15 Jun 2009

Penyokong k'jaan perpaduan belakangi nasihat mursyidul am...

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat dilaporkan berkata pihak yang berkeras menyokong cadangan kerajaan perpaduan sebagai tidak mendengar nasihat dan cuba membelakangkan kuasa beliau sebagai Mursyidul Am PAS.

"Bagaimanapun sebagai pemimpin parti, saya akan terus menasihatkan ahli, walaupun ada yang tidak mendengarnya," katanya dalam laporan Bernama.

"Isteri boleh jadi buat salah kepada suami, dan suami boleh jadi buat salah kepada isteri, anak boleh jadi buat salah kepada ibu bapa. Begitu jugalah dalam politik," katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan Menteri Mentor Singapura Lee Kuan Yew, di pejabatnya di Kota Darulnaim, di Kota Bharu hari ini.

Katanya, beliau tetap dengan pendiriannya bahawa mereka yang mempertahankan idea pembentukan kerajaan perpaduan seperti yang disarankan presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai “boneka Umno”.

Khamis lalu, Nik Aziz membidas pemimpin parti itu yang mempertahankan saranan membentuk kerajaan perpaduan dengan menyifatkan mereka "boneka Umno".

Nik Aziz dilaporkan berkata beliau tak boleh lari daripada keputusan Muktamar PAS di Ipoh tahun lalu untuk menyokong Pakatan Rakyat.

Beliau juga dilaporkan berkata suara sumbang dari PAS untuk buat kerajaan perpaduan ini adalah boneka Umno.

Laporan minggu lalu itu turut memetik Nik Aziz sebagai berkata, isu kerajaan perpaduan ini ditimbulkan oleh presiden PAS, bukannya menggambarkan kehendak PAS.

"Presiden ini ketua bagi pertubuhan, dan pertubuhan tidak buat keputusan, itu kenyataan peribadi," katanya dalam laporan tersebut. Malaysiakini/

Kebangkitan PAS turut menarik perhatian Lee Kuan Yew

KOTA BHARU, 14 Jun : - Kebangkitan PAS yang semakin hampir menggantikan Umno bagi mendominasikan kuasa politik negara turut mendapat perhatian menteri mentor Singapura, Lee Kuan Yew.

Selepas mengadakan pertemuan dengan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang baru-baru ini, hari ini bekas Perdana Menteri Singapura itu mengunjungi Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kota Darulnaim.

Menteri Besar berkata, pada pertemuan itu Kuan Yew ingin mengetahui hubungan PAS dengan Singapura seandainya suatu hari nanti parti tersebut menguasai politik negara.

Menjelaskan perkara itu katanya, PAS mementingkan keharmonian kehidupan dalam masyarakat tanpa mengira kaum dan agama.

"Masyarakat minoriti di negeri ini seperti kaum Cina dan India diberi layanan yang serupa sehingga mereka dapat hidup dalam suasana harmonis," katanya ditemui pemberita selepas menerima kunjungan tersebut.

Menurutnya, menteri mentor negara jiran itu juga memberitahu Kelantan semakin pesat membangun dan bukannya sebagaimana dilaporkan sesetengah media sebelum ini.

Katanya, beliau mendapati bandar Kota Bharu begitu bersih, bukan sebagaimana yang digambarkan sebelum ini. Di samping kehidupan rakyat juga berada dalam suasana aman.

"Allah mencipta orang Melayu, Allah juga cipta orang Cina, India dan sebagainya. Oleh kerana itu saya pandang semua rakyat di negeri ini sama sahaja tanpa mengira bangsa dan agama.

"Sesiapa yang berpegang teguh kepada jalan Allah akan mendapat balasan syurga tanpa mengira bangsa atau kedudukan, sebaliknya kalau dia bersalah dengan Allah walaupun keturunan Arab akan mendapat balasan neraka," ujarnya.

Pada pertemuan singkat yang penuh bermakna itu, Kuan Yew memberitahu antara tujuannya bertemu dengan Mursyidul Am PAS untuk meninjau perkembangan politik di Kelantan.

Beliau juga berkesempatan melawat rumah ibadat masyarakat Buddha, dan menemui pemimpin pelbagai agama termasuk Kristian di sini.

"Saya pula menceritakan kepadanya antara negara pertama yang dilawati sewaktu mula-mula menjadi Menteri Besar ialah negara China. Ini kerana negara tersebut menerima Islam lebih awal berbanding Tanah Melayu.

"Saya juga menjelaskan Islam sejak awal lagi memberi kebebasan seperti hak beragama, beribadat, ekonomi dan berbagai lagi sejak awal lagi dan bukannya selepas PBB diwujudkan pada 1948," ujarnya.

Bagaimanapun katanya, PBB yang bertopengkan hak asasi manusia sebenarnya hanya dikuasai lima negara kuasa besar dengan diketuai Amerika Syarikat.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga berkata, beliau berbangga menerima kunjungan hormat bekas pemimpin yang bukan sahaja dikenali di peringkat ASEAN, sebaliknya peringkat antarabangsa.

Pada pertemuan terbabit Kuan Yew juga menjemput Menteri Besar Kelantan mengadakan lawatan ke Singapura.

Pertemuan hampir sejam itu turut dihadiri Menteri Kewangan Singapura, Tharman Shanmugaratnam, Menteri Pelajaran, Ng Eng Hen dan beberapa pegawai kedutaan Singapura.

Manakala Tuan Guru Nik Abdul Aziz ditemani Timbalan Menteri Besar, Dato' Ahmad Yakob, anggota-anggota Exco, Dato' Husam Musa, Dato' Anuar Tan Abdullah dan Dato' Mohd Amar Abdullah. Harakahdaily.

Nizar angkat sumpah MP Bukit Gantang pagi ini.

Ahli Parlimen Bukit Gantang, DS. Muhammad Nizar Jamaluddin akan mengangkat sumpah sebaik saja bermulanya persidangan Dewan Rakyat pagi ini.

Beliau dijangka mengangkat sumpah pada jam 9.30 pagi ini.

Sementara itu sebuah bas yang membawa ADUN Pakatan Rakyat Perak telah berangkat dari Ipoh pada jam 6.15 pagi tadi. Mereka akan berada di Bangunan Parlimen untuk sama-sama menyaksikan peristiwa bersejarah itu.

APABILA `TEMBAGA' HENDAK MENGAMBIL `ANAK EMAS' DI MANEK URAI

Oleh: WFAUZDIN NS

SUNGGUH Menggelikan hati apabila Umno/Bn berjanji akan menjadikan Manek Urai sebagai `anak emas' kepada mereka jika Bn menang di dalam PRK di kawasan tersebut nanti. Saya tidak tahu sebelum ini entah berapa banyak Umno/Bn melahirkan `anak-anak emas' mereka setiap kali pilihanraya diadakan. Jelasnya, sebelum ini Umno/Bn mungkin beranggapan kawasan-kawasan tersebut cuma `anak tiri atau anak tembaga' sahaja. Biasalah, kalau tidak berjanji bukan Umno namanya.

Cuma terfikir juga oleh saya, jika Umno/Bn hendak mengambil kawasan-kawasan tersebut sebagai `anak emas' mereka, adakah mereka sendiri juga dari kumpulan `emas' atau lebih dari itu? Tetapi jika Umno/Bn sendiri pun kini rakyat umpamakan seperti `besi buruk' , masuk akalkah parti tersebut berjanji untuk `menganak emaskan' mana-mana kawasan? Bukanlah lucu sangat tapi pelik sedikit.

Namun demikian, penduduk-penduduk di Manek Urai tentunya bertuah sekarang kerana sudah ada pasukan sukarela yang sanggup masuk kebun dan ladang getah mereka. Tidak beberapa hari lagi, Puteri Umno atau wanitanya akan datang juga untuk menolong rakyat di Manek Urai di dalam kerja-kerja membasuk kain, menyapu sampah atau pun kerja-kerja dapor. Memang Umno sungguh baik dan berjiwa rakyat. Itulah perubahan besar di bawah Presiden Umno Najib yang baru. Program-program melucukan ini sudah tentu idea Ketua Penerangan Umno yang baru dan tabik spring buat beliau kerana berani mencuba `hati dan iman' orang-orang Kelantan. Manalah tahu, orang-orang Kelantan ini boleh diubah minda mereka menjadi seperti orang-orang Sabah dan Sarawak. Bukankah Umno/Bn kuat di sana?

Biarlah berapa banyak `anak-anak emas' yang Umno/Bn ingin wujudkan. Bila sudah jadi `emas' jangan lupa kita gadaikan ke pajak gadai Pas. Beri ambil, pangkah Pas. Ibrahim Alkataki tentu setuju dengan saya, pasal beliau sendiri pernah mengajar orang-orang Pasir Mas bersikap bijak sedemikian. Malangnya, beliau pula menjadi dungu sekarang ini. / wfauzdin.blogspot.com

Sabar.

Termaktub dalam sepucuk surat khalifah Umar kepada Abu Musa Al Asyaari: “Milikilah sifat sabar. Sifat sabar itu ada dua. Sabar yang pertama lebih afdhal dari sabar yang kedua iaitu sabar dalam meninggalkan larangan Allah SWT dan sabar dalam menghadapi musibah. Ketahuilah bahawa sabar itu sangkutan iman (orang yang bersabar akan mendapat iman) kerana kebajikan yang paling utama adalah taqwa dan taqwa hanya dapat dicapai dengan sabar.” (SAIDINA ABU BAKAR)

APABILA KJ SUDAH BUKAN MENANTU PM LAGI

Oleh: WFAUZDIN NS

SUDAH terlalu lama kita tidak mendengar suara KJ, Ketua Pemuda Umno yang disabitkan dengan kesalahan rasuah oleh Lembaga Disiplin Umno itu. Mungkin percakapan beliau tidak membawa apa-apa kesan kepada parti apatah lagi kerajaan. Maklumlah, KJ bukan menteri walaupun yang tewas kepada beliau sudah pun menjadi menteri begitu juga dengan Naib beliau. KJ cuma menantu kepada PM pencen tidak lebih daripada itu.

Baru-baru ini KJ mengulas tentang kenyataan pimpinan AMK berkaitan kes liwat DS Anwar. KJ menganggap bahawa cadangan AMK untuk mengadakan demontrasi jalanan sekiranya mahkamah gagal melaksanakan keadilan terhadap DS Anwar nanti adalah merupakan satu ugutan terhadap badan kehakiman. KJ menyatakan, kenyataan AMK tersebut seperti ingin cuba mempengaruhi badan kehakiman. Hendak bertanya juga, semenjak bila badan kehakiman selalu tertekan dan selalu dipengaruhi oleh pihak pembangkang? Tidak tahulah saya kalau-kalau ada pihak lain selama ini yang suka `menekan dan mempengaruhi' badan kehakiman. Lojiknya, pihak yang tidak memegang kuasa mustahil untuk menekan atau mempengaruhi hakim-hakim ini. Kalau yang memegang kuasa dituduh sedemikian, tidak mustahil rasanya.

Jelas kelihatan pada kita, KJ sekarang sudah semakin hilang kekuatan pada idea dan hujahnya. Memang tepat barangkali Najib tidak memilih beliau untuk menjadi menteri kerana semenjak hilangnya kuasa bapa mertuanya dalam kerajaan, KJ semakin kelihatan seperti budak Ketua Cawangan Umno di kampong. Pengaruh beliau di dalam Umno khususnya di dalam Pemuda sendiri boleh dikatakan susut jauh. Jika dahulu beliau diangkat dan dijulang kerana status menantu PM, sekarang ini untuk memberi peluang kepada beliau berkempen pun Umno terpaksa berfikir 10 kali. "Beginilah nasib diriku yang malang ohh tuhan.."(lagu P.Ramlee). / wfauzdin.blogspot.com

MCA nak keluar barisan?

Satu pungutan suara bertajuk “Adakah Perlu MCA Keluar BN?” dalam laman blog Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat dalam versi Inggeris telah dikeluarkan hari ini bersama-sama dengan pungutan suara yang lain.

Respons pertama kepada pungutan suara “Adakah Perlu MCA Keluar BN" dikemukakan pada 27 Ogos tahun lepas sewaktu Ong masih belum menjadi presiden parti itu. Setakat semalam, pungutan suara itu berjalan sperti biasa.

Akhbar harian berbahasa China, Nanyang Siang Pau hari ini melaporkan bahawa 76 peratus daripada responden dalam pungutan suara itu bersetuju bahawa MCA perlu keluar dari Barisan Nasional.

Bagaimanapun, bahagian pungutan suara itu telahpun dibersihkan pagi ini dan tiada soal selidik yang ditinggalkan di dalamnya.

Jurucakap MCA dan juga anggota jawatankuasa pusat parti Lee Wei Kiat ketika dihubungi hari ini berkata beliau tidak dapat menjawab bagi pihak Ong berhubung tujuan pungutan suara itu diadakan kerana ia ditempatkan dalam blog peribadinya.

“Bagaimanapun, kami menghormati dan menghargai respons di dalam pungutan suara itu..kami sentiasa mengkaji dan meneliti pendapat dan pandangan daripada orang awam demi kemajuan parti,” katanya.

Lee berkata orang ramai mempunyai kebebasan bersuara dan parti itu akan sentiasa menghormati pandangan umum sambil menambah parti itu akan terus memainkan peranannya di dalam BN dan terus berkhidmat untuk rakyat. - Bernama

Bukan Islam Wajar Sandar Harap Pada PAS

Oleh Abu Firdaus-TranungKite
bypass308.blogspot.com

Ada semacam kesilapan atau salah faham sesetengah pihak terutama bukan Islam terhadap PAS. Antara mereka dalam mengalu-alukan PAS sebagai sebuah parti yang menjadi besar dan berpengaruh serta mampu mengalahkan UMNO, tetapi pada waktu sama mengharapkan ia menjadi parti yang sentiasa memenuhi aspirasi mereka.

Maknanya, mereka memandang PAS bukan sebagai sebuah parti yang mempunyai fahaman sendiri tetapi adalah sebuah wadah yang berkesan untuk memenuhi kehendak mereka. Mereka memandangkan bahawa oleh kerana PAS bergantung undi mereka, maka wajar parti itu memenuhi kehendak mereka.

Di sinilah berlaku harapan salah. Sedangkan apa yang patut berlaku adalah keseimbangan dan suasana menang-menang bagi kedua belah pihak. Itulah sepatutnya keadaan yang patut berlaku apabila PAS menyertai Pakatan Rakyat.

Kesediaan PAS menyertai Pakatan Rakyat bukan saja strategikal tetapi ideologikal. PAS adalah parti inklusif yang berjuang untuk Islam, dan selanjutnya untuk kesejahteraan untuk semua. Itulah yang terkandung dalam konsep PAS Untuk Semua.

Tetapi penyertaan PAS ke dalam Pakatan Rakyat bukanlah berbentuk stretagikal semata-mata untuk mendapatkan undi bukan Islam bagi mencapai cita-cita secara terhad. Tetapi cita-cita menyeluruh PAS adalah bersifat universal dan inklusif, bukan untuk orang Islam semata-mata.

Pertamanya, kefahaman mengenai Islam adalah penting bagi semua rakyat Malaysia . Barulah mereka dapat faham mengenai PAS. Begitu juga kesedaran bahawa kefahaman tidaklah bererti penerimaan. PAS tidak memaksa mereka menerima Islam dan fahaman PAS.

Apa yang diperlukan ialah kerjasama dalam perkara-perkara yang dapat dipersetuju. Itulah asas Pakatan Rakyat, dan itu juga adalah kehendak Islam.

Adalah suatu perkara yang silap apabila terdapat pihak bukan Islam yang mengharapkan PAS akan memenuhi tuntutan mereka di mana apa yang dituntut itu telah tidak diperoleh daripada Barisan Nasional.

Ia seolah-olah mahu menjadikan PAS pengganti kepada UMNO bagi mencapai agenda yang tidak wajar. Namun begitu, terdapat juga agenda mereka yang adil dan serupa dengan PAS, maka perkara itu tidak ada masalah.

Dalam keadaan ini, kerjasama yang berkesan ini baru, maka sudah tentu terdapat usaha untuk saling faham-memahami. Dalam keadaan ini, wajar ada toleransi dan kompromi sehinggalah keadaan lebih kukuh dan lancar.

Usaha persefahaman antara bukan Islam dan PAS sudah berlangsung lama tetapi baru 8 Mac tahun lalu dapat dilihat keberkesanannya ekoran kemenangan dalam pilihan raya.

Untuk memahami keadaan ini, cuba lihat entity yang sedang ditangani oleh PAS. Di satu pihak ialah PAS. Sementara di pihak satu lagi ialah orang Islam bukan PAS dalam Pakatan Rakyat. Ini terdiri daripada anggota Keadilan secara umumnya.

Di satu pihak lain pula ialah bukan Islam, yang terdiri daripada anggota DAP dan Keadilan.

Dari segi aspirasi keagamaan, pihak DAP dan bukan islam dalam keadilan walaupun terdapat perbezaan tetapi asasnya adalah serupa. Mereka mahukan negara liberal, demokratik dan sosialistik.

Sementara PAS dan orang Islam Keadilan walaupun mempunyai perbezaan dari segi kefahaman politik tetapi pada satu-satu peringkat mempunyai asas yang sama iaitu dari segi agama.

Sebagai contoh, orang bukan Islam di negara ini secara umumnya mahukan keadilan dari layanan daripada kerajaan. Kalau boleh mereka mahu supaya tidak ada kuota atau diskriminasi kaum.

Dari segi Islam dan fahaman keadilan yang dipegang oleh PAS dan Keadilan, asas ini dipersetujui oleh PAS.

Peluang pendidikan dan perniagaan harus terbuka dan saksama tanpa mengira kaum. Tetapi satu hakikat yang tidak dapat ditolak olegh sesiapa di negara ini, apa yang disebut sebagai meritokrasi dan diperjuangkan oleh DAP dan orang bukan Islam dalam Keadilan adakan akhirnya memberi kelebihan kepada bukan Islam mengatasi orang Islam.

Tidak perlu berkira-kira, sudah tentu universiti-universiti yang tempatnya terhad akan dikuasai oleh orang bukan Islam. Apatah lagi dalam bidang pendidikan. Ini adalah meritokrasi yang sudah tentu memihak kepada bukan Islam.

Sebagai orang Melayu, pendokong PAS dan Keadilan tentu faham perkara ini, dan mereka tentunya mahukan sistem yang turut memberi peluang setara kepada orang Islam.

Buat masa ini, mereka mungkin lihat apa yang dilakukan oleh UMNO sebagai korupsi dan penyelewengan hinggakan berlaku ketirisan dan orang Islam yang layak dibela ketinggalan.

Sememangnya orang Melayu secara umumnya sedar program bagi membela orang Islam dari segi pendidikan dan perniagaan masih perlu. Tetapi cara UMNO pula dilihat sebagai telah gagal kerana ketirisan.

Maka apa yang diperlukan ialah kerajaan yang bersih. Inilah platform PAS yang disokong bukan saja oleh orang islam tetapi bukan Islam. Tetapi masalah meritokrasi masih menjadi isu yang tentunya belum dapat penyelesaian.

Akhirnya perlu ada kompromin dalam Pakatan Rakyat di mana pada waktu sama meritokrasi diamalkan, tetapi pada waktu lain umat Islam tidak terpinggir akibat lemah dalam pelajaran dan perniagaan. Apa yang pasti ketuanan Melayu tiada tempat dalam Pakatan Rakyat.

Judi, Cina hormat Islam tapi akhbar Melayu ?

Rozmal bin Malakan

Pada bulan Mac 2009 City Explorer di Seremban sebuah majalah pengiklanan telah menyiarkan iklan mengenai judi dimana beberapa nama orang Melayu telah dipaparkan menunjukkan keberkesanan khidmat nasihat untuk mendapatkan nombor ekor. Perkara ini telah dibantah dalam laman web AMKNS pada pautan berikut http://amkns. blogspot. com/2009/ 03/city-explorer -seremban- promosi-judi. html

Namun pada bulan Jun 2009 , City Explorer tidak lagi menyiarkan nama-nama Melayu pada iklan khidmat nasihat nombor ekor. Secara tidak langsung ianya tidak menggalakkan orang Melayu yang mengikut perlembagaan Malaysia adalah beragama Islam untuk berjudi di kedai judi berlesen ( Kalau tak berlesen mengikut istilah undang-undang Malaysia ialah Judi Haram).

Orang Cina pun sensitif terhadap perasaan orang Islam, walaupun hanya sedikit disentuh dalam laman web.

Tapi sayang seribu kali sayang, sebaliknya akhbar berbahasa Melayu seperti Berita Harian dan Utusan Malaysia pula dari dulu hingga kini mungkin tidak selamanya (itulah yang diharapkan) menyiarkan keputusan nombor ekor dari kedai nombor ekor berlesen (Judi Tak Haram agaknya). Ini secara tidak langsung menggalakkan orang Melayu yang beragama Islam untuk berjudi.

Kalau Berita Harian dan Utusan Malaysia tak siarkan keputusan nombor ekor , pelik juga nanti kita tengok orang Melayu duduk kedai kopi sebelah kedai ekor di Senawang atau di Rembau semua baca suratkhabar Cina, suratkhabar Tamil atau suratkhabar Bahasa Inggeris. Juga mereka orang Melayu di kampung-kampung dan tanah-tanah perancangan makin ramai akan langgan suratkhabar bahasa Cina, Tamil dan Inggeris. Tak laku pula Utusan Malaysia dan Berita Harian.

Cukup-cukuplah tu. City Explorer pun sensitif dengan perasaan umat Islam macamana Utusan Malaysia dan Berita Harian tak sensitif ?

Ke nak buat kempen boikot Utusan Malaysia dan Berita Harian selagi iklan judi disiarkan dilancarkan di seluruh pelusuk negara baru nak faham atau buat perhimpunan 100,000 baru nak faham ?

Agak-agaknya mereka yang membeli Utusan Malaysia dan Berita Harian ni ada tak saham sebesar zarah di akhirat nanti bila ditanya berkaitan iklan judi ?

Bukti City Explorer sensitif masalah judi di kalangan orang Melayu pada pautan berikut http://waghih. blogspot. com/2009/ 06/judi-cina- hormat-islam- tapi-akhbar. html

Rozmal bin Malakan
http://waghih. blogspot. com

Berita kewafatan syeikh fathi Yakan

Sumber : http://akhisalman.blogspot.com

Berita kematian

Ini adalah berita selepas zuhur hari sabtu 13/6 yg disiarkan di aljazeera.net, qudspress.com, ikhwan-jor.com, almoslim.net dan lain-lain. Beritanya adalah seperti berikut:

Pada pagi sabtu, Syeikh Dr Fathi Yakan telah meninggal dunia di hospital di Lubnan setelah mana dimasukkan ke hospital beberapa hari yang lepas kerana menghadapi masalah kesihatan yang teruk. Beliau telah menghembuskan nafasnya terakhir ketika mencapai umur 76 tahun di hospital otel deo.

Berita penafian :

Berita ini kemudia dinafikan oleh Jabhah Islami yang diketuai oleh Dr Fathi yakan dan keluarga fathi yakan. Ia disiarkan dalam alarabiya.com, aljazeera.net, Islamonline.net, alquds.co.uk dan lain. Berita ini adalah setelah 2 jam selepas berita kematiannya. Beritanya adalah seperti berikut:

Pejabat Dr fathi yakan telah melaporkan kematian Dr Fathi Yakan. Namun berita ini dinafikan oleh pihak Jabhah Islami yang menyatakan Dr Fathi Yakan dalam keadaan amat kritikal. Pihak Hospital enggan memberi ulasan tentang ini.

Sumber terdekat memberitahu bahwa Dr Fathi dalam keadaan “mati katil”. Jantungnya bersambung dengan alat melalui tabung uji. Kesalahan berita disebabkan kengganan untuk mencabut alat ini disaat-saat akhir.

Dalam Hal ini mufti Tarablas berkata “Tidak ada seorang ulama pun yang memberi fatwa tentang keharusan mencabut tabung uji ini dari pesakit.

Berita terbaru telah melaporkan bahwa keluarga Dr Fathi yakan menafikan kewafatannya dan menyatakan bahawa beliau dalam keadaan sangat tenat.

Pihak Hospital telah menyatakan bahwa terkena serangan angin ahmar pada otaknya sehingga menyebabkan beliau telah mati klinikal (clinical death). Namun pihak perubatan dan pihak keluarga enggan mencabut alat bantuan hayat dari tubuh beliau.

Terbaru: Berita pengesahan kematian (3 jam selepas penafian)

Akbar Jazeera menyatakan:

Pada hari ini telah wafat pendakwah Islam Dr Fathi Yakan ketua Jabhah Amal Islami di lubnan ketika umurnya menjangkau 77 tahun kerana penyakit yang kronik.

Berita kewafatannya telah dilaporkan pada zuhur hari ini kemudia dinafikan oleh keluarganya dan mereka mengatakan ia dalam keadaan kronik. Kemudian berita kematiannya disahkan selepas itu.

Sumber AFP pula menyatakan:

Pihak Jabhah telah menyatakan bahwa beliau telah wafat pada asar hari ini iaitu 4.45 petang. Jasadnya akan dipindahkan pada pagi Ahad dari Hospital otel deo (timur beirut) ke Tarablas di utara lubnan.

Islamtoday telah menyatakan:

Sebahgian laman web telah melaporkan kematian terlampau cepat (sebelum kematiannya) dan berita ini disahkan palsu sehinggalah datangnya kenyataan rasmi dari pejabat syeikh Fathi Yakan.

Laman yang di pantau beliau daawa.net telah menyatakan:

Jenazah beliau akan disolatkan pada asar hari ahad 21 jamadul akhir 1430 hijrah di Masjid Tinal dan akan dikebumikan di perkubnran keluarga di Babur raml.

Ulasan: ini menunjukkan berita kematiannya pada pagi tadi adalah tidak betul dan syeikh baru meninggal petang tadi.

sementara itu pihak HAMAS dan alqassam di laman webnya telah memberikan ucapan takziah, ia adalah seperti berikut(takziah HAMAS):

بقلوب مؤمنة بقضاء الله وقدره تتقدم حركة حماس من الشعب اللبناني والحركة الإسلامية والأمة العربية والإسلامية بأصدق مشاعر التعزية الأخوية وبخالص المواساة القلبية بوفاة المفكر الكبير والداعية الإسلامي المجاهد الشيخ الدكتور فتحي يكن.

Latar belakang Fathi Yakan

Fathi Yakan dilahirkan di Tarablas pada tahun 1933 dan telah mendapat ijazah kedoktoran dalam pengajian Islam dan Bahasa Arab. Beliau telah terlibat dengan kerja-kerja Islam sejak tahun 50an dan telah menubuhkan Jamaah Islam pada awal 60an. Beliau telah menjawat ketua umum di dalam Jamaah Islam (cawangan ikwanul muslimin) sehinggalah pada tahun 1992.

Pada tahun tersebut beliau telah bertanding dan telah memenangi kerusi parlimen. Beliau kekal sehinggalah pada tahun 1996. Di tahun-tahun kebelakangan ini beliau telah mengetuai jabhah Islami. Beliau telah mengambil peranan penting untuk menghentikan peperangan Mukhayyam Nahrul Barid di utara Lubnan diantara Tentera Lubnan dan Jamaah Fathul Islami pd tahun 2007.

Beliau telah banyak mengarang buku diantaranya maza ya'ni intiami lil Islam, al-Mutasiqituna fala toriq Da'wah, kaifu nadwu lil Islam dan lain-lain yang melebihi 35 buah buku. Beliau telah memantau laman web dakwah.net. Isteri beliau bernama mona yakan dan 4 orang anak perempuan dan seorang anak lelaki.

MOGA-MOGA ALLAH MERAHMATI BELIAU DAN MEMBERI KESABARAN KEPADA AHLI KELUARGA BELIAU.

Rujukan: Laman-laman web yang disebut dlm artikel dan lain-lain.

Pepatah Cina berkata Pisau Tersarung dalam Senyuman

Oleh : Alif H'ng

Dalam penggunaan taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman", kunci utamanya ialah kaedah untuk mendapatkan kepercayaan pihak musuh supaya mereka tidak lagi berwaspada terhadap tindak-tanduk kita. Kemudian, barulah kita boleh bertindak terhadap pihak musuh yang tindak mempunyai persediaan.

Dalam sejarah China, kes-kes yang berjaya menggunakan taktik itu agak banyak. Contohnya:

Pada abad ketiga Masihi, negeri Wei, negeri Shu dan negeri Wu merupakan tiga kekuatan yang terbesar di China. Ketiga-tiga negeri itu saling bersaing antara satu sama lain.. Antaranya, keupayaan negeri Wei adalah yang paling kuat dan sentiasa bercita-cita untuk menyatukan China. Ini menyebabkan negeri Shu dan negeri Wu terpaksa bersatu untuk bersama-sama mempertahankan serangan daripada negeri Wei. Untuk memperkukuh hubungan ikatan, raja negeri Shu, Liu Bei telah memperisteri adik perempuan kepada raja negeri Wu yang bernama Sun Quan.

Namun, Liu Bei dan Sun Quan pula mempunyai cita-cita yang tinggi iaitu untuk menubuhkan pemerintahan yang menyatukan China, maka hal ini menyebabkan konflik ketenteraan sering berlaku antara negeri Shu dan negeri Wu.

Jingzhou merupakan sebuah kota yang terletak di tengah-tengah di antara ketiga-tiga negeri tersebut. Oleh sebab kota itu mempunyai kedudukan yang sangat strategik, maka Jingzhou telah menjadi sasaran bagi ketiga-tiga negeri tersebut. Sehubungan dengan itu, konflik-konflik antara negeri Wei, negeri Shu dan negeri Wu sering berlaku di kawasan sekitar Jingzhou. Walau bagaimanapun, kota Jingzhou sentiasa dikawal oleh raja negeri Shu, Liu Bei. Untuk memperkukuh pertahanannya di Jingzhou, Liu Bei telah mengerahkan panglima yang paling dipercayainya iaitu Guan Yu untuk menjaga benteng pertahanan di sana. Oleh sebab takut akan kehebatan panglima Guan Yu, negeri Wei dan negeri Wu tidak berani menyerang kota Jingzhou dengan sewenang-wenangnya.

Tidak lama selepas dihantar ke Jingzhou, panglima Guan Yu telah mengetuai tentera untuk melancarkan serangan terhadap negeri Wei. Dengan menyedari akan kemungkinannya serangan daripada negeri Wu ketika beliau berada di luar kawasan, Guan Yu telah meninggalkan tentera elitnya di Jingzhou.

Selepas Guan Yu meninggalkan Jingzhou, raja negeri Wu, Sun Quan yang sentiasa ingin mendapatkan kota itu merasakan sudah tibalah masanya untuk mengambil tindakan.

Panglima Guan Yu

Pada ketika itu, panglima tentera negeri Wu, Lu Xun sentiasa berpura-pura menghormati dan taat setia kepada Guan Yu. Lu Xun pernah menulis surat kepada Guan Yu. Dalam surat itu, Lu Xun dengan sikap merendah diri telah menyanjung tinggi pencapaian Guan Yu dan menganggap dirinya sebagai orang muda yang memerlukan panduan Guan Yu.

Guan Yu mempunyai kedudukan yang tinggi di negeri Shu. Beliau juga ahli ketenteraan yang sangat terkenal pada zaman itu. Ini telah menjadikannya seorang yang angkuh dan sombong. Selepas membaca surat Lu Xun, Guan Yu menganggap bahawa tidak ada perlunya untuk berwaspada terhadap perbuatan Lu Xun. Jadi, Guan Yu telah mengerahkan sejumlah besar tenteranya daripada tentera yang ditempatkan di Jingzhou untuk melancarkan serangan besar-besaran terhadap negeri Wei tanpa menimbangkan keupayaan pertahanan kota itu.

Justeru itu, Lu Xun telah menghubungi negeri Wei secara rahsia untuk merancang serangan terhadap tentera Guan Yu secara serentak.

Apabila tentera Guan Yu sedang menyerang negeri Wei, tentera elit negeri Wu telah melancarkan serangan mengejut terhadap Jingzhou dan berjaya menawan kota itu. Selepas diberitahu negeri Wu telah mencapai kemenangan, negeri Wei dengan sengaja telah menyebarkan khabar itu sehingga ke dalam kem Guan Yu dan menyebabkan tenteranya mengalami kekalahan teruk kerana tenteranya sudah hilang semangat. Kegagalan Guan Yu itu merupakan contoh klasik kejayaan penggunaan taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman" dalam sejarah China.

Dalam aktiviti manusia zaman ini, taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman" juga selalu diguna pakai dalam bidang perniagaan. Misalnya, dalam rundingan perniagaan, perunding sesepihak akan berpura-pura beramah-tamah dan bermurah hati terhadap pesaingnya, kadangkala mereka juga akan bertolak ansur bagi perkara tertentu. Sebenarnya, perbuatan itu adalah untuk menyenangkan hati pihak lawannya supaya keuntungan yang lebih besar dapat diperoleh.

Dalam Internet, penyebar virus komputer juga bijak menggunakan taktik "Pisau Tersarung dalam Senyuman". Fail yang mengandungi virus selalu disebar dengan tajuk yang menawan hati atau menggelikan hati penerimanya.

Untuk mengelakkan diri daripada tertipu oleh helah serupa taktik tersebut, kita dikehendaki berwaspada terhadap mereka yang bercakap dan bermuka manis yang kadangkala tidak munasabah dan tidak dapat diterima oleh akal selain menyedari akan kelemahan diri supaya tidak diperalatkan oleh mereka yang berniat jahat.

----Puspa

SELAMAT DATANG KE MANIK URAI

Selamat datang ke Manik Urai! Lemang daun lirik menanti anda. Begitulah kata2 sahabat yg senantiasa ke sana menguruskan hal tanahnya.


Banyak cerita dikongsi untuk tatapan para pembaca seantero dunia. Minggu lepas si ahli Parlimen Jeli datang ke sini dengan diiringi 5 buah kuda putih pdrm. Hebat juga beliau datang ke Manik Uraini dan nak dijadikan cerita Tok Guru Nik Aziz pun datang pada hari yang sama tetapi hanya dengan sebuah kereta di dalamnya ada 5 orang termasuklah Tok Guru. Tahu apa yang dikata Tok Guru pada orang kg? Nak takut apa? Kita ada Allah Taala yang boleh melindungi kita. 1-0 untuk UBN.

Tempohari juga adalah pemimpin2 UBN yang datang kat kampung Chatel Manik Urai untuk baik pulih madrasah/surau situ . Yang bestnya dari beratus2 penduduk kg Chateltu hanya ada 10 orang sahaja yang datang. Hebat juga sambutan orang2 kat sini pada UBN. 2-0. Hari ini si ahli parlimen Jeli tu bagitau pada media, Manik Urai akan jadi projek angkat UBN jika rakyat memberi mandat kepada UBN kali ini. Saya ulangi JIKA! Ni macam bagi ugutanke harapan? 33 tahun rakyat Kelantan telah memberi mandat kepada BN tapi apa yang mereka dapat? Hutang adala untuk dibayar oleh kerajaan PAS.

Tapi Tok Guru tak pernah mengeluh dan hutang itu berjaya diselesaikan dari sehari ke sehari. Sekarang tanyalah pusat, negeri mana yang masih berhutang dan banyak hutang kepada kerajaan pusat? Adakah masuk senaraitu nama Kelantan? Saya yakin para pengundi2 di Manik Urai orang yang bijak untuk menilainya. Pilihlah secara bijak...1 dunia terkejut lihat pengakuan adik si Rosmah di youtube! 1 Manik Urai xterkejutke?

ANAK KOMANDO REJIMEN 1

Selamat Hari Bapa...

Kami seluruh warga Blog Cina Islam mengucapkan SELAMAT HARI BAPA kepada semua pengunjung blog kesayangan anda ini.

Mahkamah Persekutuan : Nizar belum failkan kerana hakim Mahkamah Rayuan belum keluar penghakiman bertulis

Bayangkan tempoh sebulan yang diperuntukkan untuk failkan di Mahkamah Persekutuan hampir tamat namun setakat ini cuma seorang dari 3 hakim Mahkamah Rayuan yang membuat keputusan pada 22 Mei lepas yang menyebelahi Zambri memberikan laporan bertulis kepada pihak DS. Nizar.

Inilah "konspirasi" yang jelas sedang dilakukan dan agaknya hakim-hakim tersebut sangat susah untuk menterjemahkan laporan bertulis apabila keputusan yang mengesahkan Zambry sebagai menteri besar Mahkamah belaku dalam masa 4 minit saja kurang lebih pada 22 Mei yang lepas.

Hakim Mahkamah Tinggi yang mengesahkan DS. Nizar sebagai MB Perak yang masih sah menunjukkan kejantanannya bila membaca kepututsannya dalam tepoh lebih setengah jam dan tidak berapa lama dari itu mengeluarkan penghakiman bertulisnya setebal hampir 100 muka untuk tatapan umum.

Banyak pihak yang mengatakan keputusan itu dilihat sebagai menyelamatkan hayat BN untuk terus memerintah dengan kuasa kudeta yang disahkan oleh hakim-hakim "Coklat hack" itu. Selain itu dikaitkan dengan "menutup malu" pihak yang mengiakan perlantikan Zambry dalam masa sangat singkat bila BN sudah menunjukkan majoriti ADUN memihak kepada UBN setelah 3 ADUN Pakatan telah bertukar dari seorang manusia menjadi "katak" .

Segala langkah telah dilakukan kepada hakim-hakim mahkamah rayuan termasuk pada hari 22 Mei apabila Peguam Hj. Sulaiman Abdullah memohon laporan penghakiman bertulis itu dipercepatkan namun ianya semacam sangat diperlambatkan.

Apapun pihak DS. Nizar tetap akan melakukan proses berikutnya di Mahkamah Persekutuan dalam masa terdekat sebelum tempoh tamat pada 22 Jun ini. Doakan semuanya berjalan lancar dan kemenangan akan berpihak kepada Pakatan Rakyat.