29 Oktober 2008

Pemuda PAS Perak anjur Jamuan Hari Raya.

IPOH, 28 Okt. :- Majlis Aidil Fitri yang dianjurkan pada malam ini diharapkan dapat mengeratkan hubungan antara pemuda-pemuda dalam Pakatan Rakyat, Demikian antara kadungan ucapan yang disampaikan YAB Menteri Besar Perak, Muhammad Nizar Jamuluddin dalam jamuan Hari Raya Anjuran Dewan pemuda PAS Perak di sebuah restoran terkemuka disini malam tadi.
Hadir sama dalam program tersebut ialah Isteri YAB Menteri Besar, Hjh. Fatimah Taat, Exco Agama, Hj .Mohd. Zainudin Mohd. Yusof, ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim , ADUN Gunung Semanggol , Ramli Tusin, dan pimpinan Pemuda Pakatan Rakyat dari PAS, PKR dan DAP.

YAB Menteri Besar perak sedang menyampaikan ucapan.Semasa sedang berucap anak kecil datang merangkak dikakinya lalu beliau mendukungnya sambil berucap.

Menurut Ketua Penerangan Pemuda PAS Perak, Sdr. Azhar Saud, Program seumpama ini adalah yang pertama kali diadakan setelah Perak berada dibawah Kerajaan Pakatan Rakyat dan berhasil mengumpul sekitar 100 orang tamu.

Menteri Besar Perak terima kunjungan Pesuruhjaya Tinggi India.

IPOH, 28 Okt. :- Menteri Besar Dato Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin menerima kunjungan hormat Pesuruhjaya Tinggi India Encik Ashok Kanta di Pejabatnya di sini hari ini.

Dalam pertemuan itu, mereka bertukar-tukar pendapat dan berbincang mengenai kemungkinan meningkatkan hubungan dagangan dua hala antara India dan Perak, terutama dalam bidang pendidikan dan industri berteknologi tinggi.


Pertemuan lebih sejam itu turuh dihadiri oleh Exco Kanan Dato' Ngeh Khoo Ham .

Semuga mendapat Haji Mabrur

IPOH: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau meluluskan permohonan khas rombongan ke Makkah daripada Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin walaupun ada lebih 348,000 senarai menunggu dalam simpanan Tabung Haji.

Beliau berkata, kelulusan untuk rombongan 22 ahli Pas termasuk Setiausaha Politik Menteri Besar, Mohd Misbahul Munir Masduki itu dibuat atas dasar saudara satu agama.

Katanya, berdasarkan 348,000 individu dalam senarai menunggu ke Makkah, mereka yang mendaftar tahun ini hanya boleh ke Tanah Suci pada 2019, tapi beliau meluluskan permohonan Mohammad Nizar kerana bersifat terbuka dengan mengetepikan perbezaan politik.

"Saya tidak mengambil pendekatan politik tetapi sebaliknya bersikap terbuka dalam mengendalikan hal agama dan saya harap Menteri Besar juga mengambil pendekatan yang sama dalam soal agama.

"Haji bukan agenda politik. Saya mahu masyarakat tahu walaupun kami dari parti politik berbeza, saya mengambil pertimbangan agama," katanya kepada pemberita selepas Majlis Adil Fitri anjuran Pejabat Pembangunan Persekutuan Perak di sini, hari ini.

Menurut pemahaman saya setiap Menteri Besar mempunyai Kouta khas Jemaah Haji pada setiap tahun dan permohonan itu tentulah atas dasar dan pertimbangan tersebut. Adalah tidak wajar perkara ini diperbesarkan kerana apa yang dipohon adalah prosuder biasa, malah tidak perlu dikaitkan dengan fahaman politik dan sebagai nya.

Bakal jemaah haji DUN Titi Serong diraikan.

PARIT BUNTAR, 25 Okt. :- Sejumlah 31 orang bakal jemaah haji bagi taun 2008 diraikan dalam satu majlis ringkas yang dianjurkan oleh Pejabat Pusat khidmat ADUN Titi Serong disini. Jumlah tersebut bukan dari jumlah sebenar disebabkan data yang diterima oleh pihak penganjur difahamkan tidak meliputi jumlah keseluruhan jemaah yang akan berangkat.


Pada kesempatan itu ADUN Titi Serong, Khalil idham Lim menyatakan bahawa acara sedemikian adalah tradisi yang diadakan setiap tahun pada masa kemenangan pada tahun 1999 hinga tahun 2004 dan ianya terhenti beberapa ketika sehingga kita dakan kembali pada tahun ini.

Sambungnya matlamat diadakan program seumpama ini adalah untuk memanjatkan doa kepada Allah SWT supaya semuanya memperolihi haji mabrur. "Kalau nilai pemberian adalah tidak seberapa melainkan doanya yang kita panjatkan ada nilai tersendiri yang mengiringi keberangkatan jemaah" tambahnya.


Majlis dimulai dengan bacaan surah Yaasin dan doa yang diketuai oleh Ust. Osman Hj. Idris. Akhirnya ADUN Titi Serong dan isteri telah menyerahkan sumbangan kepada bakal jemaah .

Harga minyak turun lagi.

NEW YORK: Harga minyak mentah dunia menjunam semalam, terentah dalam masa 17 bulan berikutan kebimbangan kemelesetan ekonomi global yang menyaksikan permintaan terhadap bahan api itu menurun.

Di New York harga minyak light sweet bagi Disember menjunam 93 sen untuk ditutup kepada AS$63.22 setong.

Pada satu ketika, harga bahan api itu berada pada kedudukan terendah iaitu AS$61.30, paras sama pada Mei 2007.

Di London, minyak mentah Brent North Sea bgi Disember merosot kepada AS$59.02 setong, paras terendah sejak Februari 2007, sebelum ditutup AS$61.41 setong, menurun 64 sen.

Kemerosotan harga minyak itu membawa kesan dramatik kepada penurunan harga saham di Asia semalam, termasuk indeks Nikkei di Tokyo yang menyaksikan penurunan terendah sejak 1982.
Penurunan ini merupakan berita baik bagi rakyat Malaysia yang menunggu sekali lagi harga minyak diturunkan sebagaimana yang dijanjikan oleh pihak kerajaan baru-baru ini. Jumlah penurunan ini juga dapat mengambarkan berapakah jumlah penurunan yang sewajarnya bagi meringankan bebanan rakyat. Kita tunggu dan lihat.