20 Julai 2014

MH17: Pemberontak bawa mayat dengan kereta api ke Donetsk

22 Ramadhan 1435. [MOD] -

HRABOVE, Ukraine: Pemantau antarabangsa dan pegawai Ukraine berkata pemberontak bersenjata memaksa petugas kecemasan menyerahkan 196 mayat yang ditemui di tempat pesawat Malaysia Airlines MH17 terhempas dan memasukkan semuanya ke dalam gerabak dingin.

Iryna Gudyma, jurucakap bagi pemantau dari Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE), berkata sebilangan mayat dimasukkan ke dalam tren di Torez, 15 kilometer dari lokasi pesawat terhempas. 

MH17: Puak pemisah ambil 196 mayat yang ditemui - Ukraine

22 Ramadhan 1435. [MOD] -

HRABOVE, Ukraine: Seorang jurucakap perkhidmatan kecemasan Ukraine berkata puak pemisah mengambil semua 196 mayat yang ditemui petugas di tapak pesawat MH17 Malaysia Airlines terhempas. 

Wartawan Associated Press (AP) melihat puak pemisah mengangkat mayat yang diletakkan dalam beg itu ke atas trak dan membawa pergi. 

Kumpulan pemisah, Rusia terus jadi tumpuan

22 Ramadhan 1435. [MOD] -


Media antarabangsa terus memusatkan tumpuan ke atas puak pemisah pro-Rusia yang didakwa memusnahkan bahan bukti penting di kawasan bencana pesawat Malaysia Airlines MH17 yang dikuasai mereka di timur Ukraine.

Fakta Gaza, Palestin yang dilupakan

22 Ramadhan 1435. [MOD] -
DR SUHAZELI ABDULLAHPERJUANGAN rakyat Gaza mempunyai sejarah tersendiri. Namun mereka semua adalah sebahagian dari kita. Perjuangan rakyat Gaza tidak ada waktu tidur, mereka terus bersiap sedia untuk membebaskan diri dari penjajahan di bumi sendiri. 

Berikut adalah fakta-fakta yang mungkin dilupai oleh kita semua:

MH17: Pengganas halang siasatan, cuba hapus bukti - Ukraine

22 Ramadhan 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Kerajaan Ukraine mendakwa kumpulan pengganas pro-Rusia menghalang pelancaran siasatan nahas pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang terhempas di Donetsk, wilayah timur Ukraine, Khamis lepas.
    
Menurut kiriman terbaru dalam portal rasmi kerajaan Ukraine, http://www.kmu.gov.ua, kumpulan itu menghalang pasukan penyiasat dan pemantau antarabangsa daripada pergi ke lokasi nahas.