29 Disember 2008

SELAMAT MENYAMBUT AWAL MUHARRAM 1430 HSaya dan seluruh warga blog Cina Islam mengucapkan Selamat Menyambut Awal Muharran 1430 Hijrah. Semuga Tahun ini akan lebih baik dari tahun kelmarin untuk kita dalam semua hal. Pertingkatkan jihad dan amal ke arah mencari keredhaan Allah SWT.

28 Buah Bandar China Disenaraikan dalam 200 Bandar yang Istimewa di Dunia

Pertubuhan Jenama Dunia memaklumkan hari ini bahawa 28 buah bandar China termasuk Beijing, Shanghai, Taipei dan Hong Kong dipilih dan disenaraikan dalam " 200 Bandar yang mempunyai Glamor Istimewa di Dunia" .

Menurut pertubuhan itu penilaian tersebut diadakan di Seoul, Republik Korea dalam masa terdekat. Piawaian penilaian tersebut meliputi: indeks ekologi yang mesra persekitaran, keistimewaan pengeluaran dan kehidupan, taraf keharmonian masyarakat, taraf pentadbiran bandar, tahap automasi dan internasionalisme bandar lain-lain.

Menurut keputusan penilaian itu, New York, Paris, Johannesburg, Tokyo dan Sydney juga disenaraikan dalam kumpulan tersebut.

Kelantan kini miliki 3 Urusetia Exco

KOTA BHARU, 26 Dis : - Urusetia Pembangunan Wanita yang mana sebelum ini bergabung bersama Urusetia Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO kini ditadbir secara berasingan bagi memantapkan lagi pengurusannya. Perkara itu diputuskan pada mesyuarat Exco minggu lepas.

Kini secara tidak langsung wujud tiga urusetia di bawah kerajaan negeri iaitu Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Negeri serta Urusetia Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO yang diwujudkan sejak 2004.


Manakala Urusetia Penerangan pula sama usia kerajaan negeri sekarang.

Urusetia Pembangunan Wanita diletak di bawah anggota Exco, Wan Ubaidah Omar, manakala Abdul Fattah Mahmood pula bertanggungjawab ke atas Urusetia Pembangunan Insan.

Urusetia Penerangan sekarang berada di bawah Dr Mohamad Fadzli Hassan.

Sebelum ini kedua-dua urusetia terbabit diketuai Abdul Aziz Yunus. Dan dengan pengasingan tersebut Urusetia Pembangunan Wanita akan diketuai pengarah baru.

Wan Ubaidah ketika ditemui di sini berkata, melalui pengasingan itu diharap gerak kerja program wanita dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan.

"Pegawai yang akan mengurus urusetia berkenaan akan dilantik awal tahun hadapan.

"Sekarang kita sedang meneliti calon-calon yang dikemukakan dan kita akan memilih mana-mana calon yang sesuai," ujarnya.Harakahdaily.