11 April 2008

Ir. Nizar : Wakil Rakyat mesti ada anjakan paradigma.

IPOH, 10 April:-Semua wakil rakyat diseru supaya mengadakan anjakan paradigma kearah memantapkan lagi pentadbiran Negeri Perak Darul Ridzuan. Demikan antara ucapan Menteri Besar Perak, YAB. Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin semasa meresmikan Kursus Protokol dan Etika Istana anjuran Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri Perak di sini pada hari ini.


Kursus sehari itu yang dihadiri oleh sebahagian besar ADUN Perak dan isteri masing-masing merupakan suatu program bagi mendedahkan semua wakil rakyat berkaitan Sistem Beraja dan orang Besar Perak serta Tata Adab di Istana. Ia juga memberi kefahaman tentang teori, amalan tertib makan Majlis Resmi serta menambah keyakinan kepada amalan protokol secara umum.

Sebanyak 3 pembentang kertas kerja telah diundang iaitu Setiausaha Dewan Negara Perak Darul Ridzuan,Y.D.H. Toh Amar DiRaja Dato' Ayob bin Hashim, dengan kertas kerja bertajuk : Adat Istiadat Istana. Pembentang ke dua ialah Dato Pengelola Bijaya Di Raja Perak, Y.M. Raya Dato' Seri Mansor bin Raja Razman dengan kertas kerjanya : Adab-adab makan Di Istana Dan Kertas kerja 3 oleh : Orang Besar Jajahan Manjung, Y.D.H. Toh Muda Orang Kaya-kaya Panglima Kinta Seri Amar Bangsa Diraja Ab. Wahab bin Dato' Seri Azizul Hassan bertajuk :Pakaian Di dalam pelbagai Itiadat dan Majlis.

Ir. Nizar juga menegaskan dalam ucapan bahawa bukan sahaja makan , minum dan berpakaian ada tatacaranya, namun dalam soal pengurusan negeri ada juga peraturan-peraturan dan peradabannya.

Tegasnya dengan pendedahan yang diberikan oleh penceramah pada hari ini akan melahirkan rasa hormat kepada budaya dan adat istiadat orang-orang terdahulu.

Beliau tidak lupa juga mengucapkan ucapan terimakasih kepada Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri yang telah mengatur progran sedemikian rupa khusus bagi mendidik semua wakil rakyat untuk berbudaya pakaian dan makan cara yang lebih baik.

Tegas beliau seminar hari ini adalah suatu proses pembelajaran, khususnya dalam usaha untuk membuang sikap-sikap yang tidak baik dari diri kita. Katanya "pendedahan bukan perkara yang mudah diperolihi". Sambil beranggapan semua ilmu yang diperolihi pastinya berguna bila semua wakil rakyat menerima tamu-tamu dari negera luar yang datang untuk melabur di Perak, sekaligus akan memberi imej yang baik kepada Negeri Perak.

Ingatan MB Perak dalam ucapanya meliputi soal pengorbanan yang perlu ada dalam membuang tabiat dan budaya lama yang dianggap telah" Out Dated".

Penghujung progran Ir. Nizar yang diiringi oleh Setiausaha kerajaan Negeri perak, Y.B. Dato' Dr. Abdul Rahman bin Hashim telah menyampai sijil kepada semua peserta kursus.

Kesihatan Presiden PAS tidak membimbangkan

KUALA TERENGGANU, 10 April (Hrkh) - Ahli dan penyokong PAS diminta bertenang serta tidak bimbang dengan tahap kesihatan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Beliau dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) pada jam 7.20 pagi tadi setelah disyaki terkena tanda-tanda awal penyakit stroke dan dinasihatkan oleh doktor agar berehat secukupnya.

Harakah dimaklumkan, Tuan Guru Abdul Hadi menyedari kesihatannya terganggu ketika bangun untuk bersahur jam 5.00 pagi tadi dan dibawa ke HSNZ oleh ahli keluarga pada jam 7.30 pagi.

Anaknya, Muhammad Khalil Abdul Hadi, 31, menafikan laporan media mengatakan Presiden PAS itu dimasukkan ke hospital akibat serangan jantung.

"Kami (keluarga) hendak nafikan ada laporan media hari ini kata Dato? Seri Abdul Hadi masuk hospital kerana serangan jantung.

"Dia (ayah) bukan sakit jantung tetapi 'stroke ringan' dan tanda-tanda awal ke arah terkena penyakit stoke (angin ahmar)," ujarnya pada sidang akhbar di HSNZ, hari ini.

Katanya, pemeriksaan kesihatan yang dilakukan oleh pihak doktor menunjukkan tekanan darah dan jantung berkeadaan baik dan stabil.

Menurut Khalil, doktor menasihatkan Tuan Guru agar banyak berehat kerana masih berada dalam pengawasannya.

Sehubungan itu, kata beliau ayahnya (Presiden PAS) meminta agar ahli serta para penyokong PAS di seluruh negara bertenang kerana tidak membimbangkan.

"Ayah (Abdul Hadi) pesan kepada semua ahli dan penyokong PAS supaya tidak bimbang dengan tahap kesihatannya dan mendoakan supaya cepat sembuh.

"Dia (ayah) mahu cepat sembuh dan untuk terus berkhidmat kepada rakyat dan negara," ujarnya.

Antara pimpinan PAS negeri yang melawat Dato' Seri Abdul Hadi adalah Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Mustafa Ali, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dan Adun Ladang, Dato' Tengku Hassan Tengku Omar.

Manakala, pimpinan PAS Pusat iaitu Naib Presiden PAS Pusat, Dato' Husam Musa dan Ketua Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayob.

Sebelum itu, Menteri Besar (MB) Terengganu, Dato' Ahmad Said turut melawat Presiden PAS itu sebelum berangkat ke Kuala Lumpur hari ini.

Katanya, Ustaz Hadi perlu berehat dengan cukup dan pihak hospital perlu mengawasi agar dapat menghadkan kunjungan pelawat.

Manakala, sebelah petang pula bekas Timbalan Menteri Sumber Manusia, Dato' Abdul Rahman Bakar kelihatan turut melawat Presiden PAS itu