19 November 2008

Shahrizat lawan Rafidah.

Shahrizat Abdul Jalil dilaporkan membuat keputusan akan mencabar Tan Sri Rafidah Aziz pada pemilihan parti, Mac depan. Berita ini nampaknya adalah kemuncak kepada masalah peralihan kuasa dalam pergerakan berkenaan.

Semalam, Bernama melaporkan Shahrizat sudah membuat keputusan untuk bertanding jawatan Ketua pergerakan itu dan dijangka mengumumkannya, Khamis ini.

Laporan itu memetik sumber sebagai berkata, Shahrizat sudah memaklumkan keputusannya kepada Abdullah dan Timbalannya, Datuk Seri Najib Razak.

Mesyuarat Exco Wanita sebelum ini memutuskan pelan peralihan kuasa kepemimpinan pergerakan itu kekal pada Jun 2009, manakala jawatan Ketua dan Naib Ketua yang kini disandang Rafidah dan Shahrizat, tidak akan dipertandingkan pada pemilihan Mac depan.

Bagaimanapun, Shahrizat mempertahankan pendiriannya supaya pelan peralihan kuasa itu diselaraskan dengan Umno induk, Pemuda dan Puteri pada Mac depan, manakala Kamilia tetap mahu bertanding Naib Ketua.

Shahrizat ketika dihubungi bagaimanapun berkata: “Tunggulah sehingga saya membuat pengumuman rasmi.”

Rafidah yang kini bercuti di Hong Kong, ketika dihubungi Bernama pula berkata beliau akan hanya mengulas perkara itu sekembalinya ke tanah air.

Abdullah dalam nada kecewa, berkata perebutan jawatan tertinggi dalam Wanita Umno mungkin berlaku berdasarkan perkembangan semasa pergerakan itu.

Sementara itu Najib pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Air Rantau Pasifik 2008, mahu sebarang keputusan yang diambil Wanita Umno kelak perlulah memastikan kewibawaannya tidak terjejas kerana ia akan turut memberi kesan kepada usaha pemulihan Umno dan Barisan Nasional (BN).

“Terdapat dua aliran dalam Wanita ketika ini iaitu ada yang mahu pelan peralihan kuasa dipercepatkan dan ada yang mahu ia kekal pada Jun 2009.

“Justeru, Wanita harus mencari penyelesaian melalui rundingan tetapi sekiranya tidak berjaya, terpulang kepada kedua-dua pihak untuk membuat keputusan.

“Bagaimanapun, apapun keputusan mereka kelak, diharap kewibawaan pergerakan Wanita Umno tidak akan tergugat kerana masalah ini,” katanya.

Kenyataan beliau nampaaknya sangat berhati-hati tanpa memihak kepada mana-mana kumpulan.cinaislam

Kemelut Wanita UMNO : apa kesudahannya?

Perkembangan terkini kemelut dalam sayap kiri UMNO apabila sepuluh daripada 13 Wanita Umno Bahagian di negeri Pulau Pinang mahu peralihan kuasa ketua pergerakan itu dipercepatkan kepada Mac depan.

Serentak itu, mereka mahu penyandang jawatan, Rafidah Aziz mengetepikan kepentingan peribadi dengan menyerahkan jawatannya itu kepada Naibnya, Shahrizat Abdul Jalil. Perkara itu dinyatakan oleh 10 ketua wanita Umno bahagian.

Dalam perkembangan lain PM yang berada di Tashkent, Uzbekistan berharap Wanita Umno dapat menyelesaikan masalah berkaitan pencalonan jawatan penting dalam pergerakan itu menjelang Perhimpunan Agung Umno, Mac depan.

Beliau percaya pergerakan itu mampu mengatasi masalah berkenaan bagi memelihara perpaduan sayap Umno itu secara matang.

"Ketika ini saya tidak mahu berkata apa lagi, saya nak dengar dulu. Saya sebenarnya tidak mahu ganggu. Saya berpihak di sini, orang sana marah, berpihak di sana, orang sini marah, maklumlah semua nak suruh kita berpihak kepada dia.

"Kalau berpihak apa perasaan orang lain pula. Nampaknya sampai hari ini pun mereka tidak dapat menyelesaikannya sendiri," katanya pada wartawan Malaysia di sini, selepas mendengar taklimat mengenai operasi Petronas di sini, lewat petang semalam.

Ini adalah reaksi pertama Abdullah mengenai kemelut peralihan kuasa pucuk pimpinan tertinggi pergerakan Wanita, Jun ini, membabitkan Ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz; Naib Ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil serta Exconya, Datuk Kamilia Ibrahim.

Mesyuarat Exco Wanita Umno sebelum ini memutuskan pelan peralihan kuasa kepemimpinan pergerakan itu kekal Jun depan, manakala jawatan Ketua dan Naibnya tidak akan dipertandingkan pada pemilihan parti, Mac depan.Nampaknya Pak Lah sudah bersuara, kita tunggu apa pula komen dari Najib?cinaislam

Perasaan

“(orang-orang berakal iaitu) yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau berbaring dan memikirkan penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): “Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia” (QS. Ali Imran: 191).

Sepatutnya kita bersyukur dianugerahkan perasaan, rasa seronok, sedih, gembira, lapar, dan berbagai rasa lain yang sengaja dilekatkan, karena Allah Maha Tahu bahwa manusia sangat memerlukankannya. Rasa lapar, misalnya, sengaja diberikan Allah karena manusia perlu teringat untuk mencari makanan yang diperlukan kan tubuhnya untuk bergerak dan sihat.

Namun tidak jarang, perasaan itu dibuang manusia dengan sombongnya. Rasa belas kasihan, misalnya, dihilangkan dari pemikirannya. Sehingga ia tidak lagi merasa kasihan ketika mendapati manusia-manusia lain sedang menanggung kesusahan. Akibat selanjutnya, ia menjadi berfikiran pendek dan dangkal. Fikirannya menjadi tidak mampu lagi menjangkau saat-saat yang mungkin terjadi di masa depan.

Padahal kalau Allah segera membalas kesombongan manusia, satu saja rasa dibuang Allah, manusia akan kehilangan kawalan diri. Dihilangkannya rasa kenyang, misalnya, manusia akan terus-menerus menghabiskan waktu hidup untuk memasukkan makanan ke tubuhnya. Bahkan tidak akan ada manusia yang tidak cakar-mencakar merebutkan apa saja yang boleh mengenyangkan perutnya. Sehingga dunia ini akan binasa dan tidak berkembang maju karena manusia tidak punya waktu untuk belajar dan mengembangkan ilmu.

Dari itu, bersyukurlah dengan menjaga baik-baik setiap rasa yang telah dianugerahkan Allah. Yakin lah bahwa setiap ciptaan Allah bermanfaat, meskipun belum semua ciptaan itu diketahui manfaatnya oleh manusia. cinaislam

Isu MB Perak 'rampas kamera' sengaja diputarbelit

IPOH, 18 Nov :- Setiausaha Politik Menteri Besar Negeri Perak, Misbahul Munir Masduki menegaskan isu Menteri Besar 'merampas' kamera wartawan sudah dijangka akan diputarbelitkan oleh media dengan tujuan jahat dan mencemar imej Menteri Besar.

"Seperti yang dijangkakan, media akan memainkan isu ini, peluang untuk memberi penjelasan tidak pula diberikan," ujarnya.

Menurutnya, beliau bersama Setiausaha Akhbar, Anuar Hashim, dan Ustaz Nor Azli Musa dan seorang lagi kebetulan ada di tempat kejadian.

"Kami bersama Menteri Besar sedang makan tengah hari, tiba bila seorang yang tidak dikenali menghampiri Menteri Besar membawa surat meminta Haji Nizar menandatangani," jelas beliau sewaktu menceritakan kejadian sebenarnya kepada wakil Harakah baru-baru ini.

Pembawa surat itu kemudiannya memperkenalkan dirinya dan Menteri Besar membaca sepintas lalu dan seakan bersetuju menandatangani.

"Tetapi kami serentak mencelah, supaya tidak ditandatangani dulu dan meminta Menteri Besar lihat keseluruhan isi surat tersebut terlebih dahulu," katanya

Dalam masa sama katanya, kelihatan seorang jurufoto yang tidak dikenali sedang mengambil gambar dan beliau mengesyaki ini adalah suatu perangkap di mana nanti akan keluar gambar Menteri Besar menandatangani sesuatu yang boleh diambil kesempatan untuk memburuk imej Menteri Besar yang menandatangani sekeping surat yang tidak diketahui latar belakangnya di kantin.

"Menteri Besar menganggil jurufoto tersebut lalu bertanya dari akhbar mana, adakah ia telah minta kebenaran atau tidak mengambil foto, tetapi jurufoto tersebut semacam tidak ambil peduli," jelass Misbah. .

Kemudian beliau mendengar Menteri Besar memanggilnya sekali lagi dengan nada yang agak kuat sedikit, tetapi tidaklah sampai memanggilnya dengan suara yang kasar sebagaimana yang didakwa.

Menurut beliau lagi, Menteri Besar meminta rakaman foto tadi dibuang dan bagi mempastikan foto tersebut dibuang, Haji NIzar minta kamera tersebut diserahkan kepada Setiausaha Akhbar, Anuar Hashim, yang duduk di sebelah beliau.

Kamera itu diserah semula kepada jurufoto itu dengan baik.

Beliau memberitahu pembawa surat tersebut supaya dalam urusan seumpama itu, supaya datang sendiri ke pejabat kerana surat itu akan rekodkan, satu salinan akan simpan dalam fail.

Dalam hal tidak berbangkit soal Menteri Besar sama ada Menteri Besar mahu tandatangani ataupun tidak.

"Pembawa surat tersebut faham, dan ternyata dia menyerahkan surat tersebut kepada Setiausaha Sulit Menteri Besar di pejabat," katannya.

"Pagi esoknya, saya tengok surat tersebut sudah ada di atas meja Menteri Besar," jelas Misbah

Menurut beliau lagi, telahan mereka tepat, tidak sampai pun beberapa minit kemudian, suara seorang Adun Pembangkang yang sangat dikenali dari Kubu Gajah, tidak semena-mena membangkitkan isu ini di dewan dengan membuat pencelahan sewaktu seorang Adun lain sedang membahaskan Bajet 2009.

Adun Kubu Gajah telah menghentam Menteri Besar Perak kerana kononnya bertindak kasar kepada wartawan sedangkan Adun tersebut tidak berada di tempat kejadian, katanya.

"Walaupun ada beberapa orang Adun BN di kantin sewaktu kejadian tersebut berlaku, saya amat pasti Adun Kubu Gajah tidak ada di situ." jelas Misbah.

"Saya akan semak dalam kertas minit dewan apa yang diucapkan oleh Adun Kubu Gajah dan akan dedahkan dan siarkan di akhbar supaya para rakyat dapat menilai sendiri ucapannya, inilah perangai Umno-BN, mengambil kesempatan apa sahaja yang boleh dijadikan isu untuk memburukkan Menteri Besar dan kerajaan Pakatan Rakyat," katanya. cinaislam
Harakahdaily.