Gempar! Wang Ehsan 100, Warga Mas Makan Duit Judi? dan Kerajaan Negeri Tak Jawap, Boleh Percayakah Guan Eng? - yang dimuat-naikkan pada 17 September dan 19 September.

Ng yang juga ADUN Komtar berkata dakwaan dalam dua artikel berkenaan adalah tidak berasas dan bertujuan memfitnah kerajaan negeri.

Katanya, tuduhan kerajaan negeri Pulau Pinang mengunakan wang daripada hasil perjudian bagi membayar warga emas RM100 setiap seorang dan keluarga yang meninggal dunia diberi pampasan RM1,000 adalah tidak benar.

"Kerajaan Pulau Pinang adalah negeri pertama yang membantah cadangan pelaksanaan judi sukan.

"Justeru bagaimana kami boleh dituduh menggunakan wang daripada perjudian untuk menyokong program kami?

"Hakikatnya adalah wang itu datangnya daripada penjimatan kerajaan kerana kami tidak menipu wang rakyat,” katanya kepada pemberita.

Ng, yang juga adalah setiausaha pemuda sosialis DAP berkata aduan itu dibuat supaya SKMM menyiasat penulis blog itu dan tindakan sewajarnya diambil ke atasnya.

Pegawai SKMM Mohd Rashdi Hasan menerima laporan dari Ng, tetapi enggan mengulas perkara itu.

Malaysiakini juga sudah menghantar e-mel kepada editor pisau.net untuk komennya tetapi sehingga berita ini dimuat-naik tiada respon daripadanya.

Malaysiakini/-

Sekolah mengandung: Apabila nasihat ditolak, inilah akibatnya!

13 Syawal 1431 H
http:mutaligat.blogspot.com

Apabila saya mengkritik pembukaan Sekolah Mengandung ramai pengampu Ali Rustam melenting menyatakan bahawa PAS hanya pandai mengkritik dan tidak berbuat apa-apa. Persoalannya sekarang siapa yang berkuasa di Melaka ini?

PAS sejak dari dahulu kini dan selama mencadang dan menasihatkan kerajaan negeri supaya menutup semua pusat maksiat dan menghentikan program maksiat supaya punca-punca maksiat ini dapat dikurang dan dibasmikan.

Kerajaan negeri Melaka yang mentadbir dan menguasai negeri mempunyai kuasa untuk menutup semua pusat maksiat seperti kelab malam, pub, rumah urut, pusat pelacuran, night club, dangdut, Spa dan sebagainya. Selain itu program-program maksiat yang melibatkan percampuran dan pergaulan bebas lelaki dan perempuan mesti dihentikan serta merta.

Pada masa yang sama kerajaan negeri mesti memperbanyakkan kelas-kelas pengajian agama di masjid dan surau, memperbanyakkan sekolah agama, menambah peruntukan untuk progam agama Islam dalam bajet negeri dan sebagainya.

Namun semua nasihat dan cadangan yang kita ajukan ditolak mentah-mentah malah kerajaan negeri menggalakkan pula program-program maksiat di negeri ini.

Cuba tuan-puan melawat Taman Melaka Raya pada malam hari .......sudah pasti tuan-puan akan melihat ianya bagaikan tempat pesta maksiat yang tidak kawal. Hotel-hotel murah yang menjadi tempat melampias nafsu tumbuh bagaikan cendawan tumbuh. Itu semua menjadi tempat maksiat dan zina yang sesetengahnya melahirkan anak luar nikah.....

PAS yang tidak mempunyai kuasa di negeri Melaka ini sememangnya hanya pandai bercakap dan menasihat sahaja kerana kami tidak ada kuasa. Namun kita hendaklah merujuk kepada Hadis Nabi....Barangsiapa yang melihat kemungkaran hendaklah dicegah dengan kuasa, Jika tiada kuasa cegahlah dengan lisan, jika tidak berkuasa dengan lisan bencilah dalam hati....itu adalah selemah-lemah iman.

Harakahdaily/-

Cek RM4 bilion: Nik Din tidak wakili MB

13 Syawal 1431 H
Oleh: Salmah Mat Husain

KOTA BHARU, 21 Sept: Pihak yang tampil menerima replika cek berjumlah RM4 bilion daripada syarikat I’DA World Group Sdn Bhd di sini malam kelmarin menjelaskan kehadiran di majlis itu tidak mewakili Menteri Besar seperti dilaporkan.

Nik Din Nik Mat adik kepada Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberitahu kehadiran di majlis berkenaan di atas kapasiti peribadinya sendiri setelah menerima jemputan.

“Saya tidak mewakili Menteri Besar di majlis berkenaan. Malah saya juga terkejut tiba-tiba dipanggil untuk menerima replika cek terbabit.

“Memang Ayah Din tak tahu menahu tentang perkara itu, Ayah Din pergi hanya memenuhi jemputan, siapa Ayah Din untuk mewakili kerajaan negeri dan Menteri Besar,” katanya ketika dihubungi di sini.

Akhbar hari ini, menyiarkan gambar Nik Din menerima replika cek berjumlah RM4 bilion yang ditulis atas nama Parti Islam Semalaysia (PAS) yang diserah Pengerusi Eksekutif I’DA World Group Sdn Bhd, Abdul Rahim Abdul Wahab.

Abdul Rahim dilaporkan berkata, sumbangan kepada PAS Kelantan untuk membantu melaksanakan prasarana di beberapa jajahan di negeri ini.

Nik Din menegaskan beliau hanya hadir pada majlis itu sekadar memenuhi jemputan penganjur yang turut mengundangnya.

Ditanya mengenai syarikat berkenaan, beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut kerana mendakwa tidak tahu menahu tentang mengenainya.

Harakahdaily/-

Majlis Hi-tea Pemuda bersama Mursyidul Am 25 Sept

13 Syawal 1431 H

PETALING JAYA, 21 Sept: Lajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Pusat dengan kerjasama Anak Perantau Perak, Kelantan, Melaka, Kedah dan Terengganu akan menganjurkan majlis hi-tea bersama Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Majlis itu juga akan digandingi bersama Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan Tantawi, Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Ustazah Nuridah Saleh dan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali.

Majlis ini yang akan diadakan di Dewan Utama di D’Kelana, Kompleks Sukan Jalan Stadium Bolasepak, SS7/15, bersebelahan Pusat Latihan MAS Kelana Jaya pada 25 September (Sabtu) bermula jam 3.00 petang.

“Majlis ini adalah salah satu usaha lajnah antarabangsa untuk memberikan sedikit kesedaran akan kepentingan isu semasa antarabangsa di samping isu-isu tempatan itu sendiri. Majlis ini juga akan membariskan wakil-wakil dari kumpulan antarabangsa,” kata pengerusi lajnah berkenaan, Dr Raja Ahmad Al-Hiss.

Katanya, Mursyidul Am dijangka akan memberikan ulasan terhadap isu terkini dunia dan Kelantan di samping peranan pemuda dalam menangani isu antarabangsa oleh Nasrudin.

Makluman lanjut program boleh didapati dari pengarah program, Pakurazi di talian 0192316539 atau boleh menghubungi Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat di talian 03-26925000.

“Kupon-kupon derma untuk majlis ini ada dijual di pintu utama dewan dengan harga RM15sahaja,” ujarnya.

Harakahdaily/-

Rundingan FTA Malaysia-India ‘bunuh’ petani

13 Syawal 1431 H
Oleh: Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 22 Sept: PAS mendesak kerajaan Pusat supaya menangguhkan serta-merta rundingan dengan India pada Konvensyen Zon Perdagangan Bebas (FTA) yang sedang berlangsung di Pulau Langkawi sekarang.

Naib Presidennya, Datuk Mahfuz Omar berkata, persetujuan FTA kali ini akan menjejaskan 'keselamatan makanan' serta kepentingan negara.

"Masalahnya sekarang, syarat terbaru India iaitu bebas eksport semua gred beras ke dalam negara kita nampak seperti mahu dimuktamadkan juga sedangkan ianya pasti menjejaskan 'keselamatan makanan' negara kelak," ujarnya kepada Harakahdaily.

"Kita bukan setiap hari makan minyak sawit, kalau industri beras kita tidak berkembang, maknanya tahap 'keselamatan makanan' kita terjejas."

Beliau yang juga Pengarah Lajnah Pengguna PAS Pusat berkata, persetujuan kerajaan itu juga sekaligus membunuh mata pencarian kaum petani.

"Memanglah dari satu segi negara untung sebab minyak sawit tembus pasaran India, tetapi pada masa yang sama kita membunuh (mata pencarian) petani kita, kita bunuh 'keselamatan makanan' negara kita.

"Saya kira India sendiri akan menjadikan Bernas (Padiberas Nasional Berhad) sebagai pelantar dalam memasarkan beras sebab Bernas mementingkan keuntungan, bukan susah payah petani," ujarnya.

Kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu lagi, kerajaan sepatutnya belajar dari kegagalan rundingan FTA antara Malaysia dan New Zealand.

"FTA dengan New Zealand sebelum ini telah mengakibatkan susu cair import membunuh industri susu cair tempatan, takkan kerajaan mahu membunuh industri beras nasional pula," soalnya.

Tuntas dari itu, beliau mendesak Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar yang terbabit dalam rundingan kali ini supaya menjelaskan kesungguhan kerajaan Pusat memuktamadkan rundingan bersama India.

"Saya minta Mustapa Mohamed dan Noh Omar menjelaskan kepada rakyat, pergi jumpa pertubuhan-pertubuhan terbabit dan dengar pandangan mereka dulu sebelum muktamadkan semua ini.

"Jangan gadaikan kepentingan negara dan mata pencarian rakyat kalau di kalangan pemimpin kerajaan mendapat manfaat melalui langkah muktamat FTA ini," tegasnya.

Harakahdaily/-

Saya Tak Tahu menahu - Nik Aziz

13 Syawal 1431 H

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau tidak tahu-menahu mengenai sumbangan sebanyak RM4 bilion yang diberikan oleh sebuah syarikat, I'DA World Group Sdn. Bhd. (I'DA World) kepada Pas Kelantan.

Menteri Besar itu berkata, kerajaan negeri juga tidak pernah meluluskan projek untuk membangunkan Pantai Sri Tujoh, Tumpat seperti yang didakwa oleh Pengerusi Eksekutif I'Da World, Abdul Rahim Abdul Wahab.

"Sebagai ketua parti, saya tidak tahu pasal duit RM4 bilion, baru pagi ini saya tahu. Dia (Abdul Rahim) baru jumpa saya dua hari lepas dan dua bulan lepas juga dia (ada) datang juga.

"Mengenai projek di Pantai Sri Tujoh, nak lulus (sesuatu projek) kena buat surat, (hantar permohonan) ke Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) dan kemudian ke Exco. Dia kata nak buat projek, saya kata marilah," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Forum Model Baru Ekonomi (MBE) di Kota Darul Naim di Kota Bharu hari ini.

Sementara itu, Bernama melaporkan, adik Menteri Besar Kelantan, Nik Din Nik Mat mengesahkan beliau menerima replika cek bernilai RM4 bilion dari I'DA World atas sifat peribadi dan bukannya mewakili parti atau kerajaan Kelantan.

Katanya, beliau terpaksa berbuat demikian kerana tiada wakil kerajaan negeri atau Exco yang tampil mewakili Nik Aziz untuk menerima replika cek itu pada suatu majlis di sebuah hotel terkemuka di sini, dua hari lepas.

"Oleh kerana tidak ada wakil kerajaan negeri dan parti yang tampil menerima cek (replika) bernilai RM4 bilion itu, maka saya naik ke pentas itu sebagai bertindak atas sifat peribadi," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pulau Melaka, dekat sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas laporan akhbar mengenai I'DA World yang menimbulkan misteri dan kejutan apabila bermurah hati untuk menderma kepada Pas Kelantan bagi membangunkan negeri itu.

Ia sebagai sumbangan untuk kelulusan Projek Super Mega Seri Tujuh (S7) yang membabitkan kawasan seluas 144,000 ekar atau 576 hektar melibatkan kos RM313.71 juta.

Nik Din berkata, beliau tidak menaruh prasangka kepada mana-mana pihak dan tampil menerima replika cek itu kerana mengenali salah seorang anggota syarikat itu yang merupakan kawan baik beliau sejak di sekolah.

Replika cek bernilai RM4 bilion itu disampaikan oleh Pengerusi Eksekutif syarikat itu, Abdul Rahman Abdul Rashid, seorang anak Kelantan yang kini menetap di luar negara.

Ujian

13 Syawal 1431 H
Oleh: Jarjani Usman

“Dan Kami akan menguji kalian dengan keburukan dan kebaikan (semuanya) sebagai ujian” (QS. Al Anbiya: 35).

Sering bagi orang kebanyakan menyebut ujian atau cobaan ketika seseorang atau dirinya mendapatkan suatu keburukan.

Namun, sangat jarang menyebut ujian ketika mendapatkan kebaikan, seperti ketika mendapatkan harta yang banyak, jabatan tinggi, dan pendidikan tinggi.

Padahal kalau disadari, tak kalah dahsyatnya cobaan atau ujian bagi seseorang yang memperoleh hal-hal seperti itu.

Tak jarang didapati, seseorang yang berubah sikapnya secara drastis dari ramah menjadi sombong ketika sudah menjadi kaya atau mendapatkan suatu jabatan tinggi.

Seakan-akan harta yang banyak atau jabatan tinggi menjadi lapik tempat berdiri setingkat kepala orang lain dengan terus-menerus memandang langit hingga mata menjadi rabun, sehingga tak lagi mampu mengenali teman-teman lama atau rakyat yang membutuhkan perhatian.

Orang-orang yang seperti ini biasanya menjadikan kawan lamanya sebagai batu loncatan ke puncak, dan akan meloncat kembali ke sana di saat tak lagi berada di puncak.

Demikian juga keadaan yang kadangkala menimpa orang-orang yang sudah meraih pendidikan tinggi.

Memiliki gelar yang tinggi membuat sebahagian orang merasa dirinya terlalu rendah bila mengajar di tingkat rendah.

Akibatnya, sebahagian orang merasa lebih baik tak mengajar bila harus mengajar di tingkat rendah.

Padahal semakin kaya, tinggi jabatan, dan tinggi pendidikan, semakin besar kewajiban dan kekuatan seseorang untuk menunjukkan kepedulian seseorang kepada orang lain, tanpa membeda-bedakan.

Namun, bila mengabaikan hal-hal yang wajib dilakukan, dengan sendirinya seseorang akan gagal meraih kesuksesan dalam suatu ujian atau cobaan.

Tak masuk akal pemilih baru tak layak mengundi

13 Syawal 1431 H
Oleh: Dzulfikar Mashoor

PETALING JAYA, 22 Sept: Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail menganggap kenyataan Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Pulau Pinang, Morat Pora, semalam tidak masuk akal.

Anggapan itu berhubung ketetapan terbaru SPR, iaitu pengundi yang baru mendaftar tahun ini tidak layak mengundi sekiranya Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU) diadakan pada tahun depan.

"Kenyataan itu adalah tidak masuk akal memandangkan proses pendaftaran pemilih baru oleh SPR itu memerlukan empat fasa dalam setahun," ujarnya pagi tadi ketika dihubungi Harakahdaily.

Menurut bekas Ketua Strategik PKR itu; suku pertama adalah dari bulan Januari hingga Mac; suku kedua (April hingga Jun); suku ketiga (Julai hingga September); dan suku tahun keempat (Oktober hingga Disember).

"Ertinya, yang mendaftar pada bulan Januari hingga Mac tahun ini, nama mereka itu telah dipamerkan pada suku kedua tahun ini.

"Apabila dipamerkan, diteliti serta melalui proses bantahan dan sebagainya, maka sepatutnya pada suku ketiga patut nama mereka sudah ada dalam daftar pemilih induk, maknanya mereka boleh ambil bahagian sebagai pengundi baru," ujarnya.

Disebabkan itu, beliau menyuarakan rasa curiga dengan ketetapan terbaru yang dibuat Morat itu kononnya proses pengesahan satu-satu daftar pemilih memakan masa lebih empat hingga lima bulan.

Katanya lagi, masalah mengemaskini daftar pemilih adalah masalah pengurusan SPR disebabkan tidak mengikut jadual memproses daftar pemilih baru seperti yang dimaklumkan sebelum ini.

Maka, masalah SPR itu, menurut beliau tidak wajar sehingga menghalang hak pengundi baru, khususnya di kalangan pengundi muda untuk menentukan kepemimpinan negara terbaik pada tahun depan.

"Kenyataan terbaru ini sudah tentu tidak mampu memadam persepsi rakyat, pertama SPR dilihat sebagai sebuah badan yang berpihak pada Umno BN.

"Kedua, SPR nampaknya mengukuhkan apa yang kita percaya selama ini bahawa pengundi baru, khususnya pengundi muda nampak seakan tidak berpihak kepada parti-parti pemerintah pada pilihan raya nanti."

Lanjutan itu, beliau menggesa SPR supaya tidak mengulangi kesilapan sebagaimana yang pernah berlaku pada PRU10.

"Pada pilihan raya Umum (tahun) 1999 dulu, perkara ini pernah berlaku di mana lebih 700 ribu pengundi baru tidak dapat mengambil bahagian pada zaman reformasi ketika itu akibat kelembaban pengurusan SPR dalam menguruskan pendaftaran pemilih baru," beliau menambah.

Tegasnya lagi, jangan disebabkan mahu memuaskan kepentingan politik parti-parti pemerintah, SPR sanggup bersikap tidak adil dan demokratik.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Machang mencadangkan kepada ahli parlimen pembangkang dan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat supaya segera mengatur pertemuan dengan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof untuk mendapatkan maklum balas lanjut berhubung ketetapan terbaru itu.

Harakahdaily/-