29 Mei 2014

Raja Dr Nazrin Shah diisytihar Sultan Perak ke-35

29 Rejab 1435. [MOD] -
Raja Dr Nazrin Shah diisytihar Sultan Perak ke-35RAJA Dr Nazrin Shah diisytiharkan sebagai Sultan Perak ke-35, di Balairong Seri Istana Iskandariah, Kuala Kangsar, pada jam 3.14 petang tadi menggantikan Almarhum Sultan Azlan Shah yang mangkat semalam. - Foto BH Online
KUALA KANGSAR: Raja Dr Nazrin Shah diisytiharkan sebagai Sultan Perak ke-35, menggantikan Almarhum Sultan Azlan Shah yang mangkat semalam.

Perlantikan Sultan Perak baharu petang ini

29 Rejab 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Berikutan kemangkatan Sultan Azlan Shah, istiadat pelantikan dan pengisytiharan Sultan Perak yang baharu akan diadakan di Balairong Seri Istana Iskandariah, Kuala Kangsar petang ini.

Setiausaha Dewan Negara Perak Datuk Ayob Hashim berkata istiadat tersebut akan dijalankan sebelum istiadat pengebumian jenazah Allahyarham Sultan Azlan Shah.

10 cedera bom meletup di selatan Thailand

29 Rejab 1435. [MOD] -

Sebutir bom buatan sendiri meletup di tempat letak motosikal di Khokpo, selatan Thailand semalam, menyebabkan 10 orang cedera dan dua daripadanya parah.
    
Lebih 60 motosikal turut musnah dalam kebakaran akibat letupan itu.

Sukma: Perlawanan Perlis-S'wak dicemari kekecohan

29 Rejab 1435. [MOD] -

Perlawanan bola sepak di temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-17 dicemari dengan insiden kekecohan antara pemain Sarawak dengan penyokong tuan rumah, Perlis, di Stadium UiTM Perlis di Arau semalam.
    
Insiden provokasi penyokong tuan rumah dengan membaling objek ketika pemain keluar padang mencetuskan kekecohan apabila pemain Sarawak mula bertindak dengan membaling semula objek ke arah penyokong.