03 November 2009

China Berusaha untuk Galakkan Perkembangan Industri Internet yang Stabil dan Sihat

Persidangan Internet China Tahun 2009 diadakan di Beijing hari ini. Situasi perkembangan internet di China ketika krisis kewangan sejagat sedang berlaku dan hala tujunya pada masa hadapan menjadi topik utama dalam sidang kali ini. Menurut data yang diumumkan dalam sidang tersebut, sejak tahun 2008 hingga sekarang, industri internet China mengekalkan perkembangan yang pesat walaupun terkena tamparan yang hebat ekoran krisis kewangan sejagat. Pegawai China menyatakan bahawa kerajaan akan berusaha untuk menggalakkan perkembangan industri internet yang stabil dan sihat.

Krisis kewangan sejagat yang berlaku sekarang memberikan tamparan kepada industri internet di China. Perjalanan sesetengah syarikat yang terlibat dengan e-dagang kurang baik, pendapatan daripada iklan melalui internet juga menurun dengan ketara. Namun, berbanding dengan industri tradisional, oleh sebab cara pengendalian syarikat melalui internet amat fleksibel dan mementingkan inovasi, industri internet di China tetap mengekalkan pertumbuhan yang pesat secara keseluruhan. Ketua Pengarah Biro Pentadbiran Telekomunikasi di bawah Kementerian Industri dan Teknologi Maklumat (MIIT), Puan Han Xia ketika menyampaikan ucapan dalam sidang tersebut, berkata:

"Dalam sembilan bulan pertama tahun ini, pengguna internet di China dijang mencapai jumlah 360 juta orang yang mewakili 27.1% bilangan penduduk China. Laman sesawang yang berdaftar di bawah nama "CN" mencatat jumlah 15 juta, jumlah pengguna yang sering melayari internet jalur lebar di China telah mencecah 340 juta orang, dan perkhidmatan internet meliputi semua bandar di China. Manakala perkhidmatan internet jalur lebar pula sudah ditawarkan di 95.6% kawasan desa, antaranya 90.9% kampung dihubung melalui rangkaian. Data ini menggambarkan bahawa perkembangan internet di China kini mencapai skop besar."

Menurut statistik, walaupun krisis kewangan global berlaku pada tahun 2008, jumlah e-dagang di China melebihi 3 trilion yuan RMB, yang merupakan 10% jumlah jualan runcit. Pada masa yang sama, internet menjadi wadah yang penting bagi menyediakan peluang pekerjaan. Pada tahun 2008 sahaja, pekerja yang melibatkan diri dalam industri internet di China mencapai 557 ribu orang dan ini juga mendorong lebih 10 juta orang untuk mendapatkan kerja secara tidak langsung.

Pengurus Bahagian Urusan Keluarga dan Pelanggan Kumpulan Telekomunikasi China, Encik Zhang Xin menyatakan bahawa bagi syarikat yang terlibat dengan industri internet, krisis kewangan global bukan sahaja merupakan tamparan, malah lebih bermakna peluang. Kata beliau,

"Krisis kewangan menjadi syarikat menyedari bahawa menarik pelaburan bukannya senang, perlu menggunakan teknologi yang baru, mengurangkan kos dan meningkatkan keefisienan. Dengan berbuat demikian, internet diberikan peranan yang semakin penting dalam kehidupan dan pengeluaran bagi manusia."

Oleh sebab internet semakin penting peranannya dalam usaha mendorong pembangunan ekonomi dan sosial, Menteri Li Yizhong dari MIIT dalam ucapannya, yang disampaikan dalam sidang tersebut, menyatakan bahawa China akan berusaha menggalakkan perkembangan industri internet. Katanya,

"China akan terus berusaha menyempurnakan kemudahan infrastruktur internet, dan meluaskan kawasan penggunaan internet. Pada masa yang sama, kita akan terus menyelidik teknologi moden yang melibatkan internet dengan bersungguh-sungguh, berusaha menggalakkan perkembangan sektor IPTV dan TV telefon bimbit. Di samping itu, kita juga akan mempertingkatkan kadar penggunaan teknologi maklumat dan kemampuan automatik, fungsi dan kawalan kemodenan supaya meningkatkan nilai tambahan produk syarikat berkenaan." CRI/-

Ceramah Umum Presiden PAS.

Ceramah UMUM Isu Semasa.

Penceramah :

YB. Tuan Guru Dato' Seri Hj. Abdul Hadi Awang
(Presiden PAS)

YB.V. Sivakumar
(Speaker DUN Perak)

YB. Drs. Khalil idham Lim
(ADUN Titi Serong)

Tarikh : 3 November 2009 / Selasa

Jam : 9.00 malam

Tempat : Markaz PAS Bagan Serai, Mesjid Tinggi.


Kapsul ubat: Gelatin babi dicop halal

Kira-kira 30 peratus daripada 100 produk kesihatan yang diuji di makmal Pusat Pengajian Sains Farmasi Universiti Sains Malaysia (USM) tidak halal kerana menggunakan gelatin kapsul ubat dari khinzir.

Dekan Pusat Pengajian berkenaan Prof Madya Dr Syed Azhar Syed Sulaiman berkata kesemua produk yang diuji sejak setahun lepas itu dihantar oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan dan pengeluar produk bagi mengenal pasti sumber gelatin yang mereka gunakan.

"Daripada 100 produk yang kita uji, sebanyak 30 peratus tidak halal dan menggunakan gelatin dari khinzir kerana ia lebih murah daripada gelatin lembu.

"Bagaimanapun ini bukanlah menggambarkan keseluruhan pasaran gelatin kapsul di Malaysia kerana ada pengeluar yang terlibat bertindak menukar gelatin yang mereka gunakan kepada yang halal seperti gelatin lembu selepas dimaklumkan perkara berkenaan," katanya selepas satu sidang akhbar di USM di Pulau Pinang hari ini.

Gelatin adalah suatu campuran protein diekstrak daripada kulit binatang.

Syed Azhar berkata produk kesihatan yang diuji tidak halal itu memang terdapat di pasaran dan ia dijual sejak beberapa tahun lepas.

"Ini yang kita bimbangkan kerana gelatin kapsulnya tidak halal dan produk berkenaan dikeluarkan sijil halal yang sah ekoran bahan utamanya halal," katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap Kementerian Kesihatan mewajibkan pengeluar produk kesihatan menggunakan gelatin kapsul dari sumber yang halal.

Sementara itu, sekumpulan penyelidik USM yang diketuai Prof Madya Dr Gam Lay Harn berjaya menghasilkan kaedah yang pertama di Malaysia bagi mengenal pasti sumber bahan untuk gelatin kapsul ubat.

Dr Gam berkata dengan menggunakan teknik-teknik pengekstrakan dan pengasingan protein yang sesuai, pihaknya berjaya membangunkan satu kaedah pengenalpastian sumber gelatin sama ada daripada lembu atau khinzir.

Penyelidikan itu dibantu Zuraidah Mohd Zobir, Yap Beow Keat dan Lim Chu Ai.

Dr Gam berkata pada campuran yang mengandung 20 peratus gelatin khinzir atau lebih bagi setiap kapsul ubat, pihaknya 100 peratus yakin dapat mengesan kandungan gelatin tersebut.

Beliau menjangkakan kaedah yang telah memenangi beberapa anugerah di Malaysia dan luar negara itu mampu diterima di seluruh dunia terutama di negara-negara Islam kerana ia melibatkan produk halal dan haram. BERNAMA

Jais dibidas, tiada pertuduhan!

GOMBAK, 2 Nov: Bekas Mufti Perlis, Dr Asri Zainal Abidin membidas sikap Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) kerana tidak profesional, sambil lewa dan memungkiri janji apabila tiada wakil atau pendakwa daripada Jais yang hadir ke Mahkamah Syariah sebentar tadi.

Beliau yang dibebaskan oleh pihak mahkamah tanpa sebarang pertuduhan dan perbicaraan menyifatkan Jais tidak wajar memperlakukannya seperti itu sehingga menyusahkan pelbagai pihak.

Berita sebelum ini:

Bekas Mufti Perlis, Dr Asri Zainal Abidin akan menunggu di Mahkamah Syariah sehingga jam 1 petang nanti untuk menunggu pertuduhan ataupun dokumen berkaitan difailkan ke atasnya.

Sebelum ini, Dr Asri yang tiba di mahkamah sejak jam 9 pagi tadi diberitahu tiada pertuduhan difailkan.

Demikian siri episod tangkapan terhadap Dr Asri yang dianggap aneh oleh pelbagai pihak hari ini apabila diberitahu bahawa tiada pertuduhan atau dokumen berkaitan difailkan pagi ini.

Dr Asri dilihat tiba pada jam 9 pagi tadi kerana diarahkan untuk hadir di mahkamah atas alasan secara lisan oleh pihak Jais bahawa beliau mengajar tanpa tauliah.

Dalam kejadian malam tadi,beliau ditahan oleh sepasukan anggota polis dan pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ketika mengadakan ceramah agama di sebuah rumah di Taman Sri Ukay, Hulu Klang.

Ceramah itu dihadiri kira-kira 100 orang termasuk Anggota Parlimen Ampang (KeADILan), Zuraida Kamaruddin dan Anggota Dewan Undangan Negeri Hulu Klang (PAS), Saari Sungib.

Namun,Dr Asri yang ditahan tengah malam tadi telah dibebaskan dengan jaminan polis kira-kira pukul 1.10 pagi tadi. Bagaimanapun beliau dikehendaki hadir ke mahkamah pada jam 9 pagi ini.

Di pekarangan mahkamah pagi tadi, Dr Asri menbidas sikap pihak berkuasa dan pendakwa yang tidak hadir lagi sehingga kini.

"Mereka tangkap saya dulu baru tuduh. Tetapi mahkamah kata belum ada apa-apa pertuduhan lagi. Saya pun tak tahu sebab apa nak datang sini

"Pihak Jais yang bagi arahan, tetapi saya nak tahu 'tangan ghaib' siapa di sebaliknya,"tegas Dr Asri.

Menurutnya, tindakan tidak profesional ini menyebabkan membuang masa beliau, para penyokongnya, termasuk wakil-wakil rakyat (Saari Sungib dan Zuraida Kamaruddin) dan wakil Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom.Turut kelihatan di pekarangan mahkamah yang memberikan sokongan kepada beliau adalah Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Hj Ghazali, Naib Ketua Pemuda PAS Pusat, Azman Shapawi Abdul Rani, Marina Mahathir dan Zainah Anwar (SIS).

Ketika ini, Dr Asri berada di luar mahkamah dan sedang berbincang dengan wakil NGO dan wakil-wakil rakyat.

Beliau difahamkan akan bertemu dengan Datuk Jamil Khir sebentar lagi.

Hampir 100 orang hadir untuk memberikan sokongan kepada beliau termasuk puluhan wartawan.

11.00 pagi: Ketika ini, Dr Asri sedang menunggu di dalam Mahkamah Syariah dan beliau berkata akan menunggu pertuduhan sehingga jam 1 petang nanti.

1.00 petang:Dr Asri sebentar tadi dibebaskan tanpa sebarang pertuduhan dan perbicaraan dengan jaminan pihak mahkamah.

Menurut beliau, semasa ditemui wartawan, penantian (menunggu pendakwa dan wakil Jais) adalah sesuatu yang sia-sia.

Beliau juga mengkritik Jais kerana tidak hadir untuk memberitahu jenis pertuduhan ke atasnya dan mempersoalkan kenapa badan agama itu memungkiri janji sedangkan beliau telah menunggu sejak jam 9 pagi tadi.

Dalam pada itu, beliau juga memaklumkan bahawa ada perjanjian antara pihak peguam dan mahkamah bahawa mereka boleh dipanggil bila-bila masa atau sebaliknya.

Bertanyakan sebarang tindakan lanjut di pihaknya, beliau memberitahu, pihaknya akan merujuk kepada peguam.

Dr Asri kini akan menuju ke Hotel Putra, Kuala Lumpur untuk bertemu dengan Datuk Jamil Khir dan selepas itu satu sidang media akan diadakan. Harakahdaily/-

Husam cadang pelan kemenangan dalam Konvensyen PR

KUALA LUMPUR, 2 Nov: Exco Kelantan, Datuk Husam Musa mencadangkan suatu plan kemenangan Pakatan Rakyat dibentangkan dalam Konvensyen Pakatan Rakyat peringkat nasional pada 12 Disember depan.

Cadangan itu diperlukan demi memastikan Pakatan benar-benar bersedia menggantikan Umno dan BN dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) kelak.

"Konvensyen ini akan bermakna jika suatu plan khusus merangka kemenangan Pakatan (dan) PAS dalam Pilihan Raya Umum ke-13 kelak dibuat sekarang," jelas Husam ketika ditemuramah di luar Pejabat Agong PAS, di sini.

"Kita perlu buktikan yang kita bersedia...ada perancangan dan komitmen bersama (dalam) setiap parti (PAS, PKR dan DAP) agar rakyat lebih yakin dengan kemampuan kita...(untuk) menggantikan Umno BN kelak."

Beliau yang juga AJK PAS Pusat menjelaskan plan kemenangan itu perlu merangkumi soal persiapan jentera secara profesional dan soal pembangunan media baru.

"Kesungguhan PAS dan Pakatan mesti diterjemahkan...dengan wujudkan sekretariat di semua peringkat...untuk jelaskan plan ini dan latih jentera hingga profesional," jelasnya.

"Kalau perlu diwujudkan pasukan media baru seperti blog atau satu akhbar khusus untuk kemenangan Pakatan dalam PRU depan, maka konvensyen ini perlu meluluskan suatu bajet khusus (dan) secara serius."

Beliau yang juga AJK PAS Pusat dan Adun Salor, Kelantan mencadangkan suatu kajian lapangan dilancarkan untuk mengenal pasti mood sebenar rakyat.

"Kalau boleh, lancarkan suatu kajian lapangan khusus untuk lihat apa kemahuan rakyat dan apa yang perlu PAS dan Pakatan ubah supaya rakyat tertarik serta pastikan menyokong kita, (Pakatan)."

Beliau turut mencadangkan beberapa badan penyelidikan seperti Ilham Center, Pengajian Zentrum (Universiti Malaya) dan Merdeka Center untuk mendapatkan persepsi sebenar rakyat terhadap para wakil rakyat Pakatan.

"Banyak (badang penyidikan)...seperti Ilham, Zentrum, Merdeka Center...kerana mereka boleh bantu beri persepsi dan penilaian sebenar rakyat pada kita (Pakatan) (selama) sepenggal memerintah (kerajaan) negeri dan jadi wakil (rakyat) di Parlimen," katanya.

Tambahnya lagi, plan kemenangan itu adalah sesuatu yang selari dengan perintah Allah dalam al-Quran.

"(Plan kemenangan) ini disebut wa 'a'iddullahum (dan persiapkanlah)...Allah dalam Surah al-Anfal ayat 60 suruh kita siapkan segalanya," tegasnya lagi.

Firman Allah yang bermaksud, "Dan persiapkanlah (diri kamu dalam) menghadapi mereka (dengan) apa (sahaja) yang kamu mampu dari (bentuk-bentuk) kekuatan, dan dari kuda yang disiap siaga. Dan dengan kekuatan itu, kamu menakutkan musuh Allah dan musuh kamu."

Ditanya tentang usaha mendaftarkan PR sebagai pertubuhan berdaftar, Husam menjelaskan bahawa kepimpinan PAS sekarang lebih layak menjawab soalan tersebut.

Pun begitu, beliau menyokong pendirian Presiden PAS Tuan Guru Abdul Hadi Awang, iaitu mahu PAS bersama-sama PKR dan DAP demi mengukuhkan PR.

Dalam perkembangan berkaitan, PAS akan mengadakan Seminar Memperkasa PAS pada 7 November ini.

Seminar itu menurut Abdul Hadi, menggantikan Muktamar Luar Biasa (EGM) seperti yang dicadangkan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat sebelum ini.

Menurut Hadi lagi, seminar itu juga bertujuan memperkukuh muafakat PAS bersama-sama PKR dan DAP dalam PR.

Usaha pengukuhan itu sekaligus menolak sebarang bentuk persefahan politik lagi antara PAS dan Umno, seperti sebelumnya.

Sekiranya perbentangan Plan Kemenangan Pakatan Rakyat yang dicadangkan itu dilaksanakan, PR bukan sahaja kian kukuh, malah rakyat kian yakin bahawa PR bersedia menggantikan kerajaan yang sedia ada kelak. Harakahdaily/-

Emas dan wanita

Email : SYuN

TIADA sebarang kenyataan rasmi mengenai emas yang perlu dikaitkan dengan wanita, namun masyarakat sejak dulu memperakui emas adalah barang paling akrab dengan golongan hawa itu kerana tanpa secalit kilauan emas pada wanita, penampilan mereka dirasakan seperti tidak sempurna.

Bahkan, pepatah hanya jauhari mengenal manikam wajar ditujukan kepada wanita kerana lazimnya mereka arif mengenai ‘kelas’ barang kemas terutama jika dinilai dari sudut pertukangan, potongan batu dan nilai batu yang digunakan sama ada serasi atau tidak dengan mereka.

Walau seribu tahun akan datang, emas tetap menjadi pilihan wanita kerana kerlipan emas mampu menaikkan seri wanita, melonjakkan nilai kewanitaan pemakai dan meletakkan wanita dalam keadaan selesa untuk tampil yakin.

Hakikatnya, kerlipan emas dikatakan menjadi tarikan sejak beribu tahun dulu, malah ketika itu barang kemas yang diperbuat daripada emas bukan saja menghiasi wanita, bahkan lelaki. Lebih banyak seseorang itu memakai barang kemas, lebih tinggi darjatnya di kalangan masyarakat.

Begitu pun, kedatangan Islam menetapkan bahawa lelaki tidak dibenarkan memakai emas menyebabkan kegunaannya lebih cenderung untuk wanita dan kekal ke hari ini.

Antara mitos popular membabitkan emas, bandar purba di lembah Amazon, Brazil yang dikatakan diperbuat sepenuhnya daripada emas dan diketuai wanita. Walaupun sehingga kini tiada siapa dapat mengesahkan cerita itu, bandar mistik berkenaan popular hingga ke hari ini dan menjadi buruan penjarah harta karun kerana tiada siapa tahu lokasi sebenarnya.

Selain itu, kaum Inca di Peru yang dikatakan rakyatnya disaluti emas turut menjadikan emas sebagai barang keperluan sehinggakan ada cerita yang mengatakan masih banyak lagi harta karun masyarakat yang sudah pupus daripada bumi itu, tersembunyi.

Zaman silih berganti, apabila konsep perdagangan diperkenalkan, emas menjadi antara mata wang utama masyarakat ketika itu untuk berdagang kerana keunikannya. Hari ini, emas masih lagi kekal diminati masyarakat dan di Malaysia, wanita Kelantan antara golongan yang dikatakan pencinta barang kemas itu.

Kecenderungan itu dilihat apabila kebanyakan wanita di negeri Cik Siti Wan Kembang menyuburkan budaya pemakaian barang kemas diperbuat daripada emas sehingga ada yang berjenaka ‘tangan dan leher wanita Kelantan sentiasa disaluti perhiasan emas’ bagi menggambarkan minat mereka.

Sebenarnya bukan saja wanita di Kelantan, sebaliknya wanita Pulau Pinang juga antara pencinta emas. Bukan seurat dua, bahkan penuh di leher dan tangan dihiasi gelang besar atau rantai emas panjang bersaiz besar.

Bagi mereka yang meminati emas, pembelian barang kemas tidak dianggap suatu pembaziran sebaliknya pelaburan kerana jika keadaan terdesak, barang kemas berkenaan boleh dijual balik terutama ketika harga emas meningkat.

Pelengkap penampilan

Bagi Nor Rilly Azmi Hashim, Zaharah Tan Sri CM Hashim dan Toh Puan Zakiah Che Din, perhiasan daripada emas sememangnya tidak dapat dipisahkan daripada mereka sejak dulu kerana yakin perhiasan berkenaan menjadi sebahagian daripada aksesori yang melengkapkan penampilan mereka khususnya dan wanita lain secara amnya.

Dilahirkan di Pulau Pinang pada 1939, Zaharah kali pertama memakai set perhiasan emas ialah ketika majlis perkahwinan beliau. Set barang kemas berkenaan dihadiahkan bapanya kepada beliau memandangkan beliau menghadapi hari penting dalam kehidupan untuk bergelar isteri.

“Ketika itu saya berusia 17 tahun. Bapa membeli satu set barang kemas seperti rantai leher, cincin, gelang dan subang untuk dipakai pada hari perkahwinan saya.

“Mungkin memikirkan saya sudah dewasa dan bakal memasuki gerbang perkahwinan, bapa memberi hadiah barang kemas kepada saya. Sebenarnya beliau memberikan semua anak perempuannya hadiah barang kemas kerana kami akan memakainya,” katanya ketika ditemui di ruang pameran saudagar barang kemas Habib di Ampang Point, baru-baru ini.

Pendapat Zaharah disokong Nor Rilly yang juga gemar memakai barang kemas dalam bentuk set kerana baginya, alang-alang memakai barang kemas, biarlah tampil sedondon dan tidak caca-marba.

Menggemari perhiasan lama seperti intan, Nor Rilly tidak begitu cerewet mengenai reka bentuk kerana menganggap cita rasa setiap individu adalah berbeza, justeru beliau menghargai sama ada barang kemas berkenaan dihasilkan mengikut potongan klasik atau kontemporari.

“Sebagai peminat barang kemas, saya tidak kisah mengenai potongan tetapi sudah tentu himpunan yang lama lebih digemari kerana ia susah untuk diperoleh selain seni pertukangan barang kemas dulu dan kini jauh berbeza.

“Lagipun saya tidak menunggu musim promosi untuk membeli barang kemas kerana ketika promosi lazimnya ramai wanita menyerbu kedai emas, jadi saya tidak selesa untuk memilih atau melihat barang yang dipamerkan. Lebih baik saya datang ketika orang tidak ramai, mudah untuk saya membuat pilihan terhadap barang kemas yang dicari,” katanya.

Antara nama yang diberikan kepada bentuk potongan dan pertukangan barang kemas klasik ialah buah kana, cincin kapal terbang, matahari, anggur, potong wajik, rantai sauh, subang penyapu, bunga cengkih, tampuk manggis dan pelbagai lagi yang diambil daripada unsur alam.

“Saya dan keluarga sejak dulu memilih saudagar permata Habib sekiranya ingin membeli barang kemas kerana yakin dengan mutu yang ditawarkan kepada pelanggan. Ringkasnya, reka bentuk barang kemas di Habib memenuhi cita rasa pelbagai peringkat usia.

“Begitupun, saya ada juga mengunjungi saudagar emas yang lain untuk melihat reka bentuk dan pertukangan kerana setiap tukang berbeza hasil kerjanya. Saya juga tidak kisah sama ada membeli barang kemas siap atau terpaksa merekabentuk sendiri mengikut kehendak kerana apa yang penting, kita akan membeli sekiranya kita minat dengan sesuatu barangan itu,” katanya.

Bagi Zakiah pula, beliau melihat barang kemas sebagai suatu aksesori yang berupaya membawa elemen positif kepada wanita selain cantik dipandang, barang kemas juga boleh menjadi topik perbincangan utama.

“Saya memilih membeli barang kemas di Habib kerana ada pelbagai pilihan. Berbanding dulu, Habib kini semakin banyak pilihan yang itulah yang membuatkan saya sentiasa memilih Habib sekiranya bercakap mengenai barang kemas.

“Selain itu, Habib juga menjadi lokasi perjumpaan saya dan Zaharah serta Nor Rilly kerana mereka juga adalah pelanggan Habib. Sekurang-kurangnya kami dapat bertemu dan bertanya perihal lain daripada barang kemas kerana antara kami ada ikatan kekeluargaan,” katanya yang juga gemar kepada perhiasan lama.

Sementara itu, Penolong Pengurus Pemasaran dan Komunikasi Habib, Yasheedah Yashaiya, berkata sempena ulang ke tahun 51 Habib, terdapat pelbagai tawaran menarik diadakan untuk pelanggan Habib sejak dari dulu.

“Kami amat menghargai pelanggan Habib yang sentiasa memberi sokongan tanpa berbelah-bagi. Sempena ulang tahun kali ini, Habib membuat kejutan dengan menawarkan banyak kejutan sebagai menghargai pelanggan yang memilih barangan Habib sebagai pelengkap penampilan mereka.

“Pelanggan diberi peluang selama empat hari bermula 22 hingga 25 Oktober ini di kiosk KLCC untuk membuat ‘pre-shopping’ sebelum promosi 51 Tahun berlangsung pada 30 Oktober hingga 1 November. Pelanggan juga boleh mendapatkan khidmat penilaian barang kemas berlian, permata dan juga membuat tempahan untuk berlian bersijil GIA, HOF serta HRD yang ditawarkan.

“Untuk hari pertama, 51 pelanggan pertama yang datang ke ruang pameran Habib di Ampang Point berpeluang membeli 51 loket pada harga RM51. Jadi anda tidak wajar melepaskan peluang seperti ini yang julung kali diadakan,” katanya.

Untuk hari kedua promosi, pelanggan yang berbelanja sebanyak RM500 di ruang pameran barang kemas berpeluang memiliki baucar tunai berharga RM51. Tawaran ini hanya tersedia untuk 51 pelanggan saja, manakala pada hari ketiga, 51 jenis barang kemas akan dilelong pada harga rizab.

“Ada lagi tawaran menarik untuk pelanggan yang berbelanja RM5,000 ke atas, mereka berpeluang memiliki beg duit ekslusif bersaiz sederhana dan untuk yang berbelanja sebanyak RM3,000 ke atas pula, mereka akan mendapat beg yang sama, tetapi saiznya kecil sedikit.

“Untuk ketiga-tiga hari itu juga, harga emas ditolak sebanyak RM5.10 untuk setiap gram dan ada sesetengah barangan yang harganya dikurangkan sebanyak 51 peratus. Kami juga menerima barang lama yang ingin dijual pelanggan,” katanya.

Yasheedah berkata, antara faktor kenapa pelanggan menjadikan Habib sebagai tempat untuk mereka membeli barang kemas ialah kerana mutu yang dipamerkan pada setiap barang kemas selain Habib menawarkan barangan bertaraf antarabangsa, tetapi mampu milik.

“Habib mempunyai kumpulan pereka sendiri yang sudah berpengalaman merekabentuk barang kemas sama ada berciri tempatan, kontemporari ataupun potongan moden, tapi dijual pada harga tempatan walaupun mutunya setanding barang kemas jenama tersohor lain,” katanya.

Habib yang ditubuhkan di Pulau Pinang sejak 1958 kini mempunyai 17 cawangan seluruh negara antaranya di Ampang Point, Suria KLCC, Semua House, Pasar Seni, The Curve dan Bangsar Village.

INFO:

Keunikan emas:

Air rendaman emas dikatakan mampu menaikkan seri wajah sekiranya anda mengamalkan membasuh muka dengan air berkenaan.

Emas juga sering digunakan dalam persolekan dan rawatan wajah. Ada salun spa memperkenalkan rawatan wajah berteraskan emas kepada pelanggan yang ingin menaikkan seri wajah.

Pada zaman Firaun, segala harta benda termasuklah emas akan dikebumikan bersama tuan punya hak milik kerana emas dianggap sebagai barang berharga yang wajar dibawa bersama oleh pemiliknya.

Lantaran kuasa emas, ada individu yang taksub dengan kecantikan wajah memasukkan susuk diperbuat daripada emas pada wajah mereka walaupun hal ini diharamkan dalam Islam.

Terdapat pelbagai panggilan untuk emas antaranya emas paun, emas kuning, emas merah dan emas putih yang setiap jenis mempunyai nilai berbeza.

Emas 916 sesuai digandingkan dengan batu permata seperti kecubung, delima, zamrud dan nilam, tapi tidak boleh digandingkan dengan berlian kerana ia menenggelamkan seri dan kilau berlian yang bersifat karbon itu.

PESURUHJAYA PAS PERAK : RAKYAT LEBIH MEMAHAMI ISLAM DI BAWAH KERAJAAN PAKATAN RAKYAT.

Email : mohd hafez sabri

Melayu dan Islam sememangnya suatu yang sinonim di Malaysia. KeIslaman bangsa Melayu di Tanah Melayu dapat dilihat melalui peristiwa keIslaman Parameswara. Malah, penemuan batu bersurat di Tanah Melayu menunjukkan Islam telah lebih awal sampai di Tanah Melayu.Justeru itu Negeri Perak juga pada suatu ketika dahulu pernah mengamalkan undang-undang Islam iaitu Undang-undang 99 Perak. Jelas Usatz Abu Bakar Hussain Pesuruhjaya PAS Perak, Menurut beliau lagi, Islam telah lama bertapak hasil daripada kerja dakwah berterusan para pendakwah Islam di seluruh dunia. Demikian menurut jelas beliau mengulas mengenai sejarah Islam di Malaysia, di Perak khususnya.

Menurutnya lagi, PAS ialah gerakan Islam tunggal di Malaysia yang menggerakkan jihad siyasi (politik), menggunakan wadah berpolitik untuk berdakwah. Gerakan memperjuangkan Islam yang tidak pernah putus sejak sebelum merdeka, telah didaftarkan secara rasmi menggunakan
medium sebuah parti iaitu Parti Islam SeMalaysia mengikuti kehendak kerajaan untuk memberikan lebih ruang untuk menggerakkan dakwah Islam di Malaysia. Selain itu Pesuruhjaya PAS Perak itu juga menyatakan bahawa segala hasil daripada gerak kerja Islam yang dilakukan oleh PAS selama ini, rakyat dapat melihat dan mengenali ajaran Islam yang sebenar yang dianjurkan oleh Islam. Sebaliknya rakyat semakin keliru melihat model Islam yang dianjurkan oleh UMNO dan hasil daripada itu menyebabkan rakyat semakin jauh dari memahami Islam yang sebenar. Menurut beliau lagi Hasil daripada dakwah yang dibuat oleh gerakan Islam PAS ini, kita dapat melihat bagaimana bukan sahaja masyarakat Melayu yang dapat memahami kebaikan dan kehebatan Islam, malah masyarakat bukan Melayu yang bukan Islam juga dapat memahami Islam yang sebenar.

Menurutnya lagi, di Perak khususnya, kita dapat melihat bagaimana sepanjang pemerintahan Pakatan Rakyat selama 10 bulan, ADUN PR yang bukan Islam dapat memetik beberapa terjemahan ayat al-Quran yang mana mungkin ada di kalangan orang Islam yang belum pernah terfikir menggunakan ayat itu dalam kehidupan. Malah, ada di kalangan ADUN PR yang bukan Islam mampu membaca ayat al-Quran, selain itu kita juga dapat melihat bagaimana kaum bukan Islam semakin memahami ajaran Islam sebenar yang diterjemahkan dalam perjuangan PAS, kaum bukan Islam juga dapat mempelajari sedikit sebanyak ajran-ajaran Islam serta jiwa
mereka semakin tertarik untuk memahami ajaran islam .

Memetik ucapan beliau ” PAS melihat perkara ini sebagai peluang untuk melebarkan dakwah Islam, yang menjadi asas pergerakan PAS. ”Kita melihat ini perkembangan yang baik buat Islam, dan kita tidak menghalang masyarakat mengenali Islam secara lebih dekat”, katanya.

Mengulas mengenai UMNO, Pesuruhjaya PAS Perak itu menyatakan bahawa, masyarakat kini semakin keliru dengan Islam bawaan UMNO. Asas pergerakan yang tidak berpaksikan Islam dan hanya berdasarkan materialistik semata-mata, menyebabkan rakyat semakin tidak berminat kepada Islam. Doktrinasi yang dibawa mereka seperti Islam Hadhari, 1 Malaysia menyebabkan rakyat keliru dan mempersoalkan kredibiliti kepimpinan tertinggi UMNO yang dilihat tidak konsisten di antara seorang pemimpin dengan yang lain. Menurut beliau lagi, masyarakat Melayu yang suatu ketika dahulu kuat pegangan Islamnya, kini semakin ramai yang tidak memahami Islam secara sempurna di bawah pemerintahan UMNO dan Barisan Nasional dan UMNO hanya mementingkan pembangunan semata-mata tanpa mempedulikan agama lagi,”

Selain itu, beliau juga menyelar kerajaan UMNO dan Barisan Nasional kerana sudah 52 tahun memerintah, tetapi rakyat semakin fobia dengan ajaran Islam. Mereka hanya menggunakan Islam untuk mengekalkan kuasa politik, sedangkan PAS menggunakan kuasa politik untuk mengekalkan Islam”, katanya lagi menerangkan mengenai perbezaan Islam bawaan UMNO
dan PAS.

Dari Mahkamah Syariah Gombak Timur

BEKAS Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin hadir di Mahkamah Syariah Gombak Timur, pagi ini atas dakwaan mengajar tanpa tauliah yang ditahan di sebuah banglo Hulu Klang, malam tadi. Sehingga kini pertuduhan masih belum dibaca keatas beliau dan dia akan menunggu sehingga jam 1 petang ini - Foto Rosdan Wahid

Kelantan Tempa Sejarah

Email : SYuN

KUALA LUMPUR – Kelantan menempa sejarah mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia buat kali pertama dalam tempoh 39 tahun apabila menewaskan Perlis 3-1 di separuh akhir kedua yang berlangsung di Stadium Utama Negeri, Kangar, malam tadi.

Selepas mencatat kemenangan 2-0 pada separuh akhir pertama di tempat sendiri, Selasa lalu, Kelantan tidak bermain secara bertahan sebaliknya tenang sepanjang perlawanan untuk mara menerusi agregat 5-1.
Mohd. Norfarhan Mohamad muncul wira Kelantan semalam apabila melakukan hatrik di Kangar menerusi jaringan pada minit ke-26, 53 dan 87.

Perlis yang bermain agak tertekan dan kelihatan serba tidak menjadi sepanjang perlawanan memperoleh gol saguhati menerusi Mohd. Firdaus Fauzi pada minit ke-70.
Jurulatih Kelantan, B. Sathiananthan berkata, kejayaan pasukannya adalah kerana berjaya melakukan serangan balas pantas.

“Seperti dijangka, kami sedar Perlis akan mengasak tetapi kelebihan kami ialah ketika melakukan serangan balas pantas dan itulah caranya ketiga-tiga gol kami dihasilkan,” katanya.
Jurulatih Perlis, Irfan Bakti pula mengakui Kelantan layak menang walaupun tanpa Indra Putra Mahyuddin yang digantung satu perlawanan.

“Kesilapan kami ialah melepaskan dua gol awal menyebabkan pemain mula tertekan. Jelas Perlis tidak bermain sebaik seperti di Kota Bharu,” tegasnya.
Kali terakhir Kelantan mara ke final ialah pada 1970 tetapi tewas kepada Perak.
Lawan Kelantan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 7 November ini adalah Negeri Sembilan yang menewaskan Terengganu 3-1 dalam satu lagi separuh akhir kedua di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu.

Dengan kemenangan itu, Negeri Sembilan mara menerusi agregat 4-1 selepas menang 1-0 di tempat sendiri, Selasa lalu.
Gol-gol Negeri Sembilan di Kuala Terengganu semalam dijaringkan Zaquan Adha Razak (m-10, 18) dan Hairuddin Omar (m-45).
Manakala gol tunggal Terengganu dijaringkan Khairul Izwan Khalid pada minit ke-35.
Jurulatih Negeri Sembilan, Wan Jamak Wan Hassan berkata, gol awal yang diperoleh menjadi faktor utama kejayaan pasukannya.

“Kelebihan kami kerana menjaringkan gol awal dan itu memberi keyakinan kepada pemain untuk mengharungi perlawanan dengan baik,” katanya.
Bagi jurulatih Terengganu, Ken Worden, Negeri Sembilan memang berhak menang kerana bermain lebih baik.

“Di pihak kami, ketiadaan ketua pasukan, Marzuki Yusof yang digantung satu perlawanan mencacatkan kekuatan keseluruhan kami yang terpaksa mengharapkan kepada pemain muda,” tegasnya.

Mahkamah benarkan Speaker DUN Kedah semak keputusan SPR

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini jumaat lepas memberi kebenaran kepada Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah Datuk Dr Abdul Isa Ismail untuk memfailkan semakan kehakiman terhadap keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengekalkan Datuk Abu Hassan Sarif sebagai anggota Dewan Undangan Negeri Kota Siputeh.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan permohonan semakan kehakiman itu tidak bercanggah dan terdapat isu serius yang perlu dibicarakan.

Beliau juga memerintahkan Dr Abdul Isa, yang hadir di mahkamah dan diwakili peguam Sulaiman Abdullah, memfailkan permohonan itu dalam tempoh tiga hari bagi membolehkan kes didengar sebelum 17 November.

Terdahulu, Sulaiman meminta mahkamah mendengar permohonan itu sebelum sidang DUN akan datang, dijadualkan selama tiga hari bermula 17 November.

Sulaiman, dalam hujahnya berkata Abu Hassan telah gagal menghadiri dua persidangan DUN Kedah secara berturut-turut pada 19 April dan 9 Ogos tahun ini.

"Perkara 51, Perlembagaan Negeri Kedah menetapkan jika manamana anggota Dewan Undangan Negeri tidak menghadiri persidangan dewan tanpa kebenaran speaker bagi dua mesyuarat berturut-turut, kerusinya akan menjadi kosong.

"Prima facie, memgikut Perkara 51 dalam kes ini adalah memuaskan," katanya.

Dr Abdul Isa memfailkan saman di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasakuasa Khas) pada 1 Oktober, menamakan Abu Hassan dari Barisan Nasional dan SPR sebagai responden.

Beliau memohon diisytiharkan Abu Hassan bukan lagi anggota Dewan Undangan Negeri bagi kerusi Kota Siputeh ekoran kegagalannya menghadiri dua persidangan DUN secara berturut-turut dan injunksi menghalang beliau daripada menjalankan tugasnya sebagai wakil rakyat.

Beliau juga memohon mahkamah mengisytiharkan kerusi itu kosong dan memerintahkan SPR mengadakan pilihan raya kecil di samping memohon ganti rugi, kos dan faedah lain.

Pada 1 September, SPR memutuskan tidak berlaku kekosongan di kerusi Kota Siputeh dan Abu Hassan masih wakil rakyatnya.

Kes itu akan disebut semula pada 6 November.Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan mewakili SPR manakala Dr Abu Hassan tidak diwakili. BERNAMA

Jais dibidas, tiada pertuduhan!

Terkini 11.00 pagi: GOMBAK, 2 Nov: Bekas Mufti Perlis, Dr Asri Zainal Abidin akan menunggu di Mahkamah Syariah sehingga jam 1 petang nanti untuk menunggu pertuduhan ataupun dokumen berkaitan difailkan ke atasnya.

Sebelum ini, Dr Asri yang tiba di mahkamah sejak jam 9 pagi tadi diberitahu tiada pertuduhan difailkan.

Demikian siri episod tangkapan terhadap Dr Asri yang dianggap aneh oleh pelbagai pihak hari ini apabila diberitahu bahawa tiada pertuduhan atau dokumen berkaitan difailkan pagi ini.

Dr Asri dilihat tiba pada jam 9 pagi tadi kerana diarahkan untuk hadir di mahkamah atas alasan secara lisan oleh pihak Jais bahawa beliau mengajar tanpa tauliah.

Dalam kejadian malam tadi,beliau ditahan oleh sepasukan anggota polis dan pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ketika mengadakan ceramah agama di sebuah rumah di Taman Sri Ukay, Hulu Klang.

Ceramah itu dihadiri kira-kira 100 orang termasuk Anggota Parlimen Ampang (KeADILan), Zuraida Kamaruddin dan Anggota Dewan Undangan Negeri Hulu Klang (PAS), Saari Sungib.

Namun,Dr Asri yang ditahan tengah malam tadi telah dibebaskan dengan jaminan polis kira-kira pukul 1.10 pagi tadi. Bagaimanapun beliau dikehendaki hadir ke mahkamah pada jam 9 pagi ini.

Di pekarangan mahkamah sebentar tadi, Dr Asri menbidas sikap pihak berkuasa dan pendakwa yang tidak hadir lagi sehingga kini.

Menurutnya, tindakan tidak profesional ini menyebabkan membuang masa beliau, para penyokongnya, termasuk wakil-wakil rakyat (Saari Sungib dan Zuraida Kamaruddin) dan wakil Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom.Turut kelihatan di pekarangan mahkamah yang memberikan sokongan kepada beliau adalah Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Hj Ghazali, Naib Ketua Pemuda PAS Pusat, Azman Shapawi Abdul Rani, Marina Mahathir dan Zainah Anwar (SIS).

Ketika ini, Dr Asri berada di luar mahkamah dan sedang berbincang dengan wakil NGO dan wakil-wakil rakyat.

Beliau difahamkan akan bertemu dengan Datuk Jamil Khir sebentar lagi.

Hampir 100 orang hadir untuk memberikan sokongan kepada beliau termasuk puluhan wartawan.

Ketika ini, Dr Asri sedang menunggu di dalam Mahkamah Syariah dan beliau berkata akan menunggu pertuduhan sehingga jam 1 petang nanti. Harakhadaily/-

PAS tidak gadai prinsip perjuangan - Hadi

KOTA BHARU, 1 Nov: PAS tidak pernah mengadaikan prinsip perjuangan biar pun berkawan dengan DAP dalam gabungan Pakatan Rakyat, kata Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Ia berbeza jauh berbanding cara Umno berkawan dengan parti-parti bukan Melayu dalam gabungan Barisan Nasional (BN).

"Kita berkawan dengan DAP dalam Pakatan Rakyat bagi sama-sama menentang kezaliman yang berlaku dalam negara dan sama-sama berusaha menegakkan keadilan untuk rakyat," kata Abdul Hadi.

"Sedangkan Umno berkawan dengan parti-parti bukan Melayu dalam komponen BN sehingga sanggup mengadaikan prinsip perjuangan asal mereka," kata Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada ceramah sempena ulangtahun Pasti ke-25 di Dataran Warisan, perkarangan Stadium Sultan Mohammad ke-IV di sini, malam semalam.

Sebelum ini beberapa pemimpin Umno mendakwa PAS mengikut telunjuk DAP dalam Pakatan Rakyat sehingga sanggup mengadai prinsip perjuangan asal parti itu.

Sambutan ulangtahun ke-25 Pasti diadakan di sini selama dua hari dan berakhir petang semalam.

Ribuan orang ramai hadir mengikuti ceramah tersebut biar pun pada awal malam hujan turun dengan lebatnya di Kota Bharu.

Hadir sama pada ceramah tersebut Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasarudin Hassan, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Ketua Penerangan PAS Kelantan, Ustaz Ahmad Baihaki Atiqullah.

Presiden PAS berkata, pendekatan yang digunakan PAS berkawan dengan DAP mengikut kaedah tahaluf siasi.

"Sebab itulah sekarang pemimpin DAP mudah yakin kepada PAS kerana kaedah berpolitik yang diamalkan mementingkan soal dosa dan pahala," tegasnya.

"Dengan kefahaman dosa dan pahalalah yang menyebabkan PAS mampu bertahan lama kerana tidak mudah menjual prinsip perjuangan," ujar Abdul Hadi.

"Contoh yang dapat dilihat di Kelantan apabila kerajaan PAS pada penggal lalu hanya memerintah dengan kelebihan satu kerusi sahaja, namun pemimpinnya istiqamah," kata presiden PAS.

Pada penggal lalu PAS mempunyai 23 Adun, manakala BN memenangi 22 kerusi di Kelantan. Biar pun kedudukan begitu genting namun Adun PAS menolak segala tawaran melompat parti.

Nizar dalam ceramahnya pula memberitahu ketika Adun Pakatan Rakyat masuk ke dalam Dewan Undangan Negeri Perak pada persidangan Dun baru-baru ini, Menteri Besar BN Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sudah selesai membentang bajetnya.

Katanya, Adun Pakatan Rakyat sengaja diperlambatkan memasuki Dewan dengan pemeriksaan ketat anggota polis di dua tempat berasingan.

Menurut beliau anggota polis yang bertugas di dua check point tersebut merampas kamera, komputer riba dan telefon bimbit yang dibawa Adun Pakatan Rakyat.

"Ketika kami sampai ke dalam dewan Speaker Dun BN, Datuk R Ganesan telah menangguhkan persidangan," katanya. _

HarakahDaily.Net/-

Nizar pimpin Pakatan Rakyat?

KUALA LUMPUR, 1 Nov: Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berpotensi untuk memimpin Pakatan Rakyat pada masa depan berdasarkan peranannya menjadi penyatu dan mampu mendekati pelbagai kaum di Perak.

Pandangan ini dikemukakan pensyarah politik dari Universiti Malaya, Amer Saifude Ghazali dalam satu wawancara Harakahdaily dengannya baru-baru ini.

Mengulas kes yang dihadapi Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pergolakan yang melanda Parti Keadilan Rakyat yang memiliki jumlah kerusi terbanyak dalam kalangan parti-parti Pakatan Rakyat, beliau berpendapat PR perlu bersedia menerima pemimpin lain untuk memimpin pakatan itu.

"Pakatan Rakyat perlu ada pemimpin pelapis yang boleh diterima semua kaum dan parti," kata akademik yang terlibat mengkaji setiap pilihan raya kecil selepas Pilihan Raya Umum ke-12 lalu itu.

Banyak pihak mula bersedia menghadapi kemungkinan PR memerlukan seorang pemimpin baharu sekiranya Anwar disabitkan bersalah dalam kes mahkamah yang sedang dihadapi.

Perkembangan melibatkan penarikan diri Datuk Zaid Ibrahim - yang disebut-sebut sebagai bakal menjadi salah seorang penggerak utama PR sekiranya berjaya didaftarkan secara rasmi - daripada aktiviti PKR juga telah membawa tumpuan ramai kepada masa depan pakatan itu yang dilihat ketandusan pemimpin masa depan.

"Kebolehan beliau berkomunikasi dengan baik dengan kaum Cina terutamanya menjadikan Nizar individu yang boleh berperanan sebagai penyatu dalam Pakatan Rakyat," kata Amer mengulas kelebihan yang dimiliki Nizar.

Nizar dipilih sebagai menteri besar oleh PR berdasarkan undang-undang negeri walaupun PAS memiliki jumlah kerusi paling kecil di Perak, sebanyak hanya enam kerusi berbanding 18 diperolehi DAP dan tujuh dimenangi PKR dalam pilihan raya umum pada Mac 2008.

Nizar dan kerajaan PR Perak dijatuhkan oleh Barisan Nasional ekoran tindakan tiga Adun PR yang keluar parti dan mengalihkan sokongan kepada BN.

Dalam pilihan raya Parlimen Bukit Gantang yang diadakan April lalu, Nizar memenangi kerusi parlimen itu dengan majoriti 2,789 undi menewaskan calon BN, Ismail Saffian.

Pilihan raya kecil itu dilihat sebagai referendum rakyat Perak terhadap siapa yang sepatutnya memimpin negeri itu selepas BN mengambil alih kerajaan negeri pada Februari lalu.

Pakatan Rakyat Selangor

Mengulas krisis PR di negeri Selangor, beliau berpendapat tindakan exco kerajaan negeri Datuk Dr Hassan Ali bersuara mengkritik tindakan jawatankuasa pilihan khas mengenai keupayaan, kebertanggungjawaban dan ketelusan Dewan Undangan Negeri Selangor terhadap penjawat awam yang didakwa dimalukan ada kewajarannya, walaupun cara pesuruhjaya PAS Selangor itu mengutarakan kritikan itu dipersoalkan.

"Apabila penjawat awam terguris akibat tindakan kerajaan, kerajaan itu boleh terjejas," kata Amer sambil menegaskan bilangan pekerja kerajaan yang ramai mampu memberi kesan dalam pilihan raya.

Tindakan Selcat terhadap beberapa penjawat awam dalam siasatannya disamakan oleh sesetengah pihak dengan tindakan bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Khir Toyo yang menyampaikan penyapu sebagai tindakan simbolik mengkritik kelemahan perkhidmatan pihak terbabit.

Tindakan itu dilihat sebagai salah satu pencetus kepada penolakan sejumlah besar penjawat awam terhadap pentadbiran Khir di Selangor.

Menurut pensyarah politik itu lagi, kerajaan perlu menjaga hati penjawat awam kerana kerjasama mereka sangat diperlukan dalam pentadbiran negeri. _

HarakahDaily.NEt/-

Bekas Mufti dihadapkan ke mahkamah hari ini!

Kemaskini 3.00 pagi:KUALA LUMPUR,2 Nov: Selepas negara dikejutkan dengan penahanan bekas KSU Mosti atas tuduhan rasuah, kini giliran bekas Mufti pula di hadapkan ke mahkamah hari ini.

Bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin akan dihadapkan ke Mahkamah Syariah Gombak Timur, Keramat dekat sini jam 9 pagi ini atas dakwaan menyampaikan kuliah tanpa tauliah.

Dr Asri ditahan oleh sepasukan anggota polis dan pegawai JAIS ketika mengadakan ceramah agama di sebuah rumah di Taman Sri Ukay, Hulu Klang, Ahad malam.

Ceramah itu dihadiri kira-kira 100 orang termasuk Anggota Parlimen Ampang (KeADILan), Zuraida Kamaruddin dan Anggota Dewan Undangan Negeri Hulu Klang (PAS), Saari Sungib.

Mengulas lanjut penahanan itu, Zuraida kesal dengan sikap pihak JAIS yang bertindak seperti polis dan FRU, tanpa mahu bertolak ansur dan agak kasar terhadap bekas mufti itu.

"Saya kecewa pegawai JAIS seperti orang tak punya ilmu agama. Tiada budi bicara langsung," katanya di sidang media jam 2.00 pagi tadi di rumah yang sama.

Beliau turut menjelaskan kenyataan pihak JAIS yang mendakwa Dr Asri berfahaman 'Wahabi' yang dianggap menyimpang,sedangkan di Parlimen, Menteri di Jabatan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Zahid Hamidi telah mengesahkan bahawa fahaman itu tidak sesat.

Kata Zuraida, hairan sikap jabatan agama dan kerajaan, apabila Asri diizinkan berceramah di Perlis tetapi tidak di Selangor.

Dalam sidang yang sama, Saari juga menganggap kegagalan enakmen syariah telah menyebabkan tindakan pihak berkuasa agama bertindak secara terpilih dan bersifat poltik.

Dr Asri selepas dibebaskan sejam kemudian meminta Jabatan Agama membuat semakan dan menilai semula tindakan yang dilakukan ke atas dirinya.

"Cuba beritahu apa kriteria yang dia mahu... nak beri tauliah pada orang?

"Saya bekas Mufti. Ada PHD daripada UIA. Siapa yang buat keputusan untuk beri tauliah ini?

"Jika demikian, mereka telah menghalang orang untuk sampaikan ilmu," katanya dalam sidang media tergempar yang dihadiri oleh pihak media dan para jemaah yang mengikuti kuliahnya.

Katanya, masih ramai pensyarah di bawah seliaan beliau dan IPTA lain yang tidak diberi tauliah, walaupun layak untuk menerimanya sehingga menyebabkan sekatan ke atas mereka untuk menyampaikan ilmu dan kuliah kepada masyarakat.

Dr Asri juga merakamkan penghargaan kepada kedua-dua wakil rakyat PAS dan KeADILan itu, yang mempertahankan dan membela beliau ketika penahanannya tengah malam tadi.

"Ini tidak bermakna saya sertai politik. Mereka telah membantu saya...terima kasih.

"Terima kasih kepada yang menyokong dan pihak media yang membuat liputan," katanya dan sekaligus bersalaman dengan hadirin semua.

Suasana menjadi agak emosi seketika,apabila ada antaranya berpelukan dengan Dr Asri dan menangisi insiden yang tidak sepatutnya berlaku ke atas seorang tokoh agama.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Ampang, ACP Abdul Jalil Hassan dilaporkan berkata polis hanya membantu JAIS dalam operasi itu dan beliau tidak mempunyai maklumat lanjut berhubung penahanan bekas mufti Perlis itu.

Sementara itu, Exco Hal Ehwal Islam, Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor, Datuk Dr Hasan Ali berkata hanya mereka yang bertauliah sahaja yang dibenarkan untuk menyampaikan khutbah Jumaat dan kuliah agama di masjid dan surau negeri ini.

Hasan Ali menegaskan peraturan dan garis panduan sudah pun dikeluarkan namun masih ada individu tertentu yang ingkar mengikutinya.

Perkara ini disiarkan oleh laman web kerajaan negeri Selangor, Selangorkini Sabtu, 31 Oktober, dua hari lepas.

Bagaimanapun, pentauliahan itu hanya dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dengan menetapkan beberapa proses tertentu sebelum seseorang itu layak berbuat demikian.

"Peraturan-peraturan itu telah pun diberitahu sebenarnya kepada masjid-masjid dan surau-surau dan selepas ini peraturan itu akan diletak dalam bentuk notis yang agak besar di dinding-dinding tempat yang boleh dilihat dengan terang di surau dan masjid dan sebagainya. Antara peraturan itu ialah setiap pemberi khutbah, pengkuliah dan sebagainya mesti ada tauliah yang dikeluarkan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)," katanya._

HarakahDaily.Net/-

Mayat tiga pelajar Utar ditemui

KAMPAR: Tiga penuntut Universiti Tunku Abdul Rahman (Utar) - dua lelaki dan seorang wanita - ditemui mati lemas selepas dihanyutkan arus deras ketika berkelah di Air Terjun Batu Berangkai di sini.

Mayat dua penuntut lelaki itu masing-masing ditemui pada jam 10.20 malam dan 12 tengah malam tadi, manakala mayat penuntut wanita ditemui pada jam 11.10 malam.

Mayat pertama ditemui tersangkut di celah pokok kira-kira 300 meter dari tempat kejadian dan dua lagi mayat dijumpai tidak jauh dari tempat mayat pertama ditemui.

Tiga penuntut Utar itu, Yew Ghim Chnieh, 20, James Wan Kai Khor, 20, dan penuntut wanita berkenaan, Yew Shy Gin, 21, dilapor hilang selepas dihanyutkan arus deras ketika mandi di air terjun itu pada kira-kira jam 5.30 petang.

"Seorang lagi rakan mereka, penuntut lelaki, terselamat," kata Ketua Polis Daerah Kampar Supt Abdul Aziz Salleh.

Beliau berkata, kedua-dua penuntut lelaki itu berasal dari Pulau Pinang manakala penuntut wanita dari Sungai Petani, Kedah.

Abdul Aziz berkata, operasi mencari dan menyelamat dijalankan sebaik polis menerima maklumat mengenai kejadian itu. Usaha mencari dan menyelamat yang turut dibantu penduduk kampung itu agak sukar berikutan arus sungai yang deras serta keadaan gelap.

Seorang saksi, Syed Sarudin Syed Shamsuddin, 41, berkata kejadian berlaku sejurus selepas hujan lebat di kawasan perkelahan itu pada kira-kira 5 petang.

"Saya bersama tiga anak saya naik berteduh di sebuah pondok di tebing sungai apabila hujan turun manakala mereka (penuntut) bersama beberapa yang lain terus mandi," katanya.

Beliau berkata, semasa hujan, air mulai naik perlahan-lahan sebelum tiba-tiba terdengar bunyi kuat air menghempas batu.

"Empat pelajar itu tidak sempat berbuat apa-apa kerana arus deras terus menghanyutkan mereka di celah-celah batu...arus menolak mereka mengikut aliran air yang menjunam ke bawah bukit," katanya.

Seorang penduduk kampung, Razali Abdullah, 32, berkata beliau yang berada berhampiran tempat kejadian tidak sempat menghulurkan bantuan kerana penuntut itu hanyut dengan laju.

"Saya mendengar jeritan minta tolong dan sebaik berlari ke tebing, saya nampak tiga orang terkapai-kapai dan tengelam timbul di dalam air yang ketika itu mengalir laju," katanya.

Menurut Razali, penuntut berkenaan serta beberapa kumpulan lain yang berkelah ke situ pada kira-kira jam 3 petang telah dinasihati oleh penduduk supaya balik kerana air terjun itu berbahaya pada musim hujan.

"Air yang mengalir dari bukit sering turun dengan banyak secara mendadak setiap kali selepas hujan lebat," katanya.

Kejadian hari ini berlaku seminggu selepas tiga murid perempuan lemas di Sungai Kampar di sini.

Dalam kejadian Isnin lalu, 19 murid lain terselamat apabila jambatan gantung di Sekolah Kebangsaan Kuala Dipang runtuh. Bernama/-

Dr. Asri diitangkap!

Kemaskini 12.50 tgh malam:KUALA LUMPUR,2 Nov:Bekas Mufti Perlis Dr Asri Zainul Abidin telah ditangkap oleh pihak polis dan pegawai JAIS jam 12.15 tengah malam tadi.

Kira-kira jam 10 malam tadi,sepasukan lapan anggota daripada Jabatan Agama Islam(JAIS) telah tiba, ketika Dr Asri baru selesai menyampaikan kuliahnya yang dilakukan secara rutin setiap bulan, di kediaman di Taman Sri Ukay,dekat sini.

Suasana menjadi agak tegang apaila orang ramai dan para jemaah yang mengikuti kuliah,terkejut dengan kehadiran sepasukan anggota polis sejumlah kira-kira 40 orang,yang mula mengepung pekarangan rumah tersebut.

Beberapa jemaah yang ditemui Harakahdaily,membayangkan situasi tersebut tidak ubah seperti suasana penangkapan bekas Timbalan Perdana Menteri Dato'Seri Anwar Ibrahim dirumahnya di Damansara pada tahun 1998 lalu.

Sungguhpun begitu,Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin,yang berada di kediaman itu,berjaya meminta orang ramai dan pihak polis yang berada di situ bertenang.

Dalam pada itu,kira-kira 2 jam, para pegawai Jais berunding untuk meminta Dr Asri ke pejabat agama atau balai polis berdekatan.

Pada awalnya,Dr Asri mahu para pegawai itu mengambil keterangan di rumah tersebut, namun setelah berbincang agak lama,Dr Adsri akur untuk ke balai polis berdekatan.

Beliau kelihatan menaiki van JAIS dan diiringi oleh beberapa buah kereta peronda polis.

ImageSebelum pergi, Dr Asri sempat meminta supaya pihak media menunggu beliau dirumah tersebut kerana akan mengadakan sidang media.

"Jangan bimbang,saya akan balik semula ke sini.Doakan saya.

"Tunggu saya...akan membuat sidang media," katanya di hadapan orang ramai dan pihak media yang mengerumuni rumah tersbut.

Dipercayai tangkapan itu,berikutan dakwaan beliau yang dikatakan mengajar tanpa tauliah dan ada kaitannya dengan sidang media semalam serta memo bantahan lantikan beliau selaku Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah(Yadim).

Beliau dipercayai dibawa ke balai polis Hulu Kelang untuk diambil keterangan.Turut serta bersama beliau ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Kelang,Shaari Sungib.

Berita menyusul kemudian..

HarakahDaily.Net/-

SESI BONGKAR; POLIS ZALIMI RAKYAT YANG SEDANG MERAFAK SEMBAH MERAYU PADA RAJA NAZRIN SHAH!!!

Email : Nashita Md Noor

(nota; skrip ini dicatat sendiri oleh penulis dari pendengaran di dalam mahkamah. Ianya adalah panjang namun sangat berguna untuk dibaca sehingga habis. Gambar2 yang ditayangkan di mahkamah tidak dapat di paparkan di sini, oleh itu penulis menggunakan koleksi gambar-gambar dari album sendiri yang diambil oleh suami penulis yang turut ditangkap ketika menjadi jurukamera pada hari tersebut..sebahagaiannya di cari di 'google')

Sambungan soalan balas dari pehak peguambela Augustine Anthony pada hari ke empat Jumaat 30hb Oktober. Baca di sini untuk hari sebelumnya.

AA : Lihat F 41, sudah pernah memberitahu mahkamah pernah buat rakaman di beberapa perhimpunan yang lainnya. Setuju?
Saksi : Setuju.

AA : Setuju dengan saya, Koperal juga mengetahui dan ada pengetahuan cara-cara FRU menembak gas pemedih mata.
Saksi : Tak tahu.

AA : Sebagai anggota polis adakah anda tahu prosedur tembakan gas pemedih mata?
Saksi : Tak tahu.

AA : Daripada pengalaman suasana rakaman sebelum ini, setuju dengan saya gas pemedih mata akan ditembak ke langit supaya ianya jatuh ke tengah mereka yang berhimpun?
Saksi : Tidak tahu.

AA : Boleh kan FRU mensasarkan tembakan gas pemedih mata ke arah orang ramai?
Saksi : Tidak tahu.

AA : Maksud saya 'lateral shoT' (terus ke arah orang berhimpun) dengan gas pemedih mata.
Saksi : Tidak tahu.

AA : Saya cadangkan kepada koperal setiap satu tembakan gas pemedih mata tidaklah sepatutnya mensasarkan ke arah orang awam.
Saksi : Tidak tahu Yang Arif.

AA : (sambung dengan F 41, jam 3.05pm) Ada kedengaran bunyi siren polis?
Saksi : Ada Yang Arif.

AA : Adakah anda kenal orang di dalam gambar sebelum ini?
Saksi : Tidak.

AA : (Lihat) F 42, 3.05pm. Ada orang baring atas kereta menghalang kereta?
Saksi : Ada.

AA : Ada sebarang tangkapan yang dibuat terhadap orang itu (orang yang menghalang kenderaan itu)
Saksi : Tak Tahu.

AA : Menurut gambar itu (F 42) ada tak tangkapan dibuat terhadap orang yang menghalang kenderaan tersebut.
Saksi : Tidak.

AA : Ada atau tidak orang itu ada di antara 13 orang OKT hari ini?
Saksi : Tidak tahu.

AA : Tengok muka orang yang menghalang kenderaan itu, awak kenal orang itu,adakah orang itu ditangkap?
Saksi : Saya tidak tahu.

AA : Setuju dengan saya identiti orang tersebut anda tak pasti.
Saksi : Setuju.

AA : (merujuk kepada gambar) Setuju dengan saya orang yang berbaju kuning yang sama tadi muncul sekali lagi? Setuju?
Saksi : Setuju

AA : Cuba terangkan kepada Mahkamah menerusi gerak gerinya yang dia buat?
Saksi : Laungkan Allah hu Akbar.

AA : Adakah dia sekarang ini sedang berjalan menuju ke orang yang berbaring di atas jalan?
Saksi : Tak Setuju.

AA : Setuju dengan saya dia sudah menyemarakkan keadaaan?
Saksi : Setuju.

AA : Sekarang dia sudah tukar laungan, setuju?
Saksi : Setuju

AA : Laungan PAS Allah hu Akbar, Laungan Keadilan Reformasi. Setuju dia laungkan REFORMASI?
Saksi : Setuju

AA : Sekarang dia laungkan MAKKAL SAKTI, Ini laungan HINDRAF, Setuju?
Saksi : Setuju

AA : Setuju dengan saya dia juga ghairah menyemarakkan keadaan, setuju?
Saksi : Setuju.

AA : Anda lihat sekarang ada pemuda memakai t-shirt hitam, topi hitam dan selendang berwarna hijau? Setuju dengan saya ada laungkan slogan dengan bersungguh-sungguh?
Saksi : Setuju

AA : Setuju dengan saya dia merupakan ketua laungan?
Saksi : Setuju.

AA : Adakah anda boleh mengecam dia?
Saksi : Tidak Yang Arif.

AA : Setuju dengan saya bahawa dia bukanlah orang yang ada dalam kandang orang yang bersalah pada hari ini.
Saksi : Setuju.

AA : Setuju dengan saya awak juga nampak seorang gadis Cina pakai baju warna ungu.(rujuk gambar di bawah-gambar koleksi penulis dan OKT)
Saksi : Setuju.

AA : Setuju dengan saya bahawa dia juga salah seorang orang yang berhimpun pada hari itu.
Saksi : Setuju

AA : Anda tahu siapa dia?
Saksi : Tidak tahu.

AA : Saya cadangkan pada anda dia ialah Clara, pemberita dari STAR, tak kenal?
Saksi : Tidak.

AA : Lihat F 43 dan F 42, apabila anda lihat orang yang menghalang kenderaan dan orang-orang di sekeliling ada tangkapan dibuat?
Saksi : Tidak ada.

AA : Lihat F 42 dan F 43, semasa orang berhimpun adakah anda dengar sebarang arahan bersurai?
Saksi : Tidak ada.

AA : F 44, apakah yang anda lihat di Frame 44?
Saksi : Beberapa orang sedang memegang sepanduk DAULAT TUANKU.

AA : Adakah anda dapat mengecam sesiapa?
Saksi : Tidak.

AA : Adakah orang-orang tersebut yang memegang sepanduk ada di kandang pada hari ini?
Saksi : Tidak ada.

AA : Boleh nampak dua buah kenderaan bernombor 7215? Salah seorang dari dua orang yang menghalang kenderaan itu ialah orang yang kita telah mengecam sebagai seorang yang agresif. Apa yang orang yang berbaju kuning buat? Dia bangun dengan tergesa-gesa, setuju?
Saksi : Setuju

AA : Dengan tiba-tiba dia menghilang diri dari frame 44, setuju?
Saksi : Setuju

AA : Setuju dengan saya setelah membuat sesuatu yang mengelirukan dan riuh, dia melarikan diri dari situ?
Saksi : Setuju

AA : F 44 ada cam salah seorang OKT?
Saksi : Ada.

AA : Adakah dia di tengah jalan atau di tepi jalan.
Saksi : Tak pasti.

AA : Setuju dengan saya dia berada di tepi jalan dan bukannya di tengah jalan, menghalang kenderaan. Adakah dia meriuhkan jalan atau berdiri di tepi secara pasif?
Saksi : Setuju

AA : Setuju OKT ini masih di situ?
Saksi :Setuju.

AA : Adakah OKT ini salah seorang dari yang memegang sepanduk, adakah dia salah seorang yang pegang sepanduk di tengah jalan?
Saksi : Setuju.

AA :Adakah anda kenal orang-orang yang pegang sepanduk ? Adakah orang2 yang pegang sepanduk ada di dalam kandang OKT hari ini?
Saksi : Tidak

AA : F 48 3.08pm Adakah anda dengar sebarang amaran bersurai oleh polis?
Saksi : Tidak.

AA : F 45 3.08 Apa yang anda dengar? Apakah anda dengar loceng FRU berbunyi?
Saksi : Dengar.

AA : Adakah anda dengar sebarang amaran bersurai oleh anggota polis?
Saksi : Tidak

AA : Bila nampak tear gas anda nampak arah sasar ke arah orang ramai, tiada amaran dkeluarkan, OKT di tepi jalan. masih di F 45 3.08. Apa yang anda lihat? Setuju dengan saya FRU menembak gas pemedih mata ke arah orang ramai?
Saksi : Setuju Yang Arif.

AA : Berapa das tembakan yang awak dengar ditembak ke arah orang ramai?
Saksi : 2 sahaja.

AA : Anda tahu apa akan jadi pada orang-orang yang kena gas pemedih mata terus menerus?
Saksi : Tak tahu.

AA : F 45 3.09 Tidak sampai 30 saat, apa jadi di jalan sekarang? Setuju dengan saya sudah berkepulan asap di atas jalanraya.
Saksi : Setuju

AA : Setuju dengan saya keadaan bertambah panik dan kucar kacir?
Saksi : Setuju.

AA : Boleh nampak OKT pertama yang tadi berada di tepi jalan yang pertama dicamkan di awal tadi. Dia sudah seolah bertempiaran lari menyelamatkan diri dan terbaring di tepi jalan?
AA : Tak Setuju. Dia mencangkung.

AA : Okay dia mencangkul (dibetulkan oleh Hj Aminuddin:) ) dia mencangkung untuk menyelamatkan diri.
AA : (Membuat kesimpulan/rumusan dari segala jawapan dan pertanyaan) Orang ramai berhimpun, aman, OKT di tepi jalan, tidak mengganggu kenderaan, tidak memegang sepanduk, OKT mencangkung, FRU tembak gas pemedih mata, keadaan menjadi kucar kacir. Setuju dengan keadaan ini?
Saksi : Setuju.

AA : Dalam keadaan kucar kacir semua kenderaan pun sudah berhenti, setuju?
Saksi : setuju.

AA : Setuju dengan saya dalam masa yang sama ada pegawai polis, polis traffic, dan FRU?
Saksi : Setuju.

AA : Adakah mereka membuat sebarang tangkapan"
Saksi : Tidak ada.

AA : Setuju dengan saya di belakang kereta polis sekarang, jalan samar dengan gas pemedih ,mata?
Saksi : Setuju.

AA : Setuju dengan saya pegawai polis pun lari dari kawasan tersebut?
Saksi : Setuju

AA : Setuju dengan saya sebab keadaan sudah jadi terlalu tidak terkawal?
Saksi : Setuju

AA : Boleh cam OKT, dia bersama 2 orang yang lain mencangkung untuk mencari perlindungan.
AA : Setuju dengan saya keadaan sudah kucar kacir, orang sudah naik marah, orang sudah di dalam keadaan tidak terkawal dan marah, salah seorang mengambil kain dan memukul kereta, menghentak kereta dengan kain.
Saksi : Betul

AA : Adakah orang tersebut salah seorang yang berada di sini hari ini.
Saksi : tak pasti.

AA : OKT mencangkung sedang menutup hidung untuk mengelakkan diri dari terkena gas pemedih mata. Setuju.
Saksi : Setuju.

AA : Ada loceng berbunyi sekali lagi?
Saksi : Ada

AA : F 45 ada tak orang mengganas di sini?
Saksi : Tak ada.

AA : Tetapi anda bersetuju dengan saya sudah ada loceng berbunyi. Cuba dengar ada berapa das tembakan.
Saksi : 4 kali das tembakan.

AA : Selepas loceng berbunyi ada anda dengar sebarang arahan bersurai?
Saksi : Tidak ada sebarang arahan bersurai.

AA : Selepas loceng berbunyi ada 4 das tembakan disasar pada orang ramai.
Saksi : Tak setuju.

AA : Setuju dengan saya anda mendengar 4 das tembakan.
Saksi : Setuju.

AA : Selepas mendengar 4 das tembakan, apa yang terjadi? Keadaan menjadi lebih parah?
Saksi : Setuju.

AA : Cuba terangkan bagaimana? Keadaan menjadi lebih parah sehingga ada orang terbaring di tengah jalan.


Saksi : Tak setuju.

AA : Setuju dengan saya dalam keadaan kucar kacir dan parah, satu kereta bergegas keluar hingga nyaris-nyaris melanggar seorang OKT?
Saksi : Setuju, Yang Arif.

AA : Yang menghentam kereta itu adalah OKT no 1.

AA : F 47 jam 3.10pm, apa yang kedengaran?
Saksi : Siren polis.

AA : Ada nampak polis.
Saksi : Ada.

AA : Ada siren polis ada, ada polis, ada sebarang suara untuk orang bersurai? Setuju dengan saya bunyi siren bertalu-talu menunjukkan keadaan dalam kawasan masa tu sudah menjadi kucar kacir.
Saksi : Tak setuju.

AA : Setuju dengan saya kereta-kereta tak boleh gerak dalam kawasan itu. Tengok belakang tu semua kereta tak boleh gerak setuju?
Saksi : Setuju.

AA : Setuju dengan saya keadaan menjadi kucar kacir sehingga orang baring di atas jalan.
Saksi :

AA : Lihat F 47, 3.10 pm Encik tahu kereta siapa ini?
Saksi : tak tahu

AA : saya cadangkan kereta ini adalah kereta Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah.
Saksi : Tak pasti.

AA : Tak mengapa. nanti kita sampai part yang lebih emotonal...
AA : F 48 3.11 pm, Bila kereta orang kenamaan dalam keadaan tak bergerak, apa yang awak nampak?
Saksi : Orang macam menahan kenderaan.

AA : Tengok betul-betul apa mereka sedang buat. Mereka 'profusely begging', SEMBAH MERAYU. (dicadangkan oleh Hj Aminuddin sebagai MERAFAK SEMBAH).....ya MERAFAK SEMBAH (sambil menunjukkan isyarat cara rakyat merafak sembah kepada Puan Hakim)

dari malaysiakini
kereta Raja Nazrin dengan aksi rakyat merafak sembah dan FRU meluru ke arah rakyat!!!


AA : Setuju dengan saya orang yang pakai baju melayu tu sedang MERAFAK SEMBAH. Jadi bagitahu Mahkamah apakan mereka sedang mengepung kenderaan Raja Nazrin?

AA : (bercakap dengan nada perlahan, teratur satu ayat demi satu ayat bagi menyampaikan mesej yang paling penting ini) Okay....ini rakat PERAK, dan ini RAJA NAZRIN, ini hal emosi, mereka MERAFAK SEMBAH dan bukannya MENGEPUNG.
Saksi : SETUJU

AA : Mengapa orang 'sembah'? Orang 'sembah' kepada siapa? Kepada Raja, Orang sembah kepada Raja.

AA : Setuju dengan saya mungkin orang kenamaan yang duduk dalam kereta tu adalah kerabat di Raja? Sebab itulah orang-orang tu sembah?
Saksi : Setuju.

AA : Selain dari menyembah adakah mereka mengganas dan merosakkan kereta tersebut?
Saksi : Tak ada.

AA : (merujuk kepada gambar rakaman di mana sekumpulan FRU berlari dan merempuh Rakyat Perak yang sedang memohon merayu kepada Raja Nazrin, seorang FRU yang paling terkehadapan dan menolak rakyat Perak ialah seorang Singh)....ok..saya sudah mendapat kebenaran dari Charan Singh (yang duduk disebalah Augustine) untuk sebut Singh yang mengasari rakyat.
Saksi : Menolak

AA : Menolak-mengasari...Rakyat hendak sembah RAJA dia pulak mengasari rakyat.

AA : Sebab tadi encik sebut MENGEPUNG, noleh nampak OKT no 1?
Saksi : Boleh.

AA : Dia pun merafak sembah, setuju.
Saksi : Tak tahu

AA : (sambil meminta saksi memainkan (rewind) scene tersebut berulang kali.) Jangan hanya tengok tangan dia sahaja, tengok badannya semua sekali, bila sembah semua badan akan bergerak. Nampak dia tunduk sahaja. (Haji Nazrin OKT)

AA : Orang yang hendak gaduh, chest dia akan kehadapan, keluar, tetapi yang sembah dia TUNDUK.

AA : Tengok FRU yang pegang cota, orang nak sembah raja DIA??
Saksi : Menghayun, menggertak.

AA : Mengikut F 48 setuju dengan saya RAKYAT PERAK hendak mendekati RAJA tetapi FRU pula menghalang dengan cara MENGGERTAK. Tengok lepas ni semua keadaan berubah. Lihat F 48. 3.11pm, anda lihat salah seorang OKT, cara dia jalan seolah dia cedera.

Saksi : Setuju Yang Arif.

AA : Setuju dengan saya sudah terdapat pertambahan anggota FRU.
Saksi : Setuju

AA : F 49 3.12pm apa yang dilihat?
Saksi : Ada polis menangkap seseorang.


AA : Seperti ada penangkapan oleh anggota polis ke atas orang awam. Setuju?
Saksi : Setuju.

AA : Jangan tengok gambar. Dari mula rakaman sehinggalah (di Frame 49 3.12pm) semua berhimpun secara AMAN, orang ramai MERAFAK SEMBAH, TIDAK ADA TANGKAPAN DIBUAT. Setuju dengan saya?

Saksi : SETUJU YANG ARIF.

AA : Tangkapan yang pertama yang dapat dilihat diadakan ialah selepas orang awam merafak sembah ke atas RAJA.

Saksi : Setuju Yang Arif

AA : Saya cadangkan kepada Koperal polis telah bertindak liar dan buat tangkapan terhadap orang ramai SEMATA-MATA kerana SALAH FAHAM, kononnya KERANA ORANG RAMAI INGIN MENGASARI KERABAT DIRAJA. Setuju atau Tidak?

Saksi : TIDAK ??????

AA : Berapa saat selepas tangkapan pertama tangkapan ke dua dapat dilihat?

Saksi : Tak pasti.

AA : Ulang tayang. Berapa saat?

Saksi : 6 saat.

AA : Setuju dengan saya sudah kelihatan pertambahan polis, FRU yang ramai sekarang?

Saksi : Setuju.

AA : Saya cadangkan bahawa sesudah peristiwa rakyat merafak sembah dan salah faham yang wujud polis telah bertindak liar. Setuju atau tidak?

Saksi : Tak pasti. ?????

AA : Koperal, hari ini saya tenteram sangat hari ini. (hari ini dapat dirasakan saksi menjawap dengan sedikit tenang). Dari jam 2.12pm sehingga jam 3.15pm (merujuk rakaman video saksi sendiri. Peguam bercakap dengan nada yang paling rendah dan lembut) tidak ada lansung sebarang tangkapan, namun bila RAKYAT MERAFAK SEMBAH polis telah BERTINDAK LIAR.

AA : Setuju dengan saya?

Saksi : SETUJU.

AA : 3.17pm keadaan tenang sahaja kembali. Cuba lihat rakaman, bila dalam keadaan tenang hero berbaju kuning muncul lagi, merokok pulak tu, dengar apa dia kata, NAJIB, NAJIB,NAJIB....sepatutnya dia kata Dato' Seri Najiblah kan.

AA : (merujuk kepada rakaman 10 min terakhir. Di dalam rakaman 10 min terakhir ini, saksi-jurukamera telah terlalai dan terlupa menutup video cameranya, maka satu rakaman tunggang terbalik ketika saksi berjalan duduk dan berdiri di merata tempat telah dirakamkan. Ketika pada kali pertama rakaman ditayangkan saksi telah memohon kepada Mahkamah untuk menghentikan tayang di 10 min terakhir atas alasan "atas sebab2 keselamatan"- sebenarnya kelalaiannya akibat gas pemedih mata dan telah tidak diterima oleh Mahkamah).

AA : Sebelum 10 min rakaman terakhir ada bunyi loceng, awak tahu bila loceng berbunyi apa tandanya? Setuju dengan saya bila loceng berbunyi akan ada das tembakan dan asap berkepul. Semasa 10 minit terakhir tadi ada orang terbatuk-batuk. Setuju?

Saksi : Setuju

AA : Kamera itu telah bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain.

Saksi : Setuju

AA : Setuju perakam camera tersebut berjalan dari satu tempat ke satu tempat yang lain.

Saksi : Setuju.

AA : Setuju dengan saya Encik Koperal sendiri terkena gas pemedih mata.

Saksi : Setuju

AA : Sebab itulah 10 min yang terakhir encik pun tak dapat merakam dengan sempurna.

Saksi : Setuju

AA : Setuju dengan saya gas pemedih mata membuatkan KITA HILANG KONSENTRASI UNTUK BUAT KERJA.

Saksi : TAK SETUJU.

Perbicaraan ditangguh jam 12 tengahari untuk solat Jumaat.Oleh kerana ramai peguam yang tidak bersama di sebelah petang maka kes telah dipersetujui untuk ditangguhkan ke tarikh 7-9 hb Disember.

Rakyat yang terdiri dari Mahasiswa yang berani...mereka hanya memegang sepanduk DAULAT TUANKU...melaungkan slogan dan tidak ganas...

FRU yang ramai yang menghalang rakyat

Yang berkopiah dan terjatuh adalah salah seorang OKT, beliau Khairul tercedera ketika menghalang FRU yang merempuh rakyat, seorang pemuda yang sedang tunduk juga salah seorang OKT Zulhaizam yang turun membantu, yang berbaret dan selendang putih juga seoarang OKT Haji Isha. gambar albanjari online

Rakyat bertempiaran lari menyelamatkan diri dan berlindung dari tembakan gas pemedih mata yang bertubi-tubi dari FRU yang ditembak sacara lateral shot...yang bersalahan dari segi tatacara polis!!!!

Anda akan lihat individu yang berbaju kuning di hadapan beserta individu yang berbaju melayu biru dan bersongkok.. beliau juga bertindak ganas dan mebaling objek ke arah FRU dan kemudiannya cuba dihalang dengan dikejar oleh seorang OKT juga seperti di perbicaraan kes sebelum ini, OKT tersebut adalah suami penulis Bad Latif Mansor.

Lihat aksi si baju kunig...over dari yang lain....pemudi yang berbaju unggu seperti yang disebut oleh peguam sebagai Clara dari the STAR...juga boleh diklasifikasikan sebagai yang berhimpun...ramai lagi yang berhimpun kenapa ada tangkapan terpilih????

Lagi aksi rakyat bertempiaran lari menyelamatkan diri dari kezaliman FRU!!!

Lagi aksi over mungkin dari agen provokator.

Rakyat Perak sembah merayu kepada Raja Di Hilir pula...sporting je Raja menurunkan cermin dan melambai lagi....kalau rakyat ganas..takkan dia nak semyum dan lambai dan turunkan cermin keretanya...lu jawap la sendiri polis????

Tuntutan rakyat di bulan purnama bendera PAS

Rakyat sendiri yang mententeramakan rakyat ketika FRU mengganas gambar albanjari online

Kepulan asap apa ni...bakar sampah...bakar ayam...bakar tayar.....takkan tak tau kot... Ini lagi aksi agen provokator yang disebut oleh Augustine sebagai ahli BN!!!!
3 pelajar UTAR pula hilang di kawasan perkelahan Batu Berangkai Kampar

IPOH: Belum pun reda kes kematian tiga orang murid sekolah rendah yang lemas di Sungai Kampar ekoran jambatan gantung yang mereka seberangi runtuh, hari ini, pasukan penyelamat sedang bertungkus lumus melancarkan gerakan mencari tiga pelajar Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) yang hilang ketika mandi di kawasan perkelahan Batu Berangkai,Kampar dekat sini.

Pasukan Mencari dan Menyelamat telah melancarkan gerakan mencari selepas dimaklumkan mengenai kejadian itu pada jam 5.45 petang tadi. Ketiga-tiga mereka yang masih belum ditemui itu dikenali sebagai James Wan Kai Khor, 20, dari Pulau Pinang; Yew Ghin Chnieh, 20, juga dari P.Pinang dan Yew Shy Gin, 19, dari Kedah.

Saksi kejadian itu yang juga merupakan pelajar UTAR yang memberitahu bahawa mereka berempat telah ke kawasan perkelahan itu pada jam 5 petang Ahad untuk mandi-manda.

Pelajar yang terselamat itu menceritakan bahawa ketiga-tiga mangsa terlebih dahulu masuk ke dalam jeram berkenaan dan sebaik sahaja pelajar yang terselamat itu baru hendak masuk ke dalam kawasan air tiba-tiba arus deras menghanyutkan tiga kawannya itu.

"Dia (pelajar yang terselamat) juga turut ditolak arus yang deras dan mengalami luka kecil. Dan pelajar itu bernasib baik kerana ada orang yang segera menyelamatkannya dan terus membawanya ke Balai Polis Kampar untuk membuat laporan,"

Katanya lagi, pelajar yang terselamat itu berusia 22 tahun dan merupakan pelajar tahun dua perakaunan dan berasal dari Kuala Lumpur.Dia enggan dikenali dan masih lagi dalam keadaan terkejut.

Ketiga-tiga mangsa masih belum ditemui dan usaha-usaha mencari dan menyelamat masih lagi diteruskan oleh pihak berkuasa tempatan dengan bantuan orang-ramai.

Jawatankuasa Ad Hoc Siasatan Tragedi Kuala Dipang - V.Sivakumar

Email : vital vtc

Kenyataan Media YB V.Sivakumar pada 1 November 2009

Tragedi Kuala Dipang telah meragut nyawa 3 kanak-kanak sekolah yang tidak berdosa. Kanak-kanak ini menghadiri ‘Kem 1Malaysia’ yang dianjurkan oleh Kementerian Pelajaran. Sejumlah 298 kanak-kanak telah mengambil bahagian dalam program ini. Program ‘Kem 1Malaysia’ di Kuala Dipang dihentikan setelah berlakunya insiden keruntuhan jambatan tali yang amat menyedihkan pada malam 26 Oktober 2009. Ia tidak boleh dipandang ringan dan perlu penyiasatan yang teliti. Perkara seperti ini tidak boleh berulang di masa-masa akan datang. Oleh itu, ia sewajarnya diberi perhatian yang serius oleh semua pihak yang terlibat.

Pakatan Rakyat telah menubuhkan satu Jawatankuasa Ad Hoc untuk meneliti dan mengkaji secara terperinci berkaitan dengan insiden Kuala Didang. Penyiasatan akan dibuat dalam pelbagai aspek terutamanya dari segi punca kejadian tersebut. Selepas kajian, satu laporan akan dibuat dan diserahkan kepada Menteri Pelajaran dan pihak-pihak tertentu yang akan ditetapkan kemudian.

Kami akan berunding dengan pakar-pakar tertentu untuk mendapatkan pandangan ikthisas mereka berkaitan keruntuhan jambatan tersebut. Laporan progres akan dibuat melalui media dari masa ke semasa. Dijangka Laporan Jawatan Kuasa Ad Hoc diselesaikan dalam tempoh 2 minggu iaitu pada 15 November 2009. Kerja-kerja penyiasatan akan dimulakan dengan serta-merta. Maklumat asas berkaitan dengan insiden ini sudah pun kita perolehi.

Saya bersama-sama denga YB Thomas Su, YB Chang Lih Kang, YB Keshvinder Singh dan YB Chan Ming Kai berada di tempat kejadian tersebut pada malam itu.

Adalah tidak wajar untuk Kementerian Pelajaran untuk membuat siasatan ini kerana ia adalah pihak yang berkepentingan dan mempunyai kaitan dengan isu yang dibangkitkan. Oleh itu, satu laporan pihak ketiga adalah perlu untuk memastikan keadilan untuk ketiga-tiga mangsa yang terlibat dan keluarga mereka.

Jawatankuasa Ad Hoc ini akan diketuai oleh V.Sivakumar . Anggota-anggota lain ialahYB Chang Lih Kang, mewakili ADUN Teja, mewakili PKR, YB Thomas Su, ADUN Pasir Pinji, mewakili DAP, YB Khalil Idham Lim, ADUN Titi Serong yang mewakili PAS. Keahlian jawatankuasa akan ditambah dari masa ke semasa mengikut keperluan.

V.Sivakumar