03 November 2009

Dr. Asri diitangkap!

Kemaskini 12.50 tgh malam:KUALA LUMPUR,2 Nov:Bekas Mufti Perlis Dr Asri Zainul Abidin telah ditangkap oleh pihak polis dan pegawai JAIS jam 12.15 tengah malam tadi.

Kira-kira jam 10 malam tadi,sepasukan lapan anggota daripada Jabatan Agama Islam(JAIS) telah tiba, ketika Dr Asri baru selesai menyampaikan kuliahnya yang dilakukan secara rutin setiap bulan, di kediaman di Taman Sri Ukay,dekat sini.

Suasana menjadi agak tegang apaila orang ramai dan para jemaah yang mengikuti kuliah,terkejut dengan kehadiran sepasukan anggota polis sejumlah kira-kira 40 orang,yang mula mengepung pekarangan rumah tersebut.

Beberapa jemaah yang ditemui Harakahdaily,membayangkan situasi tersebut tidak ubah seperti suasana penangkapan bekas Timbalan Perdana Menteri Dato'Seri Anwar Ibrahim dirumahnya di Damansara pada tahun 1998 lalu.

Sungguhpun begitu,Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin,yang berada di kediaman itu,berjaya meminta orang ramai dan pihak polis yang berada di situ bertenang.

Dalam pada itu,kira-kira 2 jam, para pegawai Jais berunding untuk meminta Dr Asri ke pejabat agama atau balai polis berdekatan.

Pada awalnya,Dr Asri mahu para pegawai itu mengambil keterangan di rumah tersebut, namun setelah berbincang agak lama,Dr Adsri akur untuk ke balai polis berdekatan.

Beliau kelihatan menaiki van JAIS dan diiringi oleh beberapa buah kereta peronda polis.

ImageSebelum pergi, Dr Asri sempat meminta supaya pihak media menunggu beliau dirumah tersebut kerana akan mengadakan sidang media.

"Jangan bimbang,saya akan balik semula ke sini.Doakan saya.

"Tunggu saya...akan membuat sidang media," katanya di hadapan orang ramai dan pihak media yang mengerumuni rumah tersbut.

Dipercayai tangkapan itu,berikutan dakwaan beliau yang dikatakan mengajar tanpa tauliah dan ada kaitannya dengan sidang media semalam serta memo bantahan lantikan beliau selaku Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah(Yadim).

Beliau dipercayai dibawa ke balai polis Hulu Kelang untuk diambil keterangan.Turut serta bersama beliau ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Kelang,Shaari Sungib.

Berita menyusul kemudian..

HarakahDaily.Net/-

2 ulasan:

Awanama berkata...

kambing yang sendirian sangat diidam serigala

Awanama berkata...

ASSALAMUALAIKUM SEMUA PEMBACA!

INIKAH YANG DIKATAKAN "RAKYAT DIDAHULUKAN" HOI! KERAJAAN UMNO/BN DAN BARUA-BARUA SEMUA, KAMI SEBAGAI RAKYAT PERLUKAN ILMU UGAMA BAGI MEMANDU ARAH KEHIDUPAN KAMI, UNTUK BERAMAL AGAR MENJADI INSAN YANG SOLEH DAN BERTAQWA. KAMI PERLUKAN ILMU, KAMI PERLUKAN PENCERAMAH UGAMA (ALIM ULAMAK), KALAU KAMU ORANG-ORANG UMNO TAK MAHU BELAJAR PERGI JAHANAM LAH KAMU SEMUA, JANGAN HALANG ORANG LAIN UNTUK MENCARI JALAN KETAQWAAN. KAMI TAHU BAHAWA KEKUATAN UMNO ADALAH DARI SOKONGAN ORANG JAHIL/BODOH, GOLONGAN MISKIN (YANG SUKA MEMINTA-MEMINTA ATAU MANUSIA YANG TAMAK HALOBA), GOLONGAN BERPURA-PURA DAN GOLONGAN BERMASALAH (SEPERTI : OSMAN JAILU, JAMALUDDIN, HEE YIT FONG, BADRUL HISHAM DAN LAIN-LAIN LAGI). BERI LAH SEDIKIT RUANG KEPADA KAMI YANG INGIN MENCARI KEREDHAAN ALLAH SWT. SEKADAR INGATAN, KINI RAKYAT MALAYSIA SUDAH TIDAK YAKIN DENGAN SPRM, PDRM, KEHAKIMAN, SPR DAN JANGANLAH JAIS MENYERET SAMA DUDUK DALAM KELOMPOK TERSEBUT. WALLAHUALAM.