31 Disember 2021

Lebih 400 maut akibat Taufan Rai

 Kanak-kanak membawa barangan peribadi mereka berjalan di hadapan rumah yang musnah dipukul Taufan Rai di bandar General Luna, pulau Siargao. - FOTO AFP

Kanak-kanak membawa barangan peribadi mereka berjalan di hadapan rumah yang musnah dipukul Taufan Rai di bandar General Luna, pulau Siargao. - FOTO AFP

Manila: Jumlah kematian akibat Taufan Rai sudah melepasi 400 orang.

Agensi bencana berkata, beberapa wilayah yang teruk terjejas akibat bencana itu merayu bekalan makanan, air dan tempat perlindungan sekitar dua minggu selepas taufan itu membadai.

Hong Kong haramkan sepenuhnya penjualan gading gajah

 Larangan menjual lebih banyak produk berunsurkan gading gajah di Hong Kong dikuatkuasa sepenuhnya. - Foto AGENSI

Larangan menjual lebih banyak produk berunsurkan gading gajah di Hong Kong dikuatkuasa sepenuhnya. - Foto AGENSI

HONG KONG: Larangan menjual lebih banyak produk berunsurkan gading gajah di Hong Kong berkuat kuasa hari ini, sekali gus menjadi kemuncak proses selama tiga tahun untuk menghapuskan perdagangan eksotik yang berleluasa di bandar itu.

Baik pulih kereta banjir boleh cecah RM30,000 sebuah

 

AZIZUL Bajuri menunjukkan proses baik pulih sebuah kereta Perodua Bezza ditenggelami banjir pada minggu lalu dihantar ke bengkelnya di Jalan Permai, Pandamaran di Klang, Selangor.

SHAH ALAM: Sekurang-kurangnya empat atau lima hari tempoh yang diperlukan untuk membaiki sesebuah kereta yang tenggelam akibat banjir selepas mengambil kira jangkaan kerosakan serta pembersihan.

Dapat hidayah Allah, mak nyah masuk Islam

 

Oleh RAHIMAN OTHMAN

KUALA LUMPUR:
 Suatu yang tidak diduga apabila seorang mak nyah tiba-tiba membuat keputusan untuk memeluk Islam.

Masjid Al-Aqsa dalam bahaya: Di manakah umat Islam?

 

MASJID al-Aqsa ialah kiblat pertama umat Islam sebelum diperintahkan agar mengadap ke arah Kaabah di Tanah Suci Makkah. Malah, di sana juga berlakunya Isra’ Rasulullah SAW dan bermulanya Mi‘raj menjadi tetamu Allah SWT.

Banjir: Jumlah mangsa di Terengganu, Kelantan meningkat

 

PPS Dewan Serbaguna Kampung Shukor, Dungun

KUALA LUMPUR: Jumlah mangsa banjir di pusat pemindahan sementara (PPS) di Terengganu dan Kelantan merekodkan peningkatan manakala di Pahang menunjukkan penurunan pada pagi ini.

Delta, Omicron pencetus gelombang ganas COVID-19 tahun 2022

 

Oleh MELATI MOHD ARIFF

BERIKUT adalah Rangkuman Mingguan Bernama mengenai COVID-19 dan perkara yang berkaitan di Malaysia serta di peringkat dunia dari 25 Dis hingga pukul 12.30 tengah hari 31 Dis 2021.

3,573 kes positif baharu

 

KUALA LUMPUR: Jumlah jangkitan baharu COVID-19 dilaporkan kembali menurun apabila sebanyak 3,573 kes direkodkan hari ini berbanding 3,997 kes semalam.

Dua sungai di Kelantan melebihi tahap bahaya

 Sungai Kelantan. - Foto NSTP

Sungai Kelantan. - Foto NSTP

KUALA LUMPUR: Dua sungai di Kelantan iaitu Kuala Krai dan Machang menunjukkan paras melebihi tahap bahaya dan peningkatan pola, setakat jam 12.15 tengah hari ini.

Public Info Banjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menunjukkan bacaan Sungai Kelantan di Kuala Krai pada paras 25.02 meter (m), melebihi paras bahaya 25 m.

Sungai di Kampung Temangan, Machang pula meningkat kepada 20.11 m iaitu melebihi 2.61 m paras bahaya ditetapkan.

Keadaan banjir di Kampung Chuchuh Puteri, Kuala Krai. - Foto ihsan FB Majlis Keselamatan Negara
Keadaan banjir di Kampung Chuchuh Puteri, Kuala Krai. - Foto ihsan FB Majlis Keselamatan Negara

Sementara itu, sungai di beberapa negeri lain juga mencatatkan paras amaran iaitu dua di Pahang, satu di Johor, tiga di Terengganu dan satu di Melaka, dengan empat daripadanya menunjukkan pola menaik.

Selain itu, 23 sungai di beberapa negeri lain iaitu Kelantan (lima), Pahang (lima), Johor (satu), Terengganu (tujuh) dan Sarawak (dua) diletakkan pada tahap waspada, dengan 13 daripadanya berada dalam pola menaik.

Ketika ini juga, hujan di beberapa negeri mencatatkan bacaan renyai (1-10 mm) dan sederhana (11-30 mm).

BHARIAN.