28 Januari 2009

Ketua Pas, 40 ahli sertai UMNO ?

Dalam keadaan heboh dengan berita ADUN UMNO keluar partinya keluar berita picisan dan mengelirukan mengenai Ketua Pas Cawangan Musai, Bukit Baru, di sini bersama-sama 40 ahli cawangan itu hari ini menyerahkan borang keanggotaan menyertai UMNO, demikian seperti dilaporkan Bernama.

Ketua Penerangan PAS Melaka, Sdr. Mohd Sofi Abdul Wahab ketika dihubungi menjelaskan siapakah Ismail Tumpang yang mewakili kumpulan yang menyerahkan borang keanggotaan itu kepada Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam pada majlis di Kampung Musai.

Sofi mengesahkan bahawa Ismail adalah seorang bekas ahli UMNO yang pernah masuk PAS suatu masa dulu dan dia adalah dalam kategori ahli yang bermasalah serta sudah lama tidak membayar yuran keahlian.

Mengenai cawangan yang di dakwa 40 bersamanya masuk UMNO, Sofi menafikan ianya tidak ujud kerana di situ tidak adapun cawangan PAS yang aktif seperti didakwa Ismail. Ismail juga bukannya Ketua Cawangan seperti didakwanya. Sekaligus menafikan berita tersebut.

ADUN Lintang sahkan ada perbincangan.

IPOH, 26 Jan.: - Salah seorang yang disebut akan meninggalkan UMNO iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri Lintang, Datuk Ahamad Pakeh Adam mengesahkan menerima tawaran untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Beliau yang tewas dalam pemilihan Ketua UMNO Bahagian Sungai Siput baru-baru ini bagaimanapun belum memutuskan untuk menerima tawaran tersebut atau tidak.

"Memang saya ada terima tawaran semalam dan diajak bertemu dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim tetapi takkan hendak terus pergi sahaja, kita tunggu dan lihat selepas pertemuan dengan Datuk Seri Najib Tun Razak di Kuala Lumpur petang ini.

"Dah orang anggap ketua UMNO bahagian lebih penting daripada wakil rakyat, jadi tengoklah macam mana nanti," katanya.


Kenyataan beliau menjawab dakwaan masih ada kemungkinan ada ADUN UMNO akan meninggalkan partinya.