09 November 2007

Minda Sukan: Cara Majukan Sukan Negara.

Pagi ini berada di Hotel Regent Ramkanheng Soi 22 di Bangkok tersentuh minda bila menonton siaran TV Thailand yang melaporkan mengenai sukan yang lebih kedepan dari negara sendiri.

Selama berada di China saya melihat suatu kelainaan di TV negara yang akan mengendalikan Sukan Olyempik Beijing 2008, ialah penampilan rancangan sukan nya yang dirancang sehingga menaikkan semangat dan mutu sukan negara tersebut. Pagi ini saya melihat TV Thailand menyiarkan rancangan paginya dalam bentuk yang hampir sama dengan TV China. Tidak timbul siap tiri siapa kerana terbukti siaran begitu mampu melonjakkan penduduk negaranya dalam bidang sukan ke taraf dunia.Malaysia kalau hendak dibandingkan dengan China jauh panggang dari api, dan setahu saya Thailand pun lebih hebat dari Malaysia.

TV Malaysia lain pula jadinya, yang Zam sibukkan dan fikir sampai pecah kepala macam mana buat berita dan rancangan supaya rakyat benci pembangkang, macam mana rakyat tolak pebangkang. Sesudah itu supaya rakyat peluk cium dan sayang sangat kepada pemimpin UMNO sehingga menjilat.... pun sanggup.

Sedangkan di China atau Thailand mereka mempunyai siaran-siaran yang di peruntukan waktu setengah hingga satu jam dengan menampilan serentak dua atau lebih pengacara (TV Thai tadi menampiulan 4 pengacara sekaligus), Ulasan berita selama sejam tersebut sangat menarik, meliputi pelbagai jenis permainan sukan sedunia dan tempatan.

Menonton rancangan sedemikian menaikkan semangat untuk memperbaiki mutu sukan negara. Lain pula di Malaysia lagi, setahu saya tidak ada rancangan sebegitu, ditambah pula dengan kemelut hampir semua dalam badan sukan negara dari induk sehingga lah ke cabang. Walaupun ada arahan dari PM supaya pemimpin politik tidak memegang jawatan dalam badan sukan. Tetapi hakikatnya nya mereka yang tinggal adalah bekas-bekas pemimpin politik yang mempolitikan jawatanya.

ULASAN BERITA; Perhilitan Tangkap Lagi.

Memang susah betul rakyat Malaysia, hari ini Utusan Malaysia 9 Nov melaporkan Perhilitan menangkap lagi 3 orang individu di Jerantut, Pahang, dengan barang bukti berupa 351 kulit ular sawa batik dan 821 kilogram daging babi hutan.

Dilaporkan kulit ular dan daging babi tersebut di beli dari penangkap tidak berlesen dari seluruh negara.

Memanglah kedua binatang tersebut adalah dilarang untuk di tangkap, tetapi sebagai warga Malaysia yang waras kita hendaklah berfikir dengan matang kenapakah rakyat Malaysia sanggup melakukan kerja yang menyusahkan. Dengan melanggar undang-unndang tentunya mereka berdepan dengan tindakan yang menyusahkan kan diri sendiri.

Saya melihat inilah bukti susahnya rakyat Malaysia, terpaksa merempat di negara sendiri dengan merendah hutan belantara untuk mencari sesuap nasi dan berdepan dengan tindakan undang-undang. Sedangkan setengah golongan tertentu terutama pemimpim UMNO dan BN dengan memegang jawatan walaupun cuma JKKK mudah saya mendapatkan wang dengan sengaja "meniriskan" wang rakyat kesaku masing-masing. Apakan lagi yang lebih tinggi seperti menteri-menteri anta berantah, duit penuh poket dan pejabat pun tak payah pakai air wangi sebab bila buka laci bau duit nya semerbak memenuhi ruang pejabat.

Inilah lakonan politik pemimpin negara sekarang, yang perlu di hebahkan seluas-luasnya kepada rakyat. Demi memastikan semuanya jatuh tersungkur seperti tersungkurnya Abrahah semasa menyerang Kaabah, sebagaimana tersungkurnya beberapa pemimpin besar dunia dek amukan massa rakyatnya yang sedar akan kepincangan pemerintahan yang ada.

mungkin 10 Okt , besok adalah hari penentuannya,,,,bangkitlah saudaraku.