26 Disember 2008

Kuala Terengganu medan kempen pemilihan UMNO?

TEHERAN 24 Dis. – Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi amaran keras kepada semua calon yang bertanding pada pemilihan parti Mac ini supaya tidak sesekali menjadikan Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu bulan depan sebagai medan untuk berkempen jawatan parti.

Abdullah menegaskan, pilihan raya kecil itu sangat penting bagi UMNO serta Barisan Nasional (BN) dan semua ahli UMNO perlu bertanggungjawab untuk memastikan kemenangan calon BN.

‘‘Kita tidak mahu ahli-ahli UMNO pergi ke Kuala Terengganu sibuk berkempen untuk menang jawatan parti Mac depan, bukannya berkempen bagi bantu kemenangan calon BN,” kata Perdana Menteri kepada wartawan Malaysia pada akhir lawatan empat hari ke Iran di sini hari ini

Persoalannya kenapa Presiden UMNO yang berada dipenghujung kareirnya itu memberikan nasihat yang sedemikian rupa kepada pemimpin bawahannya ?.

Saya berkeyakinan nasihat sebegini tidak akan dikeluarkan oleh Pak Lah sekiranya sedikitpun maklumat berkaitannya tidak ujud di Kuala Terengganu. Perpatah Melayu mengatakan masakan pokok bergoyang kalau tidak ada angin.

Nampaknya Pilihanraya kecil Kuala Terengganu semakin menarik, sekiranya dakwaan Pak Lah itu benar jadilah PR kecil KT sebagai medan kempen pemimpin UMNO untuk kerusi yang dipertandingkan pada pemilihan UMNO Mac nanti.

Dr. Badrul Amin : Sistem pendidikan negara gagal

TITI SERONG, 24 Dis,- Sistem pendidikan negara terbukti gagal melahirkan pelajar yang cemerlang akhlaknya tetapi melahirkan manusia seperti robot yang hanya menguasai 3M, membaca, menulis dan mengira. Sebab itulah di Selangor kita perkenalkan 5 M, ditambah dengan memikir dan mengamalkan.Demikian antara intipati ucapan Ahli Majlis Tertinggi PKR, Dr. Badrul Amin semasa menyampaikan ceramah di Pusat Tarbiyah PAS di sini.

Dengan pengalamannya selama 15 tahun sebagai pensyarah dan Prof. Undang-undang di UIA beliau menegaskan bahawa dia berhak untuk memberikan komen mengenai dasar pendidikan negara yang telah tersasar jauh.

"Cuti sekolah sudah sebulan dan seminggu lagi akan buka sekolah, apa yang anak-anak kita buat kat rumah". Soal Dr. Badrul kepada hadirin.

Turut hadir dalam ceramah itu ialah YDP PAS Kawasan,Hj. Harun Hashim, Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusuf dan ADUN Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim.

Dr. Mujahid semasa menyampaikan ucapan aluan menyatakan ceramah merupakan medan yang perlu diteruskan samaada kita tidak menang apa lagi kita telah menang.

Drs. Khalil dalam ceramahnya yang menarik perhatian hadirin dengan menggunakan tayangan LCD menejelakan isu semasa yang berkait dengan Kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat.

"Saya menafikan kenyataan Najib berkaitan hak pemberian Geran Kekal kepada rakyat Perak yang kononnya adalah bidang kuasa pusat, kita telah menerima nasihat dari Penasihat Undang-undang Negeri dan Panel Peguam yang berpengalaman, dan hak tanah adalah hak kerajaan negeri". Tegas Drs. Khalil menjawab isu tanah yang diperkatakan oleh media arus perdana.