26 Mac 2014

Selatan Lautan Hindi Seperti Kawah Buih Putih Dengan Ombak Ganas - Pakar

24 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
Ia merupakan sebuah tempat yang amat dahsyat.

Apabila musim sejuk tiba, selatan Lautan Hindi telah digambarkan sebagai tempat yang paling teruk di dunia.

Cuaca yang tidak menentu, keadaan berbahaya, ombak ganas dan laut bergelora semua ini menunjukkan satu keadaan menakutkan, walaupun untuk kapal-kapal besar.

Kaedah 'kesan Doppler' tentukan kedudukan MH370

24 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR - Kedudukan terakhir pesawat MH370 yang hilang, dikenal pasti melalui penggunaan 'kesan Doppler' oleh Air Accident Investigation Branch (AAIB) United Kingdom dan Satelit Inmarsat.

Pemangku Menteri Pengngkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata Inmarsat mencipta kaedah inovatif kedua ini, yang mengambil kira halaju pesawat berkenaan dan kaitannya dengan satelit berkenaan.

Pengsan beberapa kali, emosi ibu belum stabil

24 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
EMOSI Normah Jaafar, 56, belum stabil sejak berita kehilangan anaknya dan pengsan beberapa kali selepas mendengar pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, kelmarin.

Menurut adiknya, Mohd Sabri, 45, kakaknya itu masih terkejut dengan tragedi menimpa pesawat berkenaan.

MH370: Solat jenazah ghaib tidak perlu diadakan sekarang - Majlis Fatwa

24 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
PUTRAJAYA: Mesyuarat Jawatankuasa Khas Majlis Fatwa Kebangsaan malam tadi menetapkan pelaksanaan solat jenazah ghaib untuk penumpang dan anak kapal Penerbangan MH370 tidak perlu diadakan sekarang, kata pengerusinya Prof Emeritus Tan Sri Dr Abd Shukor Husin.


Katanya anggota jawatankuasa sebulat suara bersetuju dan memutuskan bahawa kesemua anak kapal dan penumpang MH370 dikategorikan sebagai orang hilang (mahqud) dan dianggap sebagai orang yang telah meninggal dunia setelah usaha pencarian dibuat oleh pihak berkuasa.

Tamat kontrak 20 kakitangan PKNS kerana pertindihan tugas

24 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
SHAH ALAM: Keputusan menamatkan kontrak 20 kakitangan PKNS Holdings dibuat Pemangku Pengurus Besar PKNS, Azlan Alfiah selepas kajian yang mengambil kira pandangan kakitangan tetap serta bertujuan menjaga kepentingan PKNS khususnya dalam penjimatan kos operasi, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim(gambar).

Beliau memberi  keterangan sebagai saksi kepada Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Keupayaan,  Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (SELCAT) yang mengadakan sesi pendengaran awam berhubung Strategi Pemulihan Pengurusan PKNS-Integrity Pact.

Malindo Air ke Terengganu mendarat di Subang, enjin terbakar

24 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Penerbangan Malindo Air ke Kuala Terengganu terpaksa berpatah balik ke Lapangan Terbang Subang di sini pagi ini selepas sebuah daripada enjinnya terbakar.

Syarikat itu dalam kenyataan di sini, berkata pesawat tersebut berlepas pada 7.30 pagi sebelum insiden berlaku ketika pesawat berada di ketinggian 7,000 kaki.

Pencarian MH370 Di Perairan Australia Barat Bersambung

24 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
MELBOURNE: Misi pencarian objek yang dipercayai ada kaitan dengan penerbangan MH370 di perairan Australia Barat bersambung pagi Rabu selepas ditangguh pada Selasa akibat cuaca buruk.


Pihak berkuasa Australia yakin keadaan cuaca hari ini dapat membantu operasi yang juga bertujuan mengutip objek-objek berkenaan. 

PRK Kajang: Saya puas hati, kata Presiden PAS

24 Jamadil Awwal 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sangat berpuas hati dengan komitmen yang ditunjukkan jentera PAS ketika membantu PKR dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (Dun) Kajang, 23 Mac lalu.

Bercakap kepada Harakahdaily, Ustaz Abdul Hadi turut mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada jentera PAS khususnya PAS Selangor dan PAS Hulu  Langat, yang menurutnya telah berkerja dengan baik.