28 Julai 2008

Mercedes : Guna terus pun tidak ada masalah !

Ahli Exco dan pegawai kanan Kerajaan Terengganu akan menggunakan kereta Mercedes E200 Kompressor sebagai kenderaan rasmi buat sementara waktu sehingga selesai siasatan kes perbelanjaan penyenggaraan Proton Perdana V6 Executive oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, pada masa ini, Perdana V6 itu tidak dapat digunakan semula kerana BPR telah mengambil kereta-kereta berkenaan untuk tujuan siasatan.

''BPR telah ambil kereta Proton Perdana V6 Executive yang digunakan Exco dan pegawai kanan kerajaan negeri. Jadi mereka kena pakai dululah (kereta Mercedes). Perdana Menteri pun kata sekali-sekala boleh pakai kereta Mercedes ini," ujarnya.


Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri berkata demikian kepada pemberita selepas majlis makan malam dan ramah mesra dengan pemimpin empat sayap bahagian-bahagian UMNO di sini malam tadi.


Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dua hari lepas menegaskan kesemua 14 buah kereta Mercedes E200 Kompressor yang telah dibeli kerajaan Terengganu hanya untuk kegunaan membawa tetamu-tetamu kerajaan negeri dan keputusan itu adalah muktamad.


Saya berpandangan kalau kereta itu digunakan teruspun tidak ada massalahnya kerana ianya sudah menjadi milik sah kerajaaan negeri. Ia dibeli dengan sah bukannya dicuri.

Cuma pertikaian mengenai pengunaaan untuk tamu adalah sesuatu yang boleh di tafsirkan kembali. Adakah ramai sangat tetamu yang datang ke Terengganu sehingga melayakkan 14 buah kereta itu tidak dijual dan disimpan hanya untuk tujuan tersebut saja.

Manalah tahu orang yang datang jumpa dan berurusan dipejabat SUK semuanya dianggap tamu dan melayakkan mereka dihantar balik pakai Mercedes ?

Sebenarnya persoalan dan percaturan mengenai kereta di Terenganu ini adalah percaturan dua pihak iaitu kumpulan Idris Jusoh yang ditolak oleh istana untuk menjadi MB dan kumpulan Ahmad Said yang mendapat restu istana. Saya jangka kalaulah Idris jadi MB beli apapun tidak jadi masalah termasuk membazirkan wang ratus juta ringgit.
Sebab itulah Ahmad Said sudah habis-habisan dengan segala hujah dan fakta adakah pekeliling perbendaharaan dan lainya, tetapi tetap ditolak.

Nasib kamulah Ahmad Said.......Sabar saje la.....

Ann Wan Seng : Orang Melayu lambat berubah.

IPOH, 27 July :-Orang Melayu ambil masa untuk berubah, sebab itu calon Melayu yang bertanding di kawasan majoriti Cina, namun saya rasa pelik ada calon Melayu bertanding dikawasan Melayu tidak menang. Demikian antara ucapan Sdr. Ann Wan Seng semasa membentang kertas kerja dalam Konvensyen PAS Perak ke 13 disini hari ini.Beliau juga berkata dan mempersoalkan kenapa hanya Cina sahaja dipanggil Cina Muaalaf bila masuk Islam, sedangkan orang India dipanggil India Muslim bila mereka masuk Islam, sambil disambut dengan gelak-ketawa dari hadirin.

Katanya lagi, Kalau orang Melayu pergi ke negeri China dia akan dipanggil muaalaf kerana dinegeri China jumlah orang Islam disana ikut maklumat yang saya dapat berjumlah 130 Juta orang.

Ann Wan Seng menyarankan supaya PAS mengadakan program dan kerjasama dengan Ahli Perniagaan Cina. Katanya lagi maklumat mengenai orang Cina mestilah ada untuk mendapatkan sokongan multiracial khusus dari orang Cina.

Orang bukan Melayu mempunyai kesedaran politik yang tinggi termasuk dalam isu rasuah. Sedangkan orang Melayu sangat sensitif dengan skandal seks.

Beliau berpendapat, kalau kita hendak "tackel" orang cina kita kena memahami budaya orang Cina. Antaranya kita belajar dari akhbar Cina dan ambil seorang yang boleh baca akhbar Cina.

Nik Aziz: Bubar Umno dan PAS, tubuh parti baru

MACHANG, 27 July :-Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mencadangkan supaya Umno dan PAS dibubarkan dengan menubuhkan sebuah parti baru berlandaskan Islam bagi menyatukan orang Melayu dan sebagai tempat berlindung kepada semua pihak termasuk bukan Islam

Beliau berkata Islam menepati semua matlamat perjuangan termasuk politik dan perlu dijadikan asas kepada perjuangan mana-mana parti politik yang inginkan kepada perjuangan sebenar."Umno bubar PAS pun bubar, tubuh parti lain dengan syarat berdasarkan kepada Islam," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Muktamar Dewan Ulama Pas Kelantan ke-37 di Markaz Dewan Ulama Kelantan (MADU) Machang hari ini.

Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, Umno tidak ada sebab untuk menolak dasar Islam yang dicadangkan oleh PAS melalui parti itu kerana Islam milik semua kaum termasuk bukan Melayu di negara ini."Kalau tidak kena dengan Islam di mana-mana, cuba beritahu dan kalau Umno itu benar dan tidak bertentangan dengan agama cuba beritahu," katanya ketika mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang membayangkan kemungkinan diadakan kerjasama politik dengan PAS suatu masa nanti.

Nik Abdul Aziz berkata dengan cara demikian ia dapat mengembalikan kekuatan Islam di negara ini di samping merapatkan hubungan antara kaum termasuk bukan Islam."Islam untuk semua kaum, bukan untuk orang Melayu sahaja atau Cina, India dan Orang Putih, semua perlu bersatu di bawah Islam," katanya."

Presiden Teras : Memasarkan politik, merakyatkan pemerintah

IPOH, 27 July :- Hari kedua Konvensyen PAS Perak ke 13 pada hari ini melibatkan dua pembentangan Kertas Keraja. Kertas Kerja yang pertama dibentang oleh Presiden Teras, Hj . Mohd Azmi Abdul Hamid yang berjudul Mamasarkan politik ,merakyatkan pemerintah.

Kertas kerja yang kedua akan dibentangkan oleh Sdr. Ann Wan Seng, berjudul Sokongan mulracial mengekalkan kemenangan.
Antara kandungan kertas kerja yang dibentang oleh Presiden teras ialah pantang larang dalam politik dalam politik Islam iaitu :
1.Merebut jawatan dan melobi untuk jawatan yang dianggap memberi peluang lebih selesa untuk mendapat keistemewaan.
2.Membiarkan aktivis politik dalam keadaan tidak terbina dan berada dalam zon selesa.
3.Lupa diri dengan kuasa dan leka dengan jawatan yang disandang namun tidak menghasilkan kerja yang konkrit.
4.Bersikap sempit dada dan dangkal dalam pemikiran untuk menafaatkan kelompok diluar lengkongan sesama rakan seangkatan.
5.Berputik rasa besar diri dan angkuh dengan kuasa sehingga menyebabkan rakyat mula menyedari dan mengambil sikap bebal terhadap pemerintah dan wadah siyasah yang diceburi.
6.menjalar Firqah sesama sendiri sehingga ujud kema atau berpuak-puak dalam jemaah.
7.Timbul rasa tidak perlu mendengar teguran dan merasa cukup dengan keupayaan sendiri sehingga mengakibatkan rakan yang ikhlas ngin membantu menjauhkan diri.
8.Terjangkit dengan sindrom formaliti dan gaya eliitis yang menyebabkan kemesran dengan rakyat semakin menipis.
Beliau berharap supaya Perak berusaha untuk mewujudkan akademi kepimpinan untuk menentukan hala tuju generasi muda, katanya "pernah satu masa saya dihubungi oleh Pemuda PAS Pusat untuk berbincang mengenai hasrat menubuhkan akdemi pemuda tetapi tidak lagi dihubungi sesudah itu.

Pemimpin politik boleh masuk IPTA

BANGI, 26 July :- Pemimpin parti politik, termasuk pembangkang boleh memberi ceramah kepada mahasiswa di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) apabila Pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) yang dalam proses bacaan kali kedua di Dewan Rakyat Ogos ini, diluluskan. Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata mereka dibenarkan berbuat demikian dengan syarat memberi ceramah mengenai isu yang ada kaitan dengan pengajian dan akademik mahasiswa.

Beliau berkata, pindaan yang sudah diluluskan Kabinet itu, masih tidak membenarkan mahasiswa menganggotai atau terbabit dengan mana-mana organisasi atau parti politik, tetapi mereka boleh menganggotai persatuan atau pertubuhan tidak bertunjangkan politik.

Katanya, pindaan itu dibuat bagi memberi mahasiswa dan universiti persekitaran lebih kondusif dan kebebasan dalam mencapai tahap kecemerlangan.

"Terserah kepada mahasiswa atau pihak universiti jika hendak menjemput pemimpin pembangkang. Apakah maknanya seorang pelajar universiti jika mereka hanya dibenarkan jemput satu pihak saja.

"Kalau tidak dibenarkan pun mahasiswa boleh mengakses laman web, jadi lebih baik kerajaan benarkan dalam keadaan terpelihara, terkawal. Kita berada dalam dunia maklumat, setakat penguasaan ilmu saja tidak cukup kerana mahasiswa mesti ada 'talent' serta pemikiran yang tajam. "Soalnya bukan hendak jemput parti politik kerajaan saja. Misalnya, jika mahasiswa mahu mendapatkan pandangan mengenai krisis minyak dunia dan kebetulan penceramah yang dijemput adalah daripada parti politik termasuk pembangkang, pindaan AUKU itu akan membenarkannya," katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Konvensyen Majlis Perwakilan Pelajar IPTA 2008 serta pelancaran buku Majlis Kepimpinan Latihan Universiti-Universiti Malaysia (Maklum), dekat sini, semalam. Minggu lalu, beliau dilaporkan berkata, pindaan AUKU itu dibuat bagi membolehkan mahasiswa membuat keputusan dan menentukan sendiri perkara yang baik dan buruk untuk mereka.

Mohamed Khaled berkata, melalui pindaan AUKU itu juga, mahasiswa yang melakukan kesalahan mengikut AUKU tidak lagi akan dihadapkan ke mahkamah. "Jika dulu kesalahan mengikut AUKU boleh diambil tindakan mahkamah tetapi dengan pindaan ini semua penguatkuasaan kesalahan mahasiswa akan dipertanggungjawabkan sepenuhnya kepada universiti.

"Tetapi tidak bermakna seseorang pelajar itu tidak tertakluk pada undang-undang negara. Jika mereka buat kesalahan mengikut Kanun Keseksaan mereka masih lagi tertakluk di bawah undang-undang negara. Contohnya, jika seseorang mahasiswa terbabit dalam demonstrasi tanpa permit, maknanya tindakan akan diambil oleh pihak berkuasa," katanya.

Beliau berkata, pindaan baru AUKU juga membolehkan pelajar yang dikenakan tindakan disiplin termasuk digantung oleh pihak universiti untuk mengambil peperiksaan.