09 Mei 2013

Kertas undi berlainan Dun dalam satu peti undi

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Satu laporan polis telah dibuat berhubung penemuan kertas undi Dun berlainan dalam satu peti undi yang berlaku di Johor.

Laporan polis tersebut dibuat Dewan Pemuda PAS Johor di balai polis Kluang berikutan empat kertas undi dari kawasan Dun Nusa Jaya ditemui berada dalam peti undi Dun Mahkota.

Malaysiakini yang memetik Setiausaha Dewan Pemuda PAS Malaysia Khairul Faizi Ahmad Kamil melaporkan, perkara itu dikesan ejen pengiraan undi PAS ketika penjumlahan dijalankan untuk pengundian awal pada 5 Mei.

Khairul Faizi berkata para ejen PAS mengesan perkara itu apabila mendapati nama calon PAS Dun Nusa Jaya, Salahuddin Ayub tertera di kertas undi tersebut.

Mahkota terletak dalam kawasan parlimen Kluang manakala Nusa Jaya terletak dalam kawasan parlimen Gelang Patah.

Katanya, ejen terbabit mengemukakan bantahan kepada pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya dan menuntut agar undi tersebut dikira untuk kerusi Nusa Jaya.

Namun, SPR menganggap undi berkenaan sebagai undi rosak, katanya.

Fosil manusia 3.2 juta tahun dikembalikan ke Habsyah

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

ADDIS ABABA - Sebuah muzium di Habsyah memperkenalkan fosil rangka manusia berusia 3.2 juta tahun yang diberi nama Lucy semalam.

Fosil itu ditemui pada tahun 1974 di wilayah Harar, Habsyah oleh seorang saintis Amerika Syarikat (AS), Donald Johanson.

Ia telah dipulangkan semula selepas lima tahun berada di AS.
Fosil manusia prasejarah yang hampir lengkap itu akan dipamerkan buat pertama kali di Muzium Kebangsaan Addis Ababa di sini.

Fosil itu menjadi sebahagian daripada bahan pameran tersebut yang akan diadakan sehingga 13 Mei ini sebelum ia disimpan untuk bahan kajian.

Ia berukuran 0.91 meter lebar dengan panjang 0.15 meter panjang dan berat 27.21 kilogram.
Fosil itu digelar Lucy kerana ketika ia ditemui saintis yang membuat penemuan tersebut sedang mendengar lagu kumpulan Beatles, Lucy. - Agensi


PRU14 : kita perlukan undi Malaikat

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

1] Keputusan PRU 13 terlalu banyak tanda tanya yang melibatkan ketelusan dan kejujuran BN menghadapi PRU dan SPR yang mengendalikan PRU tersebut. Bermula laporan polis berkait dakwat kekal yang boleh dihilangkan sepenuhnya dalam tempoh tak sampai setengah jam sebagaimana berlaku di seluruh negara hinggalah laporan mengenai sogokan wang kepada pengundi jika mereka memberi undi kepada BN sebagaimana yang berlaku di DUN Tioman dan DUN Bukit Ibam.

2] Ketidaktelusan ini, jika boleh berlaku di satu kawasan maka tidak mustahil ia boleh berlaku di tempat yang lain pula. Tanggapan ini berasaskan hilangnya nilai integriti pada pelakunya. Tidak hairanlah 1001 lagi penipuan, penyelewengan dan keraguan berlaku termasuklah menggunakan pengundi warga asing, kertas undi awal yang tidak boleh dipantau dalam lokap, blackout dan lain - lain perkara yang mencetus rasa ragu dan hilang kepercayaan umum kepada sistem demokrasi negara.

3] Sebenarnya perkara seperti ini telah kedengaran dalam setiap kali PRU, cuma PRU13 dilihat sangat ketara. Tambahan pula berlaku dalam suasana rakyat terbanyak memberi sokongan dan menterjemahkannya kepada undi yang besar pada Pakatan Rakyat keseluruhannya sehingga meletakkan Barisan Nasional terpaksa membentuk kerajaan yang tidak popular.

4] Namun sistem "Westminster" yang bercirikan "First past the post" membolehkan BN membentuk kerajaan biarpun tidak memiliki undi popular. Justeru itu saya melihat PR pada masa akan datang setelah saya menilai pengalaman 6 kali PRU memerlukan "Undi Malaikat" bagi maksud menumbangkan Barisan Nasional dalam PRU akan datang.

5] Allah SWT menjelaskan bahawa malaikat-Nya pernah turun membantu tentera Badar [313 orang] saat mereka berdepan dengan kekuatan musuh yang berlipat ganda [1000 orang]. Lihatlah bagaimana Allah swt menjelaskan situasi itu :

“(Ingatlah) ketika dua puak dari kamu (pada hari peperangan Uhud itu) terasa lemah semangat (untuk meneruskan perjuangan) kerana takut, padahal Allah Penolong dan Pelindung mereka; dan (jika sudah demikian) kepada Allah sahajalah hendaknya orang-orang yang beriman itu bertawakal.”

“Dan sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam peperangan Badar, sedang kamu berkeadaan lemah (kerana kamu sedikit bilangannya dan kekurangan alat perang). Oleh itu bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu).”

“(Ingatlah wahai Muhammad) ketika engkau berkata kepada orang-orang yang beriman (untuk menguatkan semangat mereka): Tidakkah cukup bagi kamu, bahawa Allah membantu kamu dengan tiga ribu tentera dari malaikat yang diturunkan?,"

Bahkan (mencukupi. Dalam pada itu) jika kamu bersabar dan bertakwa, dan mereka (musuh) datang menyerang kamu dengan serta-merta, nescaya Allah membantu kamu dengan lima ribu malaikat yang bertanda masing-masing.”

Surah Ali Imran : 122 - 125

6] Meneliti pendedahan Allah SWT yang memberi kemenangan kepada tentera Badar melalui bantuan ketenteraan malaikat, meskipun mereka dalam serba kekurangan adalah berpaksi kepada beberapa perkara yang mesti dimiliki terlebih dahulu oleh mereka sebelum mendapat bantuan malaikat tersebut. Perkara yang saya maksudkan itu hanyalah 3 perkara:

Taqwa + Ikhtiar + tawakal

7] Adunan tiga perkara ini menjadikan mereka layak mendapat sokongan dan bantuan 3 - 5 ribu tentera malaikat. Lantaran itu saya menegaskan, kita juga mesti berusaha mendapat bantuan malaikat ini untuk menang mengatasi lawan. Jika kita yang terdiri dari saf pimpinan, petugas dan ahli jamaah memiliki takwa, ikhtiar dan tawakkal yang cukup dan jelas, tidak mustahil kita juga akan dibantu oleh malaikat yang turun mengundi dan memberikan kita lebihan majoriti 3 - 5 ribu undi insyaallah.

8] Hanya "undi malaikat" yang boleh membawa kita menang dan akhirnya mampu melaksanakan perubahan besar dalam negara kita. Namun "undi malaikat" hanya akan diperoleh jika dasar, tindakan, hala tuju perjuangan yang kita dokong adalah "patuh syariah" atau dalam ertikata lain ia tidak bertentangan dengan syariah.

9] Termasuklah parti dan aktiviti tahaaluf siasi kita. Walaupun ia dari parti non muslim, asal mereka tidak menentang dan bertentangan dengan syariah malah menepati prinsip tahaaluf siyasi, maka ia berhak mendapat rahmat Allah SWT. Seperti usaha non muslim bertahaaluf dengan kita untuk menentang rasuah, monopoli, penyalahgunaan kuasa, penginayaan dan sebagainya adalah dikategori berkonsepkan patuh syariah dalam aspek politik justeru Islam turut mengajar kita agar menentang rasuah dan penginayaan.

10] Ertinya tidak memadai dengan hanya bergantung kepada kekuatan material semata - mata tanpa menafikan betapa perlunya kita memperkukuhkan kewangan, jentera, bahan kempen, strategi dan sebagainya. Segalanya itu adalah faktor membantu kemenangan kita. Apa yang perlu diinsafi ialah kita mesti memiliki faktor penentu kemenangan iaitu Nusrah Allah SWT.

Dan Allah tidak menjadikan bantuan tentera malaikat itu melainkan kerana memberi khabar gembira kepada kamu, dan supaya kamu tenteram dengan bantuan itu. Dan (ingatlah bahawa) pertolongan yang membawa kemenangan itu hanya dari Allah Yang Maha kuasa, lagi Maha Bijaksana.”

(Surah Ali-Imran 126)

Akhirnya, Pakatan Rakyat mesti bermula dari sekarang. Jangan meletakkan kedudukannya bertentangan dengan kehendak Allah SWT tuhan yang maha mencipta dan memberi rezeki. Termasuklah menyelesaikan isu kerusi bertindih dari awal agar tidak berlaku sengketa pada saat akhir yang merumitkan jentera untuk bekerja dan apa yang malang, ia akan membinasakan dan menghilangkan kekuatan kita ekoran sengketa yang berlaku.

“Dan taatlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya, dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu, dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.”

harakahdaily/-

Lukisan Madonna dilelong AS$7.2 juta

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


NEW YORK - Sebuah lukisan Perancis milik penyanyi terkenal, Madonna dijual pada harga AS$7.2 juta (RM21.4 juta) dalam satu lelongan di sini kelmarin.

Namun, rumah lelongan Sotheby tidak mendedahkan individu yang membeli lukisan berjudul Three Women at the Red Table itu.

Hasil jualan tersebut akan memberi manfaat kepada Yayasan Ray of Light yang membantu pendidikan wanita di Afghanistan, Pakistan dan beberapa negara lain.

Lukisan tahun 1921 tersebut dihasilkan oleh pelukis Fernand Leger.

Madonna, 54, membeli lukisan Leger pada harga AS$3.4 juta (RM10.1 juta) dalam satu acara lelongan Sotheby pada tahun 1990. - AP

Stadium Kelana Jaya Bersih Tanpa Sampah Sarap

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


Peserta perhimpunan "Pidato Suara Rakyat Suara Keramat - TOLAK PENIPUAN PRU13" yang berhimpun malam tadi telah menunjukkan tahap disiplin yang amat tinggi apabila padang yang ditinggalkan bersih tanpa sampah-sarap.

Disiplin yang tinggi dan akhlak yang mulia yang dipamerkan oleh para penyokong Pakatan Rakyat dapat dikesan sejak awal mereka berada di jalanraya untuk sampai di tempat perhimpunan.


Bilangan kenderaan yang begitu banyak yang membawa lebih 100,000 orang peserta, sekalipun tiada bantuan polis trafik, namun dengan sikap toleransi dan bekerjasama diantara para pemandunya, dan apabila tiada provokasi mana-mana pihak, tiada sebarang insiden buruk berlaku.

Keadaan ini amat berbeza sekali dengan UMNO yang amat dikenali dengan politik samseng para ahlinya dan suka membuat kacau di program-program PR.

Jelas membuktikan negara Malaysia BERSIH & AMAN SEJAHTERA di bawah pemerintahan PAKATAN RAKYAT!


Mengutip sampah - pemandangan yang lazim ditemui di mana-mana perhimpunan yang disertai oleh PR


Adun Tanjung Sepat garis 5 perancangan untuk rakyat

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tanjung Sepat Ir Mohd Haslin Hassan yang berjaya menewaskan dua calon iaitu BN dan bebas dalam PRU13,  telah menggariskan lima perancangan yang perlu diusahakan untuk rakyatnya.

Haslin yang merupakan seorang jurutera profesional berusaha membantu membangunkan generasi muda dengan ilmu dan kefahaman dengan menginstituskan platform yang sedia ada.

Malah katanya, anak muda yang mahukan perubahan pada hari ini perlu diberikan ruang kerjaya berkonsepkan usahawan khususnya anak muda yang keciciran.

Beliau yang juga merupakan Ahli Lembaga Jurutera Malaysia berhasrat menaiktaraf dan mengopitimumkan penggunaan bangunan-bangunan usang sedia ada supaya mengembalikan keceriaan dan mempunyai nilai komersil.

"Selain itu, kita akan membantu membangunkan Pantai Batu Laut sebagai pusat Komuniti, riadah & reakrasi. Dan yang paling penting membantu membangunkan prasarana asas nelayan-nelayan kecil tempatan terlebih dahulu," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau yang pernah bertanding pada PRU12 lalu tidak menafikan pada awalnya untuk menang di kawasan dalam Parlimen Sepang itu agak sukar bagaimanapun beliau optimis.

"Terus terang saya katakan nak menang agak sukar, tetapi tidak mustahil untuk mencipta sejarah. Keinginan dan adanya angin perubahan daripada rakyat di samping gerak kerja jentera yang bijak mengambil peluang," katanya.

Haslin pernah bertanding pada PRU12 dan tewas dengan calon BN dengan majoriti sebanyak 2,374 undi, namun untuk PRU13 ini beliau bangkit dengan mendapat undi 10,129 sekali gus  menewaskan calon BN dan Bebas dengan majoriti kemenangan 682 undi.

harakah/-

24 maut, lori tangki gas meletup

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


Lori tangki gas meletup
Lori tangki gas meletup memusnahkan puluhan kediaman dan kenderaan di Ecatepec.
ECATEPEC -  Sebuah lori tangki gas meletup di lebuh raya di pinggir bandar Mexico City mengakibatkan sekurang-kurangnya 24 orang terbunuh serta berpuluh lagi cedera.

Menurut jurucakap polis, letupan itu menggegarkan Ecatepec, di utara ibu kota Mexico selain mencederakan 36 orang serta merosakkan kira-kira 15 kereta dan 40 kediaman terbakar.

“Sepuluh kanak-kanak adalah antara mangsa maut dan angka kematian dijangka meningkat. Bangunan berdekatan dan kereta turut meletup dalam kejadian awal subuh di kawasan penempatan masyarakat San Pedro Xalostoc itu,” katanya.

Beliau berkata, haiwan ternakan seperti kambing biri-biri, arnab dan anjing milik penduduk juga mati.

Sementara itu, Menteri Pengangkutan, Gerardo Ruiz Esparza berkata, kemalangan dipercayai berpunca daripada kegagalan sebuah trak mengawal kenderaannya ketika memotong, laporan dipetik daripada AP.

Angka kematian bangunan runtuh lepasi 800 orang

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

DHAKA - Angka kematian akibat bencana industri terburuk di Bangladesh melepasi 800 orang semalam selepas pasukan penyelamat mengeluarkan berpuluh-puluh lagi mayat dari bawah timbunan bangunan sembilan tingkat yang runtuh dekat sini bulan lalu.

"Angka kematian kini mencecah 803 orang dengan 790 mayat ditemui di bawah runtuhan dan 13 mangsa meninggal dunia di hospital," kata pegawai koordinasi bantuan bencana tersebut, Leftenan Mir Rabbi.
Kira-kira 3,000 pekerja sedang bertugas di dalam Plaza Rana sebelum bangunan itu runtuh.

Bangunan tersebut menempatkan lima buah kilang pakaian yang mengeluarkan jenama terkenal Barat seperti Primark dan Mango.

Pegawai penyelia operasi bencana, Jeneral Siddiqul Alam Sikder berkata, sejumlah 2,437 orang terselamat dalam bencana tersebut yang berlaku di bandar Savar.

Menurutnya, bau busuk mayat-mayat yang masih terperangkap di tingkat bawah bangunan tersebut menandakan angka kematian akan terus meningkat. 

"Kami menjangka lebih banyak lagi mayat ditemui memandangkan operasi mencari masih belum sampai ke bahagian bawah bangunan," kata pegawai berkenaan.

Tambahnya, usaha mengenal pasti identiti mangsa menjadi sukar kerana mayat-mayat itu mulai reput. - AFP


Terpaksa guna air bukit

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

Terpaksa guna air bukit
Loji di Chegar Perah berkos lebih RM2 juta tetapi masih gagal menyalurkan bekalan air bersih sehingga kini.
PADANG TUNGKU - Beberapa masalah prasarana dan kemudahan rakyat di sini gagal disempurnakan dengan baik hingga menyusahkan penduduk sekali gus merugikan kerajaan negeri.

Timbalan Yang Dipertua Pas Lipis, Roslan Zainal berkata, ada projek dianggarkan bernilai RM2 juta dikatakan sudah siap, tetapi tidak boleh digunakan.

“Misalnya projek pembinaan loji air di Chegar Perah dianggarkan bernilai RM2 juta, tetapi gagal berfungsi sepenuhnya untuk menyalurkan bekalan air bersih kepada penduduk.

“Projek itu dilaksanakan kira-kira 10 tahun lalu dan siap pada 2007, tetapi tidak mendatangkan manfaat hingga kini,” katanya.

Dalam pada itu, Roslan berkata, loji telaga tiub itu juga didapati menghasilkan bekalan air tidak bersih untuk digunakan penduduk menyebabkan operasinya dihentikan.

“Loji itu dihentikan operasi hingga sekarang dan kekal menjadi projek gajah putih.

“Keadaan itu menyebabkan penduduk tempatan hanya bergantung pada bekalan air bukit yang disalurkan terus ke rumah-rumah tanpa dirawat. Kita bimbang air bukit itu tercemar akibat aktiviti pembalakan dan perlombongan bijih timah,” katanya.

Roslan juga mendakwa ada projek diselia Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dari Kampung Melaka hingga Kampung Dada Kering, gagal disiapkan sepenuhnya.

“Kerajaan berjanji projek itu akan siap dua tahun lalu. Tetapi sehingga kini tiada bekalan air walaupun paip sudah dipasang di rumah-rumah penduduk,” katanya.

Sementara itu, Roslan juga memandang serius mengenai masalah kerosakan jalan raya yang berlarutan hampir 10 tahun di Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Chegar Perah.

Sehubungan itu katanya, pihak bertanggungjawab diminta tampil untuk menyelesaikan masalah tersebut.

“Saya harap segala janji akan ditunaikan pihak berkenaan untuk menyelesaikan masalah ini agar rakyat dapat menikmati kemudahan yang baik dan sempurna,” katanya.

sinar/-

Exco baru P Pinang akan perkasa rakyat

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -PULAU PINANG: Barisan Exco kerajaan negeri Pulau Pinang 2.0 berjanji akan memperkasakan rakyat tanpa kira kaum, agama dan latar belakang politik.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng dalam kenyataannya berkata, barisan exco juga akan memperkasakan rakyat dengan pengetahuan dan pendidikan, memperkuasakan rakyat dengan hak dan tanggungjawab.

"Saya percaya bahawa pasukan baru ini akan mencerminkan hasrat murni PR untuk bersuara untuk semua, bertindak adil kepada semua dan membantu semua," kata beliau.

Kerajaan negeri Pulau Pinang 2.0 menjaminkan akan bekerja keras untuk rakyat sebagai membalas sokongan rakyat daripada pengundi Melayu, Cina dan India yang meningkat daripada 58% undi dalam pilihanraya umum ke-12 kepada 66% dalam pilihanraya umum ke-13.
Salah satu tumpuan adalah untuk menyekat peningkatan kejadian jenayah di Pulau Pinang seperti di Seberang Perai Tengah dengan memasang lebih banyak tiang lampu jalan dan CCTV.

Lagi satu tumpuan adalah untuk membuat bayaran warga emas RM100 setahun mulai 18Mei 2013.

"Marilah kita bersatu untuk menjadikan Pulau Pinang No. 1 di Malaysia sebagai negeri bertaraf antarabangsa dan pintar, " katanya.


PORTFOLIO AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG 2013-20181) LIM GUAN ENG
Ketua Menteri
Pengerusi Jawatankuasa:-
· Hal Ehwal Tanah & Pembangunan Tanah,
· Penerangan,
· Warisan & Hal Ehwal Agama Bukan Islam


2) MOHD RASHID BIN HASNON
Timbalan Ketua Menteri I
Pengerusi Jawatankuasa:
· Pembangunan Industri Perdagangan Antarabangsa,
· Koperasi & Perhubungan Masyarakat,
· Pembangunan Keusahawanan

3) PROF. DR. P. RAMASAMY A/L PALANISAMY
Timbalan Ketua Menteri II
Pengerusi Jawatankuasa:
· Perancangan Ekonomi Negeri,
· Pendidikan & Sumber Manusia,
· Sains, Teknologi Dan Inovasi

4) TUAN CHOW KON YEOW
Pengerusi Jawatankuasa:
· Kerajaan Tempatan,
· Pengurusan Lalulintas,
· Tebatan Banjir

5) DATUK ABDUL MALIK BIN ABUL KASSIM
Pengerusi Jawatankuasa:
· Hal Ehwal Agama Islam,
· Perdagangan Dalam Negeri
· Hal Ehwal Pengguna

6) CHONG ENG
Pengerusi Jawatankuasa:
· Belia & Sukan,
· Pembangunan Wanita, Keluarga & Komuniti
· Kesenian

7) LIM HOCK SENG
Pengerusi Jawatankuasa:
· Kerja Raya,
· Utiliti (Tenaga, Air, Telekom)
· Pengangkutan (Udara, Laut, Keretapi)

8) LAW HENG KIANG
Pengerusi Jawatankuasa:
· Pembangunan Pelancongan
· Kebudayaan

9)PHEE BOON POH
Pengerusi Jawatankuasa:
· Kebajikan,
· Masyarakat Penyayang,
· Alam Sekitar

10) JAGDEEP SINGH DEO A/L KARPAL SINGH
Pengerusi Jawatankuasa:
· Perancangan Bandar & Desa
· Perumahan

11) DR. AFIF BIN BAHARDIN
Pengerusi Jawatankuasa:
· Pertanian & Industri Asas Tani,
· Pembangunan Luar Bandar
· Kesihatan

harakahdaily/-

Rakyat Bersama Pakatan, UBN Hanya Menang Kerusi!

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -Hidup ini kerana nyawa dan semangat. Jasad kita bergerak kerana ada nyawa (roh). Jasad pula akan jadi segar sekiranya ada semangat. Bila semangat lemah, maka kita akan sakit-sakitan. Seleasai pilihan raya maka saya jadi tidak sihat. Seluruh tubuh jadi sakit-sakit. Kesan berjaga malam dua minggu memberi ketidakselesaan kepada diri. Tanpa makan teratur dan tidur sudah pasti tidak mencukupi itulah menjadikan badan sakit.

Keadaan yang lemah itu ditambah lagi dengan 'kekalahan'. Saya yakin saya akan sihat, bersemangat dan lancar membuat ulasan demi ulasan kalau menang. Maksudnya jasad akan jadi kuat kerana ia di go head oleh kemenangan. Pasti tubuh tidak akan jadi lemah gemulai.

Bukan saja saya, semua orang yang cintakan damai dan perubahan terkejut dengan keputusan pilihan raya umum ke-13 yang lalu. Saya percaya hari ini ramai yang sakit dan lemah semangat macam saya. Namun kita tidak boleh ikutkan hati sangat, bertawakuslah. Apapun kita hanya mampu merancang, tetapi Allah juga yang Maha Mentadbir.

Semua yang berlaku dalam pilihan raya dua hari lepas di luar jangka kita. Apa yang kita jangkankan tidak menjadi. Dari kalangan penyokong sampai kepada pemimpin atasan tidak menyangka. Bahkan pemerhati dari luar negara juga terperagah menerima keputusan. Masih ada yang termangu panjang di birai jendela memikirkan nasib badan dan keputusan yang telah diumumkan. Jangan begitu, perjuangan masih panjang dan Tuhan tetap memelihara orang yang sabar dan bertaqwa.

Bagi saya apa yang berlaku tidak akan berganjak. Bahawa UBN akan membentuk kerajaan untuk lima tahun lagi dalam keadaan yang lemah kerana tidak memperolehi 2/3 di parlimen. Walaupun banyak kecacatan dan ketidaksempurnaan itulah yang harus diterima kini. Apabila Najib Razak dalam kenyataan awalnya meminta Pakatan Rakyat menerima keputusan, sudah dapat dibaca apa yang termaktub di dalam hatinya. Apa yang beliau tahu mengenai pilihan raya berkenaan? Bahawa kecacatan dan penipuan berlaku. Ini realiti yang kita kena terima. Betapa kita membencinya tetapi ia hadir dalam hidup demokrasi kita. Penipuan bukan saja dalam PRU-13 tetap sejak dari PRU-1 lagi.


Selepas ini akan ada beberapa petisyen atau bantahan. Anwar Ibrahim sudah membuat kenyataan pihaknya sedang mengkaji untuk membuat bantahan. Ada kawasan yang terdapat bukti jelas berlaku penyelewengan. Misalnya apa yang diterima Lajim Okin di Sabah adalah satu bukti besar. Semua orang tidak mempercaya Lajim akan kalah. Inlah ibu segala kebusukan dalam pilihan raya ini. Anwar meyifatkan kemenangan di pihak pakatan rakyat telah dicuri oleh UBN.

Sehubungan itu beliau juga meminta satu badan suruhanjaya pilihan raya lain perlu dibentuk menggantikan SPR yang ada hari ini yang tidak telus. Badan baru itu harus telus dan terbuka. Bagi Anwar peranana SPR hari ini bukan memberikeadilan dan hak sama rata tetapi membela UBN. Kebimbang ini sudah lama bersarangan, beberapa desakan dan tuntutan dilakukan kepada badan itu namun ia tidak juga memberi apa-apa perubahan.

Saya menarik dengan satu figure dikeluarkan mengenai undi popular di mana Pakatan Rakyat memperolehi 50.3% undi manakala UBN mendapat 46.8%. Jika angka ini tepat dan benar maka jelas dari sudut angka dan undi popular Pakatan Rakyat yang berhak diumum sebagai pemenang. Ertinya kalau amalan demokrasi sama seperti di Indonesia, Pakatan berhak mendapat anggota kabinet yang lebih ramai berbanding dengan UBN.


Sekiranya angka ini sahih rakyat berharap menuntut kemenangan mereka. SPR perlu memberi penjelasan dari semua sudut dengan jelas macam mana mereka boleh mengumumkan UBN menang. Kemunasabahan melampau hak perlu digunakan oleh SPR untuk mempertahankan keputusannya. Oh ya mungkin ia berdasarkan kepada jumlah kerusi diperolehi tetapi bukan peratus undi. Ertinya kalau kemenangan UBN itu berdasarkan kepada jumlah kerusi bukan kepada peratus suara. Ini bermakna kemenangan itu bukan dari atas suara.

Saya sudah lama menyarankan agar sistem pilihan raya kita diubah. Dari mengira kerusi kepada mengira suara. Kemenangan berdasarkan siapa yang mendapat kerusi lebih dan bukan kepada suara rakyat tidak relevan lagi. Ini bermakna parti yang kurang mendapat sokongan menjadi kerajaan. Suara rakyat yang mahukan perubahan terus terabai dan dinafikan oleh jumlah kerusi yang mana kemenangannya boleh direka dan diusahakan?

Bedasarkan hakiat itu tadi, sokongan rakyat, PRU-13 memang dimenangi oleh rakyat. Suara yang inginkan kepada Pakatan Rakyat lebih tinggi berbanding dengan suara yang inginkan kepada UBN. Perbezaan sebanyak 3.5% adalah besar. Hakikat ini mungkin jarang diketahui oleh orang ramai. Justeru kalau kita memahami ini tidak perlu merasa sedih atau merasa kalah kerana hakikatnya apa yang diterima oleh UBN itu dari segi kelebihan kerusi bukan sokongan.

Kelebihan kerusi bukan menggambarkan sokongan sepenuhnya, kalau dikira dari setiap individu. Yang perlu diperkiranya ialah jumlah semua individu yang mengundi pada 5 Mei lalu. Makanya Najib Razak dan pemimpin BN tidak boleh merasa 'manggak' dengan kemenangan itu kerana ia bukan kemenangan mutlak. Sekiranya Najib dan UBN seorang dan sebuah badan berintegriti beliau kena serahkan kemenangan itu kepada Pakatan Rakyat atau dikongsi bersama.

Jadi kepada penyokong Pakatan jangan bersedih. Saya pun sudah segar dan bersemangat kembali kini. Sebenarnya tidak ada kekalahan mutlak di sebelah kita. Dari segi punggutan kerusi Pakatan Rakyat berjaya menambah kerusi parlimen dari 83 pada tahun 2008 kepada 89 kerusi bertambah sebanyak enam kerusi. Pecahan DAP 38, PKR 30 dan PAS 21. UBN mengalami kesusutan sebanyak tujuh kerusi. Dulu 140 kini 133 kerusi.

Manakala dari segi kedudukan kerusi Negeri pula UBN kehilangan 32 kerusi. Dalam tahun 2008 UBN mendapat 306 kerusi sementara dalam pilihan raya lalu mendapat 274 kerusi. Walaupun parti itu berjaya merampas Kedah namun dari segi hakikatnya parti itu merosot.


Lonjakan besar bagi Pakatan Rakyat ialah di negeri Terengganu. PAS hanya kekurangan dua kerusi sahaja untuk membentuk kerajaan di negeri itu. Daripada lapan kerusi dalam tahun 2008 kepada 15 kerusi. Begitu juga di Perak Pakatan Rakyat kekurangan juga empat kerusi saja. Kedudukan menunjukkan sokongan dan kekuatan Pakatan Rakyat masih ada dan diberi kepercayaan oleh rakyat.

Kekalahan mengikut bilangan kerusi harus diterima kerana kita memahami apakah peranan SPR didalam menguruskan pilihan raya ini. Dalam keadaan SPR tidak berlaku adil tetapi Pakatan Rakyat terus mendapat sokongan dan melonjakkan diri, jelas bahawa tuntut massa mahukan kepada Pakatan Rakyat.

Di sini saya tidak mahu menyebut atau membuat postmortem mengenai kenapa Pakatan Rakyat masih belum boleh membentuk kerajaan. Saya akan mengambil ruang lain. Cuma apa yang hendak ditegaskan ialah agar penyokong Pakatan Rakyat tidak mudah berputus asas. Semua pihak perlu merasakan kita telah melakukan yang terbaik di dalam pilihan raya lalu. Di samping itu dalam menilai kenapa kita 'menang kalah, kalah menang' perlu menyenaraikan kelemahan atau sesuatu tindakan yang kita tidak sempat lakukan menyebabkan berlaku apa yang berlaku.

Renung ke dalam diri, di antara kita akan menemui sesuatu kesilapan kecil yang kita lakukan baik sengaja atau tidak. Kalau kita tulus kita akan menemui perkara itu dan itulah yang memungkinkan kita gagal. Apabila menemuinya, kita perbetulkan dan tidak akan mengulangi benda sama di tahun akan datang.

Yang dapat saya simpulkan berhubung keputusan semalam ialah, BN menang dari segi jumlah kerusi tetapi kalah dari segi suara dan kehendak rakyat. UBN kena sedar bahawa sebanyak 3.5% adalah rakyat yang tidak bersetuju dengan UBN. Tanpa memikirkan bahawa matlamat kemenangan itu untuk membentuk kerajaan dan mentadbir negara semata-mata, sesungguhnya Pakatan Rakyat telah memenangi pilihan raya ke-13 lalu. Hakikat ini diketahui oleh semua dunia. -msomelayu


Kerusi parlimen di bandar-bandar besar dikuasi oleh Pakatan Rakyat


Pakatan Rakyat menguasai kerusi parlimen di Semenanjung.Selipar terbuang dikitar semula jadi barang bernilai

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

NAIROBI, Kenya - Sebuah syarikat kitar semula di sini mengambil inisiatif mengumpul selipar terpakai di sekitar perairan pantai Timur Afrika bagi menghasilkan pelbagai produk kitar semula yang menarik.
Syarikat itu, Kenya's Ocean Sole turut berperanan membersihkan beberapa kawasan pantai di Timur Afrika dan mengumpul barangan terpakai untuk dikitar semula terutama selipar getah.

Pengasas syarikat tersebut, Julie Church berkata, matlamat pihaknya adalah untuk menghasilkan beberapa produk yang bernilai yang boleh dujual semula.
Para pekerja di syarikat itu akan menghasilkan 100 jenis produk berbeza daripada selipar getah yang dikitar semula.

Produk-produk menarik yang dihasilkan ialah replika buatan tangan seperti zirafah, gajah dan babi hutan.
Pada 2008, syarikat tersebut telah menghantar sebuah replika zirafah setinggi 5.4 meter ke Rom, Itali untuk dipamerkan pada satu acara fesyen.

Para pekerja akan membasuh selipar getah yang dikutip dan membaiki barang lusuh tersebut Selipar yang pelbagai warna itu kemudian digam, diukir dan diproses mengikut bentuk yang dikehendaki dan dibasuh sekali lagi sebelum diproses menjadi pelbagai barangan termasuk permainan kanak-kanak. - AP

Lapan maut kapal kargo rempuh menara

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

GENOA - Sebanyak lapan orang dikhuatiri mati selepas sebuah kapal kargo hilang kawalan lalu melanggar menara kawalan di Pelabuhan Genoa di sini semalam.

Pelabuhan Genoa merupakan yang paling sibuk di Itali.

Menara setinggi 50 meter itu runtuh dalam pelanggaran itu yang berlaku pada waktu malam.
Pihak bomba berkata, beberapa orang tercampak ke dalam air, manakala sebahagian lagi terperangkap di dalam sebuah lif yang terjunam ke dalam laut.

Pasukan penyelamat berjaya mengeluarkan seorang lelaki berusia 50 tahun dari bawah runtuhan menara itu 12 jam kemudian.

Mangsa kini dirawat di hospital.

Setakat ini, sebanyak tujuh mayat ditemui di dalam laut oleh pasukan penyelam dengan seorang lagi mangsa dipercayai masih hilang.

Ketika kejadian, kapal kargo Jolly Nero sedang bergerak dengan mematuhi protokol pelayaran ke arah menara kawalan tersebut. Kapal itu sepatutnya membelok ke arah lautan luas untuk menuju ke bandar Naples.

Namun, Jolly Nero yang dibina pada 1976 itu hilang kawalan dan merempuh menara kawalan.

"Tidak banyak yang kami tahu tentang punca kemalangan ini. Ia sungguh di luar jangkaan dan sukar untuk diterangkan," kata Daniele Bo yang merupakan jurucakap pemilik kapal berkenaan, firma Messina & Co.
"Kapal itu membawa beberapa kenderaan industri, sebuah treler dan sejumlah kontena," tambahnya.

Dalam pada itu, pihak berkuasa membuka kertas siasatan kemalangan tersebut dan kapten kapal kini ditahan polis untuk disoal siasat.

Kapal tersebut cuma mengalami kerosakan kecil dalam pelanggaran itu.

Jolly Nero merupakan kapal sepanjang 200 meter dengan lebar 30 meter dan boleh membawa muatan melebihi 40,500 tan. - AFP


Anwar terpaksa bonceng motosikal ke Stadium

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


KELANA JAYA: Kesesakan luar biasa menuju ke Stadium Kelana Jaya malam tadi menyebabkan Ketua Umum PKR terpaksa membonceng motosikal untuk sampai ke himpunan "Suara Rakyat Suara Keramat" di situ malam tadi.

Gambar Anwar menaiki motosikal itu sempat dirakam pengguna jalan raya yang turut tersekat dengan kesesakan di Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan jalan-jalan lain menuju ke stadium.

Sementara itu pengamal media kebanyakannya menganggarkan jumlah kehadiran malam tadi tidak kurang dari 120,000 orang.

Beberapa keping gambar pandangan udara menunjukkan bukan sahaja ruang dalam stadium penuh, malah bahagian luar sekeliling stadium juga padat dengan orang ramai.

Itu tidak termasuk lagi puluhan ribu yang terkandas di jalan raya yang tidak sempat sampai ke stadium akibat kesesakan.

Himpunan malam tadi adalah bagi menyatakan solidariti membantah penipuan yang berlaku pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Yang hadir malam tadi bukan sahaja Melayu, tetapi seluruh kaum di Malaysia yang bersatu menolak penipuan pilihan raya.

Mereka berpakaian hitam sebagai tanda berkuburnya keadilan dan kebebasan dalam sistem pilihan raya kali ini.

Dengan laungan 'Ubah', 'Bersih', 'Ini Kalilah' dan 'SPR tipu', rakyat terus mendesak agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib segera meletak jawatan kerana kemenangan kerajaan BN itu dianggap tidak sah.

Selain Anwar turut hadir adalah pimpinan utama Pakatan Rakyat yang lain, termasuk Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dan juga Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Anwar ketika memberikan ucapan malam tadi turut menjawab soalan perkauaman yang dimainkan Umno melalui medianya Utusan Malaysia yang bertanyakan "Apa lagi Cina mahu" dalam laporannya kelmarin.

"Cina mahu apa? Saya mahu jawab Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan, rakyat Malaysia mahu pilihan raya adil.

"Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan, rakyat Malaysia mahu Umno BN Tumbang.

"Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan, rakyat Malaysia ingin berikan mesej yang jelas jangan rampas hak rakyat Malaysia," katanya penuh semangat.

harakahdaily/-

MB bentang cadangan potfolio exco Kelantan

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob (gambar) hari ini membentangkan senarai potfolio kesemua Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri yang telah dilantik.

Pembentangan itu dibuat dalam mesyuarat Badan Perhubungan PAS Negeri Kelantan yang dipengerusikan oleh Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Pesuruhjaya PAS Kelantan.

Perkara ini dimasukkan beliau di dalam facebooknya hari ini.

Portfolio exco baru kerajaan negeri Kelantan yang dibentangkan adalah sebagaimana berikut :

1. Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi dan Kewangan yang akan dipengerusikan oleh Datuk Ahmad Yakob.

2. Jawatankuasa Pembangunan Wilayah, Tanah, Pelaburan dan Sumber Asli yang dipengerusikan oleh  Datuk Haji Mohd Amar bin Abdullah, Timbalan Menteri Besar Kelantan.

3. Jawatankuasa Kerjaaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar yang dipengerusikan oleh  Datuk Haji Abdul Fattah Hj Mahmood

4. Jawatankuasa Pertanian, Bio Teknologi dan Teknologi Hijau yang dipengerusikan oleh  Datuk Haji Che Abdullah bin Mat Nawi

5. Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Perpaduan Masyarakat yang dipengerusikan oleh  Datuk Haji Anuar Tan bin Abdullah

6. Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Serantau yang dipengerusikan oleh Datuk Haji Mohd Nassuruddin bin Haji Daud

7. Jawatankuasa Kebudayaan, Pelancongan dan Warisan yang dipengerusikan oleh  Datuk Mejar (B) Hj Mohd Anizam bin Abdul Rahman

8. Jawatankuasa Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat yang dipengerusikan oleh  Haji Hanifa bin Ahmad

9. Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan dan Pengajian Tinggi yang dipengerusikan oleh  Datuk Dr Mohamed Fadzli bin Dato Haji Hassan

10. Jawatankuasa Pembangunan Keluarga, Kebajikan dan Kesejahteraan Rakyat yang dipengerusikan oleh  Hajah Mumtaz bin Md Nawi

11. Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO yang dipengerusikan oleh  Dr Ramli bin Mamat

"Harapan saya agar semua exco yang dilantik memegang portfolio masing-masing ini dapat menjalankan tugas dengan lancar dan sempurna di bawah keredhaan Allah SWT, Insya-Allah," katanya dalam facebook.

harakahdaily/-

MP Kuala Nerus yakin dapat laksana lima agenda

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Dr Khairuddin Aman Razali melahirkan keyakinan dapat melaksanakan lima agenda seperti yang dijanjikan sekiranya dipilih oleh rakyat sebagai Ahli Parlimen Kuala Nerus.

Setelah menang pada PRU13 Ahad lalu, beliau yakin kelima-lima agenda yang dienaraikannya boleh dilaksanakan walaupun sebagai ahli parlimen pembangkang.

Sebagai contoh kata beliau, agenda agama, yang akan melahirkan masyarakat beriman dan bertakwa serta berakhlak boleh dicapai menerusi program-program di surau dan masjid.
"Yang lebih teras kepada melahirkan masyarakat beriman dan bertakwa. Kalau saya tak mampu masuk ke masjid kerajaan yang dikuasai oleh kerajaan, mungkin saya boleh masuk ke masjid-masjid yang bukan dikuasai sepenuh oleh kerajaan,” ujarnya dipetik Buletin Online.
Katanya, agenda ekonomi berkat pula tidak semestinya memerlukan menjadi pemerintah untuk dilaksanakan.

Jelasnya, konsep kempen memberi keselesaan kepada rakyat bahawa ekonomi bukan sebenarnya dijalankan oleh kerajaan.

Beliau berkata, di peringkat Kuala Nerus, kalau hendak dijadikan ia sebagai sebuah 'hub' pelancongan, perniagaan berasaskan pelancongan boleh diwujudkan, walaupun tanpa bantuan kerajaan.

Selain itu, tambahnya agenda ketiga ialah ilmu dan maklumat yang boleh dilaksanakan dengan penggalakkan penubuhan sekolah-sekolah rakyat, pusat-pusat ilmu, tuisyen dan pendidikan swasta kerana ia akan menyumbang kepada pembangunan ilmu.

Beliau menambah, agenda sosial melibatkan masyarakat yang cakna dan konsep cakna rakyat juga tidak memerlukan kerajaan dan boleh diamalkan sesama ahli masyarakat.

"Kerana konsep ini hak rakyat, beri kepada rakyat. Kalau kita tengok agenda Parti Islam Se-Malaysia (PAS), Negara Berkebajikan bukan bermakna kerajaan memberi kebajikan semata-mata.

"Ia ada  dua hala, kerajaan memberi kepada rakyat dan rakyat sesama rakyat memberi kebajikan, ia ada dua elemen yang kena faham.

“Jadi, kita boleh buat penubuhan satu tabung untuk umat Kuala Nerus ini, iaitu tabung kebajikan (yang) boleh membantu mereka (dalam) pelbagai segmen kebajikan, segmen pendidikan, orang miskin, orang susah dan pelbagai bentuk bantuan,"jelasnya.
Justeru, bagi melaksanakan agenda tersebut, beliau membuka peluang kepada mana-mana warga Kuala Nerus yang mahu bersama melaksanakan amal kebajikan dengan cara mewakafkan sekeping tanah untuk tujuan pembangunan sebuah pusat pendidikan dan kebajikan.

harakahdaily/-

Saya bersabar dan bersyukur, insya Allah

28 Jamadil Akhir 1434 H. [MOD] -

JIKA ditanya adakah saya masih berduka dengan keputusan PRU13, jawab saya ya. Bagaimana mungkin untuk saya mampu menerima keputusan PRU13 sedangkan suasana di luar kotak undi begitu ketara berbeza. Di saja mana ceruk rantau negeri yang Barisan Nasional dikatakan kuat, langsung tiada petanda sokongan kepada BN sebagaimana dizahirkan kepada Pakatan Rakyat.


Pun begitu, ketentuan Allah dan takdirnya tidak siapa yang dapat menolak. Allah yang Maha Agung telah mentakdirkan Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan 133 kerusi untuk BN dan 89 kerusi untuk PR. Bersabar dan bersyukur? Saya bersabar dan bersyukur, insya Allah.

Namun, bersabar bukan bererti diam, terima saja tanpa mengikhtiarkan sesuatu. Gerak hati rakyat yang inginkan perubahan mesti dinyatakan. Gelombang perubahan yang diinginkan rakyat mesti sedia untuk melanda setiap kezaliman dan kejahatan.

Himpunan Suara Rakyat Suara Keramat yang diadakan di Lembah Klang dan Rusila malam tadi, 8 Mei 2013 adalah suatu isyarat jelas kepada seluruh pimpinan politik. Jangan pekakkan telinga kalian dari suara rakyat yang inginkan kebenaran dan keadilan. Jangan butakan mata kalian dari kehendak rakyat yang bencikan kezaliman dan kejahatan.

Dalam penulisan-penulisan lepas, saya ada menyebut apa yang boleh kita lakukan menerusi saluran undang-undang yang ada. Moga ianya terus diusahakan sebagai ikhtiar kita untuk disandarkan kepada Allah SWT.

Apa yang ingin saya kemukakan kini adalah suatu anjakan kemanusiaan yang harus diambilkira. Cukup dengan perhatikan apa yang dizahirkan dalam himpunan suara rakyat suara keramat, pendukung dan penyokong PR bukan sedikit bahkan ia majoriti dalam pengundian. Mereka mampu berhimpun tanpa dibayar biarpun datang dari pelbagai ceruk. Biarpun jalan yang sesak dan hujan renyai-renyai, ia langsung tidak menghalang penyatuan mereka.

Mereka berhimpun untuk keamanan. Tidak sekali-kali untuk buat kacau atau huru hara. Mereka mampu diam di tengah-tengah keriuhan bila mana azan dilaungkan. Mereka tidak sekali-kali mementingkan kaum atau bangsa sendiri.

Sesungguhnya rakyat inginkan kebaikan bukan kezaliman atau penindasan. Itulah yang perlu dijadikan pertimbangan dan titik tolak kepada seluruh 222 orang wakil rakyat yang telah dipilih.

Daripada 222 orang ahli Dewan Rakyat hari ini, 109 adalah mewakili Umno, 24 komponen-komponen parti BN, dan 89 dari PR. Seterusnya Bahagian 4 Perlembagaan Persekutuan, Perkara 43 (2) (a) menyebut perlantikan Perdana Menteri oleh Yang di-Pertuan Agong adalah tertakluk kepada ahli dewan yang mendapat kepercayaan majoriti ahli dewan. Ia langsung tidak menyebut berkaitan majoriti mengikut parti atau komponen parti yang diwakili.

Dalam suasana hari ini, meskipun Perdana Menteri telah pun mengangkat sumpah, Perkara 43 (4) Perlembagaan Persekutuan juga menyediakan peruntukan bilamana seseorang Perdana Menteri telah hilang kepercayaan majoriti ahli dewan. Apa yang berlaku di Perak semasa peralihan kepimpinan dari PR ke BN adalah contoh terdekat yang boleh berlaku juga di peringkat persekutuan.

Dari bilangan ahli dewan BN iaitu 109 dari Umno dan 24 dari komponen-komponen lain, saya mempunyai keyakinan betapa ada dari mereka yang mampu memahami apakah aspirasi majoriti rakyat yang terdedah dengan ilmu dan maklumat hari ini. Tiada undang-undang yang mampu menghalang untuk 109 dan 24 ahli dewan ini memberi kepercayaan kepada selain Perdana Menteri yang ada untuk menerajui pucuk pimpinan negara hatta dari PR.

Bukan kita tidak boleh tunggu untuk PRU14 lima tahun lagi, bukan kita tidak mengambil pengajaran dari sirah agung yang lalu, namun, seruan al-Quran dan Hadis untuk amar makruf nahi munkar diperjuangkan perlu menjadi keutamaan.

Saya penuh yakin, tiada siapa (mereka yang waras) yang ingin melihat sistem kenegaraan kita terus diseliputi kepincangan dan kemusnahan. Lima tahun meskipun tidak lama, ia cukup untuk meranapkan sisa-sisa struktur yang ada yang telah sedia punah.

PR hari ini telah ramai disertai bijak pandai dan pendukung-pendukung Umno BN atas dasar mendokong kebenaran dan keadilan. Gelombang ini tidak akan berhenti di situ saja. Saya percaya, ia mampu mengubah birai pantai sebagaimana kehendak majoriti rakyat.

Harakahdaily/-