06 Oktober 2008

Hampir 10,000 hadir hari terbuka Pakatan Rakyat ParitBuntar.

PARIT BUNTAR , 5 Syawal :- Hampir 10,000 orang telah menghadiri Hari Terbuka Pakatan Rakyat Parit buntar yang diadakan di perkarangan Pusat Khidmat ADUN Titi Serong di Taman Wawasan disini hari ini. Program tersebut mengabungan PAS Kawasan Parit Buntar, Ahli Parlimen Parit Buntar, ADUN Titi Serong dan ADUN Kuala Kurau sebagai penganjurnya.

Menurut Pengarah program, Ust. Ahmad Ismail inilah kali pertama program Hari Raya diadakan dengan mengabungkan semua wakil rakyat yang menang di Parit buntar dari PAS dan PKR. sambil mengucapkan terima kasih kepada yang hadir beliau berharap program seumpama itu diteruskan dimasa akan datang.

Hadir sama dalam majlis itu ialah Exco Kerajaan Perak, YB. Hj. Mohd. Zainuddin Mohd. Yusof dan isteri, YB. Tai Sing Ng dan isteri, ADUN yang hadir pula ialah Gunung Semanggol, YB. Ramli Tusin, Selingsing, YB. Hussin Din, dan dan Pokok Asam, Yee Seu Kai. Selain itu kelihatan hadir sama SU DAP Pulau Pinang, Cikgu Teoh


Exco Agama semasa meberikan ucapan mengatakan pada masa sekarang rakyat telah menolak perjuangan yang berasaskan kelompok dan puak. konsep "pecah dan perintah" yang dibawa oleh BN telah ditolak oleh rakyat.


Sambil mejelaskan dasar-dasar yang telah dan akan dilaksanakan , Beliau juga menegaskan teras kerajaan yang ada sekarang adalah memberikan kebajikan kepada rakyat tanpa mengira kelompok, kaum dan agama.

Ahli PAS jangan jadi pembangkang - ADUN Titi Serong

PARIT BUNTAR, 2 Syawal : Ahli PAS diminta tidak bertindak seperti pembangkang sebaliknya menjadi penyokong kepada kerajaan negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat.Kebelakangan ini ada ahli PAS bertindak seperti pembangkang apabila mempertikaikan dan mempersoalkan wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat. Demikian ucapan Drs Khalil Idham Lim ADUN Titi Serong semasa berucap di majlis Himpunan Anak Perantauan di sini.

"ada yang bertanya saya di mana saya dapat duit untuk sumbangan yang saya berikan kepada rakyat dalam kawasan saya. Tidak sedarkah mereka, kita kerajaan negeri. Jadi tentulah peruntukan kerajaan negeri ". Tegas Drs Khalil Idham.

Beliau yang juga Pengerusi Penyokong Kerajaan (BBC) Perak memaklumkan bahawa kerajaan negeri akan menambah peruntukan kepada setiap wakil rakyat pada tahun hadapan. Justeru rakyat di kawasannya boleh membuat permohonan kepadanya sekiranya memerlukan sumbangan.

Drs Khalil Idham juga menjelaskan kepada anak perantau yang hadir pada malam itu tentang stiuasi politik yang berlaku di negeri Perak terutamanya isu yang melibatkan tuduhan rasuah terhadap 2 Exco Perak dari PKR.

Majlis Himpunan Anak Perantauan yang diadakan di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin menarik kehadiran yang menggalakkan dari anak perantau yang pulang berhari raya dikampung. Lebih 100 orang perantau hadir ke majlis yang dianjurkan oleh Dewan Pemuda PAS Parit Buntar.

Wakil Persatuan Anak Perantau Perak (Penaja) turut dijemput berucap menerangkan tentang Persatuan Anak Perantau Perak yang baru ditubuhkan. Beliau berharap semua anak perantau yang hadir pada majlis ini memberi sokongan kepada persatuan ini dengan menjadi ahli kepada persatuan ini.

Sementara itu, semasa sesi dialog seorang anak perantau Sdr. Mohd Firdaus meminta Dewan Pemuda mengusahakan penubuhan Persatuan Anak Perantau yang dicadangkan semasa himpunan pada tahun lepas.

Menurut Khairulzami Muhammad Ketua Pemuda Parit Puntar, tahun ini adalah tahun kesepuluh Dewan Pemuda menganjurkan majlis ini. Dewan Pemuda akan meneruskan agenda tahunan ini bagi merapatkan hubungan anak perantau dengan Dewan Pemuda.

Menurutnya lagi, anak-anak perantau boleh mengikuti perkembangan politik terutamanya aktiviti PAS Parit Buntar dalam laman PAS Parit Buntar. Mereka juga boleh menyalurkan pandangan dan sumbangan mereka melalui laman ini.

Majlis pada malam itu diakhiri dengan bacaan doa dan jamuan raya. Pelbagai juadah seperti lemang, nasi himpit, bihundan kueh raya disajikan kepada anak perantau yang hadir.

Sdr. Khairulzami juga mengucapkan terima kasih semua yang terlibat menjaya himpunan ini terutamanya anggota Unit Amal Parit Buntar yang menjadi mentara pada malam itu.