18 Jun 2013

Hidayah

9 Syaaban 1434 H. [MOD] -


Oleh Jarjani Usman

“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk” (QS. Al Qashash: 56).

Menurut suatu riwayat, Rasulullah SAW sempat merasa sedih karena pamannya sendiri Abu Thalib tak menganut Islam. Segala cara telah dilakukan agar paman yang sangat mengasihinya sejak kecil itu luluh hatinya sehingga bersedia menerimanya ajaran mulia itu. Tetap saja pendirian pamannya itu tak berubah, hingga kematiannya tiba. Lantas, sebuah wahyu Allah turunkan kepada Rasul bahwa perkara hidayah adalah urusan Allah.

Restoran 24 jam disaran pasang CCTV

9 Syaaban 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Restoran yang beroperasi 24 jam disaran memasang kamera litar tertutup (CCTV) di premis perniagaan mereka sebagai inisiatif penting dalam mengesan aktiviti jenayah.

Penolong Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Komunikasi Korporat) ACP Ramli Mohamed Yusoof berkata selain itu, restoran juga perlu mengupah pengawal keselamatan sebagai langkah mengelak kejadian samun berkumpulan.
“Polis tidak boleh berkawal di sesuatu tempat itu dalam tempoh yang lama, banyak lagi tugasan penting yang perlu dilaksanakan selain hanya memantau atau memfokuskan kepada lokasi yang sama,” katanya kepada Bernama

Malaysia dilanda ‘cuaca panas’

9 Syaaban 1434 H. [MOD] -

Oleh Zulkiple Ibrahim
(Ini adalah bahagian pertama daripada siri tiga rencana tentang musim kemarau yang kini melanda negara terutamanya di sekitar Lembah Klang.)
KUALA LUMPUR: “Cuaca sungguh panas di luar sana,” kata seorang rakan kepada penulis di sini baru-baru ini.
“Boleh jangka cuaca akan jadi lebih panas pada minggu-minggu yang akan datang,” tambah rakan itu.
Pada masa kini, kebanyakan tempat di Malaysia dilanda cuaca panas dan kering. Menurut pakar kajicuaca, keadaan ini dijangka mungkin berlanjutan sehingga September depan.

Bantah Piala Konfederasi: Pemuda bertempur polis

9 Syaaban 1434 H. [MOD] -

RIO DE JANEIRO 18 Jun - Kumpulan pemuda bertempur dengan polis di pusat bandar raya ini, hari ini ketika lebih 200,000 orang lagi berhimpun di bandar-bandar besar di Brazil untuk membantah perbelanjaan berbilion-bilion dolar ke atas kejohanan Piala Konfederasi dan kos pengangkutan awam yang tinggi.

Demonstrasi di seluruh negara yang terbesar sejak 20 tahun itu secara relatifnya adalah aman, tetapi perbuatan merosakkan harta bendar awam turut dilaporkan Rio dan Porto Alegre.

Islam Britain boikot kurma Israel

9 Syaaban 1434 H. [MOD] -

LONDON 17 Jun - Masyarakat Islam Britain merancang untuk melancarkan kempen pada bulan Ramadan ini untuk memulaukan buah kurma yang dihasilkan Israel.

Menurut laporan berita tempatan, kempen itu menggesa supaya semua masyarakat Islam memulaukan buah kurma yang di tanam di penempatan haram di Tebing Barat dan juga Lembah Jordan.

64 juta pengguna aktif Facebook di Indonesia

9 Syaaban 1434 H. [MOD] -

JAKARTA 18 Jun - Kira-kira 64 juta rakyat Indonesia menjadi pengguna aktif Facebook dan sekali gus meletakkan negara ini sebagai antara lima pasaran terbesar bagi tapak rangkaian sosial itu.

Kedudukan ini mendorong Facebook untuk meraih manfaat kewangan daripadanya dengan mempelawa syarikat perniagaan kecil dan sederhana menyiarkan iklan di laman itu.

"Ini adalah perangkaan dalaman kami tentang pengguna aktif secara bulanan sehingga Mac," kata Naib Presiden Facebook bagi rantau Asia Pasifik, Dan Neary seperti yang dipetik akhbar harian berbahasa Inggeris The Jakarta Post pada Selasa.

Kuota haji: Utamakan bakal jemaah kali pertama

9 Syaaban 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: PAS menggesa Lembaga Tabung Haji memberi keutamaan kepada bakal jemaah haji kali pertama ekoran pengurangan 20 peratus kuota jemaah haji Malaysia pada tahun ini.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, dalam keadaan kouta yang terhad, seharusnya jemaah haji kali pertama perlu diberi keutamaan berbanding mereka yang pernah menunaikannya sebelum ini.

"Kita minta untuk Tabung Haji penuhi kouta yang ada itu untuk mereka yang baru kali pertama mengerjakan haji.