18 Januari 2010

Zambry & The Geng" Minta Rakyat Nilai

2 Safar 1431
OLEH: JJ (http://www.joharapat.blogspot.com)

Baru baru ini aku terbaca berita tentang Menteri Besar Perak yang `belum halal lagi'yang tersiar dalam akhbar Sinar Harian. Berkatalah dia, Kerajaan pimpinannya akan menyenaraikan kesemua pencapaian parti itu selama 11 bulan memerintah negeri ini dalam usaha membawa perubahan dan reformasi kepada rakyat.

Berkata lagi Zambry , senarai yang sudah siap dan lengkap akan didokumentasikan untuk diedarkan kepada seluruh rakyat negeri Perak, ini bertujuan untuk memberi peluang kepada rakyat menilai pencapaian pentadbiran BN sejak mengambil alih pentadbiran Kerajaan Negeri Februari lalu.

Bagaimanapun, ia bukan berniat untuk membuat perbandingan prestasi kita dengan pihak lain, tetapi semata-mata mahu rakyat menilai sendiri bagaimana kita telah berlaku adil sejak kembali memerintah," katanya melalui laman sesawang BN Perak.

Setelah Zambry & the geng' ambilalih kuasa daripada Kerajaan Pakatan Rakyat secara tidak bermoral dan tidak bertamadun pada Februari lalu, sekarang dia nak minta rakyat nilai tentang pencapaian kerajaan Umno/BN? Pencapaian apa?.

Masih segar di ingatan rakyat di negeri ini bagaimana kerajaan yang sah iaitu Kerajaan Pakatan Rakyat melalui pilihanraya umum 2008 ditumbangkan dan dirampas kuasanya secara tidak bermoral, rakyat tidak akan lupa permainan kotor pimpinan Umno Pusat dan negeri. Tiba tiba Zambry suruh rakyat nilai kerajaan pimpinannya . Banyak cantik?

Semuanya bermula dengan `haram', akibatnya semua jadi `haram' belaka. UMNO BN rampas kuasa tidak melalui mandat rakyat. tiga Adun dicolek oleh mereka kemudian mengisytiharkan keluar parti, menjadi bebas dan menyokong BN.

Pakatan Rakyat hilang majoriti di Dewan Undangan Negeri, DS Nizar mengambil tindakan yang betul, beliau mengadap Tuanku mohon DUN dibubarkan supaya rakyat diberi mandat semula memilih kerajaan yang sah.

Dalam masa yang sama Speaker dengan kuasanya dan berdasarkan surat perletakan jawatan ADUN yang ditandatangani oleh ketiga-tiga mereka memaklumkan kekosongan ketiga kerusi DUN tersebut kepada SPR, dan meminta SPR mengadakan pilihanraya.Pengisytiharan kosong kerusi tersebut tidak diendahkan oleh SPR.

Najib pula masuk mengadap selang 2 hari selepas DS Nizar mengadap, memohon pada Tuanku perkenankan lantikan MB yang baru dari BN tanpa terlebih dahulu ada usul undi tidak percaya kepada Nizar di Dewan Undangan Negeri atau perletakan jawatan Nizar sebagai MB atau pembubaran DUN.

Tuanku perintahkan Nizar mengadap pada hari yang sama Najib mengadap. Tuanku minta Nizar letak jawatan, sebaliknya MB Nizar bertegas tidak akan meletakkan jawatan sebagai MB dan mohon DUN dibubarkan.

Tuanku tidak mendengar nasihat MB Nizar supaya DUN dibubarkan sebaliknya minta Nizar letak jawatan. Pada hari itu dan seterusnya tidak berlaku perletakan jawatan secara rela hati oleh Dato' Seri Hj Nizar, tidak juga berlaku usul undi tidak percaya dikemukakan dalam dewan dan diterima dengan suara majoriti oleh anggota dewan.

Pada hari yang sama Najib mengisytiharkan pembentukan kerajaan `haram' BN dan melantik Zambry sebagai MB `haram' negeri Perak. Selang sehari kemudian, Zambry mengangkat sumpah sebagai MB Negeri Perak.

Itulah rentetan ringkas bermulanya sejarah pembentukan dan perlantikan kerajaan BN yang `haram', berikutan itu, semuanya jadi `haram'. Perlantikan Speaker juga `haram', tata caranya bercanggah sama sekali dengan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak dan Perintah Tetap DUN Perak, akibatnya semua jadi `haram'.

Persidangan yang dijalankan dengan Speaker haram juga jadi haram, pembentangan bajet juga `haram' kerana dibentangkan dan diluluskan cara `haram'. Jadi semunya `haram' belaka.

Zambry & the geng' dah rampas, buat macam macam , lepas tu dia minta rakyat nilai pencapaian kerajaan pimpinannya., Zambry ingat rakyat sudah lupa perbuatannya bersama gengnya buat di negeri ini? Rakyat ingat sampai bila bila. Sampai mati rakyat Perak ingat.

Selama 11 bulan Pakatan Rakyat memerintah negeri ini, rakyat boleh menilainya iaitu perbezaan pemerintahan Pakatan Rakyat yang telah dapat mencari pelaburan sebanyak RM770 juta pada tahun 2008 berbanding kerajaan kudeta pada tahun 2009 hanya mendapat RM608.66 juta.

Disebabkan rampasan kuasa pada awal Februari 2009 yang lalu menyebabkan pelabur tidak berani untuk melabur kerana kerajaan negeri yang ada tidak kukuh.

Banyak perubahan yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat memerintah Perak selama 11 bulan dahulu. Umum mengetahuinya. Tidak perlu saya nyata satu persatu di sini. Dengan suasana yang rakyat boleh lihat sekarang ialah ketidakmampuan pentadbiran kerajaan kudeta Zambry untuk mengukuhkan kedudukan ekonomi negeri Perak di samping keangkuhan Zambry membelakangi mandat dan kepentingan rakyat hanya demi mempertahankan kuasa kudeta yang diperolehinya secara tidak demokratik.

Sekarang ini hampir keseluruhan Jawatankuasa Qaryah (Masjid) yang telah diberi watikah perlantikan di Perak dikuasai oleh UMNO BN. Kita tidak menafikan masih ada beberapa kerat Pengerusi Masjid dan Ahli Jawatankuasa di Perak kekal penyokong Pakatan Rakyat.

Cukup dikesali dengan tindakan UMNO melalui Ketua Bahagiannya campur tangan dalam urusan perlantikan Jawatankuasa Qaryah sehingga menafikan peranan Penghulu dan Pegawai Tadbir Agama dan Orang Besar Jajahan sebagaimana amalan Kerajaan Pakatan Rakyat sewaktu berkuasa di Perak.

Kerajaan Pakatan dahulu memberi kaedah perlantikan yang cukup adil, Ahli Jawatankusa Masjid lebih-lebih lagi Pengerusinya mestilah yang benar-benar mempunyai kelayakan, ahli masjid, berakhlak mulia, mampu mengimami solat berjamaah, tidak ada rekod jenayah dan salah laku akhlak.

Kerajaan Pakatan Rakyat tidak mensyaratkan mesti ahli PAS atau PKR. Jumlah Ahli Jawatankuasa hendaklah sama ramai antara penyokong Pakatan Rakyat dan UMNO BN. Ini adalah demi menjaga keharmonian dan perpaduan,

Kerajaan PR tidak mahu masjid menjadi tempat untuk berpecah belah. Pemilihan Jawatankuasa Masjid mestilah diuruskan oleh Ketua Kampung, Penghulu, Pegawai Tadbir Agama (PTA) dan Orang Besar Jajahan (OBJ).

Ternyata UMNO BNlah yang menggunakan masjid untuk kepentingan politik mereka, mereka rela melantik orang yang bukan ahlinya untuk mengimarahkan masjid demi kepentingan politik mereka tidak tergugat, bagaimana orang yang tidak pernah ke masjid boleh mengimarahkan masjid ?, sedangkan melalui program-program pengimarahan masjidilah ia boleh mendidik ahli-ahli qaryah bertaqwa kepada Allah swt.

Pastinya Zambry akan menyenaraikan apa yang telah dilakukan oleh kerajaannya selama 11 bulan. Dia nak menandingi DS Nizar yang mengetuai Kerajaan Pakatan Rakyat yang juga berkuasa selama 11 bulan.

Zambry boleh senarai berapa banyak kerajaannya telah buat dan minta rakyat menilainmya. Yang menilainya nanti orang orang Umno/BN juga, mereka akan `puji melangit' kerajaan pimpinan Zambry. Mereka ini golongan `kami dengar dan kami patuh' pastilah pujiannya melangit.

Tetapi rakyat umum tidak akan terpedaya dengan apa juga yang dilakukan oleh `Zambry & the gengnya'. Rakyat mahu kuasa rakyat dikembalikan. Biar rakyat buat keputusan. Rakyat mahu DUN dibubarkan. Nak nilai apa? Bubar DUN dahulu, ada akan pilihanraya, ketika itu baru rakyat boleh menilai.

Ketika itu rakyat boleh bandingkan apa yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat selama 11 bulan dan apa yang kerajaan BN lakukan selama 11 bulan. Masa itu barulah ZAmbry & geng' minta rakyat nilai. Itu baru betul.


Sistem Kehakiman negara : Umumkan siapakah MB Perak yang sah !

2 Safar 2010

Semakin lama sistem kehakiman berada dibawah pemerintahan Kerajaan BN di Malaysia selama itu kepercayaan kepada badan itu semakin terhakis dan mungkin sampai pada satu tahap tidak dipercayai lagi.

Dalam banyak perbicaraan dan kes yang melatari kehidupan rakyat dan masyarakat berbilang kaum di malaysia, kita menyaksikan pelbagai kes yang dibicarakan namun keputusannya seingat saya tidak diumumkan siapakah pemenangnya.

Menang atau kalah dalam sesuatu perbicaraan dengan melibatkan pendengaran kes di hadapan hakim di Malaysia kekadang sudah diketahui lebih awal arah dan halatujunya.

Lihat dulu siapa yang dibicarakan, adakah ianya pemimpin UMNO ataupun bukan, orang kaya atau miskin dan beberapa katogori lain yang saya tidak sebeutkan. Sesudah itu kita boleh menjangkakan siapakah pemenangnya.

Dalam sejarah kehakiman negara kita menyaksikan beberapa kes yang besar yang tidak ada kesudahannya dan apakah keputusannya kepada kes tersebut.

Semua sudah maklum dengan kes Memali yang tercetus sejak tahun 1985 namun keputusan perbicaraan masih tidak di umumkan. Selain itu Kes kehilangan wang berbillion ringgit di Bank Bumiputera masih tidak ada kesudahannya.

Merujuk kepada yang berkaitan Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi mengingatkan hakim bahawa sebuah badan kehakiman yang adil dan saksama hanya boleh diasaskan sekiranya orang awam mempunyai keyakinan bahawa tidak ada sesiapa atau mana-mana pihak boleh mempengaruhi keputusan hakim.

Katanya lagi jika hakim membenarkan keputusan mereka dipengaruhi oleh anggota kerajaan, ahli Parlimen atau sesiapa sahaja maka ia sama dengan amalan rasuah atau penyalahgunaan kuasa.

"Apabila ini berlaku, mereka mungkin memilih untuk mengabaikan tugas dan tanggungjawab masing-masing yang dipikul. Mereka kemudian terbabit dalam perbuatan dan tindakan berdosa.

"Malangnya, secara keseluruhan amalan rasuah ini akan menjejas orang awam," kata Zaki dalam ucapannya pada Persidangan Perundangan Tahun 2010 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini.Persidangan tersebut menghimpunkan tiga institusi -- Badan Kehakiman, Jabatan Peguam Negara dan Majlis Peguam Malaysia bagi mendengar pandangan dan harapan masing-masing bagi tahun ini.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Hakim Singapura, Chan Sek Keong, Ketua Hakim Brunei Darussalam, Datuk Seri Paduka Kifrawi Datuk Paduka Kifli, Ketua Hakim Guam, Robert Torres dan Presiden Persatuan Undang-Undang Singapura, Michael Hwang.

Tahniah kepada Ketua hakim negara yang bercakap secara jelas dan mudah difahami walaupun perlaksanaannya agak kabur dinegara tercinta ini.

Contoh mengenai isu terkini dan mendapat perhatian ramai dan terus menjadi tanda tanya iaitu siapakah MB Perak yang sah. Pertikaian yang panjang sehingga hampir mencecah tempoh setahun nampaknya tidak reda dan terus diperkata apabila Mahkamah Persekutuan yang selesai bersidang pada 5 Nov 2009.

Setelah hampir mencecah tiga bulan 5 hakim mahkamah tersebut masih tidak mengumumkan siapakah MB Perak yang sah. Persoalannya kenapakah waktu yang begitu lama diperlukan untuk mengumumkan siapakah yang menang.

Sedangkan sepatutnya pada hari yang berkenaan keputusan sudah diumumkan. Siapakah yang akan dipersalahkan bila ada yang mempertikaikan dan cuba mengaitkan perkara itu ada kaitan dengan campurtangan dari pihak lain kepada badan kehakiman.

Kalau ucapan Ketua Hakim Negara adalah satu langkah drastik untuk memperbetulkan kepincangan yang berlaku termasuk kes di Perak, saya kira tidak ada langkah yang paling wajar melainkan dia memastikan Mahkamah Persekutuan dengan secepat mungkin mengumumkan siapakah MB Perak yang sah.

Usaha mengantung keputusan Ke MB Perak setelah segala penghujahan telahpun tamat mesti bebas dari pengaruh pihak lain seperti yang diucapkan oleh Tun Zaki.

Jangan nanti ada yang berkata "Cakap tidak serupa bikin" .

Bola.

PEMAIN Selangor, R.Surendren berjaya mengawal bola daripada kapten pasukan KL Plus, Norhafiz Zamani Misbah (kanan) pada perlawanan bola sepak Liga Super di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di Kelana Jaya malam tadi. Selangor berjaya mengukuhkan kedudukannya di tangga teratas apabila membenam KL Plus 1-0. --foto The Star