05 April 2010

Pakatan Rakyat umpama perjanjian Fudhul menolak kezaliman

20 Rabiulakhir 1431H
Dzulfikar Mashoor

GOMBAK, 4 April: Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr. Dzulkifli Ahmad (gambar) menasihatkan seluruh ahli dan penyokong PAS supaya memperkukuhkan muafakat Pakatan Rakyat demi menolak kezaliman angkara segelintir pemimpin Umno BN.

Menurut beliau, muafakat PAS bersama-sama DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat itu boleh dianggap sebagai manifestasi pada penyertaan Rasulullah s.a.w dalam 'Perjanjian Fudhul' pada era Jahiliah.

"Inilah (Perjanjian Fudhul) suatu perjanjian untuk melindungi rakyat marhaen di Makkah (supaya) kezaliman ditolak bersama-sama oleh semua pihak, tidak mengira ideologi dan sebagainya."

"Sebab itu, kita membawa pendekatan ini (muafakat Pakatan Rakyat) sebagai kaedah politik PAS (yang) secucuk dengan nas ini (Perjanjian Fudhul)," jelas beliau pagi tadi.

Beliau yang juga Pengerusi Lajnah Kebudayaan dan Kesenian PAS Pusat berkata, budaya menolak kezaliman di Makkah itu walaupun berlaku ketika Rasulullah s.a.w berusia 16 tahun, tetapi Rasulullah s.a.w mengiktiraf muafakat politik (tahalluf siyasi) tersebut selepas Baginda diangkat menjadi Rasul.

"Sesungguhnya aku telah menyaksikan termeterainya perjanjian di rumah pakcikku, Abdullah bin Jud'an. Seandainya aku diundang untuk memeterai perjanjian (iaitu) menentang kezaliman dan menegakkan keadilan, pasti akan aku sambut," maksud Hadith Rasulullah s.a.w, seperti diperjelaskan oleh Dr. Dzulkifly.

Ujarnya lagi, penubuhan Pakatan Rakyat telah memecahkan tembok-tembok perkauman antara rakyat yang dicipta oleh parti-parti pemerintah atas titik persamaan yang sama iaitu menolak segelintir kepemimpinan Umno BN yang zalim.

Sehubungan itu, beliau mengajak seluruh ahli PAS dan rakyat marhaen mendukung wawasan PAS yang diperjuangkan oleh Mursyidul Amnya Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presidennya Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Bercakap dalam Majlis Perasmian Jubli Perak dan Mesyuarat Agong Tahunan PAS Kawasan Batu kali ke-25, beliau turut memuji keterbukaan DAP dalam menolak kezaliman Umno BN melalui wadah Pakatan Rakyat.

"Untuk menumbangkan kezaliman (Umno BN), para pemimpin DAP umumnya bersedia mengiktiraf Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan (Hak Istimewa kaum Melayu) dan beberapa kepentingan yang lain.

"(Keterbukaan DAP) kerana mereka juga menghayati semangat serta kepentingan untuk bersama-sama (melalui Pakatan Rakyat) untuk tumbangkan Umno BN dalam masa terdekat ini (Pilihan Raya Umum ke-13)," ujarnya.

Lanjutan itu, beliau secara peribadi mengalu-alukan beberapa parti lain iaitu Parti Rakyat Se-Malaysia (PRM) dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) supaya menyertai muafakat Pakatan Rakyat.

"Apa juga ideologi, PRM, PSM dan apa jua parti sekali pun, Pakatan Rakyat boleh mengurus perbezaan...asalkan atas paksi yang jelas (iaitu) menolak kezaliman," ujar.

Sempena pilihan raya kecil Hulu Selangor yang dijangka berlangsung tidak lama lagi, beliau turut menyeru PAS supaya memperkasa jenteranya agar calon Pakatan Rakyat boleh memenangi kerusi Parlimen tersebut.

Turut menyertai Dzulkifli, Cikgu Ishak Surin (YDP PAS Kawasan Batu), Ustaz Iimran (Ketua Penerangan PAS Batu), Vincent Lee (Ketua Pengarah Himpunan Penyokong PAS), Dr. Tan Seng Giaw (Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan), Ariffin Salimon (Pemangku Presiden PRM) dan Koh Swe Yong (Setiausaha PRM). -END

Harakahdaily.net/-

Umno dedahkan negara kepada ancaman

20 Rabiulakhir 1431H
Hashim Abdullah

KUALA KRAU, 4 April: Naib Presiden PAS, Datuk Haji Mahfuz Omar berkata corak pemerintahan yang diamalkan pemimpin Umno BN telah meresahkan rakyat kerana meletakkan negara ini terdedah kepada ancaman keselamatan daripada pihak luar.

Berucap pada ceramah anjuran Dewan Pemuda PAS Kawasan Kuala Krau, di Jengka 21, dekat sini, semalam Mahfuz berkata kejadian yang berlaku akhir-akhir ini termasuk kehilangan injin jet dan hubungan kerajaan dengan APCO Worldwide menunjukkan pemimpim Umno tidak peka dengan isu keselamatan yang menjadi kebimbangan rakyat.

“Kita melihat tindakan pemimpin pemerintah Umno telah meresahkan rakyat kerana isu keselamatan negara yang terdedah kepada ancaman luar.

“Kerajaan gagal memberikan jawapan terhadap hubungannya dengan APCO sebuah syarikat dikuasai Yahudi zionis Israel yang menyalurkan perkhidmatan yang membabitkan maklumat strategi.

“Dulu injin jet pejuang kita hilang, kini maklumat strategi kita juga boleh terdedah kepada ancaman luar. Ini isu besar yang membabitkan isu keselamatan negara.. Kita bimbang keadaan ini memperlihatkan institusi keselamatan dan pertahanan negara yang sepatutnya kebal telah tidak kebal dan boleh dibolosi,” katanya.

Tambah Mahfuz pemimpin Umno tidak peka dengan dasar luar negara yang tidak mempunyai hubungan diplomatic dengan Israel tetapi menjalinkan hubungan dengan ejen yahudi yang secara jelas ada hubungkait dengan kerajaan zionis Israel yang telah membunuh secara zalim umat Islam Palestine.

“Tindakan pemimpin Umno yang menjalinkan hubungan dengan Acpo tidak sepatutnya berlaku kerana dasar luar Negara yang tidak ada hubungan diplomatic dengan negara Israel,” katanya.

Harakahdaily.net/-

Kena Denggi : Saya di Hospital Columbia Taiping.

Gambar terbaru selepas ditempatkan didalam wad sekitar jam 7.30 malam tadi.

Saya sekarang berada di bilik 97 di Hospital Columbia Taiping kerana didapati positif demam denggi. Sejak kelmarin saya mula demam dan membatalkan perjalan ke Ipoh dan ceramah di manjoi.

Begitu juga hari ini saya semakin rasa tidak selesa dan badan rasa sakit-sakit. Lalu saya mengambil keputusan untuk berjumpa doktor pakar. Apabila dilakukan pemeriksaan darah didapati positif denggi. Begitu juga anak kedua Khairul Anwar Lim juga didapati positif denggi dan kami ditempatkan dalam bilik yang sama di sini.

Saya tidak pasti berapa hari berada disini. Semuga saya cepat sembuh dan kembali bertugas seperti biasa.

Surat dari Romania

Tebing Tinggi .


Masjid Mangalia, masjid tertua di Rumania dibangun pada tahun 1575 oleh Esmahan (putri Sultan Salim II)

Ada banyak negeri di dunia di mana Islam muncul di benakku ketika Negeri-negeri itu disebut: Arab Saudi, Malaysia dan Maroko hanyalah beberapa contoh. Ada banyak negeri-negeri Islam lain yang banyak dari kalangan umat tidak menyadarinya, seperti Cina Barat, Yunani, Italia Selatan, Hungaria dan bahkan Austria. Rumania juga merupakan salah satu negeri tersebut yang banyak dari kalangan umat mungkin tidak menyadari bahwa negeri itu pernah hidup di bawah pemerintahan Islam selama 800 tahun. Sebagian besar dari mereka bahkan mungkin tidak tahu di mana letak Negara Rumania, yang hanya 275 mil dari Turki.

Di Eropa, Rumania terkenal karena Transylvania - rumah Count Dracula. Karakter ini telah diasumsikan merupakan representasi dari vampir dalam budaya Barat populer; suatu karakter yang didasarkan atas Pangeran Wallachia, Vlad III, yang kemudian dikenal sebagai Impaler tersebut. Secara historis, Vlad Dracula terkenal karena perlawanannya terhadap Khilafah Usmani dan hukuman keji yang dia timpakan pada musuh-musuhnya.

Vlad Dracula dikirim pada tahun 1475 dengan sepasukan tentara Hungaria dan Serbia untuk menguasai kembali Bosnia dari Khilafah Usmani. Sementara Khilafah Usmani mengalami kekalahan pada pertempuran awal ini, kemudian tentara Khilafah Usmani memasuki Wallachia pada tahun 1476 di bawah komando Mehmed II untuk merebut kembali negeri yang hilang itu. Pada pertempuran itu, Vlad terbunuh dan, menurut beberapa sumber, kepalanya dikirim ke Konstantinopel untuk mencegah terjadinya pemberontakan lainnya.

Menurut sumber-sumber yang banyak beredar di Rumania, Islam pertama kali muncul ketika Pemimpin Sufi Sari Saltik datang ke wilayah ini selama Zaman Bizantium. Kehadiran Islam di Utara Dobruja kemudian diperluas oleh Khilafah Usmani yang melihat terjadinya imigrasi berturut-turut. Di Wallachia dan Moldavia, dua kerajaan Danubian, zaman Usmani itu tidak terjadi pertumbuhan jumlah kaum Muslim, yang kehadirannya di sana tetap kecil. Juga pertempuran antara Khilafah Usmani dengan Keksaisaran Habsburg menyebabkan banyak kaum Muslim pindah ke jantung negeri Islam

Masjid Mangalia, masjid tertua di Rumania dibangun pada tahun 1575 oleh Esmahan (putri Sultan Salim II)
Masjid Mangalia, masjid tertua di Rumania dibangun pada tahun 1575 oleh Esmahan (putri Sultan Salim II)

Rumania kemudian muncul pada tahun 1859 sebagai sebuah kesatuan kerajaan-kerajaan Moldavia dan Wallachia. Dobruja Utara menjadi bagian dari Romania setelah Perang Rusia-Turki tahun 1877-1878. Namun selama rezim komunis, kaum muslim Rumania diberikan tindakan-tindakan keras, khususnya dilakukan pengawasan oleh negara. Kasum Muslim di Rumania berhasil mempertahankan agama mereka dan setelah Revolusi Rumania tahun 1989 mampu memulai dakwah Islam secara terbuka.

Agama Islam di Rumania dipeluk oleh hanya 0,3 persen dari penduduknya, ini sama dengan sekitar 60.000 orang saja, tetapi memiliki lebih dari 800 tahun tradisi di Dobruja Utara, sebuah daerah di pantai Laut Hitam yang merupakan bagian dari Khilafah Usmani selama hampir lima abad (sekitar tahun 1420-1878). Di Rumania saat ini, sebagian besar pemeluk Islam berasal dari etnis Tatar dan masyarakat Turki.
Sebagian besar Muslim Rumania adalah Sunni yang mengikuti mazhab Hanafi.

97% Muslim Rumania Muslim adalah penduduk dua wilayah yang membentuk Dobruja Utara: 85 % nya tinggal di Constanţa, dan 12 % di Tulcea. Sisanya terutama mendiami pusat-pusat perkotaan seperti Bucharest, Braila, Calarasi, Galaţi, Giurgiu, dan Drobeta-Turnu Severin.


Secara keseluruhan, Rumania memiliki 80 masjid, atau, menurut catatan Kementrian Kebudayaan dan Agama Rumania, ada 77 mesjid. Kota Constanţa, dengan Mesjid Carol I merupakan tempat Muftiyat, yang adalah pusat Islam Rumania; Mangalia, dekat Constanţa, adalah tempat bagi sebuah masjid monumental yang dibangun pada tahun 1525. Kedua masjid itu diakui Negara sebagai monumen bersejarah, seperti juga yang ada di Hârşova, Amzacea, Babadag dan Tulcea. Ada juga 108 kuburan Islam di Rumania.

Setelah Revolusi Rumania tahun 1989, ketika Rumania meninggalkan blok Timur Komunis rakyat Rumania memiliki kesempatan untuk menemukan Islam dan merasakan hasilnya. Saat in ada sebanyak 3.000 orang masuk Islam dan jumlah ini meningkat dari hari ke hari. Dengan menjadi mualaf mereka menghadapi masalah tertentu dalam masyarakat, dalam masyarakat yang tidak siap untuk menerima mereka. Sebagian besar kelompok di Rumania memiliki sedikit keinginan untuk mendukung kaum muslim pada umumnya. Karena alasan ini umat Islam di Rumania terpaksa mendirikan sebuah organisasi yang mampu membela dan mempertahankan kebutuhan umat di Rumania. Aliansi Rumania Islam didirikan untuk melindungi dan membela umat dan Islam di Rumania.

Ketika Islam datang ke Eropa, benua itu hidup dalam zaman kegelapan. Eropa Timur tenggelam dalam takhayul, sihir dan ilmu sihir. Islam datang dan membawa suatu keyakinan rasional yang baru yang menghilangkan wilayah itu dari kesengsaraan dan memberikan tujuan hidup bagi penduduknya. Sementara di daratan Eropa tantangannya adalah untuk membela agama ini, masarakat di Rumania dan di banyak bagian Eropa Timur membutuhkan pembebasan dari kapitalisme dan nasionalisme dan di negeri inilahlah Kaum Muslim Rumania berada di posisi terdepan untuk melaksanakan tugas yang telah dimulai oleh Nabi Muhammad SAW dan kemudian diperluas oleh Khilafah Usmani. Sementara wajah umat menghadapi isu yang sama secara global, umat Islam di Rumania berdiri bahu membahu dengan umat Islam di seluruh dunia dan menunggu hari ketika Allah memberikan pertolongan-Nya.

Ikhwan dan Akhwat dari Rumania

Sumber: Khilafah.com

Al Azhar Larang Cetakan dan Edaran Buku-buku Syaikh Ahmad Deedat

Tebing Tinggi

Sebuah laporan menyebutkan bahwa akademi riset Islam (Majma Buhuts Islamiyah) Al-Azhar, menolak peredaran dan pencetakan kembali buku-buku karya Syaikh Ahmad Deedat, yang terkenal dengan dialog perdebatannya melawan uskup di Afrika Selatan pada era tahun 80-an lalu. Buku-buku Syaikh Ahmad Deedat terkenal hampir di seluruh dunia.

Menurut laporan tersebut, penolakan peredaran dan pencetakan buku ditandatangani oleh direktorat jenderal akademi riset Islam, dan salinan surat penolakan/pelarangan itu dikirim juga ke mahkamah keamanan negara.

Dalam isi suratnya itu Majma Buhuts Islamiyah Al-Azhar menyatakan: "Dilarang menerbitkan kembali buku karya Ahmad Deedat yang dulu diterbitkan di Afrika Selatan, tidak akan diterbitkan lagi di Mesir, karena buku-bukunya mengangkat isu-isu 'sensitif' dan 'kontroversial' di negeri ini," kebanyakan buku-buku karya Ahmad Deedat 'menyerang' keyakinan umat Kristiani, seperti dilaporkan surat kabar Al Misri Al-Yaum.

Menurut laporan, akademi riset Islam Al-Azhar menganggap argumen-argumen Ahmad Deedat di dalam buku-bukunya terhadap sudut pandang AL-Quran, argumen yang lemah, dan kebanyakan buku-bukunya dapat membuat umat kristen tersinggung, dan untuk mencegah timbulnya ekses dari buku-buku Ahmad Deedat maka buku-buku tersebut dilarang diterbitkan lagi.

Laporan menunjukkan bahwa semua orang yang beriman terhadap apa yang berasal dari Quran lantas meyakininya dengan sepenuh hati, dan dapat membuktikan kembali terhadap dalil (bukti-bukti) yang terdapat dalam buku "Deedat" berdasarkan pada metode Islami untuk membongkar kekristenan, dengan perdebatan teks-teks Al quran.

Buku-buku Ahmad Deedat dan sekitar 100 buku lain dari buku-buku Ikhwanul Muslimin telah diserahkan atas nama Keamanan Negara kepada Al-Azhar untuk diminta pendapat dan hukum yang mana yang benar dan salah, dalam upaya oleh aparat keamanan Mesir mengantisipasi buku-buku Islam yang dapat memicu pemahaman radikal.

Dalam konteks yang sama, laporan surat kabar Al-Misri Al-Yaum menekankan bahwa buku-buku yang disita oleh dinas keamanan negara dan penahanan beberapa petinggi dan anggota-anggota Ikhwanul Muslimin - yang menentang rezim Mesir - dalam buku-buku yang disita tidak ditemukan adanya penyimpangan yang bertentangan dengan agama atau keimanan.

Bahkan buku terkenal karya salah seorang mantan Mursyid 'Aam Ikhwanul Muslimin Syaikh Musthafa Masyur yang berjudul "Al-Islam Huwal Hal" (Islam adalah Solusi) - sebuah slogan yang dianggap mengancam negara dan hukum, menurut laporan tersebut dalam penelitian akademi riset Islam Al-Azhar sama sekali tidak ditemukan pelanggaran terhadap undang-undang negara atau ideologi negara.(fq/islamtoday)

Sumber : http://eramuslim.com.

Dua Beranak Meninggal Dunia Akibat H1N1 DI Melaka

KUALA KUBU BARU: Seorang ibu dan anaknya yang sarat mengandung adalah dua mangsa terbaru yang meninggal dunia akibat jangkitan Influenza A (H1N1) di negara ini, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai semalam.

Beliau berkata kedua-dua wanita yang disahkan positif H1N1 itu meninggal dunia masing-masing pada Rabu dan kelmarin di Hospital Melaka.

Bagaimanapun, Liow memberitahu pemberita bahawa keadaan jangkitan H1N1 di negara ini pada keseluruhannya semakin baik.

"Saya nak yakinkan orang ramai keadaan semakin pulih. Kementerian Kesihatan lebih tahu situasi dan faham keadaan lebih baik. Sekiranya ada gelombang kedua pihak kementerian akan umum," katanya di sini.

Mengulas mengenai kedua-dua kes tersebut, Liow berkata dalam kes pertama wanita berusia 54 tahun itu meninggal dunia akibat komplikasi diabetes selepas dimasukkan ke hospital pada Selasa lepas dengan simptom Penyakit Serupa Influenza (ILI).

Wanita itu telah diberikan rawatan Tamiflu bagaimanapun masalah kencing manis yang tidak terkawal menyebabkan komplikasi 'severe metabolic acidosis' akibat kegagalan buah pinggang, jangkitan kuman lain dan kencing manis, katanya.

Liow berkata anak wanita itu pula yang berusia 29 tahun dan sedang mengandung 36 minggu dimasukkan ke hospital dengan tanda kelemasan bayi dalam kandungan.

"Pada masa yang sama, wanita itu turut menunjukkan gejala ILI dan disahkan positif H1N1. Rawatan Tamiflu dimulakan bagi menyelamatkan bayi dan pembedahan dilakukan pada hari yang sama.

"Selepas pembedahan, wanita itu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) tetapi mengalami komplikasi dan meninggal dunia semalam akibat 'Adult Respiratory Distress Syndrome'," katanya.

Beliau berkata ujian terhadap bayi wanita itu bagaimanapun negatif untuk H1N1 dan kini berada dalam keadaan stabil.

Mengulas mengenai jangkitan itu pada keseluruhannya, Liow berkata sehingga pukul 6 petang semalam seramai 26 orang telah disahkan positif H1N1, dan sebanyak 375 kes ILI sedang dirawat di hospital di seluruh negara.

Liow berkata orang ramai yang berisiko seperti wanita hamil, penghidap penyakit kronik boleh mendapatkan suntikan vaksin H1N1 di 104 fasiliti kesihatan.

Orang ramai boleh layari laman web www.moh.gov.my atau http://h1n1.moh.gov.my untuk maklumat lanjut. mStar/-