02 April 2010

Al Fatihah : Timbalan YDP PAS Kuala Kangsar kembali ke Rahmatullah.

17 Rabiulakhir 1431H.

KUALA KANGSAR : PAS Kawasan Kuala Kangsar kehilangan seorang petugas parti yang gigih yang saya kenali rapat apabila kembali ke Rahmatullahnya Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasannya , Ahmad Mokhtar Mutalib yang menghembuskan nafas terakhir sekitar jam 2.45 pagi tadi di Hospital Taiping

Pada 21 Mac lepas Tuan Guru Presiden PAS, Dato Seri Hj Hadi Awang sempat menziarahi Ahmad Mokhtar b. Mutalib di rumahnya, Taman Kenari, Jalan Baru.

Tuan Guru yang kebetulan ada program berdekatan, telah dibawa ke rumah Almarhum oleh DPP PAS Kawasan diketui oleh , Timb Ketua Pemuda PAS Kuala Kangsar yang juga exco DPP Pusat, Sdr Dr Al Hiss.

Tuan Guru Presiden ditemani oleh keluarganya dan menantu beliau yang juga Ketua Penenrangan DPP Perak, , Ustaz Akmal.

Beliau banyak memberi kata-kata nasihat & perangsang kepada Sdr Mokhtar supaya bersabar dengan ujian dan mehnah perjuangan hidup.

Tidak ada kepastian dimana dan jam berapa jenazah akan disembahyang dan dikebumikan. Namun sesiapa yang ingin menziarah jenazah almarhum bolehlah datang dikediamannya di Taman Kenari di sini.

Keanehan dan pelanggaran peraturan Sidang DUN Perak

17 Rabiulakhir 1431H.
http://misabah.blogspot.com/

Persidangan DUN Perak kali ini lebih memperlihatkan keanehan dan kepincangan. Berlaku pelanggaran peraturan yang tidak sepatutnya berlaku. Ganesan sebagai Speaker yang dipertikai cuba mengguna kuasa mengendalikan perjalanan sidang. Ternyata Ganesan gagal mengendali dengan bijak dan baik.

Sejak awal lagi Ganesan melakukan kesilapan besar. Ia bermula dengan penolakan 216 soalan lisan dan bertulis atas alasan soalan-soalan tersebut tidak diemailkan. Sedangkan tidak ada peraturan dalam Perintah-perintah Tetap Dewan Negeri Perak bahawa soalan-soalan mesti dihantar melalui email. Dalam Perintah-perintah Tetap 22 (2) jelas menyebut bahawa setiap soalan yang ingin dikemukakan oleh ahli dewan hendklah diserahkan soalan tersebut dalam tempoh 14 hari sebelum tarikh sidang dengan menyerahkan kepada pejabat Setiausaha Dewan dalam waktu pejabat. Semua soalan-soalan tersebut dihantar mengikut peraturan. Di sinilah bermulanya pelanggaran peraturan yang memberangkan semua Adun PR.

Ganesan juga mengeluarkan surat arahan kepada para Adun supaya memasuki bangunan SUK dan Dewan Persidangan yang berbeza waktu antara Adun PR dan BN. Adun BN dibenarkan memasuki bangunan SUK dan Dewan Persidangan lebih awal sedikit berbanding Adun PR. Penggunaan lift dan pintu masuk dewan juga diasingkan antara PR dan BN. Pintu masuk BN tidak diperiksa dengan ketat dan tidak di scan, pintu masuk PR dikawal dengan ketat dan discan.

Ganesan juga membenarkan pasukan polis yang begitu ramai berkawal di luar bangunan SUK, dalam bangunan dan juga dalam dewan persidangan. Ganesan sendiri di kanan kirinya sejumlah anggota polis yang ramai berpakaian preman mengawalnya dengan ketat. Suasana ini cukup tidak mententeramkan dan menyelesakan Adun PR.

Ganesan tidak menghormati "Standing Order" (Perintah Tetap). Dalam amalan mana-mana persidangan di Dewan Rakyat atau DUN, mana-mana Adun yang merujuk Standing Order dengan menyebut "point of order", Dewan hendaklah memberi peluang kepada Adun tersebut untuk membacakan mana-mana fasal berkaitan dengan isu yang mahu dibangkitkan. Ganesan melakukan pelanggaran besar apabila tidak mengindahkan YB Pantai Remis yang menyebut "point of order" dalam perkara yang berkaitan dengan perlantikan Speaker. Ganesan sepatutnya memberi peluang YB Pantai Remis berhujjah, dan beliau boleh menjawab hujjah tersebut.

Pelanggaran yang paling besar sekali yang dilakukan oleh Ganesan ialah memendekkan tempoh soal jawab lisan untuk berpindah ke agenda pembentangan Rang Undang-undang mendahului perbahasan Titah Tuanku. Inilah isu besar yang mengundang kemarahan Adun PR. Beberapa Adun PR cuba membetulkan supaya agenda perbahasan Titah Tuanku hendaklah didahulukan selepas selesai soal jawab lisan. Adun PR merujuk Perintah Tetap 13 (1), Ganesan dengan nada sombong dan angkuh tetap tidak mahu menerima teguran Adun PR, dan terus mahu Pembentangan Rang Undang-undang dibentangkan. Kesombongan dan keangkuhan hanya mempamerkan kebodohannya sebagai seorang Speaker.

Inilah isu yang menyebabkan semua Adun PR mengambil tindakan keluar dewan sebagai protes di atas kesombongan dan keangkuhan Speaker haram Ganesan. Tindakan ini dilihat oleh PR sebagai satu penghinaan dan biadab terhadap Tuanku yang bertitah semalam. Adun PR bimbang sekiranya Rang Undang-undang telah dibentang, dewan akan ditangguhkan oleh Speaker tanpa ada perbahasan Titan Tuanku. Sidang 7 Mei 2009 yang lalu telah berlaku, sidang ditangguhkan begitu sahaja tanpa disambung semula bagi membahaskan Titah Tuanku.

Media arus perdana UMNO BN memberi gambaran yang cukup buruk kepada PR, sedangkan hakikatnya merekalah yang melanggar peraturan dan tidak menghormati hak adun untuk berbahas di dewan. Pembesar suara juga ditutup setiap kali Adun PR mahu mulakan ucapan.

Strategi menghalang orang ramai mengikuti sidang dan menghalang para wartawan membuat liputan melainkan media yang dikuasai oleh UMNO BN ternyata berjaya menutup isu yang sebenar yang berlaku dalam dewan. Media mereka sahaja yang membuat liputan, sudah tentulah laporannya berat sebelah.

Rakyat tidak tertipu dengan propaganda ini, bermula dengan rampasan kuasa dan isu dalam sidang, rakyat Perak semakin benci dengan UMNO BN.

Hukum memutuskan pertunangan.

http://akhisalman.blogspot.com/

Mukaddimah

Sekarang banyak timbul putus tunang dan menjadi tajuk utama disebahgian akhbar2 melayu. Oleh itu kita mesti mengetahui pandangan Islam terhadap isu ini. Banyak isu yang berlaku tetapi saya tak dapat untuk menulis secara kerap kerana komitmen terhadap menyampaikan ilmu dan penulisan ilmu. Isu tunang ini yang saya dapat tulis. Sebut pasal tunang ni, teringat keluarga sentiasa tanya dah ada calon ke. Jawapannya masih sama. Mereka ternanti2 calon saya. Saya ternanti2 siapakah calon pilihanraya hulu selangor hee. Gambar cincin diatas hanyalah hiasan

Hukum memutuskan pertunangan mengikut kepada hukum melanggar janji yang ada pada pertunangan tersebut. Adakah ini janji yang mulzim (wajib dilaksanakan) atau tidak. Para ulama fekah berselisih pendapat berkenaan dengan masalah ini kepada dua pendapat yang masyhur.

Pendapat pertama:

Pertunangan adalah janji yang wajib ditunaikan.
Ini adalah pendapat segelintir ulama. Diantaranya Hasan al-Basri, Umar bin Abdul Aziz, Imam Bukhari, Imam Ibnu Hajar dan Ibnu Syat ra.

Dalil2 pendapat pertama:

1. Firman Allah swt:

وَاذْكُرْ فِي الْكِتَابِ إِسْمَاعِيلَ إِنَّهُ كَانَ صَادِقَ الْوَعْدِ وَكَانَ رَسُولاً نَّبِيّاً

"Dan ceritakanlah (hai Muhammad kepada mereka) kisah Ismail (yang tersebut) di dalam Al Quraan. Sesungguhnya ia adalah seorang yang benar janjinya, dan dia adalah seorang rasul dan nabi." (54 : Maryam)

Bentuk Pengambilan dalil: Allah memuji Nabi Ismail pada ayat ini kerana baginda menepati janjinya. Ini menunjukkan wajib menunaikan janji.

2. Firman Allah swt:


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ كَبُرَ مَقْتاً عِندَ اللَّهِ أَن تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ

"Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kukuh." (2 dan 3 : as-Saff)

Imam Ibnu Hajar berkata: Ayat ini menunjukkan betapa kuatnya petunjuk kepada wajib menunaikan janji. Bagaimana ulama lain mengatakan ianya hanya makruh sedangkan ada janji yang buruk dari tuhan kepada yang mengingkari janji.

3. Hadis Nabi saw berikut:


أربع من كن فيه كان منافقا خالصا ومن كانت فيه خصلة منهن كانت فيه خصلة من النفاق حتى يدعها : إذا اؤتمن خان
وإذا حدث كذب وإذا عاهد غدر وإذا خاصم فجر


“ Empat sifat, sesiapa yang ada keempat-empat ini maka dia adalah munafik amal yang sejati. Sesiapa yang ada salah satu daripadanya maka dia adalah sebahgian dari nifak amal tersebut sehinggalah dia meninggalkannya: 1. Bila diberikan amanah dia khianat. 2. Bila dia bercakap dia berbohong. 3. Bila dia berjanji dia mengkiri. 4. Bila dia berbalah dia akan melampaui.

Hadis sahih riwayat Bukhari.

Bentuk pengambilan dalil: Dapat difahami dari hadis diatas menyalahi janji adalah sifat orang munafik. Oleh itu wajib bagi orang Islam menunaikan janjinya.

Pendapat kedua:

Pertunangan adalah sekadar satu janji. Janji adalah perkara yang tidak mulzim dalam syariat Islam. Setiap dari dua pihak berhak untuk memutuskan pertunangan.

Ini adalah satu kebebasan yang sempurna yang diberikan Islam oleh kedua pihak. Ini adalah pendapat kebanyakan Ulama. Diantaranya ialah 3 mazhab Utama iaitu Syafie, Maliki dan Hambali.

Bagi ulama ini, perkara yang wajib ditunaikan adalah perkara yang akad yang termetrai samaada akad perkahwinan atau akad urusan pertukaran harta (seperti akad jual beli). Ini yang disebut dalam al-Quran:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَوْفُواْ بِالْعُقُودِ

"Hai orang-orang yang beriman, penuhilah aqad-aqad itu." (1 : al-Maidah)

Berjanji untuk membuat akad seperti seorang berjanji untuk menjual sesuatu barang , kemudian dia membatalkannya adalah perkara yang makruh.

Adapun jawapan terhadap pendalilan ayat yang digunakan pendapat pertama ialah seperti berikut:

Ayat ini ditafsirkan kepada orang yang semasa berjanji, dalam hatinya memang tidak mahu menunaikan janji atau pun ditafsirkan kepada orang menyuruh orang buat baik tetapi tidak mengamalkannya.

Jawapan kepada pendalilan hadis sifat-sifat munafik adalah seperti berikut: Celaan kepada orang yang memungkiri janji dalam hadis ini adalah kepada orang yang dalam hatinya tidak mahu melaksanakan janjinya semasa melafazkan janji. Adapun orang yang berubah hatinya setelah melaksanakan janji itu tidak termasuk dalam sifat munafik ini.

Pendapat yang terpilih

Dr Fathi ad-Darini berkata:

Sesungguhnya akad nikah adalah satu akad yang sangat penting dan amat besar tanggungjawabnya. Oleh itu tidak wajib untuk meneruskan janji yang ada pada pertunangan kerana hendak memberi kebesan dan pilihan yang sempurna kepada setiap manusia (agar dia memilih pasangan yang terbaik untuk dia kahwini).

Walau bagaimana ulama menyatakan makruh untuk memutuskan perkahwinan sekiranya tidak ada sebab yang dibenarkan untuk putus seperti kurangnya agama tunang tadi bukannya kurang dari segi rupa.

Rujukan: Ahkamul khitbah waz Zawaj oleh Prof Dr Nasr Salman dan Mausuah al-Feqhiah.

Soalan: Hukum lelaki mendengar nyayian wanita di dalam radio?

http://akhisalman.blogspot.com/

Jawapan:

Prof Dr Syeikh Ahmad as-Syarbadi, seorang pensyarah di Universiti al-Azhar menjawab:

Hukum mendengar suara nyanyian wanita adalah bergantung kepada keadaan suara tersebut. Sekiranya suara wanita itu suara yang lemah lembut dan menaikkan syahwat maka hukum nyanyian ini adalah haram. Hukum lelaki mendengarnya pun adalah haram kerana boleh menyebabkan terjebak dalam dosa. Ini juga kerana suara ini boleh menimbulkan godaan kepada orang lelaki.

Demikian juga sekiranya terdapat perkara yang haram dalam nyanyian tersebut maka haram nyanyian tersebut dan haram mendengarnya. Adapun sekiranya nyanyian itu seperti berikut:

Suara yang yang normal, terpelihara dari perkara yang haram, tidak ada yang lemah gemalai dan tidak menyebabkan godaan kepada lelaki.
Lirik yang baik, terpelihara dari perkara yang tidak elok dan lirik yang menggalakkan kepada perkara yang baik.

Maka tidak haram mendengarnya.

Dalam sirah Nabawiyah ada menyebut bahawa Rasulullah saw pergi ke rumah seorang sahabiah bernama Rubaie’ binti Mu’awwiz ra untuk memberi tahniah sempena perkahwinannya. Sampai di sana Nabi saw mendengar beberapa orang wanita-wanita muda memukul gendang dan mendendangkan nyanyian. Nabi saw tidak menegah mereka menyanyi sehinggalah apabila mereka menyebut lirik berikut:


((وفينا نبي يعلم ما في غد))


“Kami mempunyai Nabi yang mengetahui apa yang terjadi pada esok hari.”

Nabi saw pun bersabda:


دعي هذا وقولي ما كنت تقولين


“ Jangan sebut rangkap ini dan nyanyikanlah dengan rangkap-rangkap nyanyian yang sebelumnya.” (Hr Ibnu Hibban).

Rujukan: Bainal Fan wal Feqh oleh Rejab Abu Malih.

Ngeh : Jamaluddin dan Zambry bohong.

IPOH: Saya menafikan apa yang dnyatakan Jamluddin yang kononnya dia dulu ahli DAP, kalau nak berbohong yang bijak sedikit.Demikian penegasan Pengerusi DAP Perak yang juga ADUN Setiaawan dalam sidang media disini pagi tadi.

"Mana boleh saya terima dia jadi DAP dan tawar dia MB sedangkan DAP juga adalah dalam Pakatan Rakyat" Jelas Dato'Ngeh

Menyentuh dengan kenyataan Zamby yang kononnnya dia ditawar dengan jawatan MB. Dato Ngeh menjelaskan "Saya telah hubungi DS. Anwar dan dia nafikan."

PJ PAS Perak : Sampai bila ?

IPOH : Pesuruhjaya PAS Perak, Ust. Abu Bakar Hussain mempersoalkan sampai bila krisis di Perak akan berakhir apabila belia diminta untuk merujuk kepada sidang DUN Perak yang terkini.

"Sampai bila?"Soalnya dengan serius dan tegas dalam sidang media yang diadakan di Pejabat Pakatan Rakyat Perak hari ini.

Disamping itu beliau mendesak supaya DUN Perak dibubarkan bagi menyelesaikan krisis politik di Perak.

"Kita cadang DUN Perak dibubarkan segera" Katanya.

"Yang malangnya bila rakyat Perak tidak mendapat hak yang sebenarnya. BN Melepaskan batuk ditangga nuntuk mengelak dun terbubar sendirinya" Jelasnya.

Nizar : Media dinafikan hak untuk buat laporan

IPOH : Liputan hanya dibuat oleh akhbar arus perdana, media yang lain dinafikan untuk masuk. Tv 3 dan sebagainya melapurkan sesuatu yang tidak baik dan songsang sahaja.Demikian antara kenyataan DS. Nizar Jamaluddin yang diadakan di Pejabat PR disini pagi ini.

Beliau juga mengatakan "kami nampak saudara-saudara macam ikan dalam akuarium, kami menyatakan simpati kepada saudara dan ini satu satu malapetaka dan tragedi kepada warga media.

Sidang Media yang dihadiri oleh Pimpinan Pakatan Rakyat dan ADUN PR Perak itu dihadiri oleh sekitar 40 orang rakan media dan blogger.

Nizar menegaskan apakah alasan sebenar ADUN Pakatan Rakyat keluar dewan dengan alasan dan gambaran seperti kanak-kanak , mengacau dan sebagai .kami tegaskan kami keluar kerana :

1. Seorang lelaki yang meyamar sebagai speaker menafikan hak kami selepas ADUN Pantai Remis menyatakan sesuatu sesuai dengan peraturan tetap tetapi dinafikan , sepatutnya macam di parlimen , speaker kena dengar dulu samada terima akan ditolak. Ganesan menolak peraturan tetap.

2. Kenapakah dalam agenda tidak mengikut ketetapan dalam perintah tetap, mengikut artikal 13 sebaik soalan dibuat, agenda yang kena beri keutamaan ialah junjung kasih kepada titah ucapan. sedangkan dalam agenda ada agenda pengesahan rang undang-undang. bila kami tanya kenapa tidak ada perbahasan, dia tidak jawab kerana dia tidak faham.

3. Kita merayu untuk 5 hari persidangan untuk waktu yang cukup kepada 59 wakil rakyat untuk kemukakan masalah rakyat.,mana cukup dengan 5 jam. memang dengan arahan Zambry tidak mahu mengadakan sidang yang panjang, cuma auntuk mengesahkan beberapa undang-undang tertentu , bukan untuk bahas masalah rakyat

4. Kita hanya bermula sesi soal jawab pada jam 10.12 dan berhenti sebelum jam 10. di parlimen soalan-soalan dijawab satu setengah jam. Soalan juga banyak dari ADUN BN, Tajol Rosli saja ada 3 soalan. kami menurut peraturan tetap 22/2 dimana kami dikehandaki hantar sebelum 14 hari, namun ganesan unumkan hanya terima 7 adun yang hantar dengan email sahaja.

5.Semua pembesar suara ADUN PR ditutup , ini satu deskrimanasi .

6. Kami diarahkan masuk selepas jam 9.45 ini satu deskriminasi. pada hari pertama kami di pintu E dihalang untuk masuk. Polis banyak diluar dan didalam dewan. dikiri kanan dalam dewan jugaada polis. kita persoalkan kenapa ganesan masih takut dan tidak benarkan sidang yang lebih bebas.

7. Internet dihalang dan disekat, zaman kami 4 hari kita ekses siaran langsung seluruh dunia.

8. Kalau zambry mengatakan kami budak-budak, apa pula dengan merampas kuasa sedangkan kami yang pertahankan hak rakyat, tentunya yang rampas lanun dan sebagainya.

9.Kita bantah menurut artikal 13 mengenai titah ucapan Tuanku kena dahulukan , bukanya mendahulukan lulus rang undang-unadang. Selepas itu zambry baru buat usul.

10. Kami nampak pada hari pertama saya 5 buah bas polis dan saya lihat dalam akuarium penuh dengan anggota polis dalam galeri. dalam dewan pun ramai polis, sebab itu saya akan hantar surat kepada ketua polis datuk zulkifli, kami ingin menyatakan hasrat kenapa polis membenarkan diarahkan oleh p[ihak yang tidak bertanggung jawab.

11. kita berhasrat untuk menghantar kepada Setiusaha DYYM Sultan Perak untuk mencerita keadaan sidang kelmarin, sekiranya kami dipanggil untuk mengadap kami akan hadir untuk menceritakan kepada tuanku dan kami akan akan hadir untuk menceritakan.

BN MASIH DIBELENGGU TRAUMA PENOLAKAN RAKYAT

IPOH, Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain menyatkan bahawa perjalanan sidang DUN Perak yang berjalan semalam sedikit sebanyak menunjukkan BN masih lagi dibelenggu trauma penolakan rakyat terhadap mereka.

Beliau menyatakan Sebelum sidang DUN bermula, soalan-soalan ADUN PR ditolak oleh speaker Haram, dengan memberikan alasan-alasan yang tidak munasabah.

Bahkan, Sidang DUN yang dipenuhi polis, dengan layanan yang tidak adil kepada ADUN PR menunjukkan BN memang takutkan bayang-bayang sendiri, jelas beliau

Selain itu, Pemeriksaan keselamatan yang melampau oleh pihak polis, cuba menanamkan rasa takut dan bimbang kepada ADUN-ADUN PR yang hadir ke sidang DUN tersebut adalah satu tindakan yang tidak profesional dalam sebuah negara demokrasi.

Selain itu, Pihak media juga tidak dibenarkan masuk ke dalam sidang DUN, yang tidak berlaku sebelum ini.

Menurut beliau persidangan ini hampir-hampir menjadi persidangan pihak polis, apabila jumlah polis yang ada di dalam dewan terlalu ramai. ADUN PR juga tidak dibenarkan masuk ke dewan dengan pintu yang dipilih mereka, atas alasan pintu berkenaan ialah pintu BN.

Beliau mejelaskan lagi, bahawa semua adegan ini sebenarnya adalah manifestasi ketakutan BN terhadap kekuatan dan solidariti PR yang tidak goyah walaupun ditekan dari semua sudut.

Sehubungan itu beliau menyatakan bahawa ADUN PR tetap komited terhadap amanah rakyat, walaupun diancam dan dilayan dengan tidak sewajarnya oleh pihak BN. ADUN PR tetap hadir dan memberikan kerjasama yang baik ketika dalam sidang DUN.

Beliau berharap agar sidang DUN yang akan diteruskan ini akan terus menyaksikan komitmen ADUN-ADUN PR yang diketuai DS Nizar, yang merupakan kerajaan pilihan rakyat.

BUAT PENDUDUK HULU SELANGOR, BERSEDIA DAN JANGAN TERPERANJAT

Oleh: WFAUZDIN NS

BERTUAH sungguh orang-orang yang menetap di kawasan Hulu Selangor tidak berapa lama lagi. Meskipun mereka masih berada di dalam kesedihan di atas pemergian Wakil Rakyat mereka ke Rahmatullah baru-baru ini, tetapi takdir itu membawa seribu rahmat buat masyarakat di Hulu Selangor. Mahu tidak mahu Pilihanraya Kecil terpaksa diadakan. Seperti biasa, mana-mana kawasan yang berlaku Pilihanraya Kecil pastinya akan dilimpahi kemewahan yang tidak disangka-sangka.

Cuba sebut satu sahaja kawasan yang diadakan Pilihanraya Kecil yang tidak dilimpahi kemewahan secara tiba-tiba? Semua penduduk akan merasai betapa nikmatnya hidup sepanjang tempoh kempen diadakan. Bagi yang lelaki, mereka boleh minum teh tarik dan makan roti canai di warung atau restoren tanpa perlu membayar kerana akan ada `Sipemurah' akan membayarnya. Mereka tidak perlu lagi bekerja di ladang getah kerana akan ada `hantu raya' tolong torehkan getahnya seperti yang berlaku semasa Pilihanraya Kecil Dun Manek Urai yang lepas. Bagi suri-suri rumah pula, mereka boleh lah duduk menonton TV sepanjang hari kerana akan hadir `Puteri-Puteri' dari kayangan berpakaian serba `pink' tolong membasuh kain, menyapu halaman rumah hatta tolong dodoikan anak-anak mereka.

Di saat menjelang pilihanraya nanti, dari sekarang jika rumah anda ada sikit-sikit bocor atap atau dinding rumah reput, lebih baik buangkan terus. Jangan khuatir, atap rumah anda dan dinding rumah anda akan ditukar dengan yang baru. Bayaran? Tidak perlu, anda cuma perlu ikatkan bendera logo keris telanjang tanpa sarung atau dacing baghdad berkarat tu pada tiang-tiang rumah anda. Tidak percaya? Cuba tanya orang-orang Manek Urai atau orang-orang di Bukit Gantang dan Permatang Pauh.

Tapi mereka mungkin silap apabila berdepan dengan masyarakat di Hulu Selangor ini. Jika di Kelantan, rakyat di sana telah diajar petua oleh Tuan Guru Nik Aziz bagaimana untuk berdepan dengan `hantu-hantu raya' yang boleh merupa-rupa ini. Di Kelantan mereka mengamalkan petua, "beri gula, kacau, beri kain, sarung, beri duit, ambil....undi tetap PAS". Hasil dari petua ini Kelantan selamat berpuluh tahun. Petua di Kelantan boleh digunakan di Hulu Selangor sekiranya kita ingin melihat `hantu-hantu raya' ini diperbodohkan. Telah lama orang-orang Melayu diperbodohkan oleh `hantu-hantu raya' yang boleh merupa berbagai rupa ini, kini tiba pula waktunya kita perbodohkan mereka pula.

Mereka ini tiada kekuatan apa-apa kecuali umpan duit, guna jentera kerajaan dan media pencacai mereka. Jangan pelik mulai sekarang kita akan mendengar beratus-ratus orang ahli PR keluar dan menganut `mazhab' Umno/Bn. Di Hulu Selangor nanti akan dimainkan lagu-lagu lama kitaran semula. Menteri-menteri akan datang setiap hari untuk merasmikan bangunan, projek, program hatta perasmian tandas awam pun akan ada menteri yang turun siap siaran langsung oleh TV. Anda jangan sangka negara kita ingin berperang atau huru hara apabila anda melihat beberapa tempat didirikan khemah-khemah Polis.

Mudah-mudahan penduduk-penduduk di Hulu Selangor tidak dirasuk oleh `hantu-hantu raya' ini. Persetankan jenis atau bangsa apa `hantu-hatu raya' ini samada berkulit sawo matang mahu pun berkulit gelap kerana `hantu raya' tetap `hantu raya' yang sentiasa ingin menipu./wfauzdin.blogspot.com.

Dun Perak tidak hormati rakyat, sidang cuma dua hari

http://misabah.blogspot.com/

Dewan Negeri Perak bersidang cuma dua hari. Ianya jelas tidak menghormati rakyat Perak yang mahu sidang DUN menjadi platform terbaik rakyat menyuarakan hak mereka melalui wakil-wakil rakyat yang dipilih oleh mereka.

Ia juga tidak menghormati Tuanku Raja Muda Perak yang bertitah pagi semalam. Titah Tuanku cukup bernas, penuh dan sarat dengan saranan yang cukup baik. Tetapi sayang sidang DUN Perak hanya bersidang dua hari sahaja.

Titah Tuanku tidak dibahas secukupnya oleh Adun PR dan BN. Malahan hari kedua sidang, titah Tuanku tidak dijadikan agenda utama, perbahasan titah Tuanku hanya selepas pembentangan Rang Undang-undang. Jelas ia bercanggah dengan Aturan Mesyuarat sebagaimana terkandung dalam Perintah-perintah Tetap Dewan Negeri 13 (1).

Sidang hari pertama hanya mendengar titah Tuanku. Hari-hari berikutnya adalah peluang terbaik untuk setiap Adun berbahas mengenai apa sahaja perkara mengikut Aturan Mesyuarat termasuk perbahasan titah Tuanku. Perbahasan titah Tuanku adalah perdebatan terbaik bagi semua Adun berhujjah dalam apa sahaja isu termasuk isu-isu berkaitan rampasan kuasa. Mereka boleh berucap dengan hujjah masing-masing.

Selain itu, Adun BN boleh mendedahkan apa sahaja kelemahan,kepincangan, salah guna kuasa atau apa sahaja yang sering didakwa oleh UMNO BN ketika PR memerintah negeri Perak. Adun-adun PR akan menjawab semuanya dalam ucapan perbahasa mereka,selain mendedahkan pula segala kepincangan dan salah guna kuasa UMNO BN. Walau bagaimanapun isu asas yang mesti menjadi fokus utama perbahasan ialah kebajikan dan kepentingan rakyat.

Adun PR memulakan sidang hari ini dengan cara yang betul. YB Pantai Remis mengambil kesempatan dengan menggunakan 'point of order' lalu membacakan beberapa perkara dalam Perintah-perintah Tetap Dewan Negeri. YB Pantai Remis berhujjah Ganesan bukan Speaker yang sah berdasarkan 6 hujjah yang dikemukakan. Tetapi Ganesan tidak memberi peluang supaya perdebatan dibuka dalam isu perlantikan Speaker. Dewan Negeri adalah platform kedua pihak berhujjah, sekiranya ia diberi liputan yang adil, rakyat akan menilai hujjah siapa yang tepat dan benar.

Begitu juga soalan-soalan lisan yang dikemukakan oleh Adun PR yang menyentuh isu-isu berkaitan perlantikan Speaker mengikut Perintah Tetap Dewan dan juga Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak. Sepatutnya soalan itu dijawab, bukan ditolak. Penasihat Undang-undang Negeri boleh menyediakan jawapan, berdasarkan jawapan yang diberikan, Adun PR boleh mencabar dengan menggunakan peluang mengajukan soalan tambahan.

Sidang DUN merupakan ruang terbaik bagi semua pihak bersuara di atas ketidak puashatian rakyat bagi menyuarakannya melalui Adun mereka. Peristiwa rampasan kuasa di Perak adalah antara yang rakyat tidak puashati. Adun PR boleh berhujjah mempertikaikan tindakan rampasan kuasa, pihak BN pula boleh berhujjah juga bagi mengesahkan tindakan mereka. Inilah demokrasi hiudp dan yang sebenar.

Namun demokrasi dimatikan oleh UMNO BN, mereka tidak berani menghidupkan demokrasi kerana mereka juga tahu, demokrasi melalui hujjah tidak akan mampu dipatahkan oleh mereka, justeru itu mereka tidak gunakan hujjah sebaliknya menyalahgunakan kuasa untuk mempertahankan tindakan mereka.

Sidang dewan ditangguhkan hari ini dengan tidak ada perbahasan menyeluruh titah Tuanku yang diambil bahagian oleh semua Adun. Tindakan ini memberi gambaran seolah-olah titah Tuanku tidak dihargai dan dihormati, apabila Tuanku menyarankan banyak perkara dalam titahnya semalam, sudah tentu ia perlu dibahaskan secara positif oleh semua pihak. Dasar dan polisi kerajaan juga disentuh oleh Tuanku, tetapi Adun-adun tidak diberi peluang bagi mengulas dan mengupas. Adun pembangkang sudah tentu akan berbahas mengikut perspektif pembangkang yang luas.

Inilah padahnya apabila kerajaan halal diambil dengan cara yang haram kemudian tindakannya minta dihalalkan melalui mahkamah. Ini seumpama perbuatan mencuri ayam, kemudian bila ayam yang dicuri itu mahu dimakan, ia disembelih mengikut hukum syarak supaya jadi halal.

Apabila perkara asas sudah tidak betul, maka ia mengundang seribu kepincangan. Lihat sahaja Aturan Mesyuarat dalam sidang dewan, Speaker haram Ganesan menyusun jadual perjalanan sidang juga tidak betul. Adun PR cuba memperbetulkannya, tetapi dengan bodoh sombong Ganesan menolak. Dalam Aturan Mesyuarat Perbahasan Titah Tuanku hendaklah didahulukan sebelum pembentangan Rang Undang-undang, tetapi itu berlaku. Persidangan pula tidak ditetapkan berapa hari, sedangkan PR mencadangkan supaya sidang DUN Perak diadakan 4 - 5 hari bagi membolehkan semua aspek dibincangkan dalam dewan.

Sebenarnya sidang yang dibuat hari ini diadakan dalam keadaan UMNO BN bimbang dan takut. Mereka tidak berani berdepan dengan Adun PR melalui hujjah. Polis pula diperkudakan oleh mereka. Sehari sebelum sidang diadakan, PR mengajak untuk berbincang dengan MB UMNO BN supaya persidangan yang akan berlangsung nanti dalam keadaan yang baik dan adil serta tidak berlaku kekecohan. Zambry menolak dengan sombong dan angkuh.

Sidang tamat dalam keadaan rakyat tidak tahu apa-apa.


Misbahul Munir Masduki,
Setiausaha Badan perhubungan PAS Perak.