05 Jun 2014

PPIM saran k'jaan wujud akta produk halal

7 Sya'aban 1435. [MOD] -

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mencadangkan kerajaan mewujudkan Akta Produk Halal bagi melindungi kepentingan umat Islam dan integriti institusi Islam di negara ini.
  
Setiausahanya, Datuk Dr Ma'amor Osman berkata sistem pensijilan halal boleh menjadi satu sabotaj ekonomi dan malapetaka jika isu berkaitan makanan seperti kemelut penemuan DNA khinzir dalam coklat Cadbury tidak ditangani dengan betul.

Kuasa Sultan lebih luas melalui enakmen baru

7 Sya'aban 1435. [MOD] -


Kerajaan Johor akan membentangkan satu rang undang-undang baru di DUN pada hari Isnin untuk membentuk satu lembaga perumahan dan hartanah yang memberi kuasa kepada Sultan untuk melantik ahli lembaga, menyelia akaun dan juga untuk membubar lembaga tersebut.

Tujuh maut bangunan runtuh di Samarinda

7 Sya'aban 1435. [MOD] -

Jumlah kematian akibat keruntuhan bangunan rumah kedai yang sedang dibina di Samarinda, Kalimantan Timur, meningkat kepada tujuh pada hari Selasa, ketika pasukan penyelamat meneruskan operasi menyelamatkan mangsa di bawah runtuhan.
    
"Mangsa kelima ditemui pagi ini pada 4.25 pagi. Identiti belum dikenal pasti kerana pasukan pemulihan masih menjalankan bedah siasat," menurut Ketua Agensi Mitigasi dan Bencana Kalimantan Timur Wahyu Widhi Heranata sebagaimana dipetik
oleh Jakarta Globe pada Rabu.

Teluk Intan: DAP jangan salahkan pihak lain

7 Sya'aban 1435. [MOD] -

KOTA BHARU: Kelantan menolak andaian pemimpin DAP kononnya isu hudud menjadi faktor parti itu gagal mempertahankan Parlimen Teluk Intan pada pilihan raya kecil (PRK) Sabtu lalu.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, DAP tidak sepatutnya menyandarkan kekalahan di Teluk Intan kepada orang lain tanpa melihat dalaman parti itu sendiri.

“Kalau hendak dakwa Teluk Intan kalah kerana isu hudud mengapa pula di Bukit Gelugor parti terbabit boleh menang sedangkan isu hudud juga hangat diperkatakan ketika itu.