09 September 2009

BN DIINGATKAN SUPAYA TIDAK ANGKUH

Oleh : mohd hafez sabri

Baru-baru ini, Dato’ Seri Zambry Abd Kadir telah mengeluarkan kenyataan di dalam ucapan beliau yang begitu angkuh, dengan mengatakan bahawa jasa BN tidak boleh dipersoalkan. Beliau berkata di dalam ucapannya pada Majlis Dividen Kepada Rancangan Tanam Baru Berkelompok dan Tanam Semula Komersial, RISDA Negeri Perak.

Mengulas lanjut tentang ucapan beliau itu, Ajk Dewan Pemuda PAS kawasan Tambun, saudara Mohd Hafez Sabri, membidas kenyataan tersebut dengan mengatakan bahawa BN tidak pernah berjasa. Sebaliknya apa yang dilakukannya selama ini adalah tanggungjawab yang perlu dilaksanakan oleh mereka, dan ia adalah satu kewajipan.

Beliau berkata lagi, adakah seseorang Islam itu boleh mendabik dada dengan amalannya yang dikatakannya sebagai banyak, dengan hanya mengerjakan solat-solat fardhu semata-mata? Hakikatnya dia hanya melakukan sesuatu yang diwajibkan keatasnya semata-mata.

Sekiranya kita melihat sejarah yang telah diceritakan kepada kita di dalam al Quran, Allah SWT telah menceritakan tentang kisah seorang pemerintah yang mendakwa dirinya sudah begitu hebat, iaitu Firaun. Keangkuhan Firaun ini telah diceritakan di dalam al Quran begitu banyak sekali. Antara yang diceritakan ialah :

Firman Allah SWT

Dan sesungguhnya Kami telah menghukum Firaun dan kaumnya dengan (mendatangkan musim kemarau) bertahun-tahun dan kekurangan buah-buahan, agar mereka mengambil pengajaran. Kemudian, apabila kebaikan (kemakmuran) datang kepada mereka, mereka berkata, ”Ini adalah kerana usaha (jasa) kami,” dan jika mereka ditimpa kesusahan, mereka lemparkan sebab kesialan tersebut kepada Musa dan pengikutnya... (Surah al A’raf : 130-131)

Beginilah keangkuhan Kerajaan Firaun. Mereka mendabik dada bahawa rezeki yang diperolehi oleh rakyat Mesir adalah disebabkan jasa dan usaha Kerajaan Firaun. Sekiranya berlaku kesusahan, mereka melemparkan kesialan tersebut kepada pejuang Islam.

Menurut Saudara Mohd Hafez Sabri, rezeki yang dikurniakan oleh Allah SWT jangan dilupai. Bahkan, ia adalah milik Allah SWT semata-mata. Kita sebagai manusia dilarang sama sekali mendabik dada mengatakan bahawa ia adalah usaha aku, itu adalah jasa aku, sedangkan dia terlupa siapakah yang memberi nikmat sedemikian kepadanya.

Bahkan, kisah Kerajaan Firaun ini jelas membuktikan bahawa mereka sudah lupa dan mereka sendiri cuba untuk menafikan kekuasaan Allah SWT yang memberikan rezeki dan kemudahan kepada mereka. Sebaliknya mereka mendakwa bahawa merekalah yang memberikan rezeki itu.

Beliau menambah lagi, akhirnya, disebabkan keangkuhan Kerajaan Firaun, Allah ST telah menurunkan taufan, belalang, kutu, katak dan darah sebagai azab kepada mereka. Air-air yang sepatutnya menjadi sumber minuman mereka, telah dipenuhi dengan darah, sehingga mereka tidak dapat meminumnya.

Apabila hendak membuka hidangan di meja, puluhan katak dan belalang sudahpun berada di dalam pinggan mangkuk. Apatah lagi kutu-kutu yang merayap di setiap sudut dan ruang. Inilah azab Allah SWT yang diturunkan kepada Kerajaan Firaun yang angkuh. Segalanya sudah tertulis di dalam al Quran.

Hari ini, kita sudah melihat wabak yang hampir sama dengan apa yang diceritakan oleh Allah SWT tentang balasan bagi Kerajaan Firaun ini. H1N1 ini adalah sebagai satu amaran pertama kepada kerajaan hari ini. Kalau mereka masih lagi angkuh dengan kekuasaannya, maka sudah pasti azab Allah SWT akan menimpa pada mereka yang zalimm jelas beliau.
Pemecahan Masalah

By: agussyafii

Di bulan suci Ramadhan ini ada pasangan suami istri bertengkar karena suatu hal. Mereka saling mendiamkan. Suatu saat harus bangun pagi-pagi karena ada tugas luar kota karena takut bangun kesiangan sedangkan dirinya malu untuk minta tolong. AKhirnya dia punya ide menulis pesan disebuah kerta dan ditaruh di dinding. 'Tolong bangunkan aku jam 3 pagi untuk sahur!'

Paginya bangunya terlambat dan kesiangan. Dalam hati setengah marah. dia melihat kertas tertempel didinding yang tertulis. 'Sahur! Sahur! sudah jam 3 pagi nih.'

Al Qur'an memberikan panduan umum kepada pasangan keluarga agar berpegang teguh kepada taqwa ketika sedang mencari pemecahan masalah. Taqwa menjamin output berupa way out dan rizki, waman yattaqillaha jaj`al lahu makhraja wa yarzuqhu min haitsu la yahtasib (Q/….) Taqwa artinya berpegang teguh kepada kebenaran ilahiyah dan konsisten menghindari larangan Allah, imtitsalu awamirihi wa ijtinabu nawahihi. Secara psikologis takwa adalah aksi moral yang integral, yakni perilaku yang lahir dari komitmen nilai moralitas yang dianut orang beragama. Jadi, sesulit apapun problem, jika dalam pemecahanya berpijak pada komitmen taqwa maka jalan keluar maupun jalan masuknya baik, seperti semangat doa, rabbi adkhilni mudkhala shidqin wa akhrijni mukhraja shidqin wa ij`al li min ladunka sulthanan nashira.

Al Qur`an secara khusus juga memberi terapi dengan menggunakan pendekatan ishlah dan mu`asyarah bi al ma`ruf, mau`idzah dan ihsan.

• Bagaimanapun keadaannya, meski sedang kesal, hendaknya masing-masing bertindak secara ma`ruf, bergaul secara ma`ruf (wa`asyiruhunna bi al ma`ruf/Q/4:19 imsakun bi ma`ruf/Q/2:229) . Ma`ruf adalah sesuatu yang secara sosial dipandang baik dan patut. Ini artinya orang harus juga memperhatikan kebiasaan dan tata krama yang dianut masyarakat dimana seseorang berada.

• Semangat yang dicari haruslah islah. Jika yang dicari itu islah pasti Allah akan menolong. in yurida ishlahan yuwaffiqillahu bainahuma (Q/4:35). Ishlah mengandung muatan makna shulh (perdamaian) shalih (baik , patut dan layak) dan mashlahat (konstruktif) . Baik suami maupun isteri harus mengedepankan niat berdamai, berpikir konstruktif dan tetap menunjukan perilaku yang patut.

• Ada tahapan-tahapan dalam mencari pemecahan masalah. Artinya masing-masing suami dan isteri harus sabar, tidak keburu nafsu dan tidak putus asa. Dalam kasus suami membimbing isteri misalnya, menurut al Qur'an, pertama harus mengedepankan nasehat, mau`idzah. (Q/4:34).

Wassalam,
agussyafii

Toleransi beragama : Kelantan model terbaik.

Apabila tercetusnya isu mengenai perarakan kepala lembu oleh sekumpulan orang Melayu dari kalangan UMNO di Shah Alam yang dikaitkan dengan protes pepindahan kuil hindu dari seksyen 19 ke seksyen 23, akhirnya membawa kepada majlis dailog yang tidak bertamadun sehingga menyebabkan kerajaan Selangor menagguhkan sementara perpindahan ketapak yang dicadangkan lebih awal. Hari ini cadangan baru dikemukan oleh Kerajaan Selanor bagi menyelesaikan masalah tersebut.

Bagi saya masalah ini adalah sangat kecil jika dilihat kepada persoalan toleransi agama yang saya kira telah mla dipupuk dengan lebih baik sejak pakatan Rakyat bangkit dengan tsunami politik sehingga dapat bertapak di negeri Kedah, Pulau Pinang , Perak dan Selangor, disamping terus bertahan di Negeri kelantan. masalahnya onar dan api dalam sekam datang dari sekelompok melayu yang masih tidak bertamadun dan cuba merenggangkan toleransi agama yang membaik sejak Mac 2008 itu.

Menyingkap masalah di Kelantan malah kalau dilihat dari skop semua tempat di Malaysia, saya rasakan hampir tidak ada kuil atau tokong yang boleh dibina oleh penganut agama buddha, hindu dan kristian. Kerana mana ada majaoriti penganut agama tersebut yang melayakkan mereka membina kuil atau tokong atau gereja dalam keadaan negara Malaysia yang majoritinya adalah orang melayu.

Perlu diingatkan juga mereka adalah warga negara Malaysia yang mempunyai taraf yang sama dengan penduduk lain dan mempunyai hak yang sama termasuk dalam pengamalan agamanya.

Kalau adapun mungkin diberapa tempat terdapat majoriti penganut agama selain Islam sehingga mereka bebas membina rumah ibadahnya tanpa ada pertikaian.

Persoalan sekarang Islam juga tidak melarang dan mahu campur dalam urusan agama lain, Islam menganjurkan tahap toleransi beragama yang cukup tinggi seperti Firman Allah SWT :

"Bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku" (Al Kafirun :6 )

Kita tidak boleh memaksa orang lain masuk islam, menganggu rumah ibadahnya. Justeru itu cubaan menimbulkan onar di negeri Selangor adalah datang dari orang melayu yang jahil tentang Islam sekaligus membelakangi toleransi beragama yang dianjurkan oleh Islam. Selain itu kalau sudah diseliputi oleh agenda politik yang kotor menyebabkan suasana tegang yang tidak sepatutnya belaku.

Melihat kepada toleransi beragama di Kelantan, kita dapat menyaksi bagaimana "ketik Siam" atau kuil buddha dibina yang rata-ratanya berada ditengah-tengah perkampungan melayu. Kalau pembinaannya dikira pada majoriti penduduk siam atau cina sepatutnya satupun tidak boleh terbina kuil buddha di Kelantan.

Kuil Hindu yang terletak di hadapan KB Mall bersebelahan dengan kubur kristien di Kota Baharu dengan jelas menjawab bahawa toleransi beragama cukup tinggi di kelantan. bayangkan kedudukan kuil yang begitu besar boleh dibina dalam keadaan hanya sedikit sahaja penganut agama itu di Kota baharu malah di kelantan.

Selain itu bercakap tentang jualan daging babi di Kota Bharu ianya dijual secara terbuka sekaligus menggambarkan sikap toleransi itu.

Sikap toleransi ini sebenarnya membawa kepada kehidupan yang dikaitkan dengan percampuran budaya yang melahirkan orang cina kelantan yang seakan-akan berjiwa melayu. Dengan maksud mereka mudah untuk menerima Islam sebagai agama pilihannya.

Selama kita mengapi-apikan perkara ini dalam keadaan tiada siapapun yang bersetuju dengan agama orang lain tetapi jangan sampai ia berada ditahap kewarasan yang sebenar dan terkeluar dari ajaran Islam yang tidak menyuruh kita menghalang agama lain untuk diamalkan. Apa lagi janganlah menjadi masalah sehingga menimbulkan keresahn yang tidak sepatutnya.

Bagi saya, saya sangat yakin dengan kebijaksanaan dan kewibawaan kerajaan pakatan Rakyat Selngor untuk menyelesaikan isu ini dengan baik. Cuma onar dan kekecohan adalah unsur picisan yang ditimbulkan oleh sekelompok UMNO yang kecundang dan hilang kuasa di Selangor.

Jejak saudara kandung : Man bin Puteh bin Kamaruddin


Pagi ini pejabat ADUN Titi Serong dikunjungi oleh seorang Lelaki yang telah berada dipenghujung usia bernama MAN BIN PUTIH (77 tahun). Beliau mengadu mengenai kehidupan sebatang kara dan memerlukan bantuan dari pihak yang berwajib.

Disamping itu beliau sudi untuk diambil gambarnya dan memberi kebenaran kepada kami untuk menyiar kan sedikit biodata yang diingatinya bagi menjejaki saudara kandung yang masih mengenalinya.

Man bin Puteh dilahirkan di Sungai Dungun Bagan Serai hasil perkogsian hidup bapanya dengan ibu kandung bernama Sairah bt. Hj. Salam. Katanya ia sudah lama berpisah dengan ibunya dan Ayah kandung bernama PUTEH BIN KAMARUDDIN yang meninggal sekitar 20 tahun lepas. Menurutnya ayahnya meninggal di Selingsing Bagan Serai yang juga imam mesjid selingsing

Menyingkap kehidupan sebatang karanya, beliau sebelum ini menumpang selama 20 tahun disebidang tanah pada alamat : No 19, Jalan Syarikat, Kuala Bagan Tiang yang terletak dalam DUN Titi Serong. Perkongsian hidup selama 20 tahun lebih yang tidak memiliki zuriat, sekitar setahun yang lepas isteri tercintanya meninggal dunia dan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Bagan Tiang.

Pada masa sekarang ia telah berpindah dari alamat diatas sejak 2 bulan lepas dan berpindah dari satu tempat ke satu tempat. Sejak seminggu ini dia tinggal sementara di Surau Parit Hj. Amin.

Menceritakan pengalaman selama dua bulan ini sempat ia mengikuti sebuah pertubuhan dakwah dan sempat mengikutinya selama tiga hari, tambahnya " saya tak tahan makan dalam satu talam". namun saya mencelah "baguslah itu macan cara sunnah ".

Beliau juga menyatakan minatnya untuk memasuki mana-mana pusat pengajian pondok bagi menghabiskan sisa usianya. sekiranya ada yang sanggup membiayainya.

Bagi sesiapa yang mengenali atau merasakan mempunyai hubungan dengan Man bin Putih dharapkan menghubungi Pejabat ADUN Titi Serong di Taman Wawasan Parit Buntar atau menalifon no 05-7165340 / 019-5759697.

Surat Pembaca: Pilihanraya Kecil DUN Bagan Pinang, 14 Dalil Kenapa UMNO Dan Barisan Nasional Akan Kalah Serta Dikapankan Rakyat !!

Oleh : newsforwarder®™

Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang dalam Negeri Sembilan diadakan kerana kembalinya kerahmattullah calon penyandangnya dari Barisan Nasional yang mendapat undi 6, 430 dalam PRU12 yang lalu dengan mengalahkan calon PAS mendapat undi 4,097 satu lawan satu. Majoriti calon BN 2,333.

Mood politik PRU12 dikawasan DUN Bagan Pinang ketika itu tentunya condong kepada UMNO dan Barisan Nasionaldimana pengundi masih belum nampak isu dan kepincangan UMNO dan BN serta kepimpinan Pakatan Rakyat juga tidak begitu menyerlah dan diyakini oleh pengundi.

Ada kah senario politik PRU12 masih lagi kekal dipihak UMNO dan BN atau sebaliknya? Mungkin sahaja keputusan PRK Bagan Pinang nanti boleh buat satu kejutan seperti PRK Parlimen diKuala Trengganu dimana kerusi UMNO dan Barisan Nasional dirampas oleh calon PAS. Ada kah nasib calon UMNO dan Barisan Nasional di Bagan Pinang itu juga akan senasib dengan calon Parlimen BN di Kuala Trengganu? Walaupun UMNO dan BN mendapat majoriti berjumlah 2,333 undi mengalahkan calon PAS, ia bergantung kepada cara berkempen, strategi dan isu Pakatan Rakyat. Antara 14 dalil berkenaan ialah :-

1. KENAIKAN HARGA PETROL

Kenaikan harga petrol isu ini ada hubung kait dengan penghidupan rakyat Bagan Pinang. Pengundi yang tinggal dikampung rata rata pendapatan mereka kais pagi makan petang, kais petang makan pagi. Kos tambang taksi dan bas pun sudah melambung tinggi belum lagi dikira beras dan serba satu keperluan hidup rakyat luar bandar. Pengundi akan tanya, bila petrol naik harga dipasaran dunia, kenapa Malaysia rugi sedang Malaysia negara pengeluar minyak? Bila harga petrol turun harga jualan runcit pula naik? Alasan Kerajaan bahawa Kerajaan telah beri subsidi 30 sen setiap litter. Alasan ini susah diterima oleh pengundi.

2. KOS HIDUP RAKYAT YANG TINGGI

Bila harga minyak petrol naik, maka dengan sendirinya kos hidup rakyat begitu menghimpit penghidupan rakyat. Walaupun kenaikan minyak petrol mendapat subsidi 30 sen dari Kerajaan tetapi rakyat masih lagi tertekan dengan kenaikan kos hidup yang tinggi. Kenaikan kos hidup ini tidak ada apa apa subsidi dari Kerajaan? Harus diingat kos hidup rakyat setiap item mahal dari 30sen. Kalau segala galanya kos hidup tinggi dan mahal, bererti Kerajaan dapat keuntungan berlebihan dari cukai barangan kos hidup. Kerajaan cuma bantu subsidi harga petrol 30 sen tapi rakyat keseluruhannya rugi beribu. Ini bererti Kerajaan UMNO dan Barisan Nasional mengamalkan sistem double standard?

3. KRISIS POLITIK DIPERAK

Sedikit sebanyak krisis politik di Perak boleh mempengaruhi pengundian PRK di Bagan Pinang kerana terlalu banyak orang orang yang tidak berkenaan turut campur tangan. Rakyat Malaysia keseluhannya tidak suka mendengar ada tekanan keatas Kerajaan yang dipilih oleh rakyat.,

4. SPRM CAMPUR TANGAN DALAM POLITIK

Seperti biasa dizaman Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Hussin Onn, mereka tidak suka Pegawai Pegawai Kerajaan atau Institusi Institusi Kerajaan campur tangan dalam politik negara. Mereka kerap diberi nasihat agar bersikap berkecuali bila berhadapan dengan permasahan politik negara. Mungkin pengundi tidak suka SPRM menangani masalah rasuah dikalangan ahli ahli politik bersikap berat sebelah. Rakyat suka melihat kalau SPRM menjalankan tugas menyiasat masalah rasuah dengan cara profesional dengan tidak memilih bulu PR atau BN.

5. MAHKAMAH HENDAKLAH BEBAS

Pengundi mahu melihat mahkamah bersikap bebas dan tidak terikat dengan mana mana pengaruh politik. Rakyat mahu mahkamah dan hakim berkhidmat dibawah Duli Yang Maha Mulia Seri Peduka Baginda Yang DiPertuan Agung bukan dibawah Perdana Menteri Malaysia.

6.. KES RASUAH PORT KLANG FREE ZONE

Biasanya kes rasuah yang melibatkan berprofil tinggi disiasat oleh SPRM dengan telus bukan disiasat untuk cover up. Rakyat sedang perhatikan SPRM dalam kes rasuah tersebut secara serius. Ada beberapa kes yang berprofil tinggi setelah disiasat oleh SPRM bunyinya "No case to answer" kemudian yang menyiasat pun dapat gelaran Datuk Seri. Anggapan pengundi bukan sahaja korban lembu boleh dijadikan kes rasuah tetapi kes terima anugerah Datuk juga boleh melibatkan seseorang itu terlibat dalam rasuah anugerah kerana ada prima facie dari orang yang disiasatnya menerima budi.

7. POLIS PUN MESTI BERKECUALI

Semasa menjalankan tugas keselamatan, polis juga pengundi kehendaki bersikap berkecuali. Semasa rakyat adakan perarakan kalau pembangkang yang mengadakannya maka tangkapan dibuat. Kalau UMNO yang adakan, polis cuma jaga keselamatan mereka.

8. RASUAH POLITIK WANG

SPRM tidak pula mengeluarkan kenyataan hasil siasatan rasuah politik wang dalam pemilihan Perhimpunan Agung UMNO yang lalu bahawa Datuk Seri Mohd. Ali Rustam didapati merasuah wang dan Khairi Jamaludin didapati merasuah wang? Yang rakyat tahu Datuk Norza dan beberapa orang lain lagi telah didakwa oleh SPRM kerana didapati mengamalkan rasuah politik wang. Pengundi Bagan Pinang mungkin nak tanya SPRM kenapa Datuk Seri Mohd.Ali Rustam dan Khairi Jamaludin kalis siasatan SPRM? Kalis didakwa? Tidak kah SPRM dianggap oleh rakyat sebagai double standard?

9. PERANAN MEDIA ARUS PERDANA

Media Arus Perdana bersikap keterlaluan memutar belitkan kenyataan Pakatan Rakyat. Kadang kadang perkataan yang dibuat buat yang tidak masuk akal, tapi masuk dalam TV3 dan arus perdana. Orang yang membuat berita berita fitnah itu dianggap oleh kaki tangan TV3 dan arus perdana sebagai berkesan? Tidak sama sekali tidak. Backfire pula akan mengena dengan UMNO dan Barisan Nasional. Pendengar dan pembaca hari ini bukan pendengar dan pembaca tahun 60an lagi, hari ini rakyat pandai berfikir, menimbang dan bertanya. Pembohongan TV3 dan arus perdana akan terserlah juga.

10. KONTROVERSI KES LIWAT ANWAR

Kes tuduhan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, umum tahu bahawa kes itu cuma kes yang dibuat buat. Guna logik akal, mustahil seorang muda berusia 23 tahun tidak boleh elakan jika ia diliwat? Taklah masuk akal Saiful Bukhari Azlan pasang sahaja belakangnya untuk diliwat? Walaupun DNA mengatakan benda itu ada didalam dan mahkamah putuskan Anwar bersalah. Rakyat tidak akan telan sahaja bulat bulat, apa yang diputuskan oleh mahkamah itu semua betul. Kerana alibinya manusia boleh buat segalanya dalam erti kata politik "kill or to be killed" kepada sesiapa sahaja musuh politik UMNO.

11. AKTA ZALIM ISA TERUS DIKEKALKAN

ISA rata rata rakyat berpendapat tidak perlu tangkap orang tanpa bicara. Negara ada undang undang, dakwa mereka kemahkamah sesiapa yang menggugat keselamatan dalam negara. Tidak perlu guna ISA tanpa bicara. Tindakan Kerajaan tangkap dan seksa manusia dianggap oleh semua pengundi Malaysia sebagai satu tindakan Kerajaan yang zalim tidak berperi kemanusiaan.

12. KRISIS DALAM KOMPONEN BN, MCA

Krisis kepimpinan dalam MCA boleh menggugat kemenangan UMNO dan Barisan Nasional dalam PRK Bagan Pinang. Pengundi pengundi Cina sudah mula hilang kepercayaan kepada pucuk kepimpinan MCA. Rasuah RM10 juta yang polis bekukan account yang memberi tidak kepada tertuduh yang menerima turut dibekukan accountnya dan disiasat. Para pengundi menganggap, "biasa lah tugas polis dan SPRM untuk jaga maruah BN". Ini yang dianggap oleh para pengundi, kerana menurut andaian Kerajaan UMNO dan Barisan Nasional bahawa para pengundi itu selalu punya fikiran negatif.

13. SIKAP SURUHANJAYA PILIHANARAYA

SPR juga tidak begitu disenangi oleh para pengundi. Campur tangan SPR dalam politik kerap didakwa oleh para pengundi. Ada pula yang mendakwa ada undi hantu dalam buku nama nama para pengundi. Setakat ini kita belum pasti kebenarannya tapi peranan SPR sangat diragukan oleh para pengundi.

14. SEMANGAT PERKAUMAN MAINAN BN

Biasanya selalu kita dengar dalam berita TV3 dalam Astro Awani forum para professor, kadang kadang dengan tidak mereka sedari mereka membincangkan pasal negara Malaysia ini adalah negara orang Melayu. Hak orang Melayu, hak Bumiputera. Kepada kaum Cina dan India warga negara Malaysia, orang orang UMNO menganggap mereka sebagai bangsa asing. Isu ini adalah isu perkauman. Tentu sekali kaum Cina dan India tidak senang dan takut dengan parti UMNO. Takut dengan semangat perkauman mereka, menjadikan renggang perhubungan orang Melayu, Cina dan India padahal kalau UMNO nak meraih undi tentu sahaja bukan dari orang Melayu sahaja, kaum Cina dan India juga punya hak untuk mengundi. Sepatutnya TV3 dan Astro Awani tidak lagi mengundang para professor untuk memberi pendapat kerana ia boleh mengeruhkan keadaan. Kalau calon UMNO kalah dalam PRK Bagan Pinang, tentu sekali 14 dalil ini yang punya punca yang agak sukar untuk para pemimpin UMNO telan, kerana tidak mahu kehilangan senjata hikmat mereka, sekalipun mereka tahu mereka akan kalah..

Laporan kepada SPRM terhadap Kerajaan BN Johor

Oleh : Zabidie Abas
( http://amkj.blogspot.com )


Tarikh : Isnin 7 September 2009

Terdapat dua isu yang mahu dilaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) Cawangan Negeri Johor iaitu :

A. Isu Pertama :

37,000 hektar Hutan Simpanan Kekal Terosot Negeri Johor telah diluluskan untuk tujuan Program Ladang Hutan Getah atau Latex Timber Clone (LTC) pada September 2007. Jangkaan nilai Kayu balak ini adalah RM 3 hingga 5 billion. Projek ini telah dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 10,010.25 hektar Hutan Simpanan Kekal Terosot, diperuntukkan kepada 6 buah syarikat swasta seperti dibawah

1. Serece Track Sdn. Bhd. - 1,296.09 hektar

2. Makmurplus Industry Sdb Bhd - 1,304.00 hektar

3. Groplus Industries Sdn. Bhd - 1,738.16 hektar

4. Jasa Wibawa Sdn. Bhd - 1,624.00 hektar

5. Setindan Sdn. Bhd - 2,024.00 hektar

6. Hamid Sawmill Sdn. Bhd - 2,024.00 hektar


Baki 27,871.31 hektar diperuntukkan kepada 3 buah Badan Berkanun seperti dibawah :

1. Perbadanan Islam Johor. - 12,340.75 hektar

2. Yayasan Pelajaran Johor - 6,316.87 hektar

3. Perbadanan Johor Bioteknologi & Biodiversiti - 9,213.68 hektar


Kawasan Hutan Simpanan Kekal Terosot terbabit adalah merupakan Hutan Sambungan atau “Central Forest Spine” (CFS) , di mana binatang-binatang liar merentasi kawasan ini dalam perjalanan berimigrasi ke Utara waktu musim monsun. CFS diklasifikasikan sebagai Hutan Simpanan Kekal yang mesti dikekalkan dalam Rancangan Fizikal Nasional (2005). Program LTC adalah melibatkan Hutan Simpanan Kekal Endau-Kahang dan Sungai Mas di Hutan Simpanan Endau-Kota Tinggi.

Hutan Simpanan Labis diwartakan pada tahun 1929. Hutan Perlindungan Hidupan Liar Segamat, Hutan Perlindungan Hidupan Liar Endau-Kluang dan Hutan Perlindungan Hidupan Liar Endau-Kota Tinggi diwartakan pada tahun 1933 untuk tujuan memperlindungi habitat hidupan liar di bawah Seksyen 6(i)(b) Enakmen Perlindungan Mergastua dan Burung 1923.

Walaupun Enakmen-enakmen negeri tentang Hutan Perlindungan Hidupan Liar telah digantikan dengan Akta Perlindungan Hidupan Liar 1972 (Akta 76), sebarang Hutan Simpanan Perlindungan Hidupan Liar diwartakan sebelum wujudnya Akta tersebut adalah masih berkuat kuasa di bawah peruntukan Seksyen 2(2) kecuali enakmen terbabit dimansuhkan secara sahih.

Seksyen 10 (3) Akta Perhutanan Negara menghendaki Pengarah Jabatan Perhutanan, dengan kelulusan Kerajaan Negeri, melalui pemberitahuan dalam Warta, menukar pengelasan hutan simpanan kekal dan hutan perlindungan hidupan liar kepada tujuan lain. Selain itu, Seksyen 12 Akta tersebut juga menghendaki Kerajaan Negeri mengambil kira keperluan pemuliharaan tanah dan air, kepelbagaian hayat, kesan kepada alam sekitar serta dapat menggantikan suatu kawasan tanah yang lebih kurang sama luasnya sebagai suatu hutan simpanan kekal.

Ekoran pembalakan besar-besaran sedemikian banjir besar-besaran musim tengkujuh akan mendatangkan pemusnahan 50 perkampungan Orang Asli dan Kampung Tradisi Melayu di sepanjang Sungai Mas di Hutan Simpanan Endau-Kluang dan Endau-Kota Tinggi. Di samping itu, kekurangan bekalan air seperti berlaku pada pertengahan tahun 2005 akan berlaku semula sebab hutan simpanan terbabit adalah juga kawasan tadahan air dan asal sungai-sungai di seluruh Nageri Johor.

Masalah alam sekitar termasuk banjir lumpur dan permasalahan binatang-binatang liar termasuk gajah-gajah akan kehilangan habitat semulajadi mereka dan terpaksa merayau-rayau di ladang-ladang serta memusnahkan tanaman tani di persekitaran Sungai Mas di Hutan Simpanan Kekal tersosot di sepanjang persempadanan Hutan Simpanan Mersing, Labis, Kluang dan Kota Tinggi.

Pemuda Pakatan Rakyat beranggapan baawa terdapatnya kecuaian dalam pelaksanaan Projek LTC Negeri Johor seperti berikut :

1. Tiadanya laporan DEIA (Detailed Environmental Impact Assessment). Sedangkan sebarang penebangan hutan lebih daripada 500 hektar perlu mendapat laporan berkenaan. Oleh itu pembalakan melibatkan beribu-ribu hektar di bawah Perjek LTC telah dilakukan tanpa DEIA. Ia juga telah melanggar piawaian yang ditentukan oleh Majlis Pensijilan Kayu Malaysia.

2. Tiadanya perbincangan dengan jabatan dan badan berkaitan untuk melaksanakan projek LTC. Jabatan dan badan berkiatan adalah seperti Jabatan Perhutanan, Jabatan Perhilitan, Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Pengairan dan Saliran, UPEN(Unit Perancangan Ekonomi Negeri), Penasihat Undang-undang Negeri dan Pertubuhan-pertubuhan Bukan Kerajaan seperti Malaysian Nature Society dan Majlis Peguam.

3. Terdapat kawasan projek LTC yang ditanam dengan kelapa sawit bukannya pokok getah. Amalan ini adalah bercanggah projek yang sebenar.

B. Isu Kedua:

Dalam soalan bertulis bernombor B 26 semasa persidangan Dewan Undangan Negeri Johor pada bulan November 2009, Y.B Dr. Boo Cheng Hau ADUN Skudai telah mengutarakan soalan berkaitan Penanaman Pokok Getah dan Akasia. Berikut adalah jawapan yang telah diberikan:

d. .... Kelulusan yang telah diberikan oleh Kerajaan Negeri ke atas Projek Ladang Hutan Getah ini adalah seperti berikut :

§ Serece Track Sdn. Bhd. - 1,296.09 hektar

§ Makmurplus Industry Sdb Bhd - 1,304.00 hektar

§ Groplus Industries Sdn. Bhd - 1,738.16 hektar

§ Jasa Wibawa Sdn. Bhd - 1,624.00 hektar

§ Setindan Sdn. Bhd - 2,024.00 hektar

§ Hamid Sawmill Sdn. Bhd - 2,024.00 hektar

Dalam soalan bertulis bernombor B 163 semasa persidangan Dewan Undangan Negeri Johor pada bulan November 2009, Y.B Dr. Boo Cheng Hau ADUN Skudai telah mengutarakan soalan berkaitan Konsesi Pembalakan. Dalam jawapan yang telah diberikan telah dinyatakan seperti berikut :

1. Konsesi pembalakan yang telah dikurniakan di antara tahun 2000 hingga 2008 di Seluruh Negeri Johor ialah sebanyak 8 syarikat iaitu :

i. Syarikat kilang papan Hamid Sawmill Sdn. Bhd

Berdasarkan kepada dua jawapan sidang Dewan Undangan Negeri Johor ini maka telah didapati Syarikat kilang papan Hamid Sawmill Sdn Bhd telah dikurniakan konsesi balak di antara tahun 2000 hingga 2008. Pemilik syarikat ini adalah seperti berikut :

1. Suhailah Binti Abd Malek, Datin (540915-01-5794)
2. Abdul Hamid Bin Abdul Rahman, Datuk (530720-02-5731)


Y.B Abdul Hamid Bin Abdul Rahman adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machap telah dilantik oleh Dewan Undangan Negeri Johor sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Raya Negeri Johor, pada tahun 2008. Malangnya semasa perlantikan itu ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Johor tidak dimaklumkan berkaitan penglibatannya secara terus dalam projek LTC.

Salah satu tugas yang telah diberikan kepada Jawatankuasa Kira-kira Raya Negeri Johor adalah untuk menyiasat kecuaian Kerajaan Negeri Johor berhubung dengan projek LTC.

C. Tindakan SPRM :

Oleh itu, Suruhanjaya Pencegarahan Rasuah Malaysia(SPRM) seharusnya menyiasat perkara-perkara berikut :

1. Adakah kawasan pemusnahan hutan-hutan simpanan terbabit dalam projek LTC telah dikeluarkan daripada pewartaan Hutan Simpanan Johor?

2. Adakah projek LTC dilaksanakan secara halal menurut Undang-undang Persekutuan dan Enakmen Negeri?

3. Adakah telah disediakan Hutan Simpanan gantian kepada projak LTC?

4. Apakah sistem ekologi tidak terjejas selepas penebangan hutan simpanan?

5. Adakah kecuaian berlaku dipihak Kerajaan Negeri Johor semasa perlaksanaan projek LTC?

6. Adalah perlantikan Y.B Abdul Hamid Bin Abdul Rahman sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Raya Negeri Johor tidak bertentangan dengan tugas Jawatankuasa ini yang bertujuan sebagai check & balance Kerajaan Negeri Johor.

Yang Benar;

__________________________________

Nama : SDR KHAIRUL FAIZI BIN AHMAD KAMIL.

Jawatan : Ketua Pemuda PAS Johor.

No K/P : 730111-01-6625

__________________________________

Nama : SDR ZABIDIE BIN ABAS.

Jawatan : Ketua Angkatan Muda PKR Johor

No K/P : 680220-01-6293

__________________________________

Nama : SDR TAN HONG PIN

Jawatan : Setiausaha Pemuda DAP, Johor

No K/P : 810320-01-5645

Kerajaan setuju bayar RM50,000 gantirugi kepada Mustafa Ali

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 7 Sept: Polis dan kerajaan Malaysia mengaku bersalah kerana menahan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali (ketika itu Pengarah Pilihanraya PAS) di bangunan Parlimen hampir dua tahun lalu.

Ekoran itu, mereka bersetuju membayar gantirugi kepada beliau sebanyak RM50,000 hari ini.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini merekodkan persetujuan kerajaan itu kerana menahan beliau di bangunan Parlimen pada 11 Disember 2007.

Hakim P.S. Nathan merekodkan persetujuan itu ekoran saman yang dikemukakan oleh Mustafa kepada Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Ketua Polis Negara dan Kerajaan Malaysia.

Mustafa yang datang ke Dewan Rakyat untuk mendengar perbahasan untuk menolak cadangan melanjutkan tempoh jawatan Pengerusi SPR, Tan Sri Rashid Abdul Rahman.

Beliau telah ditahan dan dibawa ke Balai Polis. Di sana beliau telah ditahan selama tiga jam setengah mulai jam 1 hingga 4.30 petang.

Mustafa diwakili peguam Mohamed Hanipa Maidin yang juga Pengerusi Lajnah Undang-undang dan Hak Asasi Manusia PAS Pusat manakala pihak defendan diwakili Peguam Kanan Persekutuan Tuan Rosli Ahmad.

Dalam insiden penangkapan itu, Mustafa telah diheret dengan kasar dan secara kurang ajar oleh dua orang polis.
(Gambar: Inilah aksi ketika Mustafa ditahan dahulu. Kerajaan setuju bayar gantirugi kepada Mustafa kerana kejadian ini)

Mustafa dan beberapa orang pimpinan PAS serta aktivis Bersih berada di hadapan bangunan Parlimen ketika itu untuk menyerahkan satu memorandum kepada Anggota Parlimen mengenai tuntutan pilihanraya yang bersih dan adil.

Di samping beliau, turut ditahan adalah Bendahari PAS Pusat, Dr Hatta Ramli; Ketua Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Salleh, Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasruddin Tantawi, Dr Lo' Lo Haji Ghazali; Setiausaha Agung KeADILan, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Dr Mohd Nasir telah ditangkap oleh pihak polis.

Terdahulu, Ketua Penerangan PKR, Tian Chua telah ditangkap dalam jarak 200 meter dari tempat kawalan pihak polis.

Mustafa yang ketika itu sedang memasuki pintu Parlimen, telah ditahan oleh dua anggota polis berpakaian preman dan meminta beliau menyerahkan diri kerana didakwa terlibat dengan pelanggaran satu perintah mahkamah.

Bagaimanapun Mustafa yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu menyatakan kehadirannya di Parlimen adalah sebagai tetamu Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar dan sekadar memerhati perbahasan yang berlangsung.

"Apa perintah mahkamah terhadap saya? Bacakan dan arahkan 'superior' awak untuk datang bacakan dan saya akan pergi dengan sukarela tetapi bukan dengan secara kasar begini," kata beliau memarahi pegawai polis yang ingin menangkapnya itu.

Turut hadir segera mempertahankan Mustafa Ali ialah Datuk Kamaruddin Jaffar, Lim Kit Siang, Kunasegaran, Chong Eng dan beberapa ahli Parlimen DAP yang lain.

Namun perbincangan 'hangat' yang berlangsung selama 15 minit itu akhirnya menemui jalan buntu dan lima anggota polis secara kasar memaksa Mustafa untuk ke van polis yang diletakkan berhampiran pintu parlimen.

Turut menyaksikan situasi gawat itu ialah beberapa ahli parlimen BN dan puluhan orang ramai yang berada di kawasan tersebut.

"Don't touch me. Be gentlemen and be nice. Hormati Parlimen ini!" kata Mustafa yang bergelut dengan polis terbabit.

Mustafa bagaimana pun terus di bawa van polis dan seterusnya ke balai polis

Chua pula cabar Ong dedahkan akaun banknya

Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 7 Sept: Ketika penyokongnya mendakwa mereka telah memperolehi lebih dari 1,200 tanda tangan untuk menuntut diadakan mesyuarat agung khas (EGM) MCA, timbalan presiden parti itu yang dipecat, Datuk Seri Chua Soi Lek pula meningkatkan tekanan ke atas Presidennya, Datuk Seri Ong Tee Keat.

Beliau mempersoalkan mengapa Ong takut hendak mendedahkan kepada umum akaun bank beliau dan isterinya.

Sebelum ini, Ketua Pegawai Eksekutif Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) Datuk Seri Tiong King Sing yang mendakwa memberikan RM10 juta kepada Ong mencabar Menteri Pengangkutan itu mendedahkan kepada umum akaun bank beliau dan isterinya.

Chua juga mencabar Ong membuktikan dirinya "lebih putih dari putih". Ong sebelum ini diketahui umum telah berusaha bersungguh-sungguh untuk membina imej sebagai seorang yang keras menentang rasuah.

Bekas Menteri Kesihatan itu turut mempersoalkan tindakan Ong menggunakan jet peribadi milik KDSB yang menurut beliau bertentangan dengan Perintah Am.

"Beliau (Ong) sendiri tidak memberikan penjelasan mengenai imejnya sendiri yang tercemar," kata Chua.

"Beliau menggunakan jet peribadi lima kali. Di bawah Perintah Am kerajaan, anda tidak dibenarkan menggunakannya. Pegawai yang lebih rendah mungkin digantung.

"Beliau juga tidak mendedahkan akaun bank beliau dan isterinya untuk dinilai oleh umum bagi menghapuskan sebarang keraguan.

"Beliau berusaha menonjolkan imej yang bersih dan telus, oleh itu mengapa tidak dedahkan akaun-akaun bank itu? Kenapa takut?" Malaysian Insider memetik beliau.

Chua sebelum ini disingkirkan sebagai ahli MCA dalam satu mesyuarat yang dipengerusikan oleh Ong sendiri kerana dianggap mencemarkan nama baik parti itu ekoran skandal seksnya yang divideokan tanap disedarinya.

Pemecatan itu dibuat ketika Chua dilaporkan sedang berusaha untuk mengadakan EGM bagi menyingkirkan Ong.

Tindakan pemecatan itu dikatakan telah dibuat untuk menghalang Chua dan kumpulannya mencapai cita-cita mereka menyingkirkan Ong.

Tetapi, walaupun Chua telah dipecat, para penyokongnya tetap berusaha untuk mengadakan EGM itu dan mereka dilaporkan berjaya mendapatkan sokongan yang lebih dari mencukupi untuk mengadakan EGM.

Bertindak balas terhadap usaha penyokong Chua itu, Ong akhirnya mengisytiharkan mahu mengadakan EGM juga, yang dilihat bertujuan untuk mengesahkan tindakan terhadap Chua dan mendapatkan restu dari perwakilan supaya menyokong tindakan beliau dalam menangani skandal Zon Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ).

Usaha Menteri Pengakutan itu untuk menangani isu PKFZ terpaksa berhadapan dengan cabaran besar apabila dilaporkan tidak mendapat sokongan dari rakan-rakannya dalam kabinet dan para pemimpin Barisan Nasional (BN) yang bimbang lebih banyak yang akan terdedah kepada umum jika diteruskan siasatan dan pendedahan.

Semalam, Ong enggan mengulas laporan yang menyatakan beliau dipandang negatif oleh rakan-rakannya dalam BN.

Di pihak beliau sendiri pula, cabaran terbesar yang dihadapi Ong ialah apabila Tiong yang menerajui KDSB mendakwa telah memberikan RM10 juta kepadanya.

KDSB ialah syarikat yang memajukan PKFZ.

Lantaran itulah pergolakan dalam MCA kini dilihat mempunyai kaitan dengan isu PKFZ di mana Ong sendiri menuduh pihak-pihak tertentu di dalam dan di luar parti mengumpulkan dana sehingga RM100 juta untuk menghancurkananya.

Tuduhan itu dipercayai ditujukan kepada Chua dan Tiong yang juga Ahli Parlimen Bintulu yang juga Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC).

Chua menolak tuduhan itu.

"Saya tidak memerlukan RM100 juta. Saya hanya memerlukan sokongan dan kebijaksanaan perwakilan," kata beliau.

Himpunan Aidilfitri Anak Perantau Parit Buntar

Oleh : Zamri keciks
306 murid sekolah rendah positif dadah

Seramai 306 murid di beberapa buah sekolah rendah di negara ini dikesan terlibat dalam penyalahgunaan dadah tahun ini, kata Ketua Pengarah Agensi Anti Dadah Malaysia (AADK) Datuk Abdul Bakir Zin.

Beliau berkata murid-murid berkenaan dikesan positif dadah hasil ujian air kencing secara proaktif yang dijalankan Unit Pencegahan AADK.

"Di Kelantan kami dapati lebih kurang 60 orang murid sekolah positif dadah. Kami berjaya mengesan mereka melalui Program Intervensi Pelajar yang dilaksanakan dengan Kementerian Pelajaran. Demikian seperti satu laporan berita bernama

"Program ini dilakukan khusus untuk mengesan secara pro-aktif murid sekolah yang berkemungkinan menjadi penghisap dadah," katanya pada sidang akhbar selepas menandatangani terma rujukan dengan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata melalui kerjasama dengan Kementerian Pelajaran, AADK turut menjalankan program susulan bagi memastikan gejala penyalahgunaan dadah di kalangan murid dan pelajar dapat dibendung.

Abdul Bakir bekata Unit Pencegahan AADK turut melakukan pengawasan terhadap pelbagai badan, jabatan dan agensi kerajaan untuk memastikan tiada penyalahgunaan dadah berlaku di kalangan penjawat awam.

"Setakat ini tiada penjawat yang positif dadah yang kami kesan," katanya.

Beliau berkata pihaknya juga akan melakukan pemeriksaan berterusan terhadap pemandu bas sempena musim perayaan ini.

Mengundi di Bagan Pinang diketahui Isnin

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan bermesyuarat Isnin depan dan mengumumkan tarikh bagi pilihan raya kecil kawasan DUN Bagan Pinang pada hari yang sama.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata beliau kini masih menunggu surat memaklumkan tentang kekosongan kerusi DUN itu daripada Speaker DUN Negeri Sembilan.

"Saya menjangkakan surat itu dihantar pada hari ini tapi setakat pagi ini, saya belum lagi menerima apa-apa surat," katanya ketika dihubungi di sini hari ini. Demikian seperti dilapor oleh malaysiakini.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong berikutan kematian penyandangnya, Azman Mohammad Noor pada Jumaat lalu akibat jangkitan dalam darah.

Pada pilihan raya umum tahun lepas, Azman, 54, yang mewakili BN menang dengan undi 6,430 menewaskan calon PAS Ramli Ismail yang memperolehi 4,097 undi.

Ditanya tentang kemungkinan pilihan raya kecil itu diadakan selepas perhimpunan agung khas Umno pada 13 hingga 16 Okt ini, beliau berkata ia masih dalam pertimbangan.

"Memandangkan banyak peristiwa penting berlaku bulan depan, jadi perkara itu akan menjadi agenda utama yang akan dibincangkan pada mesyuarat itu nanti," kata Abdul Aziz.

'Kami mahu Isa di Bagan Pinang'

Pemimpin Umno bahagian Teluk Kemang umumnya ingin melihat mantan menteri besar Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad bertanding sebagai calon BN pada pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang.

Ketua Pemuda bahagian Mohd Faizal Ramli berkata Isa, yang mengetuai bahagian itu, ingin dicalonkan lagi kerana beliau masih dihormati di kalangan pengundi.

"Rakyat masih menaruh keyakinan tinggi terhadap kemampuan beliau," katanya.

Kerusi DUN itu kosong ekoran kematian penyandangnya Azman Mohammad Noor pada Jumaat lalu akibat jangkitan dalam darah.

Pada pilihan raya umum tahun lepas, allahyarham yang mewakili BN menang dengan majoriti 2,333 undi, menewaskan calon PAS Ramli Ismail yang memperolehi 4,097 undi.

Dihubungi Malaysiakini hari ini, Mohd Faizal menegaskan pilihanraya kecil kali ini bukan boleh diambil mudah kerana ini BN tewas dalam tujuh daripada lapan pilihanraya kecil sebelum ini – satu daripadanya, di Penanti, tidak ditandingi.

"Ini bukan pilihanraya main-main, ia adalah satu pilihanraya yang kritikal," katanya, yang juga timbalan pengarah jentera pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang.

"Dan ini adalah kubu kuat BN yang perlu dipertahankan majoriti malah perlu dipertingkatkan majoriti agar Umno dan BN masih relevan dan masih diterima oleh rakyat.

Bahagian itu akan mengadakan mesyuaratnya Khamis ini bagi membincangkan calon yang akan bertanding di kerusi tersebut dan persiapan serta strategi jentera BN.

Diminta mengulas cadangan Naib Ketua Wanita Umno, Datuk Kamilia Ibrahim yang menyarankan calon kerusi tersebut dipilih kalangan wanita, Mohd Faizal berkata:

"Sekarang bukan masanya untuk memenuhi sesuatu kehendak. Sekarang adalah masa kritikal untuk parti.

"Saya sokong Tan Sri Isa, fokus kepadanya supaya jentera kita dapat bergerak lebih awal. Faktor calon penting iaitu yang diterima oleh rakyat dan parti," katanya.

Tapak baru kuil di Seksyen 23

Kerajaan Selangor mengenal pasti satu lagi tapak baru kuil, juga di Seksyen 23 Shah Alam, setelah tapak sebelumnya menerima bantahan keras sekumpulan penduduk.

"Lokasi ini lebih strategik dan sesuai, terletak 100 meter daripada tapak cadangan asal dan 400 meter daripada kawasan perumahan," kata satu kenyataan pejabat menteri besar.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini juga meninjau beberapa kawasan dalam usaha menyelesaikan perpindahan kuil Sri Maha Mariamman dari Seksyen 19 Shah Alam ke lokasi yang lebih sesuai.

Tinjauan itu turut disertai oleh exco kerajaan negeri dan juga ADUN Batu Tiga, Rodziah Ismail, ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad.

Datuk Bandar Shah Alam, Mazalan Md Noor dan Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Othman Omar juga hadir pada tinjauan tersebut yang melibatkan seksyen-seksyen 18, 19, 20 dan 23 Shah Alam.

"Kerajaan negeri akan memaklumkan dan mengadakan perbincangan dengan jawatankuasa kuil Sri Maha Mariamman Seksyen 19 mengenai tapak cadangan baru ini.

"Kerajaan negeri prihatin untuk mendapat persetujuan semua pihak yang terlibat untuk memastikan satu penyelesaian terbaik dapat dicapai," kenyataan pejabat Abdul Khalid dipetik.

Alhamdulillah, Najib luluskan projek pembangunan untuk Manek Urai RM8.9 juta

KUALA KRAI: Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mendakwa beliau telah meluluskan projek pembangunan untuk penduduk Manek Urai berjumlah RM8.9 juta sebagai menepati janji pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Manek Urai pada 14 Julai lepas, seperti satu berita yang disiarkan oleh bernama.

Najib berkata walaupun Barisan Nasional (BN) tewas kepada PAS pada pilihan raya kecil itu namun kelulusan projek itu sebagai bukti kerajaan pusat menepati janji dan ikhlas dalam memberikan perkhidmatan kepada rakyat.

Namun begitu kalau mahu dibandingkan dengan jumlah tuntutan royalti minyak Kelantan sekitar 1.2 billion ringgit apalah artinya dengan kelulusan sebanyak itu. Nampaknya kalau silap haribulan penduduk Manik Urai yang kurang cerdik akan termakan "gula-gula Ramadhan" ini.

Dalam lawatan sehari itu Beliau mengumumkan pembinaan jambatan dua hala yang menghubungkan Manek Urai Baru dan Manek Urai lama yang berjumlah RM8 juta.

"Saya juga meluluskan projek pembaikan masjid Temalir berjumlah RM600,000 dan pembinaan kemudahan sukan di Kampung Manjor bernilai RM300,000," katanya semasa berucap pada majlis beramah mesra dengan rakyat dan berbuka puasa di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) di sini, kelmarin

Majlis berkenaan yang turut dihadiri oleh Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed.

Dalam pilihan raya kecil berkenaan, calon PAS, Mohd Fauzi Abdullah mendapat 5,348 undi mengalahkan calon BN, Tuan Aziz Tuan Mat memperoleh 5,283 undi.

" Rompakan RM 3 Billion" : Perbadanan Islam Johor Diperalatkan

oleh : Zabidie Abbas
( http://amkj.blogspot.com )

Sekitar jam 10.00 pagi tadi, pencatat bersama sekitar 30 anak muda Pakatan Rakyat Johor telah membuat satu laporan kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) cawangan Johor. Diatas penyelewengan yang berlaku .

Amat menjijikkan Perbadanan Islam Johor dan Yayasan Pelajaran Johor dibawa bersama bagi meghalalkan rompakkan bersejarah dikelolai oleh kerajaan Barisan Nasional Johor.

Bagi dalang-dalang yang rakus ini berangapan dengan menganugerahkan sebahagiannya kepada badan berasaskan Islam dengan harapan tiada siapa berani membawa pekara ini ke pengadilan dan Istana.

Pencatat dan rakan Pakatan rakyat akan bawa pekara ini ke pengetahuan Tuanku Sultan Johor jika pihak SPRM gagal menjalankan tugas dengan segera.

Pencatat percaya ramai pencacai UMNO-BN terbabit dalam rompakan pintar ini. Dalam masa 30 hari lagi jika pihak SPRM masih memberi jawapan sedang membuka fail dan tiada tindakan. Pencatat bersama rakan-rakan akan berangkat ke Istana Bukit Serene untuk tindakan Tunku Sultan.

Ramadhan Serata Dunia PART 2.

Oleh : roslan mohd