11 Disember 2013

Merajuk gaji tidak dibayar

7 Safar 1435H. [MOD] -
PARIT BUNTAR - Disebabkan merajuk gaji bulanannya tidak dibayar hampir setahun, seorang kakitangan berstatus kontrak sebuah sekolah, di sini didakwa menghilangkan diri sejak seminggu lalu.


Sebelum didapati hilang, Mat Taib Mustaffa, 63, yang bekerja sebagai pembantu pejabat sekolah sejak lebih 10 tahun lalu, memaklumkan ahli keluarga ingin keluar sebentar ke pekan Parit Buntar pada jam 10 pagi, 1 Disember lalu.

Kes menyamar kerabat raja dibicara 10 Feb

7 Safar 1435H. [MOD] -
GEORGETOWN: Mahkamah Majistret di sini hari ini menetapkan 10 Feb depan sebagai tarikh perbicaraan kes seorang lelaki yang menyamar kerabat Raja Kedah.

Majistret Sri Pracha Nanthini Balabedha menetapkan tarikh itu selepas tertuduh, Roshidi Fadzil, mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan. 

Khazanah hulur RM10 juta

7 Safar 1435H. [MOD] -
Nusajaya: Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) akan menyalurkan peruntukan RM10 juta bagi membantu mangsa banjir di seluruh negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, sumbangan itu akan digunakan untuk memulihkan kawasan yang terjejas akibat banjir selain persediaan menghadapi bencana itu pada masa depan.
“Perkara ini diputuskan menerusi Mesyuarat Lembaga Pengarah Khazanah sebentar tadi (semalam).

Sudahlah harga barang naik, denda hilang MyKad naik juga?

7 Safar 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Cadangan pihak kerajaan meningkatkan kadar hukuman terhadap individu yang didapati bersalah menghilangkan kad pengenalan MyKad mereka tidak begitu realistik. 


Menurut Yang Dipertua PAS Miri, Jofri Jaraiee, tiada siapa pun suka atau sengaja menghilangkan MyKad.

Desas desus tol naik: BN tambah bebanan rakyat

7 Safar 1435H. [MOD] -
SHAH ALAM: Kerajaan pusat diingatkan tidak sesuka hati menaikkan kadar tol selepas kenaikan beberapa harga barang dan perkhidmatan yang berlaku dalam tempoh singkat.


Ketua Biro Pelaburan dan Perdagangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Wong Chen, berkata jika benar kerajaan pusat berhasrat menaikkan kadar tol, mereka diminta untuk mendedahkan terma perjanjian konsesi kepada umum dan jangan menggunakan alasan tidak masuk akal.

Mangsa banjir T’ganu meningkat, Pahang reda, Johor kekal

7 Safar 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR:  Keadaan banjir di Terengganu malam tadi menyaksikan peningkatan jumlah mangsa dipindahkan manakala situasi di Pahang semakin reda dan Johor tidak berubah.

           
Di KUALA TERENGGANU, jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan meningkat kepada 14,643 orang berbanding 12,460 pada sebelah petang semalam.

Penduduk Hulu Besut bersiap hadapi banjir

7 Safar 1435H. [MOD] -
BESUT:  Penduduk di daerah ini mula bersedia menghadapi banjir selepas paras air Sungai Besut didapati naik dan melimpah ke jalan selepas hujan turun tanpa henti sejak malam kelmarin.

               
Tinjauan Bernama di kawasan Hulu Besut semalam mendapati kebanyakan kawasan rendah di beberapa kampung seperti Kampung La, Keruak, Belaoh, Pasir Akar dan Durian Telur yang terletak di pinggir Sungai Besut mula digenangi air.

Rumah pusaka tinggal tangga

7 Safar 1435H. [MOD] -
KEMAMAN: Bagaikan tsunami kecil apabila sebuah rumah dihanyutkan arus sejauh hampir 100 meter dan hanya meninggalkan tangga di kediaman asal seorang buruh yang dilanda banjir di Kampung Air Putih, Chukai, dekat sini.

Abdul Azam Mat Aris, 54, kini bukan sekadar hanya tinggal sehelai sepinggang malah sudah tidak berbumbung lagi apabila air naik mendadak sehingga meranapkan rumah pusaka didiaminya, sejak berusia lapan tahun.

S'pura terus buru perusuh, haramkan alkohol

7 Safar 1435H. [MOD] -
Pemangku Perdana Menteri Teo Chee Hean berkata polis telah menangkap beberapa orang lagi yang terbabit dalam rusuhan malam hari Ahad lepas di Little India.  


Katanya, siasatan akan diteruskan supaya mereka yang telah melanggar undang-undang dikendalikan dengan tegas dan adil sejajar undang-undang.