07 Mac 2014

Mahkamah Rayuan putus Anwar bersalah , penjara lima tahun

5 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan Putrajaya dalam kes liwat II. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim.Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) didapati bersalah meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.
Mahkamah Rayuan menetapkan hukuman lima tahun penjara bagi Anwar.
Mahkamah membenarkan penangguhan hukuman dengan wang jaminan RM10,000 yang harus diserahkan pada Isnin depan. Shafee tidak membantah keputusan tersebut.
Mahkamah kecoh apabila hukuman dijatuhkan dengan mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi sebelum ini.

Liwat II: Panel hakim putus Anwar bersalah

5 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan rayuan hari ini memutuskan bahawa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim didapati bersalah dalam kes Liwat II.

Hakim Datuk Balia Yusof Wahi berkata keputusan itu diputuskan sebulat suara panel hakim yang turut dianggotai Datuk Aziah Ali dan Datuk Mohd Zawawi Mohd Salleh.

Travelog Idham Lim (6)

5 Jamadil Awwal 1435. [MOD] - 

8.Kenangan dulu2...Kisah keluarga bukan Islam mengusahakan anak mereka yang memeluk Islam telah saya dengar sebelum dari saya memeluk Islam. Termasuklah kakak kandung orang pertama dalam keluarga yg masuk Islam pada tahun 1971. Memang keluarga mengusahakan secara serius untuk mengembalikan kakak kepada agama asal namun gagal kerana mendapat perlindungan rapi dari keluarga angkatnya.

Selain itu ada beberapa kes dalam keluarga lain yang berjaya menangkap dan mengembalikannya kepada agama asal. Antara tindakan yang dilakukan ialah dengan mengurung dalam bilik dan diberi minum air jampi yang saya tahu diambil dari sami buddha. Sehingga jadi semacam pendiam dan bodoh sekaligus lupa kepada Islam.