18 Oktober 2010

Drs. Khalil : Kebajikan DUN Titi Serong tetap diteruskan.

10 zulkaidah 1431H.
Hafizi Pauzi

TITI SERONG, 17 Oktober:- Tugas Pejabat Pusat Khidmat untuk memberi bantuan dan kebajikan kepada rakyat tetap diteruskan seperti biasa, agenda kebajikan rakyat tetap menjadi perkara pokok, walaupun kerajaan negeri Perak tidak lagi di bawah Pakatan Rakyat, demikian menurut ADUN Titi Serong , Drs. Khalil Idham Lim yang juga merupakan Ketua Penerangan PAS Perak semasa ditemui disini.

Menurutnya dengan sokongan pelbagai pihak dan masyarakat yang prihatin, sumbangan yang diterima telah banyak membantu kerja-kerja kebajikan di DUN ini.

Beliau ditemui untuk menjawab desas desus yang disebarkan oleh pihak tertentu mengenai pejabat Pusat Khidmatnya yang telah ditutup sejak kerajaan Pakatan Rakyat perak jatuh pada Januari 2009.

"Sejak rampasan kuasa sehinggalah sekarang pejabat saya masih berfungsi sebagaimana biasa, cuma yang tiada adalah peruntukan kerajaan negeri yang dikuasai oleh BN, oleh itu pandai-pandailah pihak kami dan dengan bantuan dari PAS Kawasan Parit Buntar untuk meneruskan kerja-kerja kebajikan" Tegasnya.

Selain itu beliau menyatakan pejabatnya setiap hari dikunjungi oleh penduduk DUN Titi Serong yang mengadu masalah masing-masing disamping mengadakan lawatan langsung ke lokasi tertentu sekiranya menerima aduan rakyat.

Ditanya apakah program yang masih berbaki untuk tahun 2010, beliau menyatakan terdapat 2 program besar yang berada dalam perancangan Pejabat ADUN , namun beliau tidak mahu menjelaskan secara khusus apakah bentuk programnya.

"Tunggulah kalau sampai masa media akan siarkan beritanya nanti" katanya.

Dengan sokongan rakyat yang terus menerus, Drs. Khalil yakin, rakyat inginkan perubahan yang lebih besar lagi selepas ini iaitu melihat Pakaran Rakyat kembali berkuasa di Perak dengan kemenangan yang lebih besar,

Berhubung dengan Pusat khidmat ADUN Pakatan Rakyat Perak yang lain beliau menjelaskan semua Pusat Khidmat mereka berfungsi seperti biasa.

“saya mengajak agar seluruh Ahli Yang Berhormat dari Pakatan Rakyat mengiatkan lagi usaha dengan program mendekatkan diri dengan rakyat supaya rakyat kenal dengan lebih rapat lagi siapakah pemimpin meraka”.

Wasiat Imam Syafie

9 Zulkaidah 1431H.
Email : misada misada

Sebelum Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat islam seluruhnya.

Berikut ialah kandungan wasiat tersebut: “Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara.”

1: HAK KEPADA DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

2: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

3 : HAK KEPADA KUBUR
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

4: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

5 : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

6: HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT)
Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

7: HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibubapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

8: HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha’ Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

9: HAK KEPADA NABI SAW
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

10: HAK KEPADA ALLAH SWT
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Banggakah anda sekadar jadi Muslim?

9 Zukaidah 1431H.
Oleh Ahmad Baei Jaafar

Kita harus berasa bangga kerana dilahirkan daripada keluarga Islam, nama sudah pun direkodkan sebagai Islam, dan pasti kalau mati pula akan dikebumikan secara Islam di tanah perkuburan Islam. Dan kita juga harus bersyukur kerana sebaik sahaja kita boleh mendengar dan bercakap kita sudah dibiasakan dengan perkataan Allah.

Kita tidak susah untuk mencari Islam kerana semuanya sudah tersedia buat kita. Sedangkan kawan-kawan kita ada yang terpaksa bersusah payah mencari Islam, dan dalam pada itu mereka dihalang dan dihina malah disisihkan keluarga. Namun mereka tetap bersyukur kerana telah diberi hidayah walaupun sudah agak terlambat daripada kita.

Walau bagaimanapun kedudukan kawan kita itu kadang-kadang lebih baik daripada kita yang sudah lama beragama Islam. Kita hanya boleh berbangga dengan keislaman yang kita milik, tetapi kita tiada upaya menjaga iman dan agama kita. Kita belum bebas dan terselamat daripada gangguan syaitan yang tugasnya untuk menyesatkan kita.

Tahukah anda setelah kita mengucap dua kalimah syahadah maka secara rasmi kita telah digelar sebagai seorang Muslim. Bagi yang Muslim keturunan, sejak baligh dan mendirikan solat, mereka sudah direkodkan sebagai muslim secara rasmi. Tetapi setelah bergelar Muslim banyak kemungkinan boleh berlaku, ada yang boleh meningkat menjadi Mukmin atau berubah menjadi kafir atau musyrik atau munafiq.

Dalam ruang yang terbatas ini, saya cuba untuk menghuraikan kemungkinan itu semoga kita boleh berhati-hati dalam kehidupan ini:

1.Apabila anda kuat hubungan dengan Allah, tauhidnya mantap, taqwa kepada Allah pada tahap tinggi, perintah Allah dilaksanakan dan larangannya ditinggalkan, maka terbinalah sebahagian mukmin pada diri anda. Seterusnya dikuatkan hubungan dengan manusia; akhlaknya, muamalatnya, dan toleransinya sesama manusia, maka sempurnalah mukminnya.

2.Apabila anda mula meragui kekuasaan dan kehebatan Allah; perintah Allah diabaikan seolah-olah mencabar hukum Allah, dan larangan Allah dibuat secara sedar seolah-olah tidak takut kepada hukuman Allah, ketika itu jadilah anda seorang kafir.

3.Apabila anda menyembah Allah tetapi pada masa yang sama anda turut memperakui tuhan-tuhan lain setaraf dengan Allah. Anda memperakui ubat yang dimakan mampu menyembuhkan sakit anda. Meyakini bahawa jin boleh memberikan sakit dan sihat terhadap seseorang manusia. Dan juga sanggup tunduk sujud kepada manusia yang bertaraf pemimpin atau pembesar. Sedangkan semua kelakuan itu hanya layak untuk Allah, maka mereka yang berbuat begitu telah dikira musyrik.

4.Apabila anda bersifat talam dua muka, sering bermuka-muka dengan seseorang kerana sesuatu kepentingan maka anda termasuk dalam kalangan orang munafiq. Anda tahu kebenaran pada seseorang, tetapi anda selewengkan maklumat kerana hendak menjatuhkan orang itu, sahlah anda bukan Muslim yang jujur. Ketahuilah golongan itu terdapat tiga sifat berikut: Apabila berkata-kata dengannya dia berbohong; apabila dia berjanji dia akan mungkiri; dan apabila diberi amanah dia akan khianati.

Dalam sebuah hadis, ditambah satu sifat lagi iaitu sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafiq yang jelas. Sesiapa melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafiq hingga dia meninggalkannya, iaitu apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengetepikan kebenaran (menegakkan benang yang basah).” (Riwayat al-Bukhari)

Berdasarkan kemungkinan di atas, mampukah kita sekadar berbangga sebagai seorang Islam atau Muslim? Anda janganlah mudah terpengaruh dengan jaminan Rasulullah bahawa setiap yang mengucap dua kalimah syahadah akan dimasukkan ke dalam syurga. Janganlah berasa senang hati dengan tawaran bahawa seseorang Islam pasti akan masuk syurga juga akhirnya.

Memang betul ada jaminan dan tawaran itu, tetapi kita perlu ingat, seorang Muslim dalam kategori kafir itu akan dicampakkan ke dalam neraka terlebih dahulu. Entah berapa tahun di situ, bukan sehari dua. Kemudian kalau masih ada terselit kalimah syahadah pada dirinya, mungkin bolehlah setelah dibakar hagus dipindahkan ke dalam syurga. Walaupun akhirnya masuk ke syurga, sanggupkah anda dibakar dalam neraka sebegitu lama?

Seorang musyrik pula, Allah memberi jaminan bahawa dosanya tidak akan diampunkan. Dosa lain boleh ampunkan tetapi dosa syirik tidak boleh diampunkan begitu sahaja. Hal ini kerana syahadahnya sudah terbatal, maka perlu diulangi syahadah yang baru. Bagaimana kalau anda mati sebelum mengucap syahadah? Kadang-kadang kita mati mengejut, tidak sempat hendak bertaubat? Apakah masih ada jaminan ke syurga? Jadi, insaflah segera.

Seterusnya seorang munafiq, mereka ini akan diazab dalam neraka jahanam pada bahagian bawah sekali. Entah berapa lama mereka akan disimpan di situ. Kalaupun mereka ada peluang ke syurga (bergantung kepada syahadahnya kalau masih ada, tentu ada peluangnya, tapi kalau tiada, melepaslah) tentulah mereka itu orang yang paling akhir masuk syurga. Mahukah begitu, orang lain sudah bersenang hati menikmati syurga, anda baru hendak bermula.

Jika anda rasa tidak senang hati dengan keadaan dan kedudukan itu, pastikan anda tidak memilih tiga jalan di atas. Sebaliknya pilih yang satu iaitu mukmin. Tidak susah untuk menjadi seorang mukmin kerana Allah hanya memberi tiga syarat untuk menjadi mukmin sejati iaitu:

1. Apabila disebut nama Allah gementar hatinya;

2. Apabila dibacakan ayat Allah bertambah imannya;

3. Dan kepada Allah mereka berserah diri.

Mungkin kita boleh menilai diri sendiri, adakah ketika kita berbuat dosa, hati kita boleh tersentak apabila diingatkan kawan atau sahabat bahawa Allah sedang memerhatikan perbuatan kita? Barangkali kita boleh tersentak apabila diberitahu bahawa polis ada membuat sekatan jalan raya, tatkala lesen kereta kita sudah tamat tempoh. Kalau begitulah keadaannyaa, taraf mukmin anda masih rendah.

Kita selalu membaca al-Quran, tetapi berapa kali anda terasa iman meningkat ketika membaca al-Quran itu. Iman boleh meningkat kalau kita faham apakah teguran Allah terhadap kita, apakah sindiran Allah terhadap kita, dan apakah pengajaran yang disampaikan kepada kita. Tetapi kebanyakan kita tidak faham mesejnya, lalu dibacakan begitu sahaja. Bolehkah dengan cara itu boleh meningkat iman? Inilah yang perlu difikirkan semula.

Seterusnya setelah berusaha dan berikhtiar dalam kehidupan ini, kita harus berserah kepada Allah, bertawakal mengharapkan kejayaan. Hasil dan keputusan sama ada jaya atau gagal hanya Allah yang menentukannya. Jadi, sebagai seorang mukmin kita perlu redha dengan apa yang tentukan Allah.

Sehingga di saat ini, di manakah anda sekarang? Anda boleh pilih mana yang anda suka tetapi ingat, Allah hanya mahu hamba-Nya berada di tempat yang terbaik di dunia dan akhirat.

Gempa Laut Banda tak ancam tsunami ke M'sia

9 Zukaidah 1431H.

Gempa bumi kuat berukuran 6.1 pada skala Richter melanda Laut Banda pada 11.44 malam tadi.

Kenyataan Jabatan Meteorologi hari ini menyebut gempa itu berpusat di 485km tenggara Ambon, Indonesia dan 1,575km tenggara Tawau, Sabah.

Gempa itu tidak membawa ancaman tsunami kepada Malaysia, menurut kenyataan itu.

Muzakarah juga dihadiri oleh 2 wakil Kedutaan Indonesia.

9 Zulkaidah 1431H.

IPOH : Muzakarah PAS dan UMNO juga dihadiri oleh 2 orang wakil. Dalam ucapan ringkas dan pandangan yang diberikan salah seorang darinya mengesahkan di Indonesia tidak ada kasus lompat parti dan beranggapan di Indonesia faham itu adalah amanah.

Nizar : BN halalkan rampasan kuasa dengan alasan tanpa bukti.

9 Zulkaidah 1431H.

IPOH : Rampasan kuasa di Perak dihalalkan dengan alasan saya derhaka kepada Sultan dan menjatuhkan kerajaan negeri yang jadi boneka kepada Cina. Namun sehingga sekarang sudah 2 tahun kita belum terima bukti yang mengatakan saya boneka kepada Cina.Demikian antara penegasan MB Perak yang disingkirkan, DS. Muhammad Nizar jamaluddin dalam Muzakaran PAS dan UMNO di sini hari ini.

Kata DS. Nizar lagi kalaulah benar pentadbiran yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat adalah boneka kepada DAP, mana ada bukti kertas kerja dari DAP cadang buat bandar DAP, jalan DAP dan sebangainya..

Menurutnya lagi kerana memahami dengan Perlembagaan Negeri Perak menyatakan jawatan MB boleh terlucut dengan 3 cara iaitu pertama dengan meletakkan jawatan, kedua dengan undi tidak percaya dan ketiga bila ada pembubaran DUN dan dengan itulah saya "pohon sembah derhaka" dengan Sultan Perak.

Nizar juga menceritakan bagaimana hasratnya yang dipohon dari Sultan Perak pada 4 Februari 2009. "Kerana itu bila saya terima semboyan dari Istana untuk mengadap pada 5 Februari 2009 sebenarnya saya memeikirkan itu(bubar DUN)".

PJ Perak : Rampasan kuasa di Perak bercanggah dengan Islam.

9 Zulkaidah 1431H.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ust. Abu Bakar Hussain menegaskan bahawa dalam Islam tidak memisahkan antara Islam dengan politik. Beliau menegaskan sedemikian semasa memberikan ulasan dalam Muzakarah PAS dan UMNO di sini hari ini.

Namun begitu semua pimpinan UMNO yang dijemput tidak hadir, selain mereka juga tidak menghantar wakil.

Selain itu beliau menegaskan apa yang berlaku di Perak adalah bercangah dengan hukum Islam..

Ust. Bakar menjelaskan kepada perserta muzakarah bahawa prinsip yang dipegang oleh PAS ialah Islam dan iannya tidak berubah. Termasuklah kepada semua 6 ADUN PAS di Perak asas yang dipegang oleh mereka ialah Islam dan kerana itu mereka tidak melompat.

Menyentuh ketidak hadiran wakil dari UMNO beliau mengatakan perkara itu tidak sepatutnya berlaku. "datanglah dahulu dan kalah menang kira kemudian dan terimalah kenyataan yang sebenarnya" katanya lagi.

Sementara itu wakil Dewan Ulamak PAS Perak, Ust. Ibrahim Zakaria menegaskan seorang yang tidak puas hati dengan parti dia kena letak jawatan bukannya dengan melompat. Kerana yang melompat dipilih berdasarkan lambang parti.

Apalagi mereka yang dipilih telah berjanji untuk setia kepada Pakatan Rakyat dan ada surat.

Mengimbau apa yang berlaku kepada Tok Guru Nik Aziz yang sepatutnya tidak ada pertandingan dan dia boleh menang percuma, tetapi menolaknya dan mohon supaya diterima pencalonan lawannya untuk menguji sokongan rakyat terhadapnya.

Sivakumar : Lompat parti adalah khianat dan menipu rakyat.

Jawapan dari Mufti Perak yang boleh dinilai oleh semua pihak.


9 Zulkaidah 1431H.

IPOH : Lompat parti merupakan satu pengkhinatan dan saya hairan kalau Mufti Perak mengatakan bukan khianat dan dianggap tidak bersalah. Demikian Ulasan dari ADUN Tronoh, V. Sivakumar semasa menyampaikan pandangan dalam Muzakarah UMNO dan PAS yang diadakan disini pagi ini..

Alasan Sivakumar,mereka yang melompat telah menipu rakyat kerana saya menangpun kerana orang memilih lambang. kalau atas nama saya mungkin dapat 300 undi sahaja. Kerana itu yang melompat adalah menipu dan pecah amanah.

Kerana itu selayaknya mereka yang terlibat meletakkan jawatan dan menyerahkan kepada rakyat untuk memeilih semula wakil rakyat mereka, kerana mereka sebenarnya telah ditipu.

Muzakarah UMNO dan PAS : Zambry tidak hadir.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ust. Abu Bakar Hussain sedang memberikan pandangannya. Berbaju kuning, Dato Thasleem penganjur program

9 Zulkaedah 1431H.

IPOH, 17 Okt.:- Saya menegaskan bahawa tindakan saya menganjurkan program kita pada hari ini tidak ada kena mengena dengan mana-mana parti politik seperti dituduh oleh beberapa pihak. Tetapi saya menganjurkan muzakarah ini atas tanggungjawab sebagai seorang muslim dan anak Perak.. Demikian kenyataan Dato Thasleem Mohamed bin Ibrahim Al Haj sebagai penganjur Muzakarah Bersama Umno dan PAS (Pecah Amanah Pengundi) yang diadakan disebuah hotel di sini hari ini.

Muzakarah tersebut diadakan oleh Dato Thasleem itu dihadiri oleh Menteri Besar Perak yang telah disingkirkan , Dato. Seri Muhamaad Nizar Jamaluddin, Speker PR Perak, V. Sivakumar, ADUN PR, Khalil Idham Lim/Titi Serong, Muhd Zainuddin/Lubok Merbau, dan Anuar Sudin/Changkat Jong. Hadir sama Pesuruhjaya PAS Perak, Ust. Abu Bakar Hussain dan Timbalannya Dr. Khairuddin Dato Abdul malik.

Sekitar 15 orang rakan media yang datang dan selain itu peserta muzakarah lain ialah dari para NGo dan wakil-wakil parti politik .

Dato Thasleem juga menyatakan dalam ucapan alu-aluan itu ialah mengenai usahanya menghubungi semua pihak antaranya PM Malaysia, Timbalannya, MB Perak, Dr. Zambry, Mufti Perak, Dr. Harun Din dan semua parti politik seperti MCA, MCA, PPP dan beliau menunjukkan longgokan salinan surat yang telah dikirim.

Mengenai surat kepada Dr. Zambry beliau telah menghantar surat pertama sejak bulan September namun hanya mendapat jawapan pada 15 Oktber yang lepas dengan faks menyatakan tidak dapat hadir.

"Tetapi takkan tidak ada wakil dan penasihat agama yang boleh mewakili beliau pada hari ini" jelasnya dalam nada kesal.