21 September 2009

"Hua She Tian Zu" : Menambah Kaki pada Ular Ketika MelukisPada Zaman Negeri-Negeri Berperang, seorang bangsawan di Negeri Chu memberikan sebotol arak kepada para pembantunya selepas upacara memuja nenek moyangnya berakhir. Ada seorang pembantu mengemukakan cadangan:

"Kita hanya diberi sebotol arak sahaja. Ini pastinya tidak cukup untuk melayan kita semua, dan hanya cukup untuk diminum oleh seorang saja. Bagaimana, kalau kita setiap orang melukis seekor ular di lantai, siapa yang paling cepat selesai melukis ular itu, akan layak minum arak ini."

Pembantu-pembantu yang lain semuanya bersetuju dengan cadangannya tersebut. Lalu, mereka mula melukis ular pada lantai.

Menurut ceritanya, ada seorang antara mereka yang paling cepat menyiapkan lukisan ularnya, dan dia ingin minum arak itu. Namun, melihat orang lain masih sibuk melukis, dia berkata dengan sombong:

"Lambatnya awak semua melukis. Aku masih ada masa yang mencukupi untuk menambah sepasang kaki pada ular dalam lukisanku."

Lalu, dia mengambil berus, dan ingin menambah kaki pada ular yang sudah siap dilukisnya pada lantai. Namun, apa yang terjadi kemudiannya sangat di luar sangkaannya. Sebelum dia siap melukis kaki pada ular itu, ada seorang yang lain sudah pun menyiapkan lukisannya. Dia pun mengambil botol berisi arak itu, dan berkata:

"Siapakah yang pernah jumpa ular yang mempunyai kaki? Yang awak lukis itu bukanlah ular. Jadi, arak ini patut aku minum."

Lalu, dia terus minum arak itu.

Melihat arak itu habis diminum, orang yang menambah kaki pada ular itu berasa amat kesal. Namun, sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna lagi.

Inilah asal usul peribahasa "Hua She Tian Zu", yang memberikan pengajaran kepada kita supaya mematuhi arahan dan mempunyai tujuan yang jelas ketika membuat sesuatu kerja, dan jika kerja itu selesai dibuat, jangan berlagak sombong, jika tidak, kita juga akan mengalami kerugian.
CRI/-

Lebih 1500 dijangka hadir di majlis bersama PERANTAU

KOTA BHARU:- Kerajaan negeri Kelantan menjangkakan lebih 1500 warga Kelantan yang tinggal di luar Kelantan akan hadir di majlis Mesra Aidilfitri Bersama Pimpinan Kerajaan negeri yang akan diadakan pada hari raya kedua ( 2 Syawal) bertempat di Dewan Konvensyen Kelantan Trade Centre(KTC) bersebelahan Stadium Sultan Muhammad ke-IV,bermula jam 8.45 malam.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Penerangan,Pembangunan Maklumat,Sains dan Teknologi Dr.Muhammad Fadzli Hassan, Majlis sebegini adalah merupakan program tahunan kerajaan negeri bagi menghargai warga Kelantan yang berada di perantauan.

"Program ini diadakan pada setiap tahun dan memasuki tahun ke tujuh belas mendapat kerjasama sepenuhnya dari PERAKAN iaitu Persatuan Anak Kelantan." ujar beliau.

"Pengisian program tersebut ialah penayangan multimedia tentang pembangunan dan pentadbiran Kelantan di bawah kepimpinan Ulamak dan Konsep Membangun Bersama Islam." katanya lagi.

Dr.Muhammad Fadli juga berkata kerajaan negeri amat berharap agar pertemuan yang diadakan pada setiap tahun ini menjadi satu jalinan kemesraan diantara hubungan kerajaan negeri dan juga rakyat negeri ini yang berada di seluruh negara.

Sementara itu menurut Pengarah Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri Kelantan Ustaz Abdul Rahman Yunus, Program sebegini melibatkan seluruh Ahli Parlimen dan Wakil Rakyat di negeri ini dan pada pertemuan tersebut anak Kelantan boleh beramah mesra bersama wakil-wakil rakyat mereka dan bertukar-tukar pendapat terutamanya melibatkan pembangunan setempat._

Harakahdaily/-

Ziarahi kubur amalan positif di pagi Syawal

KUALA LUMPUR, 20 Sept: Amalan menziarahi kubur di pagi Aidilfitri merupakan satu amalan yang positif, namun boleh bertukar kepada bida'ah jika ia dijadikan kewajiban kepada seseorang untuk melakukannya.

Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasruddin Hassan, berkata amalan menziarahi kubur itu bagi mengingatkan manusia kepada kematian, namun terdapat sebahagian ulama yang meletakkan amalan tersebut sebagai bida'ah apabila mereka mewajibkan diri mereka untuk melakukannya.

"Melainkan jika seseorang itu pulang ke kampung dan mengambil peluang menziarahi kubur orang tuanya, maka ia bukanlah satu bida'ah," jelas beliau.

Tambah Ustaz Nasruddin lagi, sudah menjadi kelaziman bagi orang ramai untuk mengenang ketiadaan orang yang disayangi pada pagi raya, dan kemudiannya melanjutkan ingatan tersebut ke tanah perkuburan dengan menziarahi pusara.

Jelas beliau, amalan tersebut bukanlah satu kesalahan memandangkan ia mengingatkan kita semua kepada kematian, selain menjadikan Syawal itu bukanlah waktu bergembira tanpa batasan.

Ustaz Nasruddin turut mengingatkan amalan di hari Aidilfitri lebih baik dan penting dengan membanyakkan takbir, tasbih dan tahmid kerana ia merupakan hari kemenangan melawan nafsu di bulan Ramadan.

Harakahdaily/-

ADUN Titi Serong menyampaikan khutbah raya di Mesjid Parit Hj.Wahab.

Drs. Khalil sedang menyampaikan khutbah Hari Raya Aidil Fitri.


TITI SERONG, 20 Sept. :- Kemeriahan hari raya pada tahun di Kampung Parit Hj. Wahab yang terletak dalam DUN Titi Serong dimulai dengan kunjungan ADUNya, Drs. Khalil Idham Lim bersama isteri dan kesemua 3 anaknya untuk berkhutbah Raya di Mesjid kampung berkenaan.

Menurut maklumat yang diperolihi, inilah hari raya yang kedua digunakan oleh Drs. Khalil untuk berhari raya bersama rakyat sejak beliau dipilih menjadi ADUN dikawasannya. Pada Hari Raya Aidil Fitri yang lepas beliau telah menyampaikan khutbah raya di Mesjid Tebuk Jawa. Hari raya yang pertama setelah menjadi ADUN digunakannya untuk berkhutbah di Puast Tarbiyah PAS di Titi Serong.

Pada kesempatan itu beliau telah gunakan untuk beramah mesra dan makan bersama dalam jamuan tahunan sempena hari raya yang dianjurkan dan menjadi tradisi mesjid berkenaan. Antara juadah yang disedia termasuklah mee dan mee hon goreng, ketupat, laksa dan beberapa jenis minuman.

Drs. Khalil juga mengedarkan kad ucapan hari raya kepada semua jemaah selepas menyampaikan khutbah raya.


Gambar keluarga di pagi raya....

Gambar keluarga dipagi lebaran di rumah ibunda di Parit Tok Ngah pagi tadi. Semuga kedatangan Syawal pada kali ini membawa erti yang lebih besar kepada keluarga Cina Islam.....

Gempa bumi 5.4 magnitude di barat daya China

BEIJING 19 Sept. - Satu gempa bumi dengan kekuatan 5.4 magnitude telah berlaku di barat daya China hari ini, tetapi tidak ada sebarang kemusnahan dilaporkan berlaku, kata Perkhidmatan Geologi Amerika Syarikat.

Gempa bumi itu meletus di kawasan sempadan antara wilayah Sichuan dan barat laut Gansu, kata Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS).

Laporan itu berkata, pusat kejadian gempa itu berlaku kira-kira 50 kilometer ke barat laut bandar Guangyuan di wilayah Sichuan. - AFP/Utusanonline.

Mercun....

ANGKARA MERCUN ... Beginilah nasib Mohamad Akmal Mohd Rozi terpaksa menahan sakit apabila terkena mercun pada kedua belah matanya dan lebih malangnya terpaksa menyambut Hari Raya Aidilfitri di Hospital Tuanku Fauziah di Kangar, Perlis. - UTUSAN/ Faizal Abu Hassan

Runtuh lagi.....

RUNTUH LAGI ... Keadaan persekitaran kawasan tempat letak kereta Pangsapuri Wangsa Height di Bukit Antarabangsa di mana berlakunya kejadian tanah runtuh kira-kira pukul 5.30 petang semalam, dipercayai berlaku disebabkan hujan lebat yang mengakibatkan cerun terbabit runtuh. - BERNAMA

Orang Yang Paling Tinggi di Dunia

Kosen mengambil gambar untuk mempromosi buku Guinness World Records 2010.Sultan Kosen, warga Turki yang diisytiharkan sebagai orang yang paling tinggi di dunia, mengambil gambar di London pada 16 September 2009.

Kosen yang tingginya 2.465 meter ini juga mempunyai dua rekod dunia yang lain, iaitu tangan yang paling besar dan kaki yang paling besar.Selamat Hari Raya, Maaf zahir dan batin.......

Allahuakbar, Allahhuakbar, Allahuakbar, walillahilhamd.....

Sempena dengan tibanya 1 Syawal,saya dengan ini memohon kemaafan kepada semua pengunjung blog cina islam diatas kekhilafan dan kesalahan yang mungkin saya lakukan , dan saya juga dengan hati yang ikhlas memaafkan kekilafan semua pihak dimasa yang lalu. Sengaja atau tidak disengajakan.

Kalaulah saya bersalah maafkanlah saya, begitu juga saya memaafkan kesalahan mereka yang melakukan kesalahan pada diri ini kerana mudah-mudahan dengan itu Syawal yang disambut punya arti yang tersendiri. Namun yang paling berarti kelak di Masyar kita tidak saling tercari-cari dek kerana sedikit kesalahan yang tidak sempat kita ucapkan kemaafan semasa hayat di dunia.

Setelah itu saya tidak lupa mengucapkan ucapan segunung terima kasih atas sokongan semua pihak atas amanah sebagai Ketua Penerangan Negeri Perak, ADUN Titi Serong, PAS Kawasan dan semua pihak lain termasuklah yang dikasihi semua pengunjung setia blog ini , atas kerjasama sokongan anda sehingga semuanya berjalan dengan lancar dan blog ini terus dipacu sesuai dengan kehendak dan keperluan semasa..

Tidak lupa kepada rakan blogger dan rakan-rakan media yang menjadi peniup semangat untuk terus memacu blog ini.

Demikianlah kalau ada kekurangan menerusi blog ini saya sekali lagi mohon kemaafan diatas ketidak sengajaan yang berlaku dalam tempoh itu.

Marilah kita sambut Hari Kemenangan ini dengan bayak mebesarkan Allah SWT dengan takbir, tasbih dan tahmid.

Sesudah menyempurnakan Ramadhan, marilah sempurnakan Solat sunat Aidil Firi dengan menhayati khutbah Hari Raya yang diperdengarkan oleh Khatib.

Sesudah itu eratkan silaturahim dengan berkunjung kerumah sanak saudara dan rakan taulan. Rapatkan hubungan yang tewlkah tetak dan pecah mudah-mudahan Syawal ini penuh berarti.

Salam AidilFiri

Dari:

DRS. KHALIL IDHAM LIM
Ketua Penerangan PAS Perak/
ADUN Titi Serong.

Tanah runtuh di Bukit Antarabangsa

KUALA LUMPUR 20 Sept. - Lagi kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa. Dalam kejadian petang semalam sebuah kereta Ford yang diletak di tempat meletak kenderaan kondominium Wangsa Heights di Jalan Wangsa 7, Bukit Antarabangsa di sini tertimbus akibat di hempap batu cerun yang runtuh. Demikian seperti berita yang dilaporkan oleh utusan online hari ini.

Berdasarkan siasatan awal, kejadian yang berlaku kira-kira pukul 5.00 petang itu disebabkan hujan lebat sejak dua hari lalu.

Timbalan Ketua Polis Daerah, Superintendan Amiruddin Jamaluddin berkata, bagaimanapun polis hanya dimaklumkan mengenai kejadian itu kira-kira 8.30 malam oleh salah seorang penghuni.

Menurut beliau, pihaknya telah memaklumkan kejadian itu kepada IKRAM dan MPAJ untuk tindakan susulan.

"Berdasarkan laporan awal, kami difahamkan kejadian runtuhan ini tidak menjejaskan struktur bangunan berhampiran," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Beliau berkata, setakat lewat malam tadi, polis belum mengarahkan mana-mana penduduk berhampiran untuk berpindah.

Himpunan AidilFitri Anak Perantau Parit Buntar.
Umat Islam Di New Zealand Sambut Raya esok.

WELLINGTON, 19 Sept :- Umat Islam di New Zealand akan menyambut Hari Raya Aidilfitri Isnin ini, menurut Persatuan Gabungan Islam New Zealand (Fianz) pada hari Sabtu.

"Anak bulan tidak kelihatan. Oleh itu Aidilfitri akan disambut pada Isnin, 21 Sept," kata persatuan itu dalam laman webnya Fianz.co.nz.

Semalam, baGi pihak Jawatankuasa Hilali Fianz, Sheikh Mohammad Amir mengingatkan umat Islam di negara ini supaya memerhatikan anak bulan Syawal hari ini, bersamaan 29Ramadan 1430 Hijrah.

Tinjauan Bernama mendapati Sheikh Mohammad Amir, iman di Pusat Islam Wellington, Kilbirnie, di sini, juga memimpin umat dalam mengerjakan sembahyang akhir tarawih sempena bulan Ramadan.

Kira-kira 30,000 orang merangkumi 42 negara daripada jumlah 3.9 juta penduduk New Zealand adalah beragama Islam.

Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di New Zealand dijangka mengadakan sembahyang Hari Raya dan majlis perhimpunan di kalangan rakyat Malaysia di premisnya Isnin ini.

-- BERNAMA