28 November 2009

Dr.Mujahid dan Drs. Khalil raikan petugas Korban PAS Kawasan Parit Buntar.

Drs. Khalil bersama melapah kulit lembu dalam program Korban anjuran PAS Kawasan Parit Buntar yang diadakan di Pusat Tarbiyah PAS Titi Serong pada Hari Raya pertama.TITI SERONG, 27 Nov:- Kemeriahan Hari Raya Korban pada tahun ini diteruskan oleh program rutin tahunan anjuran PAS Kawasan Parit Buntar iaitu Ibadah Korban di mana pada tahun ini sebanyak 7 ekor lembu telah dapat dikumpulkan dari pelbagai pihak. Keadaan lebih meriah dengan kehadiran Ahli parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusuf dan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim sebagai peserta korban dan sekaligus meraikan petugas dalam program tersebut.

Mereka yang melakukan Ibadah korban termasuklah PAS Kawasan Parit Buntar sendiri , Ahli Parlimen Parit Buntar dan ADUN Titi Serong.

"Saya sangat kagum dengan golongan pelapis dikalangan pemuda yang berkerja keras untuk menumbangkan lembu, melapah dan mengagihkan daging korban pada hari" Demikian pujian yang diberikan oleh salah seorang peserta korban tersebut.Semua daging korban telah diagihkan kepada semua cawangan PAS dalam Parlimen Parit Buntar.


Drs. Khalil : Cawangan PAS perlu bersiap untuk hadapi pembubaran DUN

ADUN Titi Serong sedang memberikan taklimat pembubaran DUN kepada petugas parti di Cawangan Parit Kasa.

TITI SERONG, 27 Nov.:- Cawangan PAS perlu bersiap lebih awal untuk menghadapi pembubaran DUN kerana isu pembubaran adalah sesuatu yang wajar berlaku bila-bila masa dengan suasana politik Perak yang tidak menentu. Demikian antara penegasan ADUN Titi Serong yang juga Ketua Penerangan PAS Perak, Drs. Khalil Idham Lim semasa memberi taklimat Pembubaran DUN Perak untuk Cawangan PAS Parit Kasa di sini .

"Sejak BN merampas kuasa pada Februari yang lepas, saya ingatkan kepada Jentera PAS bahawa BN telah melakukan sesuatu untuk menghadapi Pilihanraya, kerana itu jentera parti PAS juga mesti melakukan sesuatu juga" Jelas Drs. Khalil sambil memuji langkah proaktif yang dilakukan oleh cawangan tersebut dan wajar dicontohi oleh cawangan PAS di DUN Titi Serong dan seluruh negeri Perak.


Hadir sama dalam taklimat itu ialah Ketua Cawangan dan Ajk Cawangan tersebut dengan petugas pilihanraya dikalangan pemuda cawangan yang terletak dalam DUN Titi Serong tersebut.

"Usaha yang dilakukan oleh BN termasuklah mempergunakan badan-badan seperti Suruhanjaya Pilihanraya" jelas Drs. Khalil.

Drs. Khalil juga mengharapkan Cawangan perlu mengadakan sesuatu dan program tertentu seperti pergerakan jentera lebih awal seperti cula undi dan pendaftaran pemilih yang baru.

"Pemuda perlu memeriksa setiap rumah penyokong PAS di cawagan dan memastikan kalau masih ada pengundi yang belum didaftarkan, kerana cawangan boleh tahu masalah ini berdasarkan pemeriksaan yang teliti yang dilakukan oleh cawangan" jelas Drs. Khalil.

ADUN Titi Serong juga mengingatkan bahawa PAS dan pakatan Rakyat perlu ada jentera yang kuat untuk menghadapi pilihanraya apalagi kita berdepan dengan BN yang mempergunakan sepenuhnya jabatan kerajaan yang ada.

Pada kesempatan itu beliau juga menjelaskan kemelut politik yang berlaku dan membuat kesimpulan krisis yang berlaku tidak akan dapat diselesaikan dengan perbicaraan di Mahkamah dan persidangan DUN. Kata Drs. Khalil " Hanya pembubaran DUN yang mampu memyelesaikan krisis ini" tegas nya.

Muhamad Yusuf Chen Kun, Penulis Khat China yang TerkemukaMuhamad Yusuf Chen Kun,penulis khat yang terkenal di China. Beliau dilahirkan di Kaunti Autonomi Etnik Dongxiang Provinsi Gansu pada tahun 1966. Setelah tamat dari Institut Al-Quran Lanzhou, Gansu pada tahun 1989, beliau melanjutkan pengajiannya ke Universiti Islam Antarabangsa Pakistan. Di situ, beliau mula belajar menulis khat. Dia belajar bersungguh-sungguh sehingga mencapai kejayaan yang cemerlang dalam bidang tersebut. Pada masa ini, Muhamad Yusuf Chen Kun merupakan penulis khat yang terkemuka di China malah menjangkau ke arena antarabangsa.Beliau menyandang pelbagai jawatan dalam bidang tersebut seperti Anggota Eksekutif Persatuan Penulis Kaligrafi Pen Keras Antarabangsa China, Pensyarah Institut Pengajian Seni Kaligrafi China, Setiausaha Persatuan Penulis Kaligrafi Pen Keras Provinsi Gansu, Pengetua Institut Vokasional Etnik Lanzhou, Pensyarah Institut Al-Quran Lanzhou dan penterjemah Syarikat Penterjemahan Sains dan Teknologi Provinsi Gansu.

Karyanya telah banyak kali dipamerkan bukan sahaja di dalam negeri tetapi juga luar negara Banyak antaranya tersimpan di muzium dan di tangan individu dari Malaysia, Mesir, Arab Saudi, Iran, Pakistan, Turki, A.S. dan Jepun.

Dalam Ekspo Budaya Etnik China yang diadakan di Beijing sempena menyambut hari kebangsaan pada tahun 1991, Muhamad Yusuf telah menulis khas di hadapan pengunjung. Persembahannya menarik perhatian ramai. Pelbagai media massa dari dalam dan luar negara seperti Stesen TV Pusat China (CCTV), Radio Nasional China, Akhbar Guangming, Akhbar Wenhui, Harian Budaya Etnik, Harian Beijing, Akhbar Malam Beijing dan akhbar-akhbar di negara-negara Arab telah memperkenalkan Chen Kun dan karya Katanya. 6 Karyanya telah meraih hadiah dan disimpan oleh Muzium Sejarah China. Selain itu, lebih 400 karyanya laris dan dijual habis dalam ekspo tersebut. Naib Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Kebangsaan China, Wang Guangying memuji karyanya dan menganggar karya beliau berjaya "mengembangkan budaya etnik".

Pada 28 Julai 2001, Muhamad Yusuf Chen Kun menyertai Pameran Kebudayaan dan Kesenian Islam di China dalam Tempoh 6 Abad yang berlangsung di Kuala Lumpur, Malaysia atas undangan Muzium Kesenian Islam di negara itu. Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad ketika berucap merasmikan berkata, pameran tersebut membolehkan rakyat Malaysia lebih memahami budaya Islam di China.

Beliau dan isterinya serta tokoh-tokoh yang lain seperti Ketua Muzium Kesenian Islam Malaysia dan Pengerusi Persatuan Islam Cina Malaysia amat kagum dengan kemahiran Chen Kun dalam bidang menulis khat. Sebanyak 15 karyanya disimpan oleh Muzium Kesenian Islam Malaysia. RTM 1 dan TV 3, CCTV, akhbar Berita Harian, Harian Sin Chew, The Straits Times Singapura dan media massa yang lain telah membuat liputan tentang kejayaan Chen Kun dalam pameran tersebut.

Banyak buku koleksi karya Chen Kun telah diterbitkan oleh Agensi Penerbitan Gansu. Menurut pendapatnya, selain mewarisi budaya Islam dari Asia Barat, seni khat juga perlu menerima budaya tradisional China. Beliau menggabungkan ciri kaligrafi tradisional China dengan seni khat dan mewujudkan ciri seni khat tersendiri. Kejayaannya yang cemerlang amat membanggakan penduduk Islam di China.

Pameran Karya Seni Khat Chen Kun berlangsung di Muzium Kesenian Gansu pada 27 Jun tahun ini. Kira-kira seribu orang tokoh dari pelbagai lapisan masyarakat termasuk pegawai kerajaan, pakar, sarjana, tokoh Islam dan peminat seni khat telah mengunjungi pameran tersebut. Lebih 120 karya yang terpilih daripada penghasilannya dipamerkan dalam pameran ini. Seminar mengenai kejayaan beliau di bidang seni khat, sejarah seni khat dan perkembangan seni khat di China telah berlangsung dalam tempoh pameran tersebut. Sarjana, tokoh Islam dan peminat seni khat yang hadir dalam seminar tersebut mengagumi kejayaan Muhamad Yusuf Chen Kun dalam bidang tersebut.

Andika.CRI/-

Mao Sui Zi Jian : Cadangkan Diri Sendiri untuk Melaksanakan Sesuatu Tugas

Pada Zaman Chunqiu, iaitu kira-kira 2000 tahun yang lalu, negeri Qin telah melancarkan serangan besar-besaran terhadap negeri Zhao. Akhirnya, tentera Qin berjaya mengepung Handan, ibu kota negeri Zhao, untuk memaksa raja negeri tersebut menyerahkan kuasa pemerintahannya. Pada saat yang genting itu, raja negeri Zhao memutuskan untuk menghantar Perdana Menterinya, Zhao Sheng ke negeri Chu untuk meminta bantuan tentera daripada negeri tersebut.

Sebelum berangkat, Zhao Sheng memanggil semua pengikutnya, untuk memilih seorang yang serba boleh daripada mereka untuk mengikutnya ke negeri Chu. Melihat Zhao Sheng susah untuk membuat pilihan, salah seorang pengikutnya yang bernama Mao Sui pun mencadangkan dirinya sendiri untuk dibawa bersama ke negeri Chu.

Melihat kemahuan dan azam yang kuat yang ditunjukkan oleh Mao Sui itu, ahkirnya, Zhao Sheng bersetuju untuk membawanya ke negeri Chu.

Sebaik sahaja tiba di negeri Chu, Zhao Sheng segera mengadap raja Chu di istana. Bagaimanapun, walaupun kedua-dua mereka telah berbincang panjang dari pagi hingga petang, namun sedikit kemajuan pun tidak tercapai. Melihat keadaan itu, Mao Sui yang menunggu di luar dewan istana itu, terus meluru masuk ke dalam dewan istana, sambil berkata dengan lantang,

"Tuanku membantu negeri Zhao melawan negeri Qin sesuai dengan kepentingan kedua-dua pihak. Situasi di negeri Zhao benar-benar sangat cemas. Mengapa tuanku masih berlengah-lengah membuat keputusan?"

Raja Chu menjadi berang, dan meminta Mao Sui supaya segera keluar dari dewan istana. Bagaimanapun, Mao Sui tidak mematuhi arahan raja Chu. Sebaliknya, dia bergegas mendekati raja itu dan mencabut keluar pedangnya, sambil berkata,

"Negeri Chu besar dan kaya, tetapi takut kepada negeri Qin. Kini negeri Zhao ingin bersekutu dengan negeri tuanku, tetapi tuanku tetap takut kepada mereka. Dengan sifat ini, bagaimana tuanku dapat mengukuhkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan? Bagaimana pentadbiran yang tuanku terajui ini akan kekal lama? Nyawa tuanku kini berada di tangan hamba. Silalah tuanku buat keputusan dengan segera. "

Melihat hati raja Chu seolah-olah sudah tersentuh dengan pujukannya itu, Mao Sui menurunkan pedangnya, lalu menjelaskan secara lebih terperinci apa manfaat yang dapat diperoleh oleh negeri Chu jika negeri itu membantu negeri Zhao melawan serangan negeri Qin. Setelah berfikir beberapa lama, raja Chu berkenan dengan cadangan Mao Sui tersebut. Maka, baginda segera menghantar tenteranya ke negeri Zhao, dan berjaya membantu negeri tersebut menewaskan tentera negeri Qin.

Catatan Keterangan:

Peribahasa "Mao Sui Zi Jian" ini digunakan untuk mempersendakan seseorang yang sanggup mencadangkan dirinya sendiri untuk melaksanakan sesuatu tugas secara sukarela.CRI/-

Pihak Berkuasa Arab Saudi Bersiap Sedia Di Kawasan Melontar

MEKAH, 27 Nov :- Pihak berkuasa keselamatan Arab Saudi telah bersiap sedia menerima jutaan tetamu Allah pada Jumaat di Jambatan Jamrat untuk mengawal orang ramai dan menempatkan anggota kecemasan di setiap pintu masuk dan keluar di jambatan lima tingkat itu untuk menghadapi sebarang kemungkinan dan kes-kes kecemasan, demikian menurut laporan Akhbar Arab News hari Jumaat.

Akhbar itu memetik Komander Pertahanan Awam di Jamrat Brig Zuhair Sibiyah sebagai berkata kemudahan laluan lima tingkat di Jamrat mampu mengurangkan bahaya yang disebabkan oleh kehadiran ramai jemaah.

Jambatan Jamrat boleh digunakan lebih daripada 300,000 jemaah haji dalam satu-satu masa dalam tempoh sejam untuk menunaikan ibadah melontar.

Jambatan itu turut menempatkan pusat kesihatan dan kecemasan untuk merawat jemaah haji yang mungkin menghadapi masalah kesihatan dan turut mempunyai platform pendaratan helikopter.

Jambatan itu direka sedemikian rupa bagi mengelakkan jemaah haji berhimpun di dalam satu tempat melontar dan setiap daripada tingkat jambatan itu mempunyai laluan keluar ke Mina.

Jemaah haji yang masuk melalui Jalan Raja Fahd akan ke tingkat pertama manakala mereka yang masuk dari Jalan Al-Jawhara akan melontar di tingkat bawah.

Jemaah haji yang datang dari Jabal Kabish akan masuk ke tingkat tiga jambatan itu manakala mereka yang datang dari Mekah masuk ke tingkat satu.

"Semua jemaah haji akan melalui laluan mudah dan selamat ke setiap tingkat jambatan itu untuk mereka melakukan ibadah melontar, balik ke Mina atau ke Mekah," katanya.

Beliau menjangkakan jemaah haji yang ramai datang dari Muzdalifah di tingkat bawah dan tingkat satu jambatan itu dan Jabatan Perlindungan Awam dan Pertahanan Awam akan mengukur tahap gas berbahaya dan tahap pencemaran udara di kawasan Jamrat.

Katanya lebih 1,300 anggota pertahanan awam dan tentera ditempatkan di kawasan Jamrat, selain kemudahan kamera CCTV yang dipasang di pelbagai sudut kawasan itu bagi memastikan sebarang kes kecemasan dapat diatasi segera.

-- BERNAMA

AGM MCA Tetap Diadakan Pada 4-5 Disember Depan - Ketua Penerangan MCA

PETALING JAYA: Ketua Penerangan dan Komunikasi MCA, Senator Heng Seai Kie berkata, Perhimpunan Agung (AGM) parti itu tetap akan berlangsung pada 4-5 Disember ini sebagaimana yang dijadualkan.

Beliau turut menafikan khabar angin yang mengatakan AGM itu akan ditangguhkan.

Senator Heng berkata demikian melalui satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini.

Kenyataan itu dibuat untuk meleraikan kekelirukan yang timbul akibat spekulasi yang mengatakan AGM itu mungkin akan dilangsungkan pada satu tarikh yang baru ekoran keputusan untuk mengadakan pemilihan parti lebih awal.

Persetujuan untuk diadakan pemilihan pucuk pimpinan parti lebih awal telah sokong oleh kesemua pihak yang berpecah akibat krisis kepimpinan parti itu baru-baru ini.

Sehubungan dengan itu, Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) yang hendak diadakan Sabtu ini oleh kumpulan yang menyokong Naib Presiden, Liow Tiong Lai telah dibatalkan.

“AGM akan berlangsung seperti yang dijadualkan kerana selain presiden parti, adalah salah disisi perlembagaan MCA untuk mana-mana ahli menangguhkan AGM,” tambah Heng.

Beliau juga kesal dengan tindakan sesetengah ahli parti yang menyebarkan berita kononnya AGM telah ditunda.

Menurut Heng, dakwaan itu adalah palsu dan meletakkan MCA dalam keadaan bahaya kerana Pendaftar Pertubuhan (ROS) mungkin akan membatalkan pendaftaran parti itu kerana tindakan mereka yang tidak bertanggungjawab.

“Saya ingin menekankan di sini, notis untuk mengadakan AGM telah pun dikeluarkan seperti yang termaktub dalam perlembagaan parti.

“Sebarang dakwaan yang mengatakan AGM telah ditukarkan pada tarikh lain adalah percubaan untuk mengelirukan delegasi pusat. Ia juga bertujuan untuk menimbulkan huru-hara di dalam parti.

“Demi untuk mengekalkan perpaduan di kalangan ahli-ahli parti, saya merayu kepada semua ahli pusat untuk tidak mengendahkan khabar angin ini dan hadir pada AGM MCA 4 hingga 5 Disember ini," katanya. Mstar/-

Perutusan Hari Raya Qurban PJ PAS Perak.

Assalamualaikum wbt

Saya mewakili saf kepimpinan PAS Perak, ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat Islam khususnya penduduk negeri Perak Darul Ridzuan. Marilah kita sama-sama mengambil iktibar dari semangat pengorbanan yang ditunjukkan oleh Nabi Ibrahim A.S beserta anaknya Nabi Ismail A.S dalam meneruskan perjuangan menegakkan perintah ALLAH SWT. Hari Raya Aidiladha juga dikenali sebagai Hari Raya Korban yang mengingatkan kita kenangan ribuan tahun sebelum ini, bagaimana Nabi Ibrahim A.S, menunjukkan kepatuhan,ketaatan, pengorbanan dan kesabaran dalam menerima perintah ALLAH SWT.

Atas nama sunah ini maka seluruh umat Islam di pelusuk dunia bagi yang berkemampuan telah menyembelih binatang ternakan sebagai tanda mengikut jejak langkah Nabi Ibrahim A.S. Kisah Nabi Ibrahim A.S baik ketika meninggalkan anak kecil dan isteri yang lelah di tengah padang pasir juga ketika menerima perintah ALLAH SWT menyembelih anak kesayangannya. Kesemua kisah itu dapat kita simpulkan kepada
tiga;

Pertama, asasnya adalah ketaatan yang kental kepada ALLAH SWT, Kedua, ‘Millah’ Nabi Ibrahim A.S ialah ALLAH SWT akan memberi hidayah kepadanya kerana semata-mata mentaati ALLAH SWT, Ketiga ialah keikhlasan dalam amalan. ALLAH SWT tidak menerima sesuatu amalan melainkan yang dikerjakan dengan penuh ikhlas dan semata-mata
ditujukan kepada-Nya.

Oleh sebab itu, penghayatan yang mendalam atas pengorbanan yang ditunjukkan oleh Nabi Ibrahim A.S wajar dicerna dalam segenap ruang hidup kita.Justeru, saya menyeru kepada seluruh umat Islam agar sentiasa membiasakan diri untuk mengamalkan sikap suka berkorban sepanjang masa dari segi wang, tenaga, masa, dan buah fikiran untuk kepentingan Islam itu sendiri.

Semoga kita semua diberi kerahmatan dari ALLAH SWT, dalam mengharungi cabaran dan dugaan ketika hidup diatas muka bumi ini, gunakan lah kesempatan yang ada untuk kita berkorban untuk ALLAH SWT.

Allahu akbar ! Allahu akbar ! Allahu akbar

Perutusan hari Raya Aidil Adha Presiden PAS

Pada hari yang sangat besar ertinya kepada umat Islam ini, ketika mana Allah menjadikan manusia dari pelbagai bangsa dan keturunan berhimpun di tempat letaknya kiblat umat Islam, kita dipersatukan dengan Islam yang menjadi panduan hidup manusia sehinggalah ke hari kiamat. Iman yang dimiliki oleh umat manusia inilah yang juga mempersaudarakan kalangan manusia dari pelbagai rupa bangsa samada dekat atau jauh, semuanya adalah bersaudara di antara satu sama lain.

Kita membaca bagaimana umat Islam di zaman dahulu berpegang teguh dengan Al-Quran dan Hadis Nabi saw, termasuklah dalam perkara hubung-kait antara satu sama lain walaupun mereka berselisih pendapat dan berbeza pemimpin, mazhab dan guru tetapi mereka berkasih sayang dan bermaafan. Kalau mereka berselisih pendapat atau berkelahi dengan mudah sahaja mereka berdamai kerana mereka menyelesaikan masalah dengan kembali kepada kepada Al-Quran dan Hadith Nabi saw.

Kepada seluruh ahli Parti Islam SeMalaysia (PAS), marilah kita terus menerus memperkukuhkan parti kita dengan sama-sama kita mengikhlaskan niat perjuangan kita kerana Allah, dan seterusnya kita beramal dengan kaedah perjuangan yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah saw.

Marilah kita berpegang teguh kepada firman Allah dalam Surah An-Nisa’ ayat 59.

“Hai orang-orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul (Nya), dan ulil amri di antara kamu. Kemudian jika kamu berlainan pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah ia kepada Allah (Al Qur'an) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu benar-benar beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya”

Juga sabda nabi s.a.w yang diucapkan ketika menunaikan haji selamat tinggal :

“Janganlah kamu menyeleweng, menjadi kafir selepas aku wafat sehingga ada di kalangan kamu memancung leher dengan pedang-pedang di antara satu sama lain (Riwayat Imam Ahmad, Bukhari & Muslim)

Ikhlas,

Presiden PAS

Muhyiddin ingin gagalkan tuntutan royalti - Husam

KOTA BHARU, 27 Nov: Kesanggupan Tengku Razaleigh Hamzah untuk mengetuai Kaukus Parlimen berkaitan isu petroleum di negara ini sepatutnya mendapat sokongan dari semua pihak tanpa mengira parti kerana beliau adalah orang paling kanan dalam pentafsiran undang-undang yang berkaitan petroleum yang dikendalikan oleh Petronas.

Demikian dinyatakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi,Kewangan dan Kebajikan Dato’Husam Musa ketika ditemui dimajis penyampaian sumbangan kewangan kepada warga Dun Salor di Surau berhampiran rumah beliau hari ini.

Menurut Husam,tindakan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang ingin menghalang Ku Li daripada mengetuai Kaukus Parlimen tersebut adalah semata-mata ingin menggagalkan tindakan Kelantan yang ingin menuntut royalti dari Petronas.

“Kaukus Parlimen yang ditubuhkan bukannya untuk kepentingan parti tetapi ia adalah satu tindakan bersama ahli parlimen tanpa mengira parti dalam sesuatu isu yang membabitkan parlimen dan dalam hal petroleum ini ia amat bertepatan kerana ia dibentangkan di parlimen sebelum ini”ujar beliau.

Sebelum ini pihak pembangkang juga sering bersama kerajaan dalam sesuatu isu yang berkaitan negara dan juga luar negara seperti dalam isu menentang kezaliman Israel terhadap Palestin,bantuan bencana alam dan sebagainya.

Husam juga berharap selain dari Ku Li yang menyertai Kaukus Parliemen ini,wakil-wakil rakyat dari negeri lain yang terlibat dalam isu petroleum juga patut menyertainya kerana ia melibatkan hasil sesebuah negeri.

Menyentuh tindakan Muhyiddin yang mengganggap Ku Li melanggar prinsip BN,Husam berkata ini tidak timbul kerana Kaukus Parlimen sememangnya melibatkan semua ahli Parlimen dan Muhyiddin boleh dianggap tidak menghormati institusi Demokrasi Berparlimen.

Sebelum itu,Husam telah menyampaikan sumbangan kewangan kepada 32 penerima dalam kategori sumbangan sosio –ekonomi kepada Armalah,Orang Kurang Upaya dan mangsa kebakaran dengan melibatkan RM 14 ribu yang telah mendapat kerjasama Jabatan Kebajikan Masyarakat Kota Bharu.

Husam berharap dengan sumbangan tersebut mereka yang menerima akan menjadikan ia sebagai modal untuk membuat sesuatu perniagaan secara kecil-kecilan dan sempena menyambut Hari Raya Aidil Adha esok, beliau ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua umat Islam. Harakahdaily/-

BNM siasat pemindahan RM10 juta oleh MB NS

Bank Negara (BNM) sedang menyiasat seorang pengurup wang tempatan yang didakwa terbabit dalam pemindahan RM10 juta ke London oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan pada 2008.

BNM mengesahkannya semalam tetapi enggan mengulas lanjut kerana siasatan masih berjalan.

"Sebagai sebahagian daripada prosedur siasatan, pihak bank akan memaklumkan kepada pihak berkuasa yang berkenaan hasil siasatanya yang di luar bidangkuasa Bank Negara untuk tindakan mereka selanjutnya.

"Sebaik sahaja siasatan siap, BNM akan merujuk perkara itu kepada pejabat Peguam Negara," katanya dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.

Sebelum ini, pengarah strategi PKR, Tian Chua mendakwa Mohamad mungkin telah melanggar undang-undang pembankan negara kerana didakwa memindahkan RM10 juta melalui seorang pengurup wang.

Tian Chua juga mendedahkan bahawa Mohamad telah menggunakan perkhidmatan Salamath Ali Money Changer Sdn Bhd untuk memindahkan wang tersebut ke London.

Semalam, BNM berkata Salamath Ali telah melanggar Seksyen 30 Akta Pengurupan Wang 1998 dan lesennya telah dibatalkan pada 26 Oktober.

Mohamad yang juga ADUN Rantau, menjadi sasaran pembangkang sewaktu sidang dewan undangan negeri yang sedang berjalan.

Bagaimanapun, beliau enggan memberi penjelasan berhubung perkara itu.

Wakil rakyat pembangkang juga menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat perkara itu. Malaysiakini/-

Salam Aidil Adha .......

Saya seisi keluarga dan semua kakitangan Pejabat ADUN Titi Serong mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua umat Islam di mana saja berada, khususnya pengunjung Blog Cina Islam.

Semuga Aidil Adha memberi kesan yang lebih mendalam dengan bertambahnya semangat juang dan pengorbanan menegakkan kalimah Allah di bumi dan negara tercinta ini.