18 April 2008

Kejutan masalah rakyat pada hari ini .

PARIT BUNTAR, 17 APRIL:- Seawalnya setelah menerima cadangan dari teman-teman mengenai jadual kehadiran di pejabat khidmat wakil rakyat, saya telah pun sampai ke Pejabat sekitar jan 7.50 pagi. Begitulah tekad dan doa semuga diizinkan Allah untuk hadir ke Pejabat sekiranya tidak ada urusan keluar daerah seperti berikut.
- Hari Isnin hingga Sabtu- Jam 8.00 pagi hingga 11.00 pagi (siang)
- Jam 9.30 malam hingga 11.00 malam (malam)Jadual diatas mengambil kira permasaalah rakyat yang ingin mengadu ke pejabat sesuai degan keadaan kerja masing-masing. contohnya yang berkerja siang mungkin mereka akan selesa untuk bertemu dengan wakil rakyat diwaktu malam dan sebaliknya.


selain itu satu papan tanda kecil akan diletakkan diluar pejabat memaklumkan mengenai jadual pergerakan harian bagi memudahkan pelanggan mengetahui pergerakan wakil rakyatnya.


1. kebakaran kecil di Taman Wawasan Parit Buntar.
Sekitar jam 7.55 kelihatan beberapa kereta bomba menuju keluar dari pusat bandar, rupanya tidak disangka berlaku kebakaran di sebuah kedai berupa "PUB" yang kelihatan gelas dan botol-botol arak yang masih tidak dibersihkan . Keadaan kotor dan tisu yang berselerakan. Setelah mendapat penjelasan ringkas dari pegawai bomba yang bertugas, saya dibawa melawat bahagian belakang kedai yang dikatakan bermulanya api. Berupa stor penyimpanan botol-botol arak dam jumlah yang banyak. Keadaan masih lagi berasap. Sesudah itu saya dibawa melawat ke tingkat atas, seperti yang dimaklumkan oleh pihak pejabat agama bahagian penguatkuasa maksiat beberapa bulan lalu menjadi pusat GRO dan urut dan telah diserbu melibatkan 25 warga asing ditangkap.


2. Melawat pasar Parit Buntar.
Sesudah itu sekitar jam 8.35 bergerak pula ke pasar awam Parit Buntar untuk lawatan resmi bagi bertemu dan mendengar permasalahan mereka. Saya diiring oleh pemadu, dan 3 orang dari kelab penyokong PAS Kaum Cina.


Selama sejam berada disana saya mendengar beberapa permasaalahn segera yang perlu diambil perhatian segera oleh kami dan pihak yang berwajib:-


- Masalah kebocoran kecil bahagian atap bangunan utama
-masalah penjaja yang bahagian luar yang sudah lama memohon dibina bumbung tertutup
-masaalah lantai bahagian jualan ikan yang rosak teruk
-masaalah lampu yang perlu di buang wayar yang lama dan tidak digunakan
-masalah status parking dalam kawasan pasar
-masalah kedudukan penjaga disekitar pasar, adakah statusnya bioleh bersifat harian atau hari-hari tertentu sahaja.


3. Lawatan ke sekolah terjadi keracunan.
Maklumat yang diketahui oleh sumber yang bukan resmi tetapi atas tanggung jawab saya hadir ke sekolah tersebut bagi sama-sama berkongsi masalah rakyat.


Kebetulan ada taklimat kesihatan oleh Pejabat Kesihatan. Mereka dalam sessi rehat dan berada dikantin. kehadiran saya agak mengejutkan. kalimat pertama yang saya ucapkan " nanti bila yang mati baru nak bagi tahu wakil rakyat", terasa agak kasar tetapi itulah yang sepatutnya paling layak saya ucapkan kerana keracunan itu berlaku sejak 12.4 sabtu yang lalu. Semuanya pandai tutup cerita dan saya pun tidak berminat dedahkan nama sekolahnya.


Slot kedua bermula, saya cuma berhajat hendak mendengar sahaja. Prinsipnya sudah melawat dan bila dengar ceramah tentu ada manfaatnya.


Walaupun ada beberapa pihak yang berminat dan memaklumkan bahawa saya diminta untuk memberi sedikit ucapan penutup majlis, saya merasakan ada juga baiknya setelah berhadapan dengan ratusan pelajar yang dikumpul dalam dewan utama. Idea juga cuba saya fikirkan dengan spontan dan saya dimaklumkan supaya jangan menyentuh soal politik ketika berucap nanti. Saya pun faham sangat dimana palaform saya akan bercakap.


Namun akhirnya saya tidak dibenarkan juga oleh satu pihak yang lain, Sebetulnya saya sudah setkan dalam minda saya untuk bercakap soal kebersihan dan dikaitkan dangan tuntuan "halal" dalam soal makan dan minum. Tidak lebih dari itu saja. namunu itulah realitinya kedangkalan sikap dan tindakan beberapa pihak yang tidak ada intigriti dalam melaksanakan tugasnya.


Apapun saya yakin berada dilandasan sepatutnya untuk melihat anak-anak pelajar yang datang dari ibu-bapa yang memenangkan saya dalam PR yahng lalu. Mereka adalah rakyat dibawah jagaan saya.


Namun realitinya kadang-kadang manusia jadi penakut kalau berhadapan dengan suausana yang begitu sekali spele. Apa boleh buat ? coobaan......

Najib akui kehilangan sokongan kaum Cina dan India.

Najib secara tidak langsung telah mengakui bahawa mereka kehilangan sokongan besar dari kaum cina dan India dalam Pr Umum yang lepas, kenyataan Najib Tun Razak berkata, Barisan Nasional (BN) akan mengambil beberapa tindakan bagi memperoleh semula sokongan daripada kaum Cina dan India membuktikan perkara tersebut.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan, sokongan daripada kaum Cina dan India penting untuk menjamin kemenangan BN pada masa depan.


"BN akan melakukan sesuatu, maknanya merumuskan pelan strategi sesuai untuk menarik balik sokongan kaum Cina dan India, bagaimanapun saya tidak akan nyatakannya sekarang," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas mengetuai anggota Jawatankuasa Pengurusan UMNO mengadakan pertemuan tertutup dengan para pemimpin UMNO Selangor.


Persoalannya Melayu macammana ? mudah-mudahan senario ini adalah bukti secara jelas bahawa semua kaum telah dan akan manolak calon-calon BN.