23 Januari 2014

Ekonomi India Semakin Berkembang Walaupun Perlahan

21 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
NEW DELHI: Ekonomi India mulai mencatatkan pertumbuhan, meskipun pada kadar perlahan, selepas menyaksikan pertumbuhan negatif selama dua setengah tahun, tetapi negara ini akan mengambil masa yang panjang sebelum ia berkembang pada potensinya, kata Moody's.


Pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) dijangkakan dalam jajaran 5-5.5 peratus dalam 2014, sebelum meningkat kepada enam peratus pada 2015, katanya.

Benzema lonjak Real Madrid

21 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
Gol tunggal bantu atasi Espanyol saingan pertama suku akhir Copa del Rey


Barcelona: Gol babak pertama daripada Karim Benzema membantu Real Madrid mencatat kemenangan 1-0 ke atas Espanyol pada suku akhir pertama Copa del Rey, awal pagi semalam. 

Selepas sembilan hari Real turut mencatat kemenangan dengan keputusan sama di Stadium Cornella-El Prat dalam saingan Liga Sepanyol, pasukan pelawat itu sekali lagi gagal menambah jaringan - biarpun mendominasi babak pertama, apabila rembatan Cristiano Ronaldo terkena palang sebelum Benzema menanduk masuk pada minit ke-25. 

Dua Lelaki Dipenjara Kerana Sabotaj Bawa Bahan Bahaya

21 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
TAIPEI: Mahkamah di Taiwan pada Rabu menjatuhkan hukuman terhadap dua lelaki yang berkelakuan mencurigakan dengan meletakkan sebuah beg mengandungi petrol dan sejenis bahan kimia beracun di dalam sebuah kereta api serta di pejabat seorang ahli politik, bermotifkan untuk mendapatkan keuntungan daripada tindakan itu.


Dalang kes berprofil tinggi itu hanya dikenali sebagai Hu, 45, dijatuhi hukuman penjara selama 22 tahun kerana cubaan membunuh.

Pindahkan Anak Pasangan Ditahan Kepada Keluarga Islam M'sia Di Sweden Diutamakan

21 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Kementerian Luar menegaskan ia akan terus berusaha membantu kes tahanan reman pasangan Malaysia oleh pihak berkuasa Sweden.


Wisma Putra dalam satu kenyataan lewat malam Rabu berkata, keutamaan segera ketika ini ialah memindahkan penjagaan empat orang anak pasangan itu dari keluarga angkat tempatan kepada keluarga Islam Malaysia.

15 syarikat sertai tender Lebuh Raya Rakyat

21 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
KOTA BHARU: Setakat ini sebanyak 50 syarikat berminat terhadap projek Lebuh Raya Rakyat menghubungkan Machang-Kuala Krai, sejak tender dibuka bermula 15 Januari lalu.


Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat, Datuk Hanifa Ahmad bagaimanapun berkata, sebanyak 15 daripada 50 syarikat terbabit telah mengemukakan permohonan mereka.

Dokumen sulit dedah bagaimana Azmin 'terpecat' dari PKNS

21 Rabiul Awal 1435. [MOD] -
SHAH ALAM: Kertas Ringkasan bertarikh 12 November lalu tidak menyatakan Pejabat Menteri Besar mengesyorkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa, Mohamed Azmin Ali ditamatkan sebagai Ahli Lembaga Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).


Perkara itu terkandung dalam dokumen sulit keputusan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) dan surat menyurat antara Pejabat Menteri Besar, PKNS dan Setiausaha Kerajaan Negeri yang didedahkan menggunakan kuasa Menteri Besar mengikut Seksyen 2 (C) Akta Rahsia Rasmi, hari ini.