19 November 2013

Hina mahkamah: Penjara, denda untuk Ibrahim Ali

15 Muharram 1435H. [MOD] -
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali dan penulis blog Zainuddin Salleh bersalah atas kesalahan menghina mahkamah.

Kesalahan itu merujuk kepada penerbitan satu tulisan Zainuddin di laman web PERKASA pada 7 Januari lalu yang dianggap mencalar imej Hakim Mahkamah Tinggi Datuk VT Singham.

Peristiwa Memali: Masihkah kau ingat?

15 Muharram 1435H. [MOD] -
Hari ini genap 28 tahun berlakunya peristiwa berdarah Memali iaitu pada tanggal 19 November 1985. 

Kebetulan pada hari Sabtu lepas saya digabungkan dengan sahabat karib saya Ustaz Islah Ibrahim di dalam satu forum, beliau ialah anak sulung kepada As-Syahid Ustaz Ibrahim Mahmood, individu yang menjadi sasaran dalam operasi oleh pihak keselamatan di Memali.

Rosmah Mansor Kembali 'Mengganas'

15 Muharram 1435H. [MOD] -
Setelah sekian lama agak menyepikan diri dari sorotan cerita-cerita sensasi, isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor secara tiba-tiba kembali menjadi bahan bualan rakyat. Puncanya hanyalah kerana beliau menghadiri Forum Ahli Perniagaan Wanita Antarabangsa ke 4 di Qatar, minggu lalu dengan menggunakan jet eksekutif.

Di Parlimen, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Shahidan Kassim telah disoal bertalu-talu oleh Ahli Parlimen PR berkenaan isu tersebut sehingga banyak soalan gagal dijelaskannya dengan meyakinan. Beliau hanya menjelaskan pemergian Rosmah ke Qatar dengan menggunakan jet eksekutif itu adalah dengan kelulusan kabinet dan untuk kepentingan negara tetapi gagal memberi jawapan yang memuaskan tentang boleh atau tidak isteri seorang Perdana Menteri mewakili kerajaan dalam lawatan ke luar negara dan bagaimana Najib sebagai ketua kabinet telah terlibat dalam urusan yang melibatkan konflik kepentingan.


250 sertai majlis khatan anjuran Dun Bukit Payong

15 Muharram 1435H. [MOD] -
MARANG: Seramai 250 kanak-kanak menyertai majis berkhatan yang diadakan di Pusat Khidmat Adun Bukit Payong yang berakhir semalam.

Program yang diadakan sejak Sabtu lalu itu dirasmikan oleh Adun Bukit Payong, Ustaz Mohd Nor Hamzah pada hari pertama program.

Intipan asing: Indonesia panggil pulang duta besar

15 Muharram 1435H. [MOD] -
JAKARTA: Indonesia semalam bersikap tegas berhubung insiden intip dengar perbualan telefon Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dan Wanita Pertama Indonesia Ibu Ani Yudhoyono (gambar)serta beberapa anggota kabinet oleh pihak Australia, dengan memanggil pulang Duta Besarnya ke Australia di Canberra, Nadjib Riphat. 

Serentak dengan itu Indonesia juga akan mengkaji semula hubungan kerjasama dan pertukaran maklumat dengan Australia.

Dokumen hilang, rayuan kes Beng Hock ditangguh

15 Muharram 1435H. [MOD] -
PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan semalam  menangguhkan 23 Jan, bagi mendengar rayuan berhubung keputusan Mahkamah Koroner yang membuat keputusan terbuka dalam inkues kematian Teoh Beng Hock kerana rekod rayuan tidak lengkap.

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Balia Yusof Wahi yang mengetuai panel tiga hakim membenarkan penangguhan itu selepas peguam Gobind Singh Deo memaklumkan kepada mahkamah terdapat beberapa dokumen dan barang kes yang hilang daripada rekod rayuan.

Gempa bumi landa kawasan Timor, Indonesia

15 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR:Gempa bumi sederhana berukuran 5.5 pada skala Richter melanda kawasan Timor, Indonesia pada 5.31 pagi (waktu tempatan) hari ini.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa itu ialah 22km timur Kupang, Indonesia dan 1,648km tenggara Sarikei, Sarawak.

S'gor tubuh JK Khas bina 5,000 rumah mampu milik

15 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Kerajaan Negeri Selangor meluluskan untuk menubuhkan badan khas bagi merealisasikan pembinaan 5,000 unit rumah mampu milik dalam masa terdekat.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Peneroka Bandar, Iskandar Samad, berkata badan khas terbabit akan diletakkan di bawah Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS).

PAS relevan untuk masyarakat majmuk

15 Muharram 1435H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib menegaskan bahawa PAS adalah sebuah parti yang memperjuangkan Islam yang membawa kesejahteraan dan keharmonian kepada masyarakat majmuk di negara ini tanpa mengira perbezaan warna kulit dan agama.  

Beliau menegaskan demikian sebagai respons kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh salah seorang pemimpin Pakatan Rakyat baru-baru ini yang dilaporkan menyaran agar parti-parti yang berasaskan agama tidak sesuai wujud di negara ini.

K'jaan disaran perkukuh undang-undang berkaitan BM

15 Muharram 1435H. [MOD] -
Gabungan Penulis Nasional (GAPENA) menyarakan kerajaan memperkukuhkan undang-undang berkaitan penggunaan bahasa Melayu sebagai komunikasi seluruh rakyat Malaysia.

Melalui penguatkuasaan itu, Ketua Satu Gapena, Prof Datuk Dr Abdul Latiff Abu Bakar yakin bahasa Melayu mampu diperkasakan sebagaimana dilakukan banyak negara seperti Jepun, Perancis, China dan Jerman.