02 Ogos 2021

UMMAH seru NGO buat Laporan Polis terhadap ahli politik pembangkang dan kumpulan baju hitam.


Gerakan Pembela Ummah-UMMAH menyeru kepada seluruh NGO, NGI dan mana-mana pihak membuat laporan polis terhadap ahli politik pembangkang dan kumpulan budak baju hitam yang telah melakukan demonstrasi di KL pada 2 ogos dan 31 Julai baru-baru ini.

Vaksinasi: Misi mengejar imuniti kelompok

 

SATU pencapaian kepada Wilayah Persekutuan Labuan kerana memegang rekod Wilayah Persekutuan dan negeri pertama di Malaysia yang berjaya mendapatkan sasaran imuniti kelompok apabila 80 peratus populasi sudah mendapat vaksinasi penuh.

Jom cuba Sotong Masak Kari Mamak

 

Sotong Kari Mamak. (Gambar Maslinda Zainal)

Kebuntuan selalu melanda bila fikir menu apa lagi yang belum dicuba untuk hidangan makan tengahari sekeluarga.

Umat Islam Beijing Sambut Hari Raya Aidiladha

 Umat Islam Beijing Sambut Hari Raya Aidiladha_fororder_111

20 Julai ialah hari raya Aidiladha. Umat Islam dari dalam dan luar negeri di Beijing berjemaah di pelbagai masjid untuk menyambut hari kebesaran tersebut.

Lebih 21 juta dos vaksin Covid-19 diberi hingga semalam

 

Foto hiasan.

KUALA LUMPUR: Sebanyak 21,200,473 dos vaksin Covid-19 telah diberikan menerusi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) yang dimulakan sejak 24 Feb hingga semalam.

Jangkitan Covid-19 di Parlimen kemungkinan besar varian Delta

 

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan memaklumkan empat kes jangkitan Covid-19 di Parlimen berkemungkinan besar daripada varian Delta.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) menerima empat sampel RT-PCR itu dari Makmal Kesihatan Awam Sungai Buloh hasil saringan di Parlimen.

Parlimen: Pembangkang ketepikan nasihat KKM

 

KOTA BHARU: Pembangkang tidak menghiraukan wabak yang sedang menular sehingga sanggup melanggar nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mengelakkan parlimen bersidang.

KKM dalam dalam menyebut faktor persekitaran dewan Parlimen yang bertutup meningkatkan risiko penularan jangkitan memandangkan virus SARS-CoV-2 tersebar melalui udara dan boleh kekal dalam persekitaran selama beberapa jam.

OLIMPIK: Pingat Olimpik ada nilai tersendiri

 Pingat Olimpik Tokyo adalah hasil rekaan Junichi Kawanishi. - Foto AFP

Pingat Olimpik Tokyo adalah hasil rekaan Junichi Kawanishi. - Foto AFP

TOKYO: Memenangi pingat di Olimpik adalah impian setiap atlet selepas penat lelah memburu tempat untuk bersaing di temasya sukan terbesar dunia itu.

Atlet British Kelly Sotherton yang memenangi gangsa acara heptathlon di Athens 2004 dan gangsa 4x400m di Beijing 2008, berkata pingat-pingat itu mengingatkannya tentang usaha yang dicurahkan untuk temasya berkenaan.

BNM, Bank Indonesia perluaskan penyelesaian Ringgit-Rupiah

 Gambar arkib.

Gambar arkib.

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia dan Bank Indonesia mengumumkan perluasan rangka kerja penyelesaian mata wang untuk merangkumi pelaburan langsung, pendapatan dan pindahan, selain perdagangan, sebagai transaksi asas yang layak, berkuat kuasa mulai hari ini.