05 Februari 2011

Kelantan, Selangor Kedah buka bilik operasi Mesir

2 Rabiul Awal 1432H.

SHAH ALAM, 5 Feb: Kerajaan Negeri Selangor tetap mengambil berat semua kepentingan seluruh pelajar negeri itu yang sedang berada di bumi Mesir, tegas Exco Agama Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamad Ali.

"Setakat ini, yang saya tahu, hanya Kelantan, Kedah dan Selangor sahaja yang membuka bilik operasi seperti ini, negeri lain belum dengar berita lagi," jelasnya.

Menurutnya, dalam hal membantu dan menjaga kebajikan rakyat, Kerajaan Negeri mengutamakan semua pelajar dan sama sekali tidak menilai mengikut kategori pelajar itu sama ada tajaan kerajaan atau swasta.

Dr Hasan berkata demikian ketika menjawab persoalan mengenai kegelisahan ibu bapa yang hadir dalam Dialog Isu Pelajar Selangor di Mesir yang diadakan malam tadi di Masjid Negeri, dekat sini.

Solat hajat diadakan dua kali selepas Solat Maghrib dan selepas Solat Isyak untuk memohon ke Hadrat Allah SWT agar memberikan Rahmat-Nya dengan menguat dan menyelamatkan bakal-bakal ulamak yang pulang nanti akan berjuang menegakkan islam di negara ini.

Setelah solat hajat pertama, semua hadirin mendengar kupasan sirah dan huraian sejarah khusus tentang pembukaan dan perjuangan rakyat Negara Mesir dari dahulu dan iktibarnya untuk masa kini.

Kuliah tersebut disampaikan oleh Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Turut berucap dalam dialog adalah Penasihat Sekretariat Bilik Gerakan Operasi Pelajar Selangor di Mesir, Ustaz Farizan Subhi dan Timbalan Presiden Ikatan Lepasan Mahasiswa Mesir (ILMAM) Malaysia, Ustaz Farhan Mazlan dengan Ustazah Fitri Nur Ain Nordin sebagai moderator.

Dalam majlis itu, pihak sekretariat memberi jaminan akan menguruskan isu ini sebaik mungkin dengan memberikan maklumat terperinci kepada semua waris yang memerlukan termasuk bila dan nombor penerbangan anak-anak mereka.

Untuk ibu bapa, terdapat dua kaedah aduan iaitu dengan menghubungi nombor hotline berikut: 03-5514 3520, 03-5514 3534, 03-5514 3538, 03-5514 3539 atau 03-5514 3576, mereka juga boleh melayari laman http://ilmam-prihatin.blogspot.com

Kaedah kedua, mereka boleh datang terus bertemu pegawai bertugas 24 jam di Bilik Gerakan Operasi Pelajar Selangor di Mesir yang terletak di Bangunan JAIS, dekat sini dengan menyatakan butir peribadi termasuk nombor pelajar di Mesir dan universiti berkaitan.

Menurut Ustaz Farihan, kebanyakan maklumat tentang keselamatan 1,285 pelajar Selangor di sana sudah berada dalam kumpulan data mereka dan mempunyai hubungan rapat dan segera dengan Wisma Putra, kedutaan dan PMRAM.

Malam tadi, sebelum dan sebaik tamat majlis, ibu bapa dan waris pelajar terus mendapatkan status anak-anak mereka yang disediakan oleh pihak sekretariat dan kebanyakan mereka berasa lega dengan tindakan segera kerjasama pihak Kerajaan Negeri.

Sementara itu dalam ucapannya, Dr Hasan menyanjung tinggi usaha dan kesanggupan sekretariat bertungkus lumus menyumbangkan tenaga 24 jam sejak beberapa hari lalu bagi mengatasi kegelisahan perasaan semua pihak terbabit.

Harakahdaily/-

Anwar: Abdul Taib jangan jadi seperti Mubarak

2 Rabiul Awal 1432H.


Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan ketua menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud seperti presiden Mesir Hosni Mubarak yang mahu terus berkuasa walau diminta berundur.

Bercakap di majlis sambutan Tahun Baru Cina anjuran cabang PKR Stampin hari ini, Anwar berkata penduduk Sarawak perlu menuntut supaya Abdul Taib segera berundur melalui proses demokratik.

Abdul Taib dan Mubarak kedua-duanya telah berkuasa sejak 30 tahun lalu.

Berjuta-juta rakyat Mesir kini melancarkan protes di seluruh negara bagi menuntut Mubarak supaya segera berundur.

Anwar berkata, perubahan boleh dilakukan sekiranya Pakatan Rakyat menubuhkan kerajaan di negeri itu dan Abdul Taib tidak lagi menjadi ketua menteri.

Katanya, Pakatan akan menurunkan harga minyak dan harga barangan keperluan sekiranya ia dapat membentuk kerajaan di Sarawak.

Polis bebas tujuh peserta demo anti-Mubarak

2 Rabiul Awal 1432H.

Polis Kuala Lumpur hari ini membebaskan tujuh lelaki yang ditahan semalam dalam satu perhimpunan di Kedutaan Amerika Syarikat.

Bernama melaporkan, kesemua lelaki berkenaan dibebaskan setelah selesai proses dokumentasi.

Kesemua tujuh lelaki berkenaan sebelumnya ditahan mengikut Seksyen 27 Akta Polis 1967, menurut laporan itu lagi.

Laporan itu juga memetik Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zulkarnain Abdul Rahman sebagai berkata, lelaki berkenaan ditahan kerana bertindak agresif dengan membaling botol dan pelbagai lagi benda keras.

Lelaki berkenaan juga enggan bersurai apabila diminta berbuat demikian oleh polis, menurut laporan itu lagi.

Hampir 3,000 orang menyertai perhimpunan tersebut yang bertujuan menyerahkan memorandum membantah campur tangan Amerika Syarikat dalam urusan kerajaan Mesir kepada kedutaan negara itu.

PAS setuju Nik Aziz dialog dengan Majlis Fatwa

2 Rabiul Awal 1432H.

KUALA LUMPUR, 5 Feb: PAS menyokong penuh kesediaan Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat untuk berdialog dengan Majlis Fatwa Kebangsaan (MFK) sekiranya MFK mahu mengkaji semua kenyataannya yang didakwa merosakkan akidah serta memecahbelahkan perpaduan umat Islam di negara ini.

"Kalau boleh biarlah disiarkan secara langsung supaya orang ramai menjadi hakim dan boleh buat penilaian antara dua pihak," kata Ketua Penerangannya, Idris Ahmad.

Umno, katanya, bolehlah mengumpul ulamak yang ada dalam parti itu untuk turut serta supaya selepas ini tidak berbangkit lagi tuduhan yang sering dilemparkan kepada PAS.

Bagi beliau, tindakan yang diambil oleh Tuan Guru Nik Aziz menepati dengan sejarah peradaban Islam untuk mencari kebenaran.

"PAS yakin dengan kemampuan Mursyidul Am dari segi keilmuan dan amalan yang memang telah teruji dan terbukti.

"Sebenarnya tindakan Tuan Guru Nik Aziz merupakan ulangan yang berkali-kali diajak oleh pemimpin PAS bagi menyelesaikan kemelut yang ada di negara ini dengan cara ilmiah," tambah Idris.

Kata beliau, selama ini pihak Umno sering menuding jari kepada PAS dengan tuduhan PAS membawa ajaran yang sesat, parti anti perpaduan, menafsir Islam yang salah, parti yang menyekat kemajuan.

Malangnya, tambah beliau, segala tuduhan terhadap PAS hanya disiarkan sebelah pihak melalui media BN. Segala tuduhan ini tidak diberikan peluang untuk PAS menjawab balik.

PAS mengharapkan kesediaan Tuan Guru Nik Aziz untuk berdialog akan disambut dengan baik, jangan pula sampai waktu dan ketika maka diumumkan anak bulan tidak kelihatan, maka dialog dibatalkan, katanya lagi bimbang.

Harakahdaily/-

Pas Miri : Ziarah muhibbah sempena Tahun Baru Cina

2 Rabiul Awal 1432H.

MIRI : PAS Kawasan Miri melalui Dewan Himpunan Penyokong PAS Kawasan Miri dan Dewan Muslimat PAS telah menganjurkan ziarah muhibbah ke keluarga masyarakat Tionghua di sekitar DUN Senadin dan Krokop. Program ini bertepatan dengan slogan "PAS For ALL" yang telah diadaptasikan dalam perjuangan PAS selama ini.

Program bermula dari malam tahun baru Cina dengan sebaran sms "Gong Xi Fa Cai,Xin Nian Quai Le.Happy Chinese New Year from Dewan Himpunan Penyokong PAS Miri.Yue Liang Dai Biao Wo De Xin(Moon Represents My Heart)" kepada seluruh penyokong Pakatan Rakyat Miri khasnya yang menyambut perayaan tersebut.

Program ziarah Tahun Baru Cina diketuai sendiri oleh YDP PAS Kawasan Miri,Tuan Haji Jofri Jaraiee, Setiausaha DHPP Miri,Mr Yeo dan pimpinan Muslimat dan Pemuda Kawasan. Rombongan yang mulakan ziarah sejak tengahari sehingga waktu Asar disambut meriah dan penuh ceria oleh masyarakat Tionghua sekitar DUN Senadin dan Krokop. Lebih manis
lagi;program kali ini turut mendapat tetamu istimewa iaitu Dr Halimah Ali,Exco Kerajaan PR Selangor dari PAS ,yang merupakan anak jati Sarawak ,juga berbangsa Tionghua yang turut hadir di Miri bagi meraikan sambutan Tahun Baru Cina dengan keluarga asal beliau di sini.

Bagi Dr Halimah,program Ziarah sebegini menzahirkan konsep PAS for ALL yang lebih relevan dan mendahului konsep BN 1Malaysia. Politik yang PAS majukan adalah berteraskan Politik Li Ta'arafu - politik saling menghormati, khususnya bagi negeri Sarawak yang bersifat majmuk, dan dengan ini,ia bertambah penting bagi PAS menyerlahkan sifat keadilan Islam yang mampu meraikan pelbagaian,tambahnya lagi.Turut mendapat perhatian dalam Ziarah kali ini adalah keluarga miskin dan Ibu tunggal sekitar Kg Sealine yang turut menerima sedikit buah tangan dari rombongan Muslimat PAS kawasan Miri. Sebanyak 7 keluarga menerima bantuan
barangan keperluan.

Pada sebelah malamnya, PAS Kawasan Miri telah menganjurkan Sesi Taklimat "PAS Ganti UMNO/PBB" di Pejabat PAS Kawasan Miri. Dr Halimah ali dalam pengisian 1.5 jam menegaskan sekiranya di DUN Selat kelang ,yang selama 50 tahun BN tidak pernah tumbang,tapi akhirnya dirampas oleh PAS melalui kemenangannya pada PRU yang lalu,maka tidak mustahil situasi sama akan berlaku pada PR DUN Sarawak akan datang khasnya kerusi DUN Miri.

Malah sejarah turut membuktikan kerusi DUN khasnya di Miri pernah tewas ketangan pembangkang. Beliau mengingatkan jentera khasnya DHPP dan Dewan Muslimat agar meneruskan program turun padang mendahului BN bagi memastikan maklumat dan dasar PR disebarluaskan pada rakyat disamping menunjukkan fakta kegagalan BN Negeri khasnya dalam mengurus tadbir ekonomi Sarawak yang mengakibatkan negeri yangkaya ini,tapi rakyatnya antara yang termiskin di Malaysia.

Secara simboliknya,beliau menegaskan bahawa Dacing(BN) kini sudah tidak lagi digunakan,malah disimpan dalam Muzium,tetapi peniaga lebih gemar menggunakan timbang elektronik yang berbentuk empat segi,dengan bulatan (PAS) ditengah.Jelaslah masa untuk rakyat memilih PAS sebagaipilihan terbaik untuk kini dan masa hadapan. Secara sinis beliau menyatakan BN ..0,PAS/PR...1,disebabkan beliau lebih awal sampai di Miri sebelum PM Najib.

Video: Ditangkap Selepas Demo?


2 Rabiul Awal 1432H.
http://kijang59.blogspot.com/

Sesudah selesai demo sudah ada lapan orang yang ditangkap termasuk dalam video ini. Provokasi ini berlaku daripada pihak keselamatan yang cuba mencari 'penyakit' seperti yang berlaku di Mesir. Selain itu, pakcik dalam video ini telah dikasari oleh pihak keselamatan.

Pihak polis telah menahan anaknya dan dibawa menaiki trak polis. Pada masa sama pihak berkuasa cuba memprovokasi pakcik tersebut.

Video: Keganasan FRU


2 Rabiul Awal 1432H.
http://kijang59.blogspot.com

Disangka perhimpunan berlangsung secara aman namun telah diganggu oleh FRU yang meleraikan para pendemostran dengan cecair yang menyebabkan sesak nafas dan pedih mata iaitu "water canon". Tindakan tersebut telah menyebabkan peniaga telah disembur sama dikala peserta sedang minum dan menjamah makanan berdekatan dengan bangunan Tabung Haji.

Tindakan ganas ini membuktikan bahawa FRU Malaysia sama seperti dengan FRU di Mesir. Kemungkinan juga didalangi oleh UMNO/BN yang bersekongkol melihat parti politik terutamanaya Pakatan Rakyat berdemonstrasi. Sepatutnya perhimpunan iu aman namun telah diprovokasi oleh pihak berkuasa sehingga keadaan jadi tidak aman.

Krisis Mesir, Israel semakin bimbang

[MOD] -
Krisis Mesir, mereka meneriakkan yel-yel, "No Sulaeman, No Shafiq". Mereka menolak Wapres Jenderal Sulaimen dan Perdana Menteri Ahmed Shafiq, yang baru diambil sumpahnya ole Mubarak.

Sementara itu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dengan tegas melarang anggota pemerintahannya untuk tidak memberikan komentar apapun tentang krisis politik yang terjadi di Mesir. Karena, Israel masih belum melihat jelas kemana arah perubahan politik di Mesir nantinya.

Mesir di bawah Presiden Hosni Mubarak mengikat perjanjian 1979, yang merupakan warisan pendahulunya Anwar Sadat, yang tewas saat mengikuti parade militer Oktober 1978. Rakyat Mesir marah terhadap Sadat yang membuat perjanjian perdamaian dengan Israel, dan kemudian dibunuh, bersamaan dengan hari ulang tahun militer Mesir.

Sunguh, Mesir dibawah Mubarak ikut melakukan blokade terhadap Hamas. Mesir membangun tembok baja, di sepanjang perbatasan antaras Mesir - Gaza, di Rafah. Bukan hanya tembok baja, tetapi juga Mesir menggali parit yang dalam di sepanjang tembok, diairi dan dialirkan aliran listrik. Sehingga tidak mungkin rakyat Palestina di Gaza dapat membuat terowongan lagi dari Mesir. Mesir terang-terangan membantu Israel memberikan informasi penting kepada Israel, saat sebelum berlangsungnya invasi militer Israel ke Gaza.

Di bawah Mubarak bagaimana Mesir memainkan peranannya sesuai dengan keinginan untuk menghadapi Iran, dan terus melakukan tekanan terhadap Iran, agar tidak mengembangkan senjata nuklirsnya. Mubarak benar-benar menjadi pecundangnya Israel. Mubarak memasok 40 persen gas kepada Israel dan dengan harga yang murah. Israel dengan keberadaan rezim Mubarak seperti mendapatkan mukjizat dan berkah. Mesir menjadi tulang-punggung Israel untuk mengeliminasi semua kekuatan yang menjadi ancaman Israel di dunia Arab.

Tentu yang lebih paling lagi, bagi negara kecil, seperti kecil dengan perjanjian perdamaian dengan Mesir itu, kiranya negera Yahudi itu dapat mengurangi resiko ancaman keamanan. Menurut para analis dengan postur Mesir yang berpenduduk terbesar di kawasan Arab itu, Mubarak bertugas menjaga kepentingan keamanan Israel dari ancaman negara-negara Arab. Tak ada lagi ancaman militer yang berarti sejak Mesir menandatangani perjanjian dengan Israel. Langkah Mubarak ini sangatlah tidak populer dimata rakyatnya yang berjumlah 80 juta itu. Umumnya rakyat Mesir mempunyai sikap yang negatif terhadap Israel. Tetapi, Mubarak benar-benar telah menjadi 'anjing penjaga' Israel.

Sungguh sangat ironis. Pernyataan mantan Dubes Israel di Cairo, yang mengatakan, "Siapapun pemerintah baru mungkin akan muncul dari demonstrasi yang bersejarah di Mesir - yag sangat populis, baik Islam atau persatuan nasional - "tidak ada keraguan bahwa rezim baru akan berusaha untuk kesepakatan perdamaian dengan Israel ," ujar Eli Shaked, mantan duta besar Israel ke Mesir. Lebih lanjut Eli Shaked yang menulis di harian Yedioth Ahronoth, menambahkan, "Satu-satunya orang di Mesir yang berkomitmen untuk perdamaian adalah orang-orang di lingkaran dalam Mubarak", tambahnya. Pernyataan Eli Sahked itu menggambarkan rezim Mubarak adalah peliharaan Israel.

Israel sangat antusias dan respek atas penunjukan kepala intelijen Mesir Omar Sulieman oleh Mubarak, sebagai wakil presiden, danm ini pertamakalinya dalam sejarah pemerintahannya selama 30 tahun. Kepala intelijen yang berkumis adalah tokoh intelijen yang secara ajek mengunjungi Israel. Di mana Omar Sulaeman melakukan konsultasi dengan menteri pertahanan Israel dan pejabat intelijen, yang membahas banyak isu kedua negara yang berlangsung selama tiga dekade.

"Mesir dan Israel memiliki kepentingan strategis bersama. Mesir menjadi sekutu Israel, dan telah membuat komitmen untuk tidak saling menyerang ", kata Shlomo Avineri, seorang ilmuwan politik di Universitas Ibrani. "Ini adalah negara Arab utama, dan tidak ada negara Arab lainnya akan melakukan perang dengan Israel, tanpa Mesir. Jadi ada kepentingan strategis bersama", tambahnya.

Avineri, yang memegang posisi senior di kementerian luar negeri di masa zamannya Perdana Menteri Yitzhak Rabin, menjelaskan dua kemungkinan, pertama ada camur tangan militer Militer, atau tanpa Mubarak sebagai "boneka," atau "kekacauan dan disintegrasi" yang berakhir dengan pemerintahan Islam, ujarnya. Israel paling takut kemungkinan Ikhwanul Muslimin, oposisi politik yang paling terorganisir di Mesir, yang akan mengambil alih kekuasaan di Mesir. Menurut Avineri, menilai, bahwa Ikhwan telah berhasil mengubah masyarakat Arab berubah lebih religius dan konservatif dalam beberapa dekade terakhir, tutur Avineri.

"Apa yang tidak akan terjadi adalah Israel akan memiliki tetangga yang menganut sistem demokrasi, karena demokrasi tidak muncul dalam semalam," kata Avineri. "Lihatlah Rusia anda membutuhkan masyarakat sipil.. Anda perlu tradisi politik, pluralisme, toleransi, adanya pihak yang efektif." Ini khas pandangan para pemimpin Zionis Israel, demokrasi itu identik dengan menerima kehadiran Israle yang menjajah tanah-tanah Arab.

Media Israel melaporkan terjadinya kepanikan yang sangat luar biasa dikalangan pejabat tinggi Israel, akibat krisis politik yang terjadi di Mesir saat sekarang ini. Angkatan Bersenjata Israel (IDF), yang sebagian besar terkonsentrasi di perbatasan Libanon dan Gaza, sekarang mulai digerakkan ke arah selatan. Di mana Israel telah empat kali berperang dengan Mesir. Kabel diplomatik Amerika yang diterbitkan oleh Wikileaks tahun lalu, menunjukkan adanya keluhan diplomat Israel, bahwa militer Mesir terus menganggap Israel sebagai musuh utama, dan siap untuk perang di Gurun Sinai.

"Saya tidak ragu bahwa pembentukan seluruh pertahanan sekarang akan meminta anggaran yang lebih besar", kata Oded. " Nah, kita harus menyesuaikan diri dengan situasi, di mana Mesir bukan mitra kami lagi, '"kata Oded Aren, Direktur Institute for National Security Studies, sebuah lembaga think tank di Tel Aviv, yang anggota adalah para pensiunan jenderal. "Mesir adalah semacam suar atau penanda untuk ketegangan keamanan, untuk bahaya dengan dunia Arab."

Perspektif Israel, yang penuh dengan sikap paranoid itu, di mana Al Jazeera menyiarkan wawancara dengan Tentara Islam militan, ketika terjadi kekacauan beberapa hari terakhir ini, telah berhasil meloloskan dari penjara Kairo dan kembali ke Gaza, di mana mereka berjanji untuk melanjutkan serangan terhadap Israel. Kata seorang anggota militan Islam, ribuan melarikan diri dari penjara Cairo.

"Ya, kami sangat, sangat khawatir tentang situasi ini," kata seorang Jenderal Israel. Krisis yang sekarang terjadi di Mesir, membuat nyali Israel menjadi mengkeret, dan saatnya negara Zionis itu harus musnah, karena menjadi kanker di dunia Arab.(Eramuslim)

Karnival Anak Muda dan Jualan Selangor 2011.

2 Rabiul Awal 1432H.

Anjuran Solidariti Anak Muda Malaysia
dengan sokongan Majlis Perbandaran Sepang
dengan kerjasama Angkatan Muda KEADILAN Sepang

5 - 16 Feb. 2011
di dataran Prima Avenue, Cyberjaya

5- 16 Feb : Gerai Jualan dan Pameran dibuka ada banyak acara sepanjang karnival seperti jualan murah, cabutan bertuah, persembahan artis jemputan dan antara acara besar ialah

Forum Perdana dan Konsert
10 Feb 2011, 8.45 malam
bersama YB Datuk Seri Nizar Jamaluddin, Ust. Badrul Amin dan Ust. Ghani Abd Rahman
moderator Syed Mikael Rizal Aidid
Mini Konsert bersama Akhil Hayy

Malam Debat/Diskusi Anak Muda
11 Feb 2011, 8.45 malam
bersama wakil siswa dari 7 IPT tempatan berhujah dengan wakil Pemuda Umno, Wakil AMK,Wakil DPPAS, Wakil DAPSY dan Wakil MIC
moderator : che'GuBard (SAMM)

Pesta Futsal Rakyat Karnival Anak Muda
12 Feb 2011, 8.45 pagi - 8.45 malam
penyertaan terbuka kpd 32 pasukan pertama
Yuran RM35/pasukan
Hadiah wang tunai pertama RM800, Kedua RM500, Ketiga RM300, tempat ke 4-10 Hamper
penyampaian hadiah YB Dr. Yunus
berminat sertai hubungi : 0126794704 (Yaser)

Pidato Umum 'Selangor dan melakar masa depan negara'
12 Feb 2011, 8.45 malam
bersama YAB Tan Sri Khalid ,
YB Rodziah Ismail (Exco Kerajaan Negeri Selangor), YB Haniza Talha (Timbalan Speaker Selangor) , Mazlan Aliman, (Jawatankuasa PAS Pusat dan Pengerusi Persatuan Anak Felda Kebangsaan) dan beberapa pimpinan muda Selangor.
Kemunculan khas Azhan (Juara Akedemi Nasyid TV9) membuat persembahan

Konvoi Anak Muda bersama Yasir Said (Juara Cub Prix Asia)
13 Feb 2011, 9.00 pagi (mula Labu Lanjut) 4.00 ptg (tamat tapak karnival)
berminat sertai hubungi : 0129781707 (Sani)

Sepetang sembang anak muda
13 Feb 2011, 4.45 ptg
bersama
Yasir Said - kongsi pengalaman budak kampung kuasai litar asia,
S. Arutchelvan (pengasas NGO Suara Rakyat Malaysia) - hak anda di depan polis,
YB Amirudin - peluang belia di Selangor
moderator : Norazizi (SAMM)

Malam Kesenian
13 Feb 2011, 8.45 malam
bersama Kumpulan The Society, Blank (vokalis GAMMA), Pyanhabib, Dinsman, Azhan (Juara Nasyid), Ami Jagat, YB Janice Lee (ADUN Teratai), che'GuBard (SAMM) dan ramai lagi.

Sepanjang karnival sebanyak 35 buah khemah jualan dan pameran dibuka. 20 gerai untuk tujuan kormesial perniagaan disewakan dengan kos berpatutan sesuai dengan program ini yang bukan bersifat keuntungan, bagi peniaga atau pihak korporat dijemput bersama dengan Karnival yang akan menghimpunkan ribuaan anak muda di Dataran Prima Avenue, Cyberjaya. Berminat sila hubungi Yaser 0126794704 atau Rizal 0123535698

Siapa Biadap Polis atau Pendemostran?


[MOD]. Polis telah menggunakan kekerasan melampau dalam melakukan tindakan menyuraikan peserta demonstran. Ada yang disembur, dibelasah dan diludah sedangkan semua peserta sudah beredar selepas berjaya menyerahkan memorandum di kedutaan AS.

Polis seakan-akan mahu bermusuh dengan peserta demonstrasi. Jika benar peserta itu merusuh mengapa ia berlaku ketika peserta ingin bersurai. Provokasi ini berlaku apabila barisan paling belakang telah diprovokasi oleh pihak polis.


Ada yang cuba mempertahankan diri turut disumbat dalam trak polis atas sebab bertindak ganas terhadap polis termasuklah seorang peguam hampir ditangkap kerana mempertahankan anak guamnya yang ditangkap polis tanpa punca. (kijang59)

Krisis Mesir : Inspirasi rakyat Malaysia tukar kerajaan.

2 Rabiul Awal 1432H.
Mohd Hafez Sabri

IPOH, 5 Februari, dalam mengulas isu kebangkitan rakyat di Mesir dan dunia arab yang lain, Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain memulakan dengan memetik firman Allah SWT. dalam Surah Ali-Imran:

“Katakanlah: `Wahai Tuhan Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.” (QS. 3:26)

Memetik ucapan beliau “ Dalam ayat ini, Allah sebut bahawa Allah yang memberi kerajaan kepada sesiapa yang Dia kehendaki dan menggulingkan sesiapa yang dikehendaki”

“ Ayat ini merupakan suatu renungan kepada mana-mana kerajaan bahawa mereka hanya berkuasa atas pemberian Allah dan bukan atas kehebatan mereka sendiri. Buatlah tembok besi atau tentera yang canggih dan ramai atau pengaruh yang luas , semua itu hanya kecil dibandingkan dengan kekuasaan Allah”

“ Benda-benda itu tak dapat menyelamatkan mereka daripada ketentuan Allah. Apabila kita faham konsep ini, sepatutnya pemerintah bersifat adil dan saksama. Kena bertanggungjawab kepada rakyat dan membantu hidup mereka.”

Menurut beliau, di Mesir kita lihat rakyat di sana sudah tidak tahan ditindas. Bagaikan air panas yang terpendam dalam bumi, tunggu masa sahaja hendak keluar dan meletus. Jurang taraf hidup antara golongan berada dan golongan berpendapatan rendah semakin luas. Kerajaan Hosni Mubarak dengan zalim menangkap dan menghancurkan musuh politik mereka untuk memastikan mereka terus berkuasa. Lebih zalim lagi, pemimpin Mesir bekerjasama dengan musuh utama umat islam iaitu israel. Mereka membantu israel menyerang Gaza dengan menutup sempadan untuk membawa bekalan makanan. Tindakan mereka ini sangat kejam dan zalim. Selain itu, pempimpin mesir mengambil amerika dan israel sebagai wakil mereka sedangkan Allah telah melarang perbuatan tersebut

Beliau juga menyatakan bahawa, semua perkara yang berlaku ini di bawah kekuasaan Allah. Peristiwa yang berlaku ini Allah nak jadikan ikhtibar kepada pemimpin zalim di negara lain. Mereka yang kononnya memperjuangkan demokrasi dan kebebasan padahal menindas dan menipu rakyat. Berwaspadalah sebab Rasulullah s.a.w. telah memberi amaran sebelum ini bahawa jika pemimpin tidak melaksanakan kandungan Al-Quran, Allah akan wujudkan perbalahan di kalangan mereka.

Selain itu beliau juga menyatakan, suatu perkara lain yang menjadi ikhtibar ialah kesanggupan rakyat Mesir menentang pemimpin zalim mereka walaupun mereka tahu nyawa dan ketenteraman hidup mereka mungkin terganggu. Kalaulah rakyat Mesir mengambil sikap tak kisah, dan tak sanggup keluar daripada zon selesa, tentulah mereka akan duduk di rumah dan membiarkan kerajaan zalim mereka terus memerintah. Inilah sikap yang perlu dicontohi rakyat Malaysia.

Sikap sanggup keluar daripada zon selesa demi menegakkan keadilan. Manfaat kesusahan kita hari ini akan membantu anak cucu kita merasa kesenangan di masa hadapan.