08 November 2009

Kemesraan 2 Tok Guru dalam PAS.

Mursyidul Am PAS, TG.Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berbual bersama Presiden PAS, TG.Datuk Seri Abdul Hadi Awang Seminar Memperkasakan Parti, hari ini - foto THE STAR oleh AZMAN GHANI

Ucapan penggulungan Presiden PAS.

GOMBAK, 7 Nov :-Presiden mengucapkan terima kasih dengan kehadiran dan melakukan perbincangan yang hangat dan kita adalah pemain dan ada penonton yang mengulas seperti pasukan bolasepak. Katanya semasa memulai penggulungan Seminar Memperkasakan Parti yang diadakan disini.

"Yang penting kita menerima pandangan termasuk dari luar, kita perlu berjiwa besar dalam menghadapi masalah ini. walaupun di sana ada teguran yang keras, seperti suruh pecat pengurus, kapten namun kena ingat masih ada masa untuk bermain." jelasnya.

"Kita adalah pemain profesional dan bukan pemain kampung, walaupun ada kekecohan seperti yang digambar oleh semua pihak." Katanya

"Hari ini saudara saudari dapat menunjukkan sifat yang dianjurkan oleh Allah dan Rasul yakni bersegera berlumba-berlumba untuk mendapat keampunan Allah."

Presiden PAS juga menegaskan PAS telah memperkenalkan tahalufsiasi dengan bukan kumpulan kita. Kita usahakan persefahaman yang anjal dengan Pakatan Rakyat dan pendekatan kepada persefahaman kepada persamaan yang ujud.

Katanya lagi sebaliknya UMNO menggadaikan Islam demi untuk kemenangan dan ini dilihat oleh orang bukan Islam.

Beliau memuji Kelab Penyokong PAS yang sanggup berkorban , Katanya "Pas bukan kerajaan dan pembangkanag, kalau nak senang mereka boleh sokong kerajaan. namun mereka menyokong kita dalam kelab penyokong".

Hj. Abdul Hadi juga mendedahkan Ahli dan calon PAS berbaih yang ada perhitungan dan dosa, bukannya cerai bini kerana kalau keluar dapat habuan dapat khawin lebih muda.

"Syaraiat Islam adalah mendidik , bukan saja menghukum dan ada syarat-syaratnya. Kita tak paksa orang bukan Islam dalam perkara tertentu." jelasnya.

Mengulas mengenai "prespeksi" yang hangat diperkatakan dalam seminar itu , beliau berkata "Perspeksi boleh berubah dengan benar dan berubah dengan cara bohong"

Presiden berkata "kita salah faham antara satu sama lain, kita nak masuk UMNO ini adalah prespeksi yang dibuat oleh media arus perdana."

Presedin PAS juga menegaskan dengan nada yang keras " kita tidak akan masuk umno dan BN, kita tolak sekeras-kerasnya kerana kita ada pengalaman."

HJ. Abdul Hadi mengatakan apa yang penting perkasa kan PAS untuk menghadapi harimuka, perkasakan organisasi semua peringkat. mesti ada cawangan yang hidup.macamana boleh menang kalau tidak ada kekuatan akar umbi , soalnya lagi.

Beliau mengharapkan kelab penyokong perlu diperkasa dan jentera penerangan kita bukan menyerang tapi menerang.

"kita tidak boleh menang hanya dengan sokongan orang islam sahaja." jelasnya

Menyentuh peranan Pemuda beliau mengatakan perlu ada usaha menarik sokongan pengundi muda dan pemuda hendaklah turun kebawah.

Selain itu muslimat yang diberkan pujian dalam seminar tersebut dipuji sekali lagi oleh Presiden dengan mengakui muslimat banyak turun dibawah.kita perlu bergerak kebawah, dan banyak tenaga muda balik kekampung menyedarkan ibubapa mereka.

Aziz Bari : Saya bukan alat pihak tertentu

GOMBAK, 7 Nov :- Saya bukan alat pihak tertentu dalam mengeluarkan pandangan, demikian penegasan Dr. Abdul Aziz Bari semasa memberi ucapan dalam sesi percambahan minda di Seminar Memperkasa Parti di Markaz Tarbiyah PAS Taman Melewar disini.

Katanya lagi Strategi yang betul penting untuk memenangi hati rakyat. Adakah ucapan kita tidak sama dengan tindakan termasuk dalam kaitan dengan pakatan Rakyat.

"Parti memerlukan para pemimpim yang menjelaskan konsep kebajikan yang dibawa PAS." Katanya.

"PAS perlu mencapai dimana orang Islam mesra dengan Parti PAS. dan Saya tidak kisah dengan golongan yang menghentam saya. " jelasnya

Berliau juga berpandangan dan melihat PAS parti yang besar, perlu ada semacam anjakan perubahan sebelum PRU. PR akan akan datang coraknya akan berlainan.

Selain itu Dr. Aziz berpandangan soal pemilihan isu dan calon tidak ada maafkan untuk masa akan datang.

YB. Salahuddin mengumumkan Resolusi Seminar.

5.15 PM :Seminar Memperkasakan Parti berada dipenghujungnya apabila Pengarah Program, YB. Salahuddin Ayob membacakan resolusi seminar . Antara intipatinya ialah untuk terus memperkasakan Pakatan Rakyat disemua peringkat.

Semua saf kepimpinan dan peserta berdiri untuk memberi kata setuju kepada resolusi yang dibentang sebentar tadi.

Tolak prespesi adalah pramitif - Dr. Abu Hassan.

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 7 Nov: Para pemimpin PAS digesa agar jangan sesekali menolak persepsi ke atas mereka kerana diabad ini persepsi sudah dianggap sebagai satu maklumat, kata Dr Abu Hassan Hasbullah.

Atas dasar itu, katanya, para pemimpin PAS mesti menerima pandangan Dr Abdul Aziz Bari sebagai satu maklumat dan diambil tindakan sewajarnya dan bukan mencari bagaimana persepsi itu terbina.

Dr Hasbulah menyatakan perkara ini ketika memberikan rumusan kepada sessi percambahan minda sempena Seminar PAS di Dewan Datuk Fadzil Noor hari ini

Abu Hassan dipercayai mengulas pandangan dan soalan sesetengah pemimpin PAS yang mempertikaikan pandangan Dr Aziz dengan mempersoalkan di mana sumber dan bukti tulisan Aziz itu.

AJK PAS Pusat, Datuk Abu Bakar Chik dan Setiausaha Pemuda PAS, Kamaruzaman Mohamad mengasak Dr Aziz termasuk mencabar beliau turun dan aktif dalam politik.

Menurut Hasbulah, mereka yang tidak percaya kepada persepsi bolehlah dianggap sudah primitif dan masih berpijak kepada abad ke 17 dahulu.

Ini kerana, di abad ini, maklumat bergerak dengan cepat dan tidak boleh lagi dibendung dengan penafian, penjelasan atau sebagainya.

Ia mesti ditangani dengan bijak bukan lagi dengan cara penafian, mencari punca atau seumpamanya.

Beliau menyifatkan, para peserta seminar yang marahkan penulis atau pembentang seperti Dr Aziz adalah primitif dan hanya sesuai hidup di abad ke 17 sahaja.

Dr Hasbulah dalam penggulungan menyokong tulisan Dr Abdul Aziz dan menyifatkan penemuan melalui hasil kajian beliau selari dengan apa yang ditulis Aziz.

"Ini adalah kali ketiga kami bertemu. Kali pertama atas kapal terbang, kali kedua di lapangan terbang dan kali ketiga di sini. Jadi kami tidak berpakat," kata beliau dalam penggulungannya.

Ucapan dari Kelab Penyokong PAS kaum India.

Terkini 5.00 PM : GOMBAK : Kelab Penyokong PAS Kaum India di negeri Pahang dan Perak telah mencecah 20,000 orang dengan tidak mengambil kira jumlah di negeri lain di Malaysia.Demikian antara pendedahan Pengerusi Kelab Penyokong PAS Kaum India, Sdr. Balasubramaniam semasa membahas ucapan utama Presiden sebentar tadi.

Beliau juga menegaskan ahli Kelab Penyokong India mendapat peluang yang lebih dalam majlis daerah dan perbandaran di negeri yang dimenangi oleh PAS.

Harapan beliau juga bahawa masalah Kelab penyokong India dapat diselesaikan dengan segera.

Perbahasan Ucaputama Presiden.

Harakahdaily

3.08 petang

Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Azman Shafawi mencadang agar tindakan tegas mesti diambil kepada siapa sahaja pembocor maklumat parti selama ini.

Katanya, beliau bertanya kenapa seminar ini dibuat secara terbuka, ada pimpinan memjawab, "kalau tertutup bagaimana pun, pagi esok akan keluar juga secara lengkap dalam blog dan media."

Katanya, imej dua pemimpin besar kita telah tercalar di mata masyarakat, bagaimana ada orang boleh tuduh Tuan Guru Presiden hendak masuk Umno dan mengajak ahli PAS ke arah itu.

"Dewan Pemuda PAS PUsat memberikan sokongan padu kepada kedua pimpinan parti dan mengucapkan tahniah kepada Ketuanya, Ustaz Nasruddin yang menulis di blog mempertahankan maruah pemimpin parti," tegasnya.

3.02 petang

Wakil Negeri Sembilan mengingatkan usaha tahaluf siyasi yang sewajarya mendatangkan keuntungan kepada Islam dan bukan merugikan.

Beliau membangkitkan tentang beberapa kejadian terutamanya di Selangor yang pengamalan agama terhalang dan menjadi perbincangan umum pula.

"Sebarang tindakan yang bercanggah dengan disiplin parti perlu diperteguhkan dan mereka yang bercanggah, tindakan mesti diambil," tegasnya.

Beliau juga berkata tidak mahu keadaan dua nakhoda dalam satu kapal yang boleh mengkaramkan kapal, ketika meminta penjelasan siapakah yang paling berautoriti membuat keputusan antara Presiden atau Mursyidul Am.

2.53 petang

Wakil Pahang sedang berucap dengan mengatakan, seminar ini sewajarnya melihat bagaimana untuk berjaya di dalam pilihan raya umum ke 13 nanti.

"Kita tidak perlu melihat dan mengambil isu dari luar untuk dibincangkan di dalam seminar ini," tegasnya.

Beliau juga bertanya apa yang PAS setiap negeri lakukan sekarang ini dalam usaha memenangi pengundi muda sedangkan Umno Trengganu peruntukkan sebanyak RM700 untuk seorang.

Dalam pada itu, beliau juga mengingatkan mengamalkan akhlak berjemaah kerana sangat malang jika asas utama ini dikesampingkan dan mengajak sidang seminar agar bertekad teguhkan jemaah teruskan jihad.

2.50 petang

Wakil Selangor, Ustaz Solehin Mohyi di dalam ucapannya meminta Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hassan Ali menjawab sendiri tentang berapa kali dan mengapa tidak dapat hadir di dalam beberapa pertemuan penting parti.

Beliau juga bertanya apakah perancangan Dr Hassan sebagai exco agama di Selangor dalam usaha meningkatkan usaha menarik minat masyarakat kepada parti dan kondisi Islam di Selangor.


2.40 petang

Wakil Kedah, Senator Mohamad Yusof Hussin berkata, Kedah pernah mengalami keadaan di mana PAS hanya tinggal lima kerusi sahaja pada satu ketika tetapi mengambil pendekatan untuk jadikannya sebagai cabaran.

Sehubungan itu, beliau yang juga Setiausaha Perhubungan PAS Kedah berharap Presiden parti akan menerima situasi kini sebagai cabaran untuk menyusun langkah seterusnya bagi memenangi hari rakyat dalam negara ini.

Dalam melayani pihak media, beliau berharap jangan terlalu ramai jurucakap parti yang cakap berlainan antara satu sama lain yang akhirnya mengkucar-kacirkan pergerakan parti di peringkat bawah.

Sementara itu, Yusof juga meminta pimpinan Dewan Pemuda di semua peringkat agar dapat usahakan agar dilakukan usaha kembalikan sokongan golongan muda terhadap PAS.

Beliau juga mencadangkan agar kursus kepimpinan dan pengurusan parti sehingga ke peringkat cawangan yang pernah dianjurkan oleh Setiausaha Agong pada 1987, Ustaz Hassan Shukri dilakukan semula.

Elak tindakan mengundang fitnah - Tuan Ibrahim

KUALA LUMPUR, 7 Nov : Selain agama melarang membuat dan menyebarkan fitmah, tindakan dan perbuatan yang mengundang fitnah juga wajib dielakkan.

Naib Presiden PAS Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man berkata tanggapan atau persepsi salah terhadap parti dan pimpinan mestilah dicegah supaya ianya tidak merebak menjadi besar dan merosakkan perjuangan parti itu sendiri.

Justeru katanya lagi PAS mempunyai akhlak jemaah yang mesti dipelihara dan sebarang perselisihan pendapat mestilah dikemukakan melalui saluran yang sedia ada.

"Jangan emosi walaupun berselisih pendapat sehingga sahabat satu jemaah kita hentam. Kita ada saluran.

"Jangan kemukakan ketidak-puasan hati melalui media baru," katanya sewaktu menyampaikan ucapan di 'Seminar Memperkasa Parti', di Markaz Tarbiyah PAS Pusat Taman Melewar, dekat sini pagi tadi.

Tuan Ibrahim menjelaskan bahawa PAS sebuah parti yang sentiasa terbuka kepada kritikan dan teguran.

Tambahnya lagi, sebarang matlamat yang baik tidak menghalal cara atau perbuatan yang menyalahi agama atau dasar parti.

Yang penting ialah untuk uruskan perbezaan pendapat dan bukannya 'melebarkan' lagi perbezaan pendapat yang sedia ada, kata Naib Presiden itu.

"Jangan gadai prinsip Islam. Nak menang tapi jangan gadai untuk dapatkan undi," katanya kepada lebih 1,000 peserta yang hadir.

Selain itu, beliau turut menasihati agar PAS dan pimpinan serta ahlinya tidak leka dengan pujian yang mengundang rebah malah para penceramah juga mesti memastikan hujah dan ceramah disampaikan bukan sekadar 'syok sendiri'.

"Ceramah berjaya memperkukuhkan semangat antara kita tetapi belum tentu dapat menarik generasi baru yang lain," katanya.

Selain itu, beliau juga yakin, sebarang masalah yang dihadapi parti dapat diurus dengan baik, sungguhpun acapkali menghadapi pelbagai cabaran dan fitnah.

"Setakat ini, PAS membuktikan tiada antara wakil rakyatnya yang lompat parti dan PAS juga terbukti berjaya dalam menguruskan masalah," katanya.

Beliau sekali lagi menegaskan bahawa PAS mahu menajdi parti yang besar untuk mengambil alih kerajaan sedia ada dan oleh itu soal untuk berkerjasama dengan Umno tidak timbul sama sekali.

"Kita nak ganti Umno, bukannya bersama Umno.

"Akhir sekali yang penting ialah, kita mesti mendukung keputusan parti," katanya yang berucap 20 minit selepas dua ahli akademik, Dr Abdul Aziz Bari dari Universiti Islam Antarabangasa (UIA) dan Dr Abu Hassan Hasbullah (Universiti Malaya) membentang hujah dan kajian mereka. Harakahdaily/-

Terus bersama Pakatan Rakyat- Presiden PAS

KUALA LUMPUR, 7 Nov : "Bukan setakat mahu menang tetapi yang penting adalah mengisi kemenangan itu." Demikian antara kata-kata azimat Presiden PAS Dato' Seri Abdul Hadi Awang sewaktu menyampaikan ucaptamanya di 'Seminar Memperkasa Parti', di Markaz Tarbiyah PAS Pusat Taman Melewar, dekat sini pagi tadi.

Kata Abdul Hadi, PAS sama seperti gerakan dan perjuangan Islam yang lain, senantiasa diasak dengan pelbagai fitnah serta mendapat tentangan hebat daripada masyarakat yang jahil dan parti memerintah yang tidak adil selama ini.

Oleh yang demikian katanya, menjadi tanggungjawab PAS untuk memperkasakan ahli-ahli dan mengatur startegi sebaik mungkin bagi menghadapi sebarang cabaran dan ujian yang mendatang sekaligus mengajak umat Islam menjadi penganut yang kuat dan golongan bukan Islam menjadi penyokong kepada perjuangan ini.

"PAS merupakan sebuah organisasi siyasah, dakwah dan tarbiyah yang ditubuhkan sejak dari tahun 1951 dan pernah berhadapan dengan suasana yang lebih getir dalam lipatan sejarah perjuangannya.

"Semuanya berjaya dihadapi dan terus menerus mematangkan organisasi parti sehinggalah PAS mencapai kedudukan yang ada pada masa kini," katanya di hadapan lebih 1,000 peserta yang memenuhi ruang dalam dan luar Dewan Fadzil Noor hari ini.

Walaupun, berdepan dengan demokrasi yang tidak adil di negara ini, PAS terus sabar dan cekal menyertai pilihan raya yang diadakan dan natijahnya, kini telah berjaya menguasai jumlah kerusi Parlimen yang besar dan lima negeri bersama Pakatan Rakyat, kata Abdul Hadi.

Sungguhpun begitu, kata Presiden PAS itu, sebarang pencapaian kejayaan dan kelemahan mestilah dikaji semula untuk memastikan parti tersu kukuh dan kuat di persada politi tanah harir seterusnya dapat mencapai kemenangan yang besar dalam pilihan raya akan datang.

"Kita mestilah memerangi penyelewengan, rasuah tanpa korbankan dasar kita," katanya.

Sementara itu, beliau terut mengulangi pendirian dan menyatakan bahawa hasil daripada 'Tahalul Siyasi' dan kerjasama bersama Pakatan Rakyat telah berjaya melumpuhkan ego kerajan Barisan Nasinonal (BN) yang begitu takbur sebelum ini

"Kita akan berdiri teguh dan terus bersama Pakatan Rakyat," katanya yang mahu ianya seiring dengan tujuan menguatkan perjuangan Islam yang menjadi dasar parti itu selama ini.

"KIta mesti menguatkan PAS yang perjuangkan Islam.

"Kita juga sentiasa terbuka dengan semua pihak demi untuk Islam dan hanya dengan Islam sahaja boleh memberi kemenangan dunia dan akhirat," katanya

Beliau memberikan ucapan utama yang bertajuk 'Memperkasakan Peranan PAS Dalam Pengukuhan Pakatan Rakyat Mendepani Pilihan raya ke-13' sebelum sesi perbahasan dengan dua ahli akademik, Dr Abdul Aziz Bari dari Universiti Islam Antarabangasa (UIA) dan Dr Abu Hassan Hasbullah (Universiti Malaya).

Mursyidul Am PAS, Dato' Nik Abdul Aziz dijadualkan menutup seminar sehari suntuk ini yang bermula kira-kira 9.30 pagi.

Ketika ini, majlis berehat seketika dan akan di sambung pada sebelah petang dengan perbahasan wakil daripada setiap negeri sehingga jam 4.30 petang ini. Harakahdaily/-

UBAT JIWA

SALAH satu tujuan dasar melatih jiwa adalah menghasilkan keseimbangan yang sehat dari masing-masing jiwa dan di antara jiwa-jiwa tersebut. Prinsip moral dan etika serta ajaran-ajaran dari kelompok sufi bertujuan memberikan jalan tengah. Yakni, disiplin diri, yang mendukung tujuan ini.

Sufi berusaha menghindari sikap berlebihan dalam kehidupan, baik itu menolak asketisisme ataupun kecanduan akan kesenangan dan materialisme. Praktik keagamaan dan spiritual ditujukan sebagai pendukung, bukan sebagai beban yang berat. Contohnya, berpuasa tidak diwajibkan jika kita dalam keadaan sakit atau sedang melakukan perjalanan.

Kita dapat mengganti hari puasa yang ditinggalkan pada saat kita dalam keadaan sehat dan menjalani kehidupan rutin yang normal. Kita dapat mempejari banyak hal dari fungsi pemberian gizi pada jiwa tumbuhan. Ketidakseimbangan di dalam pemberian gizi mengakibatkan kekurangan gizi dan kerakusan. Kita memiliki sisi spiritual yang serupa. Kekurangan gizi dalam hal spiritual, diakibatkan oleh kurangnya pemberian gizi spiritual, yang kerap diakibatkan oleh ketergantungan terhadap dunia atau pemilihan makanan “hampa kalori” yang tidak benar-benar bergizi (misalnya, membaca “junk food” dari buku-buku spiritualitas palsu, dan bukan kitab-kitab suci atau buku spiritual klasik). Salah pencernaan spiritual dapat diakibatkan oleh terlalu banyak membaca buku spiritual tanpa memadukan dan mempraktikkan isi buku tersebut.

Sebagian orang yang rakus secara spiritual, yang berpindah-pindah guru serta berganti-ganti teknik, selalu mencari yang lebih tinggi. Mereka bagaikan menggali sebuah sumur, yang bukannya menggali satu buah lubang sedalam seratus kaki pada satu tempat tertentu, melainkan menggali banyak lubang sedalam dua puluh lima kaki. Pendekatan manakah yang lebih dapat menghasilkan air?

Serupa dengan hal tersebut, naluri jiwa hewani akan hasrat, rasa takut, dan amarah dapat terselewengkan dan menjadi tidak seimbang. Penyelewengan ini semakin mempersulit untuk melayani dunia demi Tuhan, atau berada di dunia dan tetap mengingat Tuhan. Seseorang yang takut pada segala sesuatu tidak dapat menyelesaikan sesuatu pun, dan seseorang yang tidak merasa takut akan tersakiti oleh apa pun, adalah bagaikan seorang bayi yang bermain-main dengan kompor yang panas. Mereka yang tidak memiliki hasrat ataupun keinginan, biasanya tidak mendapatkan apa-apa. Sementara mereka yang memiliki hasrat berlebihan menjadi dikuasai oleh mereka.

Tujuan sufi adalah membangun kehidupan yang seimbang dari pekerjaan, pelayanan, kewajiban keluarga, ibadah, dan praktik-praktik sufi. Idealnya, kehidupan jasmaniah yang seimbang membawa kepada kehidupan batiniah yang seimbang. Acap kali suara dari keempat jiwa yang pertama lebih nyaring dari tiga yang terakhir. Yakni, kita biasanya memerhatikan secara langsung ketika kebutuhan jasmaniah kita menuntut. Kita juga memberikan perhatian yang segera terhadap tuntutan ego jiwa pribadi. Sayangnya, tuntutan dari jiwa-jiwa ini cenderung menghabiskan waktu dan energi kita karena mereka mengakar dalam dunia materi.

Kebutuhan spiritual kita lebih mudah diabaikan. Kebutuhan spiritual utama kita adalah mengungkapkan belas kasih kita dengan melayani orang lain dan mengingat Tuhan. Pelayanan yang tulus adalah bentuk ibadah. Praktik-praktik ini menjadi lebih mendalam hingga akhirnya kita berada dalam kondisi doa dan zikir yang konstan.

(Robert Frager. Hati , Diri, dan Jiwa: Psikologi Sufi untuk Transformasi, hal.295-297)

Surat Pembaca : Perihal Berahim Ali dan wang ihsan

Dari : ANGIN LABUAN

ASSALAMUALAIKUM, SELAMAT SEJAHTERA...

PENGUMUMAN PERDANA MENTERI, DATO SERI MOHD NAJIB BAHAWA KELANTAN AKAN DIBERIKAN IHSAN SEBAGAI BANTUAN, DAN BUKANNYA ROYALTI BUKANLAH MENGEJUTKAN. MEMANG ITULAH SIKAP PEMIMPIN BARISAN NASIONAL YANG DALAM SATU KETIKA AMAT BERIA MENGHULURKAN SALAM PERPADUAN DENGAN PAS TERUTAMANYA, NAMUN SIKAP DENDAM DAN MENAFIKAN HAK PAS MERUPAKAN "TAHI" YANG TIDAK BOLEH DISELINDUNGKAN LAGI.

BOLEH DIFAHAMI MENGAPA PEMIMPIN UMNO AMAT MENGALU-ALUKAN IHSAN INI. MAKA MEREKA BOLEH BERKIRA-KIRA HABUAN YANG BAKAL DINIKMATI. JIKA KITA DIKEJUTKAN ALLAH DENGAN KEJADIAN STADIUM DAN MASJID RUNTUH DI TERENGGANU, APAKAH DENGAN TIDAK AMANAHNYA SALURAN WANG "ROYALTI" INI, MAKA PERANCANGAN DI KELANTAN YANG BAKAL DILAKSANAKAN DENGAN TIDAK AMANAH BAKAL MENERBITKAN PERKARA YANG SERUPA DI TERENGGANU? TERENGGANU KETIKA ITU AMAT KAYA DENGAN WANG IHSAN. NAMUN KERANA TAMAK KERANA MENDAPAT DUIT MUDAH, TIDAK DISALURKAN KE TANGAN PENGUASA PAS KETIKA ITU YANG DIPILIH OLEH RAKYAT, MAKA MUNGKIN AKAN ADA LAGI PROJEK "KHIANAT" YANG BAKAL DITUNJUKKAN ALLAH SEPERTI KEJADIAN STADIUM RUNTUH ITU.

NAMUN, SAYA TERTARIK DENGAN IBRAHIM ALI, SEORANG YANG BEGITU TEBAL MUKA DAN PERASAAN MALUNYA. KENAPA SAYA BERKATA DEMIKIAN? DIA SEDAR DIA BERTANDING DAN MEMENANGI KERUSI PARLIMEN PASIR MAS ATAS TIKET PAS. NAMUN DENGAN PENUH BANGGA, DIA MENGATAKAN DIA DIPILIH KERANA RAKYAT MEMILIH IBRAHIM ALI, BUKAN KERANA DIA CALON PAS.

BIARLAH DIA KEMBALI KEPADA UMNO. WALAUPUN UMNO TAHU SEJARAH IBRAHIM ALI, BIARLAH MEREKA MENERIMANYA. MUNGKIN SELEPAS INI JIKA PAK BERAHIM MENANG ATAS TIKET UMNO, DAN SELEPAS ITU DIA MENGAKU JADI CALON BEBAS, DAN KEMUDIAN MENGGIGIT PARTI YANG MEMBENARKANNYA BERTAPAK. AMBILLAH PAK BERAHIM TU, WAHAI UMNO.

NAMUN, TOPIK SEBENARNYA INI. SOKONGAN IBRAHIM ALI TENTANG WANG IHSAN KERAJAAN PUSAT KEPADA KERAJAAN KELANTAN TIDAKLAH SANGAT MENDAPAT PERHATIAN PIMPINAN PAS KELANTAN. BIARPUN HUJAHNYA, TIDAK PENTING KEPADA SIAPA WANG ITU DISALURKAN, YANG PENTING IA DISALURKAN KEPADA RAKYAT KELANTAN. CUMA SAYA SUKA BERTANYA KEPADA IBRAHIM ALI, JIKA KITA TUKARKAN SEDIKIT CERITA TENTANG WANG IHSAN INI.

BAYANGKAN JIKA GAJI DAN ELAUN SERTA PENDAPATAN IBARATKAN SEPERTI ROYALTI) IBRAHIM ALI TIDAK DISALURKAN KE AKAUN IBRAHIM ALI SEBAGAI KETUA DALAM KELUARGANYA. SEBALIKNYA SEMUA GAJINYA DISALURKAN TERUS KE AKAUN DATO ANNUAR MUSA, DAN DATO ANNUAR MUSA YANG AKAN MENGAGIHKAN KEPADA ISTERI IBRAHIM, ANAK-ANAKNYA, HUTANG RUMAH, BIL ELEKTRIK DAN AIR, DAN SEMUA PERIHAL RUMAHTANGGA IBRAHIM. MAKA IBRAHIM PUN BERTEMPIK "MANA BOLEH, AKU KETUA KELUARGA AKU. SEPATUTNYA AKU YANG MENGURUSKAN KEWANGAN NEGERI DAN RAKYAT KELUARGA AKU, BUKAN ANNUAR MUSA!".

MAKA KITA "BAGI" BALIK PADA IBRAHIM ALI, JANGAN POLITIKKAN SAMADA ROYALTI ATAU IHSAN, SAMADA MELALUI KAMU ATAU DATO ANNUAR MUSA. SALUR MELALUI DATO ANNUAR MUSA PUN, YANG PENTING AHLI KELUARGA KAMU YANG DAPAT MANFAAT WANG IHSAN TU... APA KATA PAK IBRAHIM ALI....????

Pegawai Agama menjatuhkan imej agama

Ahmad Baei Jaafar

Penahanan Mohd Asri oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tengah malam 2November 2009 dan kemudiannya dilepaskan tanpa didakwa keesokannya amat memalukan institusi agama di Negara ini. Apatah lagi institusi itu berada dalam pentadbiran kerajaan PR yang EXCOnya adalah PAS.

Menurut laporan malaysiakini, kejadian itu berlaku kira-kira pukul 9 malam apabila sekumpulan anggota JAIS memasuki sebuah banglo milik seorang ahli perniagaan di Taman Sri Ukay, Hulu Klang. Katanya ketika itu Mohd Asri memberikan ceramah kepada lebih 300 pengikut.

Menurut laporan itu lagi, Thalia Rohaina Abdul Latif, salah seorang peguam yang hadir di pejabat agama sementara menunggu dakwaan di mahkamah syariah di situ berkata, perkara ini tidak sepatutnya terjadi dan JAIS sepatutnya membuat siasatan terlebih dahulu sebelum membuat sebarang penahanan.

"Mereka (JAIS) datang menyerbu beliau di premis rakannya dan pada waktu itu beliau sedang menikmati makan malam, dan bukannya sedang memberikan ceramah seperti yang didakwa,” kata Thalia.

Star online dalam laporannya pula menyebut sejumlah pegawai penguatkuasa agama dan polis sampai ke premis tersebut pada 9.30 malam untuk menahan Dr Asri. Namun mereka tidak dibenarkan masuk oleh pengikutnya yang berada di luar premis.

Walau bagaimana mereka dibenarkan masuk pada jam 12 tengah malam yang ketika itu Asri baru selesai makan malam. Beliau ditahan atas kesalahan memberi ceramah tanpa tauliah kerajaan Selangor.

Peliknya anggota polis yang dilibatkan dalam penahanan itu turut bertindak tidak profesional seperti pegawai penguatkuasa agama. Lazimnya polis akan bertindak apabila kes berlaku di hadapan mata, kalau tidak akan dilepaskan.

Tetapi pegawai agama yang mendakwa Asri berceramah tanpa tauliah menahannya dengan bantuan polis semasa beliau tidak berceramah. Tentulah tindakan itu tidak profesional kerana menahan tanpa sebab dan bukti yang sah.

Oleh sebab itu Jais dan pejabat agama dalam hal ini seharus bertindak secara profesional dalam menjalankan tugas supaya orang ramai tidak mengekalkan persepsi mereka bahawa pejabat agama memang low class. Dalam hal ini, kita mengalu-alukan semakan semula tentang syarat permohonan tauliah.

Di Selangor sejak kerajaan pimpinan PR, masjid dan surau malah di mana-mana meriah dengan pengajian agama. Sedangkan guru bertauliah amat sedikit dan sesetengahnya tidak mampu menarik minat orang ramai untuk belajar (kerana penceramah yang tidak bermutu).

Jadi, kebenaran tanpa tauliah boleh diberi kepada golongan pensyarah universiti tempatan. Setidak-tidaknya permudahkan urusan memberi kebenaran kepada pihak penganjur bagi menjemput penceramah berkenaan.

Seminar mendapat sambutan luarbiasa.

Dewan seminar Markaz Tarbiyah dipenuhi oleh peserta seminar dari seluruh negara.

Ucaptama Presiden PAS

Prsiden PAS membuka tirai Seminar pada hari ini dengan merasmikan seminar bersejarah itu

Seminar sedang berlangsung.

Mursyidul AM PAS, TG. Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden PAS, TG. Hj. Abdul Hadi Awang dan pimpinan yang lain berada di pentas utama Seminar Memperkasakan Parti yang berlangsung hari ini.

Seminar memperkasakan Parti PAS hari ini.

GOMBAK, 7 Nov :-Seminar Memperkasakan Parti akan berlangsung pada hari ini di Markaz Tarbiyah PAS Taman melewar disini.

Seminar tersebut akan dirasmikan oleh Presiden PAS, TG. Guru Hj. Abdul Hadi Awang. Seminar ini melibatkan semua peringkat pimpinan Pas dari kawasan, negeri dan pusat.

Terdapat beberapa sesi penting sepanjang seminar sehari itu. Pada sesi pagi akan menyaksikan Ucaptama dan perasmian oleh Presiden PAS dengan tajuk :" Memperkasa peranan PAS Dalam Memperkukuh Pakatan Rakyat Mendepani cabaran PRU 13"

Selain itu terdapat Sesi Percambahan Minda dengan tajuk " Ulasan dan Unjuran Masa Depan PAS dalam Konteks Politik Malaysia dengan Ahli Panelnya, Prof. Dr. Abdul Aziz Bari(UIA), Prof. Dr. Abu Hassan Hasbullah(UM) dan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man(Naib Prsiden PAS).

Seminar juga memberi peluang kepada wakil-wakil negeri untuk membahaskan Ucaptama Presiden.

Sesi penggulungan pimpinan pula menampilkan Mursyidul AM PAS, YAB. Tuan Guru Dato' Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk memberikan ucapan penutup. sebagai