21 Julai 2014

Penyelamat jumpa 251 mayat di tempat kejadian - jawatankuasa

23 Ramadhan 1435. [MOD] -

KIEV: Pasukan penyelamat menjumpai 251 mayat dan 86 cebisan daging sehingga petang semalam di tempat kejadian di mana pesawat Penerbangan Malaysia terhempas dan sebuah kereta api dengan gerabak dingin sudah tiba untuk mengambil mayat berkenaan. 

Dalam satu kenyataan, jawatankuasa yang menyiasat bencana itu berkata kereta api pertama yang dimuatkan dengan mayat hampir 200 mangsa kini tersangkut di stesen bandar Torez kerana pihak pengganas menghalang jalan keluar. - Reuters 

Memerhati deretan pesawat MAS, air mata saya menitis

23 Ramadhan 1435. [MOD] -

DR AZMAN IBRAHIM | .

SAYA mengambil sedikit masa untuk menulis tentang MH17 dalam keadaan sangat memahami perasaan keluarga yang sedang menunggu ketibaan orang-orang yang tersayang tetapi akhirnya yang ditunggu tak kunjung tiba. Perasaan kehampaan dan kesedihan ini teramat saya fahami.

Teringat, ketika saya memaklumkan waktu kepulangan ke tanahair kepada keluarga pada September 1999, hampir seminggu ayahanda dan bonda hampir tak tidur malam menunggu detik mendaratnya pesawat dari Amman, Jordan di KLIA membawa pulang seorang anak yang telah 6 tahun di perantauan. Alhamdulillah… akhirnya yang ditunggu tiba juga.

Kekeliruan berhubung 'rampasan' mayat nahas

23 Ramadhan 1435. [MOD] -


Kekeliruan berlaku berhubung pemindahan sekurang-kurangnya 167 mayat dari kawasan nahas MH17 di Grabovo, di timur Ukraine.

Laporan sebelum ini oleh Associated Press (AP) yang memetik Kementerian Kecemasan Ukraine menyatakan bahawa puak pemisah pro-Rusia "memaksa" pekerja penyelamat menyerahkan mayat kepada mereka.

'Jokowi bakal presiden baru Indonesia'

23 Ramadhan 1435. [MOD] -


Gabenor Jakarta Joko Widodo bakal menjadi presiden baru Indonesia selepas memenangi lebih 53 peratus undi dalam pilihan raya presiden berdasarkan keputusan mengikut kiraan portal The Jakarta Globe.