01 Februari 2014

Pinjaman bank akan lebih mahal?

1 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

KELMARIN, Bank Negara Malaysia (BNM) dalam satu kenyataan berhubung perkembangan monetari dan kewangan negara memaklumkan kadar inflasi, iaitu kenaikan dalam harga barangan, mencecah 3.2 peratus bagi Disember tahun lalu, berbanding 2.9 peratus pada bulan sebelumnya.

Menurut BNM, kenaikan itu disumbangkan peningkatan harga makanan dan minuman bukan alkohol yang naik sebanyak 4.5 peratus pada Disember 2013 berbanding 3.9 peratus pada November 2013.

“Kenaikan harga makanan itu mencerminkan harga yang lebih tinggi dalam sub kategori ikan dan makanan laut, daging, dan sayur-sayuran, berikutan keadaan cuaca buruk, selain kenaikan harga juga dicatat dalam sub kategori makanan di luar rumah,” menurut BNM.

Empat Anak Pasangan Malaysia Pulang Ke Tanah Air

1 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

STOCKHOLM: Empat anak pasangan Malaysia, yang ditahan pihak berkuasa Sweden kerana didakwa memukul tangan anak lelaki mereka yang enggan solat, berlepas pulang ke Malaysia pagi Jumaat.


Aishah Azizul Raheem, 14 dan adik-adiknya Ammar, 12, Adam, 11, dan Arif, 7,berlepas pulang pada 6.30 pagi waktu tempatan (1.30 tengah hari waktu Malaysia) bersama-sama Timbalan Menteri Luar Datuk Hamzah Zainuddin, seorang pegawai khas beliau serta seorang saudara keluarga itu.

Amaran Angin Kencang Dan Laut Bergelora Hingga Isnin Depan

1 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Angin kencang dan laut bergelora kategori pertama, yang kini melanda perairan Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor Timur, dijangka berterusan hingga Isnin depan.
Jabatan Meteorologi Malaysia dalam kenyataan di sini berkata, keadaan samaturut melanda Sarawak, Sabah serta Wilayah Persekutuan Labuan.
Keadaan itu membawa angin kencang berkelajuan antara 40 hingga 50 kilometersejam dan ombak dengan ketinggian melebihi 3.5 meter.

Cikgu Mala santuni kaum Tionghua Dun Pemanis

1 Rabiul Akhir 1435. [MOD] -
HARAKAHDAILY
SEGAMAT: Menjelang Sambutan Tahun Baru Cina, Normala Sudirman dan NGO Skuad Cikgu Mala Prihatin menyantuni Kaum Tionghua di Dun Pemanis di beberapa lokasi dan premis perniagaan sekitar Dun Pemanis.

Kegembiraan jelas kelihatan di wajah mereka apabila mantan calon PRU13 Dun Pemanis ini beramah mesra sambil mengedarkan Kad Tahun Baru Cina dan limau mandarin. Normala yang lebih mesra disapa dengan panggilan Cikgu Mala disambut dengan rasa gembira dan ceria.