07 Mac 2010

Sekretariat Wanita Pakatan Rakyat Perak dilancarkan

21 Rabiul Awwal 1431H.
http://demokrasi93.blogspot.com/Pakatan Rakyat negeri Perak mencatat satu lagi sejarah apabila berjaya menganjurkan Pelancaran Sekretariat dan Himpunan Wanita Pakatan Rakyat Perak pada 6 Mac 2010, hari Sabtu bertempat di Hotel Hillcity, Ipoh. Ia telah bermula pada jam 8.00 pagi.

Himpunan yang diadakan buat julung kali ini telah berjaya mengumpulkan tenaga-tenaga wanita PR di seluruh negeri Perak yang mewakili PAS, PKR dan DAP.


Nyanyian lagu tema ketiga-tiga parti PR.

Menurut Pengarah Program, Ustazah Bariah Alang Sapri yang juga merupakan Ketua Dewan Muslimat PAS Perak, antara objektif penubuhan Sekretariat Wanita PK Perak adalah untuk meneruskan kesinambungan semangat setiakawan ketiga-tiga parti komponen PR Perak di samping ia menjadi platform untuk merangka program-program melibatkan wanita dengan lebih tersusun dan berkesan.


Aiman Athirah Aljundi turut hadir..


YB Haji Mohd. Anuar Sudin antara tetamu khas yang hadir.

Antara para tetamu khas yang diberikan kesempatan menyampaikan ucapan ialah pimpinan wanita/muslimat peringkat pusat masing-masing. Dewan Muslimat PAS Pusat diwakili oleh Puan Salbiah, Wanita PKR Pusat diwakili YB Rodziah Ismail dan Wanita DAP Pusat pula diwakili oleh YB Leong Lee Meng.


Ucapan perasmian oleh DS Hj. Nizar.


Dato' Ngeh menyampaikan ucapan.


Sdr. Mustafa Kamil Ayub berucap mewakili PKR.

Kemudian, para perwakilan mendengar ucapan daripada Dato' Ngeh Kor Ham. Manakala Perasmian Penutupan telah dilakukan oleh YB Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Jamaluddin.

Pada akhir program, kesemua perwakilan membaca ikrar di mana antara lain isi ikrar tersebut ialah berjanji akan berusaha gigih untuk mengembalikan semula kuasa kerajaan negeri kepada PR untuk meneruskan agenda sebagai sebuah kerajaan yang adil dan telus.

Majlis telah bersurau kira-kira pukul 1.00 petang.

ar_rawa


Pelancaran Sekretariat Wanita PR Perak: Perasmian oleh Dato Seri Haji Nizar

21 Rabiul Awwal 1431H.
http://ajijoi.blogspot.com

IPOH 6 MAC: Perasmian dan pelancaran Sekretariat Wanita Pakatan Rakyat Perak telah dilakukan dengan penuh bersejarah oleh Dato Seri Nizar Jamaluddin di sebuah hotel terkemuka di sini.

Di dalam ucapannya, Dato Seri Haji Nizar telah mengutarakan betapa
peri pentingnya peranan yang dimainkan oleh wanita Pakatan Rakyat
dalam memperjuangkan kebajikan wanita di negeri Perak

Beliau juga turut berterima kasih kerana wanita
Pakatan Rakyat telah bersama-sama dengan pimpinan
turun ke padang untuk memberikan penjelasan mengenai
suasana yang berlaku di dalam negera serta
negeri Perak khususnya

Kaum wanita di negeri Perak telah digesa untuk bangun
bagi meneruskan perjuangan dalam membebaskan
pemikiran dan hak mereka

Upacara perasmian dijalankan dengan secara simboliknya
apabila Ketua-ketua wanita daripada parti-parti Pakatan
Rakyat menyerahkan bendera mereka kepada Dato Seri Haji Nizar.
Kelihatan Ketua Muslimat PAS Perak, Hajjah Bariah Alang Sapri
menyerahkan bendera PAS kepada Dato Seri Haji Nizar Jamaluddin

Puan Fathmawathy mewakili Wanita Keadilan Perak

Ketua Wanita DAP menyerahkan bendera


Bacaan ikrar

Diketuai oleh Saudari Siti Aisyah, salah seorang daripada
Sekretariat Wanita Pakatan Rakyat Perak
Semangat jitu yang dilaungkan bersama oleh Wanita Pakatan Rakyat Perak

PKR pecat Zulklifi Noordin

20 Rabiul Awwal 1431H.

Ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Noordin dipecat daripada PKR hari ini.

Perkara tersebut diumumkan Setiausaha Agungnya Saifuddin Nasution Ismail pada sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya petang tadi.

Timbalan Presiden PKR Syed Husin Ali, Naib Presiden Mustaffa Kamil Ayub, Ketua Penerangan Latheefa Koya dan Pengarah Strategik Tian Cua turut hadir. Bagaimanapun, ketua umummnya Datuk Seri Anwar Ibrahim dan presiden parti Datuk Seri Wan Azizah Ismail tidak turut serta dalam sidang media tersebut.

Sehubungan itu, Zulklifi juga diminta mengosongkan kerusi parlimen Kulim-Bandar Bharu yang dimenanginya pada pilihan raya umum 2008.

Bagaimanpun Zulklifi dibenarkan membuat rayuan dalam tempoh 14 hari berhubung pemecatan itu.

Dua hari lalu, Zulkifli dihadapkan ke lembaga jawatankuasa dispilin PKR tetapi bertindak keluar selang sejam kemudian.

'Kesalahan berulang-ulang'

Beliau dihadapkan ke jawatankuasa itu bagi memberi penjelasan berhubung bidasannya terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan membuat laporan polis ke atas ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Zulklifi mendakwa panel yang sepatut menentukan masa depannya hari ini sepatutnya dianggotai oleh orang Islam kerana ia membabitkan penggunaan isu kalimah Allah dan agama Islam.

Dakwaannya itu bagaimanapun ditolak dan menurut setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution, kes Zulklifi tidak kena mengena dengan isu kalimah Allah.

Dalam sidang media selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat PKR selama kira-kira 3 jam setengah, Saifudin menjelaskan, keputusan terhadap Zulkifli dibuat secara sebulat suara selepas mempertimbangkan pelbagai aspek, termasuk kesan "kesalahan yang berulang-ulang" yang dilakukannya dan kesannya terhadap parti.

Saifuddin berkata, surat bagi memaklumkan keputusan tersebut akan dimaklum kepada Zulkifli pada Isnin ini melalui pelbagai surat, faks dan e-mel.

Menurut Saifuddin, Zulkifli disabitkan bersalah kerana membuat laporan polis terhadap wakil rakyat PAS Khalid Samad dan ekoran kenyataannya yang dibuat dalam sebuah wawancara di TV3 sebelum ini, antarnaya berbentuk serangan terhadap dasar dan pendirian parti serta kemampuan Pakatan Rakyat.

Kulim diselia Gobalakhrisnan

Saifuddin berkata, selepas tempoh rayuan tamat, sekiranya rayuannya ditolak, PKR akan mendesak ahli parlimen kontroversi itu mengosongkan kerusi parlimen kawasan tersebut kerana kemenangannya sebelum ini diperoleh atas tiket PKR.

Ditanya tindakan PKR sekiranya Zulkifli enggan berbuat demikian, Saifuddin hanya berkata, beliau yakin, sebagai ahli parlimen yang bertanggungjawab dan faham nilai integriti dan kewibawaan, beliau akan akur pada desakan tersebut.

Sementara itu, katanya, PKR juga menugaskan pemimpinanya menjaga kebajikan kawasan di mana wakil rakyat mereka berpaling tadah.

Beliau menambah, wakil rakyat Padang Serai N Gobalakhrisnan selepas ini akan ditugaskan menjaga kawasan Kulim-Bandar Baharu. Awar di Nibong Tebal, Yusmadi Yusoff (Balik Pulau) ditugaskan di Bayan Baru dan Dr Lee Boon Chye (Gopeng) di Bagan Serai.

Sementara Zulkifli ketika dihubungi Malaysiakini sejurus selepas keputusan tersebut diumumkan enggan mengulas lanjut kerana bercadang mengadakan sidang media khas mengenai perkara itu lewat petang ini. Malaysiakini/-

Kegopohan dan kecetekan akal punca kemusnahan matlamat Pakatan Rakyat

20 Rabiul Awwal 1431H.
Muhammad Nuruddin Bashah

Dalam usaha menggapai kemenangan dan kejayaan dalam perjuangan, terlalu banyak ranjau dan duri yang bakal menapis sebahagian pejuang kebenaran sehingga tapisan ini menjadi indikator pemilihan pejuang yang sejati di kalangan sebilangan besar petugas kebenaran.

Sejak pasca merdeka lagi rakyat malaya di perkotak katik minda mereka oleh pihak pemerintah. Kata Ustaz Amaluddin bekas pemimpin pusat PAS, “ Sesungguhnya ini adalah hakikat yang mana rakyat terbanyak tidak mengerti dan memahami kerana tidak cukup penerangan dari pemimpin mahupun kementerian sebagai penerangan sebagai rakyat merdeka….Rakyat tidak tahu tentang politik dan perbezaan faham politik. Rakyat tida tahu membezakan bezanya kerajaan dengan parti politik. Rakyat diajak menganggap bahawa kesemua ucapan menteri adalah baik” Amaluddin Darus dalam Mahu kemana Kita 1979.

Ditambahi dengan benih statik dan pasif terhadap perubahan, kaum melayu di Malaysia lebih senang dengan status quo selagi mana kondisi semasa tidak menganggu periuk nasik mereka, anak isteri mereka atau tepi kain mereka. Biar siapa pun memerintah ia tiada kena mengena dengan hal mereka. Tradisi memperbodoh rakyat ini adalah resepi kebanyak empirelis dunia sejak abad ke19 lagi dan diteruskan oleh parti-parti politik asuhan penjajah.

Akibatnya rakyat Malaysia menjadi ‘jakun’ dan resah jika ada perubahan kerajaan negeri. Belum bercakap soal mengubah perlembagaan, hanya mengubah undang-undang enakmen negeri pun sudah bercelaru teruk. Kita tidak memahami apa itu politik demokrasi yang diterima pakai oleh seluruh masyarakat.

Rakyat diperbodoh oleh UMNO sehingga jika rakyat memilih selain UMNO, mereka akan menolak raja dan sultan sedangkan ia hal yang jau berbeza. Raja dan Sultan itu lambang negara. Parti yang menang pula menguasai negara. Mereka bukan ketua negara, hanya mengetahui kerajaan sahaja. Jika Pakatan rakyat menang sekalipun, mereka tidak akan boleh menghapus Yang Dipertuan Agong apatahlagi melantik Agong secara suka hati sahaja.

Dalam hal ini kita melihat sendiri sindrom gopoh beberapa petugas kebenaran. Selama ini berjuang untuk menentang penyelewengan agama dan kehormatan agama yang dilakukan oleh UMNO. Bersetuju dengan PAS untuk bersama membersihkan agama. Setuju itu menjadi tangga; dan hilang apabila PAS bersetuju bersama PKR dan DAP menubuhkan kerajaan. Beberapa insiden pertembungan islamofobia di kalangan DAP dan PKR, fahaman bukan Islam yang ada di kalangan ahli PKR dan DAP dianaggap merosakkan perjuangan PAS. Lalu mereka mengambil keputusan membantai dasar PAS, menuduh PAS tidak lagi berjuang untuk Islam. Justeru mereka mula ingin menjatuhkan kerajaan PR. Malang lagi bila beberapa kelompok yang mengaku berjuang kebenaran sanggup sei sekata dengan UMNO membantai kerajaan Pulau Pinang.

Tanpa mereka sedari mereka membantu menyubur kuat nilai perkauman dan menjauhkan terus usaha untuk menegakkan ekonomi adil, rasuah sifar serta penghapusan undang-undang zalim dan pembaipulih siste kehakiman negara ini.

Baik, jika PR ingin dijatuhkan, siapa pula ingin mereka naikkan? BN dan UMNO? Bukankah dahulu mereka juga mengiayakan kezaliman BN? Mengapa hanya sedikit kepincangan dalam PR ingin dinaikkan semula hegemoni BN yang jauh lebih zalim? Nyata petugas kebenaran ini pragmatik tidak bertempat. Malah jahil berkenaan masa depan Islam dan sosiobudayanya. Amarah bila ada penghinaan terhadap islam tetapi hanya membela agama untuk jangka pendek.

Rakyat disogok dengan maklumat palsu hampir setiap minit di media perdana negara. Kini bukan sekadar pihak media tunggangan parti BN yang memeprbodoh rakyat, malah ada beberapa pihak pejuang kebenaran juga terkesima dengan fakta-fakta hina yang dikeluarkan oleh media negara kita ini. Daripada isu maulidur rasul sehinggalah kepada nama Allah.

Sepatutnya beberapa petugas kebenaran yang sekian lama memerangi kezaliman bersabar untuk melihat potensi PR membenteras kezaliman dan mengagih kekayaan kepada yang BERHAK. Bukan mereka menjadikan isu Maulid, isu nama Allah, isu gerai roboh sebagai bahan utama untuk mereka hancurkan maslahah yang begitu susah dicapai iaitu menjatuhkan BN di beberpa negeri. Contohnya di Pulau Pinang. Hegemoni BN Gerakan cukup lama di sana. Masakan cukup menilai kerja buat Guan Eng dalam beberapa bulan sahaja? Hebatnya pejuang melayu di Pulau Pinang tak tergamak mereka menawar diri membela gadis melayu yang dirogol seperti Guan Eng seorang Cina lakukan.

Kini suasana menjadi cukup sedih bila melihat kenyataan gopoh beberapa pejuang kebenaran yang sememangnya memiliki track record memperjuangkan kebenaran. Akibat kegopohan mereka, mereka menajdi alat kepada mudharat BN yang tanpa mereka sedari telah mereka bina semula. Benar sungguh pesan As Syahid Imam Al Banna, jika ingin memetik buah dakwah yang belum masak, jangan bersama Ikhwanul Muslimin. Memang jelas individu gopoh di negara ini tifak berjamaah. Tiada tarbiah yang mengawal pendirian mereka. Melohat kebenaran dalam kaca mata yang cukup dekat, pendek dan singkat. Jika kenal rangka didikan Ikhwan, mereka akan sedar mereka punca kejatuhan kebenaran yang mereka junjung.

Sewajarnya dalam tempoh usia Pakatan Rakyat, para pejuang kebenaran bukan berbincang ingin melihat kepincangan kerajaan baru dan menghukum melulu, jangan pula ambi peluang untuk memperkayakan diri, sebaliknya ambil lah peluang ini untuk belajar memerinta negeri. Enakmen negeri perlu diperhalusi. Selok belok kerajaan tempatan juga perlu difahami. Cara mengurus ekonomi dan membuat cegah rintang perlu dipelajari juga. Inilah peluangnya yang selama ini dikawal oleh BN. Mereka sahaja yang megetahui selok belok kerajaan kerana sejak dibina negara bangsa ini, hanya BN yang memegang komplek pentadbiran di serata negara. Kini marilah belajar. Tidak guna menghafal dan berhujah dengan ribuan hadis jika ilmu praktikal dan seni santuni sosial kita gagal!

Di Amerika dan Britain, peralihan kerajaan adalah hal biasa. Jika ada peralihan kerajaan, kerajaan tempatan boleh akur dengan mudah kerajaan pusat yang baru. Tidak seperti Malaysia. Di sini, jika berubah kerajaan, penghulu, DO dan YDP Majlis Bandaran masih berkiblatkan kerajaan lama serta gila talak dengan pentadbiran lama. Mereka lupa ini negara demokrasi, setiap pilihanraya perlu bersedia untuk pindah kerusi.

Lihat sahaja pendedahan sarjana seperti Barraclough (1984), Case (1993), Jesudason (1995) dan lain-lain bahawa kemenangan Perikatan diikuti oleh barisan Nasional adalah melalui penguatkuasaan beberapa akta yang menajdi imunisasi kepada BN seperti ISA dan OSA. Tidak hairan juga agenda memberi maklumat yang berat sebelah menjadi agenda utama untuk penerusan mandiri legasi BN dan UMNO khususnya.

Akibatnya rakyat menjadi bebal dan sukar berubah terutama kaum melayu. Apabila perubahan mulai menjelma, kaum melayu muda pula diajak untuk menjadi perkauman melalui kempen chauvinistik perkauman dan sebagainya walaupun retorik 1Malaysia dicanangkan.

Jika hanya rakyat biasa terpengaruh mungkin hal biasa, tetapi malang seribu malang apabila pejuang yang mengaku meperjuang kebenaran dan agama turut terjerat dengan kempen indah UMNO yang bermotifkan menggencat sokongan massa kepada PAS dan PR.

Menurut Ir Syamsu Hilal (2001) dari Indonesia, pemerkasaan pembinaan petugas Islam yang terdidik melalui latihan berjemaah adalah wajib untuk mengelak kerosakan matlamat utama gerakan islam. Penyertaan PAS dalam PR pasti memiliki matlamat menjatuhkan kemudaratan UMNO dan BN. Matlamat ini amat dangkal difahami oleh segelintir penyokong atau pemimpin yang tidak masak dengan sistem berjemaah yang diamalkan oleh PAS.

Malang bila petugas kebenaran jahil sunnah siir (kerahsiaan) dan hazar (berhati-hati) yang rasul wariskan. Kelemahan memahami tarbiah amniyyah (keselamatan dan strategik) cara Rasul menyebabkan ramai yang sanggup membelakangkan kehendak parti dan pemimpin hanya semata-mata menjuarai isu tertentu walaupun pada zahirnya kelihatan ia benar. Membelakangkan syura dan suara ramai dalam gerakan menyebabkan segelintir yang cukup ‘kuat beragama’ membelakangan PAS yang kini dikatakan ‘getik’ bergaul dengan PKR dan DAP yang bukan beradasar Islam (kata mereka). Kelemahan ini diambil peluang oleh BN untuk melemahkan saf kekuatan ketumbukan Islam dalam PR. Bukankah ia mudharat yang lebih besar!

Dalam hal melompat parti, selain isu amanah dan pendidikan insan diberikan kepada calon PR, nasihat ustaz Amaluddin Darus dahulu juga boleh diambil kira. Beliau selalu menulis dalam banyak buku dan makalah betapa perlunya calon muslim diajar tahu beragama. Pada beliau tidak faham apa itu agama dan perjuangan mneyebabkan calon mudah dibeli oleh pihak musuh. Sikap mudah dibeli inilah punca keruntuhan kerajaan Abbasiyyah malah pernah meruntuhkan Empayar Melayu pada 1511 dahulu.

KATAK MELOMPAT LAGI ......

20 Rabiul Awwal 1431H.
OLEH: JJ Anak Desa (joharapat.blogspot.com)

Katak melompat lagi di Perak, kali ini katak melompat di Bagan serai. setelah mengisytiharkan keluar dari PKR, bermacam alasan diberikan oleh Ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzil Samsuri.

Beliau menjadi Ahli Parlimen ketiga PKR yang berbuat demikian setelah Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim dari Bayan Baru dan Tan Tee Beng dari Nibong Tebal.

Mohsin berkata, punca utama beliau bertindak keluar didorong oleh pendirian parti mengenai kalimah Allah yang dilihat bercanggah dengan prinsipnya.
Kepercayaan dan keyakinan yang beliau letakkan pada perjuangan PKR dan Pakatan Rakyat khususnya dalam mengembalikan kedudukan khusus Islam telah terhakis dengan perkembangan terbaru berkaitan Islam.:

"Atas nama Allah, saya ingin mengumumkan mahu keluar dari PKR,? katanya dalam sidang media bersama bekas Setiausaha Agung PKR, Datuk Salehuddin Hashim semalam.

Beliau juga menyatakan tidak berupaya untuk melaksanakan tanggungjawab dengan baik berikutan masalah dalaman dan sabotaj dalam parti.

Itulah alasan yang diberikannya. Mohsin boleh beri berbagai alasan untuk mengiyakan tindakannya. Ternyata beliau kini pengkhianat kepada parti dan pengkhianat kepada pengundi di kawasannya khususnya masyarakat Banjar (kulaan) yang telah memberikan kemenangan kepadanya.

Tindakan Mohsin meninggalkan PKR dan mengumumkan sebagai wakil rakyat bebas menghangatkan suasana politik di negeri ini. Tetapi bagi ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim,ianya tidak mengejutkan malah sejak kebelakangan ini berita bertiup kencang mengenai beliau tersenarai sebagai Ahli Parlimen yang akan menjadi katak.

Beliau menyifatkan Mohsin bertuah kerana dipilih menjadi calon PKR yang bertanding di kerusi Parlimen Bagan serai. sebelum ini Parlimen Bagan Serai adalah parlimen yang secara tradisinya ditandingi oleh calon PAS

Oleh kerana itulah pengundi Parlimen Bagan Serai tidak lepas dari sekelompok besar mereka adalah pengundi dari keturunan banjar atau lebih populer dengan panggilan `kulaan'. Ini berrmakna Mohsin menang kerana sokongan kulaan .

Adalah mustahil Mohsin boleh menang tanpa sokongan kuat para kulaan. Kerana itulah meninggalkan Pakatan Rakyat dan PKR adalah bermakna mengkhianati amanah yang telah diberikan oleh rakyat.

Sehubungan itu sewajarnya Mohsin meletakkan jawatan dan memberi laluan kepada pengundi di Bagan Serai untuk mengundi kembali.

"Memanglah dia tidak boleh bertanding tetapi demi maruah dia boleh menaja seorang calon dan berkempen habis habisan, jelas Khalil.

Sementara itu Mantan Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Ahmad Awang dalam kenyataannya kepada Malaysiakini memberi masa tujuh hari kepada Ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri untuk mengosongkan kerusinya ataupun menghadapi tindakan dikenakan solat hajat supaya dihukum oleh Allah.

Ahli Majlis Syura Ulama PAS itu berkata pihaknya akan menganjurkan solat hajat selama tujuh hari tujuh malam supaya Mohsin diberikan hukuman setimpal kerana mengkhianati perjuangan.

Bentuk hukuman tersebut, biarlah Allah sahaja yang menentukannya, kata Utaz Ahmad Awang.

Ahmad berkata, tempoh tujuh hari yang diberikan kepada Mohsin untuk meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat bermula semalam apabila pengumuman itu dibuat.

Beliau juga mengajak pengundi kawasan itu, penyokong PAS sekitar kawasan Parlimen berkenaan dan kira-kira seribu pelajar daripada sebuah pusat pengajian agama yang diasaskannya di Perak bagi menyertai solat tersebut.

Mengimbau semula detik-detik ketika Mohsin dipilih sebagai calon bagi Pakatan Rakyat, ketika itu Ahmad berkata, bukan sahaja pengundi, tetapi penyokong PAS juga tidak mengenalinya.

Semua orang tanya siapa beliau,? Pihaknya bertungkus lumus berusaha bagi memastikan Mohsin menang.

"Saya (sendiri) cakap pada pengundi-pengundi, kalau tuan-tuan undi Mohsin, samalah macam tuan-tuan undi saya,"katanya.

Aduhai Mohsin, ke mana kamu mahu lari. seluruh pengundi Parlimen Bagan Serai sudah marah, geram dan cukup kecewa dengan gelagat yang engkau cipta sendiri. Berani ke Mohsin balik ke Bagan Serai, jumpa dengan Kulaan di sina? Rasanya tidak berani, Jika dahulupun jarang lawat kawasan, lepas ini pastinya ghaib tidak nampak mukanya di Bagan Serai. Orang ramai kutuk kamu, orang ramai benci kamu. Orang ramai buat solat hajat mohon Allah menghukum kamu kerana khianat kepada pengundi. Di mana kamu hendak muka.

Tindakan Mohsin meninggalkan PKR dan menjadi wakil rakyat bebas cukup menguris hati pengundui pengundi di kawasan ini khususnya masyarakat Banjar. Mereka cukup kecewa dengan tindakan Mohsin. Para pengundi di sini marah bercampur geram dengan tindakan khianat Mohsin.

Perasaan marah dan kecewa itu diluahkan oleh mereka apabila lebih 500 orang mengadakan demontrasi aman pagi semalam. Demontrasi aman itu diadakan oleh pengundi-pengundi Parlimen Bagan Serai yang telah tertipu dengan tindakan Mohsin.

Program bermula dengan berarak dari Pejabat Keadilan dan terus ke Pejabat Ahli Parlimen Bagan Serai ini. Antara wakil rakyat yang hadir, Adun Selinsing, Husin Din, ADUN Semanggol, Ramli Tusin, ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim, ADUN KUala Kurau, Yunus Jamhari serta Ahli Parlimen Parit Buntar,Dr. Mujahid Yusof Rawa.

Selain dari itu, pengerusi Sekretariat Pakatan Rakyat Parlimen Bagan Serai yang diketuai oleh saudara Mohamad Nasib turut hadir bersama-sama ahlinya.

Turut hadir Ketua Dewan Penyokong PAS Bagan Serai ,Beh Heng Kin dan anak buahnya. Demonstrasi ini berjalan dengan lancar tanpa sebarang perkara yang tidak diingini berlaku.

Antara wakil rakyat yang berucap mendesak Mohsin meletakkan jawatan secepat mungkin ialah Khalil Idham Lim, Adun Selinsing, Husin Din dan ADUN Kuala Kurau, Yunus Jamhari.

Menurut ADUN Semanggol, Ramli Tusin, tujuan utama demonstrasi ini adalah untuk mendesak supaya Mohsin meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen Bagan Serai secepat mungkin.

"Tindakan beliau ini amat mengguris hati pengundi-pengundi di parlimen ini seterusnya akan menambahkan kebencian terhadap Umno/BN," kata Ramli

Beliau sudah sedia maklum mengenai permasalahan Mohsin kerana hasil aduan orang ramai tetapi tidak sangka yang beliau sanggup melompat parti.

" Saya kenal beliau pun ketika beliau dipilih menjadi calon Ahli Parlimen Bagan Serai dalam pilihanraya umum ke 12.yang lalu. saya tidaklah berapa rapat dengan beliau memandangkan beliau sendiri jarang turun ke kawasan," jelasnya.

Beliau turut kesal Pusat Khidmat Ahli Parlimen Bagan Serai jarang dibuka, ini menyebabkan semua rakyat datang mengadu ke Pusat Khidmat beliau dan Pusat Khidmat ADUN Selinsing.

"Mohsin juga amat susah hendak menghulurkan sumbangan untuk membantu rakyat," ujar Ramli Tusin.

Ini secara tidak langsung segala permasalahan rakyat banyak ditanggung oleh beliau dan Husin Din sendiri.

Dalam pilihanraya umum ke 12 lalu, kata beliau lagi rakyat menyokong Pakatan Rakyat kerana marah dengan BN, tetapi gara-gara perangai Mohsin yang mengkhianati rakkyat, keluar parti dan menjadi wakil rakyat bebas, rakyat lebih marah kepada Mohsin berbanding BN walaupun sama sahaja keduanya.