17 Jun 2011

Pemilihan JK Mesjid Pulau Pinang ditangguhkan.

15 Rejab 1432H. [MOD] -

Pemilihan jawatankuasa kariah masjid-masjid di seluruh Pulau Pinang bagi sesi 2012-2013 yang sepatutnya bermula esok, ditangguhkan sementara waktu, kata Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Abul Kassim.

Beliau berkata, keputusan menangguhkan pemilihan itu dibuat selepas Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP), Ellias Zakaria menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara pagi ini.

"Saya baru diberitahu melalui telefon oleh Ellias bahawa hasil daripada satu pertemuan yang telah diadakan di Istana Negara pagi ini, Yang di-Pertuan Agong telah menitahkan pemilihan Jawatankuasa Kariah Masjid ditangguhkan buat sementara waktu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pemilihan ala pilihan raya yang membolehkan anak kariah mengundi secara sulit untuk memilih pemimpin kariah itu mendapat bantahan yang tidak berasas dari pihak tertentu .

Mereka memberi alasan yang tidak munasabah kononnya dan menyifatkan pilihan raya kariah masjid itu hanya membawa perpecahan di kalangan umat Islam selain menuduh pemilihan itu mengheret masjid ke kancah politik kepartian.

Isu sebenarnya dilihat bagaimana terdapat pihak yang bimbang hilang penguasaan kepada Mesjid dan sengaja menimbulkan pelbagai Isu bagi terus mempolitikkan mesjid serta ingin terus melihat masjid tidak aktif darimajlis keilmuan.

Apapun kita harapkan mesjid di Pulau Pinang dapat dipacu secara aktif untuk membimbang orang Melayu kearah memahami Islam. Majlis ilmu mestilah disemarakkan tanpa ada gangguan walau siapapun yang menjadi Jawatankuasanya.

Pura-pura pengsan elak dicekup

15 Rejab 1432H. [MOD] -

BAGAN SERAI – Hanya kerana mahu elak dicekup, seorang lelaki sanggup mengambil tindakan pura-pura pengsan ketika cubaannya memecah masuk sebuah rumah di Taman Serai Perdana, di sini.

Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 pagi itu, lelaki berusia lingkungan 30-an terbabit berpura-pura pengsan di atas bumbung milik sebuah rumah penduduk.

Ketua Pasukan Keselamatan Sukarelawan Bagan Serai, Ooi Ding Soon berkata, pihaknya dimaklumkan mengenai kejadian oleh penduduk kira-kira jam 1.30 pagi, kelmarin, yang mengesyaki berlakunya kes pecah rumah.

Menurutnya, beliau kemudiannya mengumpulkan ahli untuk membuat intipan dan tangkapan.

“Tiba di lokasi kejadian, perompak ini berpura-pura pengsan kerana dipercayai tidak mempunyai jalan untuk melarikan diri setelah dikepung.

“Kami terpaksa meminta bantuan daripada pihak bomba untuk membawa turun lelaki terbabit,” katanya.

Katanya, pihaknya turut memanggil pihak polis untuk membawa penjenayah berkenaan ke balai berhampiran.

Sementara itu, mangsa, Yew Thean Seng, 69, berkata, dia mengetahui hal itu apabila dihubungi Ding Soon.

Menurutnya, ketika kejadian, dia tidak berada di rumah dan Ding Soon memintanya membuat laporan polis di Ibu Pejabat Balai Polis Bagan Serai untuk tujuan keselamatan.

“Mujurlah tindakan pencuri ini berjaya di hidu jiran tetangga saya, jika tidak saya sudah kerugian akibat kehilangan harta benda.

“Bumbung dan syiling rumah saya telah dipecahkan cuma pencuri mungkin tidak sempat masuk ke dalam rumah dan mengambil barang-barang,” katanya.

Thean Seng berkata, bagaimanapun tiada sebarang kecederaan dilaporkan dan polis masih menyiasat kes berkenaan.

“Terima kasih di atas keprihatinan jiran tetangga dan pasukan keselamatan termasuk pihak bomba dan serta polis,” katanya.

sinarharian/-

Rasuah: Bekas Pengarah NasionCom lepas dan bebas

15 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 17 Jun – Bekas Pengarah NasionCom Holdings Bhd (NCH), Chee Kok Wing hari ini dibebas dan dilepaskan oleh Mahkamah Sesyen di sini terhadap sembilan pertuduhan menerima rasuah melibatkan lebih RM3.85 juta.

Hakim Rosbiahanin Ariffin membuat keputusan itu setelah mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Kok Wing, 48, di akhir kes pendakwaan.

"Setelah meneliti keterangan saksi dan hujahan kedua-dua pihak, mahkamah melepaskan dan membebaskan tertuduh tanpa perlu membela diri.

"Dalam membuat keputusan ini, mahkamah mendapati dalam kes ini keterangan saksi pendakwaan iaitu pengadu tidak disokong mana-mana keterangan yang lain serta tujuan sebarang pembayaran jika ada, tidak terbukti,” katanya.

Kok Wing, didakwa di mahkamah di sini dan Mahkamah Sesyen Petaling Jaya pada Mei 2008 terhadap kesalahan menerima rasuah daripada tiga pengarah syarikat makanan laut, Gropoint Ocean Food Sdn Bhd yang berpangkalan di Labuan, Sabah sebagai dorongan kepada pengarah Bahagian Terbitan dan Pelaburan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Kris Azman Abdullah bagi membantu syarikat itu disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL).

Suapan itu juga bagi menghentikan siasatan oleh pihak Suruhanjaya Syarikat terhadap syarikat itu. – Utusan

Hanya 151 daripada 200 masjid adakan pilihan raya

15 Rejab 1432H. [MOD] -

GEORGE TOWN 17 Jun – Seramai 4,485 calon telah menawarkan diri untuk mengisi 4,530 jawatan di 151 daripada 200 masjid di Pulau Pinang dalam pemilihan jawatankuasa kariah masjid yang pertama kali diadakan.

Pengundian akan berlangsung semasa mesyuarat agung masjid-masjid berkenaan esok, kata Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Abdul Malik Abul Kassim dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, 34 buah masjid tidak akan mengadakan pemilihan kerana anak-anak kariahnya telah mengadakan kompromi manakala lapan buah lagi tidak menghantar borang pencalonan selepas pencalonan ditutup pada 7 Jun.

Abdul Malik juga berkata, pilihan raya masjid itu menepati Seksyen 22 (4) Enakmen Majlis Agama Islam Pulau Pinang. - Bernama

Bersih 2.0: Khalid jangan buta undang-undang

15 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 17 Jun: Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) Dewan Pemuda PAS Malaysia menyelar kenyataanTimbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar pada 15 Jun lalu bahawa pihak polis akan mengambil tindakan termasuk membuat tangkapan pencegahan sekiranya perlu, sebelum dan semasa perhimpunan Bersih 2.0 yang dijadual berlangsung pada 9 Julai depan.

Pengarahnya, Ahmad Zamri Asa’ad Khuzami berkataan kenyataan itu tidak mencerminkan bahawa Timbalan Ketua Polis Negara memahami Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak warganegara untuk berhimpun secara aman.

“Kami amat simpati dengan rakyat Malaysia kerana mempunyai seorang Timbalan Ketua Polis Negara yang buta undang-undang dan tidak memahami hak asasi rakyat yang sangat fundamental dalam sebuah negara demokrasi,” katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Tambahnya, tindakan menangkap berbentuk pencegahan (pre-emptive) untuk satu kesalahan yang belum lagi berlaku jelas menyalahi prinsip asas perundangan jenayah dan hak asasi manusia.

“Adakah kenyataan ini bermaksud pihak polis ingin menghalalkan penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri bagi menangkap orang yang tidak bersalah?” soalnya.

Jelasnya, tindakan penangkapan seperti itu tidak syak lagi adalah satu salah guna kuasa (abuse) yang sangat jelas oleh pihak eksekutif dan sekutunya.

Beliau berkata, phaknya juga melihat kenyataan tersebut sebagai suatu ugutan yang tidak wajar dilakukan oleh Timbalan Ketua Polis Negara yang mewakili pasukan polis selaku penjaga kepentingan awam (guardian of public interest).

Menurutnya, pihak yang ingin berhimpun secara aman mempunyai hak untuk berhimpun secara aman dan sekiranya berlaku apa-apa kemudaratan awam atau kesalahan jenayah, maka barulah pihak polis menyuraikannya selaras dengan Seksyen 27 Akta Polis 1967.

Sehingga perkara sebegitu berlaku, jelasnya tindakan menghalang adalah satu salah guna kuasa pihak polis ke atas hak yang telah dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Jelas beliau lagi, Seksyen 27 Akta Polis tersebut bertujuan untuk mengawal dan menjaga ketenteraman sewaktu perhimpunan berlangsung dan bukannya digunakan untuk menghalang hak rakyat dari berhimpun.

Justeru, Juham menggesa pihak polis meneruskan tanggungjawab selaku penguatkuasa undang-undang dan mematuhi kuasa dan tanggungjawab yang diperuntukkan melalui Seksyen 20(1), Bahagian VII Akta Polis 1967 yang menyatakan bahawa:

"Tiap-tiap pegawai polis hendaklah melaksanakan tugas-tugas dan menjalankan kuasa-kuasa yang dipertanggungkan atau DIBERIKAN OLEH UNDANG-UNDANG ke atas atau kepada seorang pegawai polis, ..."

Katanya, perlaksanaan tugasan dan tanggungjawab pihak polis DENGAN MEMATUHI UNDANG-UNDANG dan menggunakan budibicara yang adil untuk kesemua pihak tanpa amalan double standard akan mengembalikan kepercayaan rakyat kepada institusi Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Oleh itu, ujarnya Juham menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia untuk mempertahankan hak berhimpun dan berkumpul secara aman sebagaimana yang diperuntukkan oleh Perlembagaan Persekutuan dan konvensyen undang-undang serta amalan hak asasi manusia sejagat.

Tegasnya, Juham juga berikrar akan mempertahankan hak ini dan bersedia untuk memberikan khidmat perundangan kepada mangsa-mangsa tangkapan polis yang dibuat secara tidak sah.

“Kami akan memberikan legal representation kepada mereka yang terlibat seawal dari tangkapan dibuat sehinggalah ke peringkat rayuan di mahkamah tertinggi dengan segala kos guaman ditanggung sepenuhnya.

“Ayuh, rakyat Malaysia, bangkitlah dan pertahankan hak kita sebagai warganegara Malaysia tanpa rasa takut dan gentar,” katanya.

Harakahdaily

Mahkamah arah pertemuan dengan Najib didedah

15 Rejab 1432H. [MOD] -

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan Felda dan syarikat pelaburannya supaya bekas Timbalan Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi Datuk Dr Tan Kee Kwong mendedahkan butir-butir lanjut berhubung pertemuan yang dikatakan melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan dua yang lain dalam satu tuntutan terhadap beliau.

Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof membuat keputusan itu di dalam kamar dengan dihadiri peguam Cheng Mai yang mewakili mewakili Felda dan syarikat pelaburannya Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd dan Ho Kok Yew bagi pihak Tan.

Mengikut rekod mahkamah, Zabariah turut menetapkan tiga hari bermula 7 Julai untuk mendengar perbicaraan permohonan Felda dan Felda Global yang memfailkan saman malu RM200 juta terhadap Dr Tan atas artikel yang memfitnah diterbitkan dalam akhbar "Suara Keadilan" tahun lalu.

Pada 25 Jan lalu kedua-dua pihak itu telah memfailkan saman tersebut dan mendakwa bahawa kata-kata fitnah itu diterbitkan dalam sebuah artikel muka depan berjudul "Kontroversi" dan artikel lanjutan di muka tiga, di bawah tajuk "Bina Bangunan RM662 juta Hanya Libatkan Tiga individu".

Mereka mendakwa artikel tersebut telah memfitnah mereka kerana kata-kata tersebut memberi makna tersirat bahawa pemerolehan dan pembinaan Menara Felda di Segitiga Emas di Kuala Lumpur adalah untuk faedah kroni.

Mereka berkata bahawa kata-kata itu bermakna bahawa transaksi bangunan Felda telah menyebabkan kerugian kepada mereka dan menyebabkan plaintif menghadapi penghinaan di khalayak awam.

Mereka memohon antara lain ganti rugi RM200 juta serta injunksi untuk menyekat Dr Tan dari terus bercakap atau menerbitkan kata-kata serupa.

- Bernama

Felda: Untung RM1bilion tapi hutang RM6 bilion

15 Rejab 1432H. [MOD] -

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan didapati memberi keterangan bercanggah dan berdolak dalih ketika cuba mencanang Felda sebagai sebuah syarikat kerajaan yang mencatatkan keuntungan berlipat ganda dan kononnya tidak pernah “membebankan” peneroka-peneroka dengan pinjaman yang diambil oleh mereka.

Bagaimanapun Ahmad mengaku di Parlimen semalam bahawa meskipun kedudukan Felda begitu utuh, syarikat itu membuat pinjaman RM6 bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Menjawab soalan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahmad juga menegaskan tidak ada syarikat dalam kumpulan Felda yang menanggung kerugian.

Ini menurutnya adalah kerana Felda mencatat keuntungan RM1.197 bilion pada tahun lalu.

Bagaimanapun Ahmad kemudian mengakui bahawa sebuah syarikat yang dibeli untuk memasuki pasaran minyak masak di Amerika Utara menanggung kerugian.

Namun katanya, kerugian itu fenomena biasa dalam pembelian aset di luar negara.

Pada ucapannya di parlimen itu, Ahmad mempertikaikan angka-angka yang dirujuk oleh ketua pembangkang mengenai kerugian terkumpul Felda sebanyak RM500 juta dari tahun 2007 hingga 2010.

Sebahagian besar daripada kerugian itu dikatakan ditanggung oleh Felda Global Ventures menerusi pelaburan-pelaburan rapuh di luar negara, kata Anwar sambil memberikan contoh-contoh pelaburan yang dimaksudkan.
Tidak pernah tindas

Anwar meminta kerajaan Umno-BN menyatakan sama ada RM6 bilion itu digunakan oleh anak syarikat Felda, Felda Global Ventures untuk melabur dalam syarikat milik asing.

“Saya tidak tahu dari mana ahli parlimen Permatang Pauh mendapat angka-angka ini,” kata Ahmad dengan sekali lagi mencanang keuntungan RM1.197 bilion Felda tahun lalu.

Anwar berkata Felda sepatutnya mampu memperoleh keuntungan berlipat ganda sekiranya pengurusan lebih telus.

Namun akibat pengurusan lembab, peneroka dinafikan hak untuk menikmati keuntungan lebih tinggi memandangkan harga kelapa sawit dan getah dunia melambung tinggi.

Anwar menegaskan pencapaian anak syarikat Felda tidak mencerminkan aset begitu luas yang dimiliki oleh Felda serta potensi keuntungan yang bakal dicapai.

Tahun lalu, Ahmad mengaku, juga di Parlimen, bahawa rizab Felda susut daripada lebih RM4 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion pada tahun 2009.

Peneroka Felda dilihat sebagai “simpanan tetap” Umno ketika pilihanraya dan sebarang kritikan terhadap pengurusan Felda sering mengundang tindakan padah daripada pemerintah.

Ahmad pada siadang Dewan Rakyat juga mendakwa peneroka Felda tidak pernah ditindas, namun keputusan-keputusan mahkamah dalam beberapa saman yang difailkan oleh peneroka
menunjukkan hakikat yang sebaliknya.

Ribuan peneroka Felda memenangi hak untuk mendapatkan pampasan daripada Felda setelah hakim memutuskan mereka ditipu bayaran untuk hasil sawit yang diusahakan.

Antaranya, Mahkamah Persekutuan pada Ogos lalu memerintahkan Felda membayar RM11 juta kerana menipu sekumpulan peneroka di Kemahang.

ULASAN ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian sidang pengarang Malaysiakini.

Wira Arjuna adalah seorang wartawan dan editor kanan yang berpengalaman luas dan pernah menerajui beberapa media arus perdana sebelum bersara menjadi pemerhati politik.

malaysiakini/-

3 maut dalam letupan di Israel

15 Rejab 1432H. [MOD]

BAITULMAQDIS: Letupan kuat akibat kebocoran gas membunuh tiga penduduk di Netanya, Israel, awal hari ini.

Sekurang-kurangnya 15 yang lain cedera dalam letupan itu yang menyebabkan aras satu bangunan kediaman empat tingkat itu runtuh.

Media tempatan melaporkan ramai yang terperangkap tetapi pasukan kecemasan menyatakan semua penghuni sudah dibawa keluar. - Reuters

Kemalangan Maut

14 Rejab 1432H. [MOD] -


IPOH 17 Jun – Dua kanak-kanak adik beradik mati tergelek sebuah lori treler manakala datuk mereka cedera dalam kemalangan di Kuala Trong dekat Taiping semalam.

Ketua Polis Trafik Negeri, Supt. Wan Abdullah Ishak berkata, Norshafikah Abdul Rahim, 15, dan adiknya Mohd Azizi Abdul Rahim, 5, meninggal dunia di tempat kejadian dalam kemalangan pada 6.15 petang.

Nahas berlaku semasa Mahmud Din, 75, bersama Mohd Azizi, sedang dalam perjalanan balik ke rumah selepas mengambil Norshafikah dari sekolah, katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Katanya motosikal itu tergesel treler berkenaan yang datang dari arah yang sama semasa berada di sebuah persimpangan menyebabkan ketiga-tiga mereka tercampak dan kedua-dua beradik itu digelek oleh treler itu.

Mahmud dimasukkan ke Hospital Taiping dan keadaannya dilaporkan stabil.

Pemandu treler berusia 40-an itu ditahan untuk siasatan sebelum dibebaskan dengan ikat jamin polis, kata Wan Abdullah.

Foto ihsan dari CIL TV Broadcast yang turut berada ditempat kejadian.

MAFA pokai

15 Rejab 1432H. [MOD] -

ANSARI mengalami masalah kewangan untuk membiayai kos perubatannya.

PERSATUAN Bola Sepak Melaka (MAFA) tidak memandang sepi masalah pembayaran gaji tertunggak yang membelenggu pemain serta pegawai skuad Melaka, sebaliknya berusaha untuk menyelesaikan tunggakan berkenaan.

Bagaimanapun, masalah kewangan yang melanda MAFA termasuk hutang berjumlah hampir RM2 juta menyebabkan persatuan berkenaan tidak mampu berbuat demikian.

Setiausaha Eksekutif MAFA, Hahi Salleh (gambar kecil) berkata, dalam usaha menyelesaikan tunggakan gaji tersebut, pihaknya telah memaklumkan perkara itu kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

“Kami memohon agar FAM membantu Mafa menjelaskan tunggakan gaji ini yang berjumlah kira-kira RM100,000.

“Jika FAM menjelaskan tunggakan gaji ini, mereka boleh tolak terus bayaran ini daripada geran tahunan MAFA,” katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan Kosmo! semalam mengenai rayuan bekas jurulatih penjaga gol pasukan Melaka, Ansari Mustafa, 52, yang masih belum mendapat tunggakan gajinya berjumlah RM24,500 daripada MAFA.

Menambahkan lagi bebanannya, Ansari kini menderita jangkitan kuman pada kaki kanannya sejak sebulan lalu dan kini mengharapkan MAFA menjelaskan tunggakan gajinya bagi membantu membiayai rawatan penyakitnya itu.

Dalam pada itu, Hahi menafikan yang Mafa tidak mengambil berat kebajikan Ansari yang kini terlantar di hospital akibat jangkitan kuman pada kaki kanannya.

"Memang benar saya ada menerima SMS (khidmat pesanan ringkas) daripada Ansari, namun ketika itu saya menjangka dia hanya sakit biasa saja dan dirawat sekejap sahaja di hospital.”

Menurutnya, selama ini, MAFA telah banyak memberi sumbangan kepada bekas pemain dan pegawai yang menderita akibat penyakit.

“Kami tak mampu sumbang dengan jumlah wang yang besar, biasanya MAFA akan memberi RM500 bagi meringankan beban mereka.

“Namun jika nak bayar keseluruhan tunggakan gaji Ansari, terus terang saya katakan kami tak mampu,” katanya.

kosmo/-

Ramai Mualaf Pohon Murtad-Mufti Selangor

15 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 17 JUN : Mufti Selangor, Datuk Tamyes Abdul Wahid memberitahu, banyak permohonan untuk keluar Islam dibuat oleh golongan mualaf yang baru memeluk Islam.

“Yang ramai itulah dia, (orang yang) bertukar kepada Islam,” katanya ketika ditanya sama ada majoriti yang memohon menukar agama terdiri daripada saudara baru.

Beliau bagaimanapun tidak mempunyai butiran terperinci berhubung pendedahannya itu.

Malaysiakini kelmarin melaporkan, permohonan untuk murtad adalah 686 manakala permohonan yang diluluskan oleh Mahkamah Syariah bagi seluruh negara adalah 135 orang antara tahun 2000 hingga 2010.

Laporan itu berdasarkan statistik yang diberikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom di Dewan Rakyat yang menyatakan permohonan menukar status agama oleh orang Islam adalah 863 kes dan sebanyak 168 diluluskan.

Bagaimanapun perangkaan yang dibekalkan itu tidak selaras dengan jumlah yang dikira.

Lebih memeningkan lagi, menteri berkenaan pada petang Rabu, dipetik Bernama sebagai menafikan jawapan yang diberikannya kepada Dewan Rakyat itu.

Bernama melaporkan Jamil Khir berkata sehingga kini belum ada satu pun kes murtad yang diluluskan oleh Mahkamah Syariah.

Ketika dihubungi Malaysiakini semalam, Tamyes turut melahirkan kebimbangannya berhubung peningkatan bilangan permohonan murtad yang ramai.

“Bukan saya seorang saja (bimbang), semua berasa bimbang. Saya harap golongan tertentu (yang ingin murtad) jelas matlamat (mereka) yang sebenar,” kata Tamyes.

Ramai yang dari Hindu

Sehubungan itu, beliau mencadangkan semua pihak, terutamanya penguatkuasa agama menggandakan usaha membenteras gejala itu dengan menggiatkan usaha dakwah.

“Semua pihak (berusaha) bukan hanya pihak penguatkuasa sahaja. Orang ramai termasuk ibu bapa dan masyarakat kena berusaha,” katanya.

Beliau juga mengingatkan, seseorang yang ingin menganut agama Islam perlulah dengan kerelaan hati dan bukannya kerana paksaan bagi mengelakkan masalah pada kemudian hari.

“Kalau begitu, dia (saudara baru) akan komited (berpegang pada Islam),” katanya lagi.

Sementara itu, seorang pegawai penasihatan akidah di Jabatan Mufti Selangor, M Daruddin Taib @ Hassan memberitahu, di negeri itu, kebanyakan kes murtad melibatkan kaum India.

“Kita (jabatan mufti) menggunakan panel (yang dianggotai orang) Hindu yang masuk Islam (untuk kes sebegitu), saya tak boleh bertutur bahasa Tamil,” katanya.

Namun menurut beliau, terdapat juga kes lain yang melibatkan pelbagai latar belakang.

“Macam-macamla latar belakang. Ada yang lahir dan dibesarkan oleh keluarga yang bukan beragama Islam,” katanya.

Katanya lagi, ada yang memohon untuk bertukar kepada Islam kerana ingin berkahwin dengan orang Islam namun kegagalan perkahwinan mendorong mereka kembali ke agama asal.-Malaysiakini

Abu Bakar Bashir dihukum penjara 15 tahun

15 Rejab 1432H. [MOD] -

ABU BAKAR bercakap kepada pemberita dari dalam lokap sebelum keputusan penghakiman dibacakan oleh Hakim Herri Swantoro di sebuah mahkamah di Jakarta semalam.

JAKARTA - Seorang guru agama yang dikenali sebagai pemimpin spiritual untuk para militan Indonesia, Abu Bakar Bashir semalam dijatuhkan hukuman penjara selama 15 tahun oleh seorang hakim sebuah mahkamah di sini selepas dia didapati bersalah memberi bantuan ke atas sebuah kem latihan militan di Aceh pada tahun lalu .

Kem militan itu dikesan oleh pihak berkuasa pada tahun lalu.

Pendakwah berusia 72 tahun itu menunjukkan sedikit emosi semasa hakim, Herri Swantoro membacakan keputusan penghakiman selepas perbicaraan berlangsung selama empat bulan.

"Abu Bakar dibuktikan bersalah kerana merancang dan memperdayakan orang lain untuk memberi sumbangan ke atas aktiviti pengganas... dan dia dihukum penjara 15 tahun," kata hakim berkenaan.

Abu Bakar yang memakai jubah dan ketayap yang berwarna putih, berjanji akan membuat rayuan berhubung keputusan itu.

"Ini adalah haram. Saya menolak (keputusan penghakiman) kerana ia zalim dan mengabaikan undang-undang syariah.

"Keputusan ini dibuat oleh rakan-rakan syaitan dan adalah haram buat saya untuk menerimanya," tambahnya.

Sebelum ini, percubaan untuk membawa Abu Bakar ke muka pengadilan gagal sebanyak dua kali termasuk mengaitkannya dengan aktiviti keganasan dan serangan di Bali yang menyebabkan 202 orang terbunuh pada 2002.

Kawalan keselamatan dibuat pihak berkuasa dengan melibatkan kehadiran 3,200 anggota polis dan tentera di mahkamah selepas terdapat ancaman bom menerusi khidmat pesanan ringkas dan Twitter. - Agensi

Kemuliaan

15 Rejab 1432H. [MOD] -
Jarjani Usman

“Kunci kemuliaan ialah taat kepada Allah dan RasulNya” (Ibnul Qayyim).

Kemuliaan, kehormatan, dan sejenisnya adalah derajat yang banyak dicari manusia di dunia ini. Kebanyakan cenderung beranggapan bahwa kemuliaan akan diraih dengan wang atau harta benda, sehingga itulah yang dikejar dan dikumpulkan siang dan malam. Sebahagian yang lain beranggapan bahwa kemuliaan boleh diraih dengan kedudukan, maka meraih gelar setinggi-tingginya adalah targetnya. Namun, menurut Imam Ibnul Qayyim, meraih sesuatu perlu mengetahui kuncinya, seperti kemuliaan yang berkuncikan ketaatan kepada Allah dan RasulNya.

Ibnul Qayyim telah menunjukkan sebuah kunci hidup mulia yang hakiki, yang bila digunakan akan membuka gerbang untuk kemuliaan di dunia dan akhirat. Apalagi derajat kemuliaan yang diperoleh dengan harta, biasanya hanya bertahan sebentar saja. Orang yang memilikinya hanya dianggap mulia ketika memiliki harta saja, namun segera menjadi orang tidak berharga ketika hartanya telah tiada. Demikian juga dengan kedudukan, hanya dimuliakan dalam waktu sementara, khususnya ketika kedudukan masih dipegang.

Bahkan, harta dan kedudukan boleh membuat orang yang memilikinya menjadi tinggi hati, lupa diri, tertekan jiwanya, dan sesat, bila tidak disertai dengan ketaatannya kepada Allah dan RasulNya, Hal ini terjadi karena banyak orang menganggap harta dan kedudukan adalah miliknya, bukan pinjaman sementara. Akibatnya, akan tertekan jiwa dan putus asa ketika kehilangan harta dan kedudukan.

Laman web CIA digodam

15 Rejab 1432H. [MOD] -

VIRGINIA - Kumpulan penggodam Lulz Security mendakwa berjaya menggodam laman sesawang Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat (CIA), kelmarin dalam serangan terbaru ke atas laman kerajaan AS.

Pendedahan itu dibuat menerusi akaun laman sosial Twitter milik kumpulan itu.

Laman sesawang rasmi CIA dilaporkan tidak berfungsi selama dua jam selepas diserang Lulz yang mendakwa mempunyai anggota di seluruh dunia.

Jurucakap CIA, Preston Golson mengakui laman sesawang agensi itu berhadapan masalah dan perkara tersebut sedang disiasat.

Kumpulan itu sejak beberapa minggu lalu mendakwa menyerang laman sesawang Sony, Nintendo, Senat AS, Sistem Penyiaran Awam AS dan juga syarikat Infragard yang berkhidmat dengan agensi kerajaan, Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

Lulz Security bukan satu-satunya kumpulan penggodam menyerang laman sesawang syarikat dan pertubuhan kerajaan tetapi menjadi popular kerana menerbitkan maklumat yang dicuri secara terbuka.

Perkasa ada niat jahat

15 Rejab 1432H. [MOD] -

PASIR MAS – Dewan Pemuda Pas Kawasan Pasir Mas (DPPKPM) tampil membuat laporan polis terhadap Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Datuk Ibrahim Ali, apabila Perkasa dikatakan mencetuskan provokasi, semalam.

Ketua Pemuda Pas Pasir Mas, Rozi Muhamad berkata, ia adalah berhubung kenyataan Ibrahim dalam sidang akhbar baru-baru ini, dikatakan berbaur hasutan kepada semua rakyat.

“Beliau (Ibrahim) mengarahkan agar ahli-ahlinya keluar berhimpun bagi membantah himpunan Bersih 2, yang dianjurkan Kumpulan Gabungan Pilihanraya Adil dan Bersih (Bersih), 9 Julai depan di Kuala Lumpur.

“Beliau juga dengan lantangnya sanggup bertempur dengan kumpulan Bersih dalam himpunan itu kelak,” katanya.

Rozi berkata, kenyataan seumpama ini adalah bertujuan jahat dan ingin mencetuskan keadaan huru-hara pada himpunan itu kelak.

Menurutnya, sedangkan niat sebenar perhimpunan itu adalah himpunan rakyat secara aman bagi menuntut agar Pilihan Raya Umum ke-13 berjalan secara adil dan bersih.

“Apabila Presiden Perkasa membuat kenyataan berupa provokasi dan hasutan, jelaslah bahawa mereka ingin menghuru-harakan himpunan aman ini dan beliau adalah berniat jahat,” katanya.

sinarharian/-

Jangan bersifat hasad.

15 Rejab 1432H. [MOD] -
Jarjani Osman.

“Tidak boleh hasad kecuali pada dua orang, iaitu orang yang Allah anugerahkan padanya harta lalu ia infakkan pada jalan kebaikan dan orang yang Allah beri ilmu, ia tunaikan dan mengajarkannya” (HR. Bukhari & Muslim).

Ujian bagi manusia kadangkala berkenaan dengan apa yang dimiliki orang lain. Pada orang lain boleh jadi dianugerahkan suatu kelebihan, sehingga berpeluang menimbulkan iri hati agar apa yang dimiliki orang lain hilang dan berpindah kepadanya. Bila perasaan begitu menggelegak dan tidak mampu dikawal, maka akan melahirkan berbagai perbuatan buruk lainnya.

Sebenarnya, tidak ada untungnya sama sekali memelihara iri hati. Bahkan, iri hati memunculkan derita di dalam hati dan menyesakkan dada orang yang iri. Untuk menghidari hal-hal seperti itu, sangat dianjurkan untuk mengelola hati ketika diuji dengan apa yang dimiliki orang lain. Caranya, menurut Rasulullah, “Jika salah seorang di antara mu melihat orang lain diberi kelebihan harta dan fisikal, maka lihatlah kepada orang yang berada di bawahnya” (HR. Bukhari & Muslim). Juga dianjurkan, “Pandanglah orang yang berada di bawah mu (dalam hal harta dan dunia) dan janganlah engkau pandang orang yang berada di atasmu. Dengan demikian, hal itu akan membuatmu tidak meremehkan nikmat Allah padamu” (HR. Muslim).

Namun demikian, sangat dianjurkan memanfaatkan perasaan iri yang ada untuk kebaikan. Di antaranya, iri kepada orang-orang yang banyak berbuat kebaikan dengan harta dan ilmunya. Bila perasaan iri semacam ini dipelihara, maka kemajuan diri akan diperlehi. Apalagi, iri yang seperti ini seringkali menjadi pemicu semangat bagi diri sendiri untuk berbuat kebaikan sekaligus kemajuan.

Video seks masih tiada tindakan

15 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas tindakan pihak berkuasa kerana gagal mengambil tindakan terhadap individu yang mendedahkan video seks yang didakwa menyerupai dirinya.

Anwar berkata, pihaknya kini menanti siasatan polis untuk mengambil tindakan kepada mereka yang bertanggungjawab mendedahkan video seks itu.

“Negara dilihat membenarkan video seks diedarkan ke seluruh negara dan polis pula tidak tahu nak buat apa.

“Apa yang saya tahu, polis masih bagi perlindungan (kepada individu bertanggungjawab mendedahkan video seks itu),” katanya semalam.

Beliau juga menegaskan bahawa pendedahan itu melibatkan kepentingan pihak tertentu untuk menjatuhkan karier politiknya.

“(Datuk Shazryl) Eskay, Datuk Shuib Lazim dan Tan Sri Rahim Thamby Chik hanya perkakas dibawah (yang dipergunakan) oleh mereka yang berada di atas

“Kalau pembangkang yang sebarkan video, sudah tentu polis akan mengambil tindakan serta merta, tetapi disebabkan mereka ada hubungan dengan UMNO, mereka bebas daripada sebarang tuduhan,” katanya.

sinarharian/-

Kalau SPR Terima Cadangan, Kemungkinan Himpunan Bersih Tidak Akan Diadakan

15 Rejab 1432H. [MOD] -

Tujuan Himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai ini adalah
untuk mendesak agar Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) berlaku
adil kepada semua pihak yang bertanding dalam pilihanraya umum akan
datang.

Fungsi utama Suruhanjaya Pilihan Raya adalah seperti yang berikut:-
1) membuat kajian dan persempadanan semula Bahagian-bahagian Pilihan
Raya Parlimen dan Negeri setiap tidak kurang daripada 8 tahun selepas
tarikh siapnya urusan kajian dan persempadanan semula yang terdahulu;

2) menjalankan urusan pendaftaran pemilih dan semakan daftar pemilih; dan

3) menjalankan pilihan raya umum ke Dewan Rakyat dan Dewan Undangan
Negeri, dan menjalankan pilihan raya kecil sekiranya berlaku
kekosongan.

Dasar Suruhanjaya Pilihan Raya adalah untuk memelihara, menyelia dan
mengekalkan proses demokrasi di negara ini melalui pilihan raya yang
bebas dan adil. Adalah menjadi tanggungjawab Suruhanjaya bagi
memastikan rakyat dapat memilih wakil-wakil mereka melalui undian
terus dalam setiap pilihan raya.

Kita mendesak agar SPR dapat menjalankan amanah yang diberi kepada
mereka dengan adil dan bebas dari sebarang pengaruh politik. Sekiranya
SPR dapat melaksanakan tugas seperti yang tersebut diatas dengan baik
tidak timbul orang ramai meragui sebarang tindakan SPR selama ini.
Sekiranya SPR dan kerajaan tidak mahu himpunan bersih diadakan SPR dan
mereka yang berwajib seharusnya bersedia untuk bertemu,berunding dan
menyelesaikan masalah tersebut dengan cara yang professional.

Pihak SPR sepatutnya bersedia untuk berubah demi kebaikan untuk semua.
Sebarang pemintaan dari rakyat seharusnya diambil perhatian yang
serious dari pihak SPR agar perkara yang tidak sepatutnya berlaku
dapat dielakkan. Jadi kita mohon agar mereka yang telah diberi amanah
menjaga SPR seharusnya bertanggungjawab sepenuhnya keatas perkara yang
tesebut tadi. Jangan pandang ringan masalah rakyat yang mahu keadilan
dan kebebasan untuk bersuara.

Mungkin hari ini kamu diberi kuasa untuk menjaga amanah rakyat dan
suatu hari nanti bila kamu sudah tidak berkuasa kamu yang akan
menanggung akibat dari perbuatan kamu yang tidak jujur dan tidak
amanah. Bagi mereka yang beragama sudah pasti mereka tahu akibat
perbuatan mereka didunia akan di soal di akhirat nanti.

Kepada pengurusi SPR kita minta kamu supaya berlaku adil dan amanah
dalam menjalankan tugas yang telah diamanahkan kepada kamu, mari kita
perbetulkan segala kesilapan dan kesalahan yang lalu agar kamu akan
dihormati oleh rakyat dan janganlah kamu tunduk kepada arahan yang
bercanggah dengan tugas kamu. Kalau kamu sukar untuk melaksanakan
tugas kamu dengan adil dan bebas lebih baik kamu letak jawatan secara
terhormat, Insya-Allah rakyat akan memandang mulia dan menghormati
keputusan kamu.

Sekali lagi kita minta SPR agar menunaikan hasrat dan pemintaan orang
ramai agar dapat mengubah apa yang patut demi kebaikan semua. Marilah
kita menuju ke arah Negara berkebajikan dan adil untuk semua.

PAS Miri
Jofri Jaraiee

Gaddafi setuju pilihan raya dipantau

15 Rejab 1432H. [MOD] -

TRIPOLI - Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi bersetuju mengadakan pilihan raya di bawah pemantauan badan antarabangsa.

Gaddafi turut mengenakan syarat supaya tiada unsur penipuan sepanjang proses membuang undi berlangsung, menurut kenyataan anak sulung beliau kepada akhbar Itali, semalam.

Saif Al-Islam (gambar) berkata, bapanya bersetuju mengadakan pilihan raya tiga bulan lagi atau pada akhir tahun ini dengan jaminan ketelusan oleh pemerhati antarabangsa.

Tripoli menjemput Kesatuan Eropah, Kesatuan Afrika, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan juga Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) yang sedang menyerang Libya untuk menjadi pemerhati.

“Bapa saya sedia berundur jika kalah dalam pilihan raya itu tetapi beliau tidak akan meninggalkan negara ini,” katanya.

sinarharian/-

Muka baru bakal kuasai PAS Melaka

15 Rejab 1432H. [MOD] -

PAS Melaka akan membentuk kabinet atau jawatankuasanya yang baru Sabtu ini bagi membolehkannya bergerak lebih aktif mendepani cabaran.

Pesuruhjaya PAS Melaka yang baru, Adly Zahari dijangka akan melantik beberapa muka baru untuk menjadi timbalan pesuruhjaya 1, 2 dan 3.

Nama-nama yang akan dipertimbangkan termasuk Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin Kamaruddin Sidek, Yang Dipertua PAS Tangga Batu Mohd Nor Omar dan Timbalan Yang Dipertua PAS Masjid Tanah Imran Abdul Rahman.

Untuk jawatan setiausaha perhubungan pula, Adly dijangka mengekalkan penyandang jawatan penggal lalu Harun Mohamed yang juga merupakan yang dipertua PAS Kota Melaka.

Sementara jawatan ketua penerangan pula dijangka diamanahkan kepada muka baru kerana penyandangnya sekarang Sofi Wahab lebih berminat untuk menjadi ahli jawatankuasa biasa sahaja.

Beliau telah dua penggal memegang jawatan tersebut.

Beberapa pimpinan peringkat kawasan seperti Naib Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin Azrin Abdul Majid, Ketua Penerangan Tangga Batu Nordin Md Dahan dan Ketua Penerangan Bukit Katil Yusof Wahab boleh dilantik untuk menggalas jawatan tersebut.

Keyakinan tinggi

Azrin dan Yusof merupakan bekas ketua Dewan Pemuda PAS negeri Melaka.

Husni Balis pula dijangka dikekalkan sebagai bendahari negeri untuk penggal yang keempat. Beliau dilihat masih mampu menguruskan kewangan PAS negeri dalam bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti.

Namun begitu Adly masih mempunyai pilihan lain, antaranya Timbalan Yang Dipertua Tangga Batu Rafie Ahmad dan Ab Rahhim Idris boleh diketengahkan sebagai bendahari.

Adly juga dijangka melantik pengarah pilihan raya yang baru bagi menggantikan Mejar (B) Jasme Tompang.

Antara yang dikatakan layak memegang jawatan tersebut ialah pemimpin veteran PAS negeri Hassan Md Dahan, setiausaha jentera pilihan raya negeri sekarang Bahiki Ismail dan Pengarah Majis Tindakan Dun Ayer Molek Mustafa Ali.

Beberapa orang ahli jawatankuasa tambahan akan dilantik bagi melengkapkan kabinet PAS Melaka, selaras dengan perlembagaan yang memperuntukan kuasa kepada pesuruhjaya untuk melantik ahli jawatankuasa tambahan.

Beberapa nama mungkin dipertimbangkan antaranya Yusof Rahmat, Hassan Md Dahan, Dr Khatijah Jumangat, Aminuddin Abdul Jalil dan Dr Hamzah Awang.

Beberapa pimpinan PAS pelbagai peringkat yang ditemui melahirkan keyakinan yang tinggi kepada kabinet yang akan dibentuk.

Gabungan ulama, profesional, aktivis

Ahli jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Melaka Mahani Othman berkata barisan jawatankuasa yang dilantik itu mestilah terdiri daripada mereka yang berkebolehan, berwibawa dan boleh diharapkan untuk menghadapi pilihan raya umum dengan baik.

"Kabinet baru yang akan dibentuk itu sudah pasti akan menggabungkan golongan ulama, profesional dan aktivis dalam PAS.

"Ini sejajar dengan langkah yang diambil oleh PAS Pusat yang memilih dan melantik kabinetnya dengan gabungan ketiga-tiga golongan itu dalam parti," katanya ketika ditemui semalam.

Setiausaha PAS Kawasan Bukit Katil Ramii Dalip menaruh keyakinan tinggi terhadap Adly yang menurutnya mampu membawa perubahan kepada PAS Melaka.

"Beliau sudah pasti akan melantik saf kepimpinan yang dirasakan mampu untuk memacu perjuangan PAS di negeri Melaka ini lebih-lebih lagi Melaka merupakan satu-satunya negeri yang tiada kerusi PAS di DUN.

"Dalam ucapannya pada ceramah di Kota Melaka tiga hari lalu, pesuruhjaya melahirkan keyakinan tinggi bahawa rakyat negeri Melaka akan berubah dengan syarat semua jentera bekerja kuat bag mengubah minda rakyat," ujar Ramli ketika ditemui.

Adly dilantik sebagai pesuruhjaya PAS Melaka oleh jawatankuasa pusat PAS awal minggu ini bagi menggantikan Abdul Ghani Abdul Rahman. Beliau sebelum ini merupakan timbalan pesuruhjaya dan setiausaha perhubungan PAS Melaka.

Sofi Wahab merupakan ketua penerangan PAS Melaka. Tulisan ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian rasmi Malaysiakini.

malaysiakini/-

Siapa peduli RON 97 turun 10 sen

15 Rejab 1432H. [MOD] -KUALA LUMPUR, 17 Jun: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan tidak melihat tindakan kerajaan menurunkan harga petrol RON 97 mulai tengah malam tadi sebagai satu langkah yang terdesak tetapi tidak mampu menurunkan harga barang di pasaran yang kian naik hari ini.
Ketua penerangannya, Herman Samsudeen berkata penurunan itu juga tidak akan menghentikan mogok yang dilakukan oleh nelayan dan pemandu teksi hari ini. Menurutnya, majoriti rakyat dan kumpulan industri menuntut kerajaan agar tidak memansuhkan subsidi bagi diesel, RON 95 dan gas asli kerana itulah bahan api yang banyak digunakan.
Katanya, malang sekali yang turun hanya RON 97, itu pun hanya turun sebanyak 10 sen berbanding kenaikannya pada 5 Mei lepas sebanyak 20 sen.
“Kini harga RON 97 bernilai RM2.80, tapi siapa peduli kerana rakyat tahu kerajaan akan menaikkannya semula selepas ini dengan harga yang tinggi,” ujarnya dalam satu kenyataan.
Malah, katanya peniaga yang telah menaikkan harga barangan mereka sebelum ini tetap tidak akan turunkan harga.
Baginya, alasan penurunan itu yang kononnya dibuat atas sensitiviti kerajaan terhadap harga minyak dunia yang turun juga begitu naif.
In, ujarnya kerana jika benar itu alasan yang mereka mahu gunakan, maka harga minyak petrol RON 95, diesel dan gas asli juga hendaklah diturunkan juga, barulah ia mengikut trend semasa.
Beliau menambah, walau apa pun alasannya, jelas penurunan itu bermotifkan politik dan mahu meraih sokongan rakyat yang kini begitu marah sehingga melakukan mogok atau demonstrasi di sana sini.
Katanya lag, Barisan Nasional kini mulai sedar bahawa mereka memerlukan sokongan penuh rakyat sebagai persiapan pilihan raya.
Justeru, katanya mereka mahu kemarahan rakyat harus diredakan segera, mogok, demonstrasi dan komen-komen pasal kenaikan harga harus segera dihentikan.
“Buatlah apa sahaja, selagi pemimpin BN tidak menghentikan pembaziran dan salah guna kuasa, mementingkan kroni IPP mereka, masih mahu melindungi kepentingan mereka dan meneruskan hasrat mengurangkan subsidi untuk rakyat dan melaksanakan GST, maka rakyat pasti akan membuat perhitungan untuk mereka dalam PRU 13 nanti.
“Tumbangkan BN, rakyat akan lebih sejahtera,” ujarnya.
Harakahdaily

Bomoh Siam ragut nyawa pemuda

15 Rejab 1432H. [MOD] -

INILAH rumah yang didiami Kah Yah di Kampung Pulau Rusa, Merchang, Kuala Terengganu, tempat Faizal dirawat sehingga menemui ajal malam kelmarin.

KUALA TERENGGANU – Seorang bapa hanya mampu melihat anak lelakinya dipaksa minum air menggunakan hos getah oleh seorang bomoh Siam sehingga pemuda itu pengsan dan meninggal dunia ketika berubat di sebuah rumah di Kampung Pulau Rusa, Merchang dekat sini kelmarin.

Dalam kejadian pukul 7.45 malam itu, Faizal Harun, 26, yang didakwa menghidap penyakit ganjil empat tahun lalu dibawa ke rumah bomoh dipanggil Kak Yah dari Thailand oleh ahli keluarganya untuk dirawat secara tradisional.

Semasa berada di rumah itu, mangsa disuruh melalui beberapa ritual perubatan selama empat jam. Antara ritual itu adalah upacara membaca mentera, bercakap-cakap dengan mangsa dan memberikan mangsa minum air kosong dalam jumlah yang banyak.

Sepanjang berubat mangsa diarahkan baring. Mangsa turut disuruh menggigit sebilah pisau. Dalam ritual itu mangsa pengsan dua kali kerana lemas minum air terlalu banyak.

Kemuncak ritual itu, mangsa dikatakan terpaksa dipegang beberapa ahli keluarganya sebelum mulutnya disumbat oleh bomoh itu dengan hos getah yang mengalirkan air.

kosmo/-

Khairy jilat ludah ‘beruk-beruk di jalanan’

15 Rejab 1432H. [MOD] -KUALA LUMPUR, 17 Jun: Dewan Pemuda PAS Pusat melihat keputusan Pergerakan Pemuda Umno yang juga mahu menganjurkan satu perhimpunan bagi memperkukuh sistem demokrasi pada 9 Julai ini sebagai satu sokongan (silent support) kepada agenda utama Bersih yang mahukan pemulihan demokrasi dilakukan.
Ketua penerangannya, Ustaz Riduan Mohd Nor berkata, ni sekaligus dilihat sebagai tindakan memperlekehkan ketidakmatangan organisasi Umno dan Perkasa yang sebelum ini beria-ria membuat laporan polis yang kononnya mendakwa perhimpunan aman Bersih 2.0 sebagai ancaman kepada  warga Kuala Lumpur dan kestabilan negara.
“Dengan begitu banyaknya laporan polis yang dibuat, akhirnya Pemuda Umno membuat keputusan yang boleh dianggap seperti menjilat ludah sendiri dan menempelak organisasi Umno-Perkasa,” ujarnya kepada Harakahdaily.
Katanya, rakyat tidak lupa bagaimana ketua pergerakan itu, Khairy Jamaluddin pada 2007 pernah menggelarkan rakyat yang menyertai himpunan Bersih sebagai ‘beruk-beruk di jalanan’.
“Kini beliau sendiri mahu turun ke jalanan atas alasan mahu memperkukuhkan demokrasi. Mungkin dia sudah sedar siapa dirinya,” katanya.
Belau menambah, alasan Khairy itu juga membuktikan bahawa adanya kepincangan dalam sistem demokrasi negara, adanya kecacatan yang harus diperbaiki dan begitu banyak masalah yang belum diselesaikan hingga Pemuda Umno pun mahu berhimpun.
Tambahnya, tidak kisahlah kalau mereka hanya mahu berhimpun kalangan puak-puak mereka sahaja di PWTC dan bukannya bersama rakyat.
Tetapi dengan pengumuman itu, kata Riduan rakyat sudah mendapat signalnya bahawa Pemuda Umno sendiri jelas tidak berpuas hati dengan sistem demokrasi yang ada.
Beliau berkata, phaknya akan mengerahkan semua ahli Pemuda PAS di dalam dan luar negara bagi menyertai himpunan itu sebagai tanda solidariti bersama rakyat.
Justeru, beliau mengajak rakyat turun beramai-ramai pada 9 Julai ini untuk menyatakan bantahan kepada sistem demokrasi yang lemah dan pincang  kerana hanya rakyat sahajalah yang mampu membuat perubahan.

Bantahan besar jika Utusan enggan mohon maaf

15 Rejab 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 17 Jun: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) memberikan tempoh seminggu kepada pihak akhbar Utusan Malaysia untuk memohon maaf secara terbuka kepada seluruh umat Islam di negara ini berhubung siaran karikatur yang menghina Islam.

Tempoh seminggu ini bermula daripada tarikh karikatur 'kekeliruan kes rogol' tersebut disiarkan iaitu pada Rabu lalu.

Perkara tersebut terkandung dalam memorandum yang diserahkan kepada pihak Utusan Malaysia di ibu pejabatnya, Jalan Chow Sow Lin, dekat sini pagi ini.

Ketua DPPP, Nasrudin Hassan berkata, sekiranya perkara tersebut gagal dilakukan, DPPP tidak teragak-agak untuk melancarkan bantahan secara besar-besaran bagi memastikan desakan itu berjaya.

"Desakan kita ini sebagai satu mesej bahawa tindakan yang dilakukan oleh Utusan Malaysia dan pelukis kartun tersebut adalah satu kesilapan besar yang melibatkan hukum hakam Islam," kata beliau kepada pemberita selepas penyerahan memorandum pagi tadi (gambar).

Ianya diterima wakil ketua pengarang, Sufian Abu Bakar yang merupakan ketua meja jenayah.

Pelukis kartun yang dikenali sebagai Miki itu membuat dua perbandingan mengenai kaedah pelaksanaan hukuman jenayah rogol.

Gambar pertama yang merujuk kepada dialog antara pengadu wanita dan 'tok penghulu' yang berimejkan seorang alim.

Tok penghulu tersebut telah menolak aduan tersebut setelah wanita itu tidak mempunyai empat orang saksi walaupun ia mempunyai rakaman kejadian tersebut menggunakan telefon bimbit.

Sebaliknya gambar kedua pula merujuk kepada dialog di antara pengadu wanita dan seorang yang digambarkan sebagai anggota polis.

Pihak polis menerima rakaman telefon bimbit untuk dijadikan bukti aduan rogol tersebut.

"Perbandingan dua gambar ini menafsirkan mesej yang salah dan bertujuan dangkal.

"Mesej yang cuba digambarkan khususnya melalui gambar pertama adalah tidak tepat sekaligus telah mengelirukan kefahaman rakyat berhubung prosedur perbicaraan kes rogol atau zina dalam perundangan Islam," katanya.

Tambahnya, karikatur itu secara tidak langsung menggambarkan wujudnya kelemahan dalam tatacara pengendalian pebicaraan kes rogol atau zina seperti mana yang digariskan dalam Islan iaitu perlu kepada empat orang saksi.

"Malah ia telah mempersenda hukum Islam secara halus dengan mewajahkan prosedur itu sebagai tidak relevan dengan situasi semasa hari ini," katanya yang diiringi setiausaha DPPP, Khairul Faizi Ahmad Kamil dan exco, Sani Hamzan serta kira-kira sepuluh pemuda yang lain.

Justeru, katanya ia telah mencetuskan kemarahan di kalangan umat Islam di Malaysia.

Sementara itu, menurut Nasrudin memorandum tersebut diterima baik oleh pihak Utusan Malaysia dan Sufian berjanji akan memanjangkan perkara tersebut kepada pihak atasan.

"Saya telah menjelaskan kenapa memorandum ini dihantar dan beliau (Sufian) berhasrat membawa perkara ini kepada pihak atasan untuk tindakan lanjut," katanya.

Mereka tiba di pejabat Utusan Malaysia kira-kira jam 9.35 pagi dan masuk menyerahkan memorandum sebelum keluar kira-kira 20 minit kemudian.

Lebih kurang 30 anggota polis dilihat mengawal keselamatan di hadapan bangunan pejabat sebelum ketibaan mereka lagi.

Hazayani Zakaria
harakahdaily/-

Penggodam laman web diburu

15 Rejab 1432H. [MOD] -

KLUANG - Kementerian Dalam Negeri akan bertindak berhubung langkah sekumpulan penggodam dipercayai didalangi warga tempatan pecah masuk beberapa laman web kerajaan.

Ia dianggap tindakan tidak bertanggungjawab dan dipandang serius.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pihaknya akan menjalinkan kerjasama dengan kementerian dan beberapa agensi lain bagi membendung kegiatan terbabit.

Menurutnya, perbuatan itu (menggodam web) wajar diberi penekanan serius dan setuju dengan hasrat disuarakan Menteri di Kementerian Kesenian, Warisan dan Komunikasi, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim.

“Dalam usaha itu, kami akan bekerjasama dengan agensi lain seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) dan pihak polis,” katanya di majlis pemakaian pangkat kepada 45 pegawai kanan Jabatan Penjara Malaysia di Kompleks Penjara Kluang di sini, semalam.

Beliau berkata, Unit Cawangan Khas (SB) dan beberapa unit pakar yang dimiliki negara akan turut memerangi kegiatan terbabit.

Katanya, kegiatan menggodam pelayar web seperti itu diklasifikasikan sebagai jenayah siber.

Beliau berkata, ini disebabkan tindakan tidak bertanggungjawab seumpama itu dibimbangi akan jadi lebih serius jika tidak dibendung malah data-data yang terlepas ke tangan penggodam mungkin menjadi antara inti pati bernilai bagi sindiket lain untuk tujuan tertentu.

“Jenayah ini dikategorikan mengikut atur cara jenayah komersil dan tindakan termasuk siasatan susulan disiasat Bahagian Siasatan Jenayah Komersil,” katanya.

sinarharian/-

Hikayat Hang Nadim

15 Rejab 1432H. [MOD] -

Semalam, saya berdiskusi dengan beberapa teman pulang bercuti sempena cuti sekolah yang panjang. Ternyata, ruang dan peluang ini amat bermakna. Beberapa surah diambil sebagai bahan kajian. Sasarannya adalah sikap watak yang ditonjolkan dalam kisah Al-Quran itu. Sikap Yusuf dan adik beradiknya menjadi tema utama.

Syarahnya, sikap Maharaja Zulqarnain dan kaumnya pula menyusul. Akhirnya, disedut sedikit sikap raja yang zalim dalam kisah Ashab Al-Ukhdud.

Sebelum bersurai, seorang teman yangsedang meneruskan pengajian sasteranya di peringkat M.A mencelah. "Sastera Melayu ada mencatat kisih sepersis ini ".

"Ya, karya Tun Sri Lanang, Singapura dilanda Todak!", Sambung seorang lagi.

Karya klasik ini memuatkan gabungan sejarah, mitos dan lagenda mungkin tidak begitu sahih untuk dijadikan sumber sejarah. Namun ianya membawa minda kita untuk melihat tasawwur dan pemikiran bangsa Melayu pada zaman purba.

(mungkin berlarutan sampai ke zaman pasca merdeka) Watak yang dibawa oleh Tun Sri Lanang seakan masih hidup dan sedang berlegar seputar kita pada hari ini.

Kisah seorang wali alim, Tun Jana Khatib yang dibunuh raja Temasik. Pembunuhan itu mengundang bala berupa todak melanda. Ramai rakyat yang terkorban lantaran kebodohan dan kebongkakan dan kengkuhan sang raja. Akhirnya, si pemuda pintar bernama Hang Nadim melontarkan pandangan bernas, batang pisang dijadikan kubu. Tapi, akhirnya, pemuda bijak ini dibunuh kerana para pembesar istana bimbang akan survival politiknya akan terjejas.

Dalam kisah itu, Maharaja Singapura telah membunuh Tun Jana Khatib, wali yang alim lagi peramah dan berkebajikan. Baginda murka lantaran Tun Jana Khatib berketurunan Pasai yang terkenal dengan Tanah yang kuat pegangan agamanya. Pasai merupakan Kerajaan Islam pertama di nusantara. Selepas Tun Jana Khatib dibunuh, Temasik dilanda todak. Lantaran itu, baginda menitahkan rakyat jelata berkotakan betis.

Maka, ramailah nyawa rakyat jelata terkorban. Nyata benar akan sikap pembesar itu yang amat pentingkan diri. Baginda hanya bertenggek angkuh di pundak gajah, sedang rakyat rebah bermandi darah. Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

Sekoyong-koyong, datanglah seorang pemuda yang punya otak bergeliga.

“Apa kerja kita berkotakan betis ini? Mendayakan diri kita. Jika berkotakan batang pisang alangkah baiknya?”

Idea bernas dari budak tersebut telah menyebabkan todak-todak yang menyerang pulau tersebut terlekat pada batang pisang. Todak itu kemudiannya dibunuh oleh orang-orang di pantai. Ada seekor todak yang melompat ke atas gajah Paduka Seri Maharaja, terkena baju baginda hingga terkoyak, dan dijadikan seloka oleh orang ramai,

“Carik baju dilompati todak, Baharu menurut kata budak.” Sinis benar seloka ini menegur.

Melihat kecerdikan Hang Nadim, Orang Besar Istana mencadangkan agar Hang Nadim tersebut dibunuh. “Sedang ia lagi budak sekian ada akalnya, jikalau sudah ia besar betapa lagi? Baiklah ia kita bunuh, tuanku.”

Alasan mereka, pandangan budak muda itu telah mencabar kewibawaan istana. Maka watak Maharaja Temasik cetek fikiran dan pendek akal yang digambarkan oleh Tun Seri Lanang itu telah menerima cadangan dan diikuti nasihat orang besar tersebut.

Hang Nadim yang bijak akhirnya dibunuh. Mereka bukan tidak tahu akan bernasnya pandangan murni Hang Nadim. Pandangan itu telah menyelamatkan nyawa penduduk Temasik dari terus ditikam Todak. Namun, jiwa hitam mereka takut, suatu hari nanti, Hang Nadim akan menurunkan mereka dari takhta kuasa. Otak muda bergeliga itu pastinya mudah mencerap keburukan mereka suatu hari nanti. Maka, kuasa dan survival mereka akan hilang

Watak ini masih hidup di dunia realiti pasca Malaysia merdeka. Sinonim benar cerita sang penguasa takutkan ulama'. Sinonim benar para pembesar yang kurang cerdik. Sinonim juga dengan para orang besar, tuan kuasa dan pak menteri yang sangat takutkan idea orang muda yang segar. Idea yang bakal mengganggu gugat survival kerusi dan kuasa mereka. Sinonim juga cerita orang besar 'menyembelih' dan 'membunuh' anak muda dengan pelbagai senjata undang dan akta.

Lihat sahaja zaman sebelum merdeka, para cendikiawan Islam yang segar dari Asia Barat yang kembali ke Tanah Air dengan nafas serta degup baru perjuangan menentang penjajah bobrok dilabelkan sebagai Kaum Muda. Label mudah untuk menggambarkan mereka adalah golongan tidak beradab dan ektremis. Syeikh Tahir Jalaluddin, Syed Syeikh Al-Hadi, Za'ba dan Tok Janggut adalah contoh yang terbaik.

Terkemudiannya, Ustaz Abu Bakar Al-Baqir, Prof Burhanuddin Al-Helmi juga dipalitkan dengan label yang sama. Mutakhir ini, Tuan Guru Nik Abd Aziz dan Tuan Guru Haji Abdul Hadi juga menerima padahnya. Golongan konservatif amat mencemburui kompetensi mereka dalam berdakwah.

Era 70-an pula menyaksikan kebangkitan anak muda terpelajar dari rahim universiti tempatan yang lantang membela rakyat dan menegur sang penguasa. Zaman keemasan itu menyaksikan gerombolan anak muda pimpinan Anwar Ibrahim (YB Datuk Seri) dan Hishamuddin Rais menuntut pembelaan buat rakyat dan negara.

Ustaz Hadi Awang (YB Datuk Seri) tidak ketinggalan untuk menjadi idola anak muda dengan idea perjuangannya segar yang dilontarkan ketika berceramah di Univeristi Malaya.

Maka, untuk menyekat kebangkitan ini, 'Maharaja Temasik' membunuh mereka dengan 'senjata' akta dan akujanji yang dikuatkuasakan di semua institut pengajian tinggi. Maka, tinggallah univeristi sebagai kilang untuk mendagangkan sistem pendidikan.

Ilmuan yang lahir bukan ilmuan sejati, bahkan ilmuan pondan yang boleh dicucuk hidung oleh san penguasa. Mereka menjadi buruh paksa rela untu memasarkan idea zalim sang penguasa kepada rakyat jelata melalui pelbagai teknik dan cara. Kementerian Pendidikan yang bertukar menjadi Kementerian Pelajaran (baca : Industri Pelajaran) adalah salah satunya.

Sejarah Ibrahim menyaksikan golongan anak muda diremeh-temehkan dalam masyarakat. Konotasi anak muda dikatikan dengan sikap panas baran, tidak matang dan terburu-buru. Itulah sikap anak muda. Yang perlu diubah bukannya tabiat mereka, tetapi sikap orang tua yang mudah menyalahkan ank muda. Potongan ayat Surah Al-Kahfi membenarkan idea ini.

Dan Jadikanlah dirimu sentiasa berdamping rapat Dengan orang-orang Yang beribadat kepada Tuhan mereka pada waktu pagi dan petang, Yang mengharapkan keredaan Allah semata-mata; dan janganlah Engkau memalingkan pandanganmu daripada mereka hanya kerana Engkau mahukan kesenangan hidup di dunia; dan janganlah Engkau mematuhi orang Yang Kami ketahui hatinya lalai daripada mengingati dan mematuhi pengajaran Kami di Dalam Al-Quran, serta ia menurut hawa nafsunya, dan tingkah-lakunya pula adalah melampaui kebenaran. [Al-Kahfi : 28]

Menyekat anak muda bukan jalan yang baik. Sebaliknya, orang tua perlu lebih penyabar untuk mendepani 'kerenah' anak muda. Anak muda yang lapang waktunya akan mudah rosak dan punah seperti punahnya air yang bertakung. Saya secara peribadi menyambut baik idea Perdana Menteri yang ingin menubuhkan Parlimen Belia, samada ia bermotif polotik mahupun tidak. Anak muda perlukan tempat untuk mempamerkan pencak.

Sekurang-kurangnya, dengari idea mereka meski tidak pernah menarik untuk dipraktik. Nabi Sulaiman mendengar dari Hud-Hud. Sedang kalian bukan Sulaiman dan mereka bukan Hud-Hud.

Idea anak muda mesti didengari buat kebaikan semua. Jangan diulangi kesilapan Seri Maharaja.

Ihsan Fadhli Che Min