07 Julai 2011

Senarai 91 orang dilarang masuk KL Sabtu ini

Syaaban 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 7 Julai — Berikut ialah senarai nama mereka yang dilarang memasuki ibu negara pada Sabtu ini.

Perkasa

Datuk Ibrahim Ali

Datuk Ab Rahman Abu Bakar

Syed Hassan Syed Ali

Irawah Fahmi Ideris

Roslan Kassim

Sharifuddin Abd Hamid

Dr Zubir Harun

Ameir Hassan

Datuk Ahmad Saad

Ahmad Zaini Ismail

Muhammad Zaid Md Arip

Abdullah Mansor

Zaira Jaafar

Norkhaila Jamaludin

Pemuda Umno

Khairy Jamaluddin Abu Bakar

Datuk Megat Firdouz Megat Junid

Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican

Megat Zulkarnaian Omardin

Rizalman Mokhtar

Tengku Azman Tengku Zainol Abidin

Lokman Noor Adam

Datuk Abdul Azeez Rahim

Ungku Saleh Ungku Jamal

Arman Azha Abu Hanifa

Tun Faisal Ismail Aziz

Bersih

Datuk Ambiga Sreenevasan

Mohamad Sabu

Hishamuddin Md Rais

Khairul Anwar Ahmad Zainuddin

Maria Chin Abdullah

Chua Tian Chang

Kamarulzaman Mohamad

Dr Mohd Hatta Md Ramli

Syed Shahir Syed Mohamud

Syed Ibrahim Syed Noh

Teresa Kok Suh Sim

Badrul Hisha Shaharin

Shamsul Iskandar bin Mohd Akin

Arutchelvam A/L Subramaniam

Wong Chin Huat

Ong Boon Keong

Enalini A/P Elumalai

Haris Fathillah Sathiasingam bin Mohd Ibrahim

Datuk Khalid Yunus

Datuk Zulkifli Noordin

Dr Zubir Harun

Datuk Seri Abd Hadi Awang

Datuk Seri Anwar Ibrahim

Lim Kit Siang

Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

Nurul Izzah Anwar

Kohila Yanasekaran

Zaid Kamaruddin

Khoo Teng Swee

Fadiah Nadwa Fikri

Yap Swee Seng

Salahuddin Ayub

Datuk Mahfuz Omar

Nasrudin Hasan

Mazlan Aliman

Dr Syed Azman Syed Nawawi

Dr Dzulkifli Ahmad

Dr Mujahid Yusof

Khalid Abd Samad

Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin

Azman Shapawi Abd Rani

Suhaizan Kaiat

Nor Azli bin Musa

Mohd Firdaus Jaafar

Loke Siew Fook

Lau Wen San

Mohd Azmin Ali

Mat Shuhaimi Shafie

Satipul Bahari Amamt

Wan Hassan Mohd Ramli

Mohamad Izzudin Hilmi Mohd Zaini

Mohd Shazni Munir Mohd Ithnin

Muhammad Hilman Idham

Mohd Shukri Che Ab Razab

Mohd Syukri Kamaruddin

Ahmad Syazwan Muhammad Hasan

Choo Chon Kai

Sarasvathy Muthu

Soh Sook Hwa

Nurul Izham Nurul Anuar

Abd Rahim Osman

Mohd Sibri Ismail

Mohd Lukam Muda

Datuk Prof Kamaruddin Kachar

Datuk Mohd Noor Nordin Abdullah

Negara diperbodohkan oleh pemimpin BN yang gila kuasa

5 Syaaban 1432H. [MOD] -

KENYATAAN MEDIA
Pejabat ADUN Titi Serong/
Ketua Sekretariat PR Perak.

Negara sekali lagi telah diperbodohkan oleh sang pemimpin BN yang gila kuasa, kolot dan mundur pemikiran.

Perhimpunan Bersih 2.0 yang direncana NGO-NGO yang mencapai kata sepakat telah diperakui oleh Tuanku Mizan selaku pemimpin tertinggi Negara, bermakna segala yang berkaitan permit sepatut dipermudahkan malah tidak perlu lagi.

Tetapi disebabkan UMNO-BN cuba sedaya mungkin untuk menyekat rakyat dari melakukan perhimpunan untuk menyatakan rasa tidak setuju terhadap demokrasi dan amalan sistem pilihanraya Negara dengan mengemukakan lapan tuntutan yang saya sifatkan satu pun tidak membahayakan Negara. Yang bahaya kerana ianya mengancam kuasa politik UMNO dan BN.

Reaksi pemimpin kerajaan UMNO-BN menyalahi perlembagaan Negara apabila KDN tetap engan menarik semula arahan mengharamkan Bersih 2.0.

Seluruh rakyat telah diberi pendidikan bahawa rukun Negara adalah undang-undang tertinggi Negara, itulah yang telah dipersetujui sejak Malaysia ditubuhkan sebagai Negara yang berdaulat.

Hari ini kerajaan yang sepatutnya menjaga kelangsungan kedaulatan perlembagaan dan Rukun Negara telah menghina dan menafikan semua perkara tersebut khususnya apabila rukun Negara yang kedua dan yang ketiga menyebut iaitu Kesetiaan kepada Raja dan Negara dan Keluhuran Perlembagaan telah dinafikan.

Dalam isu ini, UMNO-BN telah mengkhianati kedua perkara tersebut, tetapi adakah rakyat tahu hal ini? Sudah tentu hal demikian tidak sampai ke pengetahuan rakyat kerana media yang pro kepada BN seperti radio dan televisyen terus dikongkong untuk pemberitaan yang berat sebelah sahaja.

Gambaran buruk terhadap Bersih dengan berbagai momokan adalah gambaran ketakutan mereka kepada perbuahan pilihanraya yang lebih bersih serta mengugat kuasa yang mereka sedang miliki.

Perlembagaan telah dikhianati oleh UMNO-BN kerana perlembagaan dengan jelas melindungi hak dan kebebasan setiap rakyat, hari ini apabila ada rakyat yang memakai baju kuning tertera tulisan bersih dan ada yang tidak ada tulisan bersih pun ditangkap dengan sewenangnya, kemanakah perginya hak rakyat yang sebenarnya ?.

Perlembagaan juga melindungi rakyat berhimpun secara aman , hari ini juga kerajaan sekali lagi telah mengkhianati perlembagaan yang sama apabila menghalang rakyat dari turun dan ikut serta dalam himpunan aman tersebut.

UMNO-BN lebih dahsyat dan lebih teruk dari aspek moral dan sebagai manusia yang bertamadun apabila menafikan rundingan wakil Bersih dengan DYMM Yang Dipertuan Agong baru-baru ini yang mendapat perkenan untuk mengadakan perhimpunan. Namun telah dipesulitkan dengan berbagai paraturan dan akta yang membawa kekusutan yang belum dapat diselesaikan pada hari ini.

Rakyat mestilah bertekad untuk mengubah kepimpinan negara yang sedia ada, dan perubahan itu perlu dilakukan sekarang untuk memastikan negara selamat dari pelbagai penyelewangan serta pelanggaran undang-undang negara.

DRS. KHALIL IDHAM LIM
PARIT BUNTAR, 7 JULAI 2011

Tebusan : 30 Kanak-kanak dan empat guru diselamatkan.


5 Syaaban 1432H. [MOD] -30 Kanak-kanak dan empat guru yang dijadikan tebusan oleh seorang lelaki bersenjatakan tukul besi di Pusat Jagaan Kanak-Kanak Serikids di Sungai Abong, Muar berjaya diselamatkan oleh pasukan Unit Tindakan Khas pada petang Khamis

Semua tebusan di tadika selamat

5 Syaaban 1432H. [MOD] -

MUAR: Semua guru dan murid Tadika Serikids di Taman Sungai Abong Cemerlang di sini berjaya diselamatkan polis dalam serbuan pada jam 3.41 petang tadi.

Lelaki bersenjata parang yang menjadikan mereka sebagai tebusan sejak pagi tadi dilaporkan parah akibat ditembak di kepala.

Guru dan murid terbabit dihantar ke Hospital Sultanah Fatimah untuk pemeriksaan lanjut sebelum dibenarkan pulang.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Johor, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman Jalaluddin, berkata lelaki terbabit pula berada dalam keadaan kritikal selepas terkena sedas tembakan di kepala dan dia juga dihantar ke sama untuk rawatan.

Terdahulu, sepasukan anggota Unit Tindakan Khas (UTK) Bukit Aman bertindak menyerbu banglo dua tingkat itu selepas usaha memujuk lelaki terbabit membebaskan tebusan dan menyerah diri gagal.

Drama tebusan itu bermula 9.30 pagi tadi apabila lelaki yang bersenjatakan parang menceroboh tadika berkenaan

Gangguan Talian Internet, Telefon Usaha Terbaru Gagalkan Bersih 2.0 ?

5 Syaaban 1432H. [MOD] -

Ura-ura rangkaian telefon mudah alih dan perkhidmatan Internet akan diganggu hujung minggu disifatkan sebagai usaha terbaru untuk melumpuhkan perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) yang dijadualkan Sabtu ini, kata jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0.

Menurut jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 dalam kenyataan media hari ini, tindakan itu sekali gus akan menjadikan pihak berkuasa di negara ini tidak ada bezanya dengan diktator di negara Asia Barat.

“BERSIH 2.0 bimbang dengan sumber risikan bahawa mungkin berlaku gangguan penuh atau sebahagian perkhidmatan Internet menjelang hujung minggu ini.

“BERSIH 2.0 ingin memberi amaran kepada kerajaan persekutuan jika akses rangkaian telefon mudah alih, Internet, perkhidmatan mobile 3G, laman web tertentu atau media sosial diganggu dalam apa cara, maka pihak berkuasa akan kelihatan tidak ada bezanya dengan diktator negara Asia Barat yang menggunakan tindakan seumpama itu tanpa sebarang kejayaan,”katanya.

Tegas Jawatankuasa pemandu Bersih 2.0, sekiranya kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) enggan berkompromi ia hanya akan menjadikan pihak berkuasa di negara ini tidak ubah seperti diktator seperti mana yang berlaku di negara Timur Tengah.

Tambahnya, tindakan kerajaan mengadakan pelbagai tekanan, hambatan dan halangan tidak mampu membantutkan hak rakyat untuk berhimpunan secara aman di Stadium Merdeka pada jam 2 petang Sabtu ini meskipun permit bas sementara untuk perjalanan ke Kuala Lumpur pada hujung minggu ini telah dibekukan.

“Selepas itu, kami akan bersurai dengan aman,” petik kenyataan itu.

Sekiranya lebih banyak halangan dikuatkuasakan, pihak berkuasa akan dilihat sebagai terdesak bagi menghalang pilihan raya yang bersih dan adil di negara ini.

Malah katanya, usaha jahat kerajaan Umno-BN ini hanya akan mengakibatkan negara berdepan dengan kehilangan rakan perniagaan dan keyakinan daripada komuniti pelaburan serta memberi gambaran buruk terhadap politik di Malaysia kepada negara luar.

IGP : Arah bersih berhimpun di luar KL

5 Syaaban 1432H. [MOD] -

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar mencadangkan BERSIH 2.0 bagi mengadakan perhimpunan mereka di Stadium Melawati di Shah Alam dan memohon permit polis secepat mungkin di bawah nama sebuah pertubuhan berdaftar ataupun individu.

"Saya juga mengesyor agak perhimpunan di luar Kuala Lumpur kerana Kuala Lumpur sesak. (Ia) boleh menggangu lalu-lintas, peniaga dan orang ramai awam yang tidak teribat (dengan perhimpunan itu).

NONE"Saya mengesyorkan Stadium Melawati. Menteri Besar Selangor telah buat tawaran,” katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat polis di Bukit Aman selepas pertemuan dengan pengerusi BERSIH 2.0 Datuk S Ambiga.

Namun katanya, Ambiga adalah “degil” dan menolak tawarannya itu.

"Malaysia luas, mengapa pilih tempat di tengah bandar dan menggangu orang lain?

"Berapa banyak stadium di negara ini? Tiga puluh, empat puluh? Jadi pilih tempat lain, asalkan mesej anda dapat disampaikan.

"Kerajaan kata berikan mereka sebuah stadium tetapi tidak berkata ia adalah Stadium Merdeka.

NONE"Kamu nak sampaikan mesej, katakan (wak) duduk di stadium di Pahang, tidak boleh sampai mesej ke?" katanya.

Menurut Ismail, pihak penganjur juga mesti mendapatkan kelulusan pemilik stadium sebelum polis boleh memberikan permit.

Ketua polis negara itu juga mengulangi kenyataan timbalannya, Datuk Seri Khalid Abu Bakar yang semalam berkata BERSIH 2.0 tetap merupakan pertubuhan haram dan tindakan akan diambil ke atas mereka yang mempunyai kaitan dengannya.

Sementara it dalam perkembangan berkaitn, kurang 48 jam menjelang perhimpunan BERSIH 2.0 pada Sabtu ini, pengerusinya Datuk S Ambiga berkata gabungan itu akan mencuba sekali lagi membuat tempahan di Stadium Merdeka dan memohon permit polis jika pengurusan perbadanan stadium itu memberikan kelulusannya.

NONEPerkara itu disampaikan oleh Ambiga kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar pada pertemuan mereka di ibu pejabat polis Bukit Aman petang ini.

Hadir bersama pada mesyuarat selama sejam itu adalah ahli jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0
Wong Chin Huat dan Haris Ibrahim serta Sasterawan Negara Datuk A Samad Said.

Bercakap kepada wartawan selepas pertemuan itu, Ambiga berkata usaha BERSIH 2.0 itu membuktikan gabungan 62 NGO itu sanggup bekerjasama dengan polis bagi memastikan perhimpunan berjalan dengan lancar dan aman.


Ambiga, Ibrahim Ali dan Khairy antara 91 dilarang masuk KL Sabtu ini

5 Syaaban 1432H. [MOD] -

Polis Kuala Lumpur telah mendapat perintah larangan daripada majistret untuk menghalang 91 pemimpin daripada tiga kumpulan utama yang merancang untuk berhimpun pada 9 Julai.

Perintah berkenaan melarang semua individu tersebut -- daripada PERKASA, BERSIH 2.0 dan PATRIOT supaya tidak hadir atau mengambil bahagian dalam perhimpunan berkenaan.


NONE

Timbalan ketua polis Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Datuk Amar Singh Ishar Singh (kanan) berkata, pelanggaran perintah berkenaan merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 188 Kanun Keseksaan.


Seramai 66 orang invididu yang dinamakan dalam perintah larangan bagi kumpulan BERSIH 2.0 termasuk pengerusinya Datuk Ambiga Sreenevasan, timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dan aktivis Hishamuddin Rais.


Seramai 14 orang daripada kumpulan PERKASA pula termasuk presidennya Datuk Ibrahim Ali serta barisan pemimpin tertingginya -- Datuk Ab Rahman Ab Bakar dan Syed Hassan Syed Ali.


Polis turut mendapat perintah larangan bagi menghalang pemimpin pemuda Umno yang mendukung Perhimpunan PATRIOT termasuk ketuanya Khairy Jamaluddin Abu Bakar serta Datuk Megat Firdouz Megat Junid dan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.


Turut disenaraikan adalah beberapa pemimpin Pakatan Rakyat seperti Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang

Janji-janji UMNO-Barisan Nasional

5 Syaaban 1432H. [MOD] -7 JULAI – Bersih hanya mahu pilihan raya yang bebas, adil dan bersih. Untuk mencapai matlamat ini Bersih menganjurkan perhimpunan aman Bersih 2.0 serta mengemukakan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong pada Sabtu ini.

Perhimpunan aman Bersih 2.0 perlu diadakan kerana menyedari Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bukan sahaja tidak mahu membuat apa-apa perubahan serius, malah badan yang sepatutnya bebas dari cengkaman kerajaan Barisan Nasional telah bersikap berat sebelah sejak sekian lama.

Usaha penganjur Bersih 2.0 oleh sekumpulan rakyat prihatin yang tidak berpihak kepada mana-mana parti politik telah ditohmah, ditekan, ditindas dan dikongkong dengan zalim oleh pihak berkuasa yang menurut arahan pucuk pimpinan UMNO-BN.

Tekanan yang keras dan menimbulkan keresahan itu menyebabkan Yang di-Pertuan Agong terpaksa campur tangan untuk meredakan keadaan. Kedua-dua pihak kerajaan dan penganjur Bersih 2.0 akur dengan titah Seri Paduka untuk berunding dan menyelesaikan perbezaan pendapat secara bermaruah dan bertamadun.

Malah Bersih 2.0 bersetuju dengan cadangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mengubah tempat di jalanan ibu kota kepada perhimpunan aman di sebuah stadium, dan dicadangkan Stadium Merdeka sebagai tempat berkumpul secara aman dan damai.

Semua ini dilakukan sebagai tanda kasih sayang dan taat setia kepada Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara.

Sayangnya, titah Seri Paduka kepada kerajaan UMNO-BN dan pihak polis hanya seperti mencurah air ke daun keladi. Seolah-olah titah Baginda hanya untuk Bersih 2.0 tetapi tidak perlu dipatuhi oleh UMNO-BN serta menteri-menteri pusat dan pihak polis.

Dengan angkuh dan bongkaknya, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein menyatakan bahawa: “Hanya kerana mereka (penganjur Bersih 2.0) menghadap Yang di-Pertuan Agong tidak bererti mereka bukan lagi pertubuhan/perhimpunan yang haram”.

Dalam sidang akhbar di pejabatnya di Putrajaya semalam, Hishammuddin yang juga Naib Presiden UMNO menambah bahawa cadangan Najib supaya perhimpunan aman secara sah oleh Bersih 2.0 di stadium juga tidak bererti penganjur tidak perlu memohon permit.
Tidak cukup dengan itu, mengikut tafisrannya sendiri, oleh kerana tidak ada sesiapa boleh mengatasi undang-undang, maka Bersih perlu memohon permit untuk mengadakan perhimpunan pada Sabtu ini.

Hishammuddin telah mengisytiharkan Bersih, perhimpunan aman Bersih 2.0 serta t-shirt kuning Bersih 2.0 sebagai haram.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar juga memberi amaran bahawa jika perhimpunan aman Bersih 2.0 di stadium diadakan tanpa permit, polis akan mengambil tindakan terhadap semua yang terlibat.

Tidak cukup dengan itu, beliau dilaporkan berkata bahawa jika permit diluluskan sekali pun, sesiapa yang memakai baju Bersih atau membawa apa-apa yang mempunyai logo Bersih, akan ditangkap.

Jelas bagi mereka yang berada di tampuk kuasa, titah Yang di-Pertuan Agong tidak penting sama sekali. Walau pun Seri Paduka tidak menggunakan perkataan “perhimpunan haram” dalam titah Baginda, ia tidak menjadi hal kepada pihak berkuasa untuk berbuat apa sahaja.

Mengulas sikap yang ditunjukkan oleh kerajaan UMNO-BN itu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata:

“Kita kesal dengan sikap keterlaluan Menteri Dalam Negeri yang menyimpang dari rundingan Yang di-Pertuan Agong, seolah-olah mengatakan ‘kami tidak peduli rundingan kamu dengan Agong’.”

Anwar yang juga Ketua Umum PKR menyatakan kerajaan UMNO-BN dan polis seperti melakukan sabotaj terhadap perkenan dan titah Seri Paduka, di samping melanggar janji Najib bagi membolehkan perhimpunan aman Bersih 2.0 diadakan di stadium.

“Ia semangat rundingan Bersih dengan Yang di-Pertuan Agong, pindah dari perarakan awam ke stadium, disahkan oleh Perdana Menteri. Apa alasan dia nak batalkan lagi,” katanya.

Anwar menyatakan pendirian itu selepas mesyuarat khas Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat di Kuala Lumpur semalam yang turut disertai oleh Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, Timbalan Presiden PKR Azmin Ali dan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.

Malah, Najib sendiri dalam masa beberapa hari sahaja sudah menunjukkan sikap negatif. Kabinet pimpinannya menolak perhimpunan aman di Stadium Negara manakala beliau sendiri tiba-tiba menyatakan tidak pernah berjanji untuk bertemu dengan wakil-wakil Bersih untuk berunding.

Lebih dari itu, Najib dalam satu majlis bersama pertubuhan silat di ibu kota malam tadi, telah mengisytiharkan bahawa para pesilat akan bangun menentang “musuh-musuh yang mahu menyerang negara dari dalam dan luar negara”.

Mungkin kini kerajaan UMNO-BN merasa bangga dan bongkak dengan kelicikan politik kotor mereka yang kononnya berjaya mempermainkan Bersih, malah sanggup menegtepikan titah Yang di-Pertuan Agong.
Rakyat khususnya orang Melayu dan Islam yang diajar sejak kecil lagi sudah arif tentang sifat-sifat keji sedemikian:
  • Apabila diberi amanah, dia pecah amanah
  • Apabila bercakap, dia bohong;
  • Apabila berjanji, dia mungkir janji; dan
  • Apabila berbalah, dia mahu menang walau dia bersalah.
Rakyat jelata kini menjadi saksi kepada apa yang sedang berlaku di depan mata sendiri. Inilah wajah, sikap dan aksi UMNO-BN yang sebenar, yang sanggup meminggirkan rakyat demi kuasa yang hanya sementara itu. – Roketkini.

PAS Perlis kutuk vandalisme biadap

5 Syaaban 1432H. [MOD] -


KANGAR, 7 Julai: PAS Perlis mengutuk keras tindakan provokasi dan kelakuan biadap bersifat vandalisme yang dilakukan pihak yang tidak bertanggungjawab sekitar bandar Kangar termasuk di hadapan Kompleks PAS Perlis.
Malam tadi, di hadapan pintu masuk ke Kompleks PAS Perlis berlakunya perbuatan vandalisme dengan menyemburkan cat di atas jalan dengan perkataan 'Bersih Haram' dan 'PAS Bodoh'.
Perkataan “PAS Bodo” juga turut disembur pada papan tanda yang terdapat di pagar Kompleks PAS Perlis.
Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Pesuruhjaya PAS Perlis, Ustaz Hashim Jasin menyifatkan kerja itu dilakukan tangan-tangan nakal yang mempunyai unsur-unsur politik di belakangnya.
"PAS dan Pakatan Rakyat Perlis berasa kesal dan dukacita dengan perbuatan seperti ini dan meminta ianya dihentikan. Tidak sepatutnya ada campurtangan politik dalam hal ini khususnya untuk memburukkan imej Bersih.
“Saya memberi jaminan bahawa pihak kami tidak membuat kerja-kerja seperti ini. Kami berharap agar semua pihak mengambil pendirian dan pemikiran yang rasional dalam hal ini tanpa dipengaruhi emosi," katanya.
Menurutnya lagi, perbuatan vandalisme sebegini turut di lakukan di merata lokasi di sekitar bandar Kangar termasuk di dinding bangunan, pagar sekolah dan lain-lain.
Justeru katanya, PAS Perlis mengutuk keras perbuatan yang tidak bertamadun ini yang jelas cuba membangkitkan rasa kebencian dan ketegangan di kalangan penduduk di negeri ini khususnya.
"Kami berkeyakinan bahawa rakyat Perlis tidak akan terpengaruh dengan unsur-unsur seperti ini. Pimpinan Bersih sendiri telah mengadap Yang di-Pertuan Agong, jadi semua pihak perlu menghormati pendirian Tuanku.
"Pihak kerajaan juga harus menghentikan tekanan-tekanan yang dibuat terhadap Bersih termasuk menahan orang-orang yang berpakaian kuning berlogokan Bersih supaya kita akan memperolehi suatu penyelesaian yang baik.
"Sekali lagi kami tegaskan, perhimpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan adalah himpunan aman dengan tujuan yang murni untuk menuntut sebuah sistem pilihanraya yang Bersih dan Adil," katanya lagi.
Sidang media diadakan hari ini di Kompleks PAS Perlis dengan turut dihadiri pimpinan PAS, PKR dan DAP negeri.

Jakarta agresif perangi rasuah

5 Syaaban 1432H. [MOD] -


Usaha tingkat dana tabung negara 

JAKARTA: Indonesia merancang membanteras amalan rasuah dalam sektor sumber dan pungutan cukai bagi meningkatkan kecekapan jentera pentadbiran negara dan mendapatkan semula dana yang sepatutnya menjadi milik tabung negara.


Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Membanteras Rasuah (KPK), Haryono Umar, berkata pihaknya mencapai beberapa kejayaan dengan mendakwa sejumlah pegawai tinggi termasuk hakim dan pakar perbankan dengan memenjarakan golongan ‘tamak’, selain menaikkan gaji pekerja bagi mengurangkan amalan rasuah kecil-kecilan.

“Kami bagaimanapun, tidak dapat menangkap semua kakitangan jabatan terbabit kerana ia menyebabkan jentera pentadbiran negara yang sedia ada musnah,” katanya. 

Haryono berkata, KPK akan memulakan siasatan rasuah dalam sektor sumber, termasuk minyak dan perhutanan yang sepatutnya menjana pendapatan besar negara. 

Indonesia berjaya menangani krisis kewangan global dan semakin mendapat perhatian pelabur yang mahu memperoleh faedah dari negara yang kaya dengan sumber komoditi itu, namun amalan rasuah terus menjadi penghalang utama. 

Presiden Susilo Bambang Yudhoyono dipilih semula berikutan janjinya untuk membanteras rasuah, namun kejayaan dicapai dilihat terlalu perlahan, sekali gus mengancam populariti beliau dan pelaburan asing. 
Haryono yang pernah berkhidmat sebagai juruaudit negara berkata, antara kerugian paling besar dihadapi Indonesia ialah dalam sektor percukaian. 

“Pegawai percukaian tidak melakukan apa-apa dalam tempoh 10 tahun,” katanya sambil menambah sejumlah negara itu dijangka kerugian AS$1 bilion (RM3.02 bilion) dalam bentuk cukai tahun depan, berikutan peraturan yang menetapkan keperluan membayar cukai korporat akan lupus selepas 10 tahun. – Reuters 

Sekat komunikasi awam tidak halang himpunan Bersih

5 Syaaban 1432H. [MOD] -KUALA LUMPUR, 7 Julai: Jawatankuasa Bersih 2.0 menasihatkan kerajaan Persekutuan pimpinan Barisan Nasional supaya tidak menghenti akses kepada saluran komunikasi awam seperti telefon mudah alih, internet, perkhidmatan 3G mudah alih, laman web tertentu atau media sosial kerana ia tidak akan berjaya untuk menyekat perhimpunan aman Bersih 2.0 di Stadium Merdeka Sabtu ini.

Bersih 2.0 mendakwa mereka terkejut apabila dimaklumkan matlumat perisikan bahawa mungkin ada sekatan ke penuh atau sebahagian di internet menjelang perhimpunan aman anjuran mereka hujung minggu ini.

“Jika diganggu dalam sebarang bentuk, pihak berkuasa akan kelihatan tidak berbeza daripada diktator di Timur Tengah yang telah menggunakan cara yang sama, tapi langsung tidak membawa kesan,” tegur Bersih 2.0 dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam kenyataannya, Bersih 2.0 juga menggesa orang ramai yang mahu menyertai perhimpunan bersejarah 9 Julai ini masuk ke pusat bandar hari ini atau pagi esok kerana maklumat perisikan menunjukkan bahawa pengangkutan awam akan ditutup, sama ada sebahagian atau sepenuhnya pada hari Jumaat dan/atau Sabtu.

Memerhatikan fakta yang mengejutkan bahawa permit bas ke Kuala Lumpur telah dibekukan, Bersih 2.0 berkata satu pelan rapi nampaknya sudah diusahakan untuk menyulitkan orang memasuki kawasan Kuala Lumpur pada 9 Julai ini sesukar yang boleh.

Bersih 2.0 mengulangi komitmennya bahawa sebarang penindasan, ugutan dan halangan tidak akan dapat mencairkan keazaman untuk berhimpun secara aman di Stadium Merdeka pada pukul 2 petang pada 9 Julai 2011 dan menjamin bahawa perhimpunan akan bersurai secara aman selepas itu.

“Sekiranya mana-mana langkah-langkah di atas yang menindas mula berkuat kuasa, rakyat Malaysia dan masyarakat antarabangsa akan menyaksikan sendiri keterlaluan yang terdesak dan tidak munasabah yang sanggup digunakan oleh kerajaan untuk pergi ke menghalang pilihanraya yang bersih dan adil.

Kerajaan juga tanpa ragu-ragu kena bertanggungjawab sepenuhnya ke atas kehilangan perniagaan, kehilangan keyakinan dalam masyarakat pelaburan, dan kehilangan muhibah yang lengkap ke arah kedudukan politik dan perdagangan di Malaysia,” tegas Bersih 2.0.

Semalam, setelah pihak kerajaan dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mungkir janji untuk membenarkan Bersih 2.0 untuk mengadakan perhimpunan awam di stadium, Bersih 2.0 mengumumkan bahawa mereka telah membuat keputusan muktamad tanpa kompromi untuk meneruskan perhimpunan aman mereka di Stadium Merdeka pada 2 petang 9 Julai ini.

“Jika Perdana Menteri seorang yang jujur, beliau sepatutnya membuat persediaan yang sesuai supaya perhimpunan ini berjalan secara aman di Stadium Merdeka.

“Sama ada kerajaan mematuhi prinsip-prinsip mereka, kami rakyat Malaysia akan sentiasa mematuhi prinsip-prinsip kami.

“Keazaman kami untuk melaksanakan hak kami untuk berhimpun secara aman bagi tujuan yang adil dan munasabah tidak akan tergoncang sama sekali,” kata gerakan itu dalam satu kenyataan lewat semalam.

Bersih 2.0 juga mengingatkan bahawa tanggungjawab mereka yang paling penting sekarang adalah untuk masa depan dan anak-anak kelahiran negara ini, dan untuk memastikan mereka mewarisi negara yang bukan diperintah oleh ketakutan, tetapi oleh prinsip-prinsip keadilan.

 “Apapun yang berlaku antara sekarang dan 9 Julai, rakyat akan berhimpun secara aman dan teratur untuk menuntut pilihan raya yang bersih dan adil di Stadium Merdeka pada 9 Julai, pukul 2 petang.

“Kami akan datang, berhimpun secara aman dan bersama-sama kita akan membina Malaysia yang lebih baik,” tambahnya.

Nafi mangsa diperkosa

5 Syaaban 1432H. [MOD] -JOHOR BAHRU: Polis menafikan laporan akhbar mendakwa remaja yang menjadi mangsa pembunuhan kejam, Norrahayu Qomarudin, 16 atau Ayu, dirogol sebelum dibunuh, dikerat dan dibakar.

Ketua Polis daerah Seri Alam, Supritendan Roslan Zainuddin berkata, sehingga kini pihaknya hanya menyiasat kes itu di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

“Kami masih menyiasat pembunuhan ini dan motif pembunuhan juga masih belum diketahui, berikutan itu laporan mengatakan mangsa dirogol masih belum dapat disahkan.

“Siasatan masih dijalankan mengikut pelbagai sudut dan kami juga menahan suspek utama kes iaitu pengawal keselamatan sebuah kuari berusia 46 tahun untuk mencari petunjuk sekali gus melengkapkan kertas siasatan,” katanya.

Beliau juga enggan mengulas lanjut ketika ditanya berhubung bahagian badan mangsa yang belum ditemui dan meminta orang ramai mempunyai maklumat menghubungi polis untuk membantu siasatan.

Terdahulu, mayat seorang remaja dilaporkan dikerat sebelum dibakar sebanyak dua kali di dua lokasi berasingan, penemuan itu dikaitkan dengan Norrahayu yang dilaporkan hilang oleh keluarganya, 18 Jun lalu.

Mayat mangsa dipercayai dibakar di kawasan Sungai Tiram, Ulu Tiram sebelum dibakar buat kali kedua di Tanah Perkuburan Hindu, Masai.

Keadaan mayat mangsa yang juga anak seorang pengusaha kantin di sebuah kuari di Masai, Qomardin Bajuri, 46, ditemui hanya tinggal cebisan rambut, baju dan selipar di tanah perkuburan berkenaan di antara pukul 4 hingga 5 petang, Selasa lalu.

Hasil penemuan itu, polis menahan seorang pengawal keselamatan bagi membantu siasatan.

15,000 pemuda PAS Terengganu ke himpunan Bersih

5 Syaaban 1432H. [MOD] -KUALA LUMPUR, 7 Julai: Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) akan menghantar 15,000 orang ahlinya ke Kuala Lumpur untuk mengikuti himpunan aman Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai ini.
Mereka akan bergerak bersendirian dengan semangat kental untuk bersama-sama Bersih 2.0 mendesak kerajaan melaksanakan pilihanraya yang bersih dan adil di tanah air.
Ketua DPPNT, Mohd Nor Hamzah menjelaskan, pemuda PAS Terengganu seperti juga pemuda PAS di negeri-negeri lain di seluruh negara sememangnya begitu bersemangat untuk menyertai perhimpunan itu sejak mula dirancangkan.
Beliau bagaimanapun secara jujur mengakui, semangat mereka mula berkurangan apabila Bersih 2.0 mengumumkan akan mengadakan perhimpunan aman itu di stadium.
"Namun dengan semangat perjuangan yang sudah sedia ada dalam diri masing-masing, semangat mereka itu amat mudah dinaikkan kembali.
"Jadi dengan itu, DPPNT tidak mengalami kesukaran untuk menghantar 15,000 orang ahlinya ke perhimpunan itu, malah boleh melebihi angka yang jauh lebih banyak dari jumlah itu jika kami kehendaki," katanya ketika dihubungi hari ini.
Perhimpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai ini, tegasnya, tidak sepatutnya dihalang oleh pihak kerajaan untuk diadakan kerana ia tidak bertentangan dengan undang-undang, khususnya Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.
Menurut beliau, menyedari hakikat itulah, Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin sendiri telah mengeluarkan titah khas pada 3 Julai lalu yang antara lain turut meminta kerajaan supaya tidak menzalimi rakyat dan bertindak adil kepada rakyat.
Selain itu, Tuanku sendiri turut bersedia bertemu dan berbincang dengan jawatankuasa Bersih 2.0 berhubung perancangan Bersih untuk mengadakan perhimpunan aman itu.
"Tuanku ternyata bertindak dengan begitu lunak dengan rakyat. Tuanku juga turut membenarkan Bersih 2.0 mengadakan perhimpunan itu dengan kaeadah-kaedah tertentu," katanya.
Beliau yang juga Adun Bukit Payong amat kesal kerana tindakan kerajaan dalam menangani perhimpunan itu ternyata amat melampau dan ini secara jelas menunjukkan kerajaan tidak mempedulikan arahan Yang di-Pertuan Agong sendiri.
Di Terengganu, beliau turut memberikan contoh tindakan tidak demokrasi yang dilakukan oleh kerajaan apabila pihak polis menangkap Ketua Pemuda PAS Dungun, Syeikh Mohamad Hanafi Abdul Aziz dan 6 orang rakannya pada Sabtu lalu, hanya kerana memasang sehelai banner Bersih 2.0 di kawasan Dungun.
Empat orang daripada mereka telah dibebaskan, manakala 3 orang lagi terus ditahan sehingga diikat jamin sebanyak RM5,000 seorang di Mahkamah Majestret Dungun hari ini.
Selain itu, di Kuala Ibai di Kuala Terengganu pula, seorang pemuda ditahan polis, Ahad lalu, apabila disyaki hendak menjual baju kuning Bersih 2.0, walaupun dakwaan tersebut tidak mempunyai bukti kukuh setelah pihak polis sendiri turut ke rumah pemuda itu untuk mencari baju kuning Bersih 2.0 yang didakwa hendak dijualnya.
Pemuda tersebut tetap juga ditahan polis dan terpaksa dibayar ikat jamin RM3,000, walaupun dakwaan hasratnya hendak menjual baju kuning Bersih 2.0 seperti yang didakwa oleh pihak polis itu sendiri tidak terbukti, malah kalaupun terbukti bukanlah sesuatu yang bertentangan dengan undang-undang.
Menurut Mohd Nor, kesemua kejadian itu hanyalah sebahagian dari contoh terkini yang dilakukan oleh kerajaan di Terengganu dan ia secara jelas bertentangan dengan titah Yang di-Pertuan Agong yang membenarkan Bersih 2.0 mengadakan perhimpunan aman dengan kaedah tertentu.
"Itu semua turut bertentangan dengan titah Tuanku yang meminta kerajaan mengutamakan rundingan dengan pihak terbabit untuk menyelesaikan sesuatu masalah termasuk berhubung himpunan aman Bersih 2.0 yang akan diadakan 9 Julai ini," katanya yang juga AJK Pemuda PAS Pusat.

Iran tidak asing siswa

5 Syaaban 1432H. [MOD] -


TEHERAN: Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad semalam mengarahkan rancangan memisahkan pelajar di beberapa universiti negara itu mengikut gender dibatalkan serta-merta, sambil menyifatkan langkah itu tidak bijak dan hasil daripada pemikiran sempit. 


“Di beberapa universiti, kursus dan kelas yang hanya dihadiri pelajar sama jantina sudah dilaksanakan tanpa menimbangkan akibatnya. Tindakan yang tidak bijak daripada pemikiran sempit ini perlu dicegah dengan segera,” kata Ahmadinejad dalam surat rasmi kepada kementerian pengajian tinggi dan kesihatan yang disiarkan laman web beliau.

Ahmadinejad mengeluarkan arahan itu selepas golongan agama dan ultra konsovertif dilapor mengadakan kempen menghapuskan kelas dan kursus yang mencampurkan pelajar lelaki dan wanita bagi sesi pengajian akademik tahun depan.

Kelmarin, Menteri Pengajian Tinggi Kamran Daneshjoo menafikan pihaknya mempunyai rancangan memisahkan siswa berdasarkan gender. 

“Pelajar lelaki dan wanita perlu duduk di barisan berasingan di universiti,” katanya sambil menegaskan kementeriannya meneruskan rancangan penerapan nilai Islam dalam sistem pendidikan di Iran. – AFP 

Remaja ketagih pil kuda didenda RM2,400

5 Syaaban 1432H. [MOD] -


KOTA BHARU – Seorang remaja berusia 19 tahun dikenakan denda RM2,400 oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam selepas didapati bersalah menagih dadah jenis pil kuda dalam satu tangkapan, 22 April lalu. 

Remaja terbabit ditahan polis Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK), di sini jam 6.15 petang, tarikh berkenaan. 

Azlan Fadzil Othman dari Kampung Semut Api, Jalan Pantai Cahaya Bulan, di sini didapati positif dadah tersebut selepas dibawa ke balai polis Pengkalan Chepa, di sini, antara jam 6.15 petang dan 10 malam, tarikh berkenaan. 

Dakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah akta sama. 

Majistret Nur Zakiyah Shamsudin turut menjatuhkan hukuman enam bulan penjara terhadap tertuduh jika gagal menjelaskan denda tersebut. 

“Kamu juga dikenakan perintah pengawasan selama dua tahun dan perlu melaporkan diri ke balai polis Badang setiap 8 hari bulan setiap bulan,” katanya.

Felda, Pengurus Disaman 113 Peneroka

5 Syaaban 1432H. [MOD] -


SEREMBAN 7 JULAI : 113 peneroka Felda Palong 9 hari ini memfailkan saman ke atas Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) dan Jawatankuasa Kemajuan Rancangan (JKKR) Felda kerana cuba memanipulasi urusan penebangan dan pengambilan kayu getah di Felda tersebut.

Menurut Peguam Plaintif terbabit, T Kumar harga tender penenbangan dan pengambilan kayu getah yang ditawarkan JKKR tidak mengikut proses tender terbuka dan harganya jauh lebih rendah dari harga pasaran.

Sebelum ini beliau mendedahkan, seramai 30 peneroka telah mengambil keputusan untuk berurusan dengan pembida luar tanpa melalui Felda yang menawarkan harga pada RM 46 ribu untuk kebun seluas 10 ekar.

Manakala syarikat LBJ Global menawarkan RM 33 ribu dimana tender terbabit diberikan sendiri oleh Felda dan ia sekali gus bertentangan dengan perjanjian memilih pembida menerusi proses tender terbuka.

"Sebelum ini 30 peneroka ditawarkan RM 46 ribu untuk jualan kayu getah mereka. Kontraktor yang dilantik beri RM 33 ribu. Ini merupakan kecuaian dan salah laku FELDA, Pengurus dan AJK JKKR.

"Kalau beza RM 13 ribu bezanya, ikut 113 plaintif ini, peneroka jumlah kerugian hampir RM 1.5 juta! " tegas beliau di lobi Kompleks Mahkamah Seremban hari ini.

Felda Palong 9 didiami oleh 258 peneroka sejak tahun 1985 yang mengusahakan getah ditanah seluas RM 10 ekar.

Pada 8 Jun lalu, 36 peneroka dari Felda Palong 9 dekat sini berjaya menghalang permohonan injunksi kontraktor lantikan Felda untuk kerja penebangan dan membeli pokok getah di tanah mereka. Peneroka tersebut memfailkan afidavit balas di Mahkamah Tinggi Seremban Januari lalu untuk mencabar permohonan injunksi berkenaan.

Menurut T. Kumar, saman yang difailkan pagi ini di Mahkamah Tinggi Seremban meminta ganti rugi perbezaan harga yang dipilih dan diterima melalui proses tender dengan harga pasaran semasa pekebun getah, faedah 8 peratus setahun ke atas jumlah penghakiman dan tarikh tindakan ini difailkan sehingga tarikh penyelesaian penuh serta kos-kos mahkamah.

Sementara itu, wakil Peneroka Palong 9, Hamzatun Mohamad menyatakan kekecewaan terhadap Felda dengan keadaan itu

"Saya lebih cenderung untuk megnatakan kita dalah peneroka dan kita berhak pertahan hak dan kebajikan kita. Jadi, bila Felda dan JKKR gagal dapatkan harga tender yang baik ia datangkan kerugian besar kepada peneroka.

"Saya mengharapkan satu keputusan dan pertimbangan dari Mahkamah untuk kemenangan kepada peneroka," katanya.

Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Suhaimi Said pula mengambil simbolik 7 Julai yang dinyatakan sebagai Hari Peneroka untuk mengenang kembali hubungan antara peneroka dan Felda.

Menurut beliau, peneroka tidak menentang Felda yang telah mengubah hidup mereka, sebaliknya menentang penyelewengan yang berlaku dalam pentadbirannya.

"Ini merupakan siri ke 9 dalam saman-saman kita terhadap Felda, jelas ada banyak masalah dengan Felda.

"Ada orang kata mengapa kita menentang Felda, kita sama sekali tidak menentang Felda. Malah kita, peneroka bersetuju adanya Felda yang merubah kehidupan mereka. Tetapi apa yang mereka tak suka adalah penyelewengan-penyelewengan yang dilakukan," tegas beliau.


Ahli Parlimen Teluk Kemang Datuk Kamarul Bahrin Abbas pula menyatakan betapa Felda sepatutnya mengakui bermasalah dan berusaha menjaga kebajikan peneroka.

Beliau menyatakan betapa keghairan Felda dalam menyentuh pelaburan dan keuntungan tidak beerti jika peneroka ditindas dan dibiar sebegini.


"Felda masih lagi menafikan bahawa mereka ada masalah dalam pengendalian mereka. Malah dalam Parlimen mereka tak akui. Apa yang Felda dedahkan di Parlimen hanya berkaitan dengan pelaburan. Kami bawa masalah peneroka-peneroka.

"Ini akan berterusan selagi pihak Felda tidak mahu duduk bersama dengan wakil-wakil peneroka," kata beliau yang juga Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Sembilan.

24 korban konflik etnik, politik di Karachi

5 Syaaban 1432H. [MOD] -KARACHI: Sekurang-kurangnya 24 terbunuh akibat ketegangan politik dan etnik di bandar paling besar di Pakistan, Karachi, kata pegawai rasmi semalam. 

Hubungan tegang berlaku antara Pergerakan Muttahida Qaumi (MQM) dan Parti Nasional Awami (ANP), yang mewakili pelbagai etnik dan mempunyai fahaman politik berbeza. Pembunuhan didakwa dilakukan penyokong setia mereka.

“Kita menerima laporan sekurang-kurang 24 jadi mangsa pembunuhan sejak petang kelmarin,” kata pegawai kementerian dalam negeri wilayah selatan Sindh, Sharfuddin Memon.

Beliau berkata, polis sudah menahan 12 lelaki dengan senjata dan peluru yang didakwa terbabit dalam pembunuhan itu. 

Pakar bedah, Hamid Parhiar, berkata hospital bandar itu menerima 15 mayat. 

Seorang pegawai keselamatan pula berkata, ketegangan berlaku di bandar barat yang berjiran iaitu Orangi dan Qasba, tempat lelaki bersenjata melepaskan tembakan bertalu-talu, menyebabkan jalan lengang dan kedai ditutup. 

“Polis dan tentera berkawal di bandar yang huru-hara itu untuk mengelak keganasan lebih teruk,” kata Memon. 
Polis berkata, lima mayat ditemui di dalam bas di timur kejiranan Gulshan-e-Iqbal. 

“Kami nampak bas diletakkan dalam keadaan mencurigakan di tepi jalan dan mendapati ada lima mayat ditembak mati. Identiti mereka belum dikenal pasti,” kata pegawai polis, Mohammad Hashim. 

Kedua-dua musuh parti politik mendakwa mereka yang terbunuh termasuk aktivis dan penyokong. Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Pakistan berkata, 490 maut dalam kejadian pembunuhan terancang dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini. Tahun lalu, 748 terbunuh. Jumlah pada 2009 adalah 272 orang. 

Karachi antara bandar raya di Pakistan yang kerap berdepan kejadian pembunuhan akibat perbezaan mazhab, jenayah dan penculikan. MQM baru-baru ini keluar perikatan diketuai Parti Rakyat Pakistan dengan dua jawatan utama disandang pemimpin etnik Sindh. – AFP 

22 terbunuh di Hama

5 Syaaban 1432H. [MOD] -DAMSYIK: Tentera Syria didakwa membunuh sekurang-kurangnya 22 orang dalam serangan terhadap penunjuk perasaan di bandar Hama, semalam.

Pertubuhan Hak Asasi Kebangsaan berkata, lebih 80 orang turut cedera apabila tentera menyerbu sekatan jalan raya yang didirikan penduduk berikutan tunjuk perasaan antikerajaan besar-besaran di bandar berkenaan Jumaat lalu.

“Mangsa yang cedera dirawat di dua hospital di Hama,” kata Pengerusi kumpulan itu, Ammar Qurabi kepada wartawan di Nicosia.

Menurutnya, tentera juga memasuki Hospital Al-Hurani.

“Sejumlah besar penduduk Hama melarikan diri sama ada ke bandar Al-Salamiya yang terletak berhampiran atau ke arah Damsyik,” kata Ammar.

Pertubuhan hak asasi yang berpangkalan di London, Amnesty International pula menuduh pihak berkuasa Syria melakukan jenayah terhadap kemanusiaan ketika menangani tunjuk perasaan antikerajaan yang melanda negara itu sejak pertengahan Mac lalu.

Dalam pada itu, pemerhati Hak Asasi Manusia Syria berkata, satu mayat mangsa yang terbunuh dalam kejadian semalam dicampakkan ke dalam Sungai Orontes di Hama, yang terkenal kerana kincir air purba.

Seorang kanak-kanak berusia 12 tahun adalah antara yang ditembak mati oleh pasukan keselamatan, kata seorang aktivis yang dihubungi menerusi telefon dari Nicosia. “Penduduk Hama bersedia untuk mati bagi mempertahankan bandar mereka jika perlu daripada membenarkan tentera memasukinya,” kata Rami Abdel Rahman, ketua Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria yang berpusat di London.

Kira-kira 500,000 orang menunjuk perasaan menentang pemerintahan Presiden Bashar al-Assad di bandar berkenaan Jumaat lalu, tempat kira-kira 20,000 orang terbunuh apabila tentera kerajaan mematahkan revolusi Islam ketika pemerintahan bapa presiden itu, Hafez al-Assad pada 1982. - AFP

36 Pekerja Lombong Arang Batu Terperangkap

5 Syaaban 1432H. [MOD] -BEIJING – Sekurang-kurangnya 36 pekerja arang batu terperangkap dalam kejadian di timur negara berkenaan.
Pegawai berkata, kejadian berkenaan adalah kali kedua dalam tempoh seminggu dalam industri arang batu berisiko di China.
Pentadbiran Keselamatan Pekerja negeri hari ini berkata, mesin pemampat udara sedalam 225 meter dalam lombong berkenaan terbakar lewat petang semalam.
Siasatan awal mendapati 36 pekerja terperangkap dan operasi mencari serta menyelamat sedang dilaksanakan. – AP

Kapal Perancis belayar sendirian ke Gaza

5 Syaaban 1432H. [MOD] -BAITULMAQDIS: Sebuah kapal Perancis belayar bersendirian menuju ke Gaza selepas menyelinap keluar dari perairan Greece, melanggar pengharaman pelayaran kapal bantuan ke wilayah Palestin itu.

Kapal MV Dignite/Al Karama yang membawa 12 penumpang meninggalkan perairan Greece awal semalam, kata jurucakap Kapal Perancis ke Gaza.

Menurutnya, mereka masih menaruh harapan agar kapal lain dari Flotilla Pembebasan yang sepatutnya belayar minggu lalu, menyertai mereka.

Kebanyakan 10 kapal yang sepatutnya menyertai flotila untuk mematahkan kepungan tentera laut Israel terhadap Gaza terkandas di pelabuhan di Greece selepas Athens menguatkuasakan pengharaman menyeluruh pelayaran semua kapal yang ingin menuju ke Gaza. - AP

Orang Asli lapor SPRM disogok ‘tutup mulut’

5 Syaaban 1432H. [MOD] -TEMERLOH, 7 Julai: Seorang penduduk Orang Asli dari Kampung Paya Mengkuang dekat sini, hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) kerana mendakwa disogok oleh penceroboh tanah miliknya supaya ‘menutup mulut’.
Juri a/l Husin, 29, membuat laporan tersebut berikutan rasa tersinggung seolah-olah beliau tidak ada maruah dan boleh dijual beli sedangkan pencerobohan oleh individu berkenaan melibatkan tanah adat mereka yang sepatutnya dipertahankan.
Dalam laporannya, Juri berkata awal minggu lalu beliau telah mendapati tanah adat dan tanah pusaka miliknya diceroboh oleh seorang pemimpin Umno tempatan dengan cara menggunakan jentolak sehingga memusnahkan pokok getah dan kubur nenek moyangnya di atas tanah tersebut.
“Pada Ahad lalu saya dan rakan-rakan sekampung telah pergi ke tanah tersebut bersama-sama dengan peguam dan wartawan menunjukkan kesan pencerobohan itu.
 “Tetapi petang kelmarin, ketika balik ke rumah emak saya memberitahu ada dua orang lelaki datang. Seorang dikenali dengan Din Kerbau dan seorang lagi anggota polis, telah memberi amaran supaya saya tidak menghebahkan hal tanah adat yang diceroboh itu jika tidak mahu ditahan polis sedangkan saya ada anak,” katanya ketika ditemui di luar pejabat SPRM Cawangan Temerloh, di sini.
Tambahnya, Din selepas itu memberikan wang RM1,000 melalui emaknya supaya beliau menutup mulut dan tidak mengambil apa-apa tindakan terhadap pencerobohan tanah adat Orang Asli.
 “Saya tidak puas hati kerana merasakan wang tersebut adalah sogokan dan sebelum itu ada ugutan supaya saya berdiam diri daripada mempertahankan tanah saya sendiri. Bagi saya ini satu penghinaan seolah-olah kami tidak ada maruah dan boleh dibeli dengan harga murah,” ujarnya.
Menurut Juri, di kampung Paya Mengkuang terdapat 643 orang penduduk dengan 153 keluarga Orang Asli dari suku Jahut.
Katanya, nenek moyang mereka telah tinggal di sini sejak sebelum bah besar tahun 1926 lagi.
Seorang aktivis Orang Asli Roman a/l Achai yang turut hadir memberi sokongan kepada Juri, menyalahkan kerajaan negeri kerana enggan menggazetkan rizab Orang Asli sehingga banyak tanah adat mereka sudah terlepas ke tangan orang lain.
Kata Roman, untuk tanah yang didakwa kawasan rayau Orang Asli di Paya Mengkuang sudah enam tahun diceroboh sehingga keluasan asal 1,870 ekar kini sudah kurang daripada 1,000 ekar yang tinggal.
Difahamkan tanah tersebut diserahkan kepada 40 orang peserta, dari Desa Murni Sanggang untuk Tanam Semula Kelompok (TSK) tetapi tidak ada seorang pun daripada kalangan Orang Asli di situ.
“Kami pernah hantar memorandum kepada kerajaan dalam hal rizab Orang Asli tetapi tidak ada susulan walaupun kerajaan janji nak selesaikan. Kami dah pernah bincang dengan wakil rakyat sini dan menteri tetapi dengan Menteri Besar belum lagi.
“Dulu Orang Asli berpindah randah, sebab itu adat resam mereka. Sekarang dah tinggal setempat. Jika jalan, hutan, sungai tanah Melayu semuanya ada rizab jadi kami Orang Asli mahukan tanah rizab kami  juga. Kami hanya mahu pertahan hak kami bukannya kami minta hak orang lain.
 “Tanah adalah nyawa kami, tanpa tanah kami tak boleh hidup. Semua Orang Asli di sini hidup dengan tanaman yang ada, tidak ada sumber lain. Jika sumber ini dah hilang ke mana lagi Orang Asli nak pergi?” soalnya.
Tambah Roman, kini Orang Asli sudah sedar hak mereka.
Jika isu lapuk Orang Asli sudah setengah abad masih tidak boleh diselesaikan, nampaknya terpaksa selesai dengan menukar kerajaan.

Wanita PKR dakwa Hisham langgar titah Agong

5 Syaaban 1432H. [MOD] -

Wanita PKR hari ini mengecam perdana menteri kerana didakwa membiarkan menteri dalam negeri mengenakan tindakan ke atas perhimpunan BERSIH.

NONEKetua pergerakan itu, Zuraida Kamaruddin berkata, Datuk Seri Najib Razak tidak seharusnya membiarkan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein terus mengarahkan polis menahan individu yang didakwa terbabit dengan perhimpunan berkenaan.

"Ini adalah suatu tindakan yang amat biadap kerana jelas telah melanggar titah baginda Yang di-Pertuan Agong.

"Ini kerana, secara jelas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan (Zainal Abidin) telah memberi perkenan untuk diadakan perhimpunan aman ini.

"Maka Hishammuddin seharusnya taat dan patuh," katanya lagi dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu hari ini.

Membaca satu kenyataan, Zuraida mendakwa, Najib sebaliknya "memberi perlindungan tertinggi" kepada menterinya itu untuk mengambil tindakan sewenang-wenang.

NONE"Walaupun Agong dah jumpa pemimpin BERSIH, mereka tetap ambil tindakan ke atas BERSIH," ," katanya.

"Ini tindakan menghina Agong," tambahnya yang turut menuntut suapa Hishammuddin segera membebaskan seramai hampir 200 orang yang ditahan berhubung BERSIH dalam serbuan polis yang dijalankan sejak 25 Jun lalu.