25 Julai 2009

Web site palsu - IMPORTANT

Oleh : Zailina Mahmud







Tak nampak perbezaannya, rite.. Memang sukar utk mencari perbezaannya. These ppl are very good at their job copying the original site.

The only difference is to refer to the address bar. The web address should refer to the bank’s address dan juga sila pastikan tanda icon kunci(mangga) ada pada site itu coz itu confirm that it is a secured site and not a fake site.

Sila berjaga jaga ya coz once they have ur id and password, penat-penat duit dan simpanan yg diusaha boleh hilang sekelip mata.

9 ulasan:

shah berkata...

YANG MANA BETOL? YANG MANA PALSU? RISAU GAK..DA LA AKU NI DUIT X BANYAK HUTANG JEK BYK..KALAU DUIT YANG CKET 2 PON KENE KEBAS PE AKU NAK MAKAN

Awanama berkata...

Tengok address bar- yg ni di namakan domain name dan biasanya satu address untuk satu badan/ organisasi/ individu berdaftar sahaja.
Untuk online banking, pastikan domain name ini bermula dengan https://www.xxx.xxx Di mana s bermaksud security. Untuk domain name yg tidak melibatkan secure transaction, ianya bermula dgn http://www.xxx.xxx
Harap maklum

Awanama berkata...

shah perhatikan pada alamat dia cukup selain VeriSign Trust logo kunci tu,
Kalau Maybank website...
https://www.maybank2u.com.my
Kalau Hong Leong websit...
https://hongleongonline.com.my

InsyaAllah.

Thoriq Muhammad berkata...

gambar 1 tu palsu. gambnar ke 2 tu betul. perbezaannya adalah dari URL dan secure icon. Kalau nak buka website bank online, jangan buka pautan dari e-mail. Taip terus URL. berhati2 dengan penjenayah berkoler biru!

Awanama berkata...

maybank2u.com berbeza yang color hitam. cuba anda perhatikan!

Awanama berkata...

tengok kat link tu ada https dan url dia bertukar calour kuning

shah berkata...

thanks sume..hehehehe...aku nih bute it cket..:Pselama nih bukak x perasan pon de beza S 2hahaha..xpe2 aku copy post nih masuk kat blog aku kasi tau geng2 aku..bley kan..untuk kebaikan sume

mat sabung berkata...

huh ...cimbcliks tkde online security ke?
dlm menjagatransaksi online mybank telah guna dua sekurity, ttp cimbcliks hanya guna satu saje security iaity webtrust, verisign cimbclicks tk guna
http://www.cimbcliks.com.my

INFO TERKINI IKLAN, BERITA DAN BISNES. berkata...

Terima kasih atas info anda. lawan tetap lawan takbirrrrrrrr.