04 Oktober 2021

Fumio Kishida dipilih sebagai Perdana Menteri Jepun, bentuk kabinet baharu

 

Fumio Kishida


TOKYO: Fumio Kishida, pemimpin Parti Liberal Demokratik (LDP) yang berkuasa di Jepun, hari ini dipilih sebagai perdana menteri baru, yang ke-100 dalam sejarah politik negara matahari terbit itu.

Kishida akan  membentuk kabinet baru yang diharapkan bertujuan untuk mendorong pemulihan ekonomi sambil menjaga jangkitan COVID-19 di bawah kawalan.

Dalam persidangan luar biasa parlimen, ahli politik berusia 64 tahun itu mendapat 311 dari 458 suara di Dewan Perwakilan dan 141 dari 241 suara di Dewan Ahli Majlis, kerana gabungan yang diketuai LDP mempunyai majoriti di kedua-dua dewan.

“Ini adalah titik awal yang sebenarnya. Saya akan maju dengan tekad yang kuat, dengan resolusi yang kuat,” katanya di ibu pejabat LDP di Tokyo pagi ini.

Dalam kabinetnya, Kishida melantik 13 muka baharu ke jawatan menteri, termasuk menteri ekonomi dan dasar fiskal, Daishiro Yamagiwa dan Takayuki Kobayashi, yang akan mengambil jawatan baru untuk keamanan ekonomi dengan tanggungjawab merangka strategi nasional.

Terdapat tiga wanita di Kabinet baharu itu, iaitu menteri vaksinasi Noriko Horiuchi; menteri reformasi pentadbiran, Karen Makishima, dan Seiko Noda, menteri yang bertanggungjawab terhadap kesetaraan gender dan mewujudkan agensi baru untuk dasar anak-anak.

Bekas menteri pendidikan Hirokazu Matsuno menjadi ketua setiausaha Kabinet, dan bekas menteri alam sekitar Shunichi Suzuki akan menggantikan saudara iparnya Taro Aso sebagai menteri kewangan negara itu.

Selain itu, Menteri Luar Negeri Toshimitsu Motegi dan Menteri Pertahanan Nobuo Kishi mengekalkan jawatan mereka.

Ujian besar pertama Kishida sebagai perdana menteri adalah pada menjadi pilihan raya umum yang akan datang.

Utusan/-

Doktor temukan lebih 1kg paku, skru dalam perut lelaki

 

OBJEK ditemukan ketika pembedahan. - LRT.IT


VILNIUS: Sekumpulan pakar bedah di Lithuania terkejut selepas menemukan lebih satu kilogram (kg) paku dan skru di dalam perut seorang pesakitnya yang mengalami kesakitan.

87.6 peratus populasi dewasa divaksinasi sepenuhnya

 

KUALA LUMPUR: Sebanyak 20,513,168 individu atau 87.6 peratus daripada populasi dewasa di negara ini telah melengkapkan vaksinasi Covid-19 masing-masing setakat semalam.

Perkembangan terbaru itu menjadikan sasaran untuk mencapai 90 peratus vaksinasi dewasa kini tinggal kira-kira 2.4 peratus.

Perbankan Islam dan perbankan konvensional: Apa bezanya?

 

Semua individu tanpa mengira bangsa dan agama boleh memohon produk perbankan Islam namun, syaratnya perlu dari sumber pendapatan yang halal. (Gambar Stockvault)

Kebanyakan institusi kewangan pada masa kini menawarkan pilihan di antara konsep perbankan Islam dan konvensional untuk produk-produk kewangan mereka, dari akaun simpanan, pinjaman sehinggalah pembiayaan.

Dokumen sulit dedah akaun luar pesisir pemimpin dunia

 Siasatan dipanggil ‘Pandora Papers’  membabitkan kira-kira 600 wartawan termasuk The Washington Post, BBC dan The Guardian. - Foto AGENSI

Siasatan dipanggil ‘Pandora Papers’ membabitkan kira-kira 600 wartawan termasuk The Washington Post, BBC dan The Guardian. - Foto AGENSI

NEW YORK: Puluhan ketua negara dan kerajaan, dari Jordan hingga Azerbaijan, Kenya dan Republik Czech, menggunakan tempat perlindungan cukai luar pesisir untuk menyembunyikan aset bernilai ratusan juta dolar, menurut siasatan baru yang dilakukan oleh konsortium media ICIJ.

8,075 kes baharu COVID-19

 

- Foto fail NSTP


PUTRAJAYA: Kes jangkitan COVID-19 di negara ini terus mencatatkan penurunan apabila 8,075 kes baharu dilaporkan hari ini.

Pertambahan kes baharu itu menjadikan jumlah kumulatif meningkat kepada 2,285,640 kes.

Kerajaan Melaka tumbang, empat ADUN kerajaan tarik sokongan

 

Dari kiri: Datuk Norhizam Hassan Baktee, Datuk Seri Idris Haron,  Datuk Noor Effandi Ahmad dan Datuk Nor Azman Hassan. - NSTP/Syafeeq Ahmad
Dari kiri: Datuk Norhizam Hassan Baktee, Datuk Seri Idris Haron, Datuk Noor Effandi Ahmad dan Datuk Nor Azman Hassan. - NSTP/Syafeeq Ahmad


MELAKA: Bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron, bersama tiga lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) dan Bebas mengumumkan menarik sokongan terhadap kerajaan negeri pimpinan Datuk Seri Sulaiman Md Ali, berkuat-kuasa hari ini.

Gol luar biasa dari Salah

 GOL mengagumkan dari Salah. -FOTO AFP

GOL mengagumkan dari Salah. -FOTO AFP

London: Jurulatih Liverpool, Jurgen Klopp berkata bahawa peminat akan mengingati gol yang dihasilkan Mo Salah ketika menentang Manchester City untuk satu tempoh 60 tahun.

"Jika Cristiano Ronaldo atau Lionel Messi mereka katakan itu bertaraf dunia. Salah menjaringkan gol itu kerana dia bertaraf dunia."

Sabah benarkan majlis perasmian kerajaan, swasta mulai hari ini

  Datuk Masidi Manjun.

Datuk Masidi Manjun.

KOTA KINABALU: Sabah membenarkan majlis rasmi kerajaan dan swasta termasuk perasmian dan bengkel mulai hari ini.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri Datuk Masidi Manjun, berkata kebenaran itu adalah mengikut syarat iaitu semua yang hadir lengkap divaksin dengan kapasiti 50 peratus ruang premis.

China julang Piala Sudirman

 Pemain perseorangan lelaki China, Shi Yuqi (kanan) berjaya menyumbang satu mata buat pasukan itu selepas menewaskan Kento Momota dalam aksi final Piala Sudirman sebentar tadi. Gambar ihsan BWF

Pemain perseorangan lelaki China, Shi Yuqi (kanan) berjaya menyumbang satu mata buat pasukan itu selepas menewaskan Kento Momota dalam aksi final Piala Sudirman sebentar tadi. Gambar ihsan BWF

KUALA LUMPUR: China membuktikan pasukan itu masih kuasa besar badminton dunia apabila merangkul gelaran Piala Sudirman buat kali kedua berturut-turut dan ke-12 secara keseluruhan selepas menewaskan Jepun 3-1 dalam aksi final di Vantaa, Finland, sebentar tadi.

Boleh ke luar negara tanpa mohon MyTravelPass

 

KUALA LUMPUR: Rakyat dibenarkan ke luar negara tanpa perlu memohon MyTravelPass selepas program vaksinasi negara melalui Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) mencapai kadar 90 peratus.