05 Disember 2009

AGS 10 dilelong untuk kali ke 2 ?


Gambar terkini kereta Resmi MB PR Perak yang diambil pada 10 Nov lepas .


Ramai yang bertanyakan kepada saya sehinggalah ke saat ini kemanakah perginya kereta resmi MB Pakatan Rakyat Perak dengan no pendaftaran AGS 10 yang menjadi berita sensasi dari saat pembeliannya sehinggalah lebih sensasi apabila dilelong oleh kerajaan kudeta di Perak.

Kini saya telah mendapat jawapan dan menjadi maklumat untuk semua yang bertanyakan kepada saya sebelum dari ini. Seperti yang dimaklumkan oleh sahabat dari negeri Kelantan yang mendapat maklumat tersebut saya suka untuk menghebahkannya dalam blog cina islam ini.

AGS 10 sehingga pada 10 November lepas dapat dikesan dan dilihat seperti gambar yang diambil diatas di sebuah kedai kereta terpakai di Kelang, Selangor iaitu KSS Automobile.

Menurut seorang pekerja disitu , kereta itu telah dibeli oleh seorang berbangsa Melayu dengan harga RM 160,000 semasa dilelong untuk kali pertama dan di tawarkan dengan harga jualan RM 140,000 tetapi no pendaftaran AGS 10 akan diambil oleh pemilik Melayu itu.

Begitulah nasib yang belaku kepada kereta yang pernah menjadi kereta resmi MB Pakatan Rakyat, Dato' Seri Hj. Muhammad Nizar Jamaluddin pada suatu masa dulu. nampaknya kereta ini terpaksa kehulu dan kehilir juga seperti kami para ADUN pakatan Rakyat demi untuk mengembalikan kuasa yang telah dirampas. Tetapi AGS 10 kalaulah dia boleh bercakap, tentu dia akan bertanya kenapakah sampai sejauh itu saya kena lelong untuk kali ke 2, tidak ada lagikah orang Perak yang sanggup membeli saya ?


Semuga mendapat haji yang mabrur......

Afianty Rezeki Basri, 35, dari Gombak disambut empat anaknya semasa tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang pada pukul 12.40 pagi tadi di sini, hari ini. Kumpulan pertama 450 jemaah haji Malaysia pulang dengan penerbangan Arab Saudi SV5000 tiba pukul 12.40 pagi tadi, empat jam lewat daripada jadual berikutan kesesakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdul Aziz Jedah. --fotoBERNAMA
Puluhan ribu rakyat berhimpun sokong Tok Guru


KOTA BHARU, 4 Dis: Pusat bandar Kota Bharu penuh sesak dengan kebanjiran lautan manusia menghadiri perhimpunan menyokong kepimpinan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Apa yang jelas ia ratusan kali ganda lebih ramai berbanding demontrasi mendesak Menteri Besar Kelantan meletak jawatan di hadapan Kota Darulnamim Selasa lalu, kata Ketua Penerangan PAS, Ahmad Baihaki Atiqullah.

Biarpun cuaca redup dengan hujan sekali sekala lebat, ia tidak menghalang puluhan ribu rakyat Kelantan hadir menyatakan kasih dan sayang mereka kepada Tok Guru Nik Abdul Aziz.

Ada yang datang dari Besut, Gua Musang, Jeli, Kuala Krai dan negeri-negeri lain bagi meramaikan lagi perhimpunan tersebut.

Pelbagai sepanduk dapat dilihat, ada yang bertulis ‘Kita Sayang Tok Guru Kita’, ‘Kami Menyokong Kepimpinan Tok Guru Nik Aziz’, ‘Royalti bui-builah (bagi-bagilah)’ dan ramai yang memakai lilit kepala bertulis ‘We Love Tok Guru’.

Tidak kurang juga kelihatan ramai anggota polis yang terpaksa berkawal di sepanjang jalan.

Medan Ilmu di Jalan Tok Pati menyaksikan sokongan terhadap kepimpinan Tok Guru Nik Abdul Aziz tidak pernah surut.

Hadir sama anggota-anggota Exco kerajaan negeri, wakil-wakil rakyat, Ketua-ketua Dewan Ulamak PAS Kelantan, Datuk Mohamed Daud dan penduduk bukan Islam serta pemimpin KeADIlan negeri.

Lebih menarik lagi apabila pemimpin masyarakat Cina, India dan Siam turut berucap di hadapan ribuan yang hadir.

Ah Seng mewakili masyarakat Cina menyatakan kaum tersebut di Kelantan dapat hidup aman damai di bawah pemerintahan PAS yang dipimpinan Tok Guru.

“Masyarakat Cina berdiri teguh di belakang Tok Guru. Kami masyarakat Cina menentang keras usaha-usaha pihak lawan yang mahu menjatuhkan Menteri Besar,” katanya diikuti laungan takbir orang ramai.

Tharuman wakil masyarakat India juga menyatakan masyarakat India di Kelantan memberi sokongan tidak berbelah bagi kepada Tok Guru.

Ucapan dalam bahasa Tamil membuat orang ramai menjadi riuh rendah seketika.

Wakil institusi pondok tradisional di Kelantan, Ustaz Awang Yusof dari Pondok Gelang Mas, Pasir Mas secara terbuka meminta rakyat Kelantan tanpa mengira agama dan bangsa memberi sokongan padu kepada Tok Guru Nik Abdul Aziz.

Wakil KeADILan yang begitu bersemangat berucap berkata, ribuan rakyat yang hadir hari ini tidak dibayar sesen pun untuk hadir menyatakan sokongan kepada Menteri Besar.

“Tidak ada sebuah kerajaan yang bersih di negara ini kecuali Kelantan sepanjang ditadbir Tok Guru hampir 20 tahun,” ujarnya.

Beliau juga mencabar pemuda Umno berdebat pada bila-bila masa untuk membincang isu royalti yang menjadi hak milik rakyat negeri ini cuba dinafikan perdana menteri.

Harakahdaily/-

Liang Kubur Awal Perjalanan Kita di Akhirat

Email : dsj

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله وكفى والصلاة والسلام على نبيه المصطفى، أما بعد

Khalifah kaum muslimin yang keempat Utsman bin Affan radhiyallahu’anhu jika melihat perkuburan beliau menangis mengucurkan air mata hingga membasahi jenggotnya.

Suatu hari ada seorang yang bertanya:
تذكر الجنة والنار ولا تبكي وتبكي من هذا؟
“Tatkala mengingat surga dan neraka engkau tidak menangis, mengapa engkau menangis ketika melihat perkuburan?” Utsman pun menjawab, “Sesungguhnya aku pernah mendengar

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
إن القبر أول منازل الآخرة فإن نجا منه فما بعده أيسر منه وإن لم ينج منه فما بعده أشد منه

“Sesungguhnya liang kubur adalah awal perjalanan akhirat. Jika seseorang selamat dari (siksaan)nya maka perjalanan selanjutnya akan lebih mudah. Namun jika ia tidak selamat dari (siksaan)nya maka(siksaan) selanjutnya akan lebih kejam.” (HR. Tirmidzi, beliau berkata, “hasan gharib”. Syaikh al-Albani menghasankannya dalam Misykah al-Mashabih)

Bagaimanakah perjalanan seseorang jika ia telah masuk di alam kubur? Hadits panjang al-Bara’ bin ‘Azib yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan dishahihkan oleh Imam al-Hakim dan Syaikh al-Albanimenceritak an perjalanan para manusia di alam kuburnya:

Suatu hari kami mengantarkan jenazah salah seorang sahabat Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam dari golongan Anshar. Sesampainya di perkuburan, liang lahad masih digali. Maka Rasulullah shallallahu‘alaihi wa sallam pun duduk (menanti) dan kami juga duduk terdiam di sekitarnya seakan-akan di atas kepala kami ada burung gagak yang hinggap. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memainkansepotong dahan di tangannya ke tanah, lalu beliau mengangkat kepalanya seraya bersabda, “Mohonlah perlindungan kepada Allah dari adzab kubur!” Beliau ulangi perintah ini dua atau tiga kali.

Kemudian beliau shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Seandainya seorang yang beriman sudah tidak lagi menginginkan dunia dan telah mengharapkan akhirat (sakaratul maut), turunlah dari langit paramalaikat yang bermuka cerah secerah sinar matahari. Mereka membawa kain kafan dan wewangian dari surga lalu duduk di sekeliling mukmin tersebut sejauh mata memandang. Setelah itu turunlah malaikatpencabut nyawa dan mengambil posisi di arah kepala mukmin tersebut. Malaikat pencabut nyawa itu berkata, ‘Wahai nyawa yang mulia keluarlah engkau untuk menjemput ampunan Allah dan keridhaan-Nya’. Makanyawa itu (dengan mudahnya) keluar dari tubuh mukmin tersebut seperti lancarnya air yang mengalir dari mulut sebuah kendil. Lalu nyawa tersebut diambil oleh malaikat pencabut nyawa dan dalam sekejapmata diserahkan kepada para malaikat yang berwajah cerah tadi lalu dibungkus dengan kafan surga dan diberi wewangian darinya pula. Hingga terciumlah bau harum seharum wewangian yang paling harum dimuka bumi.

Kemudian nyawa yang telah dikafani itu diangkat ke langit. Setiap melewati sekelompok malaikat di langit mereka bertanya, ‘Nyawa siapakah yang amat mulia itu?’ ‘Ini adalah nyawa fulan bin fulan’,jawab para malaikat yang mengawalnya dengan menyebutkan namanya yang terbaik ketika di dunia. Sesampainya di langit dunia mereka meminta izin untuk memasukinya, lalu diizinkan. Maka seluruh malaikatyang ada di langit itu ikut mengantarkannya menuju langit berikutnya. Hingga mereka sampai di langit ketujuh. Di sanalah Allah berfirman, ‘Tulislah nama hambaku ini di dalam kitab ‘Iliyyin. Lalukembalikanlah ia ke (jasadnya di) bumi, karena darinyalah Aku ciptakan mereka (para manusia), dan kepadanyalah Aku akan kembalikan, serta darinyalah mereka akan Ku bangkitkan.’

Lalu nyawa tersebut dikembalikan ke jasadnya di dunia. Lantas datanglah dua orang malaikat yang memerintahkannya untuk duduk. Mereka berdua bertanya, ‘Siapakah rabbmu?’, ‘Rabbku adalah Allah’jawabnya. Mereka berdua kembali bertanya, ‘Apakah agamamu?’, ‘Agamaku Islam’ sahutnya. Mereka berdua bertanya lagi, ‘Siapakah orang yang telah diutus untuk kalian?’ “Beliau adalah Rasulullahshallalla hu ‘alaihi wa sallam” jawabnya. ‘Dari mana engkau tahu?’ tanya mereka berdua. ‘Aku membaca Al-Qur’an lalu aku mengimaninya dan mempercayainya’. Tiba-tiba terdengarlah suara dari langit yangmenyeru, ‘(Jawaban) hamba-Ku benar! Maka hamparkanlah surga baginya, berilah dia pakaian darinya lalu bukakanlah pintu ke arahnya’. Maka menghembuslah angin segar dan harumnya surga (memasukikuburannya ) lalu kuburannya diluaskan sepanjang mata memandang.

Saat itu datanglah seorang (pemuda asing) yang amat tampan memakai pakaian yang sangat indah dan berbau harum sekali, seraya berkata, ‘Bergembiralah, inilah hari yang telah dijanjikan dulu bagimu’..Mukmin tadi bertanya, ‘Siapakah engkau? Wajahmu menandakan kebaikan’. ‘Aku adalah amal salehmu’ jawabnya. Si mukmin tadi pun berkata, ‘Wahai Rabbku (segerakanlah datangnya) hari kiamat, karena akuingin bertemu dengan keluarga dan hartaku.

Adapun orang kafir, di saat dia dalam keadaan tidak mengharapkan akhirat dan masih menginginkan (keindahan) duniawi, turunlah dari langit malaikat yang bermuka hitam sambil membawa kain mori kasar.Lalu mereka duduk di sekelilingnya. Saat itu turunlah malaikat pencabut nyawa dan duduk di arah kepalanya seraya berkata, ‘Wahai nyawa yang hina keluarlah dan jemputlah kemurkaan dan kemarahanAllah!’. Maka nyawa orang kafir tadi ‘berlarian’ di sekujur tubuhnya. Maka malaikat pencabut nyawa tadi mencabut nyawa tersebut (dengan paksa), sebagaimana seseorang yang menarik besi beruji yangmenempel di kapas basah. Begitu nyawa tersebut sudah berada di tangan malaikat pencabut nyawa, sekejap mata diambil oleh para malaikat bermuka hitam yang ada di sekelilingnya, lalu nyawa tadi segeradibungkus dengan kain mori kasar. Tiba-tiba terciumlah bau busuk sebusuk bangkai yang paling busuk di muka bumi.

Lalu nyawa tadi dibawa ke langit. Setiap mereka melewati segerombolan malaikat mereka selalu ditanya, ‘Nyawa siapakah yang amat hina ini?’, ‘Ini adalah nyawa fulan bin fulan’ jawab mereka dengannamanya yang terburuk ketika di dunia. Sesampainya di langit dunia, mereka minta izin untuk memasukinya, namun tidak diizinkan.

Rasulullah membaca firman Allah:
لا تفتح لهم أبواب السماء ولا يدخلون الجنة حتى يلج الجمل في سم الخياط
“Tidak akan dibukakan bagi mereka (orang-orang kafir) pintu-pintu langit dan mereka tidak akan masuk surga, sampai seandainya unta bisa memasuki lobang jarum sekalipun.” (QS. Al-A’raf: 40)

Saat itu Allah berfirman, ‘Tulislah namanya di dalam Sijjin di bawah bumi’, Kemudian nyawa itu dicampakkan (dengan hina dina). Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam membaca firman Allah ta’ala:
وَمَن يُشْرِكْ بِاللهِ فَكَأنَّمَا خَرَّ مِنَ السَّمَاءِ فَتَخْطَفُهُ الطَّيْرُ أَوْ تَهْوِي بِهِ الرِّيْحُ فِي مَكَانٍ سَحِيْقٍ

“Barang siapa mempersekutukan sesuatu dengan Allah, maka adalah ia seolah-olah jatuh dari langit lalu disambar oleh burung, atau diterbangkan angin ke tempat yang jauh.” (QS. Al-Hajj: 31)

Kemudian nyawa tadi dikembalikan ke jasadnya, hingga datanglah dua orang malaikat yang mendudukannya seraya bertanya, ‘Siapakah rabbmu?’, ‘Hah hah… aku tidak tahu’ jawabnya. Mereka berdua kembalibertanya, ‘Apakah agamamu?’ “Hah hah… aku tidak tahu’ sahutnya. Mereka berdua bertanya lagi, ‘Siapakah orang yang telah diutus untuk kalian?’ “Hah hah… aku tidak tahu’ jawabnya. Saat itu terdengarseruan dari langit, ‘Hamba-Ku telah berdusta!

Hamparkan neraka baginya dan bukakan pintu ke arahnya’. Maka hawa panas dan bau busuk neraka pun bertiup ke dalam kuburannya. Lalu kuburannya di ‘press’(oleh Allah) hingga tulang belulangnya (pecah dan) menancap satu sama lainnya.

Tiba-tiba datanglah seorang yang bermuka amat buruk memakai pakaian kotor dan berbau sangat busuk, seraya berkata, ‘Aku datang membawa kabar buruk untukmu, hari ini adalah hari yang telah dijanjikanbagimu’. Orang kafir itu seraya bertanya, ‘Siapakah engkau? Wajahmu menandakan kesialan!’, ‘Aku adalah dosa-dosamu’ jawabnya. ‘Wahai Rabbku, janganlah engkau datangkan hari kiamat’ seru orang kafirtadi. (HR. Ahmad dalam Al-Musnad (XXX/499-503) dan dishahihkan oleh al-Hakim dalam Al-Mustadrak (I/39) dan al-Albani dalam Ahkamul Janaiz hal. 156)

Itulah dua model kehidupan orang yang telah masuk liang kubur. Jika kita menginginkan untuk menjadi orang yang dibukakan baginya pintu ke surga dan diluaskan liang kuburnya seluas mata memandang makamari kita berusaha untuk memperbanyak untuk beramal saleh di dunia ini.

Suatu amalan tidak akan dianggap saleh hingga memenuhi dua syarat:
1. Ikhlas2.
Sesuai dengan tuntunan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam
Banyak sekali dalil-dalil dari Al-Qur’an maupun hadits-hadits Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam yang merupakan landasan dua syarat di atas.

Di antara dalil syarat pertama adalah firman Allah ta’ala:
وَمَا أُمِرُوا إِلا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ وَيُقِيمُوا الصَّلاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاةَ وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ
“Padahal mereka tidak disuruh kecuali supaya menyembah Allah dengan memurnikan ketaatan kepada-Nya dalam agama yang lurus, dan supaya mereka mendirikan shalat dan menunaikan zakat, dan yang demikianitulah agama yang lurus.” (QS.. Al-Bayyinah: 5)

Di antara dalil syarat kedua adalah sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam,
من عمل عملاً ليس عليه أمرنا فهو رد

“Barang siapa yang melakukan suatu amalan yang tidak sesuai dengan petunjukku, maka amalan itu akan ditolak.” (HR. Muslim dalam Shahih-nya (III/1344 no 1718))
Allah menghimpun dua syarat ini dalam firman-Nya di akhir surat Al-Kahfi:
قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحَى إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَمَنْ كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلا صَالِحًا وَلا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

“Barang siapa mengharap perjumpaan dengan Tuhannya, maka hendaklah ia mengerjakan amal yang saleh dan janganlah ia mempersekutukan seorang pun dalam beribadat kepada Tuhannya.” (QS. Al-Kahfi: 110)

Maka mari kita manfaatkan kehidupan dunia yang hanya sementara ini untuk benar-benar beramal saleh. Semoga kelak kita mendapatkan kenikmatan di alam kubur serta dihindarkan dari siksaan di dalamnya,amin.

Wallahu ta’ala a’lam, wa shallallahu ‘ala nabiyyyina muhammadin wa ‘ala alihi wa shahbihi ajma’in.

Tulisan ini terinspirasi dari kitab Majalis Al-Mu’minin Fi Mashalih Ad-Dun-Ya Wa Ad-Din Bi Ightinam Mawasim Rabb Al-’Alamin, karya Fu’ad bin Abdul Aziz asy-Syahlub (II/83-86)
Wallahu A`lam bish-Showab.

Khutbah Jumaat : Musuh dalami Islam untuk menentangnya

Email : mohd naim mohd zain
Oleh : Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang


Marilah kita menyedari bahawa antara sebab tersebarnya kemungkaran, jenayah serta maksiat adalah memandang ringan dalam perkara agama Islam. Allah telah memberi amaran dalam al-Quran (maksudnya): Dan tidaklah (betul dan elok) orang-orang yang beriman keluar semuanya (pergi berperang); oleh itu, hendaklah keluar sebahagian sahaja dari tiap-tiap puak di antara mereka, supaya orang-orang (yang tinggal) itu mempelajari secara mendalam ilmu yang dituntut di dalam agama, dan supaya mereka dapat mengajar kaumnya (yang keluar berjuang) apabila orang-orang itu kembali kepada mereka; mudah-mudahan mereka dapat berjaga-jaga (dari melakukan larangan Allah). (at-Taubah: 122)

Ini menunjukkan bahawa memahami ajaran agama Islam itu adalah perkara yang wajib ke atas setiap lelaki dan perempuan. Wajib ke atas setiap umat Islam memahami perkara dasar dalam agama Islam. Mereka juga perlu mengetahui perkara Islam serta apa yang boleh membatalkan iman serta Islam. Juga dalam perkara ibadat agar ibadat yang dijalankan itu diterima Allah, bukannya melakukan ibadat secara jahil.

Perkara ini adalah menjadi fardu ain ke atas umat Islam mempercayainya. Manakala dalam perkara fardu kifayah adalah hendaklah ada umat Islam yang memahami perkara agama secara mendalam supaya rujukan dalam perkara agama oleh masyarakat. Perkara ini termasuk dalam soal menjaga agama kerana agama adalah perkara yang lebih penting dalam hal-hal yang lain dalam kehidupan.

Ahli ilmu sosiologi berpendapat bahawa rukun kehidupan manusia itu adalah memelihara agama, nyawa, akal fikiran, maruah diri dan keturunan serta memelihara harta benda. Semua perkara itu adalah wajib dan menjadi rukun dalam kehidupan manusia, tetapi memelihara agama adalah perkara yang pertama, kerana agamalah yang menentukan baik buruknya kita dalam kehidupan ini.

Tanggungjawab memelihara agama adalah tanggungjawab yang menyeluruh. Iaitu kepada semua termasuk diri sendiri, pemimpin masyarakat dan pemimpim negara. Seluruh pihak perlu menjaga agama agar seluruh kehidupan ini tidak boleh dipisahkan daripada agama.

Imam al-Ghazali telah menyebut dengan tegas (maksudnya) agama itu asas bagi kehidupan manusia, manakala kekuasaan atau pemerintah merupakan pengawas, kalau tidak ada asas akan runtuh manakala jika tiada pengawas maka sia-sia.

Hari ini agama diperkecilkan, dipandang ringan serta dikira sebagai remeh-temeh. Maka kehidupan manusia menjadi runtuh dan musnah. Ramai di kalangan anggota masyarakat tenggelam di dalam kemungkaran dan maksiat.

Pada masa yang sama apabila orang-orang yang memerintah tidak berasaskan kepada agama, maka pemerintahan menjadi sia-sia. Pemerintah tidak boleh menjadi pengawas dalam kehidupan manusia sebaliknya lebih ramai menjadi pengkhianat dan merosakkan masyarakat.

Itulah padahnya apabila kita memperkecilkan urusan agama Islam, yang memberi kemuliaan kepada umat Islam ialah ajaran agama Islam. Islam telah memuliakan bangsa Arab yang buta huruf. Setelah mereka menganut Islam, mereka dapat memimpin dunia. Banyak bangsa-bangsa dalam dunia yang menganut ajaran Islam serta berpegang dengan Islam menjadi bangsa yang kuat serta mempimpim umat Islam.

Digantikan kaum lain

Allah SWT menjadikan pemimpin umat Islam silih berganti di kalangan bangsa yang menganut Islam dan kuat berpengang dengan agama Islam. Firman Allah SWT (maksudnya): Jika kamu tidak pergi beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah - membela agama-Nya), Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya dan Ia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain, dan kamu tidak akan dapat mendatangkan bahaya sedikitpun kepadaNya. Dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. (At-Taubah: 39)

Allah SWT meyeksa umat Islam dengan adanya bangsa dan kumpulan yang lain yang menganut agama Islam dan mempelajari agama Islam dan berpegang dengan ajaran Islam. Setelah bangsa Arab lemah dalam pengangannya dalam agama Islam Allah SWT menggantikan dengan bangsa Kurdis kemudiannya Tukri. Begitulah seterusnya.

Percayalah bahawa al-Quran adalah petunjuk dan mukjizat yang berterusan sehingga kiamat. Kedudukan agama Islam ini diketahui dan dikaji oleh musuh-musuh Islam yang membuat perancangan untuk menentangnya dan bukan untuk beriman. Seorang Perdana Menteri British menyatakan bahawa selagi orang Islam berpegang dengan kitab ini iaitu al-Quran selama itulah kuasa-kuasa Barat tidak boleh menguasai dan merendah-rendahkan orang Islam.

Malah mereka berusaha supaya orang Islam meninggalkan agama mereka. Walaupun tidak beriman dengan agama Islam tetapi sekurang-kurangnya tidak beramal dengan ajaran agama mereka. Oleh kerana itu agenda dan perancangan untuk menjauhkan orang Islam daripada agama berlaku sehingga kini. Termasuk dalam program globalisasi yang dilakukan oleh Barat yang menganggap umat Islam sebagai pencabar dan penghalang, mereka berusaha untuk melemahkan umat Islam dengan perancangan untuk mengurangkan sekolah-sekolah agama, mengawal ajaran Islam, khutbah Jumaat, kuliah agama di masjid adalah antara agenda penjajah musuh-musuh Islam. Semua ini dilakukan oleh penyeru-penyeru ke arah neraka jahanam yang dilahirkan di kalangan umat Islam sendiri.

Sabda Rasulullah s.a.w.(maksudnya) : Akan ada penyeru-penyeru ke arah neraka jahanam, barang siapa yang mengikutnya, maka dia akan dicampak sama ke neraka jahanam. Apabila Huzaifah bertanya kepada Rasulullah s.a.w. supaya menjelaskan siapa mereka. Rasulullah s.a.w. menyatakan mereka adalah daripada golongan kamu dan bercakap dengan bahasa kamu.

Oleh kerana itu wajib kita mempertahankan agama Islam walaupun dalam keadaan kita mencari kehidupan di dunia ini, kerana yang memandu kepada kemajuan dunia adalah agama Islam. Kemajuan yang tidak berpandukan kepada al-Quran hanya akan menjadi sebagai jalan dan lebuh raya untuk menuju ke neraka jahanam.

Firman Allah (maksudnya): Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu daripada neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya) ; mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan. (At-Tahrim: 6)

Mohd. Sabu : Indeks rasuah akan diturunkan sekiranya Pakatan Rakyat menerajui Putra Jaya.

Oleh Mohd Syamil Azhar.

"LENGGONG: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Haji Mohamad Sabu menegaskan beliau akan memberikan tumpuan utama dalam setiap ceramahnya bercakap soal rasuah sehingga menjelang pilihan raya umum akan datang.

Bercakap di depan lebih 2000 hadirin dalam ceramah perdana di Kampung Banggol Belimbing dekat sini malam tadi (2 Disember 2009), beliau menarik perhatian dengan memberikan harapan indeks rasuah akan diturunkan sekiranya Pakatan Rakyat menerajui Putra Jaya.

Katanya, indeks rasuah di Malaysia naik mendadak dari 45 ketika Tun Abdullah kepada 47 dan sekarang kepada kedudukan ke 56 paling tinggi di dunia sebaik sahaja Datuk Seri Mohd Najib Razak memegang tampuk pemerintahan negara, menjadikan kita sebaris dengan negara-negara Afrika seperti Kenya, mozambiqe dan Tanzania.

"Semasa Tun Dr Mahadhir menjadi Perdana Menteri, indeks rasuah di negara ini pada kedudukan 25 hingga 39, masa Tun Abdullah naik kepada 45, tetapi apabila Najib naik indeks rasuah terus meningkat mendadak."Meningkat dengan mendadak kepada 45 dan sekarang pada kedudukan ke 56 paling teruk di dunia,' katanya.Turut berceramah pada program Siri Gegar Lenggong (SGL) yang sebelumnya dimulai dengan hujan lebat itu ialah Setiausaha Dewan Pemuda PAS (DPP) Perak, Raja Dr Ahmad Iskandar Al Hiss dan Yang Dipertua PAS Kawasan Lenggong, Haji Razman Haji Zakaria.

Hadir sama Naib ketua Dewan ulamak PAS Perak, Ustaz Haji Azizan Mohd Desa, Ketua Penerangan PAS Lenggong, Haji Shukri Ahmad, Ketua DPP Lenggong, Ustaz Karim dan Ketua Kampung (Pakatan Rakyat) Banggol Belimbing, Saudara Mohd Tahir Mohd Noor.Mohamad berkata, PAS khususnya dalam Pakatan Rakyat akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mengurangkan gejala rasuah daripada terus berleluasa di semua peringkat sekiranya berjaya memegang tampuk pemerintahan dalam pilihan raya umum akan datang.

Beliau melahirkan rasa malu kerana Malaysia sebagai sebuah negara yang tampuk pemerintahannya dipegang oleh orang Islam sama dengan kebanyakan negara-negara umat Islam lain dalam dunia yang indek rasuahnya paling tinggi.

Katanya, gejala rasuah berleluasa di Arab Saudi, Mesir dan rata-rata di Timur Tengah, Afrika sampailah ke rantau Asia seperti Indonesia dan Malaysia antara yang paling teruk di dunia.

Di negara-negara bukan Islam dan di Barat indeks rasuah amat rendah, katanya paling rendah ialah New Zealand dan kedua Singapura.

"Indeks rasuah paling tinggi di Somalia dan Afghanistan, negara umat Islam, paling teruk di dua negara itu tak katalah sebab negara dalam kancah perang, tapi di negara-negara umat Islam yang tidak perang pun indeks rasuahnya paling teruk.

"Kenapa semua ini berlaku, sebabnya kerana negara-negara umat islam tidak lagi berpegang kepada prinsip Islam sedangkan negara-negara bukan Islam termasuk Jepun, Korea dan Cina mengambil nilai-nilai yang ada di dalam Islam itu," katanya.

Kutu kepala

Email : Shania Opal

Berkenaan kutu kepala untuk dikongsi bersama.

Semasa saya di tadika ada seorang pelajar perempuan yang mempuyai masalah kutu,kebanyakan pelajar takut nak berkawan dengan pelajar tu, takut berjangkit dan akhirnya ibunya telah mencukur rambut. Anispharmacy. com ( rujukan)

Kutu adalah parasit jenis serangga yang tidak bersayap. Kutu menyerang manusia dengan bersarang di kepala.

Cara makannya ialah menghisap darah. Ia akan mengeluarkan bahan yang menyebabkan reaksi alahan pada kulit kepala sehingga mengakibatkan gatal-gatal. Ia bertelur dalam bentuk butir-butir putih dan menempel pada rambut. Telur kutu mengambil masa lima hingga tujuh hari untuk menetas. Kutu akan merangkak atau meloncat-loncat di kulit kepala tanpa disedari.

Kutu kepala adalah sejenis parasit penghisap darah yang biasanya hidup dibahagian kepala. Kutu betina mampu bertelur

enam biji sehari. Telur ini selalunya melekat dengan kuat pada rambut. Telur-telur ini akan menetas selepas lebih kurang 8 hari.

Kutu kepala merebak dengan cepat melalui sentuhan terus dengan rambut yang bermasalah. Ia juga melompat ke kepala melalui berus atau sikat rambut, topi, bantal dan tuala.


Penyebab kutu

Kutu mudah berjangkit secara langsung dari kepala melalui :

* Sikat rambut.
* Perhiasan rambut.
* Tuala.
* Topi.
* Tudung kepala.

Apa yang perlu di lakukan?

* Gunakan sikat kutu. Sikat ini hendaklah direndam dalam cuka terlebih dahulu supaya telur-telur mudah dikeluarkan.
* Rendam sikat-sikat dan barangan kegunaan kepala seperti pengikat rambut dsb. dengan ubat kutu atau alkohol untuk beberapa jam.
* Basuh cadar dsb dengan air panas.
* Gunakan alat vakum untuk membersihkan karpet, tempat duduk kereta dsb.
* Gunakan ubat untuk membunuh kutu dan telurnya.

Ubat-ubat

* Crotamiton
* Benzene hexachloride
* Malathion

Cara merawat

* Gunakan syampu khusus (boleh didapati di farmasi) untuk membunuh kutu kepala.
* Cuci rambut secara biasa. Syampu kepala, kemudian usap sehingga ke kulit kepala dan rambut. Jangan sampai
* syampu mengenai mata. Sisir rambut dan biarkan sampai kering. Gunakan sikat rambut yang bergigi lembut.
* Buangkan semua kutu dan telurnya.
* Bertemulah dengan doktor apabila terdapat tanda infeksi bakteria seperti demam serta bisul di kepala atau nanah.


Permohonan Anwar ditolak

Oleh AMIRUDDIN HARUN

Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini gagal dalam permohonannya untuk membatalkan pertuduhan liwat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

Dengan keputusan tersebut, Mahkamah Tinggi di sini menetapkan kes terhadap Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu yang tertangguh sejak 1 Julai lalu, dibicarakan selama sebulan mulai 25 Januari tahun depan.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah memutuskan menolak permohonan Anwar setelah mendapati laporan perubatan 'tiada penemuan klinikal yang kukuh menunjukkan kemasukan zakar dalam dubur pengadu' tidak boleh dijadikan asas bagi mahkamah menggunakan kuasanya untuk membatalkan pertuduhan tanpa mendengar keterangan saksi-saksi terlebih dahulu.

Hakim Mohamad Zabidin juga menyatakan, pasukan pendakwaan bagi kes terkini itu tidak boleh disifatkan berat sebelah hanya kerana mereka tahu tentang peranan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dalam kes terhadap Anwar pada 1998.

"Ia juga tidak cukup, atas pertimbangan kebarangkalian, untuk mendapati pada peringkat ini, bahawa tuduhan terkini yang dihadapi oleh pemohon (Anwar) juga bersifat niat jahat (mala fide)," katanya.

Anwar memohon membatalkan pertuduhan itu pada 17 Jun lalu dengan alasan ia berniat jahat, menindas dan menyalahgunakan proses mahkamah selain merupakan konspirasi politik serta muslihat jahat sama seperti pertuduhan yang dihadapinya pada 1998.

Anwar, 62, didakwa meliwat Mohd. Saiful, 24, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di sini di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun tahun lalu.

Kes itu sepatutnya dibicarakan selama sebulan mulai 1 Julai lalu tetapi terpaksa ditangguhkan ekoran permohonan demi permohonan yang dikemukakan oleh ketua pembangkang itu.

Dalam penghakimannya, Hakim Mohamad Zabidin berkata, Anwar memohon pertuduhan di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan itu dibatalkan dengan alasan laporan perubatan Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Hospital Pusrawi menunjukkan tidak terdapat kemasukan zakar ke dalam dubur pengadu iaitu Mohd. Saiful.

Bagaimanapun, hakim tersebut bersetuju dengan hujah Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden bahawa laporan-laporan doktor berkenaan hanya terhad kepada pemerhatian dan pemeriksaan fizikal serta tidak konklusif.

"Kes pendakwaan berlandaskan kepada keterangan lisan, keterangan forensik dan keterangan-keterang an lain yang akan dikemukakan di mahkamah di hari perbicaraan," ujarnya.

Beliau berkata, elemen penting yang perlu dibuktikan oleh pendakwa raya adalah berlakunya kemasukan zakar dalam dubur pengadu dan terpulang kepada pihak pendakwaan bagaimana ingin membuktikan elemen tersebut.

"Laporan perubatan tersebut adalah relevan dan sememangnya berguna kepada pembelaan dalam cubaan untuk menimbulkan keraguan terhadap sebarang keterangan yang mungkin dibawa pendakwa berhubung soal kemasukan.

"Tetapi persoalan sama ada terdapat atau tidak kemasukan atau terdapat keraguan atau tidak dalam sebarang keterangan yang mungkin dibawa pendakwa berhubung kemasukan tidak boleh diputuskan di peringkat ini hanya dengan berlandaskan laporan perubatan itu.

"Ia hanya boleh ditentukan setelah semua saksi memberi keterangan dalam perbicaraan," kata beliau.

Mengenai pertuduhan itu yang dikatakan dibuat dengan niat jahat dan penyalahgunaan proses mahkamah, jelasnya, Anwar mendakwa beberapa individu dalam pasukan pendakwa pada 1998 bukan setakat mencipta keterangan palsu terhadapnya tetapi juga berperanan membawa tindakan jahat ke atas kenalan rapatnya.

Selain itu, menurutnya, Anwar mengaitkan penglibatan Abdul Gani dalam kejadian 'mata lebam' pada 1998 bagi menunjukkan niat jahat Peguam Negara terhadapnya.

"Afidavit pemohon ada menyenaraikan peranan Tan Sri Abdul Gani dalam apa yang didakwa cuba memutar belit atau mencipta keterangan terhadap pemohon pada 1998.

"Walaupun begitu, tidak ada apa-apa yang menunjukkan perkara yang sama berlaku dalam kes terkini.

"Hanya dengan menunjukkan bahawa barisan timbalan pendakwa yang mengendalikan kes terkini ada pengetahuan tentang peranan Tan Sri Abdul Gani dalam kejadian 1998 tidak cukup untuk mahkamah ini mendapati barisan pendakwaan ini bersikap berat sebelah," katanya.

Selesai membaca keputusan setebal 14 muka surat itu, Hakim Mohamad Zabidin berkeras menetapkan tarikh perbicaraan walaupun peguam Karpal Singh yang mewakili Anwar mahu tarikh sebutan diberikan kerana anak guamnya ingin mengemukakan rayuan.

Di luar mahkamah, seorang lagi peguam Anwar, Sankaran Nair menyatakan, notis rayuan dijangka difailkan esok dan pihaknya juga akan mengadakan perbincangan terlebih dahulu sama ada ingin mengemukakan permohonan menangguhkan perbicaraan atau sebaliknya

Suasana sesak di Depot Tahanan Imigresen Lenggeng

Suasana sesak di Depot Tahanan Imigresen Lenggeng, Negeri Sembilan yang dipenuhi tahanan Imigresen dengan pelbagai kesalahan di bawah Akta Imigresen. Jabatan Imigresen hari ini yang diketuai Timbalan Ketua Pengarah Imigresen Malaysia Datuk Raja Mohd Raja Ismail, membawa wakil media melawat Depot Tahanan Imigresen Lenggeng, Negeri Sembilan dan Depot Tahanan Imigresen Sepang KLIA. -- fotoBERNAMA

Khutbah Jumaat : Hindari rezeki bawa kepada azab Allah

Email : mohd naim mohd zain

Marilah kita mendengar dan memahami serta beramal dengan petunjuk Allah SWT di dalam al-Quran berkaitan rezeki yang dikurniakan kepada kita di dunia ini berdasarkan Firman Allah (maksudnya): "Wahai orang-orang yang beriman, makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadaNya." (Al-Baqarah: 172)

Yang dimaksudkan dengan memakan rezeki yang halal ialah mengambil manfaat daripada rezeki yang diberikan oleh Allah SWT, bukan sahaja dalam soal makan, minum, pakaian, tempat tinggal termasuk juga kenderaan yang digunakan.

Semua perkara yang digunakan itu mestilah diambil daripada rezeki halal dan diizinkan oleh Allah SWT. Dengan lain pengertian, bukan sahaja rezeki itu daripada bahan-bahan halal tetapi perlu memastikan daripada sumber-sumber halal dan dimanfaatkan dengan cara yang diizinkan oleh Allah SWT.

Perkara ini dijelaskan oleh sabda Rasulullah s.a.w. (maksudnya): Daripada Abu Hurairah r.a., katanya: "Sabda Rasulullah s.a.w: Wahai manusia! Sesungguhnya Allah SWT itu baik, Dia tidak menerima melainkan yang baik. Allah memerintah orang-orang yang beriman sahaja dengan apa yang diperintahkan kepada rasul-Nya. Firman Allah SWT: Wahai rasul-rasul, makanlah kamu daripada yang baik lagi halal dan beramallah kamu dengan amal yang soleh, sesungguhnya Aku amat mengetahui apa yang kamu kerjakan. (Al-Mukminun: 51).

Dan firman Allah SWT: Wahai orang-orang yang beriman, makanlah kamu yang halal yang Aku rezekikan kepada kamu. (Al-Baqarah: 172).

Kemudian Rasulullah s.a.w menceritakan seorang lelaki yang terlalu banyak musafirnya sehingga kusut masai rambutnya, berdebu pakaiannya. Lelaki itu berdoa kepada Allah: "Wahai Tuhanku, wahai Tuhanku, padahal makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan sejak kecil lagi dia diberi makan dengan makanan yang haram, maka bagaimana Allah akan memperkenankan doanya?" (Riwayat Muslim)

Ini menunjukkan perkara yang halal sangat mempengaruhi kehidupan di dunia ini dan hubungan dengan Allah SWT dari kehidupan dunia sampai akhirat.

Bukan sahaja dimasukkan ke dalam syurga bagi mereka yang mengambil dan menggunakan yang halal dan dimasukkan ke dalam neraka bagi mereka yang menggunakan yang haram, bahkan mereka akan menjalani kehidupan dunia dalam keadaan yang tidak berkat serta mendapat kutukan Allah.

Yang dimaksudkan mengambil yang haram itu ialah mengambil harta dengan cara yang tidak diizin oleh Allah sama ada mencuri, merompak, menyamun, menipu, rasuah dan lain-lain lagi, termasuk mengambil harta sesama manusia dengan cara yang tidak diizinkan oleh syarak.

Itulah perkara-perkara yang haram yang dinyatakan oleh Allah SWT, bukan sahaja mengambil makanan dengan cara mencuri adalah haram di sisi Allah sepertimana meminum arak.

Maka begitu juga mengambil barang milik orang lain dengan cara yang tidak betul, termasuk juga menggunakan kenderaan dan rumah dengam sumber yang haram, termasuk juga tanah-tanah yang diambil, duit yang diambil dengan cara yang tidak halal, membahagi harta pusaka dengan cara yang tidak betul, semua yang diambil adalah haram di sisi Allah dan diberi amaran keras oleh Rasulullah s.a.w.

Amaran oleh Allah SWT kepada mereka yang memakan makanan yang haram, makanan yang diambil dengan harta yang haram, minuman yang haram atau minuman yang dibeli dengan harta yang haram, semuanya itu akan menjadi umpan api neraka dalam perut mereka.

Termasuklah mereka yang memakai pakaian dengan cara dan gaya yang haram juga akan menjadi umpan api neraka kepadanya pada hari kiamat.

Begitu juga kepada mereka yang mengambil tanah orang lain dengan cara yang haram. Ini bukannya satu perkara yang boleh dipermain-mainkan, termasuklah mereka yang cerdik pandai dan bijak, mencari rezeki secara rasuah.

Sabda Rasulullah s.a.w. (maksudnya): "Allah melaknat orang yang memberi rasuah dan orang yang menerimanya. "

Dalam hadis yang lain, sabda Rasulullah s.a.w (maksudnya): "Orang yang memberi rasuah dan menerima rasuah semuanya di dalam neraka."

Begitulah amaran yang keras daripada Nabi s.a.w. Rasuah bukan sahaja untuk mendapat sesuatu tetapi termasuklah untuk mendapat pengaruh seperti melantik pemimpin-pemimpin melalui rasuah sebagaimana yang dilakukan oleh kaum Bani Izrail yang memilih pemimpin-pemimpin yang memberi rasuah kepada mereka. Maka pemimpin itu akan bersama dengan para pengikutnya di dalam neraka pada hari kiamat.

Marilah kita memahami hakikat ini dan berpegang dengan petunjuk yang ditunjukkan oleh Allah serta petunjuk yang dibawa oleh Nabi kita Muhammad s.a.w. terutamanya pada zaman manusia yang mabuk dengan keduniaan, kemewahan dan kesenangan.

Mereka mengambil apa sahaja dengan tidak mengikut petunjuk daripada Allah SWT tetapi mengikut selera hawa nafsunya. Marilah kita menyelamatkan diri kita dengan agama.

Firman Allah (maksudnya): "Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang-orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa padahal kamu mengetahui (salahnya). (Al-Baqarah: 188).

Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang

Doa Orang Yang Dizalimi Dimakbul Tuhan

Oleh : Nash Ar-Rawy

Islam melarang keras sebarang bentuk kezaliman bahkan, menentang segala rupa , bentuk , sifat dan elemen kezaliman dengan konsisten dan tegas sepanjang zaman. “ walqulja al hakku wazahaqol batil “ ( Tatkala datangnya yang hak , maka musnahlah kezaliman ) . Bahkan, Al- Qur’an menekan lagi “ Jangan kamu cenderung kepada kezaliman ; pastinya akan disambar dek api neraka “ Allah sendiri menyatakan dalam Al-Qur’an “ Aku tiada menzalimi hamba aku walau sebesar zarah sekalipun “ dan dalam satu hadis Qudsi menyebut “ Aku mengharamkan diri aku melakukan kezaliman dan aku tiada mahu hamba-hamba aku melakukan kezaliman sesama sendiri “ Persis! Islam adalah agama keadilan sejagat dan tiada bersubahah dengan sebarang bentuk kebatilan dan kezaliman itu sendiri; adalah kebatilan yang terang dan nyata ; yang wajib di tentangi sepenuhnya tanpa sebarang kompromi .

Apabila Yang Empunya Global sendiri tiada mengizinkan kezaliman itu berlaku ; walaupun baru kecenderungan sahaja, belum lagi di buat ; bisa dicampak ke dalam api neraka . Apa lagi setelah kezaliman itu dilakukan dengan sengaja atau ‘Organise Injustice ‘ oleh orang perseorangan yang mempunyai kuasa atau pihak yang berotoriti( Kerajaan) ke atas mana-mana individu atau rakyat marhein.
Artinya, Islam mengajak kepada menegakkan yang sebaliknya ; iaitu menegakkan keadilan sejagat.;tanpa mengira ras, anutan agama dan fahaman politik, Bahkan , hadis nabi menyatakan “ Doa orang yang dizalimi dengan Tuhan , tiada hijab samasekali “ Justeru itu , keadilan dalam Islam bersifat sejagat dan universal ; tanpa mengira kaum, agama dan ideologi politik . Justeru itu, apabila Yang Empunya Global sendiri yang mengharamkan dirinya yang memiliki global dan selaku Yang Maha Pencipta ; bahkan yang berkuasa ke atas setiap sesuatu ; mengharamkan dirinya daripada melakukan sebarang kezaliman ke atas hambanya . Bererti, yang zalim dan yang bisa melakukan kezaliman itu adalah manusia sendiri yang mengira lebih berkuasa daripada Yang Empunya Kuasa seperti Fir’aun dan kerajaannya dan orang-orang yang berlagak seperti Fir’aun dan kerajaan yang seumpama dengannya yang membela ‘Qorun-Qorun MelayuIslam Umnoputra .
Keadilan dalam Islam ialah meletakkan sesuatu yang hak betul pada tempatnya ( “ to put the right things in the correct place “ ) . Contohnya, kerjaaan Sabah dan Sarawak diberikan royalti 5% setahun sebagai balasan daripada kerajaan pusat kerna Petronas mengaut keuntungan daripada sumber minyak negeri-negeri tersebut sebagaimana termaktub di dalam Akta Petroleum . Ini disahkan oleh handsurd Parlimen apabila di tanya oleh MP Kelantan bahawa Kelantan juga berhak mendapat peruntukan 5% tersebut jika terdapat sumber minyak di Kelantan .
Keadilan telah berlaku di Sabah , Sarawak dan juga Terengganu dalam hal memberikan hak rakyat bagi negeri –negeri tersebut mengikut semangat dan persefahaman federalisme Satu Malaysia.dan Akta Petroleum. Namum , apabila UBN menjadi pembangkang di Terengganu hak royalti 5% tersebut di tarik balik oleh kerajaan federal dan digantikan dengan wang ehsan yang tiada langsung di sebut di dalam Akta Petroleum . Inilah dendam UBN kerna terpaksa jadi pembangkang sewaktu UBN kecundang dalam pilihanraya PRU 11 yang lalu.
Jika rakyat Sabah dan Sarawak bisa meni’mati 5% hak rakyat ke atas Petronas , mengapakah hak rakyat Kelantan ke atas 5% peruntukan yang sama yang sekarang ini berjumlah tiada kurang daripada RM 1 Billilon ( Satu Ribu Juta RM) untuk RAKYAT KELANTAN ; bukan untuk parti yang memerintah dinafikan! Wang ehsan juga bukan diserahkan kepada kerajaan negeri . Tetapi , kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan( JPP) dan kolabrasi pengagihan kepada JKKK(P) yang dikuasai oleh polikus rakus Umno memfaraid harta rakyat untuk projek –projek kroni: “MelayuIslam elit umnoputrra:” jenama kebangsaan Melayu berkosmetik Islam yang baru setelah jenama propaganda Islam Hadhari yang direkacipa cabut lari ;kerna rakyat hanya terima Islam Islam.
Sekarang jelas, siapakah yang memperalatkan ‘Agama” dan “Melayu” untuk kepentingan “ kroni elit umnoputra MelayuIslam “ satu akidah baru Umno yang sesat lagi menyesatkan kerna Ikwan kamu adalah semua Mukmin; tiada diajar di dalam Ai-Qur’an dan nabi supaya bisa ditegakkan “MelayuIslam” maupun” ArabIslam “ ; Inilah ajaran Umno dan Akidah Baru yang tidak ada dalam Islam. Yang ada hanyalah “ Innaddeenaindallahil Islam “ ; tegakkan panji Islam Islam bukannya ‘MelayuIslam “ Nabi mengharamkan fahaman sesat assobiyyah(bangsa) apalagi kaumiyyah kosmetik Islam “ MelayuIslam elit umnoputra :”.
Pendukung Umno terdiri daripada mereka yang ada kepentingan material yang sanggup merampas hak rakyat Kelantan di atas nama jenama ehsan kerajaan Federal ; iaitu wanga ehsan . Sedangkan Kerajaaa Federallah yang menagih ehsan rakyat Kelantan yang memfaraid wang rakyat Kelantan kepada ‘Kroni elit MelayuIslam Umnoputra ‘ yang muntahkedarah wang rakyat secara rakus ; Bukan rakyat Kelantan yang menagih ehsan kerajaan Federal kerna itu semua adalah wang dan hak royalti 5% milik rakyat Kelantan.Ternyata rakyat Sabah dan Sarawak bisa perolehi hak mereka 5% dariapada Kerajaan Federal . Namum rakyat Kelantan dizalimi dan cuba diputarbelit dengan wang ehsan dan peruntukan RMK9 sebanyak RM7Billion selama lima tahun yang sebenarnya memang hak rakyat Kelantan kerna Kelantan seperti negeri-negeri dalam satu Malaysia bisa mendapat peruntukan balasan daripada cukai Negeri kepada Fedaral di pulangkan kembali kepada semua negeri dalam Malaysia ini mengikut persefahaman dan amalan Federalsme. Ternyata lagi sekali konsep Federalisme cuba dikelirukan dengan Royalti 5 %.. Royalti dan RMK9 adalah dua entiti yang berbeza dan masing-masing adalah hak RAKYAT KELANTAN belaka. Rakyat zaman siber maya ini semuanya bersekolah belaka dan Kelantan adalah institusi politik terbuka kerna rakyatnya bijak berpolitik dan berani menegakkan keadilan dan menentang kezaliman.
Apabila kezaliman yang di lakukan Presiden Umno ke atas rakyat Kelantan ini berlaku dan satu Malaysia sudah tahu. Maka, menjadi hak rakyat Kelantan untuk memanjatkan doa kepada Yang Empunya Global bersama Musyidul Am mereka memohon kepada Yang Empunya Kuasa , Yang Empunya Rezeki dan Yang Empunya Jawatan dan Kedudukan agar otak atau minda Si Penzalaim; 5% Royalti Rakyat Kelantan itu diberikan dan dikembalikan kepada yang sebenarnya berhak ke atasnya yang berjumlah tidak kurang daripada RM1Billion ( SATU RIBU JUTA RINGGIT) milik RAKYAT KELANTAN. Rakyat marhein bersama pemimpin Mursyidul Am mereka bergantung terus kepada Yang Empunya Kuasa kerna merasakan diri mereka dizalimi dan mereka tahu doa orang(Rakyat Marhein) yang di zalimi oleh pemerintah Si Penzalim memang tiada hijab hatta doa daripada orang buddist , kristian dan hindu pun tiada sebarang hidup dengan Yang Enpunya Global kerna mereka RAKYAT KELANTAN DIZALIMI ‘ in the broad day light injustice “.; crytal clear when it never happened in Sabah and Sarawak. ; 3 miles nautica is not written in the “ Petroleum Act” and Sabah and Sarawak is beyond that disance instead .” But , Royalty due 5% is givien! What a tragedy and a mockery of plain injustice to the people of Kelantan “.
Justeru itu , Rakyat Kelantan bersama dengan Mursyidul Am ; pemimpin mereka yang tersohor diiktiraf International transparency 19 tahun pemerintahannya tanpa rasuah ; SIFAR RASUAH. Alhamdulillah berkat ketokohan ulamak hairaki memerintah Kelantan yang beramal dengan ilmu bukan setakat mengajar sahaja tetapi beramal dengannya; MODEL negeri yang beramal dengan Negara Berkebajikan untuk Satu Malaysia. Syabas Mursyidul Am!. Teruskan istiqamah memerintah negeri Kelantan , InsyaAllah. Justeru itu , tiada hairanlah rakyat Kelantan yang memang peka dan bijaksana berpolitik bersama dengan Mursyidul Am mereka berdoa memohon kepada Yang Empunnya Global, Yang Empunya Rezeki, Yang Empunya Kuasa dan Yang Empunya Pangkat, Derajat dan Kedudukan . Jika Presiden ‘Elit MelayuIslam Umnoputra’ itu berdegil , tiada insaf dan bertaubat akan kezalimannya ke atas rakyat Kelantan ; Tiada mahu mengubah kepala otaknya; untuk berikan hak Rakyat Kelantan 5% royalti; setelah dinasihatkan berkali-kali. . Maka, wajarlah sebagaimana kata Tuhan dan kata Hadis “ Doa orang(Rakyat Marhein Kelantan) yang dizalimi tiada hijab dengan Tuhan. Maka wajarlah Presiden “MelayuIslam Umoputra, Kerajaannya dan proksinya menerima bala daripada Yang Empunya Global jika kekal berterusan; menindas dan menzalimi sedemikian dengan kedegilan dan kegilaan perangai otak KD Altantunnya ;terus menzalimi rakyat marhein Kelantan ; terserahlah Yang Empunya Kuasa menentukan setelah dinasihat dan ditegur di dalam Parlimen beberapa kali dan oleh pimpinan kerajaan Kelantan sendiri pun ditolak ; enggan mengubah otak Altantunyanya itu! . Ingat! doa orang yang dizalimi( Rakyat Marhein Kelantan) tiada hijab dengan Tuhan ; Hatta bagi orang bukan Islam sekalipun ,warga Kelantan. Dari kaum Cina , Siam dan India berserta dengan KERAJAAN RAKYAT ; pimpinan Mursyidul Am mereka.. Yang mesra rakyat dan istiqamah menegakkan keadilan sejagat untuk rakyat.
“ God is the Greatest !!! “

UMNO DIGESA MOHON MAAF SEGERA

Email : mohd hafez sabri

IPOH 3 Disember: Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain , menegaskan dalam kenyataannya supaya umno segera meminta maaf kepada kerajaan negeri serta rakyat Pulau Pinang, begitu juga dengan insiden memijak kepala lembu yang jelas-jelas didalangi pemuda umno selangor, yang mana kedua-dua insiden buruk ini telah menimbulkan sentimen perkauman yang boleh memecahbelahkan perpaduan kaum di Negara ini.Jelas beliau dalam kenyataan media beliau di Pejabat Perhubungan PAS Perak hari ini.

Menurut Pesuruhjaya PAS Perak itu, beliau kagum dengan sifat keterbukaan yang diamalkan oleh parti DAP yang telah memohon maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia berikutan isu memijak gambar tiga adun yang telah menyebabkan kejatuhan kerajaan pakatan rakyat Perak ini.

“ Ini adalah sikap yang harus dipuji dan dijadikan contoh oleh kita semua, sikap memohon maaf ini adalah sifat yang mulia, sebenarnya jika sikap ini dijadikan amalan kita, semua masalah yang dihadapi dapat diselesai dengan segera” memetik ucapan beliau.

Jelas beliau lagi, umno juga sewajibnya perlu memohon maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia, berikutan tindakan pemuda umno di Pulau Pinang dan Selangor yang benar-benar keterlaluan dan cuba menimbulkan perpecahan dikalangan rakyat Malaysia.

Memetik ucapan beliau “ Umno dan barisan nasional perlu bertanggungjawab terhadap tindakan yang dilakukan oleh mereka, isu membakar gambar Ketua Menteri Pulau Pinang dan isu perkauman memijak kepala lembu adalah tindakan primitif dan tidak beritika”

“ Tindakan menggunakan gambar seorang pemimpin sebuah kerajaan negeri dan juga Ketua Menteri yang dipilih oleh rakyat menjadi bahan untuk dibakar gambarnya adalah tindakan ganas yang boleh menimbulkan kemarahan rakyat ” tambah beliau lagi.

Beliau jugu turut menyarankan supaya umno segera memohon maaf secara terbuka kepada rakyat Negeri Perak dan Kelantan dengan cara mengembalikan semula hak rakyat Negeri Perak melalui pembubaran DUN Perak, serta mengembalikan semula hak royalti minyak kepada rakyat Kelantan.

Justeru itu beliau menasihatkan supaya umno segera memohon maaf atas tindakan zalim mereka kepada rakyat yang tertindas selama ini.

China Adakan Pelbagai Aktiviti Sambut Hari Orang Kurang Upaya Antarabangsa


Hari ini Hari Orang Kurang Upaya Antarabangsa, dan kehidupan orang kurang upaya (OKU) sekali lagi mendapat perhatian masyarakat China. Dalam beberapa hari ini, pelbagai tempat mengadakan aktiviti untuk memeriahkan kehidupan OKU dan menarik perhatian masyarakat terhadap mereka.

Tema sambutan untuk tahun ini ialah "Menjadikan Matlamat Pembangunan Milenium Lebih Sempurna: Meningkatkan Kekuatan Orang Kurang Upaya serta Komunitinya Seluruh Tempat di Dunia". Bagi memeriahkan acara sambutan, beberapa rombongan masyarakat datang ke komuniti dan pusat rawatan untuk mengadakan interaksi bersama OKU. Ada juga badan yang mengadakan aktiviti sukarela untuk mencuba mengalami kehidupan OKU. Majlis Kutipan derma untuk aktiviti OKU juga diadakan di pelbagai tempat.

Di China sekarang ada lebih 83 juta orang kurang upaya. Menurut laporan terkini, kehidupan mereka pada tahun ini semakin baik, dengan pelbagai jaminan dan perkhidmatan yang telah meningkat jika dibandingkan dengan tahun lalu. Namun, golongan ini masih menghadapi kesukaran dalam mendapatkan rawatan perubatan, pekerjaan dan bantuan masyarakat.CRI/-

MEMOHON SUMBANGAN KEM HAFAZAN DAN MOTIVASI ANAK SOLEH 2009

Email : Rahim Muhamad


KAMI MENGALU-ALUKAN SUMBANGAN ANDA BAGI MENJAYAKAN PROGRAM INI

Sumbangan Zakat/Derma bolehlah disalurkan ke dalam akaun Bank Muamalat no.08030002138714 atau CIMB Bank no. 08150000173109 .atau hubungi Pengetua MTD Ustaz Ibrahim Zakaria 0192627636


Po Jing Chong Yuan : Cermin yang Pecah Bercantum Semula


Pada abad ke-6 Masihi, bahagian utara China dikuasai oleh pemerintah Dinasti Sui. Bahagian selatan China pula terdiri daripada beberapa buah negeri yang kecil. Bagaimanapun, negeri-negeri tersebut ditawan satu demi satu oleh tentera kerajaan Sui, dan akhirnya, hanya tinggal negeri Chen sahaja.

Melihat situasi yang semakin tegang pada ketika itu, suami Puteri Le Chang di negeri Chen, iaitu Xu Deyan, percaya bahawa negerinya akan mengalami nasib yang sama seperti negeri-negeri yang lain itu, dan jika ini berlaku dia pasti akan terpisah dengan isteri yang begitu disayanginya itu. Oleh itu, dia mengambil sebuah cermin yang berbentuk bulat, dan membelah cermin itu menjadi dua keping. Sekeping disimpannya sendiri, dan sekeping lagi disimpan oleh isterinya. Mereka berjanji, jika benar-benar terpisah, mereka akan menjual cermin yang pecah itu di pasar di negeri Sui pada hari Cap Goh Meh, untuk mencarinya.

Tidak lama selepas itu, negeri Chen benar-benar ditumbangkan oleh negeri Sui. Xu Deyan terpaksa melarikan diri. Puteri Le Chang pula ditangkap oleh tentera Sui untuk dijadikan gundik bagi Yang Su, seorang menteri kanan di negeri tersebut.

Setelah mendapat berita bahawa isterinya berada di Daxing, ibu kota negeri Sui, Xu Deyan segera berangkat ke bandar tersebut untuk mencari isterinya.

Pada hari Cap Goh Meh yang dijanjikan itu, Xu Deyan yang berada di Daxing itu, terjumpa seorang wanita yang menjual separuh keping cermin di pasar raya. Dia segera mengambil keluar cermin yang separuh lagi yang disimpannya, dan cuba mencantumkannya dengan cermin milik wanitanya itu. Melihat kedua-dua belah cermin itu bercantum dengan baik menjadi sekeping cermin yang lengkap tanpa cacat sedikit pun, Xu Deyan berasa amat terharu. Bagaimanapun, setelah diketahuinya bahawa isterinya sudah menjadi gundik kepada seorang menteri kanan yang bernama Yang Su, dia berasa sangat kecewa. Dengan hati yang penuh duka, dia menulis serangkap puisi pada cermin itu:

Hilangnya cermin gangsa bersama cinta hatiku,

Bertemu semula cermin, di manakah pula kekasihku.

Dewa Bulan tidak lagi kelihatan,

Yang tinggal hanyalah cahaya bulan.

Wanita tersebut membawa pulang cermin itu, lalu diberikan kepada Puteri Le Chang. Setelah membaca puisi tersebut, puteri itu menangis tiap-tiap hari kerana terlalu rindu kepada suaminya. Menteri Yang Su berasa amat kasihan kepadanya. Maka, dia meminta Xu Deyan datang untuk membawa pulang isterinya. Dengan yang demikian, pasangan yang telah mengalami begitu banyak derita itu, bertemu semula, dan hidup dengan bahagia hingga ke akhir hayat mereka.

Catatan Keterangan:

Peribahasa "Po Jing Chong Yuan" ini membawa erti pasangan suami isteri yang bercerai atau terpisah akan berkahwin atau bertemu semula. CRI/-

Adun BN didakwa tunjuk punggung, digantung DUN Pulau Pinang

Email : Zamri Keciks

GEOGRETOWN, 3 Dis. : Ketua Pembangkang Datuk Azhar Ibrahim dari Barisan Nasional (BN) digantung dari menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang pagi tadi atas alasan enggan memohon maaf terhadap tindakannya “menunjukkan punggung”, semalam.

Azhar didakwa menunjukkan isyarat punggung ketika diarah keluar dari DUN pada sesi petang semalam tetapi beliau menafikan berbuat demikian.

Keputusan menggantung beliau ini merupakan kali kedua dalam tempoh 24 jam.

Beliau digantung selama sejam kerana enggan menarik balik istilah “dua tiga kerat” ketika membahaskan Bajet 2010.

Azhar didakwa menunjukkan punggung ke arah wakil rakyat DAP dari Pantai Jerjak, Sim Tze Tzin.

"Saya tak tunjuk punggung semalam, cuma pusing dan tunduk untuk melihat dompet saya. Pagi ini, saya menegaskan bahawa saya tidak berbuat demikian dan mereka tak boleh terima alasan saya lalu minta saya memohon maaf.

"Saya tak mahu memohon maaf atas perbuatan yang saya tidak lakukan," kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider di George Town pagi tadi.

Kata Azhar, tindakan itu bertujuan menghalang beliau daripada membangkitkan isu-isu ketika sidang DUN.

"Saya merupakan antara mereka yang lantang mengemukakan soalan dan mengkritik. Nampaknya mereka tidak berani untuk berhujah, macam kucing, takut untuk berdepan dengan saya," kata beliau.

Sidang DUN kali ini akan berakhir esok.

Ekoran tindakan menggantung beliau itu, Azhar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri kerusi Penaga berkata, kesemua wakil rakyat BN bertindak keluar DUN sebagai tanda protes.

Azhar ketika menggunakan perkataan “dua tiga kerat” semalam berkata, nasib serta kebajikan masyarakat Melayu di Pulau Pinang kini hanya dibela oleh 11 wakil rakyat Umno yang menang dalam pilihan raya umum ke-12.

"Saya gunakan perkataan dua tiga kerat yang merujuk kepada bilangan. Tetapi Timbalan Speaker salah faham, beliau ingat perkataan tidak senonoh... saya diminta keluar semalam dan semasa saya keluar, saya tunduk untuk ambil barang saya tetapi mereka mendakwa saya tunjuk punggung," katanya lagi.

Laporan Bernama menyebut, insiden pagi ini bermula apabila Sim yang mengambil bahagian dalam perbahasan Bajet 2010 membangkitkan isu itu yang kemudiannya mendapat perhatian Speaker Datuk Abdul Halim Hussain.

Speaker itu kemudian mengarahkan Azhar supaya memohon maaf kerana perbuatan itu seolah-olah menghina Sim.

Abdul Halim juga mempelawa Azhar untuk menonton tayangan video kejadian semalam namun Azhar enggan.

"Saya tidak bersalah, untuk apa saya minta maaf atas perkara yang saya tidak lakukan. Saya ada prinsip dan berpegang kepada prinsip itu," katanya.

Selain Azhar, lapan lagi wakil rakyat BN turut keluar dewan sebagai tanda protes terhadap tindakan yang dikenakan.

Abdul Latif Rahbar: Kenapa perlu memilih mazhab?

Kita tidak berijtihad, tetapi kita memilih salah satu dari dua pendapat imam-imam. Bagaimana pula ini dikatakan sebagai ijtihad? Mengapa kita hanya perlu mengikut satu mazhab sahaja? Tidak bolehkah kita mencampur-adukkan semua pendapat dan memilih yang terbaik?

Menjawab persoalan di atas, ijtihad bermakna mengeluarkan pendapat. Apabila terdapat dua pendapat yang berlainan, memilih salah satu dari kedua pendapat itu juga dikira sebagai ijtihad. Ikhtilaf yang timbul antara mazhab hari ini sebenarnya adalah ikhtilaf dan perbezaan pendapat sejak zaman para sahabat lagi.

Sekiranya terdapat percanggahan pendapat antara dua sahabat, maka imam-imam akan terlebih dahulu meneliti yang mana satukah antara percanggahan tersebut yang lebih menepati syarak.

Hasilnya adalah ikhtilaf yang kita lihat pada hari ini. Imam Abu Hanifah lebih condong dalam memilih pendapat Ibnu Mas’ud misalnya dan Imam Syafie lebih kepada Ibnu Abbas. Tidaklah bermakna mereka tidak mengetahui pendapat sahabat-sahabat yang lain.

Jadi, apabila kita melihat terdapat dua pendapat yang berlainan, maka memilih salah satu ke atas yang lain juga dikira sebagai ijtihad kerana ini jualah amalan imam-imam mujtahid yang terdahulu. Dan untuk kita memilih salah satu dari pendapat tersebut kita mestilah mempunyai dalil dan nas yang cukup di samping mengetahui kesemua dalil dan nas, pro dan kontra masalah berkenaan.

Alasan bahawa kita tidak mengeluarkan pendapat dan masih berpegang kepada pendapat seseorang imam tanpa mengikut imam tersebut dalam lain-lain masalah adalah tidak dapat diterima sama sekali. Oleh itu sekiranya ada dalam kalangan kita yang mahu berbuat demikian, hendaklah dia fikirkan kesemua jawapan terhadap persoalan yang bakal dibangkitkan dari segi bahasa, usul, hadis dan lain-lain sebelum dia memilih untuk memilih sebarang pendapat kerana inilah yang telah dilakukan oleh mujtahid-mujtahid terdahulu.

Pernah satu ketika Khalifah Harun ar-Rashid mencadangkan kepada Imam Malik agar disatukan kesemua mazhab dan diambil yang terbaik. Jawapan Imam Malik ialah kesemua perbezaan pendapat adalah berdasarkan sunnah Nabi Muhammad s.a.w. Sekiranya diambil satu sahaja dari kesemua perbezaan tersebut dan ditinggalkan yang lain sedangkan ada kemungkinan yang ditinggalkan itu sebenarnya tepat maka seolah-olah kita meninggalkan sunnah Nabi s.a.w. Jadi tiada keperluan untuk menyatukan semua mazhab apabila kesemua sunnah Nabi s.a.w dapat diamalkan walaupun oleh berlainan puak.

Majoriti ummah pada hari ini membaca al-Quran dengan riwayat Hafs daripada Imam ‘Asim al-Kufi. Seperti yang diketahui umum, terdapat 10 qiraat hari ini yang masih boleh dibaca dalam solat. Di utara Afrika misalnya mereka membaca al-Quran dengan riwayat Qalun atau Warsh dari Imam Nafi’ Madani. Ulama qiraat mengatakan bahawa qiraat yang boleh dibaca pada hari ini hanyalah sepuluh dan setiap sepuluh qiraat tersebut mencapai darjat mutawatir (terlalu ramai bersepakat mengenai cara pembacaannya sejak zaman Rasulullah s.a.w sehingga kini sehingga mustahil untuk mereka berkomplot untuk menipu mengenainya).

Semua ahli qiraat bersetuju bahawa diperbolehkan untuk membaca kesemua qiraat dalam satu tilawah dengan cara kita membaca setiap ayat beberapa kali di samping mengkhatamkan setiap cara bacaan. Ataupun kita kumpulkan kesemua qiraat tanpa mengulang ayat tersebut berulang kali, sebaliknya menghabiskan setiap qiraat terhadap setiap perkataan. Untuk memahami hal ini lebih lanjut kita bolehlah mendengar tilawah dari Syeikh Abdul Basit atau dari bacaan Syeikh Na’ina misalnya.

Pun begitu ahli qiraat mengatakan ketika tilawah tidak dibolehkan membaca satu ayat dalam sesuatu qiraat, kemudian membaca ayat yang berikutnya dalam qiraat yang lain kerana perkara ini tidak pernah dilakukan oleh mana-mana pihak. Hal ini disepakati oleh semua sama ada pihak yang bermazhab atau selainnya. Jadi sekiranya kita tidak boleh mengambil qiraat dan membacanya bercampur-aduk dengan sesuka hati, bagaimana pula kita boleh mencampur-adukkan pendapat antara mazhab sesuka-hati?

Mengapa golongan yang tidak bermazhab dalam bidang fiqh bertaqlid dengan Imam Hafs dan Imam ‘Asim dalam bidang qiraat? Mengapa tidak mengatakan bahawa Imam ‘Asim tidak pernah memaksa sesiapun untuk bertaqlid dengan beliau? Mengapa soalan-soalan yang sering diutarakan dalam perbahasan fiqah langsung tidak pernah diutarakan dalam ilmu qiraat?

Sekiranya kita berpendapat perlu kita bertaqlid dengan Imam qiraat, maka tidak dapat tidak kita juga mesti bertaqlid dengan imam-imam mujtahidin.

HarakahDaily.Net/-

Arif Husaini: Hiburan Malaysia yang semakin melalaikan

Apabila dikemukakan wanita cantik dengan pakaian terdedah, dan dengan cerita munkar seperti skandal seks, apa yang paling dilihat oleh orang ramai yang menonton? Tentu sekali aspek-aspek tarikan munkar dan melalaikan itu, walaupun katanya cerita itu mengandungi pengajaran.

Baru beberapa minggu, dunia seni tanah air dikejutkan dengan kemunculan Jalang, sebuah filem yang memaparkan cerita munkar seperti ini, menggunakan wanita cantik sebagai tarikan untuk melariskan cerita.

Dan sudah pasti, pembuatnya ialah orang Melayu beragama Islam yang cuba mewajarkan cerita itu dengan pengajaran dan kisah wanita itu bertaubat, walaupun dilihat daripada poster filem ini yang terpapar di akhbar-akhbar, jauh sekali untuk dikaitkan dengan taubat.

Daripada apa yang telah muncul di media selama ini, saya dapat menyimpulkan filem ini tidak lebih daripada eksploitasi wanita dan menggunakan seks sebagai pelaris. Filem seperti ini memudahkan lagi untuk gejala sosial orang Melayu Muslim di negara ini terus memburuk.

Siapa lagi yang akan menonton filem ini kalau bukan orang Melayu yang sebahagian besarnya beragama Islam? Adakah pembuat filem ini tidak memikirkan kesan-kesan jangka panjang filem yang dibuat konon untuk menceritakan kisah taubat itu kepada umum?

Taubat ialah satu perkara besar dalam agama. Kenapa pembuat filem ini mempersembahkan cerita berkisar taubat ini dengan imej-imej munkar? Ini sangat tidak kena dengan apa yang kononnya ingin disampaikan itu.

Dunia hiburan kita kian sesak dengan hiburan melalaikan. Kita melihat hiburan realiti remaja-remaja yang bercita-cita menjadi artis menjadikan remaja-remaja itu sebagai idola dan ikutan ramai anak muda.

Hasil pengamatan saya sendiri, di rumah-rumah ramai orang Melayu satu keluarga berhimpun di hadapan televisyen menonton rancangan hiburan realiti popular Akademi Fantasia sepanjang malam.

Setiap daripada mereka pula mengenali remaja-remaja peserta rancangan itu, siap dengan latar belakang kehidupan dan bermacam-macam lagi. Tidak cukup dengan itu, mereka membeli majalah mengenai rancangan itu untuk mengenali lagi idola kesayangan mereka itu.

Hasilnya, apa yang ada dalam kepala mereka kalau bukan idola-idola ini. Hiburan menjadi satu agenda penting kehidupan mereka hari demi hari, daripada satu musim ke musim akan datang. Apakah harapan masa depan umat Muslim negara kita sekiranya sebahagian besar lebih suka berseronok dengan hiburan.

Di internet pula, semakin banyak blog yang memaparkan kehidupan selebriti yang amat mengejutkan lebih-lebih lagi jika dibandingkan dengan peranan mereka dalam rancangan di televisyen atau apa yang mereka katakan dalam wawancara-wawancara di akhbar.

Sesuatu perlu dilakukan untuk menghadapi serangan hiburan munkar dan melalaikan yang semakin berleluasa ini. Mereka yang mempunyai autoriti dalam agama dan dihormati termasuk tokoh-tokoh politik perlu bercakap menentang perkara ini.

Pihak berkuasa mungkin boleh menggalakkan filem dan rancangan hiburan yang berfaedah dengan memberikan bantuan tertentu dengan menyediakan dana untuk membangunkan hiburan yang lebih berkualiti dan menyumbang kepada pembangunan spiritual bangsa.

Mereka yang terlibat dalam dunia hiburan, yang mempunyai kesedaran ini perlu menggiatkan lagi usaha untuk memperbanyakkan lagi hiburan yang berfaedah. Jangan biarkan unsur-unsur munkar terus diarusperdanakan.

HarakahDaily.Net/-

BTN sudah lama terpesong- Bekas Pengarah

KOTA BHARU, 3 Dis: Biro Tata Negara (BTN) yang diwujudkan kini bukan lagi untuk menjaga semangat bangsa dan cintakan negara, sebaliknya untuk menjaga kekuatan parti Umno.

Bekas Pengarah BTN Terengganu, Rosli Abdullah memberitahu modul kursus yang diajar dalam BTN khususnya selepas tahun 1998, lebih menekankan pengukuhan peserta kursus kepada pada parti pemerintah itu.

“Pada masa yang sama, peserta kursus juga turut diajar memusuhi pemimpin parti-parti pembangkang, khususnya ulama dalam PAS, lebih bersifat perkauman dan berbagai lagi,”ujarnya lagi.

Katanya, tindakan pemimpin kerajaan Selangor yang menghalang kakitangannya menghadiri kursus dalam BTN sebenarnya satu langkah yang baik memandangkan setiap peserta akan diasak sedemikian rupa untuk memenuhi impinan kerajaan Umno dan BN.

Beliau yang pernah diamanahkan sebagai Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan BTN Pusat, itu seterusnya memberitahu, propaganda termasuk tuntutan Hindaf juga turut dicanang kepada peserta kursus berkenaan.

“Modul kursus BTN khususnya diawal era 90-an, berbeza khususnya sewaktu dibawah seliawan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang turut ditekankan soal pendidikan Islam.

“Sekarang ni khususnya selepas tahun 1998, kursus berkenaan bukan sahaja tidak ditekankan soal pendidikan Islam, sebaliknya lebih menjurus pada propaganda Umno, perkauman dan memburukkan ulama’ khususnya dalam PAS,”ujarnya lagi.

Sambungnya lagi, masyarakat begitu mengagumi BTN sehingga antara tahun 1991 hingga 1998 merupakan zaman kegemilangan BTN kerana modul kursus yang diperkenalkan termasuk pendidikan Islam.

Namun tambahnya, kini ianya menjadi hambar kerana lebih bersifat politik demi untuk kepentingan parti pemerintah.

Beliau yang kini Timbalan Pengarah Tabung Amanah Tok Kenali juga memberitahu, keberkesanan kursus BTN sekitar tahun berkenaan juga menyebabkan rakyat turun ke bawah akibat kesan dari reformasi yang disuntik dari semangat kursus BTN, khususnya selepas penyingkiran Anwar.

“Kini mereka ingin melakukan perkara yang sama namun lebih sistemetik demi untuk kemenangan mereka dalam pilihan raya umum akan datang,”ujarnya lagi.

Jelasnya, kursus BTN dalam tempoh lima hari amat berkesan kepada peserta kursus dengan asakan serta cara mereka menyampaikan ceramah melalui modul yang telah disediakan kepada peserta.

Jelasnya, BTN kini juga telah terpesong dari matlamat asal penubuhan iaitu untuk menguatkan bangsa Melayu itu sendiri, yang mana kini tidak menumpukan soal bangsa apa lagi agama, sebaliknya menanam semangat perjuangan Umno pada jiwa peserta kursus.

Pada masa yang sama beliau turut menyokong langkah kerajaan Selangor menghalang kakitangannya mengikuti kursus BTN bagi mengelak sesuatu yang tidak diingini berlaku.

Bagaimanapun, menurutnya kerajaan negeri itu perlu mengadakan satu medan kursus khas untuk kakitangannya memandangkan setiap kakitangan awam perlu mengikuti kursus untuk kenaikan pangkat mereka.

Menurutnya lagi, kursus khas di bawah Menteri Besar perlu ditubuhkan sebagai alternatif baru untuk kakitangannya mengikuti kursus.

Pada masa yang sama, sambungnya masyarakat perlu didedahkan tentang intipati yang terdapat dalam kursus BTN agar mereka selamanya tidak diperbodohkan oleh kerajaan khususnya yang mengaitkan hanya Umno mampu memerintah negara.

“Fahaman atau ajaran sesat ini sewajarnya dibuang dari minda rakyat kerana Pakatan Rakyat juga mampu memerintah,”ujarnya.

HarakahDaily.Net/-

Royalti: MP PAS kemuka usul jawatankuasa khas esok

KUALA LUMPUR, 3 Dis: Ahli Parlimen PAS akan menghantar satu lagi usul kepada Speaker Dewan Rakyat esok bagi mencadangkan satu jawatankuasa khas di bawah parlimen dibentuk bagi mengkaji terma-terma perjanjian petroleum di antara kerajaan pusat dengan kerajaan negeri.

Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub berkata, tindakan tersebut dibuat ekoran usul pertama membincangkan isu royalti Kelantan yang dihantar kepada Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia Isnin lalu ditolak dalam kamar pagi tadi.

"Sudah sampai masanya satu jawatankuasa khas ditubuhkan oleh parlimen bagi mengkaji terma-terma perjanjian di antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri.

"Bila kita guna seluruh ruang dalam parlimen berbahas tentang isu ini, Perdana Menteri dan Jabatan Perdana Menteri tetap dengan keputusan bahawa kelantan tak ada hak (royalti)," katanya yang juga Naib Presiden PAS.

Usul tersebut juga akan dibawa ke mesyuarat tertinggi Pakatan Rakyat petang ini untuk dibincangkan.

Isnin lalu, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr. Dzulkifli Ahmad menghantar usul di bawah perkara 18(1) mencadangkan Dewan Rakyat merundingkan semula status pembayaran royalti petroleum kepada kerajaan Negeri Kelantan.

Ini berikutan tindakan kerajaan Pusat dan Petronas yang telah melanggari terma-terma kontrak sekaligus mengingkari 'sanctity of contact' untuk membayar 5 peratus wang tunai dari hasil minyak di luar pesisir Kelantan seperti termaktub dalam Fasal 4 dalam Akta 144 Keajuan Petroleum (PDA) 1974.

Bagaimanapun usul tersebut telah ditolak dalam kamar oleh Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia pagi tadi.

Dzulkifli yang kesal dengan penolakan itu berkata, isu itu jelas melibatkan kepentingan rakyat, bukannya melibatkan kepentingan mana-mana parti politik.

"Kami akan terus mengangkat isu ini kerana Pakatan Rakyat mahukan isu ini terus dibawa supaya seluruh rakyat mengetahui perkara sebenar yang terkandung dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974," katanya yang juga bekas Pengarah Pusat penyelidikan PAS.

Perkara itu juga ujarnya disokong oleh pimpinan Veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah yang juga Ahli Parimen Gua Musang.

"Tengu Razaleigh sendiri dalam kenyataanya menegaskan bahawa isu ini merupakan bipartisan, tidak melibatkan kepentingan mana-mana parti politik," ujarnya.

Dalam pada itu, Ahli Prlimen Pokok Sena pula, Dato' Mahfuz Omar mencadangakan agar kerajaan mengadakan satu wacana ilmiah melibatkan wakil kerajaan Pusat dan kerajaan Negeri serta dua orang yang masing-masing terlibat dalam membuat draf perjanjian di antara Kelantan dengan Petronas dan mendraf Akta 144 Pembangunan Petroleum 1974 ini.

"Saya mencadangkan agar kerajaan sendiri mengaturkan satu wacana intelektual yang membabitkan wakil kerajaan Pusat dan wakil kerajaan Negeri serta membabitkan dua orang yang terlibat dalam mengasaskan akta ini iaitu Tengku Razaleigh Hamzah dan Tun Salleh Abas,"

"Jika kerajaan tidak mampu melaksanakan (wacana) ni, ini bermakna kerajaan tidak mempunyai penghujahan yang kuat," tegasnya.

HarakahDaily.Net/-

Hishamuddin suruh Tok Guru mengaku salah, kenapa tidak suruh Najib sama ?

Hishammuddin Tun Hussein berkata, Menteri Besar Kelantan, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat seharusnya mengaku membuat kesilapan dengan meminta penduduk Kelantan berdoa agar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ditimpa keburukan jika enggan memberikan wang royalti minyak kepada negeri itu.

Beliau berkata daripada berdolak-dalik dan cuba mempertahankan apa yang dikatakannya itu, adalah lebih baik bagi Nik Aziz mengaku salah dan berjanji tidak akan melakukannya lagi.

nampaknya Hishamuddin menutup sebelah mata dan cuba membetulkan rumah tangga orang lain seperti mana yang dilakukan sama oleh pemimpin UMNO yang lain pada masa ini.

Perpatah melayu "ayam berkokok punggung penuh dengan tahi" mungkin sesuai untuk menjawab kenyataan tersebut.

Siapakah Hisham dan pemimpin UMNO yang lain yang memandai nak jaga rumah tangga orang lain sedangkan rumah tangga sendiri berkecamuk dan banyak terpalit dengan berbagai skandal.

Namun saya pun tidak hairan kerana ini sikap sebenar yang diamalkan oleh pemimpin UMNO sejak sekian lama sejak merdeka apabila sering bermuka-muka namun disebaliknya penuh dengan masalah dan skandal.

Sebenarnya Di Malaysia tidak pernah berlaku pemimpin UMNO mengeluarkan kata "maaf" kepada rakyatnya yang dizalimi dalam banyak hal, apalagi jangan harap kalau hendak lihat ada menteri UMNO dan BN meletakan jawatan kalau terlibat dengan skandal yang melibatkan rakyat.

Ariffahmi hantar notis letak jawatan 24 Disember

KOTA BAHRU, 3 Dis: Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Ir Abdul Ariffahmi Abdul Rahman akan menghantar notis perletakan jawatannya dengan agensi kerajaan itu pada 24 Disember ini.

Ariffahmi bagaimanapun berkata, mengikut terma-terma dalam surat pelantikannya beliau perlu memberi notis 90 hari sehingga 23 Mac tahun depan.

“Merujuk kepada terma-terma dalam surat pelantikan saya perlu memberi notis 90 hari. Ini bermakna tarikh akhir saya di PMBK ialah 23 Mac 2010,” ujarnya dalam satu kenyataan media di sini, hari ini.

Katanya, dalam tempoh berkenaan beliau akan menyiapkan kerja-kerja akhir dengan merujuk kepada beberapa perkara yang telah diputuskan ahli lembaga pensihat PMBK sebelum ini.

Beliau berkata, tindakannya menghantar notis berkenaan sebagai mematuhi arahan Menteri Besar Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menasihatkannya meletak jawatan sebagai CEO PMBK.

“Saya mendoakan supaya PMBK akan terus maju dan kehadapan dalam semua agenda yang ditetapkan selaras dengan dasar Membangun Bersama Islam,” ujarnya.

Sebelum ini isu membabitkan Ariffahmi yang juga menantu Nik Aziz dimainkan media proUmno sehingga mendorongkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka fail siasatan.

Isu tersebut juga membawa kepada Nik Aziz bersetuju menasihatkan Ariffahmi meletakkan jawatan bagi menjaga nama baik kepimpinan Islam khususnya PAS dan menyekat fitnah membabitkan mereka terus berkembang.

HarakahDaily.Net/-

Langgar Akta Petronas: Najib yang patut letak jawatan

KOTA BHARU, 3 Dis: Mungkin agak melucukan apabila seorang ulama yang mahu mendoakan supaya dibuka pintu hati pemimpin tertentu, didesak supaya meletakkan jawatan, sedangkan ketua kerajaan yang jelas melanggarkan Akta Petronas dipertahan habis habisan.

Ekoran itu, Dewan Pemuda PAS Kelantan mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan kerana cuba melanggar akta dan perjanjian yang ditandatangani pada 1974.

Timbalannnya, Ahmad Baihaqi Atiqullah berkata, perdana menteri perlu meletakkan jawatan kerana kenyataannya mahu menukar royalti minyak kepada wang ihsan jelas bertentangan dengan perjanjian sebelum ini.

“Kenyataannya mahu membayar wang ihsan bercanggah dengan kebenaran dan fakta.

“Kami beranggapan jawapan itu bertujuan memperbodoh rakyat Kelantan dan menafikan perjanjian di antara kerajaan negeri dengan Petronas pada 1974,” ujarnya di sini.

Najib melanggar Akta Petroleum Negara 1974 dengan hanya mengumumkan akan memberi wang ehsan kepada Kelantan sedangkan perkataan 'wang ihsan' tidak langsung dinyatakan dalam akta tersebut.

Sebaliknya yang ada adalah 'bayaran tunai' atau disebut sebagai cash payment.

Oleh itu Ahmad Baihaqi berkata apabila seorang pemimpin tidak mampu lagi memegang amanah rakyat maka wajarlah beliau berundur secara terhormat.

Baru-baru ini kira-kira 100 ahli dan penyokong Umno yang berselindung di sebaliknya Jemaah Rakyat Prihatin Kelantan mengadakan perhimpunan di hadapan Kota Darulnaim bagi mendesak Tuan Guru Nik Abdul Aziz meletak jawatan.

Dalam perkembangan berkaitan katanya, Pemuda PAS Kelantan menyatakan pendirian menyokong penuh kepemimpinan Tuan Guru Nik Abdul Aziz.

“Dewan Pemuda PAS juga sentiasa mendoakan kesejahteraan Tok Guru supaya dapat menerajui kerajaan negeri dan parti dengan berkesan biar pun berdepan dengan pelbagai desakan dilakukan pihak lawan.

“Kami menganggap apa yang dilakukan pihak tertentu sebelum ini tidak mampu menggugat kestabilan politik di negeri ini,” ujarnya.

Malah kata beliau dengan isu begitu kecil dipandang negetif pemimpin Umno sehingga menganjurkan demontrasi.

HarakahDaily.Net/-