28 Mac 2014

Telan Garpu Untuk Tunjuk Kehebatan Diri Pada Rakan

26 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
SEORANG lelaki warga Romania membuat pertaruhan pelik iaitu dengan menelan garpu besi sebagai usaha menarik perhatian rakannya.

Akibat aksi yang dianggap sebagai 'bodoh' oleh portal berita antarabangsa, lelaki terbabit, Radu Calincescu, 25, terpaksa dikejarkan ke hospital di Bandar Bacau, Romania kerana mengadu terasa tercucuk di dalam perut.

Kawasan Carian MH370 Dianjak Berdasarkan "Petunjuk Baharu, Boleh Dipercayai"

26 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
PERTH: Kawasan pencarian pesawat MH370 pada Jumaat dianjakkan ke satu kawasan kira-kira 1,100 kilometer (685 batu) ke timur laut dari lokasi operasi mencari di selatan Lautan Hindi, selepas mendapat "petunjuk baharu, boleh dipercayai", kata pihak berkuasa Australia.

"Maklumat baharu itu berdasarkan analisis yang berterusan dari data radar antara Laut China Selatan dan Selat Melaka sebelum radar terputus hubungan," kata Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA).

MH370: Jamil Khir setuju siasat siapa arah 'Raja Bomoh'

26 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Seri Jamil Khir Baharom bersetuju dengan cadangan agar penyiasatan secara keseluruhan dibuat terhadap sekumpulan yang menggelarkan mereka 'Raja Bomoh'.


Menteri agama itu menyatakan demikian, selepas beberapa cadangan dikemukakan anggota dewan rakyat ketika beliau menggulung perbahasan Titah Diraja peringkat Menteri di JPM hari ini.

Sedia hantar pakar ke Perth, 300 objek terapung dikesan

26 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Pencarian pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370 diperhebat dengan Malaysia bersedia menghantar pasukan yang terdiri daripada pakar ke Perth, Australia bagi membantu mengesan lokasi pesawat itu di selatan Lautan Hindi.
   
Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata pasukan itu akan bekerja rapat dengan Pusat Koordinasi Penyelamat Australia untuk membantu operasi pencarian.

Operasi SAR diteruskan, cuaca baik

26 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
Perth: Keadaan cuaca yang baik di sekitar Lautan Hindi membolehkan usaha mencari pesawat MH370 disambung semula pagi ini selepas kebanyakan pesawat terpaksa pulang awal di Pangkalan Udara Pearce, di sini, semalam.

Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA) berkata enam pesawat tentera dan lima pesawat komersial digunakan dalam operasi bermula jam 8 pagi tadi. 

Terus berdoa agar MH370 selamat – Presiden PAS

26 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
JERAI: Seluruh masyarakat diseru terus mendoakan keselamatan para penumpang dan kru kapal terbang MH370 yang didakwa hilang di Lautan Hindi.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menaruh harapan agar seluruh penumpang dan kru MH370 masih berada dalam keadaan selamat serta kembali semula.

Ini Kerana katanya, maklumat yang disahkan sehingga kini adalah kapal terbang tersebut dirampas.

Malaysia perlu bersikap jelas terhadap Mesir - Mapim

26 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) berpendirian adalah menjadi suatu tindakan yang munasabah untuk Malaysia mengambil sikap yang jelas apabila sebuah negara melaksanakan sistem politik diktator yang menzalimi rakyatnya sendiri. 

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, hukuman mati yang dijatuhkan oleh mahkamah Mesir kepada 529 rakyatnya adalah prisiden pertama seumpamanya dalam sejarah moden negara itu hatta dunia seluruhnya.