14 Ogos 2013

Anggota Polis Ditahan Dipercayai Bebaskan Tahanan Lokap

7 Syawal 1434 H. [MOD] -
DIKEHENDAKI...Osuji Kelly Prince, 25 dari Nigeria merupakan suspek yang melarikan diri dari lokap Balai Polis Jinjang, Kuala Lumpur pada Isnin lalu.-fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Seorang anggota polis berpangkat Koperal digantung kerja dan disiasat kerana disyaki menerima sogokan wang bagi membebaskan seorang tahanan warga Nigeria dari lokap Balai Polis Jinjang, di sini Isnin lalu.

Kebakaran musnahkan rumah panjang 40 pintu dekat Sibu

7 Syawal 1434 H. [MOD] -

SIBU: Kebakaran yang berlaku tengah hari ini memusnahkan sebuah rumah panjang 40 pintu, Rh.Das anak Jerman, di Stapang kira-kira 48 kilometer dari sini.
Menurut seorang pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat Sungai Merah, Mutton Gelanggang, 18 anggota dari Balai Bomba Sungai Merah dan Balai Bomba Jalan Central berserta dua jentera bergegas ke lokasi selepas menerima panggilan pada 1.44 tengah hari tadi.

Pemuda PAS: Upacara di surau satu 'penghinaan

7 Syawal 1434 H. [MOD] -
Malaysiakini.
  • Pemuda PAS mengutuk tindakan kumpulan penganut Buddha yang dilaporkan menggunakan satu surau di sebuah resort di Johor untuk satu upacara keagamaan.

Kutuk serangan rejim Mesir, munajat malam ini

7 Syawal 1434 H. [MOD]

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengutuk serangan besar-besaran tentera Mesir di bawah Presiden Interim Adly Mansour di negara tersebut.

Kejadian terbaharu pada hari ini apabila pasukan tentera menggempur ribuan demonstran melalui gas pemedih mata serta tembakan peluru hidup mengakibatkan saat ini lebih 200 orang mati syahid manakala lebih 8,000 orang cedera.

Solat di depan tandas di Kuala Kangsar.

7 Syawal 1434 H. [MOD] -
(Dua orang sedang solat di depan tandas di sebuah pusat membelibelah di Kuala Kangsar)


KUALA KANGSAR: Ketika sebuah surau di Tanjung Sedili Johor digunakan oleh sekumpulan penganut Buddha untuk bermeditasi, di sebuah pusat membeli belah dekat Kuala Kangsar, umat Islam terpaksa solat di perkarangan tandas.

Serangan bermula, lebih 100 pro Morsi terkorban

7 Syawal 1434 H. [MOD] -
(Antara penyokong legitimasi yang terkorban dalam serangan berdarah pagi ini)

MESIR: Kumpulan pro legitimasi yang berhimpun di Kaherah khususnya di Medan Raba'ah dan di Madinah Nasr mula digempur tentera sebentar tadi selepas rancangan serangan Sabtu lalu itu ditangguhkan sebelum ini.

PUM: Boleh alih saf jika tak tepati kiblat

7 Syawal 1434 H. [MOD] -
Malaysiakini/-
  • Persatuan Ulama Malaysia (PUM) meminta agar pihak Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) menimbangkan semula cadangan untuk merobohkan surau kontroversi di negeri itu yang didakwa dibina dengan tidak menepati arah kiblat.

Seorang wartawan terbunuh, dua cedera gimnasium meletup di Venezuela

7 Syawal 1434 H. [MOD]

CARACAS: Seorang wartawan terbunuh dan dua lagi mengalami kecederaan selepas kebocoran gas menyebabkan letupan di sebuah gimnasium selepas pertandingan judo berlangsung di bandar perlombongan, Puetro Ordaz.

Kampung Kepayang Ipoh bakal dirodok buldozer?

7 Syawal 1434 H. [MOD] -
DI CELAH kesibukan warga kota Ipoh mencari rezeki, di sebalik ghairah kerajaan dan pemaju membuka taman perumahan dan bandar baru, di situ bersemayam sepi sebuah tanah warisan, kampung tradisi Melayu yang hampir dilupakan, Kampung Kepayang.

Jenayah berleluasa bukti tranformasi Najib gagal

7 Syawal 1434 H. [MOD] -
KUALA LUMPUR: DAP menyifatkan kadar jenayah yang berleluasa merupakan bukti kegagalan kerajaan walaupun ia didakwa menjadi keutamaan dalam program tranformasi seperti dicanang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Surau Dijangka Diroboh Selepas Siasatan Selesai

7 Syawal 1434 H. [MOD] -

JOHOR BARU: Surau di sebuah resort di Sedili Besar, Kota Tinggi yang diguna untuk upacara keagamaan bukan Islam dijangka diroboh selepas siasatan mengenai kes itu selesai.

Bertempur....

7 Syawal 1434 H. [MOD] -


SEBAHAGIAN penyokong Presiden Mesir yang digulingkan, Mohamed Morsi membaling kerusi ketika berundur daripada gas pemedih mata yang disembur polis bagi menyuraikan pertempuran antara kumpulan itu dengan penentang Morsi, di tengah ibu negara Kaherah, hari ini. Kedua-dua kumpulan bertempur di jalan raya di sekitar Kaherah dengan membaling batu antara satu sama lain ketika ketegangan terus memuncak berikutan penggulingan Morsi. - foto REUTERS

Gempa 6.5 magnitud gegar utara Colombia

7 Syawal 1434 H.

BOGOTA: Gempa kuat berukuran 6.5 magnitud menggegarkan utara Colombia, awal hari ini namun belum ada laporan mengenai kerosakan dan kecederaan.

Penyokong Morsi, penentang bertempur di Kaherah

7 Syawal 1434 H. [MOD]


KAHERAH: Kumpulan penyokong Presiden yang gulingkan, Mohamed Morsi bertempur dengan kumpulan penentang di sekitar Kaherah awal hari ini, menyebabkan sekurang-kurangnya tujuh cedera.