25 November 2011

Sidang DUN Perak ditangguhkan pada jam 8.30 malam

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Sidang DUN Perak yang berlangsung sehingga 5 hari berakhir sebentar tadi dengan pengumuman dari Speaker Dewan dengan menangguhkan sidang kepada satu tarikh yang tidak ditetapkan.

Sidang DUN Perak Hari Ke 5 : Usul kenaikan Ahli Dewan Negeri Perak ditolak.

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Usul yang dibawa oleh YAB Pangkor itu di sokong oleh Wakil Bercam yang telah mengajukan soalan berkaitan kenaikan elaun itu pada sidang 15 Ogos 2011 lepas pada awalnya akhirnya ditarik balik oleh pihak kerajaan selepas dibahas oleh beberapa orang.
Pemuida PAS Sarawak tuntut Alfred Jabu mohon maaf dan tarik balik kenyataan

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -
KENYATAAN MEDIA RASMI PEMUDA PAS SARAWAK

1. Merujuk ucapan Timb Ketua Menteri, Alfred Jabu ketika persidangan DUN Sarawak semalam, Pemuda PAS Sarawak kesal dengan sikap Alfred Jabu yang tidak sensitif terhadap umat Islam dengan mengaitkan Hudud dengan ‘politik kotor’ dan ‘keji’. Alfred Jabu menggunakan istilah ‘hudud politik’ yang secara terang-terangan menghina dan mempermainkan hudud.

2. Alfred Jabu menuduh Pakatan Rakyat mengamalkan politik kotor dan aggresif, sedangkan pada waktu yang sama, menghina dan mempermainkan hukum hudud yang termaktub dalam Al-Quran dan sebahagian daripada perundangan Islam. Secara nyata, Alfred Jabulah yang mengamalkan politik kotor dan tidak sensitif di Sarawak, bukannya Pakatan Rakyat. Alfred menggambarkan Pakatan Rakyat datang ke Sarawak, membawa budaya politik pelik. Alfred lupa bahawa Pakatan Rakyat Sarawak merupakan terdiri daripada rakyat Sarawak yang bosan dengan pemerintahan BN selama ini, dan bukannya orang luar.

3. Pemuda PAS Sarawak menyarankan Alfred Jabu supaya berhenti memberi kenyataan mengenai hudud, kerana beliau tidak mempunyai maklumat dan penerangan yang cukup mendalam mengenai hukum hudud ini. Pemuda PAS Sarawak menyarankan Alfred supaya lebih sensitif terhadap isu-isu keagamaan seperti ini dan Pemuda PAS Sarawak mengingatkan rakyat Sarawak tidak mungkin dapat menerima pemimpin yang tidak sensitif seperti beliau.

4. Pemuda PAS Sarawak kesal dengan ADUN-ADUN PBB yang beragama Islam terutama Ketua Menteri sendiri yang tidak bangkit menegur kenyataan bodoh Alfred Jabu ini. ADUN-ADUN PBB yang beragama Islam sepatutnya membela agama Islam dan menegur Alfred yang tidak sensitif terhadap agama Islam. Pemuda Sarawak menyeru ADUN-ADUN PBB yang penakut ini, untuk memberi ruang kepada PAS jikalau tidak mampu membela agama sendiri dalam dewan undangan negeri.

5. Pemuda PAS Sarawak menuntut Alfred Jabu membuat kenyataan terbuka memohon maaf kepada semua umat Islam serta menarik balik ucapan beliau itu.

MOHAMMAD ARIFIRIAZUL
(KETUA PEMUDA PAS SARAWAK)

Sidang DUN Perak Hari Ke 5 berlarutan sehingga ke malam.


29 Zulhijjah 1432H. [MOD] - Sidang DUN hari ke berlarutan sehingga ke malam dan perbahasan berlanjutan dalam meluluskan beberapa enekmen baru selepas lewat petang tadi dewan Perak meluluskan Bajet 2012.

Speaker memberi laluan kepada Anggota Dewan untuk menunaikan solat maghrib secara bergilir-gilir sebagaimana yang dicadangkan oleh wakil Pengkalan Hulu. Sebelum itu wakil dari Titi Serong bangun mengingatkan dewan mengenai waktu sembahyang maghrib telah masuk dan mencadangkan supaya sidang ditangguhkan.

Sidang DUN Perak Hari Ke 5 : Dewan Perak luluskan Pembubaran Undang-Undang Kolej Islam Darul Ridzuan 2011.

Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Dewan Perak pada hari ini meluluskan Pembubaran Undang-Undang Kolej Islam Darul Ridzuan 2011. Berikutan dengan itu ianya diganti dengan Kolej milik Kerajaan Perak itu akan dikenali dengan nama baru iaitu Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah.

Usul Pembubaran itu dibentang oleh Wakili dari Kamunting dan mendapat persetujuan dewan sebulat suara.

Naib Presiden SPDP dipecat

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUCHING 25 Nov. - Naib Presiden Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP), Datuk Sylvester Entri dipecat daripada parti itu hari ini kerana kesalahan menentang parti, demikian diumumkan oleh Presiden SPDP, Tan Sri William Mawan.

Beliau adalah juga Ahli Dewan Undangan Negeri Sarawak kawasan Marudi.

Empat pemimpin yang menyokong beliau terdiri naib presiden kanan dan Adun kawasan Tasik Biru, Datuk Peter Nansian, naib presiden dan Ahli Parlimen Mas Gading, Datuk Dr. Tiki Lafe, ketua penerangan yang juga ADUN Batu Danau, Paulus Palu Gumbang, dan anggota majlis tertinggi parti dan ADUN kawasan Bekenu, Rosey Yunus, dianggap tidak lagi memegang jawatan parti.

"Hari ini merupakan hari paling sedih dalam kerjaya politik saya. Selepas melalui proses dan perbincangan dengan Majlis Tertinggi, saya dengan rasa sedih, mengumumkan bahawa Entri bukan lagi anggota SPDP berkuat kuasa serta merta,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi SPDP selama jam di ibu pejabat parti di sini hari ini.

Mesyuarat itu juga menetapkan bahawa Tiki tidak akan dicalonkan semula untuk bertanding di Mas Gading kerana beliau bukan daripada kalangan “calon boleh menang”, kata Mawan. - Bernama

Sidang DUN Perak Hari Ke 5 : Dewan Perak luluskan Bajet 2012

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Dewan Undangan negeri perak yang bersidang pada hari ini telah meluluskan Bajet 2012 dengan mendapat kelulusan majoriti anggota dewan.

Bajet yang telah dibentang oleh YAB dari Pangkor pada isnin lepas telah dibahas oleh 28 ADUN BN dan PR sehingga kelmarin dan telah digulung oleh pihak kerajaan sebelum dilulus kan oleh Dewan perak lewat petang ini.

Sidang DUN Perak Hari Ke 5: Isu Tahun Melawat Perak 2012

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

ADUN Pasir Panjang DS Nizar mempersoalkan mengenai kelewatan pelancaran logo Tahun melawat Perak yang agak lambat.

Disamping itu dia mempertikaikan mengenai satu delegasi untuk memanjat Gumung Kinabalu untuk mempromosi Tahun Melawat Perak dan apakah alasannya serta bertanya berapakah jumlah yang digunakan untuk tujuan itu.

YAB dari Pangkor menjawab bahawa promosi mengenai Tahun Melawat Perak juga dilakukan juga ke destinasi negeri lain seperti ke kedah dan sebagainya.

Sidang DUN Perak Hari Ke 5: Bantuan kebajikan kemasyarakatan

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Peruntukan sebanyak 25 juta ringgit kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat mendapat perhatian dengan dibahas oleh beberapa ADUN .

ADUN Setiawan mendedahkan mengenai wanita MCA yang dilantik berkerja di Pejabat kebajikan masyarakat.

ADUN Buntong pula menjelaskan mengenai aduan dari pemohon yang telah diluluskan tidak dibayar pembayaran dengan alasan kewangan tidak mencukupi supaya diambil perhatian oleh pihak kerajaan.

Mangsa banjir meningkat.

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Jumlah mangsa banjir di Kelantan meningkat kepada 1,892 orang pagi ini, berbanding 1,420 malam tadi ekoran hujan berterusan yang mengakibatkan kawasan rendah terus dinaiki air.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Negeri berkata Pasir Mas kekal menjadi daerah paling teruk terjejas dengan 16 pusat pemindahan dibuka di daerah itu setakat ini.

"Jumlah pusat pemindahan yang dibuka (di seluruh negeri) semakin bertambah daripada 28 buah malam tadi kepada 32 buah pagi ini," katanya.

Beliau berkata paras air di Sungai Golok di Rantau Panjang, berada pada paras bahaya manakala laluan di Machang, Pasir Mas, Tanah Merah dan Tumpat masih ditutup kepada lalu lintas.

Di Machang, laluan yang ditutup ialah Jalan Machang-Pangkal Meleret-Wakaf Bata; di Pasir Mas membabitkan Jalan Pohon Tanjung-Meranti, Jalan Pohon Tanjung-Rantau Panjang (Jalan Lama) Kampung Siram dan Jalan Rantau Panjang-Panglima Bayu; manakala di Tanah Merah jalan yang ditutup ialah Jalan Tanah Merah-Kusial-Kampung Ipoh.

Di Tumpat pula, tiga laluan yang ditutup ialah di Km 3 Jalan Cabang 4/Kampung Jambu/Meranti, Km 2 Jalan Keselamatan (Kesban)-Pengkalan Kubor - Kampung Jambu dan Km 3 Jalan Pohon Tanjung-Pasir Pekan.

Di TERENGGANU, jumlah mangsa banjir yang masih berada di pusat pemindahan berkurangan kepada 1,236 pagi ini berbanding 2,404 orang petang semalam.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Terengganu berkata enam daerah yang masih dilanda banjir ialah Besut, Hulu Terengganu, Kemaman, Kuala Terengganu, Marang, dan Setiu.

Di PAHANG, 11 orang dari dua keluarga di Kampung Chendor Baru dekat Cherating yang dipindahkan akibat banjir sejak semalam, masih ditempatkan di pusat pemindahan.

Mereka yang terdiri daripada enam lelaki, empat wanita dan seorang kanak-kanak perempuan ditempatkan di Balai Raya Kampung Chendor.

Menurut jurucakap bilik gerakan polis rumah mereka masih ditenggelami air pada paras 0.5 meter. - BERNAMA

Angkasawan negara kutip dana bina hospital Palestin

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KOTA BHARU: Majlis Perundingan NGO Islam Malaysia (MAPINM) akan meneruskan siri penjelajahan ke seluruh negara untuk mengumpul derma bagi mengisi tabung bantuan rakyat Palestin, terutama pembinaan hospital kanak-kanak terbesar di negara itu membabitkan kos sebanyak RM100 juta.

Angkasawan Negara yang juga pengerusi jawatankuasa pengumpulan dana majlis itu, Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha, berkata Kelantan adalah antara negeri yang dikunjungi bagi menjayakan misi itu.
"Selepas ini kita akan meneruskan siri penjelajahan ke negeri lain, termasuk Pulau Pinang dalam masa terdekat ini," katanya kepada pemberita ketika melakukan kunjungan hormat ke atas Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, di sini, hari ini.

Sheikh Muszaphar Shukor berkata, MAPINM sudah menghulurkan bantuan AS$60,000 kepada Kerajaan Palestin melalui Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Perdana Menterinya, Ismail Haniyeh, baru-baru ini.

Majlis Perundingan itu adalah badan induk yang dianggotai pertubuhan bukan kerajaan dari seluruh negara, termasuk Cakna Palestin yang diwujudkan Kerajaan Negeri Kelantan tiga tahun lalu.

Beliau berharap penduduk Gaza akan menikmati penjagaan kesihatan lebih sempurna apabila hospital 10 tingkat itu yang akan mula dibina dengan bantuan Kerajaan Malaysia pada tahun depan, siap sepenuhnya.

Katanya, matlamat beliau dalam program penjelajahan itu bukan sahaja bertujuan mengumpul dana, malah untuk berkongsi pengalaman sebagai Angkasawan Negara yang berkait rapat dengan ilmu-ilmu yang terkandung dalam al-Quran.

Beliau berkata, untuk merealisasikan lagi harapannya beliau bercadang menubuhkan Yayasan Angkasawan yang kini masih di peringkat kajian.

Sementara itu, Nik Abdul Aziz berkata sebagai Menteri Besar beliau amat bersyukur dapat menemui Angkasawan Negara itu di samping berkongsi pengalaman dengan rakyat negeri ini sebagai angkasawan kerana bidang keilmuan astronomi itu mempunyai kaitan rapat dengan ilmu Islam yang terkandung dalam al-Quran.

Katanya, angkasawan itu akan mengadakan beberapa siri pertemuan dengan rakyat negeri ini sepanjang kunjungan selama dua hari ke Kelantan.

"Melalui program yang diatur itu, kita dapat mengumpul lebih banyak dana menerusi Jawatankuasa Misi Bantuan Cakna Palestin yang ditubuhkan tiga tahun lalu," katanya. - BERNAMA

Sidang DUN Perak Hari Ke 5: Sidang ditangguh untuk solat Asar.

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Speaker mengumumkan sidang ditangguh selama 20 minit sehingga jam 6.00 petang untuk memberi laluan kepada ADUN dan pegawai yang beragama Islam untuk menunaikan solat Asar.

Sidang DUN Perak Hari Ke 5: Jabatan Mufti dicadang tingkat pengurusan kewangan

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

ADUN Lubuk Merbau, YB. Hj Zainuddin Yusoff mencadangkan supaya pengurusan cuma 2 bintang yang diberikan oleh Jabatan Audit Negara terhadap Jabatan Mufti Perak pada tahun 2010 perlu diambil perhatian supaya pengurusan kewangan yang diperuntukkan sejumlah 1,787,900 ringgi yang diperuntukkan dalam bajet 2012 untuk jabatan itu diurus dengan lebih baik.

Angin kencang, laut bergelora diramal sehingga Selasa

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Beberapa kawasan perairan negara dijangka mengalami keadaan angin kencang dan laut bergelora yang berterusan sehingga Selasa depan.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, amaran angin kencang Timur Laut dengan kelajuan 60 kmsj dan ombak melebihi 5.5m dijangka berlaku di kawasan perairan Kelantan, Terengganu, Samui, Condore, Reef North dan Layang-Layang.

Amaran angin kencang dengan kelajuan 50-60 kmsj dan ombak mencapai 4.5m pula dikeluarkan bagi kawasan perairan Pahang, Johor Timur, Phuket, Tioman dan Bunguran.

Selain itu, angin kencang dengan kelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai 3.5m dijangka berlaku di perairan Pulau Langkawi, Perlis, Utara Kedah, Sarawak, Labuan, Sabah (pedalaman, Pantai Barat dan kudat), Reef South dan Palawan.

Jabatan itu turut mengeluarkan amaran kawasan Pantai Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor yang dijangka terdedah kepada kejadian kenaikan paras air laut disebabkan angin kencang dan ombak kuat yang dijangka berterusan sehingga esok.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora itu adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, aktiviti pantai, perkhidmatan feri, perkapalan termasuk pekerja di pelantar minyak. - BERNAMA

Sidang DUN Perak Hari Ke 5 : Titi Serong mohon kebajikan pegawai pindah diambil perhatian.

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Wakil Titi Serong memohon Kerajaan negeri mengambil perhatian mengenai kebajikan berupa pampasan kepada Pegawai Kerajaan yang tinggal di kauters kerajaan Negeri perak lama ke kauters baru di jalan Sekolah.

Beliau mencadangkan dengan peruntukan kepada Pejabat Daerah dan Tanah Kerian supaya Pegawai yang terlibat di beri pembayaran lebih awal dan jumlah yang sewajarnya kerana ada yang tinggal melebih 20 tahun di kauters lama berkenaan.

Menurutnya pembayaran mesti didahulukan untuk kegunaan pegawai berkenaan untuk menyewa kenderaan untuk memindahkan barang masing-masing.Imbang Penuh

Syarikat kutip organ palsu manusia

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

SEBUAH kotak yang mengandungi organ palsu manusia berada di tepi seorang pekerja di syarikat OrthoMetals di Zwolle, Belanda pada 14 November lalu.

ZWOLLE, Belanda - Sebuah syarikat di sini mengumpul dan menjual organ palsu manusia sebagai barang lusuh untuk dikitar semula.

Syarikat OrthoMetals mendapat bekalan organ palsu manusia daripada 450 rumah pembakaran mayat di 15 buah negara Eropah secara percuma.

Pengarah OrthoMetals, Ruud Verberne berkata, antara organ palsu yang diasingkan sebelum mayat dibakar pada suhu 900 darjah Celsius itu termasuk paha, lutut dan implan logam.

Menurutnya, keluarga dan saudara-mara si mati lebih rela melihat organ palsu orang kesayangan mereka dikitar semula daripada ia dibuang ke tong sampah.

Verberne berkata, sejumlah 200 tan logam berharga dikumpul dari rumah-rumah pembakaran mayat di Eropah pada setiap tahun.

Di gudang syarikat tersebut, pelbagai peralatan palsu itu diasingkan mengikut kategori seperti besi, titanium dan kobalt kromium dan kemudian dijual kepada pembeli barang lusuh dengan mengikut harga pasaran. - AP

'Hudud politik': PAS selar kenyataan TKM S'wak

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

PAS Sarawak menyelar kenyataan Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Alfred Jabu Numpang berkaitan hukum hudud yang didakwanya secara "terang-terangan menghina" dan mempermainkannya.

bn candidates announcement pbb hq 030411 alfred jabu"Pemuda PAS Sarawak menyarankan Alfred Jabu supaya berhenti memberi kenyataan mengenai hudud, kerana beliau tidak mempunyai maklumat dan penerangan yang cukup mendalam mengenai hukum hudud ini," kata ketua Dewan Pemuda PAS Sarawak, Mohammad Arifiriazul Paijo.

"Pemuda PAS Sarawak menyarankan Alfred supaya lebih sensitif terhadap isu-isu keagamaan seperti ini dan Pemuda PAS Sarawak mengingatkan rakyat Sarawak tidak mungkin dapat menerima pemimpin yang tidak sensitif seperti beliau," katanya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu, Mohammad Arifiriazul menuntut Alfred Jabu (kanan) membuat kenyataan terbuka memohon maaf kepada semua umat Islam serta menarik balik ucapan itu.

Dalam kenyataannya hari ini, Mohammad Arifiriazul mempertikaikan tindakan Alfred Jabu menuduh Pakatan Rakyat mengamalkan politik kotor dan agresif, sedangkan pada waktu yang sama, didakwa mempermainkan hukum yang termaktub dalam Al-Quran dan sebahagian daripada perundangan Islam.

"Secara nyata, Alfred Jabulah yang mengamalkan politik kotor dan tidak sensitif di Sarawak, bukannya Pakatan," katanya lagi.

Segi tiga 'politik hudud'

Dewan itu juga menyatakan kekesalannya terhadap ADUN Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan ketua menteri yang beragama Islam tetapi tidak menegur kenyataan "sensitif" itu.

Akhbar tempatan The Borneo Post semalam melaporkan Alfred Jabu menyifatkan Pakatan bersama-sama terbabit dalam memainkan segi tiga "politik hudud".

Menurut menteri pembangunan luar bandar itu, ia dilihat apabila PKR mahukan hukum hudud sementara sebagai balasan DAP mahu mengenakan "politik hudud" terhadap PKR dan PAS.

“Rakyat sendiri telah menyaksikan situasi menarik ini. Di Sarawak sejurus sahaja pilihan raya negeri (PRN) selesai pada April lalu, DAP telah mengambil sekurang-kurangnya dua calon PKR yang bertanding pada PRN,” beliau dipetik sebagai berkata ketika menyampaikan ucapan penggulungan bagi kementeriannya pada persidangan DUN di Kuching.

Sebagai contoh, katanya, calon PKR di Meluan dan Bukit Begunan yang tewas diambil oleh DAP.

Bukan itu sahaja katanya, pencalonan bagi jawatan senator yang dicadangkan oleh Wong Ho Leng (DAP-Bukit Assek) kepada ahli DAP yang baharu dan bekas calon PKR di Meluan (John Brian Anthony) turut ditolak dengan menyaksikan calon BN Lihan Jok mendapat jawatan itu.

“Ramai di kalangan rakyat Sarawak kini menyatakan bahawa ia merupakan cara yang kejam oleh DAP apabila melaksanakan politik hududnya dalam politik PKR, yang mereka anggap sebagai rakan dalam Pakatan," beliau dipetik sebagai berkata.

malaysiakini/-

Sidang DUN Perak Hari Ke 5 : Dewan Perak dicadangkan setiap ADUN kemudahan ICT

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Wakil Kerajaan dari Kubu Gajah mencadangkan supaya kemudahan komputer di meja Exco Kerajaan negeri di dalam Dewan Negeri Perak diperluas ke semua meja ADUN seperti yang terdapat di Parlimen Malaysia.

Cadangan dari Kubu gajah disokong oleh wakil Pakatan Rakyat dari Pasir Pinji dan beliau meminta supaya kemudahan itu mesti di lengkapkan juga dengan kemudahan WIFI dalam dewan yang perlu ditingkatkan juga.

Selain itu Pasir Pinji juga mendedahkan bilik rehat ADUN Perak di Aras 2 tidak mempunyai kerusi sofa untuk berehat.

A.Samad Said :Kongres Di Johor Simbolik Perubahan Pilihanraya

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

JOHOR BHARU, 25 NOV : Penganjuran Kongres Nasional Wanita dan Angkatan Pemuda Keadilan kali ke-lapan di kubu kuat Umno ini disifatkan sebagai simbolik jelas bahawa negeri itu bakal ditakluki Pakatan Rakyat menerusi Pilihanraya Umum ke-13 akan datang, jelas Sasterawan Negara, A.Samad Said.

"Saya merasa aneh juga kenapa kongres ini dilakukan di Johor, setelah itu saya mula memahami ia adalah langkah simbolik.

"Sedia maklum Johor adalah akar kepada Umno, kehadiran Pakatan Rakyat khususnya Keadilan (PKR) adalah untuk mencabut akar itu,"katanya.

A.Samad Said ketika ditemui TVSelangor sejurus selepas mendeklamasikan sajak pada majlis perasmian kongres Nasional Wanita dan Angkatan Pemuda Keadilan di Pulai Springs Resort, disini hari ini.

Mengulas lanjut, A.Samad Said yang mesra dengan panggilan Pak Samad menzahirkan rasa senang hati diatas kesudian PKR menjemput dirinya.

A.Samad Said juga menyifatkan jolokan Sasterawan Rakyat yang diberikan oleh rata-rata pemimpin Pakatan Rakyat keapdanya adalah satu penghargaan buat dirinya.

"Saya merasa senang, setidak-tidaknya saya dapat mengikuti apa yang sedang berkembangan pada hari ini, ini juga jelas adalah satu kesungguhan untuk terus bergerak dan melakukan pertukaran pemerintahan,"katanya.

TV NEWS/-

Sidang DUN Perak Hari Ke 5: Zambry nafi tuntutan RM 80 satu kepala ?

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Selepas sesi penggulungan Bajet Negeri Perak 2012 oleh wakil pangkor mewakili Kerajaan negeri penggundian secara suara diadakan oleg Speaker Dewan dan diterima selepas suara mengatakan bersetuju lebih banyak.

Seterus Speaker mengumumkan Dewan Negeri bertukar menjadi Jawatankuasa untuk meluluskan

Pasir Panjang mendedahkan mengenai keraguan mengenai peruntukan kepada Pejabat menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri sebanyak 34,819,000 yang memerlukan jaminan supaya tidak adalah penyalahgunaan seperti yang pernah berlaku di PRK Bukit Gantang.

DS Nizar juga mendedahkan dalam PRK Bukit Gantang dengan bukti yang ada ADUN dari Canning telah membuat laporan kepada Polis dan SPRM. Penjelasan itu bagi menjelaskan persoalan dari ADUN Slim yang mempersoalkan kenapa Pakatan Rakyat tidak membuat laporan kalau mengandungi bukti.

Wakil Pasir Panjang juga mendedahkan bagaimana terdapat maklumat bahawa berlaku tuntutan yang terlalu tinggi untuk majlis jamuan Rumah Terbuka Hari Raya Puasa MB dengan tuntutan oleh pembekal makan dengan harga RM 80 satu kepala. Beliau memohon penjelasan adakah benar maklumat tersebut. Dakwanya ianya tidak sanggup dibayar oleh Pegawai Kewangan kerana terlalu tinggi.

Menjawab persolan tersebut, MB Zambry telah menafikan mengenai jumlah tuntutan tersebut dan akan mendedahkan jumlah yang sebenarnya.

Duit siling kuno ditemui di Baitulmuqaddis

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

SALAH satu duit siling kuno yang ditemui di belakang Tembok Ratapan di Bandar Lama, Baitulmuqaddis dipamerkan kepada wartawan kelmarin.

BAITULMUQADDIS, Israel - Sepasukan ahli arkeologi Israel menemui sejumlah duit siling kuno dekat Tembok Ratapan di Bandar Lama di sini.

Beberapa ahli arkeologi berkata, duit siling berkenaan yang digunakan sekitar 15 Tahun Masihi ditemui di dalam tempat mandi orang Yahudi di kaki dinding barat Kuil Kedua.

Menurut mereka kelmarin, kuil itu dimusnahkan oleh tentera Rom pada tahun 70 Tahun Masihi.

Semasa penggalian dilakukan, ahli-ahli arkeologi menemui tempat mandi itu yang digelar mikveh.

Ia ditutup dengan batu-bata untuk memberi laluan kepada pembinaan tembok tersebut yang dibina di atas tempat mandi berkenaan.

Siling kuno itu ditemui di bahagian tempat mandi yang tidak ditimbus.

"Sehingga hari ini, adalah dipercayai bahawa semua tembok berkenaan telah dibina oleh Raja Herod," kata seorang pakar arkeologi Pihak Berkuasa Antikuiti Israel, Eli Shakoun yang mengetuai kerja-kerja menggali bersama Profesor Ronny Reich dari Universiti Haifa.

"Apabila kami menemui duit siling ini yang bertarikh 20 tahun selepas kematian Raja Herod, kami merumuskan bahawa bukan raja berkenaan yang membina bahagian tembok ini," katanya. - AFP

Peguam akan berarak bantah Bil Perhimpunan Aman

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Empat tahun selepas "Walk for Justice" 2007, Majlis Peguam Malaysia sekali lagi memanggil ribuan peguam untuk berarak di Kuala Lumpur bagi membantah Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 yang telah dibentangkan di Parlimen.

Perarakan itu akan bermula pada jam 11.30 pagi Selasa depan dan mereka akan berjalan dari Kelab Taman Perdana Diraja ke Parlimen, yang dijadual membahaskan rang undang-undang tersebut, yang dibentangkan pada 22 November lalu.

Satu memorandum akan diserahkan kepada kerajaan di akhir perarakan tersebut.

Pada tahun 2007, lebih 2,000 peguam menyertai perarakan Majlis Peguam sejauh 3.5km yang dikenali sebagai "Walk for Justice", di Putrajaya untuk mendesak penubuhan suruhanjaya diraja bagik menyiasat kes 'Pita Lingam'.

Langkah tersebut, serta protes awam yang lain, telah memaksa Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi, untuk menubuhkan sebuah suruhanjaya siasatan diraja yang diketuai oleh bekas Hakim Besar Malaya, Tan Sri Haidar Mohamed Noor.

MALAYSIAKINI/-

Penyerang tampar menteri India

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

NEW DELHI: Seorang penunjuk perasan menampar pipi Menteri Pertanian India, Sharad Pawar yang juga Presiden Majlis Kriket Antarabangsa semalam dalam protes terhadap rasuah.

Penyerang yang dikenali sebagai Harvinder Singh, menampar pipi Pawar sebelum ditarik kakitangan keselamatan. Dia kemudian mengacu sebilah pisau kecil sambil memaki menteri itu yang tidak mengalami kecederaan.

“Kamu semua penyeleweng, rakyat sudah tidak tahan,” kata Harvinder yang menambah Kerajaan India perlu melaksanakan undang-undang tegas terhadap amalan rasuah yang masih dipertimbangkan penggubal undang-undang.

Harvinder sebelum itu memberitahu wartawan bahawa dia cuba menumbuk bekas menteri telekom, Sukh Ram yang didapati bersalah kerana menerima rasuah pada 1996 dan dijatuhi hukuman penjara lima tahun.

Pawar bagaimanapun menganggap kejadian itu sebagai ‘perkara kecil’. – AFP

Sidang DUN Perak Hari Ke 5: Ambil poket kiri masuk poket kanan

Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Isu mengenai persoalan dari ADUN Pantai Remis mengenai hutang kerajaan negeri yang dijawab oleh MB Perak diselitkan dengan soalan tambahan oleh ADUN berkenaan dengan bertanyakan kepada Kerajaan Negeri mengenai kedudukan hutang kerajaan dari 903 juta pada tahun 2010 kepada 975 juta pada tahun 2011 iaitu dengan pertambahan 72 juta ringgit.

MB Perak menjawab hutang itu bertambah dan ianya merupakan hutang berjadual dan pertambahan sebanyak 72 juta ringgit itu adalah untuk perumahan.

Pantai Remis mempersoalkan sejumlah 72 juta ringgit itu besar dan mana perumahan yang telah dibangunkan untuk rakyat yang disifatkan jumlahnya besar. Beliau sempat menyebut sikap kerajaan negeri dalam isu hutang negeri seperti mengambil dari poket kiri dan masukkan ke poket kanan.

Penjelasan dari MB Perak tidak memuaskan Pantai Remis dimana adalah tidak wajar bila hutang yang berjadual yang dia faham kalau hutang dibayar dengan berjadual taan berkurang sedang jawapan yang diberikan hutang makin bertambah.

Wakil Setiawan menjelaskan hasrat sebenar soalan dari Pakatan Rakyat ialah untuk keadaan kewangan negeri yang selamat dengasn jumlah hutang semakin mengecil dan kita akan ada simpanan keewangan yang banyak dan satu masa nanti denngan harapan supaya pengarah-pengarah dan pegawai kerajaan akan menikmati gaji sehinggga mungkin RM 30,000 sebulan.

Wakil Pantai Remis juga mengigatkan bahawa hutang negeri dan negara dalam amalan biasa mestilah tidak melebihi 55 % dari KDNK dan kalau lebih dari itu akan mendedahkan resiko negara dan negeri kepada muflis.

Lelaki maut, kereta bertembung MPV

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUANTAN — Seorang lelaki maut selepas kereta yang dinaiki bersama rakannya bertembung dengan sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) di Km 34, Jalan Temerloh Bandar Jengka, dekat Maran semalam.

Mohd Sham Md Saad, 38, dari Jengka 15, yang duduk di sebelah pemandu maut ketika dalam perjalanan ke Hospital Jengka akibat cedera parah di kepala dan badan.

Pegawai Penguatkuasa Tadbir dan Trafik Pahang, ASP Zainalabidin Othman berkata, dalam kejadian pukul 4.20 petang itu, mangsa dari arah Temerloh menuju ke Bandar Jengka.

"Tiba di tempat kejadian, kereta yang dinaiki mangsa tiba-tiba hilang kawalan lalu terbabas ke bahu jalan sebelum melanggar besi penghadang jalan.

"Kereta terbabit kemudiannya memasuki laluan bertentangan sebelum bertembung dengan sebuah MPV yang datang dari arah Bandar Jengka,” katanya, di sini hari ini.

Zainalabidin berkata pertembungan itu mengakibatkan Mohd Sham tercampak keluar daripada kenderaan yang dinaikinya.

Rakan mangsa dan pemandu MPV terbabit hanya cedera ringan, katanya menambah kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) AKta Pengangkutan Jalan 1987. - Bernama

Sidang DUN Perak Hari Ke 5: Isu bas awam tarik perhatian Dewan

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Sesi pengulungan Bajet oleh Menteri Besar Perak pada sesi petang menyaksikan isu mengenai pengangkutan awam bas menarik perhatian dewan apabila soalan asal dari wakil Setiawan dalan sesi perbahasan beberapa hari lepas dijelaskan oleh MB Perak.

Kerajaan Negeri mengakui mengenai pengangkutan awam yang tidak mendatangkan keuntungan.

Selain itu ADUN BN dari Slim bangun untuk menunjukkan sekeping CD yang didakwanya adalah ucapan ADUN Pantai Remis di kamunting yang mengandungi ucapan yang menurutnya telah menghina MB Perak.

Beliau mengatakan Pantai Remis telah berucap dalam ceramah itu sebagai "Zamry hitam metelik haram jadah naik kapal selam masuk pintu belakang".

Harga purata emas naik 27 peratus setahun

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

MEMILIKI barangan kemas menjadi impian setiap wanita, meskipun pelaburannya menelan belanja yang tinggi namun ia tetap menawarkan pulangan yang menguntungkan.

KUALA LUMPUR – Peluang melabur dalam bentuk simpanan emas tidak harus dilepaskan memandangkan ia mencatat kenaikan harga purata sebanyak 27 peratus setahun dan bakal menggandakan nilai harta pelabur.

Penasihat korporat Serambi Emas Sdn. Bhd. (Serambi Emas), Datuk Salleh Majid berkata, ini merupakan salah salah portfolio pelaburan yang menguntungkan khususnya bagi masyarakat Melayu yang masih ketinggalan daripada aspek memiliki aset kekayaan.

It's a great time to get a great-looking new PC. Offers here.


Bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini dikenali sebagai Bursa Malaysia) itu menjelaskan, cara belian emas yang menguntungkan ialah dengan menggunakan kemudahan Ar-Rahnu.

Menurutnya, kaedah itu dapat mengelakkan daripada sebarang kecurian atau unsur-unsur penipuan memandangkan ketulenan emas itu disahkan oleh pihak ketiga.

Kosmo

Berundur paling 'terhormat' buat Shahrizat

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 25 Nov: Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin berkata, meletak jawatan adalah cara paling terhormat bagi menyelamatkan maruah Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil yang terpalit dengan kontroversi projek lembu fidlot.

"Saya merasakan tindakan terhormat yang perlu diambil Shahrizat ialah dengan berundur dan meletak jawatan dari kerajaan secara serta-merta.

"Hanya tindakan berundur diri yang boleh menyelamatkan maruah beliau dan ahli-ahli Wanita Umno yang turut terpalit dengan skandal NFC ini," katanya.

Bercakap sewaktu menyampaikan ucapan dasarnya, Zuraida yang juga ahli parlimen Ampang turut melahirkan rasa kesal dengan tindakan Shahrizat yang kononnya secara terus menyerang dan membidasnya selepas beliau beberapa kali mendesak ketua wanita Umno itu meletak jawatan.

Katanya, selaku wakil rakyat, adalah menjadi tanggungjawab dan tugas beliau membawa isu ini supaya sebarang penyelewengan dapat dihentikan dan hak rakyat dapat dikembalikan segera.

"Ingin saya ingatkan, isu pokok yang perlu diberi perhatian adalah soal pertanggungjawaban wang rakyat sebanyak RM250 juta yang diberikan kepada syarikat milik keluarga beliau, kerana prestasinya tidak menepati sasaran. Ianya menyentuh nasib ribuan petani dan penternak yang lebih memerlukan bantuan dana oleh kerajaan berbanding syarikat keluarga beliau.

"Ini juga menunjukkan kedangkalan Shahrizat apabila melihat isu ini sebagai suatu serangan peribadi keatas beliau dan keluarga," katanya lagi.

Sehubungan itu juga beliau berharap Shahrizat kembali kepada amanah yang beliau pikul sebagai pemimpin wanita utama negara dan mennjelaskan peranan beliau sepenuhnya terhadap pendedahan-pendedahan yang dibuat.

"Mengambil iktibar dari insiden ini saya ingin mengingatkan para perwakilan dan diri saya agar bersikap amanah dan jujur dalam menjalankan tugas. InsyAllah ada ganjarannya di akhirat kelak.

"Semoga Allah lindungi kita semua dari hasutan syaitan dan jauhkan dari tamak dan haloba," ujarnya.

Harakah Daily

'Transformasi' Najib menuju diktator

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 25 Nov: Akta Perhimpunan Aman yang dibentangkan oleh Perdana Menteri pada persidangan Dewan Rakyat, kelmarin, jelas bertujuan untuk menghalang himpunan diadakan oleh rakyat negara ini.

Realiti itu terserlah apabila di dalam akta tersebut dikenakan pelbagai syarat yang tidak munasabah untuk membolehkan rakyat negara ini mengadakan perhimpunan berbanding kawalan sedia ada di bawah Seksyen 27 Akta Polis 1967.

Pengarah Jabatan Undang-Undang Dan Hak Asasi Manusia (Juham), Dewan Pemuda PAS Malaysia, Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi berkata, akta itu hanyalah mempunyai nama yang menarik, tetapi hakikatnya Kerajaan BN secara jelas mencabul hak rakyat untuk berhimpun.

Menurut beliau, jika di bawah Akta Polis 1967, sekurang-kurangnya hanya perhimpunan di tempat awam yang dikenakan permit, tetapi di bawah akta baru ini mensyaratkan semua perhimpunan walaupun di premis persendirian atau disewa perlu diberikan notis makluman awal kepada polis 30 hari sebelum tarikh himpunan yang dicadangkan itu hendak dibuat.

Katanya, Seksyen 9(5) Akta itu pula membenarkan polis mendenda penganjur sehingga RM10,000.00 sekiranya tiada notis awal diserahkan kepada polis sebelum perhimpunan tersebut diadakan.

"Peruntukan itu amatlah tidak munasabah kerana kebanyakan himpunan aman rakyat adalah berkaitan dengan isu-isu semasa yang berlaku dan memerlukan tindakan yang segera," katanya ketika menghubungi Harakahdaily, hari ini.

Itulah prinsip demokrasi dan hak asasi rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan, menurutnya, tetapi malangnya hak-hak yang masih berbaki sedikit itupun cuba dihapuskan sepenuhnya oleh kerajaan Umno (Barisan Nasional).

"Inikah transformasi yang dibangga-banggakan oleh Perdana Menteri atau transformasi yang dibuat hanya untuk mengubah negara menjadi negara diktator dan kuku besi?" ujarnya.

Akta baru itu juga, tegasnya, melarang individu di bawah umur 21 tahun untuk berhimpun secara aman dan ini tentulah merujuk secara khusus kepada para mahasiswa dan mahasiswi di institusi pengajian tinggi negara.

"Sudahlah para mahasiswa dikongkong teruk oleh AUKU, sekarang akta drakonian yang baru diperkenalkan ini pula meragut terus hak-hak asasi mereka untuk berhimpun dan menyuarakan pendapat secara aman.

"Kerajaan BN benar-benar memperlekeh dan memperbodohkan terus keintelektualan para mahasiswa dan mahasiswi kita," tambah beliau.

Manakala Seksyen 21(3) akta itu, tegasnya, membenarkan polis mendenda pihak yang ditangkap sehingga RM20,000.00, jumlah yang sangat tidak munasabah berbanding RM2000.00 sekarang, sedangkan kesalahan berhimpun bukanlah satu kesalahan jenayah yang serius.

Katanya, banyak lagi peruntukan lain yang tidak munasabah dimasukkan di dalam akta baru itu, manakala segala kelemahan yang berlaku itu disebabkan sikap ego kerajaan yang enggan mendengar pendapat ramai supaya segala undang-undang baru yang hendak digubal yang berkaitan hak-hak asasi rakyat patut dirunding secara konsultasi bersama.

Juham mengecam Akta Perhimpunan Aman 2012 dan berpandangan akta tersebut hanya seperti menanam tebu di tepi bibir, manis di mulut tetapi hakikatnya membawa bencana dan mala petaka besar kepada hak-hak asasi rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang dijamin di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.

"Akta ini jelas mengongkong kebebasan rakyat untuk berhimpun dengan sekatan dan syarat-syarat yang amat zalim, tidak munasabah dan tidak pernah difikirkan oleh rakyat yang waras," tegasnya.

Juham menggesa agar kerajaan menarik balik akta itu dengan segera dan berunding dengan rakyat terlebih dahulu sebelum memperkenalkan apa-apa undang-undang yang zalim seperti itu dan menyekat kebebasan rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan yang merupakan undang-undang tertinggi negara.

Harakah Daily

PAS cabar RUU Perhimpunan Aman di mahkamah

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 25 Nov: PAS akan mengambil tindakan mahkamah berhubung Rang Undang-Undang (RUU) Perhimpunan Aman yang dibentangkan bagi bacaan kali kedua oleh Perdana Menteri di Dewan rakyat semalam.

Peguam, Mohamed Hanipa Maidin berkata, beliau akan mewakili PAS minggu hadapan untuk memohon perintah mahkamah supaya menyekat RUU ini menjadi undang-undang.

PAS akan diwakili Timbalan Presiden, Mohamed Sabu dan dua orang ahli jawatankuasa PAS Pusat iaitu Dr. Dzulkefly Ahmad dan Dr. Hatta Ramli.

"Kita tidak akan tunggu Rang Undang-undang ini diluluskan menjadi undang-undang baru kita cabar. Kita akan mengambil tindakan mahkamah untuk proses Rang Undang-undang ini menjadi undang-undang," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Hanipa yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat berkata, tindakan mahkamah itu adalah berasas kerana kerajaan tidak mempunayi kuasa untuk menggubal RUU mengikut pandangan mereka sahaja.

"Kuasa kerajaan di bawah Perlembagaan Negara. Jadi kalau mereka melangkaui perlembagaan, kita berhak mengambil tindakan mahkamah," katanya.

Ini kerana katanya, ada perkara dalam RUU yang akan dibahaskan minggu hadapan itu melanggar perkara 10 (1) (b) iaitu hak untuk berhimpun.

"Ada beberapa peruntukan dalam rang undang-undang ini tidak boleh dilaksanakan langsung. Sebagai contoh kerajaan kata 30 hari untuk beri notis berhimpun. Maksudnya kalau kena beri notis begitu, rakyat telah dihalang (untuk berhimpun).

"Begitu juga kanak-kanak bawah 15 tahun tidak boleh menyertai himpunan, sedangkan kanak-kanak juga ialah rakyat. Contoh kalau ada sekolah dirobohkan dan kanak-kanak ini berhimpun, dalam rang undang-undang ini kata tak boleh tapi dalam perlembagaan boleh. Jadi rang undang-undang ini bercanggah dengan perlembagaan," jelas beliau.

Sementara itu, Dr. Dzulkefly berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berada dalam keadaan tertekan dan berusaha menunjukkan kepada rakyat bahawa beliau sedang melakukan reformasi dalam demokrasi.

Namun katanya, segala tindakan Najib selepas pengumuman beliau pada 15 September lalu untuk memansuhkan ISA ternyata bercanggah.

"Kita melihat pemerintahan Najib yang berada dalam tekanan dan dan beliau mewujudkan tanggapan oleh rakyat bahawa beliau komited untuk memulihkan demokrasi.

"Tapi sebaliknya beliau menunjukkan tindakan yang kontra dengan apa yang dikatakan," kata beliau yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor.

Harakah Daily

Sidang DUN Perak Hari Ke 5: Sesi Petang bermula.

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Persidangan DUN Perak bermula semula pada jam 3.00 petang tadi dengan MB Perak, Datuk Seri Zambry menyambung penggulungan Bajet mewakili pihak Kerajaan.

Sesi Sidang hari ini mungkin akan berlanjutan sehingga lewat petang apabila beberapa Enakmen yang perlu dibahasa dan diluluskan sebelum sidang kali ini ditangguhkan.

Selain itu terdapat Usul kenaikan elaun kepada Ahli-ahli Dewan Negeri Perak yang akan dibentangkan pada hari ini juga. Sekiranya Usul ini diterima Dewan Perak pada hari ini, semua ADUN di Perak akan menikmati sejumlah kenaikan elaun di mana kali terakhir pada 16 Ogos 2005 Dewan Negeri Perak telah meluluskan kenaikan sebanyak 10 Pratus pada masa itu.

PAS akan sertai Bersih 3.0

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 25 Nov: PAS akan menyertai Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) dalam perhimpunan Bersih 3.0 bagi meneruskan lapan tuntutan Bersih 2.0 yang belum dilaksanakan kerajaan.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, bagi menuju ke arah itu, PAS akan dan memulakan siri penerangan dan menggerakkan ahli di seluruh negara.

"PAS menyokong keputusan Bersih untuk mengadakan perhimpunan Bersih 3.0 memandangkan lapan tuntutan Bersih 2.0 hampir langsung tidak diendahkan kerajaan," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Mohamad bagaimanapun berkata, selain PAS, dua lagi parti dalam Pakatan Rakyat iaitu PKR dan DAP membuat kenyataan umum menyokong Bersih 3.0.

"Daripada kenyataan umum, Pakatan bersetuju untuk bersama-sama Bersih 3.0," katanya yang juga Pengerusi Badan Penggerak Demokrasi dan Mobilisasi PAS Pusat.

Bagaimanapun, PAS katanya menyerahkan sepenuhnya kepada pihak Bersih yang disertai gabungan badan bukan kerajaan (NGO) dari segi tarikh dan perjalanan perhimpunan.

"Tarikh yang sesuai, tempat perhimpunan semuanya kami serah kepada NGO Bersih sepenuhnya untuk menentukannya," katanya sambil menambah, pengerusi 3.0 adalah daripada NGO sendiri.

Sementara itu, mengulas mengenai Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman yang dibentangkan untuk bacaan kali kedua di Dewan Rakyat semalam, beliau berkata PAS menolak keras RUU tersebut.

Malaysia katanya seolah-olah sedang menggantikan tempat Myanmar dari segi halangan untuk rakyat bersuara.

"Perdana Menteri berbohong untuk bawa Malaysia ke arah demokrasi.

"Myanmar yang kebebasan bersuaranya teruk mengenakan lima hari sahaja untuk mengeluarkan notis berhimpun tapi Malaysia kena bagitahu 30 hari awal.

"Rang Undang-Undang ini menghina rakyat Malaysia," katanya.

HARAKAHDAILY/-

Sidang DUN Perak Hari ke 5 :

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Sesi sidang DUN Perak ditangguh pada jam 12.30 dan diumumkan oleh speaker bersambung kembali pada jam 3.00 petang. Persidangan sesi pagi tadi terhenti dan ditangguh kan dalam keadaan penggulungan bajet oleh MB Zambry masih belum tamat.

Sekarang sesi penggulungan bajet di sampaikan oleh Menteri Besar Perak sedang belangsung.

Anak muda diiktiraf peneraju demokrasi tulen

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 25 Nov: Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali menghargai sumbangan anak muda dan golongan wanita dalam membina negara dengan mengiktiraf mereka sebagai peneraju demokrasi tulen.

Pengiktirafan ini disampaikan beliau dalam ucapan perasmian Kongres Nasional Tahunan Wanita dan Angkatan Muda Keadilan (AMK) di Johor Bahru, pagi ini, lapor KeadilanDaily.

“Generasi muda mempunyai tanggungjawab besar melakar negara demokratik.

“Maka, Angkatan Muda Keadilan dan Wanita harus menggembleng usaha dan kekuatan untuk memastikan agenda reformasi berjaya.

“Perjuangan cita-cita murni rakyat untuk perubahan harus diterajui Keadilan,” kata Azmin.

Beliau membandingkan peranan anak muda dan wanita dalam Keadilan yang berjuang secara sukarela dengan usaha terdesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang terpaksa meraih sokongan anak muda dengan pelancaran Kelab Media Sosial 1Malaysia beberapa minggu lalu.

“Usaha ini memperlihatkan kedangkalan Perdana Menteri dan penasihat medianya menanggapi lanskap media sosial dan mengapa anak muda tuntas menggunakan wacana ini untuk menyuarakan pendapat mereka.

“Warga media sosial tidak mahu diperalat untuk politik fitnah dan maki hamun,” kata Azmin.

Azmin juga berasa gembira dengan pengiktirafan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) yang memberikan lebih banyak ruang kepada anak muda untuk menyumbang kepada parti.

“Saya menerima senarai calon (pilihan raya) yang dikemukakan MPN, Wanita dan AMK.

“Saya gembira anak-anak muda diberikan kepercayaan untuk ditampilkan sebagai calon.

“Saya akan mengangkat perkara ini kepada Presiden dan Biro Politik supaya anak muda dan wanita diberikan peranan penting dalam Pilihan Raya Umum ke-13,” kata Azmin.

harakahdaily/-

Artis Terkenal Filipina Peluk Islam

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Seorang artis terkenal Filipina telah memeluk agama Islam barubaru ini, dan Islamlah yang mendamaikan hidup dan batin kata nya.

“Islam adalah jalan hidup saya sekarang. Selama ini, saya hidup penuh dengan dosa. Namun, Allah SWT memanggil saya pada Islam. Kini, aku begitu dekat dengannya,” tambahnya lagi. Sebagaimana yang dilaporkan abs-cbnnews, 22/11.

Queenie Padilla juga berkata, ayahnya antara orang yang paling sabar dan gembira dengan keputusan yang dibuatnya. Beliau juga berkata “Dalam dunia hiburan seolah berada di persimpangan jalan, antara bahagia dan tersesat”.

Queenie Padilla juga merupakan anak kepada aktor Robin Padilla, “Ayah begitu gembira menunggu saya mengucapkan dua kalimat syahadat,” katanya lagi. Malah dia membuat keputusan untuk mengerjakan haji. Baginya, ibadah haji membantu menyempurnakan keIslamannya.

Beliau juga menyatakan ia mempunyai kewajipan untuk menyebarkan Islam dan ingin bersama sama menikmati keindahan Islam itu bersama masyarakat Filipina khas nya. Beliau menyatakan itu ketika berada di Mekah.

Sekarang beliau sudah berubah dengan mendalami Islam serta berpakaian menutup aurat dan berjilbab. “Saya harus berubah sepenuhnya untuk hidup dengan cara Islam,” tegasnya. Alhamdulillah.

harian metro/-

PKR ikrar Anwar akan jadi PM ketujuh

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Timbalan presiden PKR, Azmin Ali menyatakan ikrar untuk terus mempertahankan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini berdepan dengan hukuman penjara berhubung tuduhan liwat yang dihadapi ketua umum parti itu.

Azmin juga memberi peringatan keras kepada Umno bahawa PKR akan terus mara walau apa pun konspirasi dijalankan untuk memenjarakan Anwar.

NONE"Kami anak muda dan wanita berikrar akan bangkit meruntuhkan tembok kezaliman penjara untuk membebaskan Anwar Ibrahim.

"Pakatan Rakyat telah sepakat bahawa Anwar Ibrahim adalah perdana menteri Malaysia yang ketujuh," katanya disambut tepukan kira-kira 1,500 orang perwakilan ketika menyampaikan dalam ucapan dasarnya di kongres PKR kelapan di Johor Bahru hari ini.

Membuka tirai kongres yang kali pertama diadakan di kubu kuat Umno itu, Azmin turut menyerang Umno sebagai parti yang "anti-Melayu" dan hanya berjuang untuk "membela tembolok kerabat dan bukannya rakyat."

"Layakkah perjuangan Umno yang sehingga kini tidak dapat menjelaskan ke mana lesapnya saham milik Melayu-bumiputera berniali RM52 bilion dijulang sebagai perjuangan mempertahan ketuanan Melayu?

"Lihat sahaja dalam isu National Feedlot Corporation. RM250 juta yang diperuntukkan untuk mengurangkan kebergantungan import bahan makanan telah disalahguna untuk membeli kondominium mewah.

"Sehingga hari ini menteri yang berkenaan masih lagi berkuasa, malah mendapat kekebalan dari timbalan presiden Umno.

"Di mana 'ketuanan Melayu' yang dilaungkan jika hak rakyat dirampas dan diagihkan kepada menteri untuk keluarga dan kerabat?" soalnya lagi.

malaysiakini/-

Sidang DUN Perak Hari ke 5 : Isu kelulusan tanah hangatkan penggulungan Bajet.

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Isu kelulusan tanah seluas 541.116 ekar kepada Yayasan Perak dan agensi kerajaan itu diarahkan untuk berbincang dengan syarikat Seni Perintis Sdn. Bhd. dengan alasan syarikat itu telah mengusahakan tanah tersebut.

Sebagai catatan dalam ucapan perbahasan ADUN Pasir Panjang mendedahkan tanah yang sama sebenarnya dipohon oleh 4 syarikat iaitu :

1. Seni Perintis Sdn. Bhd
2. Hijauan Iklhas Sd. Bhd.
3. Segi Serentak Sdn. Bhd
4. Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak.

Persoalan yang dibangkitkan oleh wakil Pasir Panjang semasa mencelah ucapan MB Zambry ialah mengapakah Yayasan Perak yang tidak memohon mendapat kelulusan tanah tersebut dan sesudah itu disuruh berbincang dengan salah satu syarikat yang memohon.

Yahudi mahu kuasai makam Nabi Yusuf

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

NABLUS: Menteri Dalam Negeri Israel, Elly Yasha menyeru agar kerajaan rejim Zionis menawan untuk menguasai makam Nabi Yusuf di kota Nablus.

“Kawasan itu adalah milik kita dan kita mesti merebut kembali makam Nabi Yusuf.

Buy Windows 7 PC and Office 2010 now! See offers here.


“Persetujuan Oslo mesti kita susun semula,” kata Elly seperti yang dilapor oleh akhbar Yediot Aharonot, semalam.

Elly sebelum itu mengetuai 1,500 penduduk Yahudi yang dikawal ketat oleh ramai tentera Zionis, melawat makam Nabi Yusuf.

Acara lawatan sekali gus berdoa di makam berkenaan adalah amalan tradisi Yahudi untuk memperingati hari kematian nabi itu.

Nablus, atau nama dalam Bahasa Inggerisnya Shechem, adalah kota di pinggir barat laut Palestin, kira-kira 63 kilometer dari utara Baitulmaqdis.

Lokasinya strategik, antara Gunung Ebal dan Gunung Gerizim.

Pada tahun 636 Masihi, Nablus berada di bawah pemerintahan kerajaan Islam Umar al-Khattab.

Pada tahun 1099, tentera Salib menguasai kota itu selama satu abad sebelum ia dirampas kembali oleh Saladdin Al-Ayyubi. – Agensi

Kelantan bukan republik

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Isu air di Kelantan, seolah-olah Kelantan bukan sebuah negeri yang terdapat di Malaysia. Pada hal Kelantan masih lagi di dalam peta Malaysia. Ia bukan sebuah negeri yang terpisah daripada Malaysia atau sebuah republik. Malahan banyak hasil yang kerajaan pungut di bumi Kelantan tetapi di bawa kepada kerajaan pusat.

Contohnya bayaran pasport antarabangsa, setem, cukai kastam, cukai pendapatan, saman trafik yang dipungut daripada bumi Kelantan. Nampaknya otak pemimpin BN hanya pandai ambil tetapi tidak pandai memberi. Ketika hendak ambil hasil mereka teringat Kelantan, ketika hendak memberi mereka lupa Kelantan.

Malah selama 13 tahun Kelantan diketepikan dari mendapat sebarang peruntukan atau pinjaman bagi meningkat bekalan air. Hanya pada pada 2011 pinjaman mudah di bawah RMK8 sebanyak RM36 juta baru diberi kepada Kelantan dengan kontraktor dan kerja-kerja pembinaan dilantik dan dilaksanakan kerajaan pusat.

Kenapa perlu ugut rakyat, jika BN menang masalah air di Kelantan selesai? Kenapa tidak dibantu sekarang? Hormatlah keputusan rakyat Kelantan yang telah memilih PAS. Apakah Umno sudah kehabisan modal pilihanraya di Kelantan, hanya modal air sahaja yang ada? Pada hal di negeri yang BN perintah masalah air masih tidak selesai seperti d Sarawak dan Sabah.

Pemimpin Umno Kelantan khususnya cemburu melihat pencapaian kerajaan Kelantan sama ada dari segi pembangunan dunia dan agama. Ketika negeri BN mengalami masalah untuk mengatasi kemiskinan Kelantan berjaya menurunkan kadar kemiskinan daripada nombor dua pada tahun 1990 kepada nombor enam.

Percayalah jika Umno memerintah Kelantan, maka kadar kemiskinan akan naik balik ke tempat asal, seperti di Terengganu setelah turun nombor empat zaman PAS memerintah kemudian naik kembali di tempat kedua pada tahun 2004.

Walaupun dikekang dengan kewangan, Kelantan tetap menunaikan hutang lapok yang ditinggal oleh kerajaan BN sebanyak RM718 juta. Setakat 2010 telah melunaskan sebanyak RM220 juta, sekarang berbaki hanya RM498 juta. Kelantan tetap menunaikan tanggunjawab kepada rakyat dengan membuat pinjaman RM5 juta bagi membina telaga jejari sebagi alternatif membekal air bersih.

Kenapa pemimpin Umno terlalu busuk hati sehingga sanggup mendera Kelantan yang dipilih oleh rakyat secara demokrasi. Tuan Guru Nik Aziz menjadi Menteri Besar dilantik melalui proses demokrasi, bukan revolusi.

Nampaknya pemimpin Umno hanya boleh menerima demokrasi apabila Umno sahaja yang perlu menang, lain daripada Umno maka keputusan rakyat tidak perlu dihormati.

Pemimpin pusat sudah banyak mencabul demokrasi sejak PAS menang di Kelantan pada tahun 1990. Bermula dengan penubuhan Pegawai Persekutuan, penghulu persekutuan, memberi amaran kepada pegawai persekutuan jangan terlibat dengan program negeri seperti yang pernah diarahkan kepada pegawai pertanian yang bekerja di negeri Pakatan Rakyat, terakhir wang royalti tidak diberi kepada Kelantan.

Sebenarnya ini cara politik zaman batu, yang tidak layak memerintah di zaman langit terbuka. PAS yakin bahawa rakat Kelantan yang berjiwa merdeka tidak rela negeri mereka diperlakukan demikian rupa oleh orang sebangsa dan senegeri dengan mereka yang berada di peringkat pusat, insya Allah mereka akan ajar sikap pemimpin seperti begini di dalam pilihanraya akan datang.


Harakah Daily

Pengerusi JKKK maut disengat tebuan tanah

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Hutan Banau, di Marang, maut setelah dipercayai disengat tebuan tanah dalam kejadian di Kampung Pecah Batu.

Ghani Mamat, 58, disahkan mati kira-kira pukul 5 petang semalam setelah dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk rawatan pada pukul 1 petang semalam.

Isteri Allahyarham, Siti Yaccob, 53, ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pecah Batu berkata suaminya menggagahkan diri untuk pulang ke rumah walaupun terkena lima hingga enam sengatan tebuan tanah di badannya.

Katanya sejurus sebelum kejadian, suaminya keluar untuk membersihakan pokok kelapa sawit yang tumbang kira-kira 400 meter dari rumahnya dengan jentolak.

Siti berkata bahagian pokok tumbang yang ditolak dengan jentolak itu dipercayai terkena sarang tebuan tanah yang ada di situ menyebabkan tebuan berkenaan menyerang suaminya.

Katanya dia melihat muka suaminya pucat dan seolah-olah dalam kesakitan sebaik hampir sampai ke rumah.

"Setelah diperiksa, ada lima hingga enam kesan gigitan tebuan di kepala, dada, tangan dan kaki sebelum arwah rebah," katanya.

Siti berkata dia bersama beberapa orang anaknya segera membawa arwah ke Klinik Kesihatan Bukit Payong sebelum dirujuk ke HSNZ untuk rawatan.

Bagaimanapun, katanya, doktor memaklumkan suaminya meninggal dunia akibat sakit jantung dan sengatan tebuan bukan penyebab utama kematiannya.

"Saya terkejut juga sebab selama ini kami tak tahu yang arwah ada sakit jantung, tapi mungkin bersabit juga dengan sengatan tebuan itu," katanya.

- Bernama

Tentera Mesir mohon maaf

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

ULAMA Al-Azhar turut sama dalam tunjuk perasaan di Dataran Tahrir, Mesir, Rabu lalu. - Foto EPA

Kematian perusuh undang campur tangan badan antarabangsa

KAHERAH: Pemerintah tentera Mesir semalam mengeluarkan kenyataan memohon maaf di atas kematian penunjuk perasaan akibat tindakan keras polis ketika bantahan menuntut penyerahan kuasa segera kepada orang awam memasuki hari ketujuh.

Sekurang-kurangnya 35 penunjuk perasaan terbunuh sejak Sabtu lalu, apabila pertempuran meletus manakala lebih 2,000 lagi cedera.

Perkembangan itu mewujudkan kebimbangan Barat yang mendesak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) supaya badan siasatan bebas ditubuhkan untuk menyiasat penggunaan kekerasan melampau.

Penunjuk perasaan sekali lagi berkumpul di Dataran Tahrir, pusat perhimpunan bersejarah selama 18 hari yang menyaksikan kejatuhan Presiden Hosni Mubarak, Februari lalu, untuk menuntut kepemimpinan tentera segera meletak jawatan.

Bantahan besar-besaran, yang gagal disekat tentera dilihat bakal membayangi pilihan raya Parlimen pertama selepas pemerintahan Mubarak yang dijangka bermula Isnin ini.

“Majlis Agung Pasukan Bersenjata (SCAF) meluahkan kekesalan dan memohon maaf di atas kematian rakyat Mesir yang setia ketika kejadian di Dataran Tahrir baru-baru ini. Majlis juga mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa di seluruh negara,” kata majlis itu dalam satu kenyataan di Facebook.

Kenyataan dikeluarkan selepas ucapan Pengerusi SCAF, Marshal Hussein Tantawi, Selasa lalu yang bertujuan menenangkan penunjuk perasaan di dataran itu, tetapi dikritik hebat kerana tidak menyebut mengenai kematian mangsa di tangan polis.

SCAF berikrar menyiasat dan menghukum pihak bertanggungjawab menyebabkan kematian itu. Ia turut berjanji memberi bantuan kepada keluarga mangsa yang maut dan cedera selain menubuhkan hospital sementara tentera di Dataran Tahrir.

Aktivis berkata, pertempuran berterusan sehingga malam di Jalan Mohammed Mahmud yang menghubungkan Kementerian Dalam Negeri dengan dataran itu. Berpuluh-puluh khemah turut didirikan.

Penulis pojok, Mona al-Tahawy ditahan tengah malam kelmarin selepas menyertai bantahan mendesak perubahan demokratik. Kiriman akhirnya di akaun Twitter menyebut dia dipukul dan ditahan di Kementerian Dalam Negeri.

‘Dataran menggelegak’, tajuk muka depan akhbar, Al-Akhbar manakala akhbar, Al-Ahram menyiarkan kata-kata ‘pertumpahan darah baru’ pada halaman depannya.

Kematian penunjuk perasaan turut mengundang kenyataan keras Al-Azhar, institusi Islam Sunnah tertinggi yang menggesa polis tidak menembak ke arah orang ramai.
Imam besar Al-Azhar, Sheikh Ahmed al-Tayyeb, berkata sebarang perbincangan yang dicemari darah akan binasa dan hasilnya amat pahit. – AFP